Po meni je droga samo stvar ličnog izbora. U svoj vakat sam probao i koristio malo češće i travu i spid i bobe, ali sam isto tako imao u glavi neke stvari koje nikako nisam želio da probam, a to su hors i tablete tipa tramala i sl.. Hors jer svako iole normalan zna čemu on vodi, a tablete jer sam znao da su u biti namijenjene najtežim bolesnicima i nekako mi je vazda bilo morbidno njih uzimati.
Nakon što sam oko 8 godina na apstinenciji od svega, iznenadio sam se neki dan kad sam od jaraa sa kojim sam nekad svakodnevno duvao čuo da je sad za 10 km svega dva džointa trave, a nekad je bilo pa i po 10-15 u pakovanju, ali s bobe pojeftinile ne 3km a prije su bile kad sam ih tek probao oko 40 km/kom a kasnije oko 10km, dok se dop horsa može naći čak i za 5 km. (cijene su iz opštine Novi grad, za ostale dijelove grada ne znam ali su vjerovatno bare-bare)
E sad šta to pokazuje, po meni da je država krenula naopakim putem, uspjeli su postići da je djeci koja počinju sa uzimanjem sad jeftinije pravo na hemiju prijeći i otići odmah u tri lijepe materine za godinu dvije.
Ako se već ne može tome stati u kraj ,a svjedoci smo da niko u svijetu nije to uspio iskorijeniti, onda bi po meni jedino riješenje bilo djelimično legalizirati marihuanu, tj, neke manje količine koje su za vl. potrebe da se i ne kažnjavaju ipak je po meni puno manje zlo od recimo alkohola koji kod nas je naravno legalan, ali zato sve ostale droge kažnjavati po izuzetno strogim principima.
Znači za nalaženje par boba,gram spida i sl, kod maloljetnika ili punoljetnog nebitno, ako ne kaže od koga je kupio odmah 7 dana u zatvor, pa neka ga roditelji dolaze obilaziti i pametovati mu...
Za hors sve isto samo x4, a za dilere napraviti skraćena suđenja, pošto smo u prilici vidjeti da policija i ako uhapsi, istekne pritvor i prije presude za to djelo još po nekoliko puta uhapse istog dilera na djelu ali nema fajde od toga.
O policiji je i suvišno govoriti, pošto i sam znam slučajeve kada su i načelinici pokrivali pojedine dilere koji gle čuda ama baš nikad ne padoše uprkos tome što su po stažu odkad rade mogli i u penziju da idu da su sebi plaćali staž