E pročitaj onda malo na "ko je podvalio crvenkapici" zadnji post od svojnasvom čega se drže ...sarajlija_ba wrote:Što se trude da se uvijek drže Sunneta.fatamorgana wrote: Ako nije tajna, šta ti se sviđa kod vehabija?
Sufizam
- fatamorgana
#226 Re: Sufizam
- sarajlija_ba
#227 Re: Sufizam
Ne trebaju mi ničiji postovi kad to gledam uživo.fatamorgana wrote:E pročitaj onda malo na "ko je podvalio crvenkapici" zadnji post od svojnasvom čega se drže ...sarajlija_ba wrote:Što se trude da se uvijek drže Sunneta.fatamorgana wrote: Ako nije tajna, šta ti se sviđa kod vehabija?
- amoninan
#228 Re: Sufizam
znaju bogme amerikanci kako nakšibendije rokaju, i to dobro.fatamorgana wrote:Stvar je u tome da nije "zapucao jedan od njih" tj. sufija niti oni igdje pucaju u svijetuoridjidji wrote: sufizam kao i svi drugi pravci imaju svoje dobre i lose strane i medju njima onih umjerenih i onih koji su ekstremi.
kao prvo i sufije nose bradu, a neki i krate tole i nisu svi isti od Bosne do Pakistana... pa da je zapucao na ambasadu jedan od njih on bi za tebe bio i dalje vehabija,
- fatamorgana
#229 Re: Sufizam
Što jel' to stanuješ blizu fahdovke,"sarajlija_ba"
Ne trebaju mi ničiji postovi kad to gledam uživo.
- sarajlija_ba
#230 Re: Sufizam
Ma jok ba, nego poznajem i sufije i vehabije privatno pa ih posmatram šta pričaju i šta rade.fatamorgana wrote:Što jel' to stanuješ blizu fahdovke,"sarajlija_ba"
Ne trebaju mi ničiji postovi kad to gledam uživo.
- fatamorgana
#231 Re: Sufizam
Dobro, jel' to sad ispada da ne valjaju ni jedni ni drugi?
- sarajlija_ba
#232 Re: Sufizam
Imaju i dobrih i loših osobina ali daleko od toga da su bolji jedni od drugih.fatamorgana wrote:Dobro, jel' to sad ispada da ne valjaju ni jedni ni drugi?
Kad slušaš vehabije pomislio bi da su sufije strašni novotari i da su zalutali a kad slušaš sufije ispadaju vehabije teroristi...itd.
Nejse, nije im maslo za Ramazana...
A što tebe to tolk'o interesuje ?
Čiji si ti ?
- fatamorgana
#233 Re: Sufizam
Ja se vodim onom krilaticom: Upoznaj svoju domovinu da bi je više volio,"sarajlija_ba"
A što tebe to tolk'o interesuje ?
Čiji si ti ?
A za ovo drugo štos' pito:
-
oridjidji
#234 Re: Sufizam
care moj da je zapucao tekfirija ili haridzija ti nebi znao napraviti razliku. Ti zaboravljas cinjenicu i da je Muhammed a.s. nosio bradu i da mu je nosnja bila haljina ili galabija koja se nije pruzala preko clanka jer je to bio sastavni dio arapske nosnje i nije ni cudo sto je neko takvo sto i ovdje prisvojio kao formu, svodeci i tefsireci pojedine hadise o tome kao da su oni farz ajn, ne gledajuci kontekst ni vrijeme zbog kojih su izreceni, a govore o zabrani nosenja odjece duze od clanaka, a razlog toj zabrani je bila cinjenica da su se pojedini oholili noseci svoju odjecu duzom od clanaka kako bi se medju muslimanima oholili i pravili razliku izmecu imucnih i onih kojima je odjeca prelazila preko koljena...fatamorgana wrote:Stvar je u tome da nije "zapucao jedan od njih" tj. sufija niti oni igdje pucaju u svijetu a niti su sufije dizali u vazduh mezare ashaba.oridjidji wrote: sufizam kao i svi drugi pravci imaju svoje dobre i lose strane i medju njima onih umjerenih i onih koji su ekstremi.
kao prvo i sufije nose bradu, a neki i krate tole i nisu svi isti od Bosne do Pakistana... pa da je zapucao na ambasadu jedan od njih on bi za tebe bio i dalje vehabija,
Taj je što je pucao nije za mene vehabija, već on jeste vehabija ne po mojoj definiciji već po vlastitoj volji i izboru.
Vehabije su drugi nazvali vehabijama, a oni sebe nazivaju muslimanima selefijama. selef se na naski terminoloski moze prevesti kao "prethodnik ili onaj koji prethodi necemu, nekome", pored toga ovaj termin ima više značenja, može značiti i rani musliman, halef znaci kasni musliman, u nasem slucaju to znaci da su selefije bile te koje su se svojim naukom i praksom htijeli vratiti našim dobrim prethodnicima tj. prvim generacijima muslimana za koje su smatrali da su najbolje poznavali Kur`an, nekada grupo sljedeći Kur`an i Hadis.
Zato je izmedju njih i ostalih postojala razlika u ucenju i sukobljavanje jer su mnogi pridavali veču pažnju učenjima svojih šejhova i njihovim tumačenjima, nego prvacima ovoga ummeta i ako pogledaš malo oko sebe to je zaista tako. Neki prepuštaju život svojim šejhovima, traže izun apsolutno o svemu od njih i čak pretjeruju i čine taklid tj. sljepo ih slijede ...
Pošto ne znaš, razloge rušenja mauzoleja i turbeta ashaba radije šuti... njihovi mezari stoje gdje stoje, kosti nisu izmještene, niti njihovi mezari ostali neobiljezeni i sravnjeni sa zemljom, kako bi ispali iz sječanja nas muslimana... ni ja se ne slažem sa tome praksom selefija iako se veže za pojedine hadise koje mozes procitati u knjizi Abdul Vehaba po imenu Knjiga Tevhida gdje opravdava svoju praksu Kur`anom i Hadisom.
Meni je daleko gore to što u tome sukobu muslimana nije bilo mudrih glava da ih izmire, več su ih prepustili trošenju srca, jezika, ruku i dijela u sukobu sa svojom bračom .
Umjesto da postupe prema ovome ajetu koji je veoma jasan:
Code: Select all
"Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak učini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je učinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni, onda ih nepristrano izmirite i budite pravedni; Allah, zaista, pravedne voli." /9/ "Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha da bi vam se milost ukazala."/10/Meni nesmjetaju ni jedan ni drugi, svaki ima svoje mjesto u Islamu i obojica trebaju imati isti tretman, tj. trebaju biti predmet jedne normalne, racionalne i objetkivne analize, prije svega ljudi od znanja i pera, pa onda nas običnih smrtnika...
- fatamorgana
#235 Re: Sufizam
Razlika je jednostavna, Tejmija je mrzio a Mevlana volio svim srcem, 
- sarajlija_ba
#236 Re: Sufizam
A ti si ono ničiji kažeš ?fatamorgana wrote:Razlika je jednostavna, Tejmija je mrzio a Mevlana volio svim srcem,
U dure je ba
- fatamorgana
#237 Re: Sufizam
Dhammapada: Neka vrlina pobijedi mržnju ....sarajlija_ba wrote:A ti si ono ničiji kažeš ?fatamorgana wrote:Razlika je jednostavna, Tejmija je mrzio a Mevlana volio svim srcem,![]()
U dure je ba
-
oridjidji
#238 Re: Sufizam
pa nije zivot pjesma mahir i almasarajlija_ba wrote:A ti si ono ničiji kažeš ?fatamorgana wrote:Razlika je jednostavna, Tejmija je mrzio a Mevlana volio svim srcem,![]()
U dure je ba
previše ti atributa daješ Mevlani kao da si ga lično poznavao...
- Diwan
#239 Re: Sufizam
Da nastavim ...
Hz. Mevlana u jednom veoma poznatom stihu kaže:
Dođi dođi.
Ko god da si ...
............ itd
Ali nažalost, rijetko tko da čuje poziv od onih pobrojanih, jer za sve ima nade, dokle god se čovjek odazove. Problem je kad se i što se čovjek ne odaziva.
Moram priznati da dosta ljudi sprečava da postanu sljedbenici Islama, vjere Adema a.s., Nuha a.s. Ibrahima a.s., Isa a.s i svih druigh poslanika, pa sve do zadnjeg i najodabranijeg Poslanika Muhameda, neka je Božija milost na njega i njegovu porodicu i ashabe, to što je doživljavaju kao nešto materijalno, odnosno nacionalno.
Bog je poslao Poslanika a.s. sa Istinom i za tebe, kao i za Johna, Zorana, Natachu, Hulia, a ne samo za Muju, Nabila, Abdullaha itd.
Tebe sprečava tvoj nacionalizam, odnosno tvoja zemaljska komponenta kojoj robuješ, a ne tvoja duhovnost koja dođe kao balans tvojoj nacionalnoj određenosti, da pristupiš Putu, pa lutaš i bereš mrve sa svih strana, umjesto da sjedneš ko čovjek za sofru.
Ovako, uvijek gladan, nikada sit, kradeš otpatke i ostatke za drugima ...
Hz. Mevlana u jednom veoma poznatom stihu kaže:
Dođi dođi.
Ko god da si ...
............ itd
Ali nažalost, rijetko tko da čuje poziv od onih pobrojanih, jer za sve ima nade, dokle god se čovjek odazove. Problem je kad se i što se čovjek ne odaziva.
Moram priznati da dosta ljudi sprečava da postanu sljedbenici Islama, vjere Adema a.s., Nuha a.s. Ibrahima a.s., Isa a.s i svih druigh poslanika, pa sve do zadnjeg i najodabranijeg Poslanika Muhameda, neka je Božija milost na njega i njegovu porodicu i ashabe, to što je doživljavaju kao nešto materijalno, odnosno nacionalno.
Bog je poslao Poslanika a.s. sa Istinom i za tebe, kao i za Johna, Zorana, Natachu, Hulia, a ne samo za Muju, Nabila, Abdullaha itd.
Tebe sprečava tvoj nacionalizam, odnosno tvoja zemaljska komponenta kojoj robuješ, a ne tvoja duhovnost koja dođe kao balans tvojoj nacionalnoj određenosti, da pristupiš Putu, pa lutaš i bereš mrve sa svih strana, umjesto da sjedneš ko čovjek za sofru.
Ovako, uvijek gladan, nikada sit, kradeš otpatke i ostatke za drugima ...
- wirbelbet
#240 Re: Sufizam
sufi je srce, istina ...
poštujem
poštujem
- Diwan
#241 Re: Sufizam
Da posjeduješ ono kako tvrdiš od pokretačke mogućnosti, snage i određivanja, onda ne bi nikada ni umro!
Pir Ahmed Rifai, k.s.
Pir Ahmed Rifai, k.s.
- Diwan
#242 Re: Sufizam
Ko postane gluh na glasove (priče) neznalica, čut će ajet: 'Čija je vlast danas?' (40:16), zatim če sjahati sa konja svoje laži, svoje začuđenosti, svoga enanijeta (ja), svoga pokretanja, svoje moći , svoga vahdeta, bit će postavljen na stepen iskrenog robovanja.
Pir Ahmed Rifai, k.s.
Pir Ahmed Rifai, k.s.
- Diwan
#243 Re: Sufizam
Ko postane gluh na glasove (priče) neznalica, čut će ajet: 'Čija je vlast danas?'(40:16), zatim če sjahati sa konja svoje laži, svoje začuđenosti, svoga enanijeta (ja), svoga pokretanja, svoje moći , svoga vahdeta, bit će postavljen na stepen iskrenog robovanja.
Pir Ahmed Rifai, k.s.
Pir Ahmed Rifai, k.s.
- fatamorgana
- Diwan
#245 Re: Sufizam
Najsmjesniju su pojedinci koji sufizam doživljavaju kroz pokoji Hz. Mevlanin stih, zvuk naja i tkz. whirling dervishes. Mislim kad bi se Hz. Mevlana pojavio sada, čovjek bi se pit'o' : 'Šta je ovo'!
A bolje bi im bilo da nauče kako se uzima abdest, koju suru pa da počnu klanjati, pa da zaista slijede put onoga što su nazvali sufizam, jer je pravi sufizam zasnovan na Kur'anu i sunnetu Poslanika Muhameda a.s, koji su slijedili svi istinski sufijski velikani.
Kao što kažu, nema nebesa bez mesa, odnosno ni ono što se zove sufizam bez Kur'ana i šehadeta.
Kao što reće Hz. Mevlana: ' Ja sam prašina pod stopalom Muhameda a.s.'.
A bolje bi im bilo da nauče kako se uzima abdest, koju suru pa da počnu klanjati, pa da zaista slijede put onoga što su nazvali sufizam, jer je pravi sufizam zasnovan na Kur'anu i sunnetu Poslanika Muhameda a.s, koji su slijedili svi istinski sufijski velikani.
Kao što kažu, nema nebesa bez mesa, odnosno ni ono što se zove sufizam bez Kur'ana i šehadeta.
- fatamorgana
#246 Re: Sufizam
E nek' si im reko',Diwan wrote:Najsmjesniju su pojedinci koji sufizam doživljavaju kroz pokoji Hz. Mevlanin stih, zvuk naja i tkz. whirling dervishes. Mislim kad bi se Hz. Mevlana pojavio sada, čovjek bi se pit'o' : 'Šta je ovo'!
- Diwan
#247 Re: Sufizam
Nije zabranjeno čitati djela sufizma, i treba da čitaju, samo ono što je pogrešno što ga oni interpretiraju prema svojoj vlastitoj pameti i svjetonazoru koji slijede, te uzimaju samo one dijelove od njega i vide samo ono što podržava taj njihov svjetonazor.
Sufizam je zasnovan na riječima 'La Ilahe Illallah Muhamedu resulallah', te stoga sve što nije u skladu sa time ne može se zvati sufizmom.
Kupljenje mrvica ispod stola je jedno, a prava sofra drugo.
Sufizam je zasnovan na riječima 'La Ilahe Illallah Muhamedu resulallah', te stoga sve što nije u skladu sa time ne može se zvati sufizmom.
Kupljenje mrvica ispod stola je jedno, a prava sofra drugo.
- fatamorgana
#248 Re: Sufizam
A jeli zabranjeno gledati derviše koji plešu uz muziku?Diwan wrote:Nije zabranjeno čitati djela sufizma ....
-
LSD
#249 Re: Sufizam
- fatamorgana
#250 Re: Sufizam
Ko' pita ne skita,LSD wrote:![]()
ne zna se ko je smiješniji...vehabije koje svakako ne vole derviše, ne mogu smisliti Semu (ples derviša) i koje koriste svaku priliku da popljuju te pojave i koji prvo ukore, a zatim i "upute zalutale ovce na prav put"
ili ovi samo-deklarisani ponosni ateisti koji svako nemaju pametnijeg posla u životu, pa prave šprdanciju sa svakom vjerom, pa i sa islamom, vazda nešto zapitkuju i to oko onih stvari u koje zapravo ni sami ne vjeruju.