Izgleda mi da na ovoj temi nesto nema puno o alternativama, ali zato po obicaju dosta se pise pljuvajuci jedni druge te navodeci primjere koji su cisto bezveze..
Par postova oko toga da li neko ima kesirati za auto ili mora ne kredu, par onih kojima je vrhunac zivota sjediti u basti ispod tresnje i okretati janje, te onaj sto hoce da umrem ko slon

O davanju imena necu ni rijeci, samo treba spomenuti ni da u BiH nisu neka "bosanska" imena pretezna, nego sve je vise nekih ... neznam ni izgovoriti. No ime je najmanje bitno. Sto se tice crncenja, ja radim kao i ostalih 92% u ovoj drzavi a to je prosjek, 39 sati sedmicno, ja licno 37,5. Ako je to crncenje, onda ..... To je ta srednja klasa koja je pretezna u mom drustvu, u mom okruzenju. Ako se poredi onda poredi tu srednju klasu sa srednjom klasom na balkanu? Jabuke s jabukama, kruske s kruskama
Al hajde, svako ima svoje i nacine misljenja i nacine zivota.
Licno nezelim da sam ogranicen, volim da mogu da putujem, da upoznajem nove kulture, nije me strah drugacijeg i nemislim da sam ja kao bosanac bolji i da je moja kultura vrh planete, daleko od toga, isto tako nemislim da sam losiji. Primicu rado dobre stvari iz novih okruzenja,bile one krscanske, jevrejske ili budisticke, lose ni ne razmatram.
Da li sada ovo mene cini losim muslimanom/bosancom? Da li sam izdajnik vjere ili svoje prve nacionalnosti? Ups, greska u koracima, prva nacionalnost mi je bila "jugosloven", pa bosanac, pa sad svedo. Iz ovog bi volio da mi barem moje dijete ne bude moralo mijenjati nacionalnost 3 puta po zivotu.
Sta ce ko drugi reci, to mi je najmanje bitno. Taj mahalski mentalitet me ne zanima. pogotovu onaj ko ce mi reci koliki sam ja bosanac ili da li sam mozda svedo?
Cuvaj svoje koliko mozes, postuj tudje, prihvati dobre stvari, lose ni negledaj. Postupaj sa okolinom onako kako bi volio da se s tobom postupa.
Ko sto beko rece, prosto i jednostavno: Ti sam znas gdje ti je bolje i ljepse, tu ostani, tu zivi.
Vozdrica!