kub lajkan wrote:Ali sto je najgore, Bosnjake ce uspjeti ubijediti da je to sve za njihovo dobro...
DANI: Jeste li bili svjesni da u sadašnjim uslovima partnerstvo sa Deltom i Miškovicem može biti pogodan teren za optužbe sa kojima se susrecete iz medija koji su u vlasništvu ili pod Selimovicevom kontrolom?
RADONCIC: Mene u principu mnogo ne brinu ratni profiteri i ratnoprofiterski mediji. Zašto nisam zabrinut? Prvo, ja sam svaki dan rata bio u Sarajevu, bio sam u Armiji BiH, Avaz godinama s razlogom važi - a to su cak konstatacije State Departmenta - kao medij koji prevashodno štiti i promoviše bošnjacke interese.
Zadnja stvar koja se meni i Avazu
može prebaciti jest da radimo nešto protiv Bošnjaka. Zaista nisam bio zabrinut da se posao s Deltom može tako shvatiti, a diskvalificiranja od strane gospodina Selimovica doživljavam više kao nervozu, da ne kažem histeriju, jednog tržišnog gubitnika nego kao ozbiljne primjedbe.
DANI: Kako gledate na saopcenje udruženja Majki Srebrenice u kojem se kaže da Vi i Avaz, kao navodni zaštitnici bošnjackog interesa idete u partnerstvo sa Miloševicevim suradnikom, pri cemu se iznose i teške optužbe na racun Miškovica, poput one da je finansirao ratne zlocine pocinjene u BiH?
RADONCIC: Gospodin Ibran Mustafic je kontroverzna licnost i na njega ne bih trošio rijeci. I kada me je gospodin Selimovic probao optužiti da sam bacio bombu pred njegovu kucu, a ne, kao što se vec zna, ljudi kojima je dugovao novac, gospodin Ibran Mustafic se ukljucio u kampanju protiv mene: sjecate se njegovih tekstova
Crni Fahro iz Crne Gore?
Zaista mislim da se radi o jednoj manipulaciji, ali je žalosno da gospoda Mustafic i Selimovic manipulariju žrtvama Srebrenice. Imam pouzdanu informaciju da je Selimovic pokušao još ranije ostvariti kontakt s Miškovicem, ali ocito Miškovic bira partnere. Ova kampanja je rezultat bijesa i zbog toga.
kub lajkan wrote:Mislim da postoje neki principi kojih se Avaz mora drzati da bi ostao na vrhu, odnosno da bi na maksimumu drzao svoj utjecaj.
Koji su to principi u pravljenju novine kojih se Fahro nikad nije odrekao?
Ja ih nadjoh dva, a sigurno ih ima i vise:
1) Uvijek budi na strani vodje Islamske zajednice
RADONCIC: (...)Sa Bakirom sam u korektnim odnosima i za njega
me veže jedno prijatno prijateljstvo.
DANI: A sa Mustafom Cericem?
RADONCIC: Rahmetli predsjednik i ja bilo smo i veliki prijatelji i imali žestokih polemika. Izetbegovic je neponovljiva historijska licnost. Kad je uvaženi reis u pitanju, zaista mislim da Bošnjaci ili bolje receno bosanski muslimani prema svojim vjerskim vodama moraju imati dobronamjeran pristup i raditi sve na njihovoj afirmaciji.
Institucija reisul-uleme za nas je važnija nego što mnogi mogu da shvate. Personalno, reis je vrlo obrazovan, karizmatican, tolerantan, covjek koji objedinjuje Bošnjake i mislim da je idealna licnost za predstvaljanje ne samo bosanskih nego i evropskih muslimana u ovom trenutku.