fiksni Haparat :) za zube

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Snjeguljica

#226 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Snjeguljica »

mishkina wrote:
Snjeguljica wrote:Molim vas za preporuku: dječiji ortodont u sarajevu, i ukoliko je neko imao iskustva koje su cijene, znam da je mobilni aparatić oko 400 KM ali me zanimaju cijene svakog narednog pregleda...unaprijed zahvaljujem :thumbup:
Ja sam bila kod dr. Kreso, ordinacija je u Gabelinoj. Jako prijatna i profesionalna. Mislim da su pregledi nakon stavljanja aparatica bili 20 km, mada nije bilo nedavno :)

zahvaljujem na info :)
Atena

#227 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Atena »

Snjeguljica wrote:Molim vas za preporuku: dječiji ortodont u sarajevu, i ukoliko je neko imao iskustva koje su cijene, znam da je mobilni aparatić oko 400 KM ali me zanimaju cijene svakog narednog pregleda...unaprijed zahvaljujem :thumbup:
mislim da bi za dijete mogla preko zdravstva mogla dobiti 50% učešća, bar je tako u TK. Provjerite. U privatnoj ordinaciji u kojoj sam radila aparatić imaju ugovor sa zdravstvom
inSighT
Vozim: na guranje

#228 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by inSighT »

Privatna stomatološka ordinacija Sadović dr. Smail

Ima li neko iskustva sa gore navedenim ortodontom? Nosio sam mobilni aparatic na obe vilice i ispravio sam gornju u roku od 2-3 godine, dok se donja vilica nije mogla ispraviti s obzirom da se mora vaditi jedna sestica da bi se napravilo mjesta za ostalu raju. :D

Planiram posjetiti dr. Sadovica jer mi je stomatolog rekao da je kvalitetan, a sa druge strane i povoljan, sto je najvaznije nije mi daleko tu je u komsiluku.

U roku od tri godine sam gornju vilicu koja je pored toga bila veca katastrofa od donje ispravio i to s tim da sam jednostavno nekad znao i po 7 dana ne nositi aparatic pa nekad cak i vise. Kada sam napunio 18 godina(osiguranje nije preuzimalo troskove u tim slucajevima kad si punoljetan) i ispravio gornju vilicu onda je dragi ortodont, dabogda mu za lijeka trebalo, rekao da bi trebao ipak nositi fiksni kako bi ispravio donju vilicu, samo kako bi on mogao zaraditi jer sam isao to u dom zdravlja raditi.

Uglavnom zelim samo pitati da li se isto moze postici mobilnim aparaticem kao i fiksnim?
POCA

#229 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by POCA »

Ima li iko iz Zenice ovdje a da zna kakvog dobrog ortodonta.Kanim se ici ovih dana a ne znam kome:(Maloprije sam zvala jednog naseg zubara kome ortodont iz Sa(ne znam ime)dolazi 2 puta mjesecno i saznala da su fiksni aparatici i to klasicni cijene 2 000-2500 km,a pregled 30km,a sudeci po cijenama koje svi spominju ovdje ovo mi da dodje prenapuhano :shock: tako da nemam namjeru njemu ni ici...pa Damon sistem kazete je oko 2000 za jednu vilicu a ja da ovome dajem za obicni toliko :)
POCA

#230 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by POCA »

pardon ono je 4000 izgleda jedan Damon haparatic:)superiska :-)
MrsJ

#231 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by MrsJ »

Damon se moze staviti samo na obje vilice, ne moze na jednu, i kosta 4.000 KM. Ako mozes dodji u Sa i postavi aparatic, imas kod dr Bizovic za 1.500 KM za jednu vilicu.
POCA

#232 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by POCA »

Ne kontam taj sistem,kako i zasto nositi aparatic na vilici gdje se nema sta ispraviti :shock: Meni treba samo na donjoj...ili je samo mozda i preporucljiv ko ima problema sa obe?
MrsJ

#233 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by MrsJ »

Nisam dobila objasnjenje zasto Damon mora ici na obje, ali i inace se preporucuje i kod obicnih da se stavlja na obje zbog zagriza, jer ti se moze desiti da se gornja vilica ispravi, donja ostane kakva je i bila i onda nemas fin zagriz.
FrozenCastle

#234 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by FrozenCastle »

Da li ste culi inman retainer protezu? Ima li to u Sarajevu, da li je neko probao i cijenu ako zna...

Imam 1 zub koji se pomjerio naprijed zbog osmica, pa tražim način kako ga vratiti nazad da ne uzimam čitavu mašineriju kao fiksni npr. zbog jednog zuba.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... vqoo6Ld4iM
nejramic

#235 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by nejramic »

Eh koga god zanimaju informacije o ortodontskoj ordinaciji na Palama neka mi se slobodno obrati.

Ja se od augusta gore lijecim i saznala sam za njih preko prijateljice.Uglavnom ja sam zadovoljna,mada sada moram da vadim 3 zuba :-) ali hajde,Boze moj,sve za lijep osmijeh! Doktorica Nada je super,ona i je sama na pocetku rekla da su po njenom misljenju najbolje metalne bravice i najsigurnije. Uvijek im je guzva,posao im super ide.Cijena je i vise nego povoljna,a jedini razlog je ja mislim sto materijal nabavlja preko Srbije ili RS-a,ne znam.Aparatic se dobije za najduze 2 sedmice.Obje vilice sam platila 1600 :thumbup: ! Ljubazne su stvarno,skroz.Bilo kakav problem i bilo sta samo se treba javiti telefonom i sve shvataju jer raja iz raznih gradova dolazi kod njih.Na pocetku samo je potreban snimak zuba i odmah se vadi otisak,placa se 20 km. Kada se stavi aparatic placa se tada.

Sretno svima sa aparaticima. :-D
exAprilica

#236 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by exAprilica »

nejramic wrote:Eh koga god zanimaju informacije o ortodontskoj ordinaciji na Palama neka mi se slobodno obrati.

Ja se od augusta gore lijecim i saznala sam za njih preko prijateljice.Uglavnom ja sam zadovoljna,mada sada moram da vadim 3 zuba :-) ali hajde,Boze moj,sve za lijep osmijeh! Doktorica Nada je super,ona i je sama na pocetku rekla da su po njenom misljenju najbolje metalne bravice i najsigurnije. Uvijek im je guzva,posao im super ide.Cijena je i vise nego povoljna,a jedini razlog je ja mislim sto materijal nabavlja preko Srbije ili RS-a,ne znam.Aparatic se dobije za najduze 2 sedmice.Obje vilice sam platila 1600 :thumbup: ! Ljubazne su stvarno,skroz.Bilo kakav problem i bilo sta samo se treba javiti telefonom i sve shvataju jer raja iz raznih gradova dolazi kod njih.Na pocetku samo je potreban snimak zuba i odmah se vadi otisak,placa se 20 km. Kada se stavi aparatic placa se tada.

Molim te, vec duze vrijeme trazim da mi bilo ko da informaciju za tu ordinaciju. Koliko kosta pregled za zube tj. koliko se ukuno kosta za 2 vilicei kakvi su uslovi, koliko cesto mora da se ide na pregled, gdje se nalazi ordinacija i broj? Malo mi je tesko odluciti se ici na Pale, pa mi trebaju informacije. Hvala
relax11

#237 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

nejramic wrote:Eh koga god zanimaju informacije o ortodontskoj ordinaciji na Palama neka mi se slobodno obrati.

E ja sam ti poslao PM, pa bi te zamolio da mi odgovorsi :D

Hvala!
nejramic

#238 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by nejramic »

exAprilica wrote:

Molim te, vec duze vrijeme trazim da mi bilo ko da informaciju za tu ordinaciju. Koliko kosta pregled za zube tj. koliko se ukuno kosta za 2 vilicei kakvi su uslovi, koliko cesto mora da se ide na pregled, gdje se nalazi ordinacija i broj? Malo mi je tesko odluciti se ici na Pale, pa mi trebaju informacije. Hvala

2 vilice kostaju 1600,uzimanje otiska 20 i to je to sto se tice placanja.Poslije dolazis jednom mjesecno,a na pocetku 2-3 puta dok ti ne stavi apartic.za dvije sedmice ga dobijes.Nije tesko vjeruj mi,jer ides jednom mjesecno i nije toliko daleko 25 minuta otprilike. Dr. Nada rađenović (SPECIJALISTA ORTOPEDIJE ZUBA I VILICA) TEL : 057 223 034 ULICA: BRANKA RADIČEVIĆA BR.6 . ako sta opet zatreba pitaj :))
_Maja

#239 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by _Maja »

Atena Gdje si ti u Tuzli radila aparatic?
exAprilica

#240 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by exAprilica »

nejramic wrote:
exAprilica wrote:

2 vilice kostaju 1600,uzimanje otiska 20 i to je to sto se tice placanja.Poslije dolazis jednom mjesecno,a na pocetku 2-3 puta dok ti ne stavi apartic.za dvije sedmice ga dobijes.Nije tesko vjeruj mi,jer ides jednom mjesecno i nije toliko daleko 25 minuta otprilike. Dr. Nada rađenović (SPECIJALISTA ORTOPEDIJE ZUBA I VILICA) TEL : 057 223 034 ULICA: BRANKA RADIČEVIĆA BR.6 . ako sta opet zatreba pitaj :))
Hvala puno, puno, nadam se da cu nekako otici :thumbup:
Atena

#241 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Atena »

_Maja wrote:Atena Gdje si ti u Tuzli radila aparatic?
radila sam preko puta MUP-a, ordinacija se zove Estetik, http://www.estetiktuzla.ba/ , obična je 3.000 KM, keramička +180 KM po vilici, safirne 250 KM po vilici...

nosim tek malo manje od dva mjeseca, pomaci su više nego vidljivi, prezadovoljna sam. od zubi kakvih sam se stidila toliko da se nikad nisam smijala danas se smijem od uha do uha. šta će bit za 1,5 godine :D
_Maja

#242 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by _Maja »

Atena wrote:
_Maja wrote:Atena Gdje si ti u Tuzli radila aparatic?
radila sam preko puta MUP-a, ordinacija se zove Estetik, http://www.estetiktuzla.ba/ , obična je 3.000 KM, keramička +180 KM po vilici, safirne 250 KM po vilici...

nosim tek malo manje od dva mjeseca, pomaci su više nego vidljivi, prezadovoljna sam. od zubi kakvih sam se stidila toliko da se nikad nisam smijala danas se smijem od uha do uha. šta će bit za 1,5 godine :D
Hvala ti :-)
Atena

#243 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Atena »

nema na čem, i sretno :thumbup:
archy3

#244 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by archy3 »

Ljudi meni svejedno ali u gradu su katastrofa cijene aparatica. Ja sledece sedmice stavljam kod doktorice na Palama, Radjenovic dr. Nada. 800 vam je metalna. 1000 keramicka i 1400 safirna za jednu vilicu. Ceka se 7 dana poslije prvog pregleda.- Na prvi pregled poneses snimak vilice(30km kod starog robota) i platis otisak 20km. To je sve sto placate. Doktorica je prijatna, vidjela sam jednog deckica kako je ispravila :-D i cini mi se ok. Pa vi sad izvolite, ako vam se placa duplo bujrum. Dok je ovaca bit ce i vune. :lol:
MrsJ

#245 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by MrsJ »

Ja sam odustala od te doktorice na Palama iz vise razloga: prvo sto mi je zasmetalo je uzasna guzva, zakazala me je u 18 a na red sam dosla tek u 19 h, drugo ordinacija izgleda kao neka seoska gostionica, ona mi ni malo nije bila ljubazna valjda od silne guzve, onda sjednes na jednu stolicu a na drugoj je drugi pacijent pa ona malo prica sa tobom malo onda ode do drugog pacijenta a ti sjedi i bleji. Nisam uopste stigla da joj postavim sva pitanja jer je ona sva u nekoj frci. Onda mi je rekla da ne moram vaditi niti jedan zub iz gornje vilice iako imam sve zube gore i jedinice mi se poklapaju, a druga dva ortodonta u Sarajevu su mi rekla da je to obavezno jer mi se nemaju gdje siriti zubi i bilo im je pravo cudno da mi je dr tako nesto rekla. Uglavnom, vise volim dati i malo vise ali imati tretman kako treba nego da se s njom na Palama peglam. Ja sam izabrala dr Bizovic i na ljeto planiram raditi kod nje zube. Jeste skuplja ali usluga je neuporediva.
libera

#246 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by libera »

u ponedeljak sam bila kod doktorice na palama i ne cini mi se lose, odma mi je uradila otisak i narucila me za vadjenje donje cetvorke. zanima me da li je neko kod nje vadio zube i kako je prosao? ortodont u sarajevu mi je rekao da bi on vadio donju sesticu ali dr. nada kaze da bi onda bilo previse prostora, tako da trebam vaditi tu cetvorku. za gornju vilicu je rekla da nema potrebe za vadjenjem.
nejramic

#247 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by nejramic »

libera wrote:u ponedeljak sam bila kod doktorice na palama i ne cini mi se lose, odma mi je uradila otisak i narucila me za vadjenje donje cetvorke. zanima me da li je neko kod nje vadio zube i kako je prosao? ortodont u sarajevu mi je rekao da bi on vadio donju sesticu ali dr. nada kaze da bi onda bilo previse prostora, tako da trebam vaditi tu cetvorku. za gornju vilicu je rekla da nema potrebe za vadjenjem.

pazi da se ne zeznes.ja sam davno tako vadila gornju cetvorku i sada mi se sredina gornje vilica pomakla u tu stranu.izvadila sam i drugu cetvorku. moram i donje petice jer mi je sad donja vilica jaca i ima vise zuba,pa da se ne bi desilo da mi ode naprijed i dole slijedi vadjenje. :-) uglavnom,raspitaj e za to,sada svi govore da se zubi zbog aparatica vade u paru,a ne odovojeno. ja sam se zajebala i to pravoo,da nisam tu cetvorku vadila,ne bih nista ni sada..tako da ti preporucujem da se poslusas i druga misljenja. :)
libera

#248 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by libera »

nejramic wrote:
libera wrote:u ponedeljak sam bila kod doktorice na palama i ne cini mi se lose, odma mi je uradila otisak i narucila me za vadjenje donje cetvorke. zanima me da li je neko kod nje vadio zube i kako je prosao? ortodont u sarajevu mi je rekao da bi on vadio donju sesticu ali dr. nada kaze da bi onda bilo previse prostora, tako da trebam vaditi tu cetvorku. za gornju vilicu je rekla da nema potrebe za vadjenjem.

pazi da se ne zeznes.ja sam davno tako vadila gornju cetvorku i sada mi se sredina gornje vilica pomakla u tu stranu.izvadila sam i drugu cetvorku. moram i donje petice jer mi je sad donja vilica jaca i ima vise zuba,pa da se ne bi desilo da mi ode naprijed i dole slijedi vadjenje. :-) uglavnom,raspitaj e za to,sada svi govore da se zubi zbog aparatica vade u paru,a ne odovojeno. ja sam se zajebala i to pravoo,da nisam tu cetvorku vadila,ne bih nista ni sada..tako da ti preporucujem da se poslusas i druga misljenja. :)
ja sam jos davno izvadila donju sesticu sa druge strane pa mi se zbog toga donja vilica pomjerila u lijevu stranu, pa mi se sad cini u redu da mi vadi donju cetvorku sa desne strane. a i gore imam izvadjenu sesticu isto sa lijeve strane ali mi je rekla da gore ne treba nista vaditi. misljenje ortodonta u sarajevu je bilo da mi vadi i gore i dole po zub sa desne strane i to je on predlagao da to budu zubi koji su vec popravljani.
toxic90

#249 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by toxic90 »

Slucajno sam naletio na ovu temu, trazeci informacije o aparaticima.
Kakva iskustva imate sa doktoricama Bizovic i Foco? Da li one jedine rade sa Damon sistemom? Nisam iz Sarajeva pa ne znam. Koliko znam, cijena je oko 4000 KM. Da li se u tu cijenu racunaju obje vilice?
MrsJ

#250 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by MrsJ »

Da, obje vilice su u toj cijeni. Ja sam bila samo na konsultacijama i veoma su ljubazni i profesionalni. Sto se tice aparatica nisam ga jos radila ali sam citala samo pozitivna iskustva sa dr Bizovic.
Post Reply