Adventizam
- fatamorgana
#226 Re: Adventizam
Pa isto k'o da jesi, 
-
Great Cornholio
#227 Re: Adventizam
Formalno ne mogu biti, naveo sam razloge zbog kojih ne mogu biti član Hrišćanske Adventističke Crkve.fatamorgana wrote:Pa isto k'o da jesi,
- fatamorgana
#228 Re: Adventizam
Sto, jel' te to ni oni nece,Great Cornholio wrote:Formalno ne mogu biti, naveo sam razloge zbog kojih ne mogu biti član Hrišćanske Adventističke Crkve.fatamorgana wrote:Pa isto k'o da jesi,
-
Great Cornholio
#229 Re: Adventizam
Neće mene niko, kažu " Previše filozofiraš"fatamorgana wrote:Sto, jel' te to ni oni nece,Great Cornholio wrote:Formalno ne mogu biti, naveo sam razloge zbog kojih ne mogu biti član Hrišćanske Adventističke Crkve.fatamorgana wrote:Pa isto k'o da jesi,
- fatamorgana
#230 Re: Adventizam
A garant ne dajes ni priloge .... Nema te na mapi, 
-
Great Cornholio
#231 Re: Adventizam
I da imam, otkud mifatamorgana wrote:A garant ne dajes ni priloge .... Nema te na mapi,
- fatamorgana
#232 Re: Adventizam
Bog vidi i u tvoj spajz,Great Cornholio wrote:I da imam, otkud mifatamorgana wrote:A garant ne dajes ni priloge .... Nema te na mapi,![]()
-
Great Cornholio
#233 Re: Adventizam
Dobro me napomenu, nisam još bure s lanjskim kupusom izbaciofatamorgana wrote:Bog vidi i u tvoj spajz,Great Cornholio wrote:I da imam, otkud mifatamorgana wrote:A garant ne dajes ni priloge .... Nema te na mapi,![]()
- fatamorgana
#234 Re: Adventizam
A sad kako kazu u Monthy Piton-u: End now for something completely different ... da se vratimo na temu, bio sam par puta na adventistickim propovijedima, spika im je OK, momci su dosta potkovani, 
-
Great Cornholio
#235 Re: Adventizam
Pa imaju vremena da uče, ne možeš znat' ako ne učiš. Eto npr. pravoslavci, kad oni da uče kad im je svaki drugi dan neki svetac i proslavafatamorgana wrote:A sad kako kazu u Monthy Piton-u: End now for something completely different ... da se vratimo na temu, bio sam par puta na adventistickim propovijedima, spika im je OK, momci su dosta potkovani,
Ako si pogledao ono Radišino predavanje vidio si da čovjek spominje i Ničea, i Hawkinga, u drugim predavanjima i Frojda, i o svima pozitivno govori, a niti jedan od njih nije bio religiozan
- fatamorgana
#236 Re: Adventizam
Nisam gledao, zeza me konekcija...
-
Great Cornholio
#237 Re: Adventizam
Pogledaj kad mogneš, nećeš se pokajati. Čovjek je profesor teologije i filozofije, a odlično poznaje i nauku, i u svojim predavanjima sve troje koristi.fatamorgana wrote:Nisam gledao, zeza me konekcija...
- fatamorgana
#238 Re: Adventizam
Meni se dopalo jedno predavanje o Luciferu, cool!Great Cornholio wrote:Pogledaj kad mogneš, nećeš se pokajati. Čovjek je profesor teologije i filozofije, a odlično poznaje i nauku, i u svojim predavanjima sve troje koristi.fatamorgana wrote:Nisam gledao, zeza me konekcija...
-
Great Cornholio
#239 Re: Adventizam
Ja i dalje ne vjerujem u postojanje takvog bića, za nastanak i održavanje zla krivim ljude, a niti jedno objašnjenje o nastanku dobra ( Života, prirode, ljudi i životinja), koje ne uključuje Boga, me ne zadovoljava.fatamorgana wrote:Meni se dopalo jedno predavanje o Luciferu, cool!Great Cornholio wrote:Pogledaj kad mogneš, nećeš se pokajati. Čovjek je profesor teologije i filozofije, a odlično poznaje i nauku, i u svojim predavanjima sve troje koristi.fatamorgana wrote:Nisam gledao, zeza me konekcija...
- animals
#240 Re: Adventizam
Meni se dopalo jedno predavanje o Luciferu, cool!
[/quote]
Ja i dalje ne vjerujem u postojanje takvog bića, za nastanak i održavanje zla krivim ljude, a niti jedno objašnjenje o nastanku dobra ( Života, prirode, ljudi i životinja), koje ne uključuje Boga, me ne zadovoljava.[/quote]
Mislim da da je priroda toliko savrsena, a kako je to sve nastalo, najlakse je reci stvorio svevisnji..mislim da svevisnji ne postoji u onima oblicima kako ga ljudi vide..mozda je to samo dobra i losa energija, ali sigurno nije bice koje je negdje na nebu i igra se sa ljudima..to bi bilo tako dosadno, da nema smisla..
Ja i dalje ne vjerujem u postojanje takvog bića, za nastanak i održavanje zla krivim ljude, a niti jedno objašnjenje o nastanku dobra ( Života, prirode, ljudi i životinja), koje ne uključuje Boga, me ne zadovoljava.[/quote]
Mislim da da je priroda toliko savrsena, a kako je to sve nastalo, najlakse je reci stvorio svevisnji..mislim da svevisnji ne postoji u onima oblicima kako ga ljudi vide..mozda je to samo dobra i losa energija, ali sigurno nije bice koje je negdje na nebu i igra se sa ljudima..to bi bilo tako dosadno, da nema smisla..
-
Great Cornholio
#241 Re: Adventizam
Da, i da nešto tako savršeno nastane slučajno - ja to ne mogu pojmiti. Ja Boga zamišljam kao silu ( nama nepojmljivu) koja je sve stvorila, ali isto tako smatram da je Bog svemoguć, da je mogao uzeti i ljudski oblik, da je Isus bio Bog u ljudskom obliku. Jest da je to za Njega bilo ponižavajuće iskustvo, ali nije imao drugog načina da nam se približi toliko da ga možemo pojmiti, osjetiti, prestati ga se plašiti i zavoljeti Ga, jer kakav bi to Bog bio a da ne voli one koje je stvorioanimals wrote:
-
theTruePath
#242 Re: Adventizam
Ako ne vjerujes u pakao,sejtana,odakle zlo? ako kazes slobodna volja ljudi,de mi onda reci sta ce biti s dusama zlih ljudi?
-
Great Cornholio
#243 Re: Adventizam
Loši ne mogu živjeti u Raju, jer to onda ne bi bio Raj, tako da će loši biti ili u potpuniosti uništeni, neće postojati ni u kom obliku ( u to vjeruju adventisti) ili će biti podvrgnuti nekom vidu "popravke", pa nakon toga ući u Raj( takva mogućnost postoji kod katolika, u vidu ideje "čistilišta".theTruePath wrote:Ako ne vjerujes u pakao,sejtana,odakle zlo? ako kazes slobodna volja ljudi,de mi onda reci sta ce biti s dusama zlih ljudi?
Ja ne vjerujem u pakao, moje "srce" , a ni razum, ne prihvataju mogućnost da bi Bog mogao nekoga mučiti cijelu vječnost, a ova ideja "čistilišta" mi je prihvatljiva, a šta će bit sa onima koji nisu dostojni da žive u Raju, to samo Bog zna.
- animals
#244 Re: Adventizam
Svaki covjel posjeduje dobro i zlo, samo pitanje je sta u datom trenutku prevagne..nije to od sejtana, to je priroda covjekova..primjer su ratovi, gdje od obicnog covjeka u miru, preovlada ona losa strana i pocne sijati zlo, iako je i dalje uvjeren da cini dobro..theTruePath wrote:Ako ne vjerujes u pakao,sejtana,odakle zlo? ako kazes slobodna volja ljudi,de mi onda reci sta ce biti s dusama zlih ljudi?
-
Great Cornholio
#245 Re: Adventizam
I dobro i zlo potencijalno postoji u svakome od nas. Od nas, od onoga što smo dobili rođenjem, i od okoline u kojoj živimo zavisi šta će se razviti, hoćemo li izabrati zlo ili dobro.theTruePath wrote:Ako ne vjerujes u pakao,sejtana,odakle zlo? ako kazes slobodna volja ljudi,de mi onda reci sta ce biti s dusama zlih ljudi?
-
theTruePath
#246 Re: Adventizam
Ti onda u biti vjerujes da nema kazne za zle ljude,sto je samo po sebi nepravda prema dobrim ljudima,.Dakle on ce ciniti zlo,umrijeti nekaznjen ni na ovom ni na onom svijetu...nece ga biti,koga nema njega ne boliGreat Cornholio wrote:Loši ne mogu živjeti u Raju, jer to onda ne bi bio Raj, tako da će loši biti ili u potpuniosti uništeni, neće postojati ni u kom obliku ( u to vjeruju adventisti) ili će biti podvrgnuti nekom vidu "popravke", pa nakon toga ući u Raj( takva mogućnost postoji kod katolika, u vidu ideje "čistilišta".theTruePath wrote:Ako ne vjerujes u pakao,sejtana,odakle zlo? ako kazes slobodna volja ljudi,de mi onda reci sta ce biti s dusama zlih ljudi?
Ja ne vjerujem u pakao, moje "srce" , a ni razum, ne prihvataju mogućnost da bi Bog mogao nekoga mučiti cijelu vječnost, a ova ideja "čistilišta" mi je prihvatljiva, a šta će bit sa onima koji nisu dostojni da žive u Raju, to samo Bog zna.
Ako postoji savrsena pravda...a Bog je savrsena pravda..onda to nije opcija "realna"
-
Great Cornholio
#247 Re: Adventizam
Pa nisu džaba Isusove zadnje riječi bile " Bože, oprosti im, ne znaju šta čine".animals wrote:Svaki covjel posjeduje dobro i zlo, samo pitanje je sta u datom trenutku prevagne..nije to od sejtana, to je priroda covjekova..primjer su ratovi, gdje od obicnog covjeka u miru, preovlada ona losa strana i pocne sijati zlo, iako je i dalje uvjeren da cini dobro..theTruePath wrote:Ako ne vjerujes u pakao,sejtana,odakle zlo? ako kazes slobodna volja ljudi,de mi onda reci sta ce biti s dusama zlih ljudi?
- animals
#248 Re: Adventizam
theTruePath wrote:Ti onda u biti vjerujes da nema kazne za zle ljude,sto je samo po sebi nepravda prema dobrim ljudima,.Dakle on ce ciniti zlo,umrijeti nekaznjen ni na ovom ni na onom svijetu...nece ga biti,koga nema njega ne boliGreat Cornholio wrote:Loši ne mogu živjeti u Raju, jer to onda ne bi bio Raj, tako da će loši biti ili u potpuniosti uništeni, neće postojati ni u kom obliku ( u to vjeruju adventisti) ili će biti podvrgnuti nekom vidu "popravke", pa nakon toga ući u Raj( takva mogućnost postoji kod katolika, u vidu ideje "čistilišta".theTruePath wrote:Ako ne vjerujes u pakao,sejtana,odakle zlo? ako kazes slobodna volja ljudi,de mi onda reci sta ce biti s dusama zlih ljudi?
Ako postoji savrsena pravda...a Bog je savrsena pravda..onda to nije opcija "realna"
A sta ti mislis hoce li npr. jedan medvjed biti kaznjen sto ubije jednu neduznu srnu i pojede je..je li to zlocin po tebi ili nije..ili srna zlocinka sto je pojela neduznu travu.znaci nema dobri i savrseni, svi smo mi pomalo losi..
-
sustinca
#249 Re: Adventizam
Great Cornholio,a sta si bio prije? ili mozda iz kojeg vjersko kulturnog backgrounda dolazis? i kad si poceo negirati ono s cim si odrastao?
-
Great Cornholio
#250 Re: Adventizam
Pa kad budeš u Raju valjda ti neće nedostajati oni koji su zla činili, ne bi to bio Raj ako bi se ti u Njemu naslađivao time da Bog nekog ko ti je neko zlo nanio muči neprestano.theTruePath wrote:
Ti onda u biti vjerujes da nema kazne za zle ljude,sto je samo po sebi nepravda prema dobrim ljudima,.Dakle on ce ciniti zlo,umrijeti nekaznjen ni na ovom ni na onom svijetu...nece ga biti,koga nema njega ne boli