Sad me prijatelj pita šta sam poslao za vizu, tako da sam mu napisao, a evo i ovdje ću kopirati pa da raja ne luta:
1. Zahtjevi za izdavanje vize, oba sam stavio u .zip:
http://hotfile.com/dl/67696493/5ad3387/ ... i.zip.html
2. Rješenje o prijemu na univerzitet u Austriji (Bescheid) + kopija
3. Dvije kopije pasoša
4. Tri slike
5. Međunarodni rodni list
6. Uvjerenje o nekažnjavanju u originalu i prevedeno i ovjereno na njemački jezik od sudskog tumača + kopija i originala i prevedenoga
7. Dokaz o izvoru finansiranja troškova života u Austriji (To je izvod računa na kojem je položeno 5.000 €) + kopija
Ja sam pored ovoga uzeo i pozvrdu koja kaže da tim novcem mogu upravljati bilo gdje u svijetu, uključujući Austriju, i to sam dao da mi se prevede i još sam kopirao naravno.
8. Izjava roditelja/staratelja ili poslodavca o finansiranju u originalu i prevedeno na njemački jezik i ovjereno od sudskog tumača (ovom izjavom vaši roditelji/staratelji ili poslodavac preuzimaju obavezu finansiranja vaših troškova tokom vašeg boravka u Austriji. Izjavu je potrebno ovjeriti u opštini vašeg prebivališta) + kopija i originala i prevedenog. Budući da nema nekog klasičnog formulara, ja sam jedan napravio i upalilo je sa njim, a isti šaljem u .zip:
http://hotfile.com/dl/67697223/cf20797/ ... u.zip.html
9. Uvjerenje o statusu redovnog studenta (uvjerenje sa vašeg fakulteta u BiH). I ovo imate prevedeno ako ste predavali na Univerzitet u Austriji. Opet kopirati sve naravno.
10. Potvrda o smještaju u Austriji (Ukoliko ste putem interneta rezervisali mjesto u studentskom domu, zamolite da vam pošalju potvrdu rezervacije. Ukoliko ćete prvo boraviti kod prijatelja/rodbine zamolite ih da vam pošalju:
• Kopiju ugovora o iznajmljivanju stana i
• Potvrdu o njihovoj boravišnoj dozvoli
Znači, svi originali što trebaju da imaju i kopije. (Naravno ne treba kopirati formulare).
Uz onaj manji formular idu kopije, a uz ovaj veliki idu originali. Jedna kopija pasoša uz jedan formular, druga kopija uz drugi formular.
Osiguranje uzimaš tek kad ti odobre vizu (nemoj da te ko prevari pa da ti ga odmah proda). Ja sam uzeo na 6 mjeseci i koštalo me 76 KM.
Obavezno ponijeti i pasoš.
Pozdrav