SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Perdita_Durango

#226 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Perdita_Durango »

takt wrote:
Perdita_Durango wrote:
uglavnomja wrote:taktov komentar je upravo potvrda mog komentara na perditin post :|
Svatko ima pravo na svoje mišljenje , ali nije fino vrijeđati drugog jer se ne podudara sa tvojim mišljenjem, pogotovo ako taj drugi nikoga ne vrijeđa, a ako sam nekoga uvrijedila najiskrenije se ispričavam ili ako se Takt osjetio uvrijeđenim, nije mi bila namjera.
Ostavi tu pricu za kafe sa jaranicom . Niti mi treba isprika niti mi trebas ti . Ni u kom smislu ni u kom pogledu . Ti imas pravo da pises sta hoces ja imam pravo da ti odgovorim . Ti svoju djecu uci kako je bilo zlocina na svim stranama ja svoju necu . Nema potrebe da nam ovdje prodajes pricu o tome kako buduce genareracije ne treba da zive u mrznji .Naravno da niko zdrav nije za mrznju . Nece zivjeti u mrznji ako cuju istinu . Ako cuju tvoju verziju zbivanja zivjet ce u mrznji . Tvoja verzija zbivanja 91 - 96 je relatviziranje i razvodnjavanje . Nece proci . Ni u kom slucaju . Istina naprijed laz STOP !
Žao mi je radi tvoje ogorčenosti. Sretno.
hAZNADAR

#227 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by hAZNADAR »

Istina je da svaki narod zna za zlocine svoje strane. Tako da je prica o istini, suocavanju, osudi,... suvisna - svi mi znamo za zlocine koje su pocinili "nasi".

Zajednicko svima je odsustvo empatije prema drugima i osjecaj samo za svoje. Boli nas kada citamo o tragediji sunarodnjaka i dugo razmisljamo o tome,.. a kada citamo o tragediji drugih - to je statistika o kojoj ne razmisljamo previse.

Razlika je samo na koji nacin to opravdavamo.
Srbi znaju za zlocine svoje strane i tragediju nesrba, jame, stratista, logore,... - ali na Bosnjake gledaju kao na niza bica uz pomoc mitomanije i vjecite price o porijeklu, ko je kako nastao i sl. Pa zlocin i nije tako velik posto Bosnjaci nisu u isto rangu i iste vrijednosti.

Bosnjaci znaju itekako za zlocine svoje strane - ali imaju paranoican strah od izjednacavanja. Znaju za obim i brojke i boje se da ce 1000 Bosnjaka i 100 Srba ispasti isto pa time i cetnicki arsin pravde ispravan gdje je bosnjacki zivot manje vrijedan. Plus licemjerna politizacija gdje se stradanje svog naroda istice samo u smislu ocrnjavanja politickog neistomisljenika.

Vezano za temu - Kazani su defakto zlocin a Caco defakto zlocinac. Bez "ali".
takt

#228 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

Perdita_Durango wrote:
uglavnomja wrote:taktov komentar je upravo potvrda mog komentara na perditin post :|
Svatko ima pravo na svoje mišljenje
, ali nije fino vrijeđati drugog jer se ne podudara sa tvojim mišljenjem, pogotovo ako taj drugi nikoga ne vrijeđa, a ako sam nekoga uvrijedila najiskrenije se ispričavam ili ako se Takt osjetio uvrijeđenim, nije mi bila namjera.
ti uopste ne znas sta je to misljenje . Ja mislim da je Jesica Alba lijepa a moj drug ne misli da je lijepa . to je misljenje . Ovo sto ti pises je propaganda .
piupiu

#229 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

takt wrote:To pricajte nekom drugom . SANU , akademija , najmudriji i najobrazovaniji ljudi u Srbiji ( sede glave ) su napisali memorndum . Svi Srbi u jednoj drzavi . Sto bi rekao Mladic ,, moze sefe ali ne moze bez genocida ,, Taj projekt ( genocid ) je izvrsila vojska ,specijalci , policija, dobrovljci i razne vojne i pravojne formacije . Knjizevnici , novinari , tv i radio voditelji , pisci ...krema drustva je pripremila teren . Politicka vrhuska je dala zeleno svijetlo . Dakle kompletna drustvena zajednica ili ono sto cini jednu drzavu je krenula u pohod unistenja jedne drzave i jednog naroda . U tom pohodu pometene su sve dzamije 464 , i jos oko 400 drugih vjerskih objekata . Ubijeno je 38 000 civila i 36000 vojnika sto govori o karakteru rata . Protjerano je preko milion . 200 000 je proslo konclogore . 20 do 40 000 silovano . Ljudi su ubijani masovno od Prijedora do Foce . Kompletan narod i njegova kuturna i istorijska bastina je u roku od pola godine nestala sa lica zemlje na 70 % teritorije BiH . Djeca su ubijana metkom u potiljak pred kamerama . Mogo bi do Bozica nabrajati . I to sve staviti u kos sa Kazanima i reci bilo je zlocina na svim stranama moze samo pokvaren covjek . Nece proci .
Niko nista nije stavljao u isti kos ni s cim. Moze biti da se ti razumijes u to sta je neko mislio reci, ali, pravno i logicki, nemas nikakve osnove da jos jednom koristis spekulaciju i ad hominem argumente, tako da ni tvoj nacin argumentacije takodje ne moze proci.

Licitirati brojem ili karakterom zrtava, a posebno svojih zrtava, je jednako nemoralno kao sto je nemoralno i pokazivati totalno odsustvo empatije prema zrtvama drugacijeg imena i prezimena zato sto je ’nas rat bio odbrambeni'.

Gore je jednostavno receno da postoje zrtve, nevine zrtve, sa svih strana. I to je istina i cinjenica. O brojevima, namjerama, karakteru rata - o tome se ovdje ne prica. Ti, dakle, naizgled eksplicitno tvrdis da osudjujes sve zlocine, a zapravo govoris upravo suprotno. Da su zrtve na drugim stranama opravdane prirodom rata - odbrambeni rat opravdava dehumanizaciju zrtava na drugoj strani.

Takva razmisljanja su i emotivna, i cesto imaju veze sa gubitkom bliznjih, sa traumama … ali isto tako imaju veze i sa jednom vrlo opasnom politikom koja ne dozvoljava ljudima da se priblize jedni drugima kao ljudi, da i tudje rane takodje prihvate kao ljudske i legitimne i tako pocnu zajednicki raditi na zacjeljivanju. Nema razloga da se tako zestis, ko god je ovdje u zadnjih nekoliko postova nesto napisao, napisao je to iz humanisticke perspektive.
takt

#230 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

Ja da sam Srbin nikada od sramote ne bi spomenuo Kazane . Bosanci imaju dovoljno snage da se s tim suoce i suocili su se . Oni to bezrezvno osudjuju i karakterisu kao teski zlocin . Ja ga osudjujem iz dna duse i gnusam se toga . U moje ime nije napravljen i gadi mi se . Sa ljudima koji su stradali duboko suosjecam . Srbi imaju cim da se bave sljedicih hiljadu godina da se samo posvete Prijedoru i Srebrenici . Oni se ufatili Kazana ko zadnji bijedici a nisu u stanju priznati genocid nego ga negiraju . Cijeli svijet obiljezava 11 juli osim Bg i BL .
Vidis Njemci su imali 10 miliona zrtava u drugom ratu ali tu cifru nikad ne koriste kao ,, argument ,,da je bilo svugdje nevnih zrtava . To je totalno odvojeno od logora i genocida .
JThomas

#231 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by JThomas »

što je onda caco pokopan kako je i gdje je pokopan?
uglavnomja

#232 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

JThomas wrote:što je onda caco pokopan kako je i gdje je pokopan?
mislis post-pokopan :cry:

napravis 1 korak naprijed, a onda 10 unazad :run:
piupiu

#233 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

takt wrote:Ja da sam Srbin nikada od sramote ne bi spomenuo Kazane . Bosanci imaju dovoljno snage da se s tim suoce i suocili su se . Oni to bezrezvno osudjuju i karakterisu kao teski zlocin . Ja ga osudjujem iz dna duse i gnusam se toga . U moje ime nije napravljen i gadi mi se . Sa ljudima koji su stradali duboko suosjecam . Srbi imaju cim da se bave sljedicih hiljadu godina da se samo posvete Prijedoru i Srebrenici . Oni se ufatili Kazana ko zadnji bijedici a nisu u stanju priznati genocid nego ga negiraju . Cijeli svijet obiljezava 11 juli osim Bg i BL .
Vidis Njemci su imali 10 miliona zrtava u drugom ratu ali tu cifru nikad ne koriste kao ,, argument ,,da je bilo svugdje nevnih zrtava . To je totalno odvojeno od logora i genocida .
Slazem se s tobom u 99% onoga sto si napisao. U ovaj jedan posto mislim da opet pogresno citas - cinjenica je i da je i Drezden, po mom misljenju, na primjer, ratni zlocin. Kao sto su to i Hirosima i Nagasaki. Po mom misljenju. To ne znaci da se izmedju Ausvica i Drezdena i Hirosime uopste i na bilo koji nacin moze stavljati znak jednakosti. Znaci samo da i jedno i drugo imaju neku svoju tezinu i da se o svemu moze i treba govoriti.
Last edited by piupiu on 02/04/2015 13:34, edited 1 time in total.
JThomas

#234 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by JThomas »

mislim, svakome sa tri čiste je jasno da nije isto. ni po obimu, ni po planu, ni po načinu...nebo i zemlja. ali da baš SVAKI bošnjak osuđuje cacu i slične...vidjelo se da nije tako.
uglavnomja

#235 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

takt wrote:Ti svoju djecu uci kako je bilo zlocina na svim stranama ja svoju necu . !
takt wrote:Bosanci imaju dovoljno snage da se s tim suoce i suocili su se . Oni to bezrezvno osudjuju i karakterisu kao teski zlocin . Ja ga osudjujem iz dna duse i gnusam se toga . U moje ime nije napravljen i gadi mi se . Sa ljudima koji su stradali duboko suosjecam .
sta ti u stvari zelis da kazes?

caco je postojao i uradio to sto je uradio, to priznajes, ali ti to neces djeci reci zato jer su srbi imali 400 konclogora, ubili 200.000 ljudi ...

:?
takt

#236 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

Svi ste gledali film Snilderova lista . To je bio Njemac koji je spasavao Jevreje . Jevreji mu podigli spomenik i snimili film koji je gledalo pola planete i koji je dobio 7 oskara . Dakle o dobrim Njemcima a bilo je jako puno treba da govore Jevreji a ne Njemci . Njemci sute jer znaju da nije posteno i lijepo to isticati . Nije pristojno . Kod Srba sve obrnuto . Dodik se ufatio Srdjana Aleksica i nabija ga na nos gdje god stigne i jos hoce da film snimaju o njemu . Pusti Bosance da pricaju o Srdjanu Aleksicu i pusti Danisa Tanovica da snimi film ako to zasluzuje i ako ima ,, materijala ,, Od toliko zlikovaca i toliko zlocina oni samo trube o Kazanima i Srdjanu . Jebes takav karakter i takve ljude . Osim casnih izuzetaka kao Natasa K , Pero Lukovic itd . Stvari treba postaviti na pravo mjesto . Ni Hag nece da slusaju a ne Sarajevo i Tuzlu . Imaju novinara koji pravi tv emisiju i negira masakr u Tuzli pripisujuci ga bosanskoj strani .Taj studio se nalazi na 20 km zracne linije od Tuzle i taj novinar dise isti zrak u zemlji BiH sa roditeljima te djece a vi pricate o zlocinima na svim stranama i nekom pomirenju a niko se nije nikada ni svadjao . Zemljo otvori se .
Perdita_Durango

#237 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

takt wrote:Svi ste gledali film Snilderova lista . To je bio Njemac koji je spasavao Jevreje . Jevreji mu podigli spomenik i snimili film koji je gledalo pola planete i koji je dobio 7 oskara . Dakle o dobrim Njemcima a bilo je jako puno treba da govore Jevreji a ne Njemci . Njemci sute jer znaju da nije posteno i lijepo to isticati . Nije pristojno . Kod Srba sve obrnuto . Dodik se ufatio Srdjana Aleksica i nabija ga na nos gdje god stigne i jos hoce da film snimaju o njemu . Pusti Bosance da pricaju o Srdjanu Aleksicu i pusti Danisa Tanovica da snimi film ako to zasluzuje i ako ima ,, materijala ,, Od toliko zlikovaca i toliko zlocina oni samo trube o Kazanima i Srdjanu . Jebes takav karakter i takve ljude . Osim casnih izuzetaka kao Natasa K , Pero Lukovic itd . Stvari treba postaviti na pravo mjesto . Ni Hag nece da slusaju a ne Sarajevo i Tuzlu . Imaju novinara koji pravi tv emisiju i negira masakr u Tuzli pripisujuci ga bosanskoj strani .Taj studio se nalazi na 20 km zracne linije od Tuzle i taj novinar dise isti zrak u zemlji BiH sa roditeljima te djece a vi pricate o zlocinima na svim stranama i nekom pomirenju a niko se nije nikada ni svadjao . Zemljo otvori se .
Po tebi ispada da se samo radi zločina nad Bošnjacima ne treba zapravo težiti nekom 'pomirenju'. I nigdje nisu izjednačeni zločini, ako se navede da ih je bilo, ne znači da su svi imali istu težinu ali svaka strana hoće da se priznaju zločini nad njima i to je činjenica. I svaka strana to zaslužuje.
takt

#238 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

uglavnomja wrote:
takt wrote:Ti svoju djecu uci kako je bilo zlocina na svim stranama ja svoju necu . !
takt wrote:Bosanci imaju dovoljno snage da se s tim suoce i suocili su se . Oni to bezrezvno osudjuju i karakterisu kao teski zlocin . Ja ga osudjujem iz dna duse i gnusam se toga . U moje ime nije napravljen i gadi mi se . Sa ljudima koji su stradali duboko suosjecam .

caco je postojao i uradio to sto je uradio, to priznajes, ali ti to neces djeci reci zato jer su srbi imali 400 konclogora, ubili 200.000 ljudi ...

Vadis iz konteksta i slazes kocke kako tebi odgovora . Podmeces .
P. S . Kada bi djeci pricao svaki pojedinacni zlocin dijete bi do kraja zivota imalo samo cas istorije . Ne bi matematike i fizike vidio .
ZelenaZgrada

#239 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by ZelenaZgrada »

Najbolje ovu temu zaključati. Previše je to osjetljivo za diskusiju na ovom forumu.
takt

#240 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

Perdita_Durango wrote:
takt wrote:Svi ste gledali film Snilderova lista . To je bio Njemac koji je spasavao Jevreje . Jevreji mu podigli spomenik i snimili film koji je gledalo pola planete i koji je dobio 7 oskara . Dakle o dobrim Njemcima a bilo je jako puno treba da govore Jevreji a ne Njemci . Njemci sute jer znaju da nije posteno i lijepo to isticati . Nije pristojno . Kod Srba sve obrnuto . Dodik se ufatio Srdjana Aleksica i nabija ga na nos gdje god stigne i jos hoce da film snimaju o njemu . Pusti Bosance da pricaju o Srdjanu Aleksicu i pusti Danisa Tanovica da snimi film ako to zasluzuje i ako ima ,, materijala ,, Od toliko zlikovaca i toliko zlocina oni samo trube o Kazanima i Srdjanu . Jebes takav karakter i takve ljude . Osim casnih izuzetaka kao Natasa K , Pero Lukovic itd . Stvari treba postaviti na pravo mjesto . Ni Hag nece da slusaju a ne Sarajevo i Tuzlu . Imaju novinara koji pravi tv emisiju i negira masakr u Tuzli pripisujuci ga bosanskoj strani .Taj studio se nalazi na 20 km zracne linije od Tuzle i taj novinar dise isti zrak u zemlji BiH sa roditeljima te djece a vi pricate o zlocinima na svim stranama i nekom pomirenju a niko se nije nikada ni svadjao . Zemljo otvori se .
Po tebi ispada da se samo radi zločina nad Bošnjacima ne treba zapravo težiti nekom 'pomirenju'. I nigdje nisu izjednačeni zločini, ako se navede da ih je bilo, ne znači da su svi imali istu težinu ali svaka strana hoće da se priznaju zločini nad njima i to je činjenica. I svaka strana to zaslužuje.
Kakvom bona pomirenju kada se niko ni s kim nije svadjao . O cemu pricas ? Pomire se dvije kolegice koje su se posvadjale zbog momka .
Bosanska strana je davno priznala sve zlocine od Kazana do Grabovice . Svi javni ljudi i sve intitucije i svi obicni ljudi su to davno priznali i osudili . Druga strana ni genocid jos nije priznala a za dva mjeseca ce 20 godisnjica . Nisi mi jasna , hoces nesto na silu .
Perdita_Durango

#241 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

takt wrote:
Perdita_Durango wrote:
Kakvom bona pomirenju kada se niko ni s kim nije svadjao . O cemu pricas ? Pomire se dvije kolegice koje su se posvadjale zbog momka .
Bosanska strana je davno priznala sve zlocine od Kazana do Grabovice . Svi javni ljudi i sve intitucije i svi obicni ljudi su to davno priznali i osudili . Druga strana ni genocid jos nije priznala a za dva mjeseca ce 20 godisnjica . Nisi mi jasna , hoces nesto na silu .
Neću ništa na silu i u uvodu su pomenuta tri naroda.
takt

#242 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

ZelenaZgrada wrote:Najbolje ovu temu zaključati. Previše je to osjetljivo za diskusiju na ovom forumu.
Trebalo bi je prebaciti na krstaricu ili srpskinacionalisti tacka kom . Tamo je leglo tolerancije , altruizma , humanizma i akademskog nivoa .
Danguba

#243 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Danguba »

piupiu wrote:Nedavno sam slusala svjedocenje o zeni koju je Caco nabio na kolac na ovoj lokaciji. Po ovom pitanju imam reci samo sljedece - bilo koja osoba koja takvog psihopatu i monstruma smatra sehidom i vrijednim postovanja je i sama jako problematicna i potencijalno neko koga treba zakljucati u prikladnu instituciju i baciti kljuc. Ne postoji izgovor za podrzavanje ili postovanje psihopatije i sadizma - osim da je osoba koja to podrzava, brani ili postuje napravljena od istoga materijala kao i taj psihopata ili je mentalno retardirana, pa ne razumije sta podrzava i brani. Nema relativizacije, jer je relativizacija pristajanje na taj i takav zlocin.
Od ovoga pocinje danasnja rasprava. :-)

Normalno je da ce se svaki normalan covjek stidjeti Kazana. To sto je neko bio na sahrani i ne znaci mnogo.
Vecina Bosnjaka nema tih problema da priznaju i osude zlocine dok vecina na ovoj temi(nebosnjaka) zeli suprotno dokazati.
uglavnomja

#244 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

takt wrote:
uglavnomja wrote:

Vadis iz konteksta i slazes kocke kako tebi odgovora . Podmeces .
P. S . Kada bi djeci pricao svaki pojedinacni zlocin dijete bi do kraja zivota imalo samo cas istorije . Ne bi matematike i fizike vidio .
ne podmecem ja nista.
i ne sumnjam da ces imati vremen da ispricas svaki srpski zlocin nad bosnjacima.

ali kazani nisu "neki pojedinacan zlocin", nego , uz ahmice, najgore sto je bosanska strana uradila u ratu.

mislim, zna se ko je i sta uradio, ali minoriziranje ili zanemarivanje kazana nije patriotizam :|
Perdita_Durango

#245 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

ne podmecem ja nista.
i ne sumnjam da ces imati vremen da ispricas svaki srpski zlocin nad bosnjacima.

ali kazani nisu "neki pojedinacan zlocin", nego , uz ahmice, najgore sto je bosanska strana uradila u ratu.

mislim, zna se ko je i sta uradio, ali minoriziranje ili zanemarivanje kazana nije patriotizam :|[/quote]

Buhine kuće, Križančevo selo, 'Osmica' u Vitezu...
hAZNADAR

#246 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by hAZNADAR »

Perdita_Durango wrote:ne podmecem ja nista.

mislim, zna se ko je i sta uradio, ali minoriziranje ili zanemarivanje kazana nije patriotizam :|
Buhine kuće, Križančevo selo, 'Osmica' u Vitezu...[/quote]

Da te pitam nesto. Kazani jesu zlocin kao i ostali zlocini,.. ali moram znati jednu stvar.

Dali mislis da je srpski ili hrvatski zivot vrijedniji od zivota Bosnjaka`

I u istom kontekstu - jeu li Kazani veca tragedija od Tomasice?
takt

#247 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

piupiu wrote:
takt wrote:To pricajte nekom drugom . SANU , akademija , najmudriji i najobrazovaniji ljudi u Srbiji ( sede glave ) su napisali memorndum . Svi Srbi u jednoj drzavi . Sto bi rekao Mladic ,, moze sefe ali ne moze bez genocida ,, Taj projekt ( genocid ) je izvrsila vojska ,specijalci , policija, dobrovljci i razne vojne i pravojne formacije . Knjizevnici , novinari , tv i radio voditelji , pisci ...krema drustva je pripremila teren . Politicka vrhuska je dala zeleno svijetlo . Dakle kompletna drustvena zajednica ili ono sto cini jednu drzavu je krenula u pohod unistenja jedne drzave i jednog naroda . U tom pohodu pometene su sve dzamije 464 , i jos oko 400 drugih vjerskih objekata . Ubijeno je 38 000 civila i 36000 vojnika sto govori o karakteru rata . Protjerano je preko milion . 200 000 je proslo konclogore . 20 do 40 000 silovano . Ljudi su ubijani masovno od Prijedora do Foce . Kompletan narod i njegova kuturna i istorijska bastina je u roku od pola godine nestala sa lica zemlje na 70 % teritorije BiH . Djeca su ubijana metkom u potiljak pred kamerama . Mogo bi do Bozica nabrajati . I to sve staviti u kos sa Kazanima i reci bilo je zlocina na svim stranama moze samo pokvaren covjek . Nece proci .
Niko nista nije stavljao u isti kos ni s cim. Moze biti da se ti razumijes u to sta je neko mislio reci, ali, pravno i logicki, nemas nikakve osnove da jos jednom koristis spekulaciju i ad hominem argumente, tako da ni tvoj nacin argumentacije takodje ne moze proci.

Licitirati brojem ili karakterom zrtava, a posebno svojih zrtava, je jednako nemoralno kao sto je nemoralno i pokazivati totalno odsustvo empatije prema zrtvama drugacijeg imena i prezimena zato sto je ’nas rat bio odbrambeni'.

Gore je jednostavno receno da postoje zrtve, nevine zrtve, sa svih strana. I to je istina i cinjenica. O brojevima, namjerama, karakteru rata - o tome se ovdje ne prica.
Ti, dakle, naizgled eksplicitno tvrdis da osudjujes sve zlocine, a zapravo govoris upravo suprotno. Da su zrtve na drugim stranama opravdane prirodom rata
- odbrambeni rat opravdava dehumanizaciju zrtava na drugoj strani.

Takva razmisljanja su i emotivna, i cesto imaju veze sa gubitkom bliznjih, sa traumama … ali isto tako imaju veze i sa jednom vrlo opasnom politikom koja ne dozvoljava ljudima da se priblize jedni drugima kao ljudi, da i tudje rane takodje prihvate kao ljudske i legitimne i tako pocnu zajednicki raditi na zacjeljivanju. Nema razloga da se tako zestis, ko god je ovdje u zadnjih nekoliko postova nesto napisao, napisao je to iz humanisticke perspektive.
Naravno da osudjujem zlocin ! Oko toga ne dvojim . Glupo mi je na forumu o tome pisati . Kome ? Zasto ? Glupost zesca . Ovo je virtualni svijet i ne vidim nikakv smisao da se prica o emocijama i da covjek pise o sebi kako mu je tesko i kako mu se srce steze i cijepa zbog ovoga ili onoga . Kemeno srce moze ovdje pisati da mekano ko pamuk a ratni zlocinac moze pisati da je majka Tereza . Nevina zrtva se nicim ne moze opravdati ! Nema opravdanja . Ti mene ne poznajes ali ja sam u stvarnom zivotu covjek . Nisam nista posebno ali sam covjek .Zao mi je mrava a ne nevinog ljudskog zivota . Ja jedino razumijem ( ne opravdavam ni u ludilu ) da su se desili zlocini . Ja to razumijem jer nema rata na svijetu u zadnjih milion godina u kojem nije bilo zlocina . Od kamenog doba pa do danas nije bilo rata bez zlocina . Robert de Niro kaze u jednnom filmu ( vrucina cini mi se ) ,, kada pada kisa neko i pokisne ,, Da su srpske vojske napale bilo koji narod na svijetu gore bi prosli hiljadu puta .Imali bi hiljadi Kazana . Zamisli da su 4 godine u okruzenju drzale Budemipestu , Bec , Berlin , Rim , Varsavu ...kao sto su drzali Sarajevo . Ne oprvdavam , osudjujem , ni mrava zgazio ne bi , zarobljenom cetniku bi dao svoj rucak samo ti hocu reci da istorijas nije zabiljezila rat gdje napadnuti nije radio zlocin nad civilima i nad vojnicima . Sta su Rusi Englezi ...uradili Svabama . Znas koliko je bilo silovanja i zlocina kada je Crvena Armija usla u Berlin . Znas li sta je bilo sa Drezedenom i sa skoro svim njemackim gradovima . U Drezdenu je ubijeno bez ikakve potrebe 50 000 civila a najljepsi grad svijeta je srusen do temelja . Je li ikad vidio slike Hamburga , Kolna , Esesnaa , Diortmunda , Bochuma , Dussedorfa ...o cemu vi pricate kao kakva djeca
Perdita_Durango

#248 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

hAZNADAR wrote:

Da te pitam nesto. Kazani jesu zlocin kao i ostali zlocini,.. ali moram znati jednu stvar.

Dali mislis da je srpski ili hrvatski zivot vrijedniji od zivota Bosnjaka`

I u istom kontekstu - jeu li Kazani veca tragedija od Tomasice?[/quote]

Nikad ne bih pomislila da je jedan život više vrijedan od drugog i stidim se svakoga tko tako mislim. A ovdje se baš počesto radi nacionalne pripadnosti govori o težini zločina i većini su 'tuđi uvijek malo manje mrtvi'. Ne 'važem' koji je zločin veća tragedija radi toga tko je stradao u tom zločinu, a onaj tko to radi neka i dalje griješi dušu ako želi.
takt

#249 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

ali kazani nisu "neki pojedinacan zlocin",
nego ,
uz ahmice, najgore sto je bosanska strana uradila u ratu.

[/quote]

Kazani jesu pojedinacni zlocin uradjen na ruku jednog i jedinog covjeka kojeg su pratili par njegovih vojnika . Iza tog zlocina ne stoji Akademija BiH , politicki , vojni , policijski i vjerski vrh . Iza njega ne stoje novinari , pisci ....drustvo, zajednica . Nije naredjen niti na bilo kaoji nacin subvencioniran od drzave kao sto je slucaj sa svim srpskim zlocinima .
P : S :
Za Ahmice je odgovaro najvisi politicki i vojni vrh tzv HB .( Dario K je bio predsjednik HDZ tada i predsjednik te tvorevine ) . Za Kazane nije .
takt

#250 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by takt »

JThomas wrote:mislim, svakome sa tri čiste je jasno da nije isto. ni po obimu, ni po planu, ni po načinu...nebo i zemlja. ali da baš SVAKI bošnjak osuđuje cacu i slične...vidjelo se da nije tako.
vecina osudjuje . ne postoji apsolutno , ne postoji 100 % .
Locked