"Možda je otišla da piša."

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
udrch

#226 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by udrch »

Ahmmed wrote:Čuj, po sabahajrulla(h) se prepoznaju kameleoni.... :-) :-) :-) Ja se sad baš nasekirah, što se Arapi smiju ovoj konstrukciji. :lol: :lol:
Nisam niti rekao niti imao namjeru da omaložavam jedan od najljepših i najtoplijih pozdrava pravih i starih Bošnjaka..
Ja sam rekao sljedeće: "Onaj ko insistira na ovom pozdravu nije nikakav vjernik, tu se uglavnom prepoznaju kameleoni"..i ovo sam rekao u skladu sa onim što je već pisano gore iznad, a sa čim si se i ti, a i ja sigurno puno puta susretao, da pojedini koji su se iz interesa približili vjeri, da više insistiraju da ih se pozdravlja sa sabahajrullah nego sa selamom, kao jedinim pozdravom vjernika..
Sabahajrullah ili sabahajrosum, akšamhajrullah ili akšamhajrosum je pozdrav koji najčešće koristim u pozdravu sa meni posebno dragim komšijama ili porodicom..
A da je konstrukcija koju Arapi ne poznaju, izvini, ali to je činjenica..

P.S. Tvoj post kao odgovor ovoj gospođi koja želi da kaže kako je samo "dobar dan" primjeran pozdrav u ovom gradu je jedan od najboljih u posljednje vrijeme..
samo malo

#227 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by samo malo »

Sarajevske mahale imaju i poseban pozdrav za odlazece goste, kako je dovidjenja srpski pozdrav ( :D ) onda se kaze ono, "eto, dodjite, docemo i mi" :D i to cijela kuca ustane i isprati goste do vrata, sijelo zavrseno, razilaze se hamse, a ove sto idu kuci, usput komentarisu kolika je prasina kod ove kod koje su sijelile :D

Ali najjaci je ipak, uvijek bio, ritual kad se ide nekom na sijelo. Ne ide se bez Lindje keksa ili onih zele bombona, i to u lokalnom granapu da ti umotaju radnice, u onaj sivkasti papir, kao da se ne vidi sta nosis, iako svi znaju da je unutra Lindjo :D
The Nightwatchman

#228 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by The Nightwatchman »

a sta je sa persiranjem stranaka u javnim ustanovama?

ja u sarajevu jos nisam dozivio da me neko persira u posti, u opstini, u prodavnici, tehnicari bh telecoma su mi dno dna na primjer kada je odnos sa strankom u pitanju, ma bilo gdje.....

nece ni majku da mi persiraju. jednom sam heftaricu onu metalnu od kile skoro dripcu u usta nagurao - on mojoj majci u javnoj ustanovi predamnom kaze "sta je problem šefice" :x :x :x :x :x :x :x eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjj

a ja ne daj boze da nekoga persiram - odmah se izgubi totalno, ne zna kako da reaguje, konta u sebi "sta je ovo"....

sjecam se jednom na faksu je profesor persirao jednu curu i rekao joj "vi" izadjite, a ona je krenula da izadje i svojim kolegicama sto je s njima dosla rekla "ajde, pa sta cekate" :D

zasto se ljudi u sarajevu ne persiraju, barem tamo gdje bi to bilo sasvim normalno, tamo gdje je potrebna ta distanca da bi taj neki poslovni odnos uspjesno bio okoncan?
Ahmmed

#229 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Ahmmed »

piupiu wrote:Good afternoon, narode! :D

E, moram se i ja tuspasiti ovdje. Prvo da se deklarisem -- ja sam iz 'dobar dan' tabora. :D A, iz ovog sam tabora iz jednog prostog razloga -- onog kojeg se jedino callmethebreeze dotakao -- na nasem, izvornom, lijepom, autohtonom (od nekog perioda, :D) jeziku, postoji jedan lijep, univerzalan pozdrav koji nikoga ne bi trebao vrijedjati i koji svi razumijemo: dobar dan. Taj pozdrav je odraz naseg zajednickog identiteta, nase kulture, dolazi iz naseg jezika i NEMA ideoloske konotacije, koliko ih god neko ovom pozdravu pripisivao.

Ja sam, na primjer, odrasla u mahali gdje se svima koji nisu muslimani nazivalo 'dobar dan', a svima koji jesu nazivalo se 'sabah hajrullah', 'merhaba' i 'aksam hajrullah'. U prodavnici se svima nazivalo 'dobar dan'. Dakle, ne postoji problem sve do onog trenutka dok MI iz SVOG jezika ne pocnemo istjerivati univerzalne pozdrave na SVOM jeziku iz cisto ideoloskih razloga. E, to JESTE problem. I o tom problemu vjerovatno pise Gdja Zdravic. O nasilju nad svojim sopstvenim jezikom iz ideoloskih (i ne pretjerano dobro promisljenih) razloga koje se vrsi na jedan totalno egocentrican i neprimjeren nacin u sferi javnoga, gdje ipak postoje neki usvojeni kodeksi ponasanja i ophodjenja.

Po mom misljenju, radi se o pomodarstvu, skorojevicstvu 'gospodja Ministarka'-tipa. Da se sad pojavi grupa gradjana odgojena na principima francuskog prosvetiteljstva, i kaze -- to je moja zivotna filozofija, u mom se 'arondismanu' oduvijek govori 'bon jour', i ja od sada sve i svuda pozdravljam iskljucivo sa 'bon jour', mislim da bi im jednostavno rekli da 'bon jour' ne fercera u javnom zivotu BiH. Ne vidim u cemu je razlika sa ostatkom pozdrava koji imaju specificno porijeklo, funkciju i znacenje, i zasto je taj nas 'dobar dan' toliko tezak za prevalit' preko usta.

Vremena se mijenjaju, obicaji i pozdravi takodje ... meni, na primjer, ne smeta pitanje 'jeste li se naspavali?'. Smeta mi pitanje 'jesi li se naspavala?'. I jedno i drugo su vrlo intimna pitanja, ali me drugo podsjeca na jutra kad bi me budio miris sprzenih narandzinih kora sa nanine peci, a nana docekivala rijecima: "Uranila, cura, jesi se naspavala?". To je, valjda, dio neke nase narodne tradicije, dio nekog lijepog, prisnog, finog vremena punog mirisa narandzinih kora, a ne izraz nekulture i necivilizovanosti.

Portirovo: "Jesi li se naspavala?" je, s druge strane, za mene izraz nasilne, balkanske prisnosti (ono sto mi cesto s indignacijom napadamo pitanjem -- jesmo li cuvali ovce zajedno?), i nije mu mjesto u sferi javnog zivota. "Jeste li se naspavali?" moze biti shvaceno na slican nacin, osim sto ostavlja dovoljnu distancu izmedju moje i njegove intime da bi moglo zvucati sarmantno. Hocu reci, mene vise nervira ta nasilna, proizvoljna prisnost, nepostojanje distance, nego samo pitanje "jesi li se naspavala?".

A, sto se tice ukazivanja postovanja, postovanje pocinje od postivanja svog sopstvenog jezika na kojem postoji lijep izraz, lijepog znacenja, kojim se drugome zeli uputiti pozdrav, i zasto bi taj pozdrav nervirao ili bio neprimjeren bilo gdje u nasoj drzavi, ili u bilo cijem komsiluku ili mahali, to mi stvarno nije jasno. One koje intimno poznajemo, i za koje znamo da im intimno nesto znaci ako ih pozdravimo na njima prihvatljiv i drag nacin, mozemo tako i pozdravljati iz postovanja, no cinjenica je da u jeziku vec postoji univerzalni pozdrav -- i da nema razloga da taj pozdrav nekome u Bosni i Hercegovini bude neprijatno upotrijebiti. TO je apsurd.
piu piu, svaka ti je zlatna :) No, ovakve teme, uvijek odu u sasma drugom pravcu, pa ,preko (ne)pranja guze, čemu se obavezno daje ideološki prizvuk,stignemo do pitanja: " Zbog čega bi se i u mahali, kone pozdravljale sa sabahajrula il Alahimanet..., kad mogu, brate, lijepo, na "južnoslovenskom"?? I to postaje pravilo svake ovakve ili sličlne teme...već sam , nekoliko postova iznad, pomenuo da se obično dođe do imena, ezana, namaza.....Eto, to je meni "problem", a nikako dobar dan ili dobra večer! :)
IHAVEDREAM

#230 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by IHAVEDREAM »

Nase iskustvo........

Rezervisali smo termin za veceru ( sto za osam osoba) u jednom od, nama preporucenih restorana na Ilidzi....
Konobar prilazi nasem stolu i seretski nam se obraca..."Kako su nasi cijenjeni i dobrostojeci gosti"...... :shock: No 1
Nakon ljubaznog pozdrava, uzima narudzbe za pice, i obraca se meni.. ...." Sta zelite za popiti, doktorice ?... :shock: No 2 (To je, valjda, trebao da bude gest rezervisan za " VIP" goste (uz napomenu da ,niko od prisutnih nije imao Dr. titulu)

Toliko smo bili zadivljeni profesionalnoscu osoblja pomenutog restorana, da nakon popijenog aperitiva vise nismo osjecali glad.....napustili smo restoran! 8-)
samo malo

#231 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by samo malo »

The Nightwatchman wrote: zasto se ljudi u sarajevu ne persiraju, barem tamo gdje bi to bilo sasvim normalno, tamo gdje je potrebna ta distanca da bi taj neki poslovni odnos uspjesno bio okoncan?
Zato sto papci ne znaju sta je persiranje, nisam jednom nekoj ljankase rekao "vi" a ona mi odgovori ono "mi" umjesto "ja".

Pempas, jebiga :D
samo malo

#232 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by samo malo »

IHAVEDREAM wrote:Nase iskustvo........

Rezervisali smo termin za veceru ( sto za osam osoba) u jednom od, nama preporucenih restorana na Ilidzi....
Konobar prilazi nasem stolu i seretski nam se obraca..."Kako su nasi cijenjeni i dobrostojeci gosti"...... :shock: No 1
Nakon ljubaznog pozdrava, uzima narudzbe za pice, i obraca se meni.. ...." Sta zelite za popiti, doktorice ?... :shock: No 2 (To je, valjda, trebao da bude gest rezervisan za " VIP" goste (uz napomenu da ,niko od prisutnih nije imao Dr. titulu)

Toliko smo bili zadivljeni profesionalnoscu osoblja pomenutog restorana, da nakon popijenog aperitiva vise nismo osjecali glad.....napustili smo restoran! 8-)
minjonja

#233 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by minjonja »

The Nightwatchman wrote:a sta je sa persiranjem stranaka u javnim ustanovama?

ja u sarajevu jos nisam dozivio da me neko persira u posti, u opstini, u prodavnici, tehnicari bh telecoma su mi dno dna na primjer kada je odnos sa strankom u pitanju, ma bilo gdje.....

nece ni majku da mi persiraju. jednom sam heftaricu onu metalnu od kile skoro dripcu u usta nagurao - on mojoj majci u javnoj ustanovi predamnom kaze "sta je problem šefice" :x :x :x :x :x :x :x eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjj

a ja ne daj boze da nekoga persiram - odmah se izgubi totalno, ne zna kako da reaguje, konta u sebi "sta je ovo"....

sjecam se jednom na faksu je profesor persirao jednu curu i rekao joj "vi" izadjite, a ona je krenula da izadje i svojim kolegicama sto je s njima dosla rekla "ajde, pa sta cekate" :D

zasto se ljudi u sarajevu ne persiraju, barem tamo gdje bi to bilo sasvim normalno, tamo gdje je potrebna ta distanca da bi taj neki poslovni odnos uspjesno bio okoncan?
mora da si mladolik pa te niko ne persira :skoljka:
muha_sa

#234 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

samo malo wrote:Sarajevske mahale imaju i poseban pozdrav za odlazece goste, kako je dovidjenja srpski pozdrav ( :D ) onda se kaze ono, "eto, dodjite, docemo i mi" :D i to cijela kuca ustane i isprati goste do vrata, sijelo zavrseno, razilaze se hamse, a ove sto idu kuci, usput komentarisu kolika je prasina kod ove kod koje su sijelile :D

Ali najjaci je ipak, uvijek bio, ritual kad se ide nekom na sijelo. Ne ide se bez Lindje keksa ili onih zele bombona, i to u lokalnom granapu da ti umotaju radnice, u onaj sivkasti papir, kao da se ne vidi sta nosis, iako svi znaju da je unutra Lindjo :D
a kad ti dosade gosti ondaK fino hanumi kazes :D deder nam zeno prostri,mozda bi gosti hotjeli kuci ici :D
callmethebreeeze

#235 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by callmethebreeeze »

Ahmmed wrote:@zoommmmm, alejćumu selam. :) E jes, vidio,neuzubila, što se ovaj svijet popišmanio :-) Ne mereš im ugodit, nis bobama, ni bez boba. :mrgreen: Pa, makar i mevludske bile :-)

@callme,

Dio je to tradicije, tačno je da nema vjerskih elemenata, pogotovo ne u značajnijoj mjeri...Ali, doći ćemo opet do teme imena bosanskih muslimana, pa ćemo , onda, malo o potrebi prijevoda ezana, pa obavljanju namaza na bosanskom ( ako smijem upotrijebiti ovaj termin - valjda bi bilo dobro da se jezik zove južnoslovenski, da se ko ne naljuti, jer i ovo bosanski počinje da, u nečijim forumskim glavama, ima vjerske elemente 8-) )

Nek se pozdravlja kako ko hoće....Ali mi sabahajrula i akšamhajrula mojim dragim konama, niko uzet neće, bez obzira na sve filozofsko -didaktipčke pokušaje skretanja pažnje na lingvističku etimologiju, pomenutih mi pozdrava :D
ahmo, sve stoji sto kazes. i naravno da kone niposto ne smijemo uskratiti za pozdrave na koje su navikle, ali kad imamo fin jezik, onda se i njim trebamo koristiti:)
wildflower

#236 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by wildflower »

Kristijana wrote:
Ahmmed wrote:
Kristijana wrote:Meni je u ovom tekstu najgori ovaj portir, cuj Otisla da pisa, i takvi rade u kontaktu s ljudima :?
Taj i takav portir je pravo lice danasnjeg Sarajeva i drustva u cjelini.

Sto se pozdrava tice, ''dobar dan'' je zvanicni pozdrav za ljude koji sluzbeno komuniciraju i usluzno osoblje ( tete u pekari takodje ). ''Zdravo'' je za ljude koji se bolje poznaju, bas kao i vjerski pozdravi. Meni ne smeta kad musliman koji zna da je onaj kojeg pozdravlja takodje musliman merhaba i selam alejkumise istog, ali mi jako smeta kada isto kaze meni, ne znajuci ni ko sam ni sta sam. Kad mi neko kaze Selam to je cisto obiljezavanje muslimanskog teritorija ( da ne kazem zapishavanje i preseravanje ) sto me duboko vrijedja kao jednu od sake jada preostalih ostalih u gradu pa nerijetko odbrusim Dobar dan i namrgodim se. Naravno, selam mi sam po sebi ne smeta kad ga medju se koriste muslimani ali mi smeta ta nekultura dotepenaca i novopecenih muslimana kojima je sve u SA obojeno vjerski pa tako i Srbi, Hrvati, Jevreji i Ostali. :-) Kad neko automatski pretpostavlja da su svi u SA muslimani ( Da ne ulazim sad u pricu da sam ja veci musliman od pola tih sto selame na sva usta - a rade sve sto muslimani ne bi trebali - psuju, kradu, lazu, varaju zene, tracaju, piju alkohol itd.). Da se ko ne bi uvrijedio sto ovo pisem, da napomenem da isto mislim i za katolike i pravoslavce gdje je takodje more laznjaka. :-?

''Jesi se naspavala?'' je ulazenje u privatni prostor osobe i to je obicna balkanska nekultura, vjerovatno ima toga od Triglava do Djevdjelije. I s njima na finjaka: ''Nisam. Lose spavam evo vec deset dana. Komsije se glasno seksaju, cesma curi, hemeroid zulja, a kako ste vi?'' :D Smoris ga pricom pa ce drugi put dobro paziti na ophodjenje. Klin se klinom izbija. Ako te ovo pita neko s kim imas pricu, ispijas kave, druzis se tad je pitanje na mjestu. Pogresno je kad ga koriste likovi koji ti ni ime ne znaju.

Grijese i ovi sto misle da se Sarajlije dice svojom sarajevstinom, i odmah se spominju roditelji koji nisu iz Sarajeva. Ruku na srce, Sarajevo je bljesnulo osamdesetih i tad smo se ponosili. A danas doslo vrijeme da i kad kazes da si iz SA niko ti ne vjeruje :shock: pa je jalov posao, uostalom Sarajlije se medjusobno prepoznaju po akcentu i kad mi neki Sandzo ili ko god nesto pocne srat o Sarajlijama ja samo :zzzz: :lol:

Ama, samo pokušavam reći, da svako vrijeme ima svoje adete, da proces prilagođavanja nekad ide brže, nekad sporije....Ja o nekima od ovih čiji su očevi došli u Sarajevo u drugoj polovini 20 stoljeća pišem sa određenom dozom skepse, ne zato jer su "došle", nego jer su njihova djeca danas postala mjera sarajevštine i onoga šta se smije a šta ne u Sarajevu. Dakle, želim da kažem da je Sarajevo postojalo i prije pedesetih ili šezdesetih prošlog stoljeća, ne umanjujući značaj, šta više, onih koji su u Sarajevo doseljavali upravo u tim godinama. Jedan dio moje obitelji, upravo je tada doselio u ovaj grad. I uvijek sam isticao one divne ljude, predratne gradonačelnike Sarajeva, koji uglavnom nisu bili iz Sarajeva, nisi bili ni rođeni u njemu,a uradili su sjajne stvari za Sarajevo. I kad je bilo najteže, 1992, SVI,BEZ IZUZETKA, ostali su ovdje.
Doseljavanje jeste prirodna stvar. Posebno kad je o glavnom gradu riječ. Doduše, razlozi za to nisu uvijek isti, pa je zato i važno govoriti o uzrocima i posljedicama određenih pojava. No, i prije rata pričalo se o onima koji "mirišu" na bijeli luk u sarajevskim tramvajima, prije rata je kružio fol o uzviku "Skenderija" na Socijalnom, pa se pola tramvaja ispraznilo....Pa, o babama i nanama, koje su izdavale glasne komande poništačima karata u sredstvima javnog prijevoza, ono ko biva: Ubaci kartu u poništač i drekne " Do Skenderije" :-)

Kad govorimo o današnjim stanovnicima sarajeva, tačno je da ima svega, tačno je da nedostaje želje za , jednostavno, tehničkim prilagođavanjem načinu života u većem gradu. Ali, tačno je i da sam upoznao neke odlične ljude iz Banje Luke, Foče, Srebrenice, Konjica, Bihaća, Cazina,Trebinja,Žepča, Višegrada, koji su ili silom prilika ili svojim ličnim izborom, danas stanovnici Sarajeva.Među njima ima i domaćica, i penzionera, i sjajnih liječnika, ekonomista,mašin-bravara, pravnika,teologa,molera, novinara,zidara....Koji žive svoj život, rade, trude se djecu izvesti na selamet ( nadam se da nekome ovaj izraz ne smeta :D ), Upoznao sam i odlične mlade ljude, koji su nakon sticanja sjajnog obrazovanja u inozemstvu,sticanja određenog radnog i životnog iskustva, odlučili nastaviti u Sarajevu....A donijeli su nam neke lijepe običaje, navike iz sredina u kojima su odrastali, uglavnom na Zapadu....

Ne mislim da, kad je o ovoj temi riječ, treba zauzimati busije....Pa , il si na strani gospođe Nade ili si protiv nje....Dozvolimo da ima i onih, koji se dijelom slažu sa njenim pisanjem, ali su u njemu pronašli i određene problematične stavove.

Ja znam i one, a riječ je o mojim prijateljima, kojima nazivam selam, a danas rade u državnim institucijama, koji su me zamolili da, kad ih nazovem na mobitel a u radnom vremenu, ne nazivam selam. I to poštujem, i to mi je ok.
Eh, i meni su pradjedovi iz SA, datiraju s kraja 19.vijeka, ali to mi vrijedi kao crno pod noktom. Nisam ksenofob i u sustini nemam nista protiv Istocne Bosne, Sandzaka, Albanaca pa i Kineza u SA. Ali, kad oni namecu nama svoje umjesto da prihvate nase adete e to mi bogami smeta. Mislim, skontaj ti sta danas sve Drugi u SA dozivljavaju i trpe. Pojma nemate. Gdje god maknes ne samo selami, nego i javni izljevi mrznje prema Drugima, koji su ustvari domaci, starosjedioci. Pa ti budi pametan. Cinjenica je da Drugi ( pod drugi mislim na Srbe i Hrvate, te sve nebosnjake) u SA danas nemaju pravo biti to sto jesu otvoreno i slobodno, pa su ili komsic tip, prilagodljiv svakoj podlozi, ili se pakuj i seli. I to je glavni problem u SA, a ne pozdravi. Tu pada sekularna drzava, i ona pada svaki dan, pada kada stopostotne Sarajlije kao sto sam ja i masa drugih nebosnjaka moraju na dnevnoj bazi slusati uvrede na racun svojih naroda di god maknu. U skoli, na faksu, na poslu, na ulici, na FTV u, ma svugdje. Ne dao bog da ja nekom kazem Pomoz bog, ako me razumijes, ko zna sta bi bilo, ali svakako mi ne pada na pamet, jer ja sam iz SA :D
Inace, te anegdote tipa ljudi ne znaju gdje je Skenderija isl. meni ne znace nista, ne znam ni ja sve u SA i nije mi to mjerilo sarajevstine. Likovi s Menhetna nemaju veze s npr. Kvinsom i Bruklinom, pa se i ponose time. Budimo realni, Sarajevo i kad je najizgradjenije ima tonu rupa u infrastrukturi i daleko je od velegrada. Ako neka bakica ne zna gdje je neka stanica necu se cak ni u sebi smijati, to je em over and out, em i mi smo selendra u poredjenju sa stotinama drugih gradova i manjih od naseg. Ali, bice bolje. :D
Sad imamo toranj da se tornjamo u tor. 8)
Moram samo da kazem, Kristijana svaka cast na razmisljanjima, citam i imam osjecaj kao da su to moje misli samo se ne sjecam kad sam to napisala:) izvanredno secirano stanje Sarajeva danas.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#237 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by PipiDugaDevetka »

Kada bih rano ujutru krenuo na posao prije rata su me poneke komšije zdravile sa:

-Uranio!

Ja nisam znao odgovor, ali sam priupitao suprugu i ona mi reče da trebam odgovoriti sa:

-Dobro sam, hvala, kako ste vi (ti)?

Molim za objašnjenje.

Ne razumijem ni danas ovakvo pozdravljanje.
Mislim, ne branim da me i ovako pozdravljaju, ali, jednostavno, ne razumijem.
minjonja

#238 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by minjonja »

samo malo wrote:
The Nightwatchman wrote: zasto se ljudi u sarajevu ne persiraju, barem tamo gdje bi to bilo sasvim normalno, tamo gdje je potrebna ta distanca da bi taj neki poslovni odnos uspjesno bio okoncan?
Zato sto papci ne znaju sta je persiranje, nisam jednom nekoj ljankase rekao "vi" a ona mi odgovori ono "mi" umjesto "ja".

Pempas, jebiga :D
ima bisera kojima govorim vi jer su u mnozini, a oni mi govore da ih ne moram persirati... pa pasa i ne persiram te, ali sta si se ufuro pa mislis da samo tebi pricam a pored tebe jos troje ljudi :roll:
BaileyS

#239 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by BaileyS »

The Nightwatchman wrote:
Sa svim bih se slozio izuzev ovog da je to fenomen vezan za Blakan. Skandinavci npr. su daleko od Balkana (u svakom pogledu) ali su persiranje izbrisali iz upotrebe nakon 68' i danas ako bi nekog od njih persirao vjerovatno bi mislili da si pao sa Marsa. Sto se engleskog govornog podrucja tice ne znam da li je persiranje ikad i bilo u upotrebi.

Mada, skandinavski i balkanski uzroci tog fenomena su vjerovatno sasvim drugacije prirode.
minjonja

#240 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by minjonja »

PipiDugaDevetka wrote:Kada bih rano ujutru krenuo na posao prije rata su me poneke komšije zdravile sa:

-Uranio!

Ja nisam znao odgovor, ali sam priupitao suprugu i ona mi reče da trebam odgovoriti sa:

-Dobro sam, hvala, kako ste vi (ti)?

Molim za objašnjenje.

Ne razumijem ni danas ovakvo pozdravljanje.
Mislim, ne branim da me i ovako pozdravljaju, ali, jednostavno, ne razumijem.
uranio, naspavao se :D

ili dobro je dok se hoda

sabahajrola

jestel se naspavali :D
The Nightwatchman

#241 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by The Nightwatchman »

minjonja wrote:
The Nightwatchman wrote:a sta je sa persiranjem stranaka u javnim ustanovama?

mora da si mladolik pa te niko ne persira :skoljka:
a sto mater ziva bila da mi tako ponizi pred sinom?
muha_sa

#242 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

uranio zoru prevario :D jeS se naspavo :? :D
Edin H.

#243 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Edin H. »

Toffee karamela wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

tipičan primjer idiota je otac te djevojčice
Ne, najveći idioti su tu bili oni koji su toj nastavnici i napravili pravi problem...vjerovatno rukovodno osoblje škole koje je pokušalo da na diplomatski način izgladi stvar s tatom-idiotom, da stvar ne bi došla do ušiju lokalnih SDA-ovaca ili pomenuta na hutbi u lokalnoj bogomolji...umjesto da odmah stanu na stranu te radnice i tati-idiotu održe jedno kraće predavanje iz bon-tona (koje ga je izgleda zaobišlo dok je on išao u školu)
Tata-idota ce uvijek biti.

Probelm su sto rekoh ranije priuceni, neprincipijelni rukovodioci i nedostatak osnova pravila ponasanja na radnom mjestu ili ukoliko postoje nesprovodjenje istih.

Riba smrdi od glave :skoljka:
IHAVEDREAM

#244 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by IHAVEDREAM »

muha_sa wrote:uranio zoru prevario :D jeS se naspavo :? :D
.......dobro,ati? :lol:
samo malo

#245 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by samo malo »

muha_sa wrote:
samo malo wrote:Sarajevske mahale imaju i poseban pozdrav za odlazece goste, kako je dovidjenja srpski pozdrav ( :D ) onda se kaze ono, "eto, dodjite, docemo i mi" :D i to cijela kuca ustane i isprati goste do vrata, sijelo zavrseno, razilaze se hamse, a ove sto idu kuci, usput komentarisu kolika je prasina kod ove kod koje su sijelile :D

a kad ti dosade gosti ondaK fino hanumi kazes :D deder nam zeno prostri,mozda bi gosti hotjeli kuci ici :D
Bogami nekad se nisi mogao rijesiti gostiju ni na taj nacin, kad sam ja bio mali, znali su gosti ostati da noce :D dodju kod nane hanume iz udaljenijih sarajevskih mahala i ono, ostaje se na nocenju, nema izlaza :D zadnji kombi vozi oko 9 :D

Onda se napravi uzljevak ili zeljanica, svi u krug oko tepsije i navali narode :D a onaj dio pite u sredini se izvadi i tu se stavi posuda sa kiselim mlijekom (ako je pita sirnica ili zeljanica) ili kompot, domaci, za krompirusu :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#246 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Toto »

Did wrote:Mene zanima 1. kako se pozdravljalo u institucijama u Sarajevu 1905. ili 1910. godine?
jesu li se u taj vakat benzinom plakali u cenifama
Toffee karamela

#247 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Toffee karamela »

IHAVEDREAM wrote: Rezervisali smo termin za veceru ( sto za osam osoba) u jednom od, nama preporucenih restorana na Ilidzi....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Oooooooooo kijametski dane, pa dođi više!!!
muha_sa

#248 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

samo malo wrote:
muha_sa wrote:

Bogami nekad se nisi mogao rijesiti gostiju ni na taj nacin, kad sam ja bio mali, znali su gosti ostati da noce :D dodju kod nane hanume iz udaljenijih sarajevskih mahala i ono, ostaje se na nocenju, nema izlaza :D zadnji kombi vozi oko 9 :D

Onda se napravi uzljevak ili zeljanica, svi u krug oko tepsije i navali narode :D a onaj dio pite u sredini se izvadi i tu se stavi posuda sa kiselim mlijekom (ako je pita sirnica ili zeljanica) ili kompot, domaci, za krompirusu :lol:
:thumbup: :-D
moras priznat da je to plah vakat bio :-D meni jest :-D povaljamo se ko sardine i niko smrknut :-D :D
muha_sa

#249 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

IHAVEDREAM wrote:
muha_sa wrote:uranio zoru prevario :D jeS se naspavo :? :D
.......dobro,ati? :lol:
sucur elhamdulia :D da je noci mogle bi oci :D

nego-inace :? :lol:
callmethebreeeze

#250 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by callmethebreeeze »

Toffee karamela wrote:
IHAVEDREAM wrote: Rezervisali smo termin za veceru ( sto za osam osoba) u jednom od, nama preporucenih restorana na Ilidzi....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Oooooooooo kijametski dane, pa dođi više!!!
jel' ovo bilo kod brajlovica?
:-)
Locked