Droga na sarajevskim ulicama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
metar_drva

#226 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by metar_drva »

kijameta wrote:Postoje dva puta,jedan je put cvrste ruke,drasticno kaznjavanje,drakonski zakoni i jos odlucnije provodjenje istih(Kina, Iran ),po meni je to najbolje i nasem mentalitetu najprihvatljivije rjesenje...
samo da ti kazem da iran ima najveci broj ovisnika (u odnosu na broj stanovnika) na svijetu! prema tome, drasticno kaznjavanje nema nikakvog efekta. evo nekoliko zanimljivih linkova na tu temu:
http://www.iranian.com/Opinion/2004/Aug ... index.html
http://www.guardian.co.uk/world/2005/oc ... roberttait
kijameta

#227 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by kijameta »

metar_drva wrote:
kijameta wrote:Postoje dva puta,jedan je put cvrste ruke,drasticno kaznjavanje,drakonski zakoni i jos odlucnije provodjenje istih(Kina, Iran ),po meni je to najbolje i nasem mentalitetu najprihvatljivije rjesenje...
samo da ti kazem da iran ima najveci broj ovisnika (u odnosu na broj stanovnika) na svijetu! prema tome, drasticno kaznjavanje nema nikakvog efekta. evo nekoliko zanimljivih linkova na tu temu:
http://www.iranian.com/Opinion/2004/Aug ... index.html
http://www.guardian.co.uk/world/2005/oc ... roberttait
Bio sam u Iranu i Afghanistanu,vidio i to je tako. Ali kvaka je u tome da je u Kandaharu,sut heroina cca 1 dolar,pa hero-meni nece osim unistavanja samoga sebe biti devijantni po okolinu,jer im je lako pribaviti potrebna sredstva,sto kod nas,gdje narkomani cine 90 % krivicnih djela nije slucaj .
A i inace Kinu i Iran sam naveo samo kao primjer,moze i SAD jer i tamo su zakoni mnogo strozi i njihovo provodjenje mnogo temeljitije nego kod nas. Svaka zemlja je specifikum i u skladu sa time,mora pronaci najbolji nacin za rjesavanje bilo kojega problema,tako i narkomanije i mi bi morali pronaci neki modus,koji bi za nase uslove bio najprihvatljiviji i najbolji. Medzutim mi se susrecemo sa nasilnim uvodjenjem EU standarda koje je kod nas je apsolutno nemoguce i kontraproduktivno i vodi nas u totalnu propast. Primjer policija,mi smo 98-99 imali EU policiju a Slovenija komunisticke pendrekase,zato u Sloveniji danas vlada red i zakon a u nas anarhija.
Pravni i eticki vakum u kojemu zivimo u BiH je glavni uzrok narkomanije i dok to ne rijesimo,borba protiv droga je isto kao borba protiv vjetrenjaca.
metar_drva

#228 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by metar_drva »

mislim da je ovo ispravan nacin razmisljanja i odnosa prema narkoticima
http://www.jutarnji.hr/cesko--da--heroi ... --/407903/

australija, portugal, holandija i mnoge druge zemlje narkomanima daju ciste igle, cak i prostorije u kojima se mogu drogirati. zvuci cudno, al daje rezultate...
kijameta

#229 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by kijameta »

metar_drva wrote:mislim da je ovo ispravan nacin razmisljanja i odnosa prema narkoticima
http://www.jutarnji.hr/cesko--da--heroi ... --/407903/

australija, portugal, holandija i mnoge druge zemlje narkomanima daju ciste igle, cak i prostorije u kojima se mogu drogirati. zvuci cudno, al daje rezultate...
Ne sumnjam da daje rezultate,svaki vid borbe protiv narkomanije daje neke rezultate. Mada cisto sumnjam da bi ovakav nacin borbe mogao proci kod nas. Izmedzu Ceske i Bosne je razlika kao izmedzu Zemlje i Siriusa i sto je primjenljivo kod njih,ne mora znaciti da bi radilo i kod nas.
Bosna treba naci vid borbe protiv narkomanije,koj najvise odgovara njenim uslovima a mislim da bi kod nas bolje uspijevala cvrsta ruka od liberalizma. No u svakom slucaju uopce ne sumnjam da necemo nista napraviti i da cemo nastaviti tonuti do dna i dublje.
dr.Gonzo

#230 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by dr.Gonzo »

Pogledajte grafik sa desne strane: http://en.wikipedia.org/wiki/Substance_abuse
Image
Zanimljivo, zar ne? Gdje je alkohol, gdje cigara, a gdje trava?

U principu ja mislim da drzava ne bi trebala da ima pravo da kontrolise sta njeni gradjani konzumiraju. To nije stvar drzave i zakona, vec stvar licnog izbora pojedinca. Pa nek se truje ko hoce. Izuzetak vidim u slucaju kada odredjena supstanca (odonosno izbor pojedinca) ugrozava drustvo i okolinu u kojoj se nalazi. Recimo, mislim da je taj kriterij ispunjen kod heroina, jer su ovisnici cesto spremni na sve da bi dosli do njega, i da bi se zbog toga trebao strogo zabraniti. Za neke druge supstance sa desnog gornjeg ugla ove liste nisam siguran, ali recimo za ove zute mislim da nema nikakvog razloga da budu nelegalne.

S druge strane, mislm da treba postojati jasna zakonska regulativa koja bi ogranicila pristup ovih supstanci djeci, odnosno osobama ispod odredjene starosne granice. Uz dobro obrazovanje i zdrav pristup problemu, mislim da droge vise ne bi bile tabu tema, i da bi se stepen zloupotrebe znatno smanjio.
aerosa

#231 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by aerosa »

Po meni je droga samo stvar ličnog izbora. U svoj vakat sam probao i koristio malo češće i travu i spid i bobe, ali sam isto tako imao u glavi neke stvari koje nikako nisam želio da probam, a to su hors i tablete tipa tramala i sl.. Hors jer svako iole normalan zna čemu on vodi, a tablete jer sam znao da su u biti namijenjene najtežim bolesnicima i nekako mi je vazda bilo morbidno njih uzimati.
Nakon što sam oko 8 godina na apstinenciji od svega, iznenadio sam se neki dan kad sam od jaraa sa kojim sam nekad svakodnevno duvao čuo da je sad za 10 km svega dva džointa trave, a nekad je bilo pa i po 10-15 u pakovanju, ali s bobe pojeftinile ne 3km a prije su bile kad sam ih tek probao oko 40 km/kom a kasnije oko 10km, dok se dop horsa može naći čak i za 5 km. (cijene su iz opštine Novi grad, za ostale dijelove grada ne znam ali su vjerovatno bare-bare)
E sad šta to pokazuje, po meni da je država krenula naopakim putem, uspjeli su postići da je djeci koja počinju sa uzimanjem sad jeftinije pravo na hemiju prijeći i otići odmah u tri lijepe materine za godinu dvije.
Ako se već ne može tome stati u kraj ,a svjedoci smo da niko u svijetu nije to uspio iskorijeniti, onda bi po meni jedino riješenje bilo djelimično legalizirati marihuanu, tj, neke manje količine koje su za vl. potrebe da se i ne kažnjavaju ipak je po meni puno manje zlo od recimo alkohola koji kod nas je naravno legalan, ali zato sve ostale droge kažnjavati po izuzetno strogim principima.
Znači za nalaženje par boba,gram spida i sl, kod maloljetnika ili punoljetnog nebitno, ako ne kaže od koga je kupio odmah 7 dana u zatvor, pa neka ga roditelji dolaze obilaziti i pametovati mu...
Za hors sve isto samo x4, a za dilere napraviti skraćena suđenja, pošto smo u prilici vidjeti da policija i ako uhapsi, istekne pritvor i prije presude za to djelo još po nekoliko puta uhapse istog dilera na djelu ali nema fajde od toga.
O policiji je i suvišno govoriti, pošto i sam znam slučajeve kada su i načelinici pokrivali pojedine dilere koji gle čuda ama baš nikad ne padoše uprkos tome što su po stažu odkad rade mogli i u penziju da idu da su sebi plaćali staž :)
Broj 1

#232 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Broj 1 »

Revolucija moze spasiti ovu napacenu zemlju, Vikica za predsjednika i sve specijalce vratiti da vode drzavu. Bagru potrpati u visoke peci zenicke itd.
zlatiborka

#233 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by zlatiborka »

Heroin s antraksom stigao nadomak BiH!

Smrtonosna mješavina heroina i antraksa već je pred vratima Bosne i Hercegovine, upozoravaju domaći stručnjaci za narkotike.

Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon što je u Škotskoj od antraksa preminulo šest, a zaraženo 12 osoba ovisnih o heroinu.

Opasan ”razrjeđivač”

Naime, stručnjaci vjeruju da se bolest širi zaraženim heroinom ili nekim drugim narkotikom u prahu koji dileri razrjeđuju antraksom. Škotska policija još istražuje ovaj slučaj, ali vlasti širom Evrope pozivaju ovisnike da budu oprezni, te upozoravaju da se smrtonosna droga proširila većim dijelom Starog kontinenta. Prema posljednjim informacijama, mješavina heroina i antraksa već je na tržištu Slovenije, tako da je pitanje dana kada će stići i u Bosnu i Hercegovinu….

- Poznato je da je heroin droga koja se uvijek miksala i razrjeđivala raznim supstancama. Samo deset posto je pravog heroina, sve ostalo su smjese i, kako mi to kažemo, razno smeće koje preprodavači razrjeđuju. Međutim, moram priznati da se do sada u BiH nismo susretali sa antraksom pomiješanim sa heroinom. Bilo je svakakvih mješavina, ali sa antraksom nikada. Očigledno da neko na ovaj način, osim što ubija ljude, odlično i profitira. Heroin je preskup, pa na sve načine pokušavaju da dođu do velike zarade - kaže za ”San” sagovornik dobro upućen u “puteve droge”.

Ozbiljan problem

On podsjeća da je antraks zarazna bolest karakteristična za životinje, ali i napominje da je vrlo smrtonosna i za ljude, ”pogotovo ako je bakterija koja je izaziva pomiješana sa drogama”.

- Ovo što se dešava, vrlo je opasna prijetnja! Ne smijemo je uzeti zdravo za gotovo! Dok je ta mješavina stigla u Sloveniju, brzo će i u BiH - upozorava on.

M. Aščić

Liječenje antibioticima

Bedrenica ili antraks je zarazna bolest različitih životinjskih vrsta (najčešće obolijevaju biljojedi) uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis, ali se njome mogu zaraziti i ljudi. Česta je pojava u Africi i Aziji, te se rjeđe pojavi i u južnoj Evropi. Liječi se antibioticima, a bez odgovarajućeg tretmana može biti smrtonosna.

izvor: SAN, 09.01.2010.
Strasno, cime se sve sluzi narko-mafija!

Ovisnici od gudre, pamet u glavu i trazite pomoc da se iscupate iz ovog zla, jer to sami ne mozete!

Suovisnici (najuza rodbina ovisnika) pokrenite se i pomagajte svojima, odbacite predrasude da je droga porok (jeste mozda u pocetku), narkomanija je teska bolest ovisnosti i dugotrajan je proces izlecenja!

Nista nije bolje od ciste svijesti i zdravog tijela!
aerosa

#234 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by aerosa »

Ovo mi je malo nevjerovatno čisto iz ekonomskih razloga. Pa ko je spreman da se riješi najboljih mušterija, odnosno da ih pobije?
Zamisli kad bi na ulazu u tržni centar stajao neko ko udara mušterije bi li tu više iko dolazio?
chuchumbamayumbe

#235 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by chuchumbamayumbe »

zlatiborka wrote:

Heroin s antraksom stigao nadomak BiH!

Smrtonosna mješavina heroina i antraksa već je pred vratima Bosne i Hercegovine, upozoravaju domaći stručnjaci za narkotike.

Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon što je u Škotskoj od antraksa preminulo šest, a zaraženo 12 osoba ovisnih o heroinu.

Opasan ”razrjeđivač”

Naime, stručnjaci vjeruju da se bolest širi zaraženim heroinom ili nekim drugim narkotikom u prahu koji dileri razrjeđuju antraksom. Škotska policija još istražuje ovaj slučaj, ali vlasti širom Evrope pozivaju ovisnike da budu oprezni, te upozoravaju da se smrtonosna droga proširila većim dijelom Starog kontinenta. Prema posljednjim informacijama, mješavina heroina i antraksa već je na tržištu Slovenije, tako da je pitanje dana kada će stići i u Bosnu i Hercegovinu….

- Poznato je da je heroin droga koja se uvijek miksala i razrjeđivala raznim supstancama. Samo deset posto je pravog heroina, sve ostalo su smjese i, kako mi to kažemo, razno smeće koje preprodavači razrjeđuju. Međutim, moram priznati da se do sada u BiH nismo susretali sa antraksom pomiješanim sa heroinom. Bilo je svakakvih mješavina, ali sa antraksom nikada. Očigledno da neko na ovaj način, osim što ubija ljude, odlično i profitira. Heroin je preskup, pa na sve načine pokušavaju da dođu do velike zarade - kaže za ”San” sagovornik dobro upućen u “puteve droge”.

Ozbiljan problem

On podsjeća da je antraks zarazna bolest karakteristična za životinje, ali i napominje da je vrlo smrtonosna i za ljude, ”pogotovo ako je bakterija koja je izaziva pomiješana sa drogama”.

- Ovo što se dešava, vrlo je opasna prijetnja! Ne smijemo je uzeti zdravo za gotovo! Dok je ta mješavina stigla u Sloveniju, brzo će i u BiH - upozorava on.

M. Aščić

Liječenje antibioticima

Bedrenica ili antraks je zarazna bolest različitih životinjskih vrsta (najčešće obolijevaju biljojedi) uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis, ali se njome mogu zaraziti i ljudi. Česta je pojava u Africi i Aziji, te se rjeđe pojavi i u južnoj Evropi. Liječi se antibioticima, a bez odgovarajućeg tretmana može biti smrtonosna.

izvor: SAN, 09.01.2010.
Strasno, cime se sve sluzi narko-mafija!

Ovisnici od gudre, pamet u glavu i trazite pomoc da se iscupate iz ovog zla, jer to sami ne mozete!

Suovisnici (najuza rodbina ovisnika) pokrenite se i pomagajte svojima, odbacite predrasude da je droga porok (jeste mozda u pocetku), narkomanija je teska bolest ovisnosti i dugotrajan je proces izlecenja!

Nista nije bolje od ciste svijesti i zdravog tijela!
E hajde ako ima ko pametan da mi objasni gdje mogu nabaviti ili kako uzgojiti frtalj antraksa?!
Pa dajte ljudi, je li to antraks dolazi u pakovanjima kao prah, je li ga to jeftino proizvesti, i na kraju isplati li se razrijedjivati heroin sa antraksom?!
Meni to fakat nije jasno?!
duboka_misao

#236 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by duboka_misao »

inace je dilerima u ciju da ubiju svoje musterije i to razredjujuci drogu sa antraxom kad im je nestalo bebi pudera,brasna i sode yeah...
aerosa

#237 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by aerosa »

Sve u svemu previše nelogičnosti da bi bilo istinito...
Ovo mi dođe nešto kao priča da sa jednim džointom postaješ narkoman i da ćeš završiti na heroinu prodajući tijelo za jedan dop... :-) :-)
Sharam

#238 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Sharam »

chuchumbamayumbe wrote:Ima li kod nas Meth-a u prodaji?!
Kod nas ima Metha u prodaji....to je jedna od najstetniji droga ikada koja se pojavila....na zapadu je jako rasprosranjena u nas polako ulazi na velika vrata , ali cijena joj je visoka oko 100 eura gram.....nije preporoculjiva labilnim osobama...2 puta probo...zadnji put za novu godinu neplaniram pozadugo....osjecaj ekstra samo je prestetno i preopasno...tako da nemam namjeru to konzumirati...ugalvnom kanite se svega nek niko ne brani ni jednu drogu niti alkohol....omladino ufatite se ljubavi, cura ponekad cuge...oko nas toliko ima ljepote i ljubavi da su to sve sranja...govorim vam iz iskustva nek niko ne brani sve su to sranja i trovanja....eto to toliko iskreno od mene pozzz
statix

#239 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by statix »

Sharam wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ima li kod nas Meth-a u prodaji?!
Kod nas ima Metha u prodaji....to je jedna od najstetniji droga ikada koja se pojavila....na zapadu je jako rasprosranjena u nas polako ulazi na velika vrata , ali cijena joj je visoka oko 100 eura gram.....nije preporoculjiva labilnim osobama...2 puta probo...zadnji put za novu godinu neplaniram pozadugo....osjecaj ekstra samo je prestetno i preopasno...tako da nemam namjeru to konzumirati...ugalvnom kanite se svega nek niko ne brani ni jednu drogu niti alkohol....omladino ufatite se ljubavi, cura ponekad cuge...oko nas toliko ima ljepote i ljubavi da su to sve sranja...govorim vam iz iskustva nek niko ne brani sve su to sranja i trovanja....eto to toliko iskreno od mene pozzz
Najbrze rast biljezi meth u Americi i predstavlja najopasniju drogu sadasnjice, a problem je sto je moze napraviti svako u kuci, a sastojke mozes nabaviti u apoteci mislim cak bez recepta, sam recept na googlu naci u sekundi, ima na youtubu masa videa, ja sam gledao na discoveriju postupak pravljenja metha, dosta ih je poginulo u explozijama zbog slabog poznavanje i uslova u kojima su pravili meth.

Biznis

#240 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Biznis »

Borba protiv droge je malo nesretan naziv pa eksperti preporucuju koristenje termina sprijecavanje zloupotrebe psihoaktivnih supstanci sadrzi medju ostalim i dvije vrlo znacajne karike: suzbijanje potraznje i suzbijanje ponude. Drugo se rganizuje sprijecavanjem uzgoja, spravljanja, prenosa i rasparcavanja. Tu radimo dobro samo je steta zakonske legislative koja je suprotno strucnom savjetu rekla de je posjedovanje BILO KOJE kolicine krvicni prekrsaj. Isto je posjedovao milioniti dio grama ili cisternu horsa. Tako su policija i sudovi zatrpani bespotrebnim krivicnim prijavama dok velike stvari cure. Druga bitna stvar je sudstvo. Kad je Ertan Hukeljic 1997 doveden na sud u Sarajevu sa 2000 tableta ekstazija obrazlozio je da je to za licnu upotrebu i uredno pusten. Sudije i sudovi uopce nemaju osjecaja niti znanja o psihoaktivnim supstancama i ne dosudjuju prave kazne kakve bi trebalo. Da je srece pa da je ovdje zakonodavstvo EU za posjedovanje te kolicine tableta doticni bi i dalje bio u zatvoru. Holandija npr u kojoj je trava dekriminalizirana ima drakonske kazne za dilere i cak je Amnesty International kritikovao njihov zakon kao preostar.
U sustini primjenom surove i neselktivne sile se nista nece postici. Sile je bilo u bivsoj SFRJ pa je opet bilo droge. Programi koji su neki opisali se zovu Harm reduction ili smanjenje stete. To je kad se daju ciste igle i sprice, uce ovisnici o manje stetnim tehnikama uzimanja psihoaktivnih supstanci ili ih uzimaju pod nadzorom. Harm reduction se smatra pocetkom lijecenja jer se tim programima pokusavaju suzbiti najstetniji nacini uzimanja droga, suzbijaju se zarazne bolesti i ovisnici pokusavaju informisati i privoljeti na lijecenje. U Sarajevu je bilo pokusaja Harm redution cini mi se preko organizacije XY ali bez puno uspjeha. Pravi harm reduction je ovdje nemoguc radi zakona jer u tom slucaju ovisnici sa spricom na kojo su tragovi horsa i oni koji bi radili na tom programu bi dobili krivicnu prijavu. Unistavanje je isto tako veliki problem jer se sprice mogu unistiti samo u Klinickom centru koji je voljan da to radi ali opet je problem zakona.
Prosvjecivanjem stanovnistva i zdravstvenih radnika, radom na zdravom zivljenju djece i omladine, jacanjem kulture mentalne higijene, boljim krivicnim zakonodavstvom, boljim lijecenjm ovisnika mozda bi se i moglo nesto uraditi. Droge je uvijek bilo i uvijek ce je biti, ona je dio ljudske kulture oduvijek i bice zauvijek. U BiH za ovaj problem nema sluha i sumnjam da ce se situacija pomjeriti sa mrtve tacke u skorijoj buducnosti. Do tada ce naravno ogroman broj prije svega mladih umrijeti i mnogo porodica biti razoreno.
Ripicipi

#241 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Ripicipi »

Kod nas je popularan Amphetamin, u prevodu Speed...
Brada_

#242 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Brada_ »

mashallah sto popadose braca i ni manje ni vise vec sa 50kg heroina.
haj da i ja konacno mogu pohvaliti dzukce(narkotike) da su odradili svoj posao na nivou i treba im za ovo odati priznanje.
nadam se da ce nastaviti ovim tempom i da ce imati sve vise ovakvi ulova :thumbup: :bih:
Brada_

#243 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Brada_ »

kijameta wrote:
karate kid wrote:evo napravio sam mali cjenovnik robe u gradu sarajevu

MARIHUANA- 10KM -1gr

AMFITAMIN (SPEED)-20KM-1gr

ECSTASY -10KM- 1kom
.
HEROIN-10KM-1-gr.

COCAINE-100KM do 150KM 1gr

mjesecna potrosacke korpe :D

marihuana-min.310 KM max.600 KM

amfitamin(SPEED)- min.620KM-max. 1000KM(kad se otme kontroli a spiderima se to cesto desava)

heroin- min.620KM max.(sve zavisi koliko je ko navucen)1000KM

cocaine- za kokanidze neznam da postoji ni jedan covjek u BiH da je navucen (cjena neda)
Malo ti se omaklo u cjenovniku. Nije gram heroina 10 maraka nego jedan sut,za osnovni sut se racuna frtalj grama,koji naravno ne ide cist,tako da je heroina u njemu jos manje. Horsas koji je dobro navucen,ne moze mjesec progurati bez 2000-3000 maraka. Mada svaki pravi horsas nema granice,sutat ce se koliko god ima para,sto vise i sto cisce to bolje,zato pri horsasima ne postoji gornja granica potrosnje.
Na kokain se niko ne moze navuci jer kokaine ne stvara jaku zavisnost ali svi bogatiji ljudi u BiH su konstantno na kokainu.
Kokain se i iz tih razloga-cijena i klijentela,rijetko mjesa i prodaje se uvijek procentualno vrlo cist,dok heroin je droga sirotinje i kokuzanera i njima se uvaljuje svasta,to je razlog sto se od kokaina ne umire za razliku od heroina.
Droga se moze potisnuti iskljucivo temeljnom reorganizacijom drzave a sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno.
momku se nije omaklo, upravu je :dance:
prije rata su bili sutevi zbog nemogucnosti tacnog mjerenja zutog tako da su koristili one male, tanke kasikice i jedna kasikica je bila jedan sut.
a danas posto imaju digitalne vage koje nisu uopste skupe sve droge mjere u gram.
DeepHelix

#244 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by DeepHelix »

Evo jedan muzički doprinos borbi protiv droge:

Djokej

#245 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Djokej »

Kad bi se legalizovala trava broj ljudi koji konzumiraju drastično bi opao, jer veliki broj ljudi počinje zbog toga sto je zabranjeno. Lakše bi se kontrolisala prodaja i dileru ne bi prodavali travu prskanu sranjima kao sto su stelex...
MAN-lion's coach

#246 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by MAN-lion's coach »

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:18, edited 1 time in total.
Toto_Salvatore

#247 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Toto_Salvatore »

Baltazar_khan wrote:Interesantno je to kako većina tih ljudi koji su koristili vutru, pa prešli na heroin... Postanu na kraju vehabije :oops:

Poznajem dosta ljudi koji su to postali. Imao sam havera koji se pucao svime i svačim, i odjednom se pustila brada, skratile se pantole...

Plačem od smijeha kralju, al' me nasmija ovo "skratile se pantalone".U pravu si 100 %, slažem se sa tobom!
jarancuga

#248 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by jarancuga »

dilere objesiti na banderu i nek visi heftu...
a onima koji dobrovoljno probaju drogu, jer moda je, cool smo....treba povecati dozu, pa nek skrate i sebi i drustvu muke...
felipe kajetano

#249 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by felipe kajetano »

jarancuga wrote:dilere objesiti na banderu i nek visi heftu...
a onima koji dobrovoljno probaju drogu, jer moda je, cool smo....treba povecati dozu, pa nek skrate i sebi i drustvu muke...
:lol:

to mislis na one kojima nisu sipali nista u sok :D

djeco pijte iskljucivo iz limenki :D
uvjek dobar gost

#250 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by uvjek dobar gost »

Neka sam generacija u kojoj je dosta ljudi, dobrih momaka i djevojaka posegnulo za opijatinma kako bi na neki morbidan il čudan način ostali "normalni". Nisam siguran jesu li ovi ljudi koji ostrašćeno govore o ubijanju narkomana il njihovom protjerivanju u zemmlju dembeliju, ikad imali prijatelja koji je skrenuo na put opijata ili komšiju il rođaka... u onim vremenima tokom opsade, agresije il u post ratnom okruženju ... ??? Ja kao čovijek kao osoba nikad neću suditi pojedincu il kako to neki kažu narkomanu, uvijek ću suditi društvu.. jer narkomanija je posljedica stanja društva, je posljedica odnosa prema generacijama koje su imale snove, ideale, ideje, vizije.. kad se lome vizije pojedinca, njeni ili njegovi pozitivni koncepti sredine il društva u kojem žive... tada dolaze opijati da barem ublaže stanje duha i tijela il da ublaže slike koje pojedinac il pojedinka vide oko sebe....

Šta je alternativa... u čemu je rješenje... prevencija je ključ, sadržaji su bit.... ko to sve treba da kreira... oni isti koji imaju tal od dilanja gudre na ulicama, to su političari, to su oni koji trebaju da učine sistem relaksiranim, to su oni koji u biti jedini uživaju danas.... mada i njihova djeca jesu, ali su na skupim gudrama...

NIje sve tako crno-bijelo... ima i sive bije u spektru...
Post Reply