Subhanallah!bijela wrote:žene Egipta su posjekle svoje ruke kada su ugledale Jusufa, a da su vidjele mog Poslanika, noževe koje su držale u rukama, zabole bi u svoja srca. (hazreti Aiša)
O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
- arzuhal
#226 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#227 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Naidjoh na jedan zanimljiv video,pa kako ne nadjoh prikladnijeg mjesta od ovog...evo da ga podijelim s vama...
I bas me zanima sta bi i ja i vi rekli da se nadjemo u ovoj situaciji...
SubhanAllah,strah me da ne bih imala nista reci
I bas me zanima sta bi i ja i vi rekli da se nadjemo u ovoj situaciji...
SubhanAllah,strah me da ne bih imala nista reci
- murat arslan
#228 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
E jesi i ti našao šta ćeš pitati.shape of despair wrote:Apsolutno mi nije namjera da provociram,ali me ovo ubode u oci.Zar ima iko u džennetu?haqqlberry wrote:731.Ebu Hurejre priča: „Kad je Maiz b. Malik četrvrti put priznao Vjerovjesniku, neka je mir i blagoslov na njega, da je počinio preljubu, Alejhisselam naredi da se nad njim izvrši kazna kamenovanjem. Pored njegovog mrtvog tijela Allahov Poslanik, neka je mir i blagoslov na njega, prođe s grupom ashaba, pa jedan od njih reče:
-Ovaj izdajica često je dolazio Vjerovjesniku, neka je mir i blagoslov na njega, i svaki put je bio odbijen, da bi na kraju bio ubijen poput psa.
Vjerovjesnik, neka je mir i blagoslov na njega, ne reče ni riječi, a kada su prošli pored leša uginulog magarca, čija se noga bila ukočila, Alejhisselam im reče:
-Jedite ovo!
-Allahov poslaniče, magarčevu lešinu?! –upitaše.
-Uvreda časti koju ste maločas učinili vašem bratu gora je od ovog.
Tako mi onog u čijoj je ruci Muhammedova duša, on se sada kupa u jednoj od džennetskih rijeka.
Buhari - Adab Al Mufrad
Duša nije tijelo i ne važe za nju ista pravila i zakoni kao za tijelo.
Duša može biti istovremeno na više mjesta, a tek nakon proživljenja, kada Allah dž.š. ponovo spoji duše i tijela, uči će se u pravi džennet.
Ljudi su o ovoj temi napisali knjige, ali zar može biti sumnje u nešto što Poslanik a.s. kaže. Ko je to vidio šta se krije u berzahu osim Poslanika a.s.
osim toga, čak i na ovom svijetu pojedini, pojedinci uživaju neku posebnu Allahovu naklonost.
A u Kur'anu u suri Bekare se govori o šehidima: "ve la tekulu..."
selam.
- murat arslan
#229 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Moj brate ako kažeš da ne vjeruješ u sahih hadis, onda sa tobom nešto nije u redu.theTruePath wrote:jedino je Kuran istina,hadisi nisu pod moranje i nisu farz...ako kazes ne vjerujem u taj sahih hadis,nista lose u tome nije
jer nije Buhari bio nepogresiv
Bez uvrede.
Osnovni problem svih ljudi danas je to što su opčinjeni svojim mišljenjem, svako za sebe misli da je najpametniji ili najboljeg rezona i sl. Jako je teško današnjim ljudima da PRIZNAJU da može neko biti BOLJI od njih. U bilo čemu. I to ne samo kod nemuslimana.
Otuda i problem npr. sa shvatanjem mezheba, zato što ljudi ne mogu shvatiti da je Ebu Hanife cijeli svoj život posvetio izučavanju šeriata, da su njegovu vrijednost prepoznali ostali učenjaci i da je Allah htio da baš on bude jedan od posebnih u fikhu i šeritu. Navodim samo banalan primjer.
Isto tako i imam Buhari. Zar ti misliš da se on izigravao, sa hadisma?
Glede spomenutog hadisa ima drugih hadisa koji pojašnjavaju to što tebe muči, i ne treba uložiti puno truda da se oni nađu. To su općepoznati hadisi (hadis o smrtnom času je jedan od njih).
A to što si rekao je jako loše i opasno.
- arzuhal
#230 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore; od tada postite sve do noći (sura Bekareh, 187).
Naumpade mi onaj ashab što je bukvalno shvatio ovaj dio ajeta, pa bi, pored glave, stavio bijeli i crni konac i nije mogao da ih razlikuje dok skoro Sunce ne bi izašlo, te se patio s tim ''razlikovanjem'' i sehurom. Kada se požalio Pejgamberu, alejhi-selam, na svoj problem, Pejgamber mu objasnio da se ne radi o tome doslovce, nego o prvoj pojavi bjeličastih zraka na horizontu u praskozorje
Treba nam Pejgamber, alejhi-salatu we selam. Više i od sehura i od iftara.
Mekkanski Dječak. Voljeni Muhammed
Salavati Allahovi i selami, i meleka i svih dobrih robova neka su na tebe, Resule naš
Naumpade mi onaj ashab što je bukvalno shvatio ovaj dio ajeta, pa bi, pored glave, stavio bijeli i crni konac i nije mogao da ih razlikuje dok skoro Sunce ne bi izašlo, te se patio s tim ''razlikovanjem'' i sehurom. Kada se požalio Pejgamberu, alejhi-selam, na svoj problem, Pejgamber mu objasnio da se ne radi o tome doslovce, nego o prvoj pojavi bjeličastih zraka na horizontu u praskozorje
Treba nam Pejgamber, alejhi-salatu we selam. Više i od sehura i od iftara.
Mekkanski Dječak. Voljeni Muhammed
Salavati Allahovi i selami, i meleka i svih dobrih robova neka su na tebe, Resule naš
- arzuhal
#231 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
U jednoj predaji se veli kako je jednom Pejgamber, alejhi-salatu we-selam, sa nekolicinom ashaba bio izvan Medine, pa su na horizontu ugledali oblak prašine. Približavao im se neki jahač.
Kada je stigao do Pejgambera, alejhi-selam, jahač je upitao gdje može da nađe Allahova poslanika. Ashabi su mu pokazali na Muhammeda, alejhi-selam.
- Ti si Allahov poslanik?
- Jesam.
- Došao sam izdaleka, ostavljajući svoju porodicu, samo da bih te vidio i pred tobom posvjedočio: ešhedu en la ilahe illellah we ešhedu enne Muhammeden 'abduhu we resuluhu!
Potom je okrenuo svog konja i krenuo natrag. Poslanik, alejhi-selam, i ashabi su ga pratili pogledom. U jednom trenu konj tog čovjeka se spotaknu i prevrnu. Jahač je pao i nije se micao. Pritrčali su i vidjeli da je slomio vrat pri padu. Bio je na mjestu mrtav.
U jednom trenutku Muhammed, alejhi-selam, brzo okrenu glavu i odvrati svoj pogled od njega. Ashabi su to primjetili, pa se začudiše. Upitaše:
- O, Allahov poslaniče, zašto si okrenuo svoje lice od njega?
Poslanik odgovori:
- Taj čovjek je dugo jahao da bi me sreo i nije se, pri tom, zaustavljao da išta jede ili pije. Kada je preselio, preselio je gladan. Vidio sam meleke kako su se okupili oko njega i kako mu u usta trpaju džennetske plodove, pa sam se od stida okrenuo da ne gledam...
Kada je stigao do Pejgambera, alejhi-selam, jahač je upitao gdje može da nađe Allahova poslanika. Ashabi su mu pokazali na Muhammeda, alejhi-selam.
- Ti si Allahov poslanik?
- Jesam.
- Došao sam izdaleka, ostavljajući svoju porodicu, samo da bih te vidio i pred tobom posvjedočio: ešhedu en la ilahe illellah we ešhedu enne Muhammeden 'abduhu we resuluhu!
Potom je okrenuo svog konja i krenuo natrag. Poslanik, alejhi-selam, i ashabi su ga pratili pogledom. U jednom trenu konj tog čovjeka se spotaknu i prevrnu. Jahač je pao i nije se micao. Pritrčali su i vidjeli da je slomio vrat pri padu. Bio je na mjestu mrtav.
U jednom trenutku Muhammed, alejhi-selam, brzo okrenu glavu i odvrati svoj pogled od njega. Ashabi su to primjetili, pa se začudiše. Upitaše:
- O, Allahov poslaniče, zašto si okrenuo svoje lice od njega?
Poslanik odgovori:
- Taj čovjek je dugo jahao da bi me sreo i nije se, pri tom, zaustavljao da išta jede ili pije. Kada je preselio, preselio je gladan. Vidio sam meleke kako su se okupili oko njega i kako mu u usta trpaju džennetske plodove, pa sam se od stida okrenuo da ne gledam...
- bijela
#232 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
...jabuka ne pada daleko od stabla - ako je stablo jabukovoarzuhal wrote:...pa sam se od stida okrenuo da ne gledam...
piše tamo u jednoj knjizi kako su ljudi gledali hazreti Hasana, Huseina i sa njima Abdullaha b. Džubeira dok su se pripremali da uđu u vodu i kupaju se. ušli su u pantolama zbog stida spram stanovnika mora...
- arzuhal
#233 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Evo sad sam, lillo
Allah džeziki-l-hajr!
Allah džeziki-l-hajr!
- arzuhal
#234 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
http://znaci.com/tekstovi/knjiga-medine-i-munevveraKnjiga "Medine-i-Munevvera", autora hafiza Mehmeda Karahodžića
Po odobrenju autora, knjiga je dostupna za download (PDF, 36MB) posjetiocima stranice znaci.com
Najbolji salavat i najpotpuniji selam neka je na Pejgambera!
Allah nagradio dragog hafiza Mehmeda na njegovu hizmetu i uzvratio mu Svojom ljubavlju!
- bijela
#235 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ebu Seleme, r.a., je upitao Ebu Seida El-Hudrija, r.a.:
"Šta kažeš na ove ljudske izume - odjeća, hrana, piće, prevozna sredstva?
Ebu Seid mu ovako odgovori:
Rođače, radi Allaha jedi, pij i oblači se. Ali ako se u ovo umiješa samoljublje, hvalisanje, pokazivanje i rasipništvo, onda je to grijeh.
Obavljaj kućne poslove kao što ih je Resulullah obavljao. On bi vezao deve, davao im da jedu, čistio kuću, pospremao je, muzao ovce, popravljao obuću i krpio odjeću. Zajedno sa slugom bi jeo i njemu spremao jelo, kupovao bi namirnice na pijaci i donosio ih kući.
Razgovarao je sa bogatim i sa siromašnim i nije pravio razliku ni između velikih ni između malih. Kada bi se susretao sa muslimanima, uvijek bi prvi nazvao selam, ne obraćajući pažnju da li je osoba koju je sreo rob ili slobodan čovjek, crnac ili bijelac, mlađi ili stariji.
Nije oblačio posebnu odjeću kad bi izlazio iz kuće niti kad bi u nju ulazio. Također se nije posebno dotjerivao kada bi se odazivao na neke pozive. Uvijek je bio podjednako uređen i čist. Kada bi bio pozvan negdje, makar se radilo i o jednoj hurmi, nije potcjenjivao.
Nikada nije navečer spremao jelo za ujutro, niti je ujutro spremao za navečer.
Bio je susretljiv, blag u ponašanju, lijepe naravi, prilagodljiv, ljubazan, nasmijanog lica, nikad namrgođen, niti tužnog držanja, bez imalo grubosti i dostojanstven. Bio je posjednik skromnosti koja nije prelazila u ponižavanje i velikodušnosti koja nije prelazila u rasipništvo.
Uvijek kad bi hodao gledao je ispred sebe. Nikada nije stomak napunio do kraja, niti je ruku prema jelu pružio s pohlepom i proždrljivošću.

Rođače, radi Allaha jedi, pij i oblači se. Ali ako se u ovo umiješa samoljublje, hvalisanje, pokazivanje i rasipništvo, onda je to grijeh.
Obavljaj kućne poslove kao što ih je Resulullah obavljao. On bi vezao deve, davao im da jedu, čistio kuću, pospremao je, muzao ovce, popravljao obuću i krpio odjeću. Zajedno sa slugom bi jeo i njemu spremao jelo, kupovao bi namirnice na pijaci i donosio ih kući.
Razgovarao je sa bogatim i sa siromašnim i nije pravio razliku ni između velikih ni između malih. Kada bi se susretao sa muslimanima, uvijek bi prvi nazvao selam, ne obraćajući pažnju da li je osoba koju je sreo rob ili slobodan čovjek, crnac ili bijelac, mlađi ili stariji.
Nije oblačio posebnu odjeću kad bi izlazio iz kuće niti kad bi u nju ulazio. Također se nije posebno dotjerivao kada bi se odazivao na neke pozive. Uvijek je bio podjednako uređen i čist. Kada bi bio pozvan negdje, makar se radilo i o jednoj hurmi, nije potcjenjivao.
Bio je susretljiv, blag u ponašanju, lijepe naravi, prilagodljiv, ljubazan, nasmijanog lica, nikad namrgođen, niti tužnog držanja, bez imalo grubosti i dostojanstven. Bio je posjednik skromnosti koja nije prelazila u ponižavanje i velikodušnosti koja nije prelazila u rasipništvo.
Uvijek kad bi hodao gledao je ispred sebe. Nikada nije stomak napunio do kraja, niti je ruku prema jelu pružio s pohlepom i proždrljivošću.
- arzuhal
#236 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Sura ''Rasprava'':
إِنَّ الَّذِينَ يُحَادُّونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَٰئِكَ فِي الْأَذَلِّينَ
كَتَبَ اللَّهُ لَأَغْلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ
20. Oni koji se suprotstavljaju Allahu i Poslaniku Njegovu bit će, sigurno, najgore poniženi.
21. Allah je zapisao: "Ja i poslanici Moji sigurno ćemo pobijediti!" – Allah je, zaista, moćan i silan.
إِنَّ الَّذِينَ يُحَادُّونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَٰئِكَ فِي الْأَذَلِّينَ
كَتَبَ اللَّهُ لَأَغْلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ
20. Oni koji se suprotstavljaju Allahu i Poslaniku Njegovu bit će, sigurno, najgore poniženi.
21. Allah je zapisao: "Ja i poslanici Moji sigurno ćemo pobijediti!" – Allah je, zaista, moćan i silan.
- Motokultivator
#237 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
MasaAllah, ovo da se podsjetimo malobijela wrote:Ebu Seleme, r.a., je upitao Ebu Seida El-Hudrija, r.a.:
- Al-Kindi
#238 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Po gregorijanskom kalendaru hz. Pejgamber rođen je 22. aprila 571.
22. april je na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.
Nisu znali sa čime s poklapa ali na taj dan je rođen onaj kome je Allah učinio počast koju nije učinio nijednom poslaniku do tada - učinio mu je čitavu Zemlju mesdžidom.
22. april je na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.
Nisu znali sa čime s poklapa ali na taj dan je rođen onaj kome je Allah učinio počast koju nije učinio nijednom poslaniku do tada - učinio mu je čitavu Zemlju mesdžidom.
- Callahan44
#239 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
da vas Allah Svojom nagradom nagradi sve zajedno i pojedinacno, sto mi srce raskraviste
- bijela
#240 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Kod brežuljka Sele', sjeverno-zapadno od Poslanikove, alejhi-selam, džamije u Medini je za vrijeme bitke na Hendeku bio logor muslimanske vojske, pete godine po hidžri.
Tu, na jednoj stijeni, su pronađena dva zapisa, bez datuma i imena pisaca.
Pretpostavlja se da je jedan od njih zapisan rukom Omera b. Hattaba, radijallahu-anhu. Sačuvani tekst glasi:
Jutrom i večerom Omer,
i Ebu Bekr mole se i oprost traže,
od Allaha za sve ono što On osuđuje.

Druga zabilješka sastoji se iz dva dijela. Na većem dijelu su zapisana imena:
Ja sam Ammare
ibn Hazm, ja
Mejmun...
Ja, Muhammed ibn
Abdullah, ja...
Pretpostavlja se da je Ammare b. Hazm pisao imena prisutnih i kada je pored njih naišao Poslanik, a.s., kao da im je rekao, primjetivši šta rade: "Napišite i moje ime!"

(dr. M. Hamidullah, iz izlaganja na Simpozijumu o hadisu, održanom u Tlimsenu, Alžir, 1982. godine)
Tu, na jednoj stijeni, su pronađena dva zapisa, bez datuma i imena pisaca.
Pretpostavlja se da je jedan od njih zapisan rukom Omera b. Hattaba, radijallahu-anhu. Sačuvani tekst glasi:
Jutrom i večerom Omer,
i Ebu Bekr mole se i oprost traže,
od Allaha za sve ono što On osuđuje.
Druga zabilješka sastoji se iz dva dijela. Na većem dijelu su zapisana imena:
Ja sam Ammare
ibn Hazm, ja
Mejmun...
Ja, Muhammed ibn
Abdullah, ja...
Pretpostavlja se da je Ammare b. Hazm pisao imena prisutnih i kada je pored njih naišao Poslanik, a.s., kao da im je rekao, primjetivši šta rade: "Napišite i moje ime!"
(dr. M. Hamidullah, iz izlaganja na Simpozijumu o hadisu, održanom u Tlimsenu, Alžir, 1982. godine)
- bijela
#241 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
turski, znači "poslanik".carobnjak_iz_voza wrote:Sta znacu rijec "pejgamber"?koji je to jezik?
- bijela
#242 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
zato što nismo zaguljeni lingvistički nacionalisti 
- bijela
#243 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
redukcija je uvijek izraz siromaštvacarobnjak_iz_voza wrote:ne moras to biti da bi uocio nepotrebno koristenje tudjeg jezika,kad vec za navedeni pojam postoji i domaca ,a i originalna rijec Resulullah s.a.v.s ili Poslanik Bozijibijela wrote:zato što nismo zaguljeni lingvistički nacionalisti
- bijela
#244 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
nemam živaca za nastavak 
- arzuhal
#245 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Recimo, ja ne govorim maternjim, nego neninskim jezikom, materomaternjimcarobnjak_iz_voza wrote:Pa zasto vi govorite turski?Zasto ne govorite na maternjem jeziku ili ako vec zelite original zasto onda ne na arapskom,na kojem je objavljen Kur'an?
Moja nena Emina, rahmetullahi 'alejha, me prva naučila Bismili, Rabbi-jesiru, Fatihi... I govorila pejgamber. I ja volio plaho svoju nenu, i volio islam, i volio pejgambere
Poslije nekad - a ona će i preseliti - unuk naučio o islamu što nena nije nikad i čitao ćitabe koje nena nije nikad. Al' kad bih mogao onako lijepo usaditi ljubav prema dini-islamu, kao što je ona znala svojim postupcima, riječima i djelima, odrekao bih se mnogih svojih znanja.
Zato ja pišem i govorim i Allahov poslanik , i Resulullah, ali kada hoću da evociram prve osjećaje, prve ljubavi, kada mi zatreba onaj temelj sa kojeg mogu da odskočim do svemirskih horizonata, ako treba, onda ja punog srca i punih usta kažem: Pejgamber
-
ljeljenca
#246 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
trebali kome jeftino psihijatar?
- arzuhal
#247 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Jah, ali kakve to veze ima sa korištenjem riječi pejgamber? Kakvo negativno značenje ili negativan utjecaj ima korištenje te riječi?carobnjak_iz_voza wrote:Sve je to lijepo brat i razumijem te tradiconalne vrijednosti i emotivnu vezanost za njih ,medjutim tradicija je jedno a islam drugo.Npr bila je i tradicija u doba nasih nena da se zena "povuce" tj naidje neki bilmez i uhvati je za misku i kao "po vjeri " se mora odmah udati za njega,a to nije po vjeri ,to je samo glupa tradicija i tad je bilo problema u nerazlikovanju islama i tradicije nekog podneblja ,a wallahi ima ih i sad.Zato vise volim reci Resul s.a.v.s jer tradicije i obicaji su sigurno puno vise zla nanijeli islamu nego dobra.
- bijela
#248 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
pa zato što je to taklid, a ti si mukallid na svoju nenu koja nije živjela u prva tri hidžretska stoljećaarzuhal wrote:
Jah, ali kakve to veze ima sa korištenjem riječi pejgamber? Kakvo negativno značenje ili negativan utjecaj ima korištenje te riječi?
-
Kwaheri
#249 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Selam dzematu
Rijec Pejgamber nije strana rijec. Ona je, vecini muslimana u Bosni, potpuno domaca. Odrastali su uz nju, voljeli je, voljeli ono sto predstavlja. Nekim muslimanima, je bilo potrebno objasniti sta je to i ko je to pejgamber, i nama je kad smo bili djeca, isto kao i sta je to i ko je to Poslanik. Nije strasno... takava vakat, ali molila bih lijepo da mi ne pretvaraju rijec Pejgamber u stranu rijec, (iako je porijeklom iz drugog jezika), ona je potpuno udomacena i domaca... nasa, nanina, dedina, mamina, moja...
Amina majka Muhammed pejgambera ona sedef rodi zrno bisera. Kad je bila s njim Amina hamila, alameta mnogo jeste vidjela....... evo recimo, vecini muslimana, koji su odrastali i voljeli hazreti Muhammeda, nikakav "prijevod" za ovo nije trebao..i ovdje nama nijedna rijec nije strana....
Rijec Pejgamber nije strana rijec. Ona je, vecini muslimana u Bosni, potpuno domaca. Odrastali su uz nju, voljeli je, voljeli ono sto predstavlja. Nekim muslimanima, je bilo potrebno objasniti sta je to i ko je to pejgamber, i nama je kad smo bili djeca, isto kao i sta je to i ko je to Poslanik. Nije strasno... takava vakat, ali molila bih lijepo da mi ne pretvaraju rijec Pejgamber u stranu rijec, (iako je porijeklom iz drugog jezika), ona je potpuno udomacena i domaca... nasa, nanina, dedina, mamina, moja...
Amina majka Muhammed pejgambera ona sedef rodi zrno bisera. Kad je bila s njim Amina hamila, alameta mnogo jeste vidjela....... evo recimo, vecini muslimana, koji su odrastali i voljeli hazreti Muhammeda, nikakav "prijevod" za ovo nije trebao..i ovdje nama nijedna rijec nije strana....
- BHF_Manijak
#250 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Hocemo tjerat mak na konac??? Hocemo? Hajmo onda...carobnjak_iz_voza wrote:Sve je to lijepo brat i razumijem te tradiconalne vrijednosti i emotivnu vezanost za njih ,medjutim tradicija je jedno a islam drugo.Npr bila je i tradicija u doba nasih nena da se zena "povuce" tj naidje neki bilmez i uhvati je za misku i kao "po vjeri " se mora odmah udati za njega,a to nije po vjeri ,to je samo glupa tradicija i tad je bilo problema u nerazlikovanju islama i tradicije nekog podneblja ,a wallahi ima ih i sad.Zato vise volim reci Resul s.a.v.s jer tradicije i obicaji su sigurno puno vise zla nanijeli islamu nego dobra.
Wallahi - strana rijec ,koristiti rijec Bogami
Resul - strana rijec, koristiti rijec Poslanik