Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li ste za ukidanje brojcanih ocjena u skolama i fakultetima?

Da
36
36%
Ne
64
64%

Total votes: 100

dr.Gonzo

#226 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by dr.Gonzo »

dr.Gonzo wrote:Kad smo kod obrazovanja, pogledajte ovo:

Isplati se...
Evo da citiram sam sebe, i jos jednom kazem da se isplati pogledati ovaj video o ciljevima i metodama obrazovanja :mrgreen: Stvar je da i dalje imamo veoma konzervativno obrazovanje, ali nacin na koji se pokusava modernizovati je uglavnom vodjen ekonomskim motivima, odnosno potrebama ekonomije novog vijeka. "Stari" obrazovni sistem je imao drugacije ciljeve, samo sto su metode u skladu sa vremenskim periodom u kome su nastale, a mi ih upotrebljavamo i u 21. vijeku :-?
Klodovik

#227 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Klodovik »

dr.Gonzo wrote:
dr.Gonzo wrote:Kad smo kod obrazovanja, pogledajte ovo:

Isplati se...
Evo da citiram sam sebe, i jos jednom kazem da se isplati pogledati ovaj video o ciljevima i metodama obrazovanja :mrgreen: Stvar je da i dalje imamo veoma konzervativno obrazovanje, ali nacin na koji se pokusava modernizovati je uglavnom vodjen ekonomskim motivima, odnosno potrebama ekonomije novog vijeka. "Stari" obrazovni sistem je imao drugacije ciljeve, samo sto su metode u skladu sa vremenskim periodom u kome su nastale, a mi ih upotrebljavamo i u 21. vijeku :-?
Evo da i ja ponovo kažem... Šta je nama ovdje konkretno činiti? Uzmi za primjer dijete koje sada upisuje osnovnu školu, ove 2011. godine. I bit će u formalnom obrazovnom sistemu 9 + 4 + 3 + 2 godine. Dakle, završit će master studij 2029. godine.
dr.Gonzo

#228 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by dr.Gonzo »

Prvo utvrditi sta su nam ciljevi obrazovanja, pa onda napraviti plan organizacije obrazovnog sistema kako bi te ciljeve sto vise ostvarili.

Ili, kao manj zahtjevnu alternativu, jednostavno kopirati i prilagoditi sistem zemalja koje imaju najkvalitetnije obrazovanje.

A ako je i to previse komplikovano i zahtjeva puno posla i sredstava koja nemamo, onda identifikovati najvece probleme trenutnog sistema, i raditi na njihovom ispravljanju.
Post Reply