madner wrote:casobuke wrote:madner wrote:Zar za kvalitet politicara nije bitnije kakav je on politicar, a ne kakav je masinac, ekonom ili srednjoskolac?
Doticni lezerno pobjedjuje u svojoj opcini i ostvaruje znatno bolje rezultate od svoje stranke. Zar to nije znak da radi svoj posao kako treba?
Ako neko vodi poziciju u kojoj se traže menadžerske i stručne sposobnosti, dakle recimo ministarstvo, mislim da je tu ipak važnije kakav stručnjak u svojoj struci od njegove partijske podobnosti.
Tačno, ali zar nije malo riskantno i potcjenjivajuće za građane kada im kao kandidata nudiš nekog bez dana radnog iskustva sa friško završenim fakultetom. Na osnovu čega možeš predvidjeti da će dobro raditi posao? A Hadžić je zaista uradio odličan posao, sasvim je solidno sebe zbrinuo.
Mislis, Brankovic je bio odlican inzinjer ali se nije nesto proslavio kao menadzer. To je suplja, nema fakulteta za taj nivo.
Riskantno za koga? Ako taj covjek ima ugled u opcini i prodje na izborima onda je sasvim logican izbor. Zato postoje redovni izbori, da se gradjani izjasne o radu.
Iz prve ruke ti mogu reći da nije bio ni neki inžinjer, ali stranačke veze su učinile svoje, pa između ostalog i to da javnosti bude predstavljen kao izuzetan stručnjak. Ili ti misliš da je bolje da pravnici vode ministarstva zdravlja, iako o zdravstvu ne znaju ništa, psiholozi da budu ministri odbrane, politolozi ministri ekonomije, i sl.
Hadžić je imao takav ugled da sa svojih 23, 24 godine koliko je imao tad doslovno nije bio u stanju sastaviti smislene rečenice, ali je svoje retoričke sposobnosti u međuvremenu jako popravio. Hadžić je došao na mjesto načelnika jer je bio kandidat SDP, a te 2000. godine bi Ekrem Jevtić pobijedio da ga je SDP kandidirao. Kasnije su očito zadovoljni njegovim radom građani Hadžića birali još dva puta, jer je svaki put imao više glasova nego njegova stranka u toj općini.
Ali ja ti više govorim o principu, Hadžića sam samo uzeo kao primjer. Jednostavno riskantno je i besmisleno za tako odgovornu funkciju kandidovati nekog ko u svojoj karijeri apsolutno nikakvog prethodnog iskustva nije imao.