izvori istine wrote:Sufizam – Sufijska vjerovanja
" Uistinu jedina vjera kod Allaha je islam. " (Ali Imran 19)
U knjizi "Tertibul medarik" od El Kadi Ijjada kaže Et Tunejsi: "Bili smo kod Malika ibn Enesa, pa reče neki čovjek iz Nisibina: "Kod nas ima ljudi za koje se kaže da su sufije. Puno jedu, zatim pjevaju, ustaju i plešu. Malik ga upita: Jesu li oni djeca? -Nisu , odgovori on. Jesu li oni ludaci?, upita Malik. Reče: Oni su šejhovi i imaju pamet. Nisam čuo da iko od muslimana radi nešto slično ovome, odgovori Malik.
- Kaže bivši šejhul-Azhar, Abdulhamid Mahmud: "Sve sufije i filozofi još od Pittagore i Platona do dana današnjeg proklamiraju jedan te isti pravac, zajedno ga potvrđuju i potpuno su u njega uvjereni." (El Kešf 75)
- Orijentalista Nikolson sa svojim nevjerstvom i kao stranac sposobniji je da shvati Kur'an od ovih, pa kaže: "Sufijski evlija ili ši'tski nepogrešivi imam su opisani božanskim svojstvima, dok je Poslanik u Kur'anu opisan kao čovjek."
- Kaže imam El Bika'i: "Onaj ko vjeruje da neko ima put ka Allahu, dž.š., bez slijeđenja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, on je nevjernik i prijatelj šejtanov, prema mišljenju (idžma'u) sve uleme." (El Džam'iu li ahkami El Kur'an 11/16)
U sufizam se ne upušta do onaj ko ugasi svjetlo svoje pameti i zanemari svoj prirrodni instikt u stvarnosti, te se pokori maštama i bajkama.
U sufizmu se jasno pokazuje utjecaj ši'ja i postepena asimilacija u taj pravac. Rafidijski alim Sejjid Hajdar Amuli u svojoj knjizi "Džamiul esrar", dokazuje da su ši'izam i sufizam jedno.
Treba ukazati da je većina prvih sufija bila perzijskog porijekla. Historija svje-doči da su perzijanci stajali iza većine smutnji i ništavnih vjerovanja.
- U sufizmu istinu predstavlja ono što potvrdi otkrovljenje (kešf). Oni govore:"Prenosi mi srce od mog Gospodara."
- U životopisu Muhammeda el Firgala stoji da je često govorio: "Išao sam pred Allahom ispod Arša i rekao mi je to i to, a ja Njemu to i to." (El Ihja 3/24)
- Kaže Ebu Turab: "Da si vidio Ebu Jezida jedanput bilo bi ti korisnije nego da vidiš Allaha sedamdeset puta." (Avariful me'arif 56)
- Mnogi od njih tvrde da su direktno dobijali vijesti i upute od Poslanika, sallalllahu alejhi ve sellem, na javi i u snu. Kaže Eš Šazili: "Tako mi Allaha, da sam bio odssutan od Poslanika koliko treptaj oka ne bih se smatrao muslimanom." (El Ihja 4/356)
- Mnogi od sufija tvrde da izravno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, dobbivaju virdove, pravila i dr.. To podrazumijeva da vjera nije upotpunjena i da se šerijat stalno dopunjava, a Allah, dž.š., kaže: "Danas sam vam vašu vjeru usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." (Ma'ide 3)
- Ibn Arabi spominje da mu je knjigu "Fasusul hikem" dao Poslanik u snu, a da na javi primjenjuje ono što mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zacrtao. (El Hedijje el hadije 104)
- Za otkrivanje gajba (skrivenog) Gazali kaže: "...To se neće upotpuniti osim osammljivanjem u tamnoj prostoriji, a ako nema tamne prostorije neka pogne glavu prema prsima ili se umota u odjeću. Tada će čuti kako ga doziva istina i vidjet će uzvišenost božijeg prisustva." (Et Tesawuf bejnel hakki vel batil - iz knjige "El Futuhatulmekije")
- Kaže Gazali: "Zatim se povlači u tekiju... i sjedi nezaposlen, u punoj meditaciji, i ne treba da ometa svoje misli učenjem Kur'ana, niti razmišljanjem o njegovom tumaččenju, niti knjigama hadisa i sl." (El Ihja 4/251)
Gazali je Kur'an smatrao jednom od ovosvjetskih zaokupljenosti koja sprječava posvećivanje Ahiretu.
- Ebu Jezid el Bistami kaže: "Nestao sam u svemoći i utopio se u dubine vladavvine i zastore božanstva, dok ne dođoh do Arša, pa kada ono nikoga na Aršu nema, sjedoh na Arš i rekoh: Gospodaru gdje da te tražim? Pa doživjeh otkrovljenje i vidjeh da sam ja, ja , ja sam najpreči u onome što tražim i ja sam taj osim kojeg drugog nema na putu kojim hodim." (Miskatul Envar 137)
- Kaže ibn Farid: "Ništa se osim meni ne klanja, moj namaz je samo meni na svakkom rekatu." (El Fusus 176)
- Šusteri opisuje svog obožavanog: "U kršćanima i Židovima, u svinjama i majmunima." (Et Taijje)
- Sufije tvrde da onaj koji dođe do ove istine i uvjeri se da je on Allah, nije dužan slijediti šerijat. - Kaže ibn Arabi: "Rob je Gospodar, a Gospodar je rob." (Et Taijje)
- Knjiga "Miškatul-Envar", koju je napisao Gazali, govori o putu spoznaje i dolasska do jedinstva sa Allahom (wahdetul-wudžud, jedinstvo postojanja, sve što postoji je Allah).
Ako postoji administrator ili moderator neka banuju ovog člana jer ovo prelazi sve granice normalnog

Bez ikakavog srama vrijeđa i iznosi neistine o najvećim autoritetima Islama...Na svaki citat dodaje svoje uprljane riječi...Kako te nije stid!