karanana wrote:pa recimo u skijaskim centrima austrije, u alpama, dnevna ski karta ide od 27 do nekih 35 eura. ok, to jeste skuplje nego kod nas, ali u usporedbi sa ponudom, organizacijom i standardom onda ovo kod nas ispadne 3 puta skuplje. sram ih bilo. cuj ulaganja....kakva ulaganja? da se bogatunima prokopa i uvede plin u apartmane, da im se poboljsa infrastruktura i njihov komfort. a kakva su to ulaganja za obicnu raju? sve im je ono donirano, dabogda im uzeli oni koji su im dali.
Bas tako........
Za tih 27 do 35 Eura dobijes kilometre najbolje uredjenih staza ,jer sa Austrijancima ne moze niko kad su staze u pitanju.......
Proskijao sam nekih davnih 80-tih na Jahorini......skijao svake sezone,cak i poslom bio vezan za skijaske centre u cijeloj nekadasnjoj Yugi.
Obisao veliki broj "skijalista" u to vrijeme i sa skijanjem prestao negdje pred rat.
Ponovo "proskijao" nakon nekih 10-tak godina,slucajno na nagovor neke raje,jer sam mislio da sam ja to zaboravio........
Srecom zivim relativno blizu svjetski poznatih skijalista,tako da sam npr.za sat voznje u Garmish-u.E sad tu je i granica sa Austrijom i cijene su odprilike tu negdje....ali ono sto pruzaju Austrijanci i nacin na koji oni uredjuju staze,ulazu u ponudu u objekte u zimski turizam uopste......je fascinantno.....
Svake sezone je na nekom skijalistu nova zicara,modernija veceg kapaciteta,neki novi restoran.....nesto novo iz ponude.......
E sad reci ce neko ne mozemo se mi uporedjivati sa Austrijom........tacno da ne mozemo,ali mozemo puno da naucimo.
O turizmu,o nacinu kako omasoviti skijanje,uciniti ga pristupnim za svakoga,pa ce onda svi imati koristi od njega,i turisticki radnici i sami skijasi a omladina .. i drustvo,da ne govorim........Od njih mozemo nauciti kako se cuvaju ljepote planine i ne ugrozava flora i fauna,kako razvijati turizma a ne na racun planine i njenih resursa.........
Za one koji vole skije...
http://video.google.de/videoplay?docid= ... 1812&hl=de
http://video.google.de/videoplay?docid= ... 9383&hl=de