LIBIJA

Post Reply
valterbranisarajevo

#226 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by valterbranisarajevo »

Pored najbolje volje ne znam kako da se postavim prema intervenciji.

S jedne strane teško je zaboraviti kako su NATO avioni 1995. bombardovali položaje sa kojih su tri godine ubijani građani Sarajeva, a s druge strane iz Libije su u BiH upumpane milijarde.

Pretrpostavljam da je bIH u Vijeću sigurnosti glasala za ovu rezoluciju, a također pretpostavljam da će Gadafi još jedno vrijeme ostati na vlasti, jer vjerovatno neće biti kopnene intervencije. BiH firme će u budućnosti dobiti neki posao u Libiji "kad na vrbi rodi grožđe"..

U svakom slučaju neka dragi bog pomogne običnim Libijcima: ženama, djeci, starcima jer će oni, kao i obično, biti kolateralna šteta "careva koji su se igrali rata". :(
Alfons Kauders

#227 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

BarbaDue wrote:
Alfons Kauders wrote:
pa eto, i nije losa ideja biti na strani pobjednika... :D pogotovo imajuci u vidu angazman nasih firmi u libiji... :D

na stranu humanitarni razlozi i cinjenica da smo ne tako davno bili u slicnoj situaciji ko ovi u bengaziju, ali nejse... lako neki zaboravljaju
kako ja znam mi nikoga nismo napali niti smo htjeli napraviti drzavu u drzavi, i ti lupas!
napali su nas, isto ko sto sad napadaju bengazi... samo nismo bili dovoljno "zanimljivi" da nam se pomogne...

sad mozes reci da su to pobunjenici i povuci paralelu sa "pobunjenicima" koji su rokali po sarajevu... ali isto tako mozes povuci paralelu izmedju srpske price o "pobunjenicima" i odmetnutim pokrajinama, od hrvatske, preko bih do kosova...

pa biraj... :D
BarbaDue

#228 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by BarbaDue »

ne znam kako se mozete zahvaljivati natou i amerikancima za vojnu intervenciju?

pa zar poslije 4 godine mucenja, zar poslije toga sto su nas 4 godine prepustili krvolocima na klanje, naravno sa zabranom da se naoruzavamo. zar to nije bilo klasicno bacanje zivog mesa u kavez pun krvolocnih zvijeri.

kako mozete porediti ovu libijsku i nasu ratnu situaciju. sta je bilo prije napada vojske na bengazi (pobunjenici se bavili heklanjem...ahaaa)

imate li oči!
mahalik

#229 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by mahalik »

valterbranisarajevo wrote:Pored najbolje volje ne znam kako da se postavim prema intervenciji.

S jedne strane teško je zaboraviti kako su NATO avioni 1995. bombardovali položaje sa kojih su tri godine ubijani građani Sarajeva, a s druge strane iz Libije su u BiH upumpane milijarde.

Pretrpostavljam da je bIH u Vijeću sigurnosti glasala za ovu rezoluciju, a također pretpostavljam da će Gadafi još jedno vrijeme ostati na vlasti, jer vjerovatno neće biti kopnene intervencije. BiH firme će u budućnosti dobiti neki posao u Libiji "kad na vrbi rodi grožđe"..

U svakom slučaju neka dragi bog pomogne običnim Libijcima: ženama, djeci, starcima jer će oni, kao i obično, biti kolateralna šteta "careva koji su se igrali rata". :(
Mi na Libiju u ekonomskom smislu možemo zaboraviti
Zbog Libije i ovog svega Širbegović i još neke firme će morati ključ u bravu
A ako nisi upratio naš glas ZA rezoluciju je bio presudan
bosanska senzacija

#230 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by bosanska senzacija »

hrasno38 wrote:Koja je razlika izmedju Milosevica i Gadafija? Nema je! I jedan i drugi su poslali avione na svoje narod. Svi smo slavili kada je NATO udario prvi i drugi put po zlocinackoj vojsci Slobodana Milosevica sto bi sad tugovali kad tuce vojsku drugog zlocinca Gadafija?
Ako me sjećanje služi Slobo tj. Srbija je dobila po nosu tek nakon agresije na Sloveniju,Hrvatsku, Bosnu i na kraju napadom na kosovske albance. Divljanje Srbije je počelo početkom 90 ih a kazna i bombardovanje tek 99 godine.

U slučaju Gadafija i Libije situacija je skroz drugačija. Gadafi ne napada susjedne države već se bori protiv izdajnika iz sopstvenih redova. To je unutrašnja stvar Libije i mislim da UN nema nikakvog prava da se miješa.

Treba reći da je Gadafi čak i prihvatio UN-ovu rezoluciju koja se odnosi na prekid vatre

I pored toga Libija je napadnuta, nezakonito i barbarski!
beco

#231 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by beco »

BarbaDue wrote:ne znam kako se mozete zahvaljivati natou i amerikancima za vojnu intervenciju?

pa zar poslije 4 godine mucenja, zar poslije toga sto su nas 4 godine prepustili krvolocima na klanje, naravno sa zabranom da se naoruzavamo. zar to nije bilo klasicno bacanje zivog mesa u kavez pun krvolocnih zvijeri.

kako mozete porediti ovu libijsku i nasu ratnu situaciju. sta je bilo prije napada vojske na bengazi (pobunjenici se bavili heklanjem...ahaaa)

imate li oči!
Bravo i USA nije napala da bi nas odbranila vec je Clinton trebao nesto cime ce dobiti izbore a vec je bio na udaru javnosti da ne radi nista ipak ne zaboravite nas rat je bio prvi TV rat a takav ti PR ne treba u izbornoj godini.
poznanik

#232 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by poznanik »

hrasno38 wrote:Koja je razlika izmedju Milosevica i Gadafija? Nema je! I jedan i drugi su poslali avione na svoje narod. Svi smo slavili kada je NATO udario prvi i drugi put po zlocinackoj vojsci Slobodana Milosevica sto bi sad tugovali kad tuce vojsku drugog zlocinca Gadafija?

Ja nisam pročitao da neko tuguje zbog intervencije zapadne demokratije u Libiji, pročitao sam da se mnogi protive nedosljednosti iste te demokratije koja razlikuje principe kada se radi o pomoći narodima različitih ekonomskih mogućnosti - libijskom narodu i njihovim vlasništvom nad naftom na čiji spomen zapadnoj demokratiji "voda iz usta u potocima lije", i ekonomskoj bijedi bosanskog naroda iz vremena srebreničke tragedije, koja toj "demokratiji" nije mogla dati opravdanje ni da metak jedan ispali, a ne da digne avione ili ispuca stotine Tomahawka po vojnim položajima počinioca najvećeg zločina u Evropi nakon II sv.rata.

Poređenje Miloševića s Gadafijem nema smisla, jer su sasvim različite političke strukture dvije države u kojima su bili na čelu.
goibos

#233 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by goibos »

sumirprimus wrote:
Mislim da treba bolje poznavati neko drustvo. Priznajem da o libijskom malo sta znam.
druze evo recenice od klege forumasa michia,uzmi i prouci :)
nemoj ba,na prvu,kontam ja,cojku dodje krivo,vako su zalili i saddama...
a ono... :-)
dobro je ba da uklone gadafija,jos bashara i onda ide iran...(naravno kolateralna steta hamas i hezbolah)..
i onda demokratska samostalna palestina...
sad zasad gadafi it is 8-)
ti očigledno nemaš pojma o bilo čemu... tvoja izjava je kao da su pitali nekog priglupog(prosječnog) amerikanca, bijelca, dvadesetak i sitno godina starosti, obrijanog do glave, nabildanog, opterećenog manjinom svog qurca, dok pije pivo iz bačve od 5 litara i misli da je faca zbog toga, i naravno na mapi ne zna ni pokazati na kojem je kontinentu Libija a ne približan položaj...

ja se samo pitam gdje je bio ovaj NATO 92, 93, 94, 95... francuzi su spriječili intervenciju u BiH (žao mi je njihovih vojnika koje su četnici poslije ubijali po BiH ali francuske kao države mi nije žao zbog toga)
gdje su te rezolucije dok Izrael ubija i uništava kad hoće i gdje hoće, gdje su širom te napaćene Afrike u kojoj je Libija bila primjer za dobar život, gdje su u Bahreinu, gdje su u bivšem SSSR-u...

Obama je sramota za crnce... popišao se na sve ono za šta su se crnci borili kroz istoriju.. sramota da se on naziva demokratom...

znam samo da kad kod nas bude referendum za ulazak u EU da ću zvanično glasati PROTIV

ovo više nije ni kapitalizam... nego KOLONIJALIZAM i ROBOVLASNIŠTVO
GOLFER

#234 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by GOLFER »

bosanska senzacija wrote:
Ako me sjećanje služi Slobo tj. Srbija je dobila po nosu tek nakon agresije na Sloveniju,Hrvatsku, Bosnu i na kraju napadom na kosovske albance. Divljanje Srbije je počelo početkom 90 ih a kazna i bombardovanje tek 99 godine.

U slučaju Gadafija i Libije situacija je skroz drugačija. Gadafi ne napada susjedne države već se bori protiv izdajnika iz sopstvenih redova. To je unutrašnja stvar Libije i mislim da UN nema nikakvog prava da se miješa.

Treba reći da je Gadafi čak i prihvatio UN-ovu rezoluciju koja se odnosi na prekid vatre

ne vjerjem Gadafiju, a jos manje vjerujem USA i NATO-u. Navijam za obican narod, koji ce nazalost da najvise propati radi ovoga svega :(

Mi najbolje znamo na svojoj kozi svu DVOLICNOST USA i NATO-a koji su pustili da se nad golorkim civilima Cetnicki i ustaski agresori izivljavaju 4 godine, i na kraju da bi dali sve ovlasti tim istim zlocincima da i dalje unistavaju ovu zemlju...

najgora ce biti borba za Libiju nakon Gadafija... :(
jutarnji

#235 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jutarnji »

bosanska senzacija wrote:U slučaju Gadafija i Libije situacija je skroz drugačija. Gadafi ne napada susjedne države već se bori protiv izdajnika iz sopstvenih redova. To je unutrašnja stvar Libije i mislim da UN nema nikakvog prava da se miješa.
Interesantno, znaci svaki put kad ljudi, nezadovoljni radom i odnosom vlasti prema njima, izadju na ulicu i
pokazu nezadovoljstvo, automatski salji avione i tenkove da ih potare?
Nista od obracanje demonstrantima, razgovora, pokusavanja iznalazenja rijesenja, nego jaro, odmah rokaj.
Jbt zivot, i sve to jer ce neka nasa bosanska qrac od ovce firma izgubiti pos`o ako Gadafi ostane na vlasti?
A onda se poziva na pravdu, moral, ljudskost...puuuuuuuuuu!!!
Last edited by jutarnji on 20/03/2011 00:09, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#236 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by kamen spoticanja »

bosanska senzacija wrote:Meni je čudnije to što mediji totalno ignoriraju proteste u Jemenu i Bahreinu gdje na goloruk narod puca vojska Saudijske Arabije.
kazu da je dole klanje :(
goibos

#237 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by goibos »

valterbranisarajevo wrote:Pored najbolje volje ne znam kako da se postavim prema intervenciji.

Ma bobmardovali su qurac... dva dana je to "bombardovanje" trajalo a tad je već sve bilo dogovoreno... nije tad nijedan četnik poginuo a i veći dio opreme je već bio sklonjen
Ripicipi

#238 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Ripicipi »

sta, nije vam bio problem kada se narod digao u Tunisu i Egiptu, ali je problem sto se digao u Libiji :?
ocito je da je svima njima dojadila 30-40-50 godisnja diktatura
goibos

#239 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by goibos »

jutarnji wrote:
bosanska senzacija wrote:U slučaju Gadafija i Libije situacija je skroz drugačija. Gadafi ne napada susjedne države već se bori protiv izdajnika iz sopstvenih redova. To je unutrašnja stvar Libije i mislim da UN nema nikakvog prava da se miješa.
Interesantno, znaci svaki put kad ljudi, nezadovoljni radom i odnosom vlasti prema njima, izadju na ulicu i
Nista od obracanje demonstrantima, razgovora, pokusavanja iznalazenja rijesenja, nego jaro, odmah rokaj.
Jbt zivot, i sve to jer ce neka nasa bosanska qrac od ovce firma izgubiti pos`o ako Gadafi ostane na vlasti?
nije bilo aviona i tenkova dok su bile demonstracije...
a istu stvar radi i recimo francuska policija... ubiju par emigranata... pa ovi protestuju, pa ih ubiju još par... traje to i mjesecima pa se smiri
Bosanski_kralj

#240 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bosanski_kralj »

4 godine su gledali kako nas ubijaju i nisu reagirali, a sad nakon 4 sedmice reaguju. Možda su napokon nešto i naučili ili se ustvari jednostravno radi o nafti.
Ipak motiv intervencije u Libiji neće biti toliko bitan, ukoliko krajnji rezultat bude rušenje Gadafija, sloboda i demokratija za Libijce i spriječavanje raspada Libije na Istočnu i Zapadnu.
Teško će sve ovo biti ostvariti, posebno ne u kratkom roku.
bosanska senzacija

#241 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by bosanska senzacija »

GOLFER wrote:

ne vjerjem Gadafiju, a jos manje vjerujem USA i NATO-u. Navijam za obican narod, koji ce nazalost da najvise propati radi ovoga svega :(

Mi najbolje znamo na svojoj kozi svu DVOLICNOST USA i NATO-a koji su pustili da se nad golorkim civilima Cetnicki i ustaski agresori izivljavaju 4 godine, i na kraju da bi dali sve ovlasti tim istim zlocincima da i dalje unistavaju ovu zemlju...

najgora ce biti borba za Libiju nakon Gadafija... :(
Nema se šta vjerovati ili ne Gadafiju!

On je prihvatio rezoluciju koja se tražila od njega i sljedeći korak od strane UN je morao biti slanje mirovnih snaga koje će nadgledati mir u toj zemlji. To im je bila obaveza!
GOLFER

#242 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by GOLFER »

kad se samo sjetim kako 2009 godine Cionisticki zlocinci pobise onoliku palestinsku djecu i civile u nekoliko dana... da da da to je ta DEMOKRATIJA i NATO i USA :roll:

Sta se desava sa Bahreinom hoce li se napasti i Saudija...

ne mogu da vjerujem da neki i dalje spominju nekakvu DEMOKRATIJU i USA i NATO intervencije :-) :-) :-) :-) :sax:
kamen spoticanja

#243 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Bosanski_kralj wrote:4 godine su gledali kako nas ubijaju i nisu reagirali, a sad nakon 4 sedmice reaguju. Možda su napokon nešto i naučili ili se ustvari jednostravno radi o nafti.
Ipak motiv intervencije u Libiji neće biti toliko bitan, ukoliko krajnji rezultat bude rušenje Gadafija, sloboda i demokratija za Libijce i spriječavanje raspada Libije na Istočnu i Zapadnu.
zasto mislis da ce biti bolje za libijce...imat ce dvije sukobljene linije libijskog naroda koje ce se ubijati godinama a na pipama naftnih izvora sjedit ce shell i bp :wink:
Qler

#244 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Qler »

Zapad cekao da Gadafija svrgnu domaci pobunjenici, kad je vidio da ne ide, ulatili sa avionima. A sve zbog nafte. Isto kao i Irak, i sve ostale. Sto ne raketiraju Izrael sto pobi Palestince? Daj, postaju ofirni do bola....
Bosanski_kralj

#245 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bosanski_kralj »

kamen spoticanja wrote:
Bosanski_kralj wrote:4 godine su gledali kako nas ubijaju i nisu reagirali, a sad nakon 4 sedmice reaguju. Možda su napokon nešto i naučili ili se ustvari jednostravno radi o nafti.
zasto mislis da ce biti bolje za libijce...imat ce dvije sukobljene linije libijskog naroda koje ce se ubijati godinama a na pipama naftnih izvora sjedit ce shell i bp :wink:
I bez intervencije ostale bi dvije sukoboljene linije. Odnosno ne bi, Gadafi bi ove druge potamanio
BarbaDue

#246 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by BarbaDue »

jutarnji wrote:
hoces reci...ti pobunjenici, pardon demonstranti izasli na ulice sa maltene prijateljskim transparentima i ovi ti po njima iz svih mogucih oruzja i oruđa i sta ce onda ti jadni demonstranti nego se vrate kuci pokupe one puske sto su nekad davno zakopali i tako naoruzani do zuba vrate se i nastave prosvjede...

i ova kugla zemaljska svasta trpi...
GOLFER

#247 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by GOLFER »

Nema se šta vjerovati ili ne Gadafiju!

On je prihvatio rezoluciju koja se tražila od njega i sljedeći korak od strane UN je morao biti slanje mirovnih snaga koje će nadgledati mir u toj zemlji. To im je bila obaveza!
Ma jasno je da Gadafi nije mogao izbjeci okupaciju zemlje, oni su navalili da je zauzmu i to ce uraditi i u njoj ce se zadrzati dok sve iz nje ne iscrpe. Cak i da se Gadafi predao i napustio zemlj, pocele bi pucati bombe ''bombasa samobica'' i slicno i opet bi ''SPASIOCI'' dosli da oslobode jadan narod...

Sutra cekam da banda neka u Iranu pocne pucat po gradu, i kad ih policija rastjera odmah NATO skupa sa Cionistima ulete avionima i bombama da odbrane ''napaceni narod'' od mrske vlasti...
kamen spoticanja

#248 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Bosanski_kralj wrote:
kamen spoticanja wrote:
I bez intervencije ostale bi dvije sukoboljene linije. Odnosno ne bi, Gadafi bi ove druge potamanio
ovako ce se potamaniti medjusobno...sto znaci da ce biti desetorostruko vise mrtvih,uz konstantne tenzije koje ce trajati godinama...tacnije trajat ce onoliko koliko bude trajala nafta...a kad nafte nestane opet ce zavladati blagostanje...medju 15tak prezivjelih libijaca
goibos

#249 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by goibos »

Qler wrote:Zapad cekao da Gadafija svrgnu domaci pobunjenici, kad je vidio da ne ide, ulatili sa avionima. A sve zbog nafte. Isto kao i Irak, i sve ostale. Sto ne raketiraju Izrael sto pobi Palestince? Daj, postaju ofirni do bola....
baš tako, ako nekome nije jasno da je sve ovo zbog nafte i samo zbog nafte od mene ima kompliment da je GLUP
Ripicipi

#250 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Ripicipi »

Qler wrote:Zapad cekao da Gadafija svrgnu domaci pobunjenici, kad je vidio da ne ide, ulatili sa avionima. A sve zbog nafte. Isto kao i Irak, i sve ostale. Sto ne raketiraju Izrael sto pobi Palestince? Daj, postaju ofirni do bola....
Ja kako cuh, receno je da se NECE kopneno ulaziti u Libiju.
Post Reply