studiranje u Becu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
brance

#226 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

.Irfan. wrote:Pa evo fino sam ti link dao, ali.. Lakše je sjedit i zvirlat, i postove postavljat, a vrijeme curi. Odi u ambasadu i raspitaj se ako ti je to "malo" za Austrijance. Još jednom: http://www.scribd.com/doc/36607421/Opce ... 2008-2009
Ama covjece ovaj dokument sam pronasao prije 3 mjeseca skoro, ali kada citam na austrijskim stranicama pise dosta drugih stvari.

Tako da gledam ima li neko iz prve ruke da mi kaze informaciju, drugo je s papira procitati nekog, drugo je vidjeti sa nekim ko je imao priliku da uradi licno to. Do ambasade sam isao, dali su mi papir na kojem pise
- ugovor od stana
- kopija pasosa + viza
- prijava boravka u policiji
- izjava o boravku s potpisom

Od ovoga svega mi je logicno da treba ovo 1. 3. i 4. ne razumijem ovo pod brojem 2.
Cekuta

#227 Re: studiranje u Becu

Post by Cekuta »

Treba ti samo napisati potvrdu da si prijavljen kod njega i da ti garantuje mjestvo boravka tj stan,to se zove Meldezettel da si prijavljen kod njega u stan i to treba samo odnjeti kod notara da ti ovjeri.Tako sam ja barem
uradio ja mislim da to kosta kod notara 12.50eura
Zuja283

#228 Re: studiranje u Becu

Post by Zuja283 »

Zdravo ljudi, da li iko zna moze li se Computer science and engineering studrati na engleskom u Becu?
Govorim za njihov glavni kampus http://www.univie.ac.at/
Znam njemacki ali nedovoljno za studiranje na njemu, tako da bih radije na engleskom a uporedo isla na kurs ili ono "zivotno" ga ucila.

Ako iko ista zna, javite :D
brance

#229 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Zuja283 wrote:Zdravo ljudi, da li iko zna moze li se Computer science and engineering studrati na engleskom u Becu?
Znam njemacki ali nedovoljno za studiranje na njemu, tako da bih radije na engleskom a uporedo isla na kurs ili ono "zivotno" ga ucila.

Ako mislis bachelor, sve je na njemackom, mislim predavanja. Imas vise opcija da biras, od bioinformatike do scientific computing.
Eh sad, ja mislim da ti je prosao rok za zimski semestar za internacionalne studente (1. sept). :|
Zuja283

#230 Re: studiranje u Becu

Post by Zuja283 »

brance wrote:
Zuja283 wrote:Zdravo ljudi, da li iko zna moze li se Computer science and engineering studrati na engleskom u Becu?

Ako mislis bachelor, sve je na njemackom, mislim predavanja. Imas vise opcija da biras, od bioinformatike do scientific computing.
Eh sad, ja mislim da ti je prosao rok za zimski semestar za internacionalne studente (1. sept). :|
Tek sam sad 4. razred, nemoguce da sam zakasnila? Zar ne? :D
O ma daj, zar ne postoji nijedan program za engleze? Inace imam i australsko drzavljanstvo
Pomaze li to ista?
brance

#231 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Aha, nisi onda :D
Hauptuni nudi informatiku samo na njemackom jeziku, procitao sam to negdje na websiteu ali ne mogu da nadjem sad. Ako nadjem poslat cu ti link da vidis :) Imas alternativa isto tako kako ja znam :D

Mislim znam kako ti je, i ja sam zadnje 2 godine isao na medjunarodni engleski program, gdje je sve bilo na engleskom, predavanja, ispiti, projekti hu ha :D Ali sad idemo na njemackom, barem meni nece biti problem jer sam zivio u njemackoj. :mrgreen:

A to za australsko drzavljanstvo, pogledaj na siteu ambasade. Ne znam da li ti pomaze il odpomaze, to bi trebao provjeriti jos :)
.Irfan.

#232 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

Evo ja danas podigao vizu. 8-)

@Zuja283: Mala je šansa da ćeš naći studij na engleskom jeziku na državnom fakultetu u Austriji.
brance

#233 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Moze li mi neko hitno reci sta da kazem osobi u Austriji sta i gdje da trazi dokumentaciju da mogu boraviti kod nje. Znate ono boravisna dozvola za vizu.
Znaci interesuje me:
- Sta da kazem da trazi, koji formular.
- Gdje, u kojoj instituciji da trazi taj formular (magistrat, MUP)?

Hvala puno!
Cekuta

#234 Re: studiranje u Becu

Post by Cekuta »

brance wrote:Moze li mi neko hitno reci sta da kazem osobi u Austriji sta i gdje da trazi dokumentaciju da mogu boraviti kod nje. Znate ono boravisna dozvola za vizu.
Znaci interesuje me:

Hvala puno!
Care,Brance ti il se pravis glup ili stvarno jesi? Ljudi su ti gore napisali sta ti treba i kako to ide,ti sam sebi zakomplikujes stvar sa nekim formularima i sl. Moj ti je savjet ako tako razmisljas kako razmisljas onda nemoj ni dolaziti u Austriju jer ce ti se zivot zakomplikovati u kratkom vremenu.Bit ces kao ptica koja prvi put izleti iz kaveza!

Ja sam ti vec jednom napisao da ti treba neko samo rucno napisati da ti sa tom potvrdom garantuje mjesto za prvobitnu upotrebu i tu potvrdu nek odnese notaru i zavrsena prica.Ako vec mozes prijavi se u neki dom i od njih ces tobiti Bestätigung!!!
.Irfan.

#235 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

:lol: Jesi ga Brance vala zakomplikov'o. Skupi te papire i pravac ambasada. Nemaš šta čekat. Za 10 dana počinje ti EPD ispit:

Code: Select all

Zur Prüfungsanmeldung brauchen Sie
- Studierendenausweis
- Anmeldeformular, Zahlscheinabschnitt
- Hörerkarte, wenn Sie Studentin oder Student am VWU sind
- Zulassungsbescheid, wenn Sie keinen Kurs am VWU besucht haben

Termine für schriftliche Ergänzungsprüfungen
- Mittwoch, 15.9.2010,     9.30 Uhr Mathematik  schriftlich
- Donnerstag, 16.9.2010,  9.30 Uhr Deutsch schriftlich
- Freitag, 17.9.2010,        9.30 Uhr Englisch schriftlich 

Winter semester 2010/2011 

Course registration            Sept. 14 to Sept. 28, 2010
Beginning of the semester   October 1st, 2010
Start of the courses          October 7th, 2010
No lectures                      October 25th, November 2nd and 15th
Christmas holidays             December 24, 2010 to January 9, 2011
Semester holidays             February 7 to 13, 2011
End of the semester          February 28th, 2011

Izvor: http://www.vwu.at/index.asp 
Malo se informiši (nekih 4-5 mjeseci prije nego kreneš negdje na veliko) jer svaki dan ti igra bitnu ulogu.

Šta si upisao u BiH?
brance

#236 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Cekuta wrote:
brance wrote:Moze li mi neko hitno reci sta da kazem osobi u Austriji sta i gdje da trazi dokumentaciju da mogu boraviti kod nje. Znate ono boravisna dozvola za vizu.
Znaci interesuje me:

Hvala puno!
Care,Brance ti il se pravis glup ili stvarno jesi? Ljudi su ti gore napisali sta ti treba i kako to ide,ti sam sebi zakomplikujes stvar sa nekim formularima i sl. Moj ti je savjet ako tako razmisljas kako razmisljas onda nemoj ni dolaziti u Austriju jer ce ti se zivot zakomplikovati u kratkom vremenu.Bit ces kao ptica koja prvi put izleti iz kaveza!

Ja sam ti vec jednom napisao da ti treba neko samo rucno napisati da ti sa tom potvrdom garantuje mjesto za prvobitnu upotrebu i tu potvrdu nek odnese notaru i zavrsena prica.Ako vec mozes prijavi se u neki dom i od njih ces tobiti Bestätigung!!!
Ma nazvao sam na kraju poznanika iz ambasade i rekao mi je bas to za notara. To je vec odradjeno! :D Hvala ipak
.Irfan. wrote::lol: Jesi ga Brance vala zakomplikov'o. Skupi te papire i pravac ambasada. Nemaš šta čekat. Za 10 dana počinje ti EPD ispit:

Code: Select all

Zur Prüfungsanmeldung brauchen Sie
- Studierendenausweis
- Anmeldeformular, Zahlscheinabschnitt
- Hörerkarte, wenn Sie Studentin oder Student am VWU sind
- Zulassungsbescheid, wenn Sie keinen Kurs am VWU besucht haben

Termine für schriftliche Ergänzungsprüfungen
- Mittwoch, 15.9.2010,     9.30 Uhr Mathematik  schriftlich
- Donnerstag, 16.9.2010,  9.30 Uhr Deutsch schriftlich
- Freitag, 17.9.2010,        9.30 Uhr Englisch schriftlich 

Winter semester 2010/2011 

Course registration            Sept. 14 to Sept. 28, 2010
Beginning of the semester   October 1st, 2010
Start of the courses          October 7th, 2010
No lectures                      October 25th, November 2nd and 15th
Christmas holidays             December 24, 2010 to January 9, 2011
Semester holidays             February 7 to 13, 2011
End of the semester          February 28th, 2011

Izvor: http://www.vwu.at/index.asp 
Malo se informiši (nekih 4-5 mjeseci prije nego kreneš negdje na veliko) jer svaki dan ti igra bitnu ulogu.

Šta si upisao u BiH?
Informisao se ja jesam, ali je moj specifican slucaj. Posto sam isao na IB diploma program, ne moram ovdje nista upisivati, imam direktan pristup zeljenom studiju. Ali je problem sto sam diplomu u originalu dobio tek 24. augusta, sto je i termin za dobijanje diplome. Pa sam je morao odma i sti dan DHL express proslati da stigne na univerzitet da mogu bescheid da zavrse. Danas sam zvao uni i rekli su da je bescheid gotov te da je u toku slanje. Sada mi ostaje da sacekam kad ce doci i da s tim bescheidom predam u ambasadu. Bit ce mi bas time-pressure ogroman ali stici ce se do oktobra u bec :)
Jos veci problem mi je sto moram i avio-kartu rezervisati a ne znam kad cu vizu tacno dobiti :D Joj, da sam znao da cu imati ovolike komplikacije sa diplomom ne bi ni aplicirao za bec :/
.Irfan.

#237 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

I ja sam isto "Što mi je ovo trebalo?" kad sam bio u trci za dokumentima, ali sada kad je sve leglo, nema više pritiska.

Kako imaš direktan pristup studiju? IB je na engleskom, a studij na njemackom? Nešto nisam shvatio? Moraš li EPD polagat?
brance

#238 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

.Irfan. wrote:I ja sam isto "Što mi je ovo trebalo?" kad sam bio u trci za dokumentima, ali sada kad je sve leglo, nema više pritiska.

Kako imaš direktan pristup studiju? IB je na engleskom, a studij na njemackom? Nešto nisam shvatio? Moraš li EPD polagat?
Da, IB predavanja su bila na engleskom. Ja sam medjutim polozio C2 Goethe diplomu za njemacki jezik, a svakako sam i na IB imao njemacki kao varijantu koju sam odabrao.

Ne znam sta ti je taj EPD, jer mi niko nije nista rekao za to iz univerziteta, niti sam procitao na siteu unia ista o tome. Jel to onaj kurs za jezik koji traje 1 semestar ili?

EDIT: Eh da zaboravio sam napisati. Mi sa IB diplomom imamo ja mislim na svim univerzitetima direktan pristup zeljenom studiju, samo sto neki jaci univerziteti zahtijevaju odredjen broj bodova na diplomi. Ja npr. imam 34, od 42 max. a za dobijanje diplome su ti potrebna 24 boda. Ovo je samo povrsno objasnjeno, ima cijela nauka iza ovog IBa :D hahaha
.Irfan.

#239 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

Jesi li predao C2 certifikat prilikom aplikacije na univerzitet? Šta ti u Bescheid-u piše? Jesi li odmah primljen kao redovan student ili ima pravni lijek kao dodatak gdje se spominje obavezno polaganje ispita o poznavanju njemačkog jezika?
threshold

#240 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

.Irfan. wrote:Evo ja danas podigao vizu. 8-)
:thumbup:
brance

#241 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

.Irfan. wrote:Jesi li predao C2 certifikat prilikom aplikacije na univerzitet? Šta ti u Bescheid-u piše? Jesi li odmah primljen kao redovan student ili ima pravni lijek kao dodatak gdje se spominje obavezno polaganje ispita o poznavanju njemačkog jezika?
Da predao sam C2 diplomu, te su mi samo rekli da im moram, kad dobijem original diplomu IB, da nju samo jos posaljem. A primljen sam kao redovni student, odmah cu poceti sa studijem. Mislim sreca mi je sto nisam ovdje morao polagati neke prijemne na nase univerzitete pa da se prebacim u Bec. Ja sam na ovom IB imao ispite u maju iz svakog predmeta, koji su se slali po cijelom svijetu na monitoring i tek sredinom jula smo dobili rezultate, a diplomu sam dobio tek 24. augusta kao sto sam ranije rekao. Zbog tog vremenskog perioda sada imam poteskoca sa vremenom da sve stignem, ali nadam se da ce sve proci kako treba :)
.Irfan.

#242 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

Kako god da bude, sretno ti.
brance

#243 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

.Irfan. wrote:Kako god da bude, sretno ti.
Hvala! :thumbup:
.Irfan.

#244 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

Evo ako nekoga zanima, i na linku ispod ima mnogo korisnih informacija:

http://www.migrantservicecentres.org/us ... rmator.pdf

:thumbup:
fatality

#245 Re: studiranje u Becu

Post by fatality »

necu nikom nikakve savjete da dajem, samo da se pohvalim da sam zavrsio faks ( Informatiku ) u roku od 3 godine i dobio posao u svojoj struci ( cak i mnogo bolji od onog sto sam uopste zamisljao) 20 dana po zavrsetku proslog semestra :D

( I ne, nisam sjedio nonstop za knjigom, izlazio sam kao i svako normalno bice a i ( prelijepu )djevojku imam )

rekoh, cisto mi doslo da samog sebe potapsem po ramenu :-D
janje_

#246 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

fatality wrote:necu nikom nikakve savjete da dajem, samo da se pohvalim da sam zavrsio faks ( Informatiku ) u roku od 3 godine i dobio posao u svojoj struci ( cak i mnogo bolji od onog sto sam uopste zamisljao) 20 dana po zavrsetku proslog semestra :D

( I ne, nisam sjedio nonstop za knjigom, izlazio sam kao i svako normalno bice a i ( prelijepu )djevojku imam )

ovo je ono falite me usta moja kad niko nece.. ;)

svaka cast tebi.. sad zapnes jos 4 semestra, pa da budes master.. ;)
.Irfan.

#247 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

fatality wrote:necu nikom nikakve savjete da dajem, samo da se pohvalim da sam zavrsio faks ( Informatiku ) u roku od 3 godine i dobio posao u svojoj struci ( cak i mnogo bolji od onog sto sam uopste zamisljao) 20 dana po zavrsetku proslog semestra :D

:lol: :thumbup:

Sve se može!
brance

#248 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Ostvario si American.. uh mislim European dream! :lol: :lol: :thumbup:
.Irfan.

#249 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

Sad me prijatelj pita šta sam poslao za vizu, tako da sam mu napisao, a evo i ovdje ću kopirati pa da raja ne luta:

1. Zahtjevi za izdavanje vize, oba sam stavio u .zip:

http://hotfile.com/dl/67696493/5ad3387/ ... i.zip.html

2. Rješenje o prijemu na univerzitet u Austriji (Bescheid) + kopija

3. Dvije kopije pasoša

4. Tri slike

5. Međunarodni rodni list

6. Uvjerenje o nekažnjavanju u originalu i prevedeno i ovjereno na njemački jezik od sudskog tumača + kopija i originala i prevedenoga

7. Dokaz o izvoru finansiranja troškova života u Austriji (To je izvod računa na kojem je položeno 5.000 €) + kopija
Ja sam pored ovoga uzeo i pozvrdu koja kaže da tim novcem mogu upravljati bilo gdje u svijetu, uključujući Austriju, i to sam dao da mi se prevede i još sam kopirao naravno.

8. Izjava roditelja/staratelja ili poslodavca o finansiranju u originalu i prevedeno na njemački jezik i ovjereno od sudskog tumača (ovom izjavom vaši roditelji/staratelji ili poslodavac preuzimaju obavezu finansiranja vaših troškova tokom vašeg boravka u Austriji. Izjavu je potrebno ovjeriti u opštini vašeg prebivališta) + kopija i originala i prevedenog. Budući da nema nekog klasičnog formulara, ja sam jedan napravio i upalilo je sa njim, a isti šaljem u .zip:

http://hotfile.com/dl/67697223/cf20797/ ... u.zip.html

9. Uvjerenje o statusu redovnog studenta (uvjerenje sa vašeg fakulteta u BiH). I ovo imate prevedeno ako ste predavali na Univerzitet u Austriji. Opet kopirati sve naravno.

10. Potvrda o smještaju u Austriji (Ukoliko ste putem interneta rezervisali mjesto u studentskom domu, zamolite da vam pošalju potvrdu rezervacije. Ukoliko ćete prvo boraviti kod prijatelja/rodbine zamolite ih da vam pošalju:
• Kopiju ugovora o iznajmljivanju stana i
• Potvrdu o njihovoj boravišnoj dozvoli

Znači, svi originali što trebaju da imaju i kopije. (Naravno ne treba kopirati formulare).

Uz onaj manji formular idu kopije, a uz ovaj veliki idu originali. Jedna kopija pasoša uz jedan formular, druga kopija uz drugi formular.

Osiguranje uzimaš tek kad ti odobre vizu (nemoj da te ko prevari pa da ti ga odmah proda). Ja sam uzeo na 6 mjeseci i koštalo me 76 KM.

Obavezno ponijeti i pasoš. :)

Pozdrav
lupp

#250 Re: studiranje u Becu

Post by lupp »

Cestitam, da te pitam posto sam i ja negdje pri kraju :)

Koliku placu si uspio izgurat sa Bachelorom? Citao sam negdje da mi kao stranci moramo zaradjivat 2400 eura brutto kako bi dobili arbeitsgenehmigung. Iskreno me iznenadjuje da si sa Bacheler-abschluß uspio toliko izgurat :O
Uglavnom cu i ja uskoro zavrsit Bachelor Elektrotechnik pa bi rado tvojim stopama :)
Post Reply