Reis u Sandžaku maše prstom

Post Reply
dallton

#226 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

Blaka wrote:
The Silent Man wrote:
a ti to siguran da je "prvi" "pobjegao" , to ti bio u pratnji,u blizini ili je jednostavno takav protokol bio ili nesto?
I sta je trebao da ostane medju fasistima divljacima u tom momentu? sta je on mogao da odbrani ljude koji su napadani?
I on kriv za sukobe u Sandzaku (kojih srecom nije bilo) a na koje je (izmedju redova) pozivao i prizeljkivao upravo kostunicin reis Zilkic?
joj sto ne volim kenjaze i pakovanja...
Jesam sto posto siguran, gledao sam preko tv "navodno" mu Zlatko Lagumdžija rekao: "ti se spasi, ti si najvažniji"! U kući pored srušene džamije su ostali blokirani strani diplomati,narod,tjelohranitelji,pomenuti zlaja, a reis se "izvukao"!

Što se tiče sukoba u Sandžaku, polako, da vidimo kako će ih spriječiti? Hoće li otići tamo?
al si naveo dokaz za svoje tvrdnje svaka ti cast ..
a sto se tice sukoba u sandzaku, ko ce se sukobljavati - zilkic i njih 5 naspram svih ostalih? to se ne zove sukob, nego trazenje batina, a kad ih dobijes nemoj se zaliti
Blaka

#227 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Blaka »

dallton wrote:
Blaka wrote: al si naveo dokaz za svoje tvrdnje svaka ti cast ..
a sto se tice sukoba u sandzaku, ko ce se sukobljavati - zilkic i njih 5 naspram svih ostalih? to se ne zove sukob, nego trazenje batina, a kad ih dobijes nemoj se zaliti
ZILKIĆ: Zukorlić u Sjenici nema nijednu od četiri džamije. U Tutinu, od 32 džemata, 22 su pod našom jurisdikcijom, a deset pod njegovom, ali nisu džemati, nego samo imami. SDA i IZ su dugo u sukobu, i da se bilo ko pojavio, a ne ja, SDA bi mu prišla zbog animoziteta prema Zukorliću. U Novom Pazaru je situacija polovična, jedino što on ima obrazovne institucije. Mi ćemo to, sigurno, sve preuzeti.

Dalje i u Prijepolju,Priboju Zilkić kontroliše džamije kao i u ostatku Srbije, to je činjenično stanje a ne moja želja, plus policijski i obavještajni aparat Srbije. Ko će to doći iz Sarajeva i Bosne u Sandžak da se bije za Zukorlića?

Treba biti realan!
The Silent Man

#228 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by The Silent Man »

Blaka wrote:
dallton wrote:
ZILKIĆ: Zukorlić u Sjenici nema nijednu od četiri džamije. U Tutinu, od 32 džemata, 22 su pod našom jurisdikcijom, a deset pod njegovom, ali nisu džemati, nego samo imami. SDA i IZ su dugo u sukobu, i da se bilo ko pojavio, a ne ja, SDA bi mu prišla zbog animoziteta prema Zukorliću. U Novom Pazaru je situacija polovična, jedino što on ima obrazovne institucije. Mi ćemo to, sigurno, sve preuzeti.

Dalje i u Prijepolju,Priboju Zilkić kontroliše džamije kao i u ostatku Srbije, to je činjenično stanje a ne moja želja, plus policijski i obavještajni aparat Srbije. Ko će to doći iz Sarajeva i Bosne u Sandžak da se bije za Zukorlića?

Treba biti realan!
uporedi to sa rasporedom lokalne vlasti pa ces otkriti jugoistocnog fikreta abdica ;-)
Blaka

#229 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Blaka »

The Silent Man wrote:
Blaka wrote: uporedi to sa rasporedom lokalne vlasti pa ces otkriti jugoistocnog fikreta abdica ;-)
Pa reci ko je stvorio Sulejmana Ugljanina?

To ti je kadrovsko rješenje Alije Izetbegovića na preporuku Halida Čengića! Meni se čini da su to sukobi oko para i vlasti, a religija je tu samo pandan :wink:
dallton

#230 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

Blaka wrote:
dallton wrote:

Treba biti realan!
ove gornje informacije koje citiras su totalna katastrofa, a izvor je covjek koji radi za srbijansku sluzbu, stvarno pouzdan ko domobran...za zukorlica i sandzaklije ti se ne boj, oni ce se znati zastititi
The Silent Man

#231 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by The Silent Man »

Blaka wrote:
The Silent Man wrote:
Blaka wrote: uporedi to sa rasporedom lokalne vlasti pa ces otkriti jugoistocnog fikreta abdica ;-)
Pa reci ko je stvorio Sulejmana Ugljanina?

To ti je kadrovsko rješenje Alije Izetbegovića na preporuku Halida Čengića! Meni se čini da su to sukobi oko para i vlasti, a religija je tu samo pandan :wink:
pa i onaj originalni bio tu negdje...
ali bitno je sada i Aliju i reisa i sve njih povezati sa krivcima i problemima i okrivit...

a za ovo drugo se slazem,samo retorika je tu jedan faktor koji djeli porodice... a ima para za sve da se znaju dogovorit...
Blaka

#232 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Blaka »

[quote="dallton"]
ove gornje informacije koje citiras su totalna katastrofa, a izvor je covjek koji radi za srbijansku sluzbu, stvarno pouzdan ko domobran...za zukorlica i sandzaklije ti se ne boj, oni ce se znati zastititi[/quote]

Jelde, a mi ćemo odavde navijati, isto ko i oni i dijasporci kad je bio rat u Bosni :-)
dallton

#233 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

Blaka wrote:
dallton wrote: ove gornje informacije koje citiras su totalna katastrofa, a izvor je covjek koji radi za srbijansku sluzbu, stvarno pouzdan ko domobran...za zukorlica i sandzaklije ti se ne boj, oni ce se znati zastititi[/quote]

Jelde, a mi ćemo odavde navijati, isto ko i oni i dijasporci kad je bio rat u Bosni :-)
pa valjda da ti je jasno da bilo kakav ozbiljan sukob ili napad na sandzaklije u sandzaku znaci jedan komad srbije manje, zbog cega se i podmece zilkic u sukob da bi se reklo "pa to je izmedju njih, nemamo mi nista s tim"
kiky

#234 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by kiky »

srbija i njena politika prema sanđaku ...
rad srbijanskih tajnih službi ....čiji ručni rad se sve više prepoznaje i na kosovu ...
rad medija i stav javnosti koje ti mediji polako oblikuju ( ko to može gledat, najbolje zna )
i sve ono što iz toga proizilazi ...
prouzrokuju samo štetu za srbiju ....
mržnja koju srbija na taj način sije vrača se kao bumerang ...
kroz jačanje kosovskih tajnih službi i policije, što rezultira sve odlučnije odgovore na srbijanske provokacije ....
i kroz stasavanje zukorlića kao lidera sanđaka ...

sve ovo što radi i kako radi, srbija radi u korist svoje štete ...
dallton

#235 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

kiky wrote:srbija i njena politika prema sanđaku ...
rad srbijanskih tajnih službi ....čiji ručni rad se sve više prepoznaje i na kosovu ...
rad medija i stav javnosti koje ti mediji polako oblikuju ( ko to može gledat, najbolje zna )
i sve ono što iz toga proizilazi ...
prouzrokuju samo štetu za srbiju ....
mržnja koju srbija na taj način sije vrača se kao bumerang ...
kroz jačanje kosovskih tajnih službi i policije, što rezultira sve odlučnije odgovore na srbijanske provokacije ....
i kroz stasavanje zukorlića kao lidera sanđaka ...

sve ovo što radi i kako radi, srbija radi u korist svoje štete ...
a zadnjih 20 godina je radila u korist svog napretka, kao sto mapa srbije zorno pokazuje
Azam

#236 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Azam »

Zaboravljaš da mi ne živimo ni sa aboridžanima ni sa Kinezima, već mir i prosparitet ove države, kao i cijelog Balkana zavisi od balansa snaga Bošnjaka, Hrvata i Srba. Trenutna situacija je da su Srbi najjači faktor na Balkanu što ne znači da im se treba dodvoravati, ali se ne treba nešto ni kofrčiti pogotovo bez pokrića. Rat je lako izazvati prijatelju, rat u kome će ponovi ginuti sirotinja i njihova djeca da bi oni koji prežive bili hamali elitističkim vođama. Oni su nas ubijali topovima i snajperima iz dva razloga: Jer nas mrze, ne cjene, i drugi razlog jer su mogli, zato što smo mi bili slabi. Jesu se preračunali i hvala Bogu pa nisu uspjeli. To što vrijeđaju našeg Reisa pokazuju koliko nas (ne)poštuju kao narod. U tome je poenata. Posjeta i istupi reisa Cerića ne idu u prilog tome da nas naš neprijatelj počne poštovati. Da smo zaista dobri muslimani, među nama nebi bilo pohlepe i gramzivosti, nebi nečija djeća išla bez marke za užinu u školu, a nečija nosala najskuplje mobitele (kako reče Hfz. Malkić u petak na hutbi). To što nemamo pravednije društvo treba zahvaliti i reisu Ceriću između ostalih koji se smjenjuju na vlasti. To što za reisa imamo Mustafu Cerića mi trebamo zahvaliti sebi jer nismo boljeg ni zaslužili. Možda ovo naše maltretiranje po forumima doprinese da se dozovemo, promjenimo pa ćemo imati i dostojnog Reisa.
kiky

#237 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by kiky »

srbi nisu najjači faktor na balkanu ...
srbi su motor i izvor nestabilnosi na balkanu ....kao što je uvijek i bilo, od kad su turci otišli ...
cerić je u sanđaku uradio korektnu posjetu ...
druga je stvar što se to srbima to nesviđa ... al ...
ni nama se nesviđa što šta od srbije ...
pa šta če mo ...
Dead_Can_Dance

#238 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Dead_Can_Dance »

........... kako je ovo sve smijesno u vezi tog covjeka koji je tzv. reis ........... a jos su smjesniji ljudi koji ga podrzavaju ......... pa taj covjek u zadnjih 5 godina nije rekao nista pametno, i koji je on faktor uopce da se mijesa u politicke odnose ........ koliko znam politika nije za vjerske sluzbenike ............. covjek krade i sakom i kapom........... pa pogledajte samo onu zgradu na kovacima sto se gradi ............ kad ljudi kojima on govori da vjeruju u boga krade kruh iz usta ............ pa jel se to vracamo u srednji vijek, da je vjera opet sve ......... tko moze a podrzava jednog reisa koji kaze da je VEHABIZAM novi islam, i da je on jaci od onog koji praktikuju pravi bosanski muslimani ........... a sto se tice njegove najnovije blamaze ............... nemam rijeci ............ sandzaklije = bosnjaci ............. to je tolika gluposti da je to prosto nemogue povjerovati ............... i muslimani u srbiji su skontali koliki je reis ceric idiot i kreten, pa su nasli novog vjerskog vodju ............... a nama kao ostaje ceric ............. bolje bosanski muslimani nisu ni zasluzili kad nikad nisu ni bili ujedinjeni ....... samo vi stujte reisovo djelo, i samo cemo tomuti jos dublje i dublje .................
Mustaffa

#239 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Mustaffa »

TBJ, fakat je shejtan ušo u njega, haman da su ga pare pravo ošinule pravo po glavi..
IZ treba novi REIS !!!!
Bilo bi lijepo od njega da se on izjasni šta hoće u životu da radi, ili da se bavi politikom ili da bude Reis!
Ovo dosad što je napravio, neliči ni na šta, nažalost!
bosna123

#240 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by bosna123 »

@Dead_Can_Dance
On je toliki faktor iliti cimbenik, da si se ti maksuzije registrirao na forum da nam otvoris oci u vezi s njim. Sandzacki muslimani jesu Bosnjaci, ne znam otkud ti druge informacije. Nista se ti za nas Bosnjake ne sekiraj, zivi svoj zivot i relaksiraj se. A to za novog vjerskog vodju Zilkica...sta reci, covjek je nevjerovatno karizmatican :-) . I ne lazi oko kradje i reisa, to jednostavno nije istina...
Mustaffa

#241 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Mustaffa »

Azam wrote:Zaboravljaš da mi ne živimo ni sa aboridžanima ni sa Kinezima, već mir i prosparitet ove države, kao i cijelog Balkana zavisi od balansa snaga Bošnjaka, Hrvata i Srba. Trenutna situacija je da su Srbi najjači faktor na Balkanu što ne znači da im se treba dodvoravati, ali se ne treba nešto ni kofrčiti pogotovo bez pokrića. Rat je lako izazvati prijatelju, rat u kome će ponovi ginuti sirotinja i njihova djeca da bi oni koji prežive bili hamali elitističkim vođama. Oni su nas ubijali topovima i snajperima iz dva razloga: Jer nas mrze, ne cjene, i drugi razlog jer su mogli, zato što smo mi bili slabi. Jesu se preračunali i hvala Bogu pa nisu uspjeli. To što vrijeđaju našeg Reisa pokazuju koliko nas (ne)poštuju kao narod. U tome je poenata. Posjeta i istupi reisa Cerića ne idu u prilog tome da nas naš neprijatelj počne poštovati. Da smo zaista dobri muslimani, među nama nebi bilo pohlepe i gramzivosti, nebi nečija djeća išla bez marke za užinu u školu, a nečija nosala najskuplje mobitele (kako reče Hfz. Malkić u petak na hutbi). To što nemamo pravednije društvo treba zahvaliti i reisu Ceriću između ostalih koji se smjenjuju na vlasti. To što za reisa imamo Mustafu Cerića mi trebamo zahvaliti sebi jer nismo boljeg ni zaslužili. Možda ovo naše maltretiranje po forumima doprinese da se dozovemo, promjenimo pa ćemo imati i dostojnog Reisa.

ubijali su nas jer im treba teritorija...ko da oni vise u crkvi po cijeli dan :) a ovo je jedini dio evrope na koje mi polažemo pravo na sve.. jer smo bili apsolutna većina... a to neznamo da iskoristimo.. nismo mudri ni pametni da se skontamo šta hoćemo i šta realno možemo! Ima dragi bog, otići će i ovaj reis.. a svima kojima je nanio nehotice i trun harama, biće ono pitanje "halalil te"
staza

#242 Malo morgen.

Post by staza »

Azam wrote:To što je zavadio i podjelio Bošnjake u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, BH dijaspori glavni je "uspjeh" njegovog reisovanja. To što su Bošnjaci izgubili kompas pa više ne znaju ni šta rade ni kuda idu ni šta hoće "zasluga" je reisova. Zato je važan kongres SDA koji ako porodi Bakira I. za predsjednika SDA onda je to početak raspleta, odnosno rasula. Šta je reis postigao što je otišao u Sandžak da mašući prstom kaže da Srbija krši prava Bošnjaka? Napravio je budalu od sebe i od nas ostalih kompletno jer ta izjava bi imala smisla da reis uživa simpatije svih muslimana u Srbiji...
Ne vidim nikakav problem ni u čemu.
Reis ima pravo otići i iznijeti svoje ideje gdje hoće.
I ovaj naš reis i onaj srbijanski reis.
Austrougarska tvorevina je IVZ i institucija reisa kakve danas poznajemo: one mogu i ne moraju biti mijenjane.
I ovdje i u Srbiji postoje organi državne i policijske sigurnosti koji će pratiti sve moguće kriminalce, a sasvim je prirodno da se oni mogu naći i u vjerskim redovima: ništa neobično: i to su insani, pa će adekvatno odgovarati.
Inače: jučer tj. 23. maja, i danas 24. maja, David Icke, u Zagrebu će održati u kinu SC, u isto vrijeme (15 h), na istom mjestu, 7-sahatno predavanje.
Spomenuti pribjegava tome, jer smatra da je u Hrvatskoj suviše prisutna proevropska atmosfera.
Stoga, neka svako priča šta god hoće: obruč se sve više steže...
:thumbup:
:bih:
Dead_Can_Dance

#243 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Dead_Can_Dance »

bosna123 wrote:@Dead_Can_Dance
On je toliki faktor iliti cimbenik, da si se ti maksuzije registrirao na forum da nam otvoris oci u vezi s njim. Sandzacki muslimani jesu Bosnjaci, ne znam otkud ti druge informacije. Nista se ti za nas Bosnjake ne sekiraj, zivi svoj zivot i relaksiraj se. A to za novog vjerskog vodju Zilkica...sta reci, covjek je nevjerovatno karizmatican :-) . I ne lazi oko kradje i reisa, to jednostavno nije istina...
et da ti srce bude na mjestu, registrovao sam se samo da ti otvorim oci ............... zivim ja svoj zivot i relaksacije imam vise i nego dovoljno ............ bar ne visim po forumima i ostalo, za razliku od nekih ............. a ne lazem ja oko reisa, dnjegova djela govore vise nego sto ja mogu izreci, a vjeruj mi mogu dosta ........... sreca pa se ne izjasnjavam kao bosnjak nego bosanac, da ne spadam u grupu vas bosnjaka........... ali eto opet si u prednosti jer pripadam nacionalnoj manjini ............. a samo se ti brini za sandzaklije, ionako ih je puno sarajevo, pa pravog sarajliju moras lupom traziti .............. pravo mi je zao ovog grada ...... pozzzzzz ...........
dallton

#244 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

Liberalno-demokratska partija (LDP) smatra opasnom atmosferu stvorenu povodom posjete reis-ul-uleme Mustafe Cerića, a naročito saopštenje Ministarstva vjera kojom se Cerić proglašava nepoželjnom ...

... osobom na teritoriji Srbije, saopštila je jučer ta partija, piše Blic.

"Politika fabrikovanja neprijatelja i nepoželjnih stranaca nam je i tokom devedesetih i prije nekoliko mjeseci, u slučaju proterivanja ambasadora, nanijela ogromnu štetu i svrstala ovu državu u red rijetkih zemalja koje i dalje govore jezikom i manirima nepoznatim modernom vremenu", navodi se u saopstenju LDP-a.

Ministarstvo vjera saopštilo je juče da Cerić nije dobrodošao u Srbiji zbog izjave da su prava muslimana u Srbiji ugrožena, kao i zbog podrške secesiji Kosova i Metohije.

"Ulazak Ministarstva vjera u ocjenu ugroženosti bezbjednosti Republike Srbije je prevazilaženje nadležnosti tog ministarstva, a to se odnosi i na nepostojanje prava tog organa uprave da bilo kojem licu zabranjuje dolazak u Srbiju ili da ga proglašava nepoželjnom osobom", navodi se u saopštenju LDP-a, piše Blic.

Ta partija smatra da stav Ministarstva vjera može da nanese veliku štetu i unese napetost među vjernicima, kao i da dodatno pogorša odnose Srbije i zemalja regiona.
"I dalje mislimo da se kvalitet života građana Sandžaka, pa ni ostvarivanje njihovih manjinskih prava, ne može mjeriti činjenicom da iz ovog dijela Srbije dolaze dva ministra", navodi LDP, piše Blic.
bosna123

#245 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by bosna123 »

Dead_Can_Dance wrote:et da ti srce bude na mjestu, registrovao sam se samo da ti otvorim oci ............... zivim ja svoj zivot i relaksacije imam vise i nego dovoljno ............ bar ne visim po forumima i ostalo, za razliku od nekih ............. a ne lazem ja oko reisa, dnjegova djela govore vise nego sto ja mogu izreci, a vjeruj mi mogu dosta ........... sreca pa se ne izjasnjavam kao bosnjak nego bosanac, da ne spadam u grupu vas bosnjaka........... ali eto opet si u prednosti jer pripadam nacionalnoj manjini ............. a samo se ti brini za sandzaklije, ionako ih je puno sarajevo, pa pravog sarajliju moras lupom traziti .............. pravo mi je zao ovog grada ...... pozzzzzz ..........
Pozdrav i tebi. Laku noc.
Dozer

#246 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Dozer »

Prvo, opet se izvinjavam radi vracanja unazad, ali preko nekih stvari se ne bi trebalo prelaziti tako olako.
Rotveiler rece "kako svi Bosnjaci nisu muslimani", a ja kazem da to jednostavno nije tacno, bar ne sa tacke gledista SDA i IZ.
Svi mi ovdje znamo istorijske fakte oko Sandzaka, kako je bilo prije, ciji je to dio bio, itd. itd. Ali ljudi, dajte molim vas...pa ne mozemo zivjeti u toliko davnoj proslosti...
Taj Sandzak odavno nije u BiH. Ovo sam rekao br 100 puta, ali ocito se to mora ponavljati kako bi doprijelo do ljudi. U Sandzaku ne zive Bosnjaci islamske vjeroispovijesti, nego Srbijanci islamske vjeroispovijesti. Pa ni obicaji im nisu ni blizu obicajima Bosanskih muslimana. Sve je nesto razlicito, u masi sitnica i detalja, ali valjda to i jeste bit svega. Pustimo se suplje price koja se plasira iz SDA i IZ BiH vec godinama o "braci u Srbiji, braci u Crnoj Gori" i sl.. Isto tako je smijesno Crnogorske muslimane nazivati Bosnjacima. Oni su valjda Crnogorci islamske vjeroispovijesti. Meni licno je ovakva logika maksimalno nakaradna i ne vodi nicemu osim novim trvenjima u buducnosti. A, po ovoj logici, i svi Turci su onda Bosnjaci, da ne spominjemo Arape i sve ostale svjetske muslimane. Dajte...uzobiljimo se. Sad ce neko reci "kakvi Arapi, oni nikada nisu ni imali veze s ovim prostorima". I ok, to jeste cinjenica, ali sta cemo onda s Turcima koji JESU imali i te kakve veze s ovim prostorima?

Znate na sta meni lici sva ova prica, ovo kompletno podvodjenje Bosnjastva pod Islam i obratno...ni na sta puno drugacije od velikosrpskih ideja i snova po kojima je svaka zemlja gdje ima i jedan Srbin - Srpska.
I sto se prije svi mi zajedno rijesimo ovakvih nebuloza, prije cemo poceti zivjeti normalno.
The Silent Man

#247 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by The Silent Man »

i opet se vracamo na stare teme, kako se npr. neki Bosanski katolik koji je rodjen u Bosni i Hercegovini i recimo NIKAD nije krocio na teritorij Hrvatske niti su mu roditelji odatle (a ima ih) nazvati Hrvatom?
Kako se moze neki Bosanski pravoslavac koji je rodjen u Bosni i Hercegovini i recimo NIKAD nije krocio na teritorij Srbije nit su mu roditelji porijeklom odatle moze (a ima ovih jos vise) nazvati Srbinom?
Eh tako se moze i Srbijanski i Crnogorski musliman koji nikada nije krocio na teritorij Bosne i Hercegovine i ciji roditelji mu nisu odavde moze nazvati Bosnjakom...
Bez obzira sto vi imate identitetske konflikte to je tako...
staza

#248 A ruke...?!

Post by staza »

Sve će to, doći na svoje: ne brinimo, ništa.
Pa makar htjeli i koride organizirati: nek' im se pusti, nek' se ispušu, ali nakon toga, njihovo seljačko nikada više neće se vratiti.
I to je krajnje nebitno: kako samo Sandžaklije postaju brzo Bosanci, a nije im toliko dovoljno što su muslimani već.
;-)
Sve je to krajnje nebitno.
Bitno je da se zna šta je vjerski, a šta politički vođa: humani i mudri ljudi rade tako da se unakrsno vodi dijalog: vjerski vođa jedne zemlje sastane se sa političkim vođom druge zemlje: i odma' nema nikakvih problema.
Al' kad se primitivac qurči (da mi oproste, poštovane dame), on od bika, handžara, pištolja, puške, sela, provincije, postaje namah intelektualac: da bi bio intelektualac, trebaš barem pratiti neke trednove: ili tvoja pokoljenja, ma gdje da žive, ma šta da su, ma kako da žive: trebaju u dugom, jako dugom vremenskom periodu, pratiti trendove, ono što bi Krleža rekao: da bi se onda to i na onome iz 16. pokoljenja odrazilo kao nekakvo znanje.
Ovako će ti jazz, Colonia, gusle, oro, gange, Thompson, Zagreb, reis, soc-realizam, i internetski forum: biti jedno te isto: a ti ćeš biti hadžija, koji svugdje uvodi red.
Al' sreća je, što ja pokušavam reći, da što reče Tesla, niko nije ostrvo, i da živimo u okruženju, i ako neće milom, hoće sigurno silom, i reda će biti...
:thumbup:
ružmarin-a

#249 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

Dozer wrote:Prvo, opet se izvinjavam radi vracanja unazad, ali preko nekih stvari se ne bi trebalo prelaziti tako olako.
Rotveiler rece "kako svi Bosnjaci nisu muslimani", a ja kazem da to jednostavno nije tacno, bar ne sa tacke gledista SDA i IZ.
Svi mi ovdje znamo istorijske fakte oko Sandzaka, kako je bilo prije, ciji je to dio bio, itd. itd. Ali ljudi, dajte molim vas...pa ne mozemo zivjeti u toliko davnoj proslosti...
Taj Sandzak odavno nije u BiH. Ovo sam rekao br 100 puta, ali ocito se to mora ponavljati kako bi doprijelo do ljudi. U Sandzaku ne zive Bosnjaci islamske vjeroispovijesti, nego Srbijanci islamske vjeroispovijesti. Pa ni obicaji im nisu ni blizu obicajima Bosanskih muslimana. Sve je nesto razlicito, u masi sitnica i detalja, ali valjda to i jeste bit svega. Pustimo se suplje price koja se plasira iz SDA i IZ BiH vec godinama o "braci u Srbiji, braci u Crnoj Gori" i sl.. Isto tako je smijesno Crnogorske muslimane nazivati Bosnjacima. Oni su valjda Crnogorci islamske vjeroispovijesti. Meni licno je ovakva logika maksimalno nakaradna i ne vodi nicemu osim novim trvenjima u buducnosti. A, po ovoj logici, i svi Turci su onda Bosnjaci, da ne spominjemo Arape i sve ostale svjetske muslimane. Dajte...uzobiljimo se. Sad ce neko reci "kakvi Arapi, oni nikada nisu ni imali veze s ovim prostorima". I ok, to jeste cinjenica, ali sta cemo onda s Turcima koji JESU imali i te kakve veze s ovim prostorima?

Znate na sta meni lici sva ova prica, ovo kompletno podvodjenje Bosnjastva pod Islam i obratno...ni na sta puno drugacije od velikosrpskih ideja i snova po kojima je svaka zemlja gdje ima i jedan Srbin - Srpska.
I sto se prije svi mi zajedno rijesimo ovakvih nebuloza, prije cemo poceti zivjeti normalno.
Once upon a time in Serbia/Bosnia...

nakon II svjetskog rata, nakon Austrougarske, nakon sto je dobar dio jugozapadne Srbije i Crne Gore bio u sastavu Hercegovine,

zbog ratova, migracija (radnih, nasilnih, političkih a Boga mi i ljubavnih) i sl. miješalo se stanovništvo...

Dolazili ljudi Muslimani iz Bosne u Srbiju bježeći od četničkog noža (Goražde, Foča i ostali gradovi), našli svoj komadić neba u Srbiji i tu i ostali, nastaše

pokoljenja ljudi porijeklom iz BiH u Srbiji

Dolaziše ljudi za poslom , relacija uzajamno povratna BiH -Srbija, čekaše ih nafaka njihova u jednoj od ovih zemalja - nastaše "mješanci" BiH SR državljana

Nasta tako teritorijalni "akvarel", razliše se boje razne i izmješaše

Dolaziše ljudi iz IZ i napisaše ljudima na papir kad bude popis da se pisu: nacionalnost Bošnjak, jezik: bosanski, vjerska pripadnost: Islam

Zbuniše se neki ljudi koji pričaše dotada srpskim jezikom, ne znadoše da l' je bosanski ili bošnjački

Postadoše neki Muslimani, neki Bošnjaci neki napisaše da im je maternji jezik bosanski, a neki srpski...

Priznadoše na jedvite jade Boris zvani Boki i kompanija taj famozni naziv: Bošnjak i progledaše kroz prste Srbijancima da u sred Beograda njihov maternji jezik bude bosanski

Proradi neka netrpeljivost među ovim narodima (BiH-SR iste religijske pripadnosti) , što zbog vođa, ličnih interesa, što zbog političkih antagonizama, što zbog pokušaja obezvređivanja "onih otud i ovih odavle"

Preuze Reis na se funkciju i političara i religiskog vođe, da osvjesti narod onaj tamo i ovaj ovde da su oni jedan narod (velika većina nijih), bijaše mu možda pogrub pristup, možda i na naprihvatljiv nekome način prenese poruku bratstva...

Možda su mu dali izun političari da ih zastupa, možda imaju i dogovoren aranžman...

Pa što je Reis uopšte dolazio u Srbiju? Nepozvan sigurno nije došao...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Čitajući prethodne postove, nametnuše se brojna pitanja:

Da li će Bošnjaci u Srbiji porjeklom iz Bih pričati bosanskim ili srpskim jezikom?
Da li će Bošnjaci u BiH porijeklom iz Srbije, a u Bosni su pokoljenjima pričati srpskim jezikom/bosanskim?
da li će neki Srbi u Republici Srpskoj/FBiH biti po popisu oni koji govore srpskim ili bosanskim jezikom?

U Sloveniji će biti Slovenac, ali će ga za etničku pripadnost (Bošnjak ili neko drugi ) pitati samo na formularima za upis na fakultet i ostale instutucije, ako je u BiH....
Dozer

#250 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Dozer »

Sve zajedno = karikatura, i to samo takva...ali neka, tako nam i treba kad smo glupi k'o ovce..
Post Reply