ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU
-
ibro dirka
Ma nisam ga ni procito (to bi za danas), a i tvoj post evo slucajno procitah. Sta ima u tebe, supljira li se jos? Da si bogdo u zavrsio u SDA mog'o bi komforno sa Hasanom Cengicem, u prazno, pa onda opet u suplje.Vodenjak wrote:Priznaj da je i tebe iznenadio onaj @Ahmmed sa svojim, kobajagi, elaboratom...ibro dirka wrote:ProoooooopaaaagaaandaaaaaaMora bit da bi bilo jal crno (bez Tite) jal bijelo (su njim
), nikako nesto trece.
Doduse, ni ne mere nikako drugacije na ovom forumu![]()
Sve je to zaludjeno moj brate i ko zna koliko ce im jos trebati da tobe dodju...![]()
Ehhh...
-
ibro dirka
Odgovor je DA. Sigurno ne bi bili ispod nivoa poltrona i bezskrupuloznih karijerista Pozderca i Bijedica, ili nedajboze raznoraznih Pizdarevica.Ahmmed wrote:Ma,mislim da je najvažnije poći od činjenice šta bi se desilo sa BiH da nije bilo partizanskog pokreta....I da taj pokret nije pobijedio....
Šta bi bila alternativa? Kako bi u nekoj drugoj situaciji prošli Bošnjaci? (Evo, ja ću govoriti isključivo o Bošnjacima). Da li bi najveći broj pripadnika tog naroda dobio priliku za solidno obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu skrb, mogućnost za pristojan posao? Da li bi bošnjački narod, na kraju krajeva, imao pravo da se afirmira kao narod, između ostalog i u političkom smislu te riječi, da nije bilo Titove Jugoslavije?Da li bi Bošnjaci , u nekoj drugoj situaciji, imali svoju političku elitu, a sasvim sigurno su je imali u Titovoj Jugoslaviji, ma koliko je dugo trajala borba za nacionalno ime? Da li bi ga uopće imali, pa makar i ono sa velikim m, da nije bilo Titove Jugoslavije? Jer, treba biti pošten pa reći da bošnjačka politika, od dolaska Austro-ugarske, pa do drugog svjetskog rata, i nije bila politika u pravom smislu te riječi. Njezini predstavnici su se ( uz nekoliko izuzetaka) skoro isključivo bavili pozicijom svoga staleža, dakle jednim malim brojem ukupne muslimanske populacije. Glavni interes jeste bio posjed, suština odnosa sa Srbima i Hrvatima, ovisila je od njihovog odnosa prema agrarnom pitanju, što je otežavalo političko sazrijevanje Bošnjaka.Priča o vjerskoj i kulturnoj autonomiji, također je većim dijelom bila motivirana u svrhu zadržavanja staleških povlastica. Danas, na taj period gleda se odveć romantičarski....Pa su nam svi junaci: Počev od posljednjih decenija osmanske vlasti i Husein-kapetana Gradaščevića, koji je, ma koliko danas bio glorificiran, na hatoru najrpije imao svoj lični interes u borbi za autonomiju...Još niko se nije ozbiljno pozabavio analizom mogućega stanja običnog puka, u prvom redu muslimanskog, čak i da je autonomija uspjela.Iz istih su razloga, dakle ličnih, i Rizvanbegovići stali na stranu sultana. I Ali-beg Firdus, u prvom je redu imao na umu interes veleposjednika. Naravno, neke stvari jesu , barem dijelom olakšale poziciju muslimana nakon odlaska Osmanlija.Ne treba zanemariti ni pozitivan uticaj gore pomenute borbe za vjersko-prosvjetnu autonomiju. ALI,ovakav način razmišljanja doveo je do skoro potpunog odstustva bilo kakve afirmacije Bošnjaka kao naroda, jer su posjedi bili važniji od svega, a koketiranje sa Srpstvom i Hrvatstvom dio "strategije", koja je imala samo trenutačni efekat.Rahmetli Mehmed Spaho, pokušao je promijeniti stvari....Ako ništa, percepcija drugih o postojanju muslimana, a koji nisu ni Srbi ni Hrvati, postajala je konstanta,ma koliko se to velikosrpskom i velikohrvatskom projektu, još u taj vakat, nije sviđalo....
Kad je došla Titova Jugoslavija, došlo je i do nacionalizacije i još jedne eksproprijacije eksproprijatora...I ovdje se otvara pitanje koliko su danas pojedini Bošnjaci,zapravo spremni u drugi plan staviti lično i iskustvo njihovih obitelji sa komunističkom Jugoslavijom. Jer, ako se predstavljaš avangardom, onda , valjda, vodiš računa o općem interesu. Opći interes muslimana u Titovoj Jugoslaviji je, uz sve nedostatke, očuvan. Na toj činjenici treba se i graditi odnos prema tom periodu naše prošlosti.Ja nekako mislim, da poneki hektar i pet -šest dućana, ne mogu i ne smiju biti vrijedniji od cijelog naroda. I ovdje nije riječ o ideologiji i neslaganju s njom. Neslaganje je legalno, kao što je , ma kako to zvučalo, bilo legalno i obračunavanje Titove Jugoslavije sa svim ideologijama, koje su ugrožavale njen opstanak.
Već sam pisao, imao sam u svojoj porodici i osvjedočenih komunista i ljudi ideologije sasvim suprotne komunizmu i onih kojima je suština problema sa komunizmom bila u činjenici oduzimanja imovine. Rahmetli dedo je ,sa još devet begova, otišao Titu da se žali zbog oduzimanja zemlje, 2 pilane i 14 dućana, magaza i skladišta.Tito ih primio...Lijepo...."Zamolio" ih da uzmu ponuđeni novac....Oni uzeli, pa zasjeli , okrenuli janjad, pare bacili u vatru. Pravna država radila svoj posao, poslala ih u zatvor. A dedo o Titu, uglavnom, lijepo govorio.U Džemala Bijedića se zaklinjao. Rankovića mrzio iz dna duše. No o pokušaju pune realizacije "džentlmenskog sporazuma" sa Turskom,pedesetih godina prošlog stoljeća o iseljavanju muslimana, a čiji nje glavni akter bio Ranković,nekom drugom prilikom.
Naravno, ne žalim za onim što je prošlo. Ne plačem jer nisam nasljednik hektara i dućana. Iako je ponešto i ostalo( Almasli grane i šorvane nisu dirali
)Još manje plačem za Titom i njegovom Jugoslavijom. Koje se sjećam po djetinjstvu. Bezbrižnom.O današnjem vaktu,( ne mislim na Dayton
) koji je teorijski bio lijepo zamišljen, a u praksi izgleda kako izgleda, sve je rečeno....
Ova suplja o Titu kao spasiocu je slicna onoj po kojoj je recimo Aljo spasio BiH, rekao bih i gora. Gdje je tacno Superman Tito koga spasio od onoliko pobijenih a da nije bilo za foro aparate? Zasto ih ne spasava i po istocnoj Bosni? Zasto umjesto da ih spasi ucini sve da primi u partizane cetnike koji su ih klali?
De ne glupirajte se vise, zivi bili. Mora da je lijepo mudrovati po forumima i uvlaciti se zaglupljenoj vecini, ali red bi bio da se bar nekih floskula i nebuloza bar jednom rijesimo. Godina je 2007, pogledajte malo iza sebe.
Posto se evo svi nesto "ocitavamo", meni su oba rahmetli djeda bili "u Titinim". Da sam ja bio pred tim izborom, sa ovim sto znam, ne bi mi palo na pamet. Tito je bio jedan obicni politikant, megaloman, licemjer, egoist, hedonist, poguzija. Manje vise sve sto je od onog rata do smrti uradio bilo je da svoju guzicu dobro osigura i kasika mu je, sa nasim budalasima kojih nikada nije falilo, pala u med.
-
ibro dirka
Ne opisujem Lepog mada ni on tu nije predaleko, ali tebe i bratiju spomenuh. Nadji se.
- Fair Life
ibro dirka wrote:...
Tito je bio jedan obicni politikant, megaloman, licemjer, egoist, hedonist, poguzija. Manje vise sve sto je od onog rata do smrti uradio bilo je da svoju guzicu dobro osigura i kasika mu je, sa nasim budalasima kojih nikada nije falilo, pala u med.

-
_BosanaC
O ovome pricas?ibro dirka wrote:Ne opisujem Lepog mada ni on tu nije predaleko, ali tebe i bratiju spomenuh. Nadji se.
ibro dirka wrote:Sine, sprovodim ti je na mami, bas kao i ostatak ansambla, pa i nemam potrebe za tim ovdje. Kontas?
-
ibro dirka
Ima slicna i sa Drazom u glavnoj ulozi, de i nju postiraj, ziv bio.Fair Life wrote:ibro dirka wrote:...
Tito je bio jedan obicni politikant, megaloman, licemjer, egoist, hedonist, poguzija. Manje vise sve sto je od onog rata do smrti uradio bilo je da svoju guzicu dobro osigura i kasika mu je, sa nasim budalasima kojih nikada nije falilo, pala u med.
-
ibro dirka
Ne, to je s drugog foruma namjenjeno nekom drugom. Za tebe je ovo o budalasima kojih nikad nije falilo, mada mi je drago da si idolpoklonstvo Titi zamijenio sa mnom.
-
ibro dirka
A da vidis tek koliko je raje bilo na Cacinoj dzenazi...
- Zavatoni
Ovo buraz nije bila raja, u pravom smislu te riječi, a naravno u globalnim okvirima, već nešto "completely different".ibro dirka wrote:A da vidis tek koliko je raje bilo na Cacinoj dzenazi...
@Ahmed i @valterbranisarajevo
Svaka čast momci. Bio je užitak pročitati vaše postove. Svaka čast.
-
ibro dirka
Jeste, dobrim dijelom socijalisticki i nesvrstani atrapi, uz nesto zapadnih diplomatskih poltrona i licemjera. Titina raja.
- Zavatoni
super ti ide ovo obrtanje teza...ibro dirka wrote:Jeste, dobrim dijelom socijalisticki i nesvrstani atrapi, uz nesto zapadnih diplomatskih poltrona i licemjera. Titina raja.
Sahrana druga Tita je zvanično bila najposjećenija sahrana jednog državnika u prošlom stoljeću.
-
testament
#246 zločini titovih partizana u drugom sv.ratu
E da mi je vidjeti sliku tvoje raje,i sliku raje tvog omiljenog državnika/političara,na njegovoj dženazi(ko god on bio)
-
ibro dirka
Haj da je recimo i tako, mLogo je tuzno i zalosno bilo i nebo je plakalo za najvecim sinom nasih naroda i narodnosti, marsalom, bravarom i trostrukim narodnim herojem. Smrc. I?Zavatoni wrote:super ti ide ovo obrtanje teza...ibro dirka wrote:Jeste, dobrim dijelom socijalisticki i nesvrstani atrapi, uz nesto zapadnih diplomatskih poltrona i licemjera. Titina raja.
Sahrana druga Tita je zvanično bila najposjećenija sahrana jednog državnika u prošlom stoljeću.
Upravo dokazujes jednu od mojih teza, a ti sam skontaj koju.
-
ibro dirka
#248 Re: zločini titovih partizana u drugom sv.ratu
I ja mislim da je dzenaza najbitnija u zivotu, svaka cast.testament wrote:E da mi je vidjeti sliku tvoje raje,i sliku raje tvog omiljenog državnika/političara,na njegovoj dženazi(ko god on bio)
- Prozor
Tekst ti je odlicanAhmmed wrote:Počev od posljednjih decenija osmanske vlasti i Husein-kapetana Gradaščevića, koji je, ma koliko danas bio glorificiran, na hatoru najrpije imao svoj lični interes u borbi za autonomiju...Još niko se nije ozbiljno pozabavio analizom mogućega stanja običnog puka, u prvom redu muslimanskog, čak i da je autonomija uspjela.Iz istih su razloga, dakle ličnih, i Rizvanbegovići stali na stranu sultana.
- Zavatoni
Ne znam o čemu govoriš jer slabo pratim tvoje uradke.ibro dirka wrote:Haj da je recimo i tako, mLogo je tuzno i zalosno bilo i nebo je plakalo za najvecim sinom nasih naroda i narodnosti, marsalom, bravarom i trostrukim narodnim herojem. Smrc. I?Zavatoni wrote:super ti ide ovo obrtanje teza...ibro dirka wrote:Jeste, dobrim dijelom socijalisticki i nesvrstani atrapi, uz nesto zapadnih diplomatskih poltrona i licemjera. Titina raja.
Upravo dokazujes jednu od mojih teza, a ti sam skontaj koju.
Razlozi: poprilično si u izražavanju neargumentovan i sve ti se svodi na korištenje banalnih metafora i postavljanje teza, a vidio sam i da često koristiš neki prepotentni "vidi me što sam pametan" stav da bi vrijeđao sugovornike.
Ima vas trenutno dosta na našem političkom nebu. Uzmi onog Tadića iz SDS-a za primjer. I on je vrlo jak u postavljanju teza i elaboraciji istih, a argumenata ni na mapi. Naravno argumenti kod nas su rijetko kad i bitni kad imaš narod koji se pale na IDEJE i TEZE.