pristisni puljku Backspace pa F14 i Enterdudlov wrote:Evo jedan prilog o početku rata u Sarajevu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy6RaU [/youtube]
Pocetak rata u Sarajevu
- muha_sa
#226 Re: Pocetak rata u Sarajevu
-
dudlov
#227 Re: Pocetak rata u Sarajevu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy6RaU&spfreload=10[/youtube]muha_sa wrote:pristisni puljku Backspace pa F14 i Enterdudlov wrote:Evo jedan prilog o početku rata u Sarajevu
-
dudlov
#228 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ma nisam na Windowsu, nego ovaj Mavericks operativni sistem pa nejmerdudlov wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy6RaU&spfreload=10[/youtube]muha_sa wrote:pristisni puljku Backspace pa F14 i Enterdudlov wrote:Evo jedan prilog o početku rata u Sarajevu
-
dudlov
#229 Re: Pocetak rata u Sarajevu
.
Last edited by dudlov on 09/12/2014 17:30, edited 1 time in total.
-
dudlov
#230 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Da dodam, de ti muha postavi kakog materijala nek se raja malo podsjeti. vidim, brzo se zaboravlja pa se neki prave malo blesavi
- muha_sa
#231 Re: Pocetak rata u Sarajevu
ne vrijedi dobri moj prijateljududlov wrote:Da dodam, de ti muha postavi kakog materijala nek se raja malo podsjeti. vidim, brzo se zaboravlja pa se neki prave malo blesavi
- muha_sa
- Darh Wader
#233 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Obavezno pogledati ova tri dokumentaraca koji pokazuju pravu sliku onog što se dešavalo u Sarajevu 1992.Autoru Avdi Huseinoviću treba dići spomenik jer čovjek se trudi da se agresija na BiH ne zaboravi.
- muha_sa
#234 Re: Pocetak rata u Sarajevu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HyKVHUZcV-E [/youtube]
- Darh Wader
#235 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Darh Wader wrote:[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LRS7f2dVybo [/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rX6eYazHqnA [/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qIyJUHs_z08 [/youtube]
Obavezno pogledati ova tri dokumentaraca koji pokazuju pravu sliku onog što se dešavalo u Sarajevu 1992.Autoru Avdi Huseinoviću treba dići spomenik jer čovjek se trudi da se agresija na BiH ne zaboravi.
- muha_sa
#236 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Darh Wader wrote:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rX6eYazHqnA[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qIyJUHs_z08[/youtube]
ovo S izbriši.
- Danguba
#237 Re: Pocetak rata u Sarajevu
kojOmuha_sa wrote:Darh Wader wrote:
ovo S izbriši.
- muha_sa
- bajadera7
#239 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ni sama ne znam kako bih opisala pocetak rata te 92, a sjecam se da smo se samo sklonili u tetkinu kuci koja je blizu nase roditelji, sestra i ja dok ne padne noc (a kasnije cu shvatiti zato sto je zaklonjenija i nevidi se s okolnih brda, stari dio grada). Kad se smracilo, otac me uzeo pod ruku i rekao da trcim. Ja kao mala nisam mogla brzo trcati, on me vukao, a iza su trcali mamam i seka. Utrcali smo u stari bijeli kombi, kojim je tata ludjacki vozio prema centru grada, gdje su nas smjestili u Drugu gimnaziju Sarajevo...Sjecam se skole, puna ljudi, guzva, zamor, nevjerica, galama, dzacke klupe sastavljene, deke one ratne sive. I sjecam se da su nama djeci podjelili neke male slikovnice, bajke brace Grim, a ja sam dobila Crvenkapicu s kojo sam cvrsto je drzeci u ruci zaspala.
Sjecam se vojnika ispred gimnazije u maskirnim uniformam sa bordo beretkama i puskama i ljudi kako jedni drugima govore, ne brinite ovo su nasi ovo je JNA, a ja tada nisam ni znala ko su to nasi, ko je JNA ali sam ponosna posmatrala te hrabre vojnike sa bordo beretkama.
Sjecam se da sam u drugi osnovne skole na Drveniji isla samo 15 dana da ne gubim godinu i rekli su mami da naucim tablicu mnozenja da bih prosla dalje. Mama mi je na jedan papair napisala cijelu tablicu i ja sam plakala jer nisma mogla da je naucim. Sjecam se da smo bili u skoli (treci razred) kad je dosla zena s bijelim salom i rekla uciteljici pred nama djecom kako Ivana danas nece doci jer joj je poginuo otac na Markelama.
Sjecam se zvuka pucnjava, detonacija, granatiranja i tad sam voljela da se sakrijem pod jorgan/dekicu gdje sam se osjecala sigurnom.
Sjecam se velikih srebrenih kazana s hranom i guzve oko njih i ja prvi put ponesem serpicu da odem umjesto mame, a ona zena sto sipa pita koliko vas ima. Cini mi se da sam tada prvi put u djecijoj dusi osjetila zebnju, jad i cemer...
Kako se te neke scene urezu u ljudsku dusu...ima toga jos...
Sjecam se vojnika ispred gimnazije u maskirnim uniformam sa bordo beretkama i puskama i ljudi kako jedni drugima govore, ne brinite ovo su nasi ovo je JNA, a ja tada nisam ni znala ko su to nasi, ko je JNA ali sam ponosna posmatrala te hrabre vojnike sa bordo beretkama.
Sjecam se da sam u drugi osnovne skole na Drveniji isla samo 15 dana da ne gubim godinu i rekli su mami da naucim tablicu mnozenja da bih prosla dalje. Mama mi je na jedan papair napisala cijelu tablicu i ja sam plakala jer nisma mogla da je naucim. Sjecam se da smo bili u skoli (treci razred) kad je dosla zena s bijelim salom i rekla uciteljici pred nama djecom kako Ivana danas nece doci jer joj je poginuo otac na Markelama.
Sjecam se zvuka pucnjava, detonacija, granatiranja i tad sam voljela da se sakrijem pod jorgan/dekicu gdje sam se osjecala sigurnom.
Sjecam se velikih srebrenih kazana s hranom i guzve oko njih i ja prvi put ponesem serpicu da odem umjesto mame, a ona zena sto sipa pita koliko vas ima. Cini mi se da sam tada prvi put u djecijoj dusi osjetila zebnju, jad i cemer...
Kako se te neke scene urezu u ljudsku dusu...ima toga jos...
- karanana
#240 Re: Pocetak rata u Sarajevu
jna s bordo beretkama ispred 2. gimnazije?
kad su tu bili?
kad su tu bili?
- Banksy
#241 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Nije to mogla biti JNA.
Prvih dana napada na Sarajevo, u Drugoj gimnaziji su bili smješteni izbjeglice s rubnih dijelova Starog grada, prvo s Jarčedola, čini mi se.
Prvih dana napada na Sarajevo, u Drugoj gimnaziji su bili smješteni izbjeglice s rubnih dijelova Starog grada, prvo s Jarčedola, čini mi se.
- Dr. Kuca
#242 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Haris.ba wrote:Vidim komsiju navece nosi snajper o ledja objesen. A bio laborant. Reko bio u lovu.Dan poslije s najboljim jaranima Sasom i Dejanom se trebao vidjeti. Oni isli "negdje" i donijeli metaka. I meni ih dali nekoliko. Nisam kontao zasto tada.
Slijedece jutro policija i neki ljudi mi odvode oca u zatvor. Pokupili sve odrasle muslimane i Hrvate iz ulaza. Oca nema, a i meni u glavi isto nista. 20-ak dana dok nismo dobili oca nazad nismo majka i ja htjeli prihvatiti da je rat. I danas mi je zanimljivo to tadasnje izbjegavanje prihvatanja istine(mada ima toga i danas).
96 - smo se vratili u stan. U stanu samo sto nisu prozore odnijeli. Jedino nasred sobe ostavili dva Kur'ana sto smo imali. I u njima napisali (vjerovatno djeca) pola latinicnim - pola cirilicnim slovima: jebemo vam majku i mi cemo se vratiti.
Kako sam se najezio od ovoga.
- dust in the wind
#243 Re: Pocetak rata u Sarajevu
kakva brutalna tema... 
- Ramzess Veliki
#244 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ja kad vidim kako se početak rata povezuje sa ova tri kriminalčića nikako da se otmem utisku kako je to dobro režirano - Evo vam to su bili vaši vođe, vas prvoboraca, a onda smo mi došli iz SDA, pa smo ih makli i doveli naš kadar generale napravili ARBiH i sve vas spasili.
-
todd_smith
#245 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Pa bilo je izuzetno namjesteno i smjesteno i planiranoRamzess Veliki wrote:Ja kad vidim kako se početak rata povezuje sa ova tri kriminalčića nikako da se otmem utisku kako je to dobro režirano - Evo vam to su bili vaši vođe, vas prvoboraca, a onda smo mi došli iz SDA, pa smo ih makli i doveli naš kadar generale napravili ARBiH i sve vas spasili.
https://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy ... freload=10
samo cujes kako prica kao sa papira da cita u studiu, i fino mu odgovori "vidjet cemo kada sve ovo prodje ko je govorio istinu a ko laz"
imali su nacrtan plan, kako za armiju tako i za javnost i tako i za etnicko ciscenje
- Ramzess Veliki
#246 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Tako su se zaboravili pravi heroji, oni koji su bez SDA i Patriotske lige u toj prvoj godini odbranili BiH. Kakva SDA i Patriotska, bar tamo gdje sam ja bio, nikad ih nisam susreo. Znam da su prodavali puške za odbranu.todd_smith wrote:samo cujes kako prica kao sa papira da cita u studiu, i fino mu odgovori "vidjet cemo kada sve ovo prodje ko je govorio istinu a ko laz"
imali su nacrtan plan, kako za armiju tako i za javnost i tako i za etnicko ciscenje
- zateznistub
#247 Re: Pocetak rata u Sarajevu
eh...
raja, izlasci po broju1, i sl. više se imena ne sjećam, izlapio sta li...
Druzenje u krugu (muha zna..) ...
onda od jednom zove Dino u 4 ujutro kaze dolazi kod mene, nesto se desava!
Sta se desava, bog te ubio znas li koliko je satiOdem onakav bunovan kod njega, rahmetli Emira napravila kafu, zena izbezumljena gledamo tv, prve barikade... ja umro od straha tad imao 22 godine...
formiran TO u skoli Petar Dokić, ja i jos jedan smo prvo isli po kojekakvim sastancima raje koja je pokusavala organizovati kakvu takvu odbranu. Kasnije odlazimo u jednu jednicu u Hrasnom, onako puni entuzijazma i patriotizma...trg heroja, hrasno brdo, dobrinja i ostala izletista...
Dva puta na pogresnom mjetu u pogresno vrijeme...
Ostalo je svima dobro poznato.
Poenta pisanja je da smo svi iz te raje izvuki živu glavu, sa par ranjavanja i SVI OSTALI U DOBRIM ODNOSIMA, neki po bijelom svijetu, ali svi u kontaktu jedni sa drugima..
raja, izlasci po broju1, i sl. više se imena ne sjećam, izlapio sta li...
Druzenje u krugu (muha zna..) ...
onda od jednom zove Dino u 4 ujutro kaze dolazi kod mene, nesto se desava!
Sta se desava, bog te ubio znas li koliko je satiOdem onakav bunovan kod njega, rahmetli Emira napravila kafu, zena izbezumljena gledamo tv, prve barikade... ja umro od straha tad imao 22 godine...
formiran TO u skoli Petar Dokić, ja i jos jedan smo prvo isli po kojekakvim sastancima raje koja je pokusavala organizovati kakvu takvu odbranu. Kasnije odlazimo u jednu jednicu u Hrasnom, onako puni entuzijazma i patriotizma...trg heroja, hrasno brdo, dobrinja i ostala izletista...
Dva puta na pogresnom mjetu u pogresno vrijeme...
Ostalo je svima dobro poznato.
Poenta pisanja je da smo svi iz te raje izvuki živu glavu, sa par ranjavanja i SVI OSTALI U DOBRIM ODNOSIMA, neki po bijelom svijetu, ali svi u kontaktu jedni sa drugima..
-
todd_smith
#248 Re: Pocetak rata u Sarajevu
pa koga ce narod koji ne zna sta se desava slaviti? onoga sto je kao on ili nekoga ko je dosao da kaze "taj i taj te napada, mi cemo da te branimo"Ramzess Veliki wrote:Tako su se zaboravili pravi heroji, oni koji su bez SDA i Patriotske lige u toj prvoj godini odbranili BiH. Kakva SDA i Patriotska, bar tamo gdje sam ja bio, nikad ih nisam susreo. Znam da su prodavali puške za odbranu.todd_smith wrote:samo cujes kako prica kao sa papira da cita u studiu, i fino mu odgovori "vidjet cemo kada sve ovo prodje ko je govorio istinu a ko laz"
mislim suplja i politika ali kada je agresor sirio nacionalizam kao motiv i inspiraciju za svoje pristalice, nije toliko nevjerovatno da se slican rezon nacionalizma koristio za odbranu
- ljevoruki
#249 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Nova Breka April '92.
Granate padaju po Vratniku, mi igramo lopte na igralistu gdje je sada dzamija.
Dvije zgrade, prvi red od bolnice, su vojne - interesantno sa bijelim limom na krovu, ostale zgrade sa zutim limom. Slucajnost?
Preko noci nestaju nam "igraci", neko na "selo" kod rodbine, neko vrca med u Olovu, neko morao hitno otici na put.......
Mi budale I dalje igramo lopte a granate padaju po gradu.
R. stari I ja po cijelu noc na prozoru I gledamo kako granate padaju oko Marin Dvora - cujes I vidis kad ispali sa Vraca, par sekundi kasnije sijevne I zvuk detonacije dodje do nas.
Kombinacija granata I svjetlecih metaka je bila zastrasujuca.
Sarajevo u mraku, samo se vide auta sa upaljenim zmigavcima kako idu prema bolnici Kosevo vozeci ranjene I mrtve.
Sjecam se pucnjave sa Vraca nakon utakmice Partizana ili Zvijezde u kosarci kad su postali prvaci Evrope ili nesto slicno, ludnica je bila tu noc.
Sjecam se kad su gorili Momo I Uzeir, kad su avioni letili iznad glava I probijali zvucni zid, gadjali relej na Humu, fululi I jedna raketa zavrsila na stadionu Kosevo.......
Nasem prvom komsiji, bio naka funkcija u SDA, granata iselila stan u noci kad su granatirali Breku i kad su svoje stanove oficiri JNA unistavali znajuci da u njima vise nikad nece stanovati.
Nikad necu zaboraviti solidarnost medju komsijama, osim jednog supka cevapdzije sa Bascarsije, bivseg fudbalera, koji bi nekad zapalio rostilj na balkonu i hvalio se kako je danas dobro "potpodio".
Necu zaboraviti ni zvuk granate koja je ubila nevine ljude u redu za hljeb u Ferhadiji, ja tad bio na vrhu Dalmatinske.
Tada sam u stvari shvatio da je to rat, tako to izgleda, zvuci i mirise i to nikada necu zaboraviti.
Bilo i ne ponovilo se.
Granate padaju po Vratniku, mi igramo lopte na igralistu gdje je sada dzamija.
Dvije zgrade, prvi red od bolnice, su vojne - interesantno sa bijelim limom na krovu, ostale zgrade sa zutim limom. Slucajnost?
Preko noci nestaju nam "igraci", neko na "selo" kod rodbine, neko vrca med u Olovu, neko morao hitno otici na put.......
Mi budale I dalje igramo lopte a granate padaju po gradu.
R. stari I ja po cijelu noc na prozoru I gledamo kako granate padaju oko Marin Dvora - cujes I vidis kad ispali sa Vraca, par sekundi kasnije sijevne I zvuk detonacije dodje do nas.
Kombinacija granata I svjetlecih metaka je bila zastrasujuca.
Sarajevo u mraku, samo se vide auta sa upaljenim zmigavcima kako idu prema bolnici Kosevo vozeci ranjene I mrtve.
Sjecam se pucnjave sa Vraca nakon utakmice Partizana ili Zvijezde u kosarci kad su postali prvaci Evrope ili nesto slicno, ludnica je bila tu noc.
Sjecam se kad su gorili Momo I Uzeir, kad su avioni letili iznad glava I probijali zvucni zid, gadjali relej na Humu, fululi I jedna raketa zavrsila na stadionu Kosevo.......
Nasem prvom komsiji, bio naka funkcija u SDA, granata iselila stan u noci kad su granatirali Breku i kad su svoje stanove oficiri JNA unistavali znajuci da u njima vise nikad nece stanovati.
Nikad necu zaboraviti solidarnost medju komsijama, osim jednog supka cevapdzije sa Bascarsije, bivseg fudbalera, koji bi nekad zapalio rostilj na balkonu i hvalio se kako je danas dobro "potpodio".
Necu zaboraviti ni zvuk granate koja je ubila nevine ljude u redu za hljeb u Ferhadiji, ja tad bio na vrhu Dalmatinske.
Tada sam u stvari shvatio da je to rat, tako to izgleda, zvuci i mirise i to nikada necu zaboraviti.
Bilo i ne ponovilo se.
- bajadera7
#250 Re: Pocetak rata u Sarajevu
[quote="bajadera7"] je ili nije JNA
Last edited by bajadera7 on 10/12/2014 15:48, edited 1 time in total.