Studio - produkcija

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Infaze Studio

#226 Re: Studio - produkcija

Post by Infaze Studio »

nexo wrote:
Infaze Studio wrote:
frngla wrote:zanima me gdje se mogu kupiti spuzve za zvucnu obradu prostorije (valovite spuzbe za gluhu sobu) osim u artistu :D
Spuzva ti nista nece pomoci, osim sto ce ti pokupiti visoke frekvencije a nisko-srednje i niske ce ostati netaknute i imat ces veoma losu akustiku prostorije. Uzmi par tabli staklene vune ili kakvog vec izolacionog materijala, (od oko 30-40 kg/m3) zamotaj ih u platno (kroz koje lako prolazi zrak) povjesaj po zidovima i eto ti pravo dobrog akusticnog tretmana za, vjerovatno, puno manje para.
Interesantno, ukoliko sam dobro razumio!
Ma jesi vjerovatno razumio, jer sam pokusao napisati sto jednostavnije. Zelio sam ukazati kolegi na bolji/jeftiniji nacin da postigne to ( i jos vise) sto zeli postici sa spuzvom. Nisam se upucivao u previse tehnicke prijedloge, jer iz samog pitanja se vidi da covjek to ne trazi...
ovdje mozes pogledati slike procesa izgradnje studija koji sam dizajnirao i izgradio..Trebalo bi ti biti zanimljivo, jer vidim, po koristenju odredjene terminologije, da te zanima akustika :) http://www.myspace.com/infazerecordingstudios
Zvucna izolacija ne sprecava samo buku izvana i iz kontrolne sobe, nego i zvuk iz sobe za snimanje u kontrolnu sobu, kako bi imao sto cistiju/tacniju zvucnu sliku sta ustvari mikrofoni ozvucuju u sobi za snimanje (sto slusas na monitorima u KS, dok asistent pomjera mikrofone i trazi im "swet spot"), a naravno i za sprecavanje uznemiravanja vanjske okoline dok snimas u studiju.
Moj studio prepun je bass trap-ova, wide band absorber-a, bass hanger-a, difuzora i drugih tretmana, ali mislio sam da to nije adekvatno rjesenje za frngla pa nisam ni spominjao..Ustvari ima i spuzve... u hodniku, na zidu na kojeg mi je bilo lijeno lijepiti gipsane ploce..ima ono izgled k'o profi studio sa valovitom spuzvom.
:)
Pozdrav
TOM SCHOLZ

#227 Re: Studio - produkcija

Post by TOM SCHOLZ »

Pozdrav svima koji su članovi ovog foruma.Zna li neko gdje nabaviti PRO TOOLS 7.4 M-POWERED verziju softwera i da li postoji neka legalno dostupna varijanta ovog programa za moju M-AUDIO DELTU 24/96? Kakva je to AIR verzija?.Hvala na odgovoru ;-)
covjek_sam_zeno

#228 Re: Studio - produkcija

Post by covjek_sam_zeno »

Postoji li neki jednostavan softwer za efekte na mikrofonu ali da radi u real time-u , konkretno treba mi eho i reverb ali ponavaljam koji ce se odma moci cuti bez da moram naknadno editovati..hvala
kEN0

#229 Re: Studio - produkcija

Post by kEN0 »

covjek_sam_zeno wrote:Postoji li neki jednostavan softwer za efekte na mikrofonu ali da radi u real time-u , konkretno treba mi eho i reverb ali ponavaljam koji ce se odma moci cuti bez da moram naknadno editovati..hvala
cool edit pro
unasound

#230 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

covjek_sam_zeno wrote:Postoji li neki jednostavan softwer za efekte na mikrofonu ali da radi u real time-u , konkretno treba mi eho i reverb ali ponavaljam koji ce se odma moci cuti bez da moram naknadno editovati..hvala
mislim da zelis da, u toku snimanja koristis efekat,ako sam dobro skontao post.A to mozes u Cubase sx3..i to se zove re-amping..ali ne znam zasto bi usnimavao odmah HALL ili EHO..Ali dobra stvar je kad ovo koristis ,zbog tog sto mozes EQ-Compresor i Limiter da iskoristis u toku snimanja,i kasnije editujes sa reverbom ili ehom..Za cool edit ne znam kako hoda..pozzz
Beny_SA

#231 Re: Studio - produkcija

Post by Beny_SA »

Njuber wrote:
Beny_SA wrote:
don_emir wrote:pozz...imam jedno pitanje...koliko kosta snimanje jedne rap pjesme u studiu...e sad imam par beatova...ono amaterski :D urađenih...pa me i beatovi zanimaju (cijene)...ali eto ako niko od vas ne pravi beatove lahko se snaci za njih...
cisto da se informisem koliko to sve kosta...
Vidi kume,taj lik moze kod mene snimiti..Snimanje je 150KM,znači sa produkcijom i masterizacijom..Za tu cijenu dobiješ i profi Beat,bez Beata je 110KM.
Tu je i profesionalna pomoć pri snimanju,znači ako je lik početnik objasnimo mu kako i šta,i ako treba pomognemo da uhvati flow (Inače početnici nemaju flowa).
Studio je profesionalan.Za sve ostale informacije javi se na msn : [email protected]
Sudeci po onom sto sam poslusao na myspace-u. Ti si daleko od profesionalca
Ocigledno se ne razumijes u produkciju ;)
Magarece_godine

#232 Re: Studio - produkcija

Post by Magarece_godine »

Beny_SA wrote: Ocigledno se ne razumijes u produkciju ;)
i ja te slusah sad drug ... repas na slogove ... al' budi uporan ...

nego da vas pitam: Kako postici efekat na glasu kao kod onih americkih vokala na reklamama ili dzinglovima ? Ebem im misa kao da su mic stavili u grlo pa pricaju .... Reverb na auditionu to uradi donekle ali mi opet to nije to ...
Sizzla

#233 Re: Studio - produkcija

Post by Sizzla »

Pozz, dali mi mozete pomoci oko par stvari... 1. Gdje je najbolje postaviti majk( Violet - Black Knight) u sobi(kucna produkcija), da bi dobio "najbolji" zvuk. npr. blizu zida, sredina sobe, neki cosak sobe... 2. Dali bi umjesto toga mogao napraviti kao izolaciju, da kartonsku kutiju oblozim spuzvom ili dekom(ono da isjecem spuzvu deku i lijepo oblozim tu kutiju) i preko kutije jos jednom dekom, da "popunim" rupe od kutije?? Dali bi to moglo uspjeti kao izolacija, a da pritom bude kvalitetan zvuk, a ne neka jeka, mrmljanje ili nesto tako?? :D Unaprijed Hvala... I ako mozete odg. sto prije, treba mi hitno... ;)
Sizzla

#234 Re: Studio - produkcija

Post by Sizzla »

Dupli :lol:
frngla

#235 Re: Studio - produkcija

Post by frngla »

imam namjeru da kupim m audio luna mikrofon pa me zanimaju iskustva sa istim...
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#236 Re: Studio - produkcija

Post by bordo gandalf »

Problem MIDI keyboard

E dakle imam problem oko midi keyboadr-a roland xp-10 stari model ali ferca barem je fercao :D dakle midi smo spojili preko presonus audiobox-a sa midi kablovima in na in out na out...midi keyboard je radio do neki dan onda je jaran nesto cackao po racunaru i midi keyboard ne svira :D probali smo sve znaci sve izbrisali i FL studio i drivere od presonus audiobox-a radili system restore nista nije pomoglo..kontali smo da nije riknuo audiobox ali zvuk dolazi na slusalice a i mikrofon radi...da napomenem isto midi radi ako ga spojimo preko kabla midi --> usb direktno na laptop tada midi svira ali preko audiobox-a mrtav

ima li iko rijesenje

Image
Image
Simply_Red

#237 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

Po mojoj nekoj logici, problem ti lezi negdje u fruity loopsu vjerovatno. probaj izbrisati asio drivere i sam fruity loops pa ih opet instaliraj
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#238 Re: Studio - produkcija

Post by bordo gandalf »

Simply_Red wrote:Po mojoj nekoj logici, problem ti lezi negdje u fruity loopsu vjerovatno. probaj izbrisati asio drivere i sam fruity loops pa ih opet instaliraj
pokusao i u cubase-u brisao FL brisao asio drivere i opet nece
Simply_Red

#239 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

Jedva temu nadjoh :(

Zna li iko gdje mogu zamjeniti tipke na klavijaturama, radi li to iko il cu morati sam da cackam:(
frngla

#240 Re: Studio - produkcija

Post by frngla »

pokusaj nazvati yamaha zastupnistvo na vilsu, ako ne rade one popravke sigurno ce te uputiti nekom serviseru :)
Piaty

#241 Re: Studio - produkcija

Post by Piaty »

...
Post Reply