Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice
- DrugaGimnazija
Da li ne(t)ko zna sta se desava sa Distriktom Brcko u HDZ planu?
-
zavrzlama
@jez bjezis od sustine....niko nece sa puskom tjerati bosnjake i hrvate u Australiji,Kanadi,USA i EU da se vracaju u mjesta gdje su prije agresije bili da bi popravili demografsku sliku BIH...jeza u ledja wrote:I u tom kontekstu sta onda ocekuju ljudi koji zele da se "ponisti genocid"? Recimo da se ukine RS i da se naprave neke regije. Da li ljudi stvarno misle da bi Bosnjaci i Hrvati masovno pohrlili u te regije i da bi se demografska slika drasticno izmjenila u odnosu na ovu sad?
Ono sto se ukidanjem rs i federacvje dobija je ..ukidanje diskriminacije...
Eto objasni mi sta gubi srpski narod u rs-u ako se ukine ime entiteta i vrate stari nazivi gradova...ako se reformise policija i bude entitetska policija a ne "policija republike srpske"....ukidanjem entiteta se ukida diskriminacija a ne prava naroda i vitalni nacionalni interesi...
Srbi u BIH su izgubili politicki i moralno sve ratove u BIH..rs je danas kao kompezacija koja sprecava duhovni krah srpskog naroda u BIH..a cijenu toga placaju prvenstveno normalni gradjani BIH a prvenstveno bosnjaci....
Svaki napredak BIH ..jacanje suzivota i ideje komsijske ljubavi je po srbima(citaj velikosrbima) pljuvanje po 30 000 srba koji su poginuli u suludoj ideji stvaranja drzave svih srba..zato grcevito odrzavanje genocoidom i etnickim ciscenjem entiteta je po planerima i stratezima velikosrpske ideologije jedini garant da se opravda pogresna politika koju su vodili u zadnjih 17 godina..
Trazenje federalne jedinice koju podrzava Dodik je u prevodu "spoznaja da entitet nije Ustavna kategorija da osigurava ono sto velikosrbi hoce...podjelu BIH i pravo na samoopredjeljenje" Dodik je protiv sistema "jedan covjek -jedan glas" na podrucju cijele BIH...a sutra da rs postane federalna jedinica..prvi dan bi se u toj federalnoj jedinici usvojio zakon o jedan covjek jedan glas..jer su srbi vecina u toj federalnoj jedinici...stara velikosrpska skola....koja im se uvijek razbije o glavusu..
Rat je vodjen za teritorije i unistenje BIH ne za tkz. zastitu svog naroda od drugih...i trazenje fedsralnih jewdinica je ..trazenje Ustavnog okvira za posljuednji udarac u rusenju BIH...medjutim baka sa kolacima i zeljama je davno prosla..kad je ugaasen i posljednji cetnicki i ustaski tenk u BIH..
- Fratris
A da ne bih ostao duzan, evo i mog prijedloga kako bi se ponistio jos jedan genocid u BiH.
Sarajevo je za vrijeme A-U bilo podijeljeno na 7 gradskih kotara. U 3 od ta kotara Zidovi su bili vise od 10% stanovnistva. 31% u kotaru Carsija, 21% u kotaru Bjelave i 14% u kotaru Kovaci. Posto svi znamo da se genocid u RS ne moze ni usporediti s onim sto je Zidovima napravljeno u ratu, i posto se zna da su domaci izdajnici svih vjera debelo sudjelovali u ovome, mislim da bi se svi trebali sloziti da treba ponistiti rezultate ovog i nikako ne priznati ga.
Znaci, prvo treba vratiti granice kotara jer su one nepravedno promijenjene od strane okupatorskog rezima Karadjordjevica. Onda treba donijeti zakon kojim se kao ustavno priznaje jedino stanje iz popisa 1910. i organizirati administraciju sukladno tome. Znaci, u kotaru Carsija, u kojem danas sigurno zivi vise ljudi, svaki treci vijecnik, sudac, zaposlenik mora biti Zidov. Isto tako i u ostalim. Ako to znaci da ce svaki Zidov koji danas zivi u Sarajevu biti vijecnik, neka. Ne smijemo priznavati rezultate genocide.
A zaboravih spomenuti da su u 3 od 7 kotara katolici bili vecina. Znaci, treba i to priznati. A njih ako nema dovoljno danas da ih se postavi na sve te pozicije, dovedemo fino iz Kiseljaka.
Sarajevo je za vrijeme A-U bilo podijeljeno na 7 gradskih kotara. U 3 od ta kotara Zidovi su bili vise od 10% stanovnistva. 31% u kotaru Carsija, 21% u kotaru Bjelave i 14% u kotaru Kovaci. Posto svi znamo da se genocid u RS ne moze ni usporediti s onim sto je Zidovima napravljeno u ratu, i posto se zna da su domaci izdajnici svih vjera debelo sudjelovali u ovome, mislim da bi se svi trebali sloziti da treba ponistiti rezultate ovog i nikako ne priznati ga.
Znaci, prvo treba vratiti granice kotara jer su one nepravedno promijenjene od strane okupatorskog rezima Karadjordjevica. Onda treba donijeti zakon kojim se kao ustavno priznaje jedino stanje iz popisa 1910. i organizirati administraciju sukladno tome. Znaci, u kotaru Carsija, u kojem danas sigurno zivi vise ljudi, svaki treci vijecnik, sudac, zaposlenik mora biti Zidov. Isto tako i u ostalim. Ako to znaci da ce svaki Zidov koji danas zivi u Sarajevu biti vijecnik, neka. Ne smijemo priznavati rezultate genocide.
A zaboravih spomenuti da su u 3 od 7 kotara katolici bili vecina. Znaci, treba i to priznati. A njih ako nema dovoljno danas da ih se postavi na sve te pozicije, dovedemo fino iz Kiseljaka.
-
zavrzlama
A sta ce promijeniti..sloziti se sa etnickim ciscenjem i priznati genocid i nepravdu...Imena manjeg entiteta se trebaju i sami srbi stidjeti da ne govorim ostali narodi u BIH...suzivot i normalna drzava se ne gradi na lazima,diskriminaciji i nepravdi..oni koji nisu sposobni da zive na civilizacijski nacin i koji se trznu kad cuju da neko nekog zove drugacijim imenom nego sto je njihovo i ne zasluzuju da zive u BIH prelijepoj drzavi koja je uvijek gajila multietnicnost i komsijsku ljubav....puno toga ce prom ijeniti samo da se ime promijeni tom entitetu...ako je nevazno sto se velikosrbi toliko odupiru promjeni imena....ime treba da se taj entitet ogadi potencijalnim povratnicima i primora one koji su se vratili da ponovo napuste svoje gradove i sela..a to ime ne treba srpskom narodu.. oni imaju ekonomsku i politicku vlast svakako..ali kome ja to objasnjavamNa zalost, jeza je u pravu. Ukidanje imena, diskriminacije itd... neće promijeniti stanje. Mislim da je to neka vrsta mita...
- Prozor
Ljubi MileFratris wrote:A da ne bih ostao duzan, evo i mog prijedloga kako bi se ponistio jos jedan genocid u BiH.
-
specijalac
- Fratris
http://img145.imageshack.us/img145/6236/1039730rf9.jpgpasha078 wrote: Možeš li podastrijeti izvor za te podatke? Znam da je dosta Židova živjelo u Sarajevu, ali brojevi koje ti iznosiš mi se čine preuveličanim.
Upravo to je i najopasnije. Jer kad dodje nacionalizam i kad pocne glasanje po etnickom kljucu onda odjednom postaje etnicki kriterij. I onda se dogadja da opcina Travnik odjednom postaje hrvatska ili bosnjacka. Na osnovu linija povucenih u komunizmu.S druge strane, granice opština iz popisa 1991 su koliko toliko formirane bez etničkog kriterija, kao što je neko primijetio.
- Prozor
Iskreno? Muka mi je bila citat... Kazem ponovo otidji Majkama Srebrenice i reci sto si rekao, pa jos i podvuci to o Jevrejima sarajevske regije kao snazni argument... A ako ti one nisu ni relevantne, jer cuj sta su vazne 5000 gradjanki BiH ciji su najmiliji stradali u (do sada) jedinom priznatom genocidu u Europi nakon 45´, vazan je Dodik i HDZ, je li... Da ti pojasnim nesto, ljudi su UBIJANI, ok? Je li to dovoljan argument? Ne zelim ovdje biti aroganantan nego ti najjasnije govorim, ljudi su UBIJANi zato sto su bili Bosnjaci i Hrvati u RS i Bosnjaci i Srbi u HB, i ti bi sada kaznio zlocince, a priznao im djelo? Pa krasno onda, zrtvovali su se za "visi" cilj i sta fali sto ce odsluzit malo godinica iza resetaka, kad je njihova misija dovrsena... Ja, a siguran sam i vecina Bosnjaka, ili se bar nadam, se nece pomiriti sa time, i niko ne zeli bosnjacku drzavu, ali ne zeli ni srpske ili hrvatske entitete, jedinice ili sta vec u bosanskoj drzavi!Fratris wrote:Naravno, bez argumenata.Prozor wrote: Ljubi Mile
Kazem ja ponovo, hoce da se dijele? NEK´ VRATE UKRADENO! Ako ja tebi ukradem auto ne mogu 12 godina kasnije doci i reci "eh sad je vec proslo vremena, promjenio sam tablice i ti ne mozes bas dokazati na sudu da sam ti ga ukrao, zato hajde da se dogovorimo da ja zadrzim auto a u stan ti necu provalit..."
Ne ide! RS je UKRADENI TERITORIJI kao i zapadni Mostar kao i sve ostalo gdje taj ne-umorni agresor krocio...
BiH ima JEDNA i takva ce i da bude, eto 5 regija i nece biti centralne vlade, ali ne mozes stavljati tapiju na bilo sta van tvoje avlije...
- Fratris
Nisu linije ok niti podrzavam tako nesto niti sam to gdje rekao. Moj post se tice ideje o podjeli po ekonomskim principima. Dijeli kako hoces, kad ljudi gledaju po etnickom principu, etnicki princip postaje realnost.pasha078 wrote:
A linije na toj žutoj mapi su ok? Daj nemoj molim te... Bez puške to nećeš nikad vidjeti.
Hvala za link.
Podijeli ti Bosnu na 4 regije, pa ce u jednoj opet doci Dodik na vlast. I bit ce nova RS. Samo sto ce u toj novoj RS onda biti i Bihac i Sanski Most. Pa opet veselja.
- Fratris
Bez daljnjega, da te pitam nesto. Jesu li tebi vaznije 5000 majki Srebrenice od milion i nesto Srba u RS? Bez raspravljanja, bez prica, bez genocida, samo da ili ne. Jesu li vaznije?Prozor wrote:
Iskreno? Muka mi je bila citat... Kazem ponovo otidji Majkama Srebrenice i reci sto si rekao, pa jos i podvuci to o Jevrejima sarajevske regije kao snazni argument... A ako ti one nisu ni relevantne, jer cuj sta su vazne 5000 gradjanki BiH ciji su najmiliji stradali u (do sada) jedinom priznatom genocidu u Europi nakon 45´, vazan je Dodik i HDZ, je li... Da ti pojasnim nesto, ljudi su UBIJANI, ok? Je li to dovoljan argument? Ne zelim ovdje biti aroganantan nego ti najjasnije govorim, ljudi su UBIJANi zato sto su bili Bosnjaci i Hrvati u RS i Bosnjaci i Srbi u HB, i ti bi sada kaznio zlocince, a priznao im djelo? Pa krasno onda, zrtvovali su se za "visi" cilj i sta fali sto ce odsluzit malo godinica iza resetaka, kad je njihova misija dovrsena... Ja, a siguran sam i vecina Bosnjaka, ili se bar nadam, se nece pomiriti sa time, i niko ne zeli bosnjacku drzavu, ali ne zeli ni srpske ili hrvatske entitete, jedinice ili sta vec u bosanskoj drzavi!
Cim vidim ovu populisticku retoriku znam za koga glasas. Ako ti mislis da je auto ili stan ista stvar kao i drzava, mi nemamo sta pricati.Kazem ja ponovo, hoce da se dijele? NEK´ VRATE UKRADENO! Ako ja tebi ukradem auto ne mogu 12 godina kasnije doci i reci "eh sad je vec proslo vremena, promjenio sam tablice i ti ne mozes bas dokazati na sudu da sam ti ga ukrao, zato hajde da se dogovorimo da ja zadrzim auto a u stan ti necu provalit..."
Bil ti trazio za svoj Bosnjacki entitet i srpska sela u Podrinju ili bi to pustio njima. Sta sa gradovima kao Foca gdje niko nije 1991 imao vecinu?Ne ide! RS je UKRADENI TERITORIJI kao i zapadni Mostar kao i sve ostalo gdje taj ne-umorni agresor krocio...
I molim te, reci mi kakva je razlika izmedju Podrinja koje je 1991 bilo imjesano koje ti trazis za Bosnjacki entitet i etnicki izmjesanog Podrinja koje je u RS?
- Prozor
Ne moze bez genocida.Fratris wrote:Bez daljnjega, da te pitam nesto. Jesu li tebi vaznije 5000 majki Srebrenice od milion i nesto Srba u RS? Bez raspravljanja, bez prica, bez genocida, samo da ili ne. Jesu li vaznije?Prozor wrote:
Iskreno? Muka mi je bila citat... Kazem ponovo otidji Majkama Srebrenice i reci sto si rekao, pa jos i podvuci to o Jevrejima sarajevske regije kao snazni argument... A ako ti one nisu ni relevantne, jer cuj sta su vazne 5000 gradjanki BiH ciji su najmiliji stradali u (do sada) jedinom priznatom genocidu u Europi nakon 45´, vazan je Dodik i HDZ, je li... Da ti pojasnim nesto, ljudi su UBIJANI, ok? Je li to dovoljan argument? Ne zelim ovdje biti aroganantan nego ti najjasnije govorim, ljudi su UBIJANi zato sto su bili Bosnjaci i Hrvati u RS i Bosnjaci i Srbi u HB, i ti bi sada kaznio zlocince, a priznao im djelo? Pa krasno onda, zrtvovali su se za "visi" cilj i sta fali sto ce odsluzit malo godinica iza resetaka, kad je njihova misija dovrsena... Ja, a siguran sam i vecina Bosnjaka, ili se bar nadam, se nece pomiriti sa time, i niko ne zeli bosnjacku drzavu, ali ne zeli ni srpske ili hrvatske entitete, jedinice ili sta vec u bosanskoj drzavi!
U Foci su bili vecina Bosnjaci, a i u Podrinju generalno, ali si ovome upravu objasnio zasto se BiH ne moze dijelit. Bravo.Fratris wrote:Cim vidim ovu populisticku retoriku znam za koga glasas. Ako ti mislis da je auto ili stan ista stvar kao i drzava, mi nemamo sta pricati.
Bil ti trazio za svoj Bosnjacki entitet i srpska sela u Podrinju ili bi to pustio njima. Sta sa gradovima kao Foca gdje niko nije 1991 imao vecinu?Ne ide! RS je UKRADENI TERITORIJI kao i zapadni Mostar kao i sve ostalo gdje taj ne-umorni agresor krocio...
Jel´ ti ozbiljno?Fratris wrote:I molim te, reci mi kakva je razlika izmedju Podrinja koje je 1991 bilo imjesano koje ti trazis za Bosnjacki entitet i etnicki izmjesanog Podrinja koje je u RS?
- Fratris
E pa onda nemoj fino pricati kako si Bosanski patriot, nego reci da si Bosnjacki nacionalist. Pa da znamo na cemu smo.Prozor wrote:Ne moze bez genocida.Fratris wrote:Jesu li tebi vaznije 5000 majki Srebrenice od milion i nesto Srba u RS? Bez raspravljanja, bez prica, bez genocida, samo da ili ne. Jesu li vaznije?
- Prozor
Bosanski sam patriot ako zanemarim genocid? Vjerovatno su i Majke Srebrenice nacionalisti, da ih vise ne rabimo ovdje, nije dostojno...Fratris wrote:E pa onda nemoj fino pricati kako si Bosanski patriot, nego reci da si Bosnjacki nacionalist. Pa da znamo na cemu smo.Prozor wrote:Ne moze bez genocida.Fratris wrote:Jesu li tebi vaznije 5000 majki Srebrenice od milion i nesto Srba u RS? Bez raspravljanja, bez prica, bez genocida, samo da ili ne. Jesu li vaznije?
- Prozor
Nacionalist je onaj sto podrzava i poziva na etnicku podjelu... Ili pardon, to je sad progresivni Bosanac sto uvidja realnostFratris wrote:Ako ti je tvoj narod vazniji od druga dva, naravno da si nacionalist.Prozor wrote:
Bosanski sam patriot ako zanemarim genocid? Vjerovatno su i Majke Srebrenice nacionalisti, da ih vise ne rabimo ovdje, nije dostojno...
- jeza u ledja
Fratris wrote:Nisu linije ok niti podrzavam tako nesto niti sam to gdje rekao. Moj post se tice ideje o podjeli po ekonomskim principima. Dijeli kako hoces, kad ljudi gledaju po etnickom principu, etnicki princip postaje realnost.pasha078 wrote:
A linije na toj žutoj mapi su ok? Daj nemoj molim te... Bez puške to nećeš nikad vidjeti.
Hvala za link.
Podijeli ti Bosnu na 4 regije, pa ce u jednoj opet doci Dodik na vlast. I bit ce nova RS. Samo sto ce u toj novoj RS onda biti i Bihac i Sanski Most. Pa opet veselja.
Evo ja se necim zadeverah a Fratris me preduhitri pa napisa isto sto sam i ja htio reci.MuaDib wrote:.
Uzeo sam ovu kartu predlozenu iznad - dakle 4 multietnicke regije sklopljene po nekim ekonomsko-geografskim cjelinama. Uzeo sam rezultate zadnjih izbora iz prosle godine (kao svojevrsni popis stanovnistva), te ubacio opstine i odgovrajuce izborne jedinice u 4 razlicite regije, te dobio sljedece rezultate:
REGIJA 1 - BANJA LUKA, ukupno 368,319 glasaca
1. SNSD 137,599 (37.36%)
2. SDA 41,370 (11.23%)
3. SDS 37,669 (10.23%)
4. SBiH 30,590 (8.31%)
5. SDP 20,073 (5.45%)
6. PDP 18,286 (4.96%)
7. DNZ 15,422 (4.19%)
8. DNS 12,316 (3.34)
9. SRS 8,534 (2.32%)
10. PSRS-NDS 7,008 (1.90%)
11. SP 6,541 (1.75%)
12. NSRzB 4,534 (1.23%)
13. HDZ 4,364 (1.18%)
14. SRS-Seselj 3,915 (1.06%)
Ukupno
Srbi 64,69%
Bosnjaci 32,03%
Hrvati 3.28%
------------------------------------------------
REGIJA 2 - MOSTAR, ukupno 159,886 glasaca
1. HDZ 1990 31,889 (19.94%)
2. HDZ 30,474 (19.06%)
3. SDA 17,441 (10.91%)
4. SBiH 15,637 (9.78%)
5. SNSD 14,200 (8.88%)
6. HSP 12,203 (7.63%)
7. SDP 7,602 (4.75%)
8. SDS 6,283 (3.93%)
9. NSRzB 5,389 (3.37%)
10. BPS 3,286 (2.06%)
11. PDP 2,745 (1.72%)
12. SRS 1,916 (1.20%)
13. SP 1,622 (1.01%)
Ukupno
Hrvati 50.00%
Bosnjaci 30.68%
Srbi 19.32%
-------------------------------------------------------------
REGIJA 3 - SARAJEVO, ukupno glasaca 447,854
1. SBiH 115,212 (25.73%)
2. SDA 99,114 (22.13%)
3. SDP 51,254 (11.44%)
4. SNSD 32,552 (7.27%)
5. HDZ 22,046 (4.92%)
6. BPS 21,653 (4.83%)
7. BOSS-SDU 16,427 (3.67%)
8. HDZ 1990 13,583 (3.03%)
9. NSRzB 11,563 (2.58%)
10. SDS 11,498 (2.57%)
11. SP-U 6,736 (1.50%)
12. HSP 5,752 (1.28%)
13. Mladi 4,846 (1.08%)
Ukupno
Bosnjaci 75.10%
Srbi 13.09%
Hrvati 11.81%
------------------------------------------------------------
REGIJA 4 - TUZLA, ukupno glasaca 443,420
1. SDA 79,577 (17.95%)
2. SNSD 72,464 (16.34%)
3. SDP 65,654 (14.74%)
4. SBiH 51,351 (11.58%)
5. SDS 47,585 (10.73%)
6. PDP 13,883 (3.13%)
7. HDZ 13,000 (2.93%)
8. NSRzB 12,476 (2.81%)
9. SP 10,091 (2.28%)
10. BOSS-SDU 8,997 (2.03%)
11. DNS 8,684 (1.96%)
12. BPS 8,552 (1.93%)
13. HDZ 1990 7,442 (1.68%)
14. SRS-Seselj 5,681 (1.28%)
15. PSRS-NDS 4,973 (1.12%)
16. DEPOS 4,846 (1.09%)
17. SRS 4,511 (1.02%)
Ukupno
Bosnjaci 51.81%
Srbi 40.26%
Hrvati 7.93%
---------------------------------------------------------
Dakle, kao sto se vidi, u sve 4 regije bi jedna od nacija imala apsolutnu vecinu, bez obzira na tzv "multietnicnost" regije. U svakoj od njih jedan od naroda bi mogao sam donositi vecinu vaznih odluka. Sustinski, nista se ne bi promjenilo u odnosu na "federalizaciju" zemlje.
PS: Sve stranke sam podjelio po nacijama, znam znam, nisu sve jednonacionalne, ali tu je to negdje.
PPS: Takodje, ova statistika ne uzima u obzir izlaznost naroda na izbore. Po nekim racunicama Hrvati su imali nesto manju izlaznost od ostala dva naroda, to bi im taman dalo prednost u regiji Mostar da predju na 51%.
- jeza u ledja
Eh, hajd da mi neko pomogne opovrgnuti ovu tezu:
Sva tri naroda u BiH zele zivjeti u teritorijalnim jedinicam u kojima ce imati vecinsku vlast - Bosnjaci imaju vecinu u cijeloj drzavi, stoga oni zele drzavu kao najvazniji nivo uprave, Srbi i Hrvati pak zele etnicke entitete kao najvazniji nivo uprave jer bi u njima imali vecinsku vlast.
Nek mi neko objasni na osnovu brojeva iznad, u cemu je razlika izmedju ovih regija i etnickih entiteta? Koja je svrha pravljenja multietnickih regija kad ce u njima opet jedan narod imati vlast? (Zar je bitna forma, kada sustina omogucava preglasavanje).
Bilo koja teritorijalna vrsta reorganizacije u BiH, pa makar ona bila na opcinskom nivou, ce pridonjeti apsolutnoj vladavini jednog naroda u velikoj vecini opcina, entiteta, cega vec.
Sva tri naroda u BiH zele zivjeti u teritorijalnim jedinicam u kojima ce imati vecinsku vlast - Bosnjaci imaju vecinu u cijeloj drzavi, stoga oni zele drzavu kao najvazniji nivo uprave, Srbi i Hrvati pak zele etnicke entitete kao najvazniji nivo uprave jer bi u njima imali vecinsku vlast.
Nek mi neko objasni na osnovu brojeva iznad, u cemu je razlika izmedju ovih regija i etnickih entiteta? Koja je svrha pravljenja multietnickih regija kad ce u njima opet jedan narod imati vlast? (Zar je bitna forma, kada sustina omogucava preglasavanje).
Bilo koja teritorijalna vrsta reorganizacije u BiH, pa makar ona bila na opcinskom nivou, ce pridonjeti apsolutnoj vladavini jednog naroda u velikoj vecini opcina, entiteta, cega vec.
- jeza u ledja
Pasa mojpasha078 wrote:Ovo je interesantan fenomen koji primjećujem na ovom forumu, a i šire. Uvjetovanja drugih etničkih grupa u BH da Bošnjaci nužno moraju smanjiti ili čak prestati pominjati genocid postaju sve glasniji. Čak štaviše, to se navodi kao glavni kočničar daljnjem napretku države. Podvaljuju se sitne floskule o gledanju u budućnost, trenutnom stanju i sl.
Cijela ova kampanja je orkestrirana i ima smisla. Ovo je opak pokušaj istih snaga koje su počinile genocid, bilo u Srebrenici ili Ahmićima da cementiraju rezultate istog. Sada će jeza uskočiti da doda da su rezultati već cementirani i ireverzibilni. No nije tako. Upravo zato svi ovi pokušaji, jer nije dovoljno samo pobiti narod, potrebno je izbrisati svijest o njegovom postojanju. Jedini način da se to postigne je da Bočnjaci "zaborave" da su živjeli u istočnoj Bosni i da "zaborave" na koji način i zašto tu više ne žive. Dok god se Bošnjaci "sjećaju" uvijek postoji mogućnost da rezultati genocida budu anulirani. Gubitnik je samo onaj ko zaboravi.

.