Izbori 1990 Jugoslavija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#226 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
klodovik, nema nikakvog opravdanja za to sto kazes, slazem se i svi znamo ko je kriv. Imala je sda zasluga za odbranu zemlje, al njihove zasluge su vremenom sve vishe nekako blijedile, a prave patriote i branioci zemlje im nikada nece oprostiti islamizaciju armije, kasne obracune sa zlocincima u vlastitim redovima, svercanje robe na ustrb boraca kroz tunel i mnogo mnogo drugih stvari
nsw, kako ti nezelis da shvatis da ja pricam o sda 1990 godine, a tada je bila isto sto i hdz i sds, shvati to
sda bash i nije mogla sta je htjela jer iza sebe nije imala ni hrvatsku ni srbiju, ovim ne kazem da su i oni htjeli ucestvovati u slicnim zlocinima kao sds polovinom 1991 pa nadalje, a kasnije hdz, al to je cinjenica da nisu nikoga imali iza ledja
nsw, kako ti nezelis da shvatis da ja pricam o sda 1990 godine, a tada je bila isto sto i hdz i sds, shvati to
sda bash i nije mogla sta je htjela jer iza sebe nije imala ni hrvatsku ni srbiju, ovim ne kazem da su i oni htjeli ucestvovati u slicnim zlocinima kao sds polovinom 1991 pa nadalje, a kasnije hdz, al to je cinjenica da nisu nikoga imali iza ledja
- Mjesanac
#227 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
NightSkyWalker wrote:Mi koji nismo bili na strani fasizma i fasista koji su htjeli da Bosna bude sravnjena za dva-tri dana!Mjesanac wrote: A ko smo to mi?
Ali moras znati da pod to mi, nisu samo Muslimani bili, nego i normalni ljudi ostalih religija. I iz postovanja prema njima ne smijes muslimanizirati Bosnu i Hercegovinu.
- Admir_1984
#228 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
hmm u ovim hronologijama dogadjaja koje sam citao o raspadu sfrj to se neshto ne spominje, tesko oruzje se stacioniralo u Bosni nakon odlaska iz Slovenijejutarnji wrote:Radi se o osamdesetim, ne znam sad koja je, vlast je bila u rukama komunista. Pripremao se teren za ono sto je kasnije doslo sa balvanima i kokardama.Admir_1984 wrote:Koje godine je to bilo i na sta tacno mislis?jutarnji wrote:Komunisti su imali apsolutnu vlast u BiH kad im je "jna" ispred nosa pokupila naoruzanje TO. Da je Durakovic bio malo manji alkoholicar a veci vizionar, nadolazeci rat bi bio sasvim druga prica. Najlakse je flasu pod ruku pa u podrum, ili u Bec, a kasnije jos lakse trabunjat "znao sam ja".
- zateznistub
#229 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Đab ti njemu (nsw) govoris, ne ulazi to njemu u onaj mali mozak koji smo razumije frekvenciju SDA retorike, i sam sam mu u par navrata pokusao objasniti neke stvari, ali ne ide pa sam odustao. Ali lik ne popusta.Mjesanac wrote:NightSkyWalker wrote:
Nisi mi odgovorio na moje gore postavljeno pitanje, kako i kada je Alija pravio razdor medju narodima??
Da su muslimani bili neravnopravni u Jugoslaviji zna svako. To je cinjenica. Koje godine su muslimani priznati kao narod, a koje godine ostali? I kakve to veze ima sto je bio u mladim muslimanima, sta je tu lose?
S tobom je vise stvarno besmisleno razgovarati. Non stop postavljas ista pitanja, na koje ti po milioniti put odgovaram, ali ti neces ni sekundu da razmislis o mojem odgovoru nego non stop istu pricu guras. I ne samo ja nego ti je vec nekoliko forumasa odgovaralo kao i ja i opet ti ne dopire do mozga.
Idemo sad polako, i po posljednji put:
Nema veze je li Alija kriv i za kakva ubistva, etnicka ciscenja, genocide. Alija ne valja samim tim sto je podrzavao istu politiku kao oni koji su nam harali i ubijali drzavom. SDA je isto kao i SDS i HDZ DESNICARSKA STRANKA, zasnovana na nacionalizmu tj. zastupanju samo jednog od tri naroda BiH. SDA nije odbranila BiH, BiH su odbranili njeni heroji svojim tijelima i puskama. Samo se pitam je li se Šehidi, Rahmet im dusi, danas prevrcu u grobu kada vide da drzavu za koju su zivot dali, maltretiraju iste budale iz godine u godinu, i prave nas crnom rupom ne samo Evrope, nego i Svijeta. Ako je tebi ovakva drzava OK, onda se zapitaj je li sve uredu s tobom.
Zestoko si nasamaren, a rezultat toga je sto punis dzepove ljudima koji iskoristavaju ljude kao tebe da bi svaki put sebi osigurali nove 4 godine na vlasti.
Nacionalizam je osobina neobrazovanih ljudi.
-
detroit-mercy
#230 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
hmm u ovim hronologijama dogadjaja koje sam citao o raspadu sfrj to se neshto ne spominje, tesko oruzje se stacioniralo u Bosni nakon odlaska iz SlovenijeAdmir_1984 wrote:Radi se o osamdesetim, ne znam sad koja je, vlast je bila u rukama komunista. Pripremao se teren za ono sto je kasnije doslo sa balvanima i kokardama.jutarnji wrote:[quote="Admir_1984Koje godine je to bilo i na sta tacno mislis?
Kasna 1989 rana 1990, ne mogu da se sjetim (bila je zima sada da li prije nove ili poslije nove godine se ne sjecam)znam da sam bio u vojsi i da smo pokupili oruzje TO Hrvatske (u okolini Varazdina). Ustvari, tada je dosla zapovjest da JNA stavi pod kontrolu oruzje TOa. Vjerujem da je se je isto dogadjalo i na teritoriju BiH u to vrijeme.
Poslije toga sve ostalo je poznato.
- NightSkyWalker
#231 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Tito, Milosevic, i Staljin su bili socijalisti, zar ne. Sta to govoti o Lagumdziji i Bogicevicu kao socijalistima??Mjesanac wrote: Alija ne valja samim tim sto je podrzavao istu politiku kao oni koji su nam harali i ubijali drzavom. SDA je isto kao i SDS i HDZ DESNICARSKA STRANKA,
Ili ipak postoji razlika izmedzu socijaliste Tita i Staljina, kao sto postoji izmedju nacionalne stranke SDA i nacionalne stranke SDS?
Sta ti mislis??
Last edited by NightSkyWalker on 06/01/2011 00:48, edited 3 times in total.
- NightSkyWalker
#232 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Islamizacija armije je cetnicka izmisljotina kojom se pokusalo ukaljati ime nase herojske armije. istina je da su pojedine jedinice imale islamske predznake, ali to na terenu nije pravilo nikakvu razilu, i dalje su herojski branili nasu drzavu i nisu cinili zlocine. Situacija je bila teska i islamskim obiljezjima su sebi podizali moral u teskoj borbi za slobodu! Ali i takva "islamizirana armija" je '95 za malo oslobodila BL i cijelu drzavu, zar ne?Admir_1984 wrote: islamizaciju armije,
SDA nije cinila zlocine jer nije htjela da cini zlocine, a ne zato sto nismo imali dovoljno granata. Po tebi eto, mi nismo rusili crkve i protjerivali nebosnjake jer nismo imali dovoljno granata i municije a inace bi!
- Mjesanac
#233 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
@ NSW
Daleko ces u zivotu dogurati sa takvim primitivnim razmisljanjima. Rekao sam da vise nema smisla s tobom ista raspravljati, jer neces da prihvatis neke stvari. A ti i dalje idealiziraj svoje idole koji te magarce redovno. I zbog tebe i takvih drzava nam je kakva jeste.
Jer NAROD zna
Daleko ces u zivotu dogurati sa takvim primitivnim razmisljanjima. Rekao sam da vise nema smisla s tobom ista raspravljati, jer neces da prihvatis neke stvari. A ti i dalje idealiziraj svoje idole koji te magarce redovno. I zbog tebe i takvih drzava nam je kakva jeste.
Jer NAROD zna
- NightSkyWalker
#234 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Slijediti cinjenice nije primitivizam. Primitivizam je izvrtati stvari i kada si stjeran u korner onda lafo dajes neke moralne lekcije umjesto da postenski i argumentovano repliciras sugovorniku. 
- zateznistub
#235 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
kakva ba izmisljotina? To je fakat koliko i cinjenica da udises zrak. I da, istina je, da je ukaljan obraz slavne ARBiH u kojoj sam bio od pocetka do kraja, ali je ukaljan iskljucivo u plitanjem SDA politikom, svidjelo se to tebi ili ne.NightSkyWalker wrote:Islamizacija armije je cetnicka izmisljotina kojom se pokusalo ukaljati ime nase herojske armije. istina je da su pojedine jedinice imale islamske predznake, ali to na terenu nije pravilo nikakvu razilu, i dalje su herojski branili nasu drzavu i nisu cinili zlocine. Situacija je bila teska i islamskim obiljezjima su sebi podizali moral u teskoj borbi za slobodu! Ali i takva "islamizirana armija" je '95 za malo oslobodila BL i cijelu drzavu, zar ne?Admir_1984 wrote: islamizaciju armije,
sda bash i nije mogla sta je htjela jer iza sebe nije imala ni hrvatsku ni srbiju, ovim ne kazem da su i oni htjeli ucestvovati u slicnim zlocinima kao sds polovinom 1991 pa nadalje, a kasnije hdz, al to je cinjenica da nisu nikoga imali iza ledja![]()
SDA nije cinila zlocine jer nije htjela da cini zlocine, a ne zato sto nismo imali dovoljno granata. Po tebi eto, mi nismo rusili crkve i protjerivali nebosnjake jer nismo imali dovoljno granata i municije a inace bi!
I nije problem ako je neka jedinica nosila predzan islamska ( mada je meni i to smetalo kao Muslimanu) ali prije svega Bosancu vec je problem sto je SDA postavljala svoje kadrove na svim iole vaznijim mjestima kako u armiji tako i u MUP-u.
-
ushtap
#236 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Ok, kontam te ja. Ti se k'o malo i za.ebajes, pa malo pod.ebajes a onda, pun junoske prepotentnosti, malo k'o da se vidi da nesto znas, zboris kako zboris u pokusaju da se vidi da si 'nacitana' faca. Ovo sto si naveo ti je bez veze. Tebi su glavni problem nacionalisti. Osvrni se malo i pokusaj poredati stvari od Memoranduma (SANU), da ne idem dalje, do 'nosanja' Lazarovih mostiju 1988. godine. Samo ovo, pa ti mozda bude jasnije. A ima veze sa izborima 1990 godine, i 'dogadjajima' koji su uslijedili. Cak i do danas. Ako ne budem imao pametnijeg posla, narednih dana cu i opsirnije. Selam alejkum i vozdra.Admir_1984 wrote:nsw, veze ti nemas, govorim ti po treci put 1990 godine nije bilo ni tenkova, ni barikada, nicega, a nacionalisti dobili izbore, kontas li sad??
- Admir_1984
#237 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Ne kontam sekunde taj prvi dio postaushtap wrote:Ok, kontam te ja. Ti se k'o malo i za.ebajes, pa malo pod.ebajes a onda, pun junoske prepotentnosti, malo k'o da se vidi da nesto znas, zboris kako zboris u pokusaju da se vidi da si 'nacitana' faca. Ovo sto si naveo ti je bez veze. Tebi su glavni problem nacionalisti. Osvrni se malo i pokusaj poredati stvari od Memoranduma (SANU), da ne idem dalje, do 'nosanja' Lazarovih mostiju 1988. godine. Samo ovo, pa ti mozda bude jasnije. A ima veze sa izborima 1990 godine, i 'dogadjajima' koji su uslijedili. Cak i do danas. Ako ne budem imao pametnijeg posla, narednih dana cu i opsirnije. Selam alejkum i vozdra.Admir_1984 wrote:nsw, veze ti nemas, govorim ti po treci put 1990 godine nije bilo ni tenkova, ni barikada, nicega, a nacionalisti dobili izbore, kontas li sad??
- NightSkyWalker
#238 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Milosevic, Mao, i Staljin su bili socijalisti, zar ne. Sta to govoti o Titu, Lagumdziji, i Bogicevicu kao socijalistima??Mjesanac wrote: Alija ne valja samim tim sto je podrzavao istu politiku kao oni koji su nam harali i ubijali drzavom. SDA je isto kao i SDS i HDZ DESNICARSKA STRANKA,
Ili ipak postoji razlika izmedzu socijaliste Tita i socijaliste Staljina, kao sto postoji izmedju nacionalne stranke SDA i nacionalne stranke SDS?
Sta ti mislis??
- cyprus
#239 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Ne nisu nacionalisti glavni problem, komunisti su sve ovo zakuhaliushtap wrote:Ok, kontam te ja. Ti se k'o malo i za.ebajes, pa malo pod.ebajes a onda, pun junoske prepotentnosti, malo k'o da se vidi da nesto znas, zboris kako zboris u pokusaju da se vidi da si 'nacitana' faca. Ovo sto si naveo ti je bez veze. Tebi su glavni problem nacionalisti. Osvrni se malo i pokusaj poredati stvari od Memoranduma (SANU), da ne idem dalje, do 'nosanja' Lazarovih mostiju 1988. godine. Samo ovo, pa ti mozda bude jasnije. A ima veze sa izborima 1990 godine, i 'dogadjajima' koji su uslijedili. Cak i do danas. Ako ne budem imao pametnijeg posla, narednih dana cu i opsirnije. Selam alejkum i vozdra.Admir_1984 wrote:nsw, veze ti nemas, govorim ti po treci put 1990 godine nije bilo ni tenkova, ni barikada, nicega, a nacionalisti dobili izbore, kontas li sad??
- nosara
#240 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Postoji i nesto sto se zove evolucija...NightSkyWalker wrote:Milosevic, Mao, i Staljin su bili socijalisti, zar ne. Sta to govoti o Titu, Lagumdziji, i Bogicevicu kao socijalistima??Mjesanac wrote: Alija ne valja samim tim sto je podrzavao istu politiku kao oni koji su nam harali i ubijali drzavom. SDA je isto kao i SDS i HDZ DESNICARSKA STRANKA,
Ili ipak postoji razlika izmedzu socijaliste Tita i socijaliste Staljina, kao sto postoji izmedju nacionalne stranke SDA i nacionalne stranke SDS?
Sta ti mislis??
SFRJ je bila primjer evolucije rigidnog boljsevizma u socijalizam sa ljudskim likom... Kina tek unazad nekoliko godina krece tim putem, a Rusija je usla u red trzisno orjentisanih diktatura... U ruskom primjeru rijec je o transformaciji...
sda pokusava da evoluira i prevazidje samu sebe sa pocetka svog postojanja... sds je prakticno na aparatima, a hdz je transformisan u kriminalno bratstvo...
Da je postojala percepcija razlicitosti izmedju ovih klero-nacionalistickih stranaka, nikada ne bi usle u koaliciju 1990....
- NightSkyWalker
#241 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Pravo se daleko stiglo s tom evolucijom kada se zna da su ljudi zatvarani i ubijani samo zato sto nisu odgovarali partiji i partijasima, zatvarani i ubijani bez razloga i postenog sudjenja. Da tome dodam i fasisticku udbu koja je radila sta je radila sa nepodobnih. I onda se mozemo samo zapitati -sta je onda tek bilo prije evolucije?nosara wrote:Postoji i nesto sto se zove evolucija...
Da je postojala percepcija razlicitosti izmedju ovih klero-nacionalistickih stranaka, nikada ne bi usle u koaliciju 1990....
A za ovo drugo, pa eto sad znamo da je SDP klero-nacionalisticka stranka jer je u cvrstoj koaliciji sa SDA. Izmedju njih nema razlika jer da je postojala percepcija razlicitosti ne bi usli u koaliciju.
P.S. Ako cemo staviti jednakost izmedju SDA i SDS, onda mozemo komotno staviti jednakost izmedju Tita i Staljina. Jer eto, sve je to ista ideologija. Zar ne? Ili ipak nije tako? Sta velis crveni?
Last edited by NightSkyWalker on 06/01/2011 08:53, edited 8 times in total.
- NightSkyWalker
#242 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Pa da su komunisti sve zakuhali je velikim dijelom tacno! Oni su ti koji su totalitaristicki vodili Jugoslaviju 50 godina i oni su ti koji su tu istu drzavu bacili na koljena i ostavili nas na milost i nemilost agresorima.cyprus wrote:
Ne nisu nacionalisti glavni problem, komunisti su sve ovo zakuhaliDa je više nacionalista svijet bi bio ljepši za živjet...
a možda ne bi ni bilo rata
-
drenmajster
#243 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
MIRNO SPAVAJTE JER RATA NECE BITI-ZA RAT JE NAIME POTREBNO DVOJE,rekao je jednom jedan covjek( o rahmetlijama i pokojnicima sve najbolje).Za genocid nazalost nije potrebno dvoje vec samo jedna dobro naoruzana sila (u ovom slucaju JNA) koja ce vam dobro objasniti dubinu ove filozofije iza koje je ostalo oko 200 000 mrtvih.Cestitam na genijalnosti Velikog vodje 
- BHCluster
#244 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
@MjesanacMjesanac wrote:NightSkyWalker wrote:
Nisi mi odgovorio na moje gore postavljeno pitanje, kako i kada je Alija pravio razdor medju narodima??
Da su muslimani bili neravnopravni u Jugoslaviji zna svako. To je cinjenica. Koje godine su muslimani priznati kao narod, a koje godine ostali? I kakve to veze ima sto je bio u mladim muslimanima, sta je tu lose?
S tobom je vise stvarno besmisleno razgovarati. Non stop postavljas ista pitanja, na koje ti po milioniti put odgovaram, ali ti neces ni sekundu da razmislis o mojem odgovoru nego non stop istu pricu guras. I ne samo ja nego ti je vec nekoliko forumasa odgovaralo kao i ja i opet ti ne dopire do mozga.
Idemo sad polako, i po posljednji put:
Nema veze je li Alija kriv i za kakva ubistva, etnicka ciscenja, genocide. Alija ne valja samim tim sto je podrzavao istu politiku kao oni koji su nam harali i ubijali drzavom. SDA je isto kao i SDS i HDZ DESNICARSKA STRANKA, zasnovana na nacionalizmu tj. zastupanju samo jednog od tri naroda BiH. SDA nije odbranila BiH, BiH su odbranili njeni heroji svojim tijelima i puskama. Samo se pitam je li se Šehidi, Rahmet im dusi, danas prevrcu u grobu kada vide da drzavu za koju su zivot dali, maltretiraju iste budale iz godine u godinu, i prave nas crnom rupom ne samo Evrope, nego i Svijeta. Ako je tebi ovakva drzava OK, onda se zapitaj je li sve uredu s tobom.
Zestoko si nasamaren, a rezultat toga je sto punis dzepove ljudima koji iskoristavaju ljude kao tebe da bi svaki put sebi osigurali nove 4 godine na vlasti.
Nacionalizam je osobina neobrazovanih ljudi.
- nosara
#245 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Raspravljat s tobom, ili s komsijinim snaucerom, dodje na isto...NightSkyWalker wrote:Pravo se daleko stiglo s tom evolucijom kada se zna da su ljudi zatvarani i ubijani samo zato sto nisu odgovarali partiji i partijasima, zatvarani i ubijani bez razloga i postenog sudjenja. Da tome dodam i fasisticku udbu koja je radila sta je radila sa nepodobnih. I onda se mozemo samo zapitati -sta je onda tek bilo prije evolucije?nosara wrote:Postoji i nesto sto se zove evolucija...
A za ovo drugo, pa eto sad znamo da je SDP klero-nacionalisticka stranka jer je u cvrstoj koaliciji sa SDA. Izmedju njih nema razlika jer da je postojala percepcija razlicitosti ne bi usli u koaliciju.![]()
P.S. Ako cemo staviti jednakost izmedju SDA i SDS, onda mozemo komotno staviti jednakost izmedju Tita i Staljina. Jer eto, sve je to ista ideologija. Zar ne? Ili ipak nije tako? Sta velis crveni?
Da se sda ne pokusava transformisat (evoluirat) iz rigidne klero-nacionalisticke stranke - pokreta, u svoju blazu varijantu (otklon od cerica, radikalno podmladjivanje rukovodstva, ograda od jastrebova), SDP bi se samo popiskio na njih... Ja SDP-u, i pored te cinjenice da sda nije sasvim ista kao nekad, zamjeram ikakvo zavlacenje s tim perjanicama lopovluka i lazi u BiH... Nije moja stvar... Cekam rezultate...
Vec sam ti crtao i obojio cinjenicu da su Tito i Staljin imali iste korjene, dijelili istu rigidnu boljsevicku ideologiju, ali je Staljin umro kao takav, a Tito je od malog Staljina postao veliki svjetski lider respektabilne, otvorene socijalisticke drzave, i ostao je to do svoje smrti, a i drzava je do tada predstavljala nesto na politickoj mapi svijeta...
Nadam se da ces shvatit barem veznike...
- Admir_1984
#246 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Znal neko usljed cega je nakon izbora nastao raskol u sda izmedju Alije na jednoj i Zulfikarpasica i Filipovica na drugoj strani, pa ta dvojica osnivaju neshto drugo, ne mogu se sad sjetit kak se zove 
- Jazz_Junkie
#247 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Zulfikarpasic i Filipovic su osnovali Muslimansko-bosnjacku organizaciju (MBO). Raskol je valjda nastao time sto je Izetbegovic SDA shvacao kao vjersku stranku (sto i jeste bila). Zulfikarpasic je taj koji je inzistirao na uvodjenju bosnjackog imena sa tadasnje Muslimane cemu se Izetbegovic do zadnjeg momenta protivio.Admir_1984 wrote:Znal neko usljed cega je nakon izbora nastao raskol u sda izmedju Alije na jednoj i Zulfikarpasica i Filipovica na drugoj strani, pa ta dvojica osnivaju neshto drugo, ne mogu se sad sjetit kak se zove
- nosara
#248 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
aliji je vjera bila na prvom mjestu...Jazz_Junkie wrote:Zulfikarpasic i Filipovic su osnovali Muslimansko-bosnjacku organizaciju (MBO). Raskol je valjda nastao time sto je Izetbegovic SDA shvacao kao vjersku stranku (sto i jeste bila). Zulfikarpasic je taj koji je inzistirao na uvodjenju bosnjackog imena sa tadasnje Muslimane cemu se Izetbegovic do zadnjeg momenta protivio.Admir_1984 wrote:Znal neko usljed cega je nakon izbora nastao raskol u sda izmedju Alije na jednoj i Zulfikarpasica i Filipovica na drugoj strani, pa ta dvojica osnivaju neshto drugo, ne mogu se sad sjetit kak se zove
Ostvarenje islama na svim poljima u ličnom životu
pojedinaca, u porodici i društvu, kroz obnovu islamske vjerske
misli i stvaranje jedinstvene islamske zajednice od Maroka do
Indonezije.
Narod, kao i pojedinac, koji je prihvatio islam nesposoban je da
nakon toga živi i umire za bilo koji drugi ideal. Nezamislivo je da se
musliman žrtvuje za kakvog cara ili vladara, ma kako se on zvao, ili u
slavu neke nacije, partije ili čega sličnog, jer po najjačem islamskom
instintku on u ovome prepoznaje jednu vrstu bezboštva i idolatrije.
-
Klodovik
#249 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Rekao sam već da mi "raspravljamo" na osnovu nepotpunih informacija i saznanja, ali evo:Admir_1984 wrote:Znal neko usljed cega je nakon izbora nastao raskol u sda izmedju Alije na jednoj i Zulfikarpasica i Filipovica na drugoj strani, pa ta dvojica osnivaju neshto drugo, ne mogu se sad sjetit kak se zove
Agent SANU odn. srpske unutarnje tajne jezgre JNA, Milovan ĐIlas, je 1987. godine diskreno posjetio hrvatske Proljećare, hebrangovsku struju u Komunističkoj Partiji Hrvatske u Zagrebu i sa njima dogovorio podjelu Bosne i Hercegovine. Ali je isti taj Milovan Đilas posjetio u to vrijeme, možda malo kasnije, i Adila Zulfikarpašića, jednog od Titovih oficira OZNA-e sa visokim rangom pukovnika, u njegovom domu u Švicarskoj, u Cirihu, što je Zulfikarpašić i objavio. Tom prilikom je Đilas ponudio savezništvo Srba i Muslimana u cilju stvaranja treće Jugoslavije ako se SFRJ počne ¨klimati¨. Iako Zulfikarpašić tada tu ponudu nije prihvatio, ostavio je otvorena vrata pregovorima, pa je u tom smislu posjetio Beograd. Posebno je značajna posjeta 1991. godine, kada je zajedno sa akademikom Muhamedom Filipovićem, sa Slobodanom Miloševićem pregovarao o onome što će se javno obznaniti i nazvati ¨Historijski sporazum¨. Bio je to prednacrt, načelni sporazum o ulasku cijele Republike BiH u tu treću Jugoslaviju. Taj prijedlog su Muslimani javno odbili. Bilo je i drugih svjedočenja da su i Radovan Karadžić, i Slobodan Milošević, i Momčilo Krajišnik ... smatrali veoma poželjnim plan da Muslimani uđu u jedinice JNA 1991. godine, da RBiH uđe u savez sa Srbijom i Crnom gorom u neku treću Jugoslaviju i da tako riješe jugoslavensku krizu.
U takvom slučaju bi tajni dogovor Tuđman-Milošević o podjeli BiH, odbacio sam Milošević i stao u komandnu, dominantnu, izuzetno povoljnu poziciju naspram Republike Hrvatske. Bio bi to doista projekt velike Srbije! U tom smislu je Beograd čak Muslimanima nudio da prvi predsjednik te treće Jugoslavije bude Musliman, npr. Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović, Alija Izetbegović ili bilo ko drugi koga Muslimani za tu poziciju izaberu i pošalju u Beograd. Nema potrebe naglašavati u kakvoj bi se tada teškoj, skoro bezizlaznoj poziciji našla Republika Hrvatska. Ali, kada je bilo stani-pani, kada se odlučivalo ¨kojem će se Mujo prikloniti carstvu¨, formalno-pravno i sveukupno što se vrednuje i primjenjuje, bilo je riješeno tako da Muslimani tu ponudu ODBIJU.
Kako je Beograd diskretno naglasio, a negdje i indiskretno, tj. javno, Srbija je zauzela stav: ¨Ako niste sa nama, onda ste protiv nas!¨ Dakle, odbijanjem treće Jugoslavije i traženjem suvereniteta Republici BiH, Muslimani su od strane Beograda proglašeni NEPRIJATELJIMA - a automatizmom strateških ustrojavanja, Muslimani su se i de facto i de jure stavili na stranu Republike Hrvatske. Ali, kako je to Hrvatska ..., kako je Muslimanima zabila krvavu nožekanju u leđa, ne treba ovdje naglašavati – o tome je dosta pisano i svjedočeno, a biti će i više pisano i svjedočeno.
Zašto je ovo potrebno napisati? Pa, kada su Muslimani odbili ponudu iz Beograda, u tom momentu je i projekt velike Srbije propao - jer je bez državno-pravnog saveza republika Srbije i BiH, bilo nemoguće legalno praviti veliku Srbiju, a niti ilegalno s obzirom da je Republika BiH zatražila i dobila internacionalno priznanje, te pružila žestok otpor agresiji SR Jugoslavije (Srbije i Crne gore) nakon što je napadnuta.
- cyprus
#250 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Da, sva sreća pa su nacionalisti preuzeli i spasili stvarNightSkyWalker wrote:Pa da su komunisti sve zakuhali je velikim dijelom tacno! Oni su ti koji su totalitaristicki vodili Jugoslaviju 50 godina i oni su ti koji su tu istu drzavu bacili na koljena i ostavili nas na milost i nemilost agresorima.cyprus wrote:
Ne nisu nacionalisti glavni problem, komunisti su sve ovo zakuhaliDa je više nacionalista svijet bi bio ljepši za živjet...
a možda ne bi ni bilo rata