Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post Reply
JBL

#226 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by JBL »

felipe kajetano wrote: Po tvojoj logici za bar hiljadu-dvije ubijenih Srebrenicana bi se moglo iz ugla srpskih desnicara naci opravdanje, jel eto dosta od njih je nosilo pusku i mozda aktivno sudjelovalo u ratu oko enklave a i kasnije u proboju prema TZ ih je dosta bilo naoruzano, po tvom objasnjenju bili su vojnici u bijegu...
Da je svaki nosio pusku nema veze jer su tad vec bili zarobljenici. Osim toga samo oni su tamo predstavljali legalnu vlast BiH. Imali su pravo biti u, oko i iznad Srebrenice. Druga strana nije. Nisu oni pljackali srpska sela jer nisu imali sta drugo raditi vec zbog gladi u kojoj su bili zbog znas vec koga.

Porediti smrt (ne)naoruznog Srebrenicana i nekog pripadnika XYZ korpusa iz okoline Nisa je malkice pervezno. Nije to slicno. Ni priblizno.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#227 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by 1946 »

felipe kajetano wrote:Po tvojoj logici za bar hiljadu-dvije ubijenih Srebrenicana bi se moglo iz ugla srpskih desnicara naci opravdanje, jel eto dosta od njih je nosilo pusku i mozda aktivno sudjelovalo u ratu oko enklave a i kasnije u proboju prema TZ ih je dosta bilo naoruzano, po tvom objasnjenju bili su vojnici u bijegu...

Nekako mi to plasticno jbg....
Ako su poginuli u borbi, to je bio legitimni vojni cilj. A opet većina ovih koji su imali oružje i koji nisu povjerovali u ublehe MZ, UN-a i četničkog agresora pa predali oružje pri demilitarizaciji, pa onda opet nisu povjerovali u ublehe istih i prepustili se "humanosti" Dutchbata i četničkog agresora, nakon pada Srebrenice, već su pokušali nešto, su se i spasili. I to je daleko manji broj od tih "hiljadu-dvije". I ako Dodik misli da je Srebrenica samo odmazda za taj navodni i nikad dokazani zločin u Kravicama, onda se nadam da bi on i njemu slični imali opravdanje za neku eventualnu odmazdu za Srebrenicu.
fukara_tz

#228 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by fukara_tz »

felipe kajetano wrote:
Ako se ljudi sahranjuju na groblju koje se zove "vojnicko" to nuzno ne znaci da tamo mogu biti ukupani samo vojnici ...
Nekako mi to plasticno jbg....
De mi objasni kako mogu ukopavati svoje mrtve na otetoj i tudjoj zemlji? Groblje je napravljeno na zemlji Bosnjaka (8.5 dunuma zemlje), u po muslimanske mahale koja se zove Suha...morbidno, bolesno, neobjasnjivo....

Sve ove kuce koje se vide na ovoj slici su takodje u vlasnistvu Bosnjaka.

Image

Kuce su porusene i popljackane a dosta stanovnika ubijeno 1992 godine, vrlo mali broj kuca obnovljen nakon rata. I kakvo saosjecanje ti ocekujes nakon svega navedenog? Prvo kopate svoje mrtve na tudjem, na mjestu na kojem je pocinjen genocid i izvrseno etnicko ciscenje, kopas borce koji su ucestvovali u svemu navedenom i ocekujes saosjecanje? mislim covjek stvarno da povrati...
JBL

#229 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by JBL »

fukara_tz wrote: pocinjen genocid i izvrseno etnicko ciscenje, kopas borce koji su ucestvovali u svemu navedenom i ocekujes saosjecanje? mislim covjek stvarno da povrati...
Mislim da je to stalna praksa u "RS", nesto u stilu gdje je nas grob tu i je i nasa zemlja.
felipe kajetano

#230 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by felipe kajetano »

@fukara

Ono sto pisem ne pisem u ime naroda kojem pripadam nego u svoje licno ime, srecom nisam toliko dusevno amputiran da ne mogu osjetiti neku vrstu saosjecanja prema zrtvama rata, bez obzira kojem se Bogu klanjali ili kako su se zvali.

I u najcrnjim vremenima kad se ginulo oko mene, poslije svega vidjenog, nisam izgubio ljudskost, kad pogledam oko sebe shvatam da imam privelegiju sto je to tako.

Sa empatijom i razumjevanjem tudje nesrece nikakve veze nema cinjenica da li je njiva u vlasnistvu Mehmeda il' Milana.
The 51st State

#231 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by The 51st State »

felipe kajetano wrote: Sa empatijom i razumjevanjem tudje nesrece nikakve veze nema cinjenica da li je njiva u vlasnistvu Mehmeda il' Milana.
gojko vasic, sve moze ali RS je uber alles, ma bjezi ba..., mani se patetike..., da si covjek reko bi da srpski civili i vojnici ne zasluzuju biti ukopani u bosnjackom zemljistu, ali obojica znamo da nije samo zemljiste u pitanju.
felipe kajetano

#232 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

The 51st State wrote:
felipe kajetano wrote: Sa empatijom i razumjevanjem tudje nesrece nikakve veze nema cinjenica da li je njiva u vlasnistvu Mehmeda il' Milana.
gojko vasic, sve moze ali RS je uber alles, ma bjezi ba..., mani se patetike..., da si covjek reko bi da srpski civili i vojnici ne zasluzuju biti ukopani u bosnjackom zemljistu, ali obojica znamo da nije samo zemljiste u pitanju.
Na takve stvari ne dajem uopste komentar, pa podrazumjeva se da ne trebaju kosti ostaviti u tudjoj njivi.....ti samo vidis njivu, za one sto leze u toj ilovaci te boli patka, na kraju krajeve nisu tvoji, ima ko da ih zali :wink:
fukara_tz

#233 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by fukara_tz »

felipe kajetano wrote: ....ti samo vidis njivu, za one sto leze u toj ilovaci te boli patka, na kraju krajeve nisu tvoji, ima ko da ih zali :wink:
To mozez pricati njemu koji mozda ne zna, ja dobro znam ko lezi u toj njivi. Zato i govorim. Isto tako dobro znam jednog policajca iz Bratunca koji mi jucer u Bratuncu mase da prodjem, a isti taj je indirektno (posmatrac) ucestvovao u strijeljanju Bosnjaka iz Bratunca, ali ima i prezivjelih i onih koji se dobro sjecaju.Tako da meni ne treba neki forum da se informisem, ili Dodik ili televizija ili ti da mi pricas za koga trebam suosjecanje. Za civila ga uvijek imam ma kako da se zvao. Ali za isljednike, kojih ima na to groblju, ne.
The 51st State

#234 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by The 51st State »

Na takve stvari ne dajem uopste komentar, pa podrazumjeva se da ne trebaju kosti ostaviti u tudjoj njivi.....ti samo vidis njivu, za one sto leze u toj ilovaci te boli patka, na kraju krajeve nisu tvoji, ima ko da ih zali :wink:
dize li glas iko u rs-u osim tebe ili se podrazumjeva :wink: .
JBL

#235 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by JBL »

fukara_tz wrote:
felipe kajetano wrote: ....ti samo vidis njivu, za one sto leze u toj ilovaci te boli patka, na kraju krajeve nisu tvoji, ima ko da ih zali :wink:
To mozez pricati njemu koji mozda ne zna, ja dobro znam ko lezi u toj njivi. Zato i govorim. Isto tako dobro znam jednog policajca iz Bratunca koji mi jucer u Bratuncu mase da prodjem, a isti taj je indirektno (posmatrac) ucestvovao u strijeljanju Bosnjaka iz Bratunca, ali ima i prezivjelih i onih koji se dobro sjecaju.Tako da meni ne treba neki forum da se informisem, ili Dodik ili televizija ili ti da mi pricas za koga trebam suosjecanje. Za civila ga uvijek imam ma kako da se zvao. Ali za isljednike, kojih ima na to groblju, ne.
fukara....

Imas li koju sliku spomenika sa ratni portretom, vjerovatno znas na koje mislim.... AK47.press
felipe kajetano

#236 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

fukara_tz wrote:

Vec sam ti rekao, sve je do karaktera covjeka i njegove zivotne filozofije.
Ne treba meni ni Dodik ni Pantelija Curguz da mi pricaju neke price, o forumu da i ne pricam, bio i prezivio na svu srecu sve ono sto je sada iza nas...

Ja imam isto saosjecanje prema svakom poginulom covjeku iz proslog rata,podjednako i prema Muji i prema Marku, jer je rat bio strasno prljav i masa ljudi je igrom sudbine ucestvovala u njemu, ne zato sto nisu imali pametnijeg posla, vec sto su bili prosto uvuceni u sve to.
Evo tebi prosto pitanje, iz ugla kojeg ti i dosta forumasa potencirate, jesu li srpske snage prilikom ulaska u Srebrenicu i u danima koji ce uslijediti iza toga imali pravo smatrati kao legitiman cilj masu ljudi koja je spas potrazila u sumama, one koji su ubijeni u zasjedama, granatiranjima suma odnosno tih puteva kojima su se pokusavali spasiti?Pretpostavljam se da je jedan dio njih ucestvovao u borbama oko enklave i da su u trenutku pogibije bili pod oruzjem...

E tom logikom koju upotrijebljavas ce brat/sestra nekog poginulog iz Kravice opravdati i biti zadovoljna smrti nekog srebrenickog Bosnjaka kojega i ne poznaje, jer ti su napravili zulum za Petrovdan, kasnije i na Badnje vece...po matrici svi su isti, svi su oni "Naser"...
1gorstak

#237 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by 1gorstak »

Ovdje treba razdvojiti dvije stvari, jedna je grob, druga je politizacija tog groba od strane velikosrpskog faktora. To sto SRNA, Vasic i ostali te mrtve koriste kako bi i njihovim kostima obiljezavali teritoriju, ukopavajuci ih na bosnjackoj zemlji, ili sto ih koriste kroz svoju propagandu, to je slucaj za sebe. To ne treba koristiti da bi se relativiziralo gubitak ljudskog zivota. Vecina tih koji su ukopani i koje velikosrpski faktor koristi za dalju manipulaciju, je i sama bila izmanipulisana da povjeruje kako je srpski narod ugrozen ili jednostavno nije mogla pobjeci van zemlje i izbjeci mobilizaciju. Greska je misliti kako je vecina vojnika VRS-a bila krvozedna masa koja je ubijala sve pred sobom i cija je smrt nesto dobro. Naprotiv, vecina je bila postena, ali izmanipulisana ili kako rekoh, nije uspjela pobjeci prema Novom Sadu. Grob takvih, a takvi su bili vecina, jeste razlog da se pogne glavu i pokaze saosjecanje njihovim najblizim.
Static-X

#238 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Static-X »

Sumnjam da se mentalitet srba uopste promjenio!
muha_sa

#239 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by muha_sa »

1gorstak wrote:Ovdje treba razdvojiti dvije stvari, jedna je grob, druga je politizacija tog groba od strane velikosrpskog faktora. To sto SRNA, Vasic i ostali te mrtve koriste kako bi i njihovim kostima obiljezavali teritoriju, ukopavajuci ih na bosnjackoj zemlji, ili sto ih koriste kroz svoju propagandu, to je slucaj za sebe. To ne treba koristiti da bi se relativiziralo gubitak ljudskog zivota. Vecina tih koji su ukopani i koje velikosrpski faktor koristi za dalju manipulaciju, je i sama bila izmanipulisana da povjeruje kako je srpski narod ugrozen ili jednostavno nije mogla pobjeci van zemlje i izbjeci mobilizaciju. Greska je misliti kako je vecina vojnika VRS-a bila krvozedna masa koja je ubijala sve pred sobom i cija je smrt nesto dobro. Naprotiv, vecina je bila postena, ali izmanipulisana ili kako rekoh, nije uspjela pobjeci prema Novom Sadu. Grob takvih, a takvi su bili vecina, jeste razlog da se pogne glavu i pokaze saosjecanje njihovim najblizim.
nešto mi mnogo izmanipulisanih :-) ko silova preko 20.000.žena djevojaka i djevojcica :? izmanipulisani vojnici--oni koji nisu uspjeli izbjec mobilizaciju :?
-ko protjera milion civila sa svog praga :?
-ko pobi oko 100.000.ljudi.
-ko popljacka toliku imovinu--spali tolika sela i uništi pola države Bosne i Hercegovine :?
-jesil ikad prošo istocnom Bosnom i pogledo spaljena sela kojima se ni za trag ne zna :?
-ko drža 1.500.dana Sarajevo u okruženju i svakodnevno sstotine granata ispali na grad pa pobi blizu 10.000.civila--od toga 1700.djece :?
-ko svakodnevno snajperisa po Sarajevu--neki Marsovci :?

--ima toga kolko hoŠ al mi mrsko nabrajat :-)
--djeco draga--oprostit je ljudski----ZABORAV=ZLOCIN
felipe kajetano

#240 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

1gorstak wrote:Ovdje treba razdvojiti dvije stvari, jedna je grob, druga je politizacija tog groba od strane velikosrpskog faktora. To sto SRNA, Vasic i ostali te mrtve koriste kako bi i njihovim kostima obiljezavali teritoriju, ukopavajuci ih na bosnjackoj zemlji, ili sto ih koriste kroz svoju propagandu, to je slucaj za sebe. To ne treba koristiti da bi se relativiziralo gubitak ljudskog zivota. Vecina tih koji su ukopani i koje velikosrpski faktor koristi za dalju manipulaciju, je i sama bila izmanipulisana da povjeruje kako je srpski narod ugrozen ili jednostavno nije mogla pobjeci van zemlje i izbjeci mobilizaciju. Greska je misliti kako je vecina vojnika VRS-a bila krvozedna masa koja je ubijala sve pred sobom i cija je smrt nesto dobro. Naprotiv, vecina je bila postena, ali izmanipulisana ili kako rekoh, nije uspjela pobjeci prema Novom Sadu. Grob takvih, a takvi su bili vecina, jeste razlog da se pogne glavu i pokaze saosjecanje njihovim najblizim.
Nista manje ni vise nego ostali....
1gorstak

#241 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by 1gorstak »

Static-X wrote:Sumnjam da se mentalitet srba uopste promjenio!
Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci .... svi mi imamo isti mentalitet. Razlikujemo se po imenima, vjerskim praznicima i to je otprilike to. Kada se hrvatskom narodu za vodjstvo nametne Pavelic, imamo Jasenovac i Staru Gradisku. Kada se srpskom narodu za vodjstvo nametnu velikosrbi, imamo Vukovar i Srebrenicu .... da su Bosnjaci jaci nego sto jesu, postojala bi (bar teoretska) mogucnost da se i njima za vodjstvo nametne neka grupa ludjaka. Sve je to u pet deka.
1gorstak

#242 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by 1gorstak »

felipe kajetano wrote:
Nista manje ni vise nego ostali....
Posteni ili izmanipulisani ?
felipe kajetano

#243 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

1gorstak wrote: Posteni ili izmanipulisani ?
I jedno i drugo.
jutarnji

#244 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by jutarnji »

1gorstak wrote: Kada se srpskom narodu za vodjstvo nametnu velikosrbi, imamo Vukovar i Srebrenicu
Ovo jednostavno nije tacno. Srpski narod je na demokratskim izborima glasao za politicare koji su ga odveli
pod ruku sa Adolfom. Da nesreca bude veca to su ponovili vise puta, sve dok nije dosao " milosrdni andjeo".
1gorstak wrote:a su Bosnjaci jaci nego sto jesu, postojala bi (bar teoretska) mogucnost da se i njima za vodjstvo nametne neka grupa ludjaka.
O tome mozes samo nagadjati, ovo je vise nego neumjesno.
and

#245 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by and »

felipe kajetano wrote:
fukara_tz wrote:

Vec sam ti rekao, sve je do karaktera covjeka i njegove zivotne filozofije.
Ne treba meni ni Dodik ni Pantelija Curguz da mi pricaju neke price, o forumu da i ne pricam, bio i prezivio na svu srecu sve ono sto je sada iza nas...
Ja imam isto saosjecanje prema svakom poginulom covjeku iz proslog rata,podjednako i prema Muji i prema Marku, jer je rat bio strasno prljav i masa ljudi je igrom sudbine ucestvovala u njemu, ne zato sto nisu imali pametnijeg posla, vec sto su bili prosto uvuceni u sve to.
Evo tebi prosto pitanje, iz ugla kojeg ti i dosta forumasa potencirate, jesu li srpske snage prilikom ulaska u Srebrenicu i u danima koji ce uslijediti iza toga imali pravo smatrati kao legitiman cilj masu ljudi koja je spas potrazila u sumama, one koji su ubijeni u zasjedama, granatiranjima suma odnosno tih puteva kojima su se pokusavali spasiti?Pretpostavljam se da je jedan dio njih ucestvovao u borbama oko enklave i da su u trenutku pogibije bili pod oruzjem...

E tom logikom koju upotrijebljavas ce brat/sestra nekog poginulog iz Kravice opravdati i biti zadovoljna smrti nekog srebrenickog Bosnjaka kojega i ne poznaje, jer ti su napravili zulum za Petrovdan, kasnije i na Badnje vece...po matrici svi su isti, svi su oni "Naser"...
čovjek ti govori da su groblje napravili na privatnoj zemlji.odakle nekome pravo da otima tuđu zemlju,pravi groblja,crkve?pa onda možemo o ostalom
1gorstak

#246 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by 1gorstak »

felipe kajetano wrote:
1gorstak wrote: Posteni ili izmanipulisani ?
I jedno i drugo.
Za prvo se slazemo, za drugo ne slazemo jer oni koji su branili suzivot nisu bili izmanipulisani, ne mozes ti nekog postenog prevariti da se zalaze za ciljeve koji su bili postavljeni pred ARBiH. Sudske presude, omjer osudjenih vojnika, oficira i politicara sluze kao kljucni argument zbog kojeg ne moze doci do izjednacavanja strana, sto ti pokusavas tezom o izmanipulisanosti nas koji smo se borili za suzivot.
al_akhisari

#247 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by al_akhisari »

1gorstak wrote:
Static-X wrote:Sumnjam da se mentalitet srba uopste promjenio!
Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci .... svi mi imamo isti mentalitet. Razlikujemo se po imenima, vjerskim praznicima i to je otprilike to. Kada se hrvatskom narodu za vodjstvo nametne Pavelic, imamo Jasenovac i Staru Gradisku. Kada se srpskom narodu za vodjstvo nametnu velikosrbi, imamo Vukovar i Srebrenicu .... da su Bosnjaci jaci nego sto jesu, postojala bi (bar teoretska) mogucnost da se i njima za vodjstvo nametne neka grupa ludjaka. Sve je to u pet deka.
...djelimicno si u pravu, kad je u pitanju mentalitet ljudi, koji obitavaju na ovim prostorima...kad je rijec o nastavku posta, znas, onda kad ne znamo pouzdano i nemamo argumente i cinjenice, onda se sluzimo pretpostavkama...
...cinjenica je da su bosnjaci najbrojniji narod na ovom dijelu majcice zemlje...iz ovog se moglo "pretpostaviti" da
ce nanijeti mnogo vise "stete" drugima, pa nisu...iako ne volim da poredim i nije umijesno porediti i brojati, koliko je ko "stete" pretrpio...
muha_sa

#248 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by muha_sa »

1987.---Osma sjednica SK.Srbije---Pocetak ere balkanskog kasapina Slobodana Miloševica-----smjena Dragiše Pavlovica i napad na Ivana Stambolica-kasapinovog kuma.
-"dešavanje naroda"----zastrašujuci mitinzi---nosanje mošti---Sejdo Bajramovic i Rahman Morina---"jogurt revolucija"-kad je ulica mijenjala funkcionere i postavljala mlade junoše ala Bulatovic i Đukanovic.
-mitinzi "istine"--najcuveniji na Gazimestanu-1989.g.--kad se prijetilo ratom i oružjem.
-hapšenja nepodobnih.
upad u platni sistem SFRJ--i razvaljivanje istog.
Januar 1990.-XIV-vanredni kongres SK.SFRJ.---tjeranje Slovenaca iz skupštine--plac Sonje Lokar kad su Slovenci napuštali skupštinsku salu.

jel dosta il treba još :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#249 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by PipiDugaDevetka »

fukara_tz wrote: De mi objasni kako mogu ukopavati svoje mrtve na otetoj i tudjoj zemlji? Groblje je napravljeno na zemlji Bosnjaka (8.5 dunuma zemlje), u po muslimanske mahale koja se zove Suha...morbidno, bolesno, neobjasnjivo....

Sve ove kuce koje se vide na ovoj slici su takodje u vlasnistvu Bosnjaka.

Image

Kuce su porusene i popljackane a dosta stanovnika ubijeno 1992 godine, vrlo mali broj kuca obnovljen nakon rata. I kakvo saosjecanje ti ocekujes nakon svega navedenog? Prvo kopate svoje mrtve na tudjem, na mjestu na kojem je pocinjen genocid i izvrseno etnicko ciscenje, kopas borce koji su ucestvovali u svemu navedenom i ocekujes saosjecanje? mislim covjek stvarno da povrati...
Mit o Bratuncu. IDC kontrola Vojničkog groblja u Bratuncu:
http://www.idc.org.ba/index.php?option= ... 47&lang=bs
Prozor

#250 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Prozor »

I dokle više da se laže???? Jedino što ja vidim je da su većina u rs patološki lažovi koji će ako mu pred njega staviš drvo reći: ovo je kocka! Kravica, hiljadu puta ispričana priča. Napadnuta u januaru 93! Halo, koje je srpsko selo nenaoružano više od pola godine nakon početka rata??!!!! Srpska sela u istočnoj Bosni su bila naurožana i par mjeseci prije rata, a kamoli u sred istog! Ta Kravica je bila vojno uporište, to je i Haag potvrdio, četničko uporište kao još mase takvih odakle se napadalo na Srebrenicu i granatiralo! Kad je rat rat je! Šta je Naser trebao? Da bude pošten i ne napadne na Srbe dok slave Božić? Ili da bude komandant i vodi rat? Nakon hiljade poklanih Bošnjaka u Srebrenici, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku.....oni nazivaju napad na njihovu VOJSKU više mjeseci kasnije POKOLJEM!!?? To je vrhunac njihovih laži i stalnog licemjerstva.

Oni su bili nakanili istrijebiti Bošnjake na ovaj ili onaj način, nije im trebalo povoda da kolju u aprilu i maju 92, nije im trebalo ni jula 95....Bošnjaci su se tu borili za svoj opstanak, a kad se boriš moraš i napadati, ili oni to ne znaju kako se vodi rat, a sumnjam da četnici to ne znaju....
Post Reply