ovo rezonovanje ti nije bas dobro. ok dali su zrtve za avnojevsku bih. ali sta je bila definicija te avnojevske bih? nit je muslimanska nit je hrvatska nit je srpska.denideni wrote:Amandmani LXVI-XCI na Ustav Republike SrpskeIt_is_a_Leclerc wrote:Da li samo ja veći problem vidim u riječi Srpska nego Republika. Sama činjenica da je nešto entitet, poludržavna tvorevina, srpsko, odnosno rezervisano isključivo za pripadnike jednog naroda dok se drugima toleriše bitisanje i postojanje (a nekad čak niti to), i traži se od tih ljudi da budu zadovoljni time.
To je, čini mi se, i problem cijele ove rasprave. Entitet koji je samo srpski (u imenu, i u praksi), ne samo da nije u skladu s Ustavom BiH, već i nominalno krši niz zakonskih propisa ove zemlje.
„Amandman LXVII stav 1.
1. Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet.
Republika Srpska samostalno obavlja ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije.
Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i Hercegovini.
Srbi, Bošnjaci i Hrvati kao KONSTITUTIVNI narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj.“
Pa ne zove se Madjarska ili Austrija,vec po narodu koji vijekovima zivi ovdje i koji jedan od konstitutivnih naroda drzave BiH i koji je dao velike zrtve za stvaranje AVNOJEVSKE BiH.I u SFRJ se zvala Republika Hrvatska pa niko se nije bunio iako se znalo sta se sve desavalo u NDH.
Pogrešno ime Republika srpska?
- karanana
#226 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
- It_is_a_Leclerc
#227 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Joj, joj. Činjenica da je određeni dio BiH nazvan srpskim, iako u njemu, barem formalno, jednaka prava imaju sva tri konstitutivna naroda, zvuči kao paradoks.denideni wrote:Amandmani LXVI-XCI na Ustav Republike SrpskeIt_is_a_Leclerc wrote:Da li samo ja veći problem vidim u riječi Srpska nego Republika. Sama činjenica da je nešto entitet, poludržavna tvorevina, srpsko, odnosno rezervisano isključivo za pripadnike jednog naroda dok se drugima toleriše bitisanje i postojanje (a nekad čak niti to), i traži se od tih ljudi da budu zadovoljni time.
To je, čini mi se, i problem cijele ove rasprave. Entitet koji je samo srpski (u imenu, i u praksi), ne samo da nije u skladu s Ustavom BiH, već i nominalno krši niz zakonskih propisa ove zemlje.
„Amandman LXVII stav 1.
1. Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet.
Republika Srpska samostalno obavlja ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije.
Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i Hercegovini.
Srbi, Bošnjaci i Hrvati kao KONSTITUTIVNI narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj.“
Pa ne zove se Madjarska ili Austrija,vec po narodu koji vijekovima zivi ovdje i koji jedan od konstitutivnih naroda drzave BiH i koji je dao velike zrtve za stvaranje AVNOJEVSKE BiH.I u SFRJ se zvala Republika Hrvatska pa niko se nije bunio iako se znalo sta se sve desavalo u NDH.
Stvar je drugačija sa Austrijom ili Mađarskom, kao građanskim, za razliku od BiH, kao etno-nacionalne države. Također, tu je i pojam konstitutivnosti koji je problematično primjenjiv na nabrojane države.
- denideni
#228 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
@karanana....Da tacno vec i Muslimanska i Srpska i Hrvatska i tako je trebalo i da ostane pocetkom devedesetih bez preglasavanja oko kljucnih stvari.Ali gradjani BiH izabrase tri nacionalne stranke koje su imale 84 % poslanika u parlamentu i napravile jos i koaliciju.U Lisabonskom sporazumu nisi imao "Republiku Srpsku".
- Skijaš
#229 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
'Ajde budi fer pa priznaj da danas ne bi bilo ni ove zemlje bez tog referenduma. Jer ako si ti bio za to da ostaneš u zajednici s Beogradom, Hrvati nisu. A podrškom hrvatskim Srbima u njihovoj pobuni, davao si i legitimitet za otkidanje dijela BiH kojeg bi se naknadno pripojilo Hrvatskoj. To čak i da je bilo spremnosti u Beogradu i u SDS-u da brane AVNOJ-ske granice BiH, što danas znamo da nije bio slučaj. Pogotovo ako znamo za dogovor iz Karađorđeva kojim je BiH trebala biti podijeljena a do kojeg se došlo i prije nego se Sarajevo sjetilo forsirati nezavisnost. Tako da ako ćemo pošteno, spominjanje tog preglasavanja je samo protest jer tad Sarajevo nisu uspjeli zajebati, a ne žal za pravdom i dijalogom. Ili ti i pored svega, zaista tvrdiš da bi Milošević slao vojsku na Široki Brijeg ?denideni wrote:Da tacno vec i Muslimanska i Srpska i Hrvatska i tako je trebalo i da ostane pocetkom devedesetih bez preglasavanja oko kljucnih stvari.
Ni usaglašene mape nego samo načelan dogovor oko toga da će se ići u etničku podjelu zemlje. A možemo samo pretpostaviti kako bi tada Sarajevo prošlo, bez ARBiH i NATO pritiska na velikosrpsku neman. Milošević i Karadžić bi poklapanjem 70 % teritorije ušli u pregovore oko razgraničenja, a sile na terenu koja bi ih natjerala da budu kooperativni ne bi bilo i sve bi zavisilo od njihovog poštenja. Možeš li zamisliti scenario po kojem opcija koja je spremna na genocid i etničko čišćenje, i u poziciji jačeg, brani interese Sarajeva ? "Hajde da se podijelimo, ali očekujemo od strane koja pod svojom kontrolom ima arsenal JNA, da ne pribjegava sili". Jel' se to očekivalo od Sarajeva ? Poniznost dok se bez srama granatira Vukovar i Dubrovnik ?U Lisabonskom sporazumu nisi imao "Republiku Srpsku".
-
Bodkin
#230 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
ok super. sve prave odluke su se donijele i danas imamo republic of srpskaSkijaš wrote:'Ajde budi fer pa priznaj da danas ne bi bilo ni ove zemlje bez tog referenduma. Jer ako si ti bio za to da ostaneš u zajednici s Beogradom, Hrvati nisu. A podrškom hrvatskim Srbima u njihovoj pobuni, davao si i legitimitet za otkidanje dijela BiH kojeg bi se naknadno pripojilo Hrvatskoj. To čak i da je bilo spremnosti u Beogradu i u SDS-u da brane AVNOJ-ske granice BiH, što danas znamo da nije bio slučaj. Pogotovo ako znamo za dogovor iz Karađorđeva kojim je BiH trebala biti podijeljena a do kojeg se došlo i prije nego se Sarajevo sjetilo forsirati nezavisnost. Tako da ako ćemo pošteno, spominjanje tog preglasavanja je samo protest jer tad Sarajevo nisu uspjeli zajebati, a ne žal za pravdom i dijalogom. Ili ti i pored svega, zaista tvrdiš da bi Milošević slao vojsku na Široki Brijeg ?denideni wrote:Da tacno vec i Muslimanska i Srpska i Hrvatska i tako je trebalo i da ostane pocetkom devedesetih bez preglasavanja oko kljucnih stvari.
Ni usaglašene mape nego samo načelan dogovor oko toga da će se ići u etničku podjelu zemlje. A možemo samo pretpostaviti kako bi tada Sarajevo prošlo, bez ARBiH i NATO pritiska na velikosrpsku neman. Milošević i Karadžić bi poklapanjem 70 % teritorije ušli u pregovore oko razgraničenja, a sile na terenu koja bi ih natjerala da budu kooperativni ne bi bilo i sve bi zavisilo od njihovog poštenja. Možeš li zamisliti scenario po kojem opcija koja je spremna na genocid i etničko čišćenje, i u poziciji jačeg, brani interese Sarajeva ? "Hajde da se podijelimo, ali očekujemo od strane koja pod svojom kontrolom ima arsenal JNA, da ne pribjegava sili". Jel' se to očekivalo od Sarajeva ? Poniznost dok se bez srama granatira Vukovar i Dubrovnik ?U Lisabonskom sporazumu nisi imao "Republiku Srpsku".
- Skijaš
#231 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Voziš se do posla a neka budala prođe kroz crveno i razbije ti far. Jesi li se trebao voziti do posla ili si trebao sjediti kući u strahu od saobraćajne nesreće ? Dakle, mi trebamo raditi na otklanjanju štete i upozoravati druge da ne prolaze kroz crveno, ali nikad nećemo reći da ljudi trebaju prestati ići na posao.Bodkin wrote:ok super. sve prave odluke su se donijele i danas imamo republic of srpskaSkijaš wrote:'Ajde budi fer pa priznaj da danas ne bi bilo ni ove zemlje bez tog referenduma. Jer ako si ti bio za to da ostaneš u zajednici s Beogradom, Hrvati nisu. A podrškom hrvatskim Srbima u njihovoj pobuni, davao si i legitimitet za otkidanje dijela BiH kojeg bi se naknadno pripojilo Hrvatskoj. To čak i da je bilo spremnosti u Beogradu i u SDS-u da brane AVNOJ-ske granice BiH, što danas znamo da nije bio slučaj. Pogotovo ako znamo za dogovor iz Karađorđeva kojim je BiH trebala biti podijeljena a do kojeg se došlo i prije nego se Sarajevo sjetilo forsirati nezavisnost. Tako da ako ćemo pošteno, spominjanje tog preglasavanja je samo protest jer tad Sarajevo nisu uspjeli zajebati, a ne žal za pravdom i dijalogom. Ili ti i pored svega, zaista tvrdiš da bi Milošević slao vojsku na Široki Brijeg ?denideni wrote:Da tacno vec i Muslimanska i Srpska i Hrvatska i tako je trebalo i da ostane pocetkom devedesetih bez preglasavanja oko kljucnih stvari.
Ni usaglašene mape nego samo načelan dogovor oko toga da će se ići u etničku podjelu zemlje. A možemo samo pretpostaviti kako bi tada Sarajevo prošlo, bez ARBiH i NATO pritiska na velikosrpsku neman. Milošević i Karadžić bi poklapanjem 70 % teritorije ušli u pregovore oko razgraničenja, a sile na terenu koja bi ih natjerala da budu kooperativni ne bi bilo i sve bi zavisilo od njihovog poštenja. Možeš li zamisliti scenario po kojem opcija koja je spremna na genocid i etničko čišćenje, i u poziciji jačeg, brani interese Sarajeva ? "Hajde da se podijelimo, ali očekujemo od strane koja pod svojom kontrolom ima arsenal JNA, da ne pribjegava sili". Jel' se to očekivalo od Sarajeva ? Poniznost dok se bez srama granatira Vukovar i Dubrovnik ?U Lisabonskom sporazumu nisi imao "Republiku Srpsku".cemu nerviranje onda?
- poznanik
#232 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Upravo je citirani dio tema: nemamo u BiH "republic of srpska" već - "Republika Srpska", kao naziv entiteta .Bodkin wrote:ok super. sve prave odluke su se donijele i danas imamo republic of srpskacemu nerviranje onda?
Razlika je ogromna, mada se i na ovoj temi tendenciozno provlači drugi smisao
-
Bodkin
#233 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
ma vidis da je zajebancija bapoznanik wrote:Upravo je citirani dio tema: nemamo u BiH "republic of srpska" već - "Republika Srpska", kao naziv entiteta .Bodkin wrote:ok super. sve prave odluke su se donijele i danas imamo republic of srpskacemu nerviranje onda?
Razlika je ogromna, mada se i na ovoj temi tendenciozno provlači drugi smisao![]()
-
Bodkin
#234 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
pogresno poredjenje ali dobro. poenta je da postoji milion drugih izvodivih stvari koje se trebaju raditi i rjesavati ali ne, narod se pali na ukinucemo ili republiku ili joj promijeniti imeSkijaš wrote:
Voziš se do posla a neka budala prođe kroz crveno i razbije ti far. Jesi li se trebao voziti do posla ili si trebao sjediti kući u strahu od saobraćajne nesreće ? Dakle, mi trebamo raditi na otklanjanju štete i upozoravati druge da ne prolaze kroz crveno, ali nikad nećemo reći da ljudi trebaju prestati ići na posao.
- poznanik
#235 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Bodkin wrote:ma vidis da je zajebancija ba
Nisam tako pročitao... izvinjenje.
Ali, u svakom slučaju ostaje moj komentar, jer na prethodnim stranicama ima i previše perfidnog isticanja imena entiteta i njegovog poistovjećivanja etničkoj pripadnosti, što je glupost.
-
Bodkin
#236 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
pa stavio sam smajli sto kolutapoznanik wrote:Bodkin wrote:ma vidis da je zajebancija ba
Ali, u svakom slučaju ostaje moj komentar, jer na prethodnim stranicama ima i previše perfidnog isticanja imena entiteta i njegovog poistovjećivanja etničkoj pripadnosti, što je glupost.
a sto se tice tog poistovjecivanja, nije da samo ljudi u doticnom entitetu smatraju taj entitet "svojim". ljudima u federaciji je rs "njihov" entitet i nece da imaju nista sa tim.znas ono od carsije do m.dvora..
- denideni
#237 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
ne znam skijas,moja porodica je glasala za antu markovica ali nas nacionalisti poderase na izborima.Meni SDA nije nikako licila na vizionare ili cuvare ZAVNOBIH a.Vec sam ti napisao neke izjave Izetbegovica pred rat od kojih su se zgrozavali i mnogi Bosnjacki intelektualci..doduse to sam napisao na pogresnoj temi.Nemam ja problem da sa gnusanjem odbacim politiku Srba devedesetih ali nemoj mi holivudskih scenarija o dobrim i losim momcima.U BiH ce uvjek postojati problem ako neko zeli preglasavatiSkijaš wrote:'Ajde budi fer pa priznaj da danas ne bi bilo ni ove zemlje bez tog referenduma. Jer ako si ti bio za to da ostaneš u zajednici s Beogradom, Hrvati nisu. A podrškom hrvatskim Srbima u njihovoj pobuni, davao si i legitimitet za otkidanje dijela BiH kojeg bi se naknadno pripojilo Hrvatskoj. To čak i da je bilo spremnosti u Beogradu i u SDS-u da brane AVNOJ-ske granice BiH, što danas znamo da nije bio slučaj. Pogotovo ako znamo za dogovor iz Karađorđeva kojim je BiH trebala biti podijeljena a do kojeg se došlo i prije nego se Sarajevo sjetilo forsirati nezavisnost. Tako da ako ćemo pošteno, spominjanje tog preglasavanja je samo protest jer tad Sarajevo nisu uspjeli zajebati, a ne žal za pravdom i dijalogom. Ili ti i pored svega, zaista tvrdiš da bi Milošević slao vojsku na Široki Brijeg ?denideni wrote:Da tacno vec i Muslimanska i Srpska i Hrvatska i tako je trebalo i da ostane pocetkom devedesetih bez preglasavanja oko kljucnih stvari.
Ni usaglašene mape nego samo načelan dogovor oko toga da će se ići u etničku podjelu zemlje. A možemo samo pretpostaviti kako bi tada Sarajevo prošlo, bez ARBiH i NATO pritiska na velikosrpsku neman. Milošević i Karadžić bi poklapanjem 70 % teritorijeU Lisabonskom sporazumu nisi imao "Republiku Srpsku".
ušli u pregovore oko razgraničenja, a sile na terenu koja bi ih natjerala da budu kooperativni ne bi bilo i sve bi zavisilo od njihovog poštenja. Možeš li zamisliti scenario po kojem opcija koja je spremna na genocid i etničko čišćenje, i u poziciji jačeg, brani interese Sarajeva ? "Hajde da se podijelimo, ali očekujemo od strane koja pod svojom kontrolom ima arsenal JNA, da ne pribjegava sili". Jel' se to očekivalo od Sarajeva ? Poniznost dok se bez srama granatira Vukovar i Dubrovnik ?
druge narode u parlamentu BIH bez obzira koji politicari sjedili u parlamentu BIH.
u Lisabonskom sporazumu BIH ostaje nezavisna drzava .Evo ja cu prvi stati sa tobom skijas u redove ako RS pokusa odcjepljenje.
- Skijaš
#238 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
A ja s tobom ako neko pokuša jednostranu centralizaciju BiH. Ali priznaćeš da je sadašnje ime entiteta diskriminirajuće ?denideni wrote:Evo ja cu prvi stati sa tobom skijas u redove ako RS pokusa odcjepljenje.
- karanana
#239 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
ako je problem sto parlament bih preglasava kako to da nije problem da parlament rs-a danas radi sve isto?
zato kazem, hajmo se pripojiti rs-u. tako oni dobijaju veliku srpsku a mi unitarnu drzavu i svi smo happy.
zato kazem, hajmo se pripojiti rs-u. tako oni dobijaju veliku srpsku a mi unitarnu drzavu i svi smo happy.
- denideni
#240 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Naravno da je diskriminirajuce ALI RS nije nezavisna drzava Skijas,svim gradjanima BiH u licnoj i pasosu pise BiH.U Ustavu RS Bosnjaci i Hrvati su konstitutivan narod a ukoliko dodje do separatistickih poteza tada se otvaraju pitanja i diskriminacije i moguceg rata.Skijaš wrote:A ja s tobom ako neko pokuša jednostranu centralizaciju BiH. Ali priznaćeš da je sadašnje ime entiteta diskriminirajuće ?denideni wrote:Evo ja cu prvi stati sa tobom skijas u redove ako RS pokusa odcjepljenje.
Problem je sto je u BiH i dalje nepovjerenje i opravdan strah Bosnjaka najvise, da bi moglo doci do raspda zemlje.Ja licno mislim da ta opcija vise ne moze postojati i da je to jasno i Srbima u RS a laprdanje Dodika je obicno blefiranje i politicka borba sa Sarajevom.Kako ce se odcijepiti kad nemaju ni teritoriju sastavljenu niti bilo kakve ustavne i zakonske osnove za to.Zalosno je sto se i nakon 20 godina na takav nacin kupe poeni kod glasaca i stvara strah medju ljudima.Nista nisu bolji ni Sarajevski intelektualci i politicari a o Mostaru da ne pricam.
Sve je izopaceno od polozaja radnicke klase do tumacenja dalje i bliske proslosti.Hebote ko da smo Rusija i Amerika a ne mala balkanska drzava sa 3 500 000 miliona stanovnika.
Nema ovde Skijas neke pameti ni kod naroda ni kod politicara.Oni pametni casni ljudi nece uopste da idu u politiku narod glasa za 100 km na izborima ili za neki sitni ustupak.
- karanana
#241 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
nije dodiku cilj da za mjesec-dva, godinu-dvije otcijepi RS. on zna da dok je ziv to vjerovatno nece vidjeti. medjutim, mislim da je dugorocna strategija dobra i da je takva da se same institucije BiH koriste kao trojanski konj za urusavanje zemlje jer nista ne fercera i da jednog dana sami bosnjaci pocnu moliti za raspad drzave.
- harač
#242 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
poznanik wrote:Bodkin wrote:ma vidis da je zajebancija ba
- Skijaš
#243 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Dobro. Dakle diskriminirajuće je. Šta misliš o tom da nazive oba entiteta promjenimo u nešto neutralno ? Ne mora se to desiti, interesuje me da li bi ti to podržao.denideni wrote:Naravno da je diskriminirajuce ALI RS nije nezavisna drzava Skijas,svim gradjanima BiH u licnoj i pasosu pise BiH.Skijaš wrote:A ja s tobom ako neko pokuša jednostranu centralizaciju BiH. Ali priznaćeš da je sadašnje ime entiteta diskriminirajuće ?denideni wrote:Evo ja cu prvi stati sa tobom skijas u redove ako RS pokusa odcjepljenje.
A postoji samo jedan način da se prekine s tim, stvaranje kritične mase onih kojima je zaista stalo do ljepše budućnosti. Nema neke tajne formule pa da preko noći dobijemo osviješten narod i poštene političare, to je mukotrpan proces.Sve je izopaceno od polozaja radnicke klase do tumacenja dalje i bliske proslosti.Hebote ko da smo Rusija i Amerika a ne mala balkanska drzava sa 3 500 000 miliona stanovnika. Nema ovde Skijas neke pameti ni kod naroda ni kod politicara.Oni pametni casni ljudi nece uopste da idu u politiku narod glasa za 100 km na izborima ili za neki sitni ustupak.
- denideni
#244 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Da.ali skijas to moze biti tvoje i moje subjektivno misljenje.Zato postoji Ustavni Sud.Vidis u Hrvatskoj su Srbi bili konstitutivni i zato im nije bio problem naziv republike poslije drugog svjetskog rata iako su na tlu NDH pocinjeni jedni od najvecih zlocina u istorijcovjecanstva ukljucujuci i genocid.Nije im smetalo jer je narod znao da nisu svi Hrvati bili fasisti.Budimo realni naziv se nece promjeniti ali danas se dosta ljudi vratilo u RS i oni su heroji BIH ,samo vladavina prava moze osigurati opstanak RS i to ako politicari u RS ne shvate nece biti dobro ni za koga u BIH.
-
zavrzlama
#245 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Ime malog ausvica je izabrano smisljeno i ciljano,ne radi srba,.nego iskljucivo radi nesrba,da bi se taj prostor ogadio povratnicima i onim koji su se odvazili da zive u toj fasistickoj tvorevini...kraj svih prica...
drugo....nazivom su velikosrbi nacinili najvise stete samim srbima jer su jasno pokazali gdje bi srbi trebali da zive(sto je prouzrokovalo masovno napustanje federacije bih)...
trece...nazivom su srbi trajno sprijecili sami sebe da imaju interes za BIH,a cim nema interesa za BIH ,ima interesa za srbijom,trecim zemljama,jer je mali ausvic suvise mali prostor da bi se jedan cjelokupan narod normalno razvijao,pogotovo koji zivi u drzavi koju ne voli i zeli njen raspad...
cetvrto..mali ausvic i njegovo ime imalo je smisla kao prelazni oblik ka spajanju sa srbijom(podjelom BIH) danas je ime tom entitetu teg oko vrata istim onim koji su isti uveli jer odbijaju nesrbe da osjecaju taj entitet necim moralnim i opravdanim za ekonomsko ulaganje u isti....
ime manjem entitetu je jednostavno goli fasizam i sramota srpaskog naroda,koji od tog imena samo ima stete a ne koristi....za mene licno svako ko kaze da mu ne smeta to ime entiteta je potvrda da se radi o licemjeru,sovinisti i ljudskoj otpadi...
drugo....nazivom su velikosrbi nacinili najvise stete samim srbima jer su jasno pokazali gdje bi srbi trebali da zive(sto je prouzrokovalo masovno napustanje federacije bih)...
trece...nazivom su srbi trajno sprijecili sami sebe da imaju interes za BIH,a cim nema interesa za BIH ,ima interesa za srbijom,trecim zemljama,jer je mali ausvic suvise mali prostor da bi se jedan cjelokupan narod normalno razvijao,pogotovo koji zivi u drzavi koju ne voli i zeli njen raspad...
cetvrto..mali ausvic i njegovo ime imalo je smisla kao prelazni oblik ka spajanju sa srbijom(podjelom BIH) danas je ime tom entitetu teg oko vrata istim onim koji su isti uveli jer odbijaju nesrbe da osjecaju taj entitet necim moralnim i opravdanim za ekonomsko ulaganje u isti....
ime manjem entitetu je jednostavno goli fasizam i sramota srpaskog naroda,koji od tog imena samo ima stete a ne koristi....za mene licno svako ko kaze da mu ne smeta to ime entiteta je potvrda da se radi o licemjeru,sovinisti i ljudskoj otpadi...
- Skijaš
#246 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
X : stvari koje se mora rješavatidenideni wrote:Da.ali skijas to moze biti tvoje i moje subjektivno misljenje.
Recimo, izmjena statuta grada Mostara ili obustavljanje retorike kojom se negira genocid.
Y : stvari koje treba rješavati
Primjer za to je izmjena naziva entiteta
Z : stvari koje nisu prioritet
Donošenje zakona o lansiranju satelita i inače svemirskim aktivnostima s područja BiH
Dakle, to što trenutno imamo diskriminaciju u nazivu entiteta nije povod za rat, ali trebamo širiti svijest da to rješenje nije nešto s čim se trebamo miriti. Neće nas to kočiti da radimo na reformi školstva, dizanju standarda u oblasti zdravstva, to neće smetati u naporima da ulice budu bezbjedne i čiste, ali tu diskriminaciju ne treba ni ignorisati. Odnosno, X i Y nisu međusobno isključivi.
-
berb1r
#247 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
RS kao entitet gubi smisao i razlog postojanja ako bi nekada dobio neutralno ime.
Fino je to zavrzlama objasnio.
Da bi shvatili vaznost imena manjeg entiteta, ponuditi vlastima u tom entitetu povrat svih nadleznosti na entitetski nivo, ili komad teritorije ili neznam vec sta za promjenu imena tog entiteta pa ce te cuti odgovor.
Da bi shvatili vaznost imena manjeg entiteta, ponuditi vlastima u tom entitetu povrat svih nadleznosti na entitetski nivo, ili komad teritorije ili neznam vec sta za promjenu imena tog entiteta pa ce te cuti odgovor.
- Skijaš
#248 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Pa nije sporno. S tim huškačkim i destruktivnim snagama koje negiraju genocid i osporavaju opstojnost države dijalog o tom nije moguć. Ali u tom dijelu BiH većinu čini dobronamjerna masa koja bi drugačije odgovorila na tvoju ponudu. Ta većina nije stala iza Karadžića prije 20 godina jer mrze, nego su zaista povjerovali u manipulacije i propagandu o ustaškodžihadskoj zavjeri. I kad otklonimo strah između nas, kad razgovaramo, sigurno je da bi se moglo doći do te trampe koju spominješ. Potrebno je dakle nastaviti s borbom protiv diskriminacije ukazujući na to da odbijanje velikosrpske ideje razdvajanja naroda ne podrazumjeva centralizovanu BiH. Niti je to ikad bio izbor.berb1r wrote:RS kao entitet gubi smisao i razlog postojanja ako bi nekada dobio neutralno ime.
-
radostan dan
#249 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Skijaš wrote:A ja s tobom ako neko pokuša jednostranu centralizaciju BiH.denideni wrote:Evo ja cu prvi stati sa tobom skijas u redove ako RS pokusa odcjepljenje.

-
berb1r
#250 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Slozio bih se sa tobom u vezi potrebe borbe protiv svih oblika diskriminacije jer je to svakako jedini nacin da se napravi jedno zdravo drustvo.Skijaš wrote:Pa nije sporno. S tim huškačkim i destruktivnim snagama koje negiraju genocid i osporavaju opstojnost države dijalog o tom nije moguć. Ali u tom dijelu BiH većinu čini dobronamjerna masa koja bi drugačije odgovorila na tvoju ponudu. Ta većina nije stala iza Karadžića prije 20 godina jer mrze, nego su zaista povjerovali u manipulacije i propagandu o ustaškodžihadskoj zavjeri. I kad otklonimo strah između nas, kad razgovaramo, sigurno je da bi se moglo doći do te trampe koju spominješ. Potrebno je dakle nastaviti s borbom protiv diskriminacije ukazujući na to da odbijanje velikosrpske ideje razdvajanja naroda ne podrazumjeva centralizovanu BiH. Niti je to ikad bio izbor.berb1r wrote:RS kao entitet gubi smisao i razlog postojanja ako bi nekada dobio neutralno ime.
Ostatak teksta si nazalost dobro fulio pogotovo po pitanju kriticne odnosno dobronamjerne mase u manjem nam entitetu. Da su te mase, kako ih ti nazivas, jos vecina u tom dijelu drzave, mi danas ove diskusije ne bi ni vodili.
Jos zalije je to sto ce vremenom "srpski" inat i nezelja suzivota sa drugim narodima stvoriti slicnu situaciju u cijeloj drzavi i tad ce bojim se bitka za suzivot i borbu protiv diskriminacije, biti izgubljena,