"Inteligentna kreacija" ili jednostavno los dizajn

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
digger

Post by digger »

A wrote:Selidbom, kako se izdvojio jedan dio iz plemena, tako je osiromasen genetski kapital covjeka i daljim generacijama su prenosene pojacane osobine samo iz onog sto je "poneseno" na put...
Prije par godina je zapocet ogroman svijetski poduhvat "Human Genome Project" da bi se istim identifikovali ljudski geni i kromozomi, da se ovi stave u korelaciju unutar DNA, zatim da se kreira databaza, te da se radi sve sto treba da slijedi ovako komplikovan poduhvat.

U tom procesu, grupa Britanskih naucnika je otisla u Afriku, "kolijevku civilizacije" gdje su uzeli primjerke krvi od ljudi iz raznih dijelova. Analizirajuci uzorke, dosli su do interesantnog podatka da jedan od kromozoma drugaciji kod nekolicine ljudi u jednom odredjenom dijelu Afrike. Naucnici su odlucili da se povezu sa drugim naucnicima koji rade na projektu i to sa onima iz Rusije, Indije, Indonezije, Mongolije (uglavnom zapadna Azija) i da od njih traze da prate ovu anomaliju u svojim zemljama.

O ovome sam gledao 4- ili 6-satni program na PBS (mislim da je bio "National Geographic". Pokusacu da nadjem ime pa i mogucnost da nabavim CD ako je moguce).

Nakon duzih traganja i eksperimenata u nekoliko azijskih podrucja, dobili su nalaze krvi od 4 osobe koje su imale istu genetsku anomaliju. Jedan zivi u Indiji, jedan negdje u blizini Vladivostoka, jedan je mislim Mongolac, a za cetvrtog se ne sjecam.

Interesantno je da osoba iz Indije izgleda kao "pravi" Indijac (tamne puti), a Rus je kao mongolski tip: okruglo lice i oci kao kod orijentalaca.

Bazirano na drugim cinjenicama i sa ovim nalazom, predpostavljaju da su ljudi iz Afrike presli u Aziju i tu nastavili razlicitim putevima koji su ih doveli do razlicitih odredista. Da su genetski identicni a fizicki razliciti tumaci se uslovima zivota u odredjenim regionima i prirodnom aklimatiziranju u novoj okolini, koje je trajalo desetinama hiljada godina.

P.S.: Ovo je samo komentar za one koji vjeruju da ovi primjeri sluze kao dalja potvrda adaptacije ljudskog roda i sirenja istog po zemaljskoj kugli. Isto je isuvise komplikovano za nas obicne forumske smrtnike da bi ovo razglabali.
Last edited by digger on 21/01/2006 22:58, edited 1 time in total.
avicena

Post by avicena »

digger

Post by digger »

Interesantno.

A evo i link preko "National Geographic" vebsajta oko kromozoma "Y" i interesantna zapazanja u vezi brace Makedonaca. Mislim da je link http://www.phoenicia.org .
Researchers from the Department of Immunology and Molecular Biology, H. 12 de Octubre, at the "Universidad Complutense", from Madrid, Spain, and Tissue Typing Laboratory Institute of Blood Transfusion, Skopje, Republic of Macedonia, conducted the first genetic research on a number of groups of people from various areas around the Mediterranean, the Near East and Africa. Though their study focused on the Macedonians vis-?-vis other population, the result of the study brought about interesting and remarkable results regarding the origins of the Lebanese.

HLA (Human Leucocyte Antigens) alleles have been determined in individuals from the Republic of Macedonia by DNA typing and sequencing. HLA-A, -B, -DR, -DQ allele frequencies and extended haplotypes have been for the first time determined and the results compared to those of other Mediterraneans.

Samples studied
The study used the following samples for their calculations: 172 unrelated ethnic Macedonians from Skopje; 98 Moroccans; 98 Berbers; 94 Moroccan Jews; 176 Spaniards; 80 Basques; 228 Portuguese; 179 French; 102 Algerians; 91 Sardinians; 284 Italians; 80 Ashkenazi Jews; 80 non-Ashkenazi Jews; 135 Cretans; 85 Greeks from the Aegean; 95 Greeks from Attica; 101 Greeks from Cyprus; 59 Lebanese from Niha el Shouff; 93 Lebanese from Kafar Zubian; 100 Iranians; 228 Turks; 105 Armenians; 101 Egyptians from Siwa; 83 Oromo; 98 Amhara; 38 Fulani; 39 Rimaibe; 42 Mossi; 77 San (Bushmen); 192 Senegalese; and 86 South African Blacks.

Conclusion

The major conclusion reached that relates to the Lebanese indicates that they belong to the "older" Mediterranean substratum. This means that the Lebanese share the same genetic identifiers like the Macedonians, Iberians (including Basques), North Africans, Italians, French, Cretans, Jews, Anatolians (aboriginal Turks), Armenians and Iranians.
Shoshana

Post by Shoshana »

Kako ovo zaboravih...

Bog postoji... Zove se Floyd Romesberg, zivi radi ( i kreira) u La Jolla California :D :D

omace mi se La jolla :-D Lapsus
Last edited by Shoshana on 24/01/2006 01:31, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:Kako ovo zaboravih...

Bog postoji... Zove se Floyd Romesberg, zivi radi ( i kreira) u La Holla California :D :D
pa sad :D ne znam bas :D
njegov dizajn je bolji :D :D :D nego ovaj bozji :D :D :D
El-Vedex

Post by El-Vedex »

Hmmmmmmmm da , osvjezavajuce je uvijek iznova primjetiti da ljudi razmisljaju o onome nikad ne odgovorenom ZASTO.

Ne znam ZASTO , i zbog toga imam dvije opcije VJEROVATI ili NE Vjerovati .

Vjerovati u nesto znaci , ne znati. Jer da znam ne bih imao potrebu da vjerujem.
A ako vjerujem , nemam niti jednog validnog razloga da kazem nesto ruzno onom koji ne vjeruje.
Volio bih znati , kad je covjek sebi postavio pitanje , Sto je Bogu trebalo ovo sve.
Mislim moze li se Bog promisljati u kontekstu ljudske nomenklature stvari i materije. Dali je moguce da ima i jedan ljudski atribut.
Milostiv je ljudski atribut . Ili mozda nije . . . hmmm otkad postoji uopste taj pojam Milostiv . . . Jeli nam ga Bog pojasnio , pa ga mi danas koristimo.
Bicu malo konfuzan . . . Sta ce meni 70 hurija u Dzenetu . . . Mislim ZASTO se ja sad moram boriti i cudoredno zivjeti da bih dobio tu nagradu Dzenet , Raj ili kako se vec sve imenuje ta Bozija nagrada.
Zasto nemamo svi iste startne pozicije , neki se rodili sakati , neki ruzni itd... A neki opet sve to suprotno . . .
Stari su govorili da je sve zapisano , prije nego se rodis. To ne mogu ni dan danas da sazvacem , pa sta ce mi onda slobodna volja . . .
Ja sam zbunjen sto vise pokusavam da saznam . . . Postoji li Pocetak Pocetka . . . ili me moj um zavarava sofizmima. Ili Sejtan , Djavo , Sotona bash postoji pa mi sve to danas relativizira. Koliko su ljudi po svom nahodjenju i ceifu iscenirali , secirali , razvodnili , obojili mozebitnu Istinu . . . (Znam da imaju ljudi koji kao znaju odgovore na ova pitanja. Ali na svaki taj odgovor ja imam alternativu i protu pitanje)
Odlucio sam da trazim nauku , da ucim , da prihvatam razlicita misljenja, nastojim biti ne umisljen , trazim istinu . . . , odlucio sam da ne odbacujem ono sto je covjek postigao svojim promisljanjem, znatizeljom i potrebom . . . I odlucio sam da se ne kockam sa samim sobom jer vidim da prolazim . . . I volim nauku jer znam da mi ona objasnjava KAKO i zasto , Ali cak ni voljena nauka mi nije odgovorila ZASTO sve ovo tebi treba Boze ako postojis. A intimno u sebi vjerujem da postojish i da si neko bivstvovanje izvan pojmovnih okvira ljudskog rezonovanja i shvatanja. I ako je ono tacno sto religije pricaju onda je najnoprmalnija situacija da se to ne vari niti shvata tako jednostavno . . . Odnosno ostaje mi da vjerujem ako hocu . . . il ida kazem "daj Boze, prestani da crkajesh od smjeha gore negdje i nadji si neku drugu zanimaciju za razbijanje dosade" . . . ili da odbacim bilo kakvu ideju Boga i viseg bica i da me uhvati nenormalna panika da kad mi kucne cas nema nishta , totalna nesvjesna nirvana . . . Pa nije ni to lose , nema nagrade , nema kazne . . . Ali zasto bih onda pristao da budem prosjecni Bosanac a ne ultra bopgati Amerikanac , i sto bih trpio sve ove seljake i papke oko sebe. Zbog cega bih se uopste trudio da budem Human kad ima nehumanih , zasto bih pristao na malo kad neko ima puno , I zasto ja na kraju ne bih uzeo PRAVO u svoje ruke i koji bi k...c uopste zelio dostici duboku starost ako me opet ceka nesvjesna niravna. Sto da ne odapnem u tripu Heroina . . . Mogao bih se ja ovako igrati svojim mislima i kritickom moci uma dok ne skapam od umora i opet niko mi nebi mogao reci adekvatan odgovor. (Iako neki misle da ga imaju , a ja kazem da je sve to stvar ubjedjenja)
Zato mi ostaje da vjerujem koliko ne mogu da objasnim. Niko mi nije dao precizno objasnjenje Boze da postojis a niti da ne postojish.
Ako postojish onda te sigurno ne mogu objasnjavati niti definirati , jer nemam tvoje Atribute . . . niti ih moji pojmovi koji su se diferencirali Milenijumima i generacijama prije mene mogu objasniti.
Ja cu da vjerujem da postojish jer cu tako ako nishta olaksati drugim ljudima oko sebe zivot . Vjerujem da ti zbog ovoga mog vjerovanja a ne znanja neces popizditi jer to je cisto ljudski atribut. Fakat me je strah ako imash ljudske Atribute kao sto su Srdzba ili Milost . . .
Mozda sam kriv sto ne znam. Ali zatu cu da vjerujem. Jer svjet mi je nekako ljepsi sa Bogom , inace bih crko od tuge zbog nepravde , cionizma , ratova i svekolike ljudske gluposti. Ja jesam hrabar da sve posaljem u pm ali to nikako ne bi ispravilo svekoliku i do sudnjeg dana neunistivu ljudsku glupost i umisljenost . . . Jes da me brinu sumnje slicne diggerovim ali , kad se oslobodim umisljenosti, vidim da imam granicu , koliko god cijenio sve sto su hrabri umovi dosad postigli.
Kako god razmislim onako koliko je to moguce objektivno. Ako uopste ne postojish opet nam ostaju sakata, maloumna, siromashna , obogaljena djeca, zene , momci jednom rijecju Ljudi. Opet neki imaju vise neki manje . . . Pored svih aviona , svemirskih brodova , Hublova , Mekintosha , programskog jezika C , Mercedesa CLK i onog Audija kojeg sam neki dan kupio . . . I cak kad uspijemo kolonizirati Mars bice onih jadnih i unesrecenih iako nisu nimalo glupi niti su to necim zasluzili.
Zato cu ja da vjerujem uprkos svim sumnjama koje me muce i cine mi zivot nekad tezim nekad zanimljivijim , nekad ljepsim . . . Ja cu vjerovati intimno u sebi i necu nikog time opterecavati da postoji pravda nezavisna od covjeka i Drzave i pokusacu da u svemu tome ne ostanem pasivan i pokusacu da dam svoj udio u napretku i spoznaji covjeka ma koje on boje koze i ubjedzenja bio . . . ako je i to greska , e onda sam najebo , al nema veze ja cu i dalje da vjerujem u bivstvovanje tvoje . . . Jer ne znam da li postojish. Ali VJERUJEM.
JEr ionako je bezze da ne postojish. A ZASTO nebi postojao. I eto mene opet na granici.
Odbijam da budem glup i umisljen. Neka te Boze.

P.S.
Izvini ako grijesim sto ne zaradjujem za zivot promovirajuci Tebe ali vjerujem da to vec neko radi puno bolje od mene. I izvini ako ovo izgleda ne Bogobojazno i na momente Bogohulno ali ja te shavtam puno superiornije nego sto to svi pojmovi koje sam dosad naucio mogu objasniti.
Zaboravih reci. 0naj film sa Al Pacinom i Keanuom "Djavolji advokat" nije uopste los . . . tjera na razmisljanje. Al postoje tomovi Knjiga prije toga.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Hmmmmmmmm da , osvjezavajuce je uvijek iznova primjetiti da ljudi razmisljaju o onome nikad ne odgovorenom ZASTO.

Ne znam ZASTO , i zbog toga imam dvije opcije VJEROVATI ili NE Vjerovati .

Vjerovati u nesto znaci , ne znati. Jer da znam ne bih imao potrebu da vjerujem.
A ako vjerujem , nemam niti jednog validnog razloga da kazem nesto ruzno onom koji ne vjeruje.
Volio bih znati , kad je covjek sebi postavio pitanje , Sto je Bogu trebalo ovo sve.
Mislim moze li se Bog promisljati u kontekstu ljudske nomenklature stvari i materije. Dali je moguce da ima i jedan ljudski atribut.
Milostiv je ljudski atribut . Ili mozda nije . . . hmmm otkad postoji uopste taj pojam Milostiv . . . Jeli nam ga Bog pojasnio , pa ga mi danas koristimo.
Bicu malo konfuzan . . . Sta ce meni 70 hurija u Dzenetu . . . Mislim ZASTO se ja sad moram boriti i cudoredno zivjeti da bih dobio tu nagradu Dzenet , Raj ili kako se vec sve imenuje ta Bozija nagrada.
Zasto nemamo svi iste startne pozicije , neki se rodili sakati , neki ruzni itd... A neki opet sve to suprotno . . .
Stari su govorili da je sve zapisano , prije nego se rodis. To ne mogu ni dan danas da sazvacem , pa sta ce mi onda slobodna volja . . .
Ja sam zbunjen sto vise pokusavam da saznam . . . Postoji li Pocetak Pocetka . . . ili me moj um zavarava sofizmima. Ili Sejtan , Djavo , Sotona bash postoji pa mi sve to danas relativizira. Koliko su ljudi po svom nahodjenju i ceifu iscenirali , secirali , razvodnili , obojili mozebitnu Istinu . . . (Znam da imaju ljudi koji kao znaju odgovore na ova pitanja. Ali na svaki taj odgovor ja imam alternativu i protu pitanje)
Odlucio sam da trazim nauku , da ucim , da prihvatam razlicita misljenja, nastojim biti ne umisljen , trazim istinu . . . , odlucio sam da ne odbacujem ono sto je covjek postigao svojim promisljanjem, znatizeljom i potrebom . . . I odlucio sam da se ne kockam sa samim sobom jer vidim da prolazim . . . I volim nauku jer znam da mi ona objasnjava KAKO i zasto , Ali cak ni voljena nauka mi nije odgovorila ZASTO sve ovo tebi treba Boze ako postojis. A intimno u sebi vjerujem da postojish i da si neko bivstvovanje izvan pojmovnih okvira ljudskog rezonovanja i shvatanja. I ako je ono tacno sto religije pricaju onda je najnoprmalnija situacija da se to ne vari niti shvata tako jednostavno . . . Odnosno ostaje mi da vjerujem ako hocu . . . il ida kazem "daj Boze, prestani da crkajesh od smjeha gore negdje i nadji si neku drugu zanimaciju za razbijanje dosade" . . . ili da odbacim bilo kakvu ideju Boga i viseg bica i da me uhvati nenormalna panika da kad mi kucne cas nema nishta , totalna nesvjesna nirvana . . . Pa nije ni to lose , nema nagrade , nema kazne . . . Ali zasto bih onda pristao da budem prosjecni Bosanac a ne ultra bopgati Amerikanac , i sto bih trpio sve ove seljake i papke oko sebe. Zbog cega bih se uopste trudio da budem Human kad ima nehumanih , zasto bih pristao na malo kad neko ima puno , I zasto ja na kraju ne bih uzeo PRAVO u svoje ruke i koji bi k...c uopste zelio dostici duboku starost ako me opet ceka nesvjesna niravna. Sto da ne odapnem u tripu Heroina . . . Mogao bih se ja ovako igrati svojim mislima i kritickom moci uma dok ne skapam od umora i opet niko mi nebi mogao reci adekvatan odgovor. (Iako neki misle da ga imaju , a ja kazem da je sve to stvar ubjedjenja)
Zato mi ostaje da vjerujem koliko ne mogu da objasnim. Niko mi nije dao precizno objasnjenje Boze da postojis a niti da ne postojish.
Ako postojish onda te sigurno ne mogu objasnjavati niti definirati , jer nemam tvoje Atribute . . . niti ih moji pojmovi koji su se diferencirali Milenijumima i generacijama prije mene mogu objasniti.
Ja cu da vjerujem da postojish jer cu tako ako nishta olaksati drugim ljudima oko sebe zivot . Vjerujem da ti zbog ovoga mog vjerovanja a ne znanja neces popizditi jer to je cisto ljudski atribut. Fakat me je strah ako imash ljudske Atribute kao sto su Srdzba ili Milost . . .
Mozda sam kriv sto ne znam. Ali zatu cu da vjerujem. Jer svjet mi je nekako ljepsi sa Bogom , inace bih crko od tuge zbog nepravde , cionizma , ratova i svekolike ljudske gluposti. Ja jesam hrabar da sve posaljem u pm ali to nikako ne bi ispravilo svekoliku i do sudnjeg dana neunistivu ljudsku glupost i umisljenost . . . Jes da me brinu sumnje slicne diggerovim ali , kad se oslobodim umisljenosti, vidim da imam granicu , koliko god cijenio sve sto su hrabri umovi dosad postigli.
Kako god razmislim onako koliko je to moguce objektivno. Ako uopste ne postojish opet nam ostaju sakata, maloumna, siromashna , obogaljena djeca, zene , momci jednom rijecju Ljudi. Opet neki imaju vise neki manje . . . Pored svih aviona , svemirskih brodova , Hublova , Mekintosha , programskog jezika C , Mercedesa CLK i onog Audija kojeg sam neki dan kupio . . . I cak kad uspijemo kolonizirati Mars bice onih jadnih i unesrecenih iako nisu nimalo glupi niti su to necim zasluzili.
Zato cu ja da vjerujem uprkos svim sumnjama koje me muce i cine mi zivot nekad tezim nekad zanimljivijim , nekad ljepsim . . . Ja cu vjerovati intimno u sebi i necu nikog time opterecavati da postoji pravda nezavisna od covjeka i Drzave i pokusacu da u svemu tome ne ostanem pasivan i pokusacu da dam svoj udio u napretku i spoznaji covjeka ma koje on boje koze i ubjedzenja bio . . . ako je i to greska , e onda sam najebo , al nema veze ja cu i dalje da vjerujem u bivstvovanje tvoje . . . Jer ne znam da li postojish. Ali VJERUJEM.
JEr ionako je bezze da ne postojish. A ZASTO nebi postojao. I eto mene opet na granici.
Odbijam da budem glup i umisljen. Neka te Boze.

P.S.
Izvini ako grijesim sto ne zaradjujem za zivot promovirajuci Tebe ali vjerujem da to vec neko radi puno bolje od mene. I izvini ako ovo izgleda ne Bogobojazno i na momente Bogohulno ali ja te shavtam puno superiornije nego sto to svi pojmovi koje sam dosad naucio mogu objasniti.
Zaboravih reci. 0naj film sa Al Pacinom i Keanuom "Djavolji advokat" nije uopste los . . . tjera na razmisljanje. Al postoje tomovi Knjiga prije toga.
Matere mi moje dok sam bio u nekoj vrsti "krize" postavljao sam sebi ta piatanja... ali eto negdje čovjek prokine...
ne može se to objasniti ... potvrditi,dokazati,ne dokazati itd...
to je srce... meni nije nikad bilo jasno baš ono što kažeš :
zašto je Bogu trebalo sve ovo?
Niko mi nije dao precizno objasnjenje Boze da postojis a niti da ne postojish
i niko nikad neće...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

amen.
JACINA

Post by JACINA »

Duhovnost u covjeka je korisna stvar. To je prvi (med.) otkrio S. Freudov ucenik K.G. Jung pocetkom proslog stoljeca izucavajuci ljudske neuroze i psihoze. Polazemo puno u nasu duhovnost i potragu za visim entitetima i dimenzijama umjesto da se bavimo stvarima koje nas okruzuju, prvenstveno svojim porodicama. Ljudski rod ili rasa nije dugo na nasoj majci planeti. Mi smo tu neki dvjestotinjak hiljada godinica, ako uporedimo starost iste od nekih 4,5 milijarde godina. Kada bi paralelno uporedili starost nase majke planete sa srednjovjecnim covjekom (50 god), tada bi ljudski rod trajao nekih posljednjih 5 - 10 minuta!!! LJudski rod je u tom stadiju da trazi nesto uzviseno samim tim sto smo stekli samosvijest procesom evolucije. Da vam jos jednu usporedbu dam: Zamislimo sada vrijeme od pojave ljdskog roda (200 000 god) i isto kao maloprije jednog srednjovjecnog covjeka. Ljudski rod bi tada bio u kasnom stadiju latencije ili mozda ranoj adolescenciji! Govorili vam to sta? Dobro znamo kakva su djeca u tom periodu svog razvoja. To bi znacilo da se nalazimo u jednom vrlo opasnom periodu svoje evolucije a samim tim i civilizacije. Treba jos mnogo vremena da nas voljeni ljudski rod dostigne svoju ZRELOST, naravno ako sami sebi ne presudimo (zamislite sta ce oni koji prezive, naravno da ce traziti razlog u visem entitetu za nas kijamet). Mi smo jos u svojim povojima! Jos uvijek trazimo zaklon, utjehu, zastitu, sigurnost, kod nekog jaceg nego sto smo mi sami, nekog autoriteta koji moze reci DOSTA! Sigurno se svi sjecamo ovih etapa iz nasih zivota. Ali, nismo jos to prosli, jos uvijek ceznemo za onom milom toplinom naseg doma iz djetinjstva. Nadam se da ce ljudi poceti malo jasnije GLEDATI sliku oko sebe i VIDJETI svoju planetu, umjesto da ZAMISLJAJU. Nadam se da ce ljudi jednog dana vise paznje posvetiti svojim rodjacima u prirodi (znam da je jos rano o tome razmisljati kada se trenutno najmanje dva-tri rata vode na nasoj majci planeti). Nadam se... Kao sto rekoh na pocetku, duhovnost je bitna covjeku ali isto tako moze biti opasna; psihijatri i psiholozi su to davno uvidjeli u svojim istrazivanjima ljudskog psihizma. Ndam se da necu nikoga uvrijediti sa svojim pogledima na svijet. Ovo je sve dobronamjerno...
El-Vedex

Post by El-Vedex »

JACINA wrote:Duhovnost u covjeka je korisna stvar. To je prvi (med.) otkrio S. Freudov ucenik K.G. Jung pocetkom proslog stoljeca izucavajuci ljudske neuroze i psihoze. Polazemo puno u nasu duhovnost i potragu za visim entitetima i dimenzijama umjesto da se bavimo stvarima koje nas okruzuju, prvenstveno svojim porodicama. Ljudski rod ili rasa nije dugo na nasoj majci planeti. Mi smo tu neki dvjestotinjak hiljada godinica, ako uporedimo starost iste od nekih 4,5 milijarde godina. Kada bi paralelno uporedili starost nase majke planete sa srednjovjecnim covjekom (50 god), tada bi ljudski rod trajao nekih posljednjih 5 - 10 minuta!!! LJudski rod je u tom stadiju da trazi nesto uzviseno samim tim sto smo stekli samosvijest procesom evolucije. Da vam jos jednu usporedbu dam: Zamislimo sada vrijeme od pojave ljdskog roda (200 000 god) i isto kao maloprije jednog srednjovjecnog covjeka. Ljudski rod bi tada bio u kasnom stadiju latencije ili mozda ranoj adolescenciji! Govorili vam to sta? Dobro znamo kakva su djeca u tom periodu svog razvoja. To bi znacilo da se nalazimo u jednom vrlo opasnom periodu svoje evolucije a samim tim i civilizacije. Treba jos mnogo vremena da nas voljeni ljudski rod dostigne svoju ZRELOST, naravno ako sami sebi ne presudimo (zamislite sta ce oni koji prezive, naravno da ce traziti razlog u visem entitetu za nas kijamet). Mi smo jos u svojim povojima! Jos uvijek trazimo zaklon, utjehu, zastitu, sigurnost, kod nekog jaceg nego sto smo mi sami, nekog autoriteta koji moze reci DOSTA! Sigurno se svi sjecamo ovih etapa iz nasih zivota. Ali, nismo jos to prosli, jos uvijek ceznemo za onom milom toplinom naseg doma iz djetinjstva. Nadam se da ce ljudi poceti malo jasnije GLEDATI sliku oko sebe i VIDJETI svoju planetu, umjesto da ZAMISLJAJU. Nadam se da ce ljudi jednog dana vise paznje posvetiti svojim rodjacima u prirodi (znam da je jos rano o tome razmisljati kada se trenutno najmanje dva-tri rata vode na nasoj majci planeti). Nadam se... Kao sto rekoh na pocetku, duhovnost je bitna covjeku ali isto tako moze biti opasna; psihijatri i psiholozi su to davno uvidjeli u svojim istrazivanjima ljudskog psihizma. Ndam se da necu nikoga uvrijediti sa svojim pogledima na svijet. Ovo je sve dobronamjerno...
Ne znam koga bi ovo moglo uvrijediti draga Jacino . . .

Ja i sam jednim dijelom razmisljam upravo o tome i skoro na slican nacin . . . Mislim evidentan je napredak u humanizmu (hmmm ili mozda nije ali da ne kvarim tok...) , mentalnoj percepciji , sirini uvida u realitet itd . . . Naravno sve to moze biti iluzorno jer moc apstrakcije ljudskog uma je stvarno fascinantna . . . i ukoliko imamo povjerenja u dosadasnju ne zavisnu spoznaju covjeka, tesko se oteti utisku da smo mi mozda na pocetnoj etapi razvoja iako smo vec postigli sva ta tehnicka cuda , jer nas mozak jos moze zamisliti i veca cuda poput teleportiranja, te teoretski zamisliti kontrolisano ubrzanje obrtaja cestice elektrona oko neutrona , sto opet teoretski moze dovesti do ne vidljivosti materije, te bi time materija dobila sasvim drugo agregatno stanje. No s druge strane ostaje sasvim realna mogucnost razvoja stvari na nacin kako su opisale skoro sve religije. Da jednostavno sve stane. I da onda sva dosadasnja bica sto su obitavala na ovoj sicusnoj planeti , predju u sasvim drugu metafizicku dimenziju... gdje dolazish u situaciju da sam sebi kazes , "al' me sjeba prekomjerna kolicina informacija" . . . Naravno meni trenutno ovakav razvoj dogadjaja izgleda prilicno bajkovit i nekako emotivno odbojan. Ali kako se religija bazira na vjerovanju da dok obitavash na ovom svjetu , djavo , sotona , sejta itd . . . cini sve da te zbuni i odvede u krivom smjeru. Ozbiljnom covjeku ovo izgleda prilicno egzoticno i zacinjeno reziduama koje si ti spomenuo u svom postu. Tj. jednostavna iskonska ljudska potreba za zastitom koju mu moze pruziti samo neko ko je iznad svega krhkog i unistivog. Neko ko je imun na ucinak vremena , ne prolazan i neunistiv. Sve to skupa relativizira i postojanje zakonitosti po kojima se radjash , egzistirash i umiresh. I ta zakonitost je josh uprkos svemu konstantna i ne promjernjiva. Sto opet jedan dio ljudskog razmisljanja rezervira za ono praiskonsko "postojanje svrhe" .
I ako sve obuhvatno pogledamo na dosadasnje ljudsko postignuce . . . vidjecemo da su sve mogucnosti otvorene.
Te je neizbjezno zapadanje u neku vrstu relativnog odnosa prema svemu . . . ... :) Sad tek vidim koliko ima smisla ona koju sam davno cuo "Sto vise saznajesh i ucish sve manje znash" . . . Onog trenutka kad dodjesh do stepena da istovremeno promisljash vise oprecnosti i polariteta , dovodish sebe u situaciju da su svi nekako u pravu .. .

Haj ga sad ti znaj kuda ide ljudski rod , i da li uopste ide ikuda . . . ili je sve samo nako :)

Ono izdefinisilao se spontano i jebi ga . . .
JACINA

Post by JACINA »

Ja sam na strani nauke, a samim tim i evolucije. Za mene je evolucija jedan obican prirodni zakon kojim smo mi ljudi, sticajem okolnosti, dosli u prvi plan. Da ne bude zabune, procitao sam i Kur'an i Bibliju, ali ne samo 'nako radi reda, vec sam ostao nad tim kapitalnim djelima ljudske civilizacije vise od cetiri mjeseca. Necu sada da nabrajam sta mi se svidjelo a sta nije, bez da uzimam u obzir umjetnicke vrijednosti. Opet, sa druge strane procitao sam "Porijeklo vrsta" Charlesa Darwina. Jos jedno kapitalno djelo brilijantnog uma naseg covjecanstva. Jako citljivo naucno stivo i preporucujem ga svima. Sto se tice astrofizike ima jos jedan brilijantan um, koji je jos uvijek sa nama, Stephen Hawking. Takodjer preporucujem i njegovo isto tako vrlo citljivo naucno stivo "Povijest vremena".
Evo par zanimljivih pitanja za one koji preferiraju kreacionizam: Zasto ljudski embrio od dvije do tri sedmice ima plovne kozice medju prstima i zasto ima rep???
Otkud skoro svim vrstama zmije ostaci karlicne kosti ako znamo da nema nogu?
Zasto lubanja kita dosta slici vucjoj?
Zasto domaca svinja kada pobjegne u divljinu u roku od dvije-tri sedmice promjeni boju cekinja i pocnu joj izrastati kljove kao u divljeg vepra?
Sta je sa Neadertalcem?
Sta je sa Homo Floriensis (patuljasti varijetet homo sapiensa skoro pronadjen negdje na indonezanskim ostrvima)?
Sta je sa genetikom???
Otkud to da imamo 99.6% potpuno istih gena kako cimpanze?
Otkud da je njima najblizi rodjak, ne gorila, vec covjek?
Ima toga jos........
Ponovo hocu da kazem da ne zelim nikoga da povrijedim, tu smo da razmjenimo svoja misljenja!
avicena

Post by avicena »

JACINA wrote:Ima toga jos........
Ponovo hocu da kazem da ne zelim nikoga da povrijedim, tu smo da razmjenimo svoja misljenja!
http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/index.php
avicena

Post by avicena »

Ko je protiv nauke...?
Učenjaci (alimi) islama su rekli da se islamsko znanje sastoji iz dva dijela: Prvi dio je vjersko znanje. Drugi dio je naučno znanje. Alim islama ih mora oba znati. Svaki musliman mora da nauči vjersko znanje i da postupa u skladu sa njim. To znači da je učenje vjerskog znanja farz-i ajn. [Farz-i ajn je obavezna dužnost za svakog muslimana, bez izuzetka.] Oni koji izučavaju znanstvene nauke moraju (ići do kraja) i izučiti sve što ima da se nauči u tim njihovim granama. Ovo je farz-i kifaje. [Farz-i kifaje je obavezna dužnost samo za izvjesne muslimanima u društvu.] Nacije koje ispune ova oba farza (obaveze) će sigurno napredovati. One će biti civilizovane. Značenje dvadesetog ajeta sure (poglavlja) Šura u Kur’ani kerimu glasi, “Ko god želi ni’mete (blagodati) dunjaluka (ovog svijeta) Mi ćemo mu ih dati. Ko god želi ni’mete ahireta (onog svijeta) Mi ćemo ih takođe i njemu dati.”
Sarafcina

Post by Sarafcina »

JACINA wrote:Ja sam na strani nauke, a samim tim i evolucije. Za mene je evolucija jedan obican prirodni zakon kojim smo mi ljudi, sticajem okolnosti, dosli u prvi plan. Da ne bude zabune, procitao sam i Kur'an i Bibliju, ali ne samo 'nako radi reda, vec sam ostao nad tim kapitalnim djelima ljudske civilizacije vise od cetiri mjeseca. Necu sada da nabrajam sta mi se svidjelo a sta nije, bez da uzimam u obzir umjetnicke vrijednosti. Opet, sa druge strane procitao sam "Porijeklo vrsta" Charlesa Darwina. Jos jedno kapitalno djelo brilijantnog uma naseg covjecanstva. Jako citljivo naucno stivo i preporucujem ga svima. Sto se tice astrofizike ima jos jedan brilijantan um, koji je jos uvijek sa nama, Stephen Hawking. Takodjer preporucujem i njegovo isto tako vrlo citljivo naucno stivo "Povijest vremena".
Evo par zanimljivih pitanja za one koji preferiraju kreacionizam: Zasto ljudski embrio od dvije do tri sedmice ima plovne kozice medju prstima i zasto ima rep???
Otkud skoro svim vrstama zmije ostaci karlicne kosti ako znamo da nema nogu?
Zasto lubanja kita dosta slici vucjoj?
Zasto domaca svinja kada pobjegne u divljinu u roku od dvije-tri sedmice promjeni boju cekinja i pocnu joj izrastati kljove kao u divljeg vepra?
Sta je sa Neadertalcem?
Sta je sa Homo Floriensis (patuljasti varijetet homo sapiensa skoro pronadjen negdje na indonezanskim ostrvima)?
Sta je sa genetikom???
Otkud to da imamo 99.6% potpuno istih gena kako cimpanze?
Otkud da je njima najblizi rodjak, ne gorila, vec covjek?
Ima toga jos........

to o cemu pricas nije nikakav prirodni zakon (u naucnom smislu).
to sto iznosis su (mozda) cinjenice.
svrha nauke je opisivanje, predvidjanje i kontrola (upravljanje i regulacija) i to putem utvrdjivanja uzrocno posljedcne veze.
opisivanje je da saberes sve cinjenice i logicki ih povezes koristeci se pri tome naucnim metodom, odnosno utvrdis uzrocno-poslejdicne veze.
predvidjanje je da svoj model iskoristis i za druge situacije i dadnes rezultate. oni moraju biti provjeljivi eksperimentalno.
upravljanje i regulacija je da svrsishodnim manipulisanjem uzroka, dobijes zeljenje posljedice.

sve sto si gore naveo mogu biti samo cinjenice.
problem ostaje njihovo povezivanje, odnosno egzaktno utvrdjivanje u-p veze.
a problemi koji se jave pri tom povezivanju po darvinu su vec odavno uzrok trvenja medju naucnicima.
JACINA

Post by JACINA »

Slazem se,
ali sta bi sa odgovorima??????
danas

Post by danas »

Sarafcina wrote: sve sto si gore naveo mogu biti samo cinjenice.
problem ostaje njihovo povezivanje, odnosno egzaktno utvrdjivanje u-p veze.
a problemi koji se jave pri tom povezivanju po darvinu su vec odavno uzrok trvenja medju naucnicima.
ma dobro je da smo preko biblije i kur'ana otkrili :D pa onda eto i povezali :D ove cinjenice :D
i to na nacin koji eto nije problematican :D niti je uzrok ikakvih trvenja :D a ponajvise trvenja sa logikom :D
nego je sve kristalno jasno :oops: :zzzz:
avicena

Post by avicena »

JACINA wrote:Slazem se,
Kad su ga neki materijalisti napali što je rekao da je Bog taj koji je stvorio porijeklo vrsta bez obzira da li se radi o četiri ili pet, Darvin kaže:“Odlučiti se za samorađanje prve ćelije iz koje je nastao prvi život – nije laka stvar i to stoga što nisu poznate prilike koje odgovaraju samorađanju prvih ćelija. Sama ćelija i pored svoje jednostavnosti, ipak je sastavljena, pa je nemoguće da nastane izravno iz nežive materije. Njen nastanak iz takve materije, u očima nauke, bio bi čudo, ne manje daleko od razuma nego što je nastanak viših živih bića izravno iz nežive materije“.(„Porijeklo vrsta putem prirodnog odabiranja“1859. god.).

I sam utemeljitelj je imao dilema......
danas

Post by danas »

avicena wrote: I sam utemeljitelj je imao dilema......
zato vidim :D ti ih nemas :P
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
Jok ja... :D [šta ima ....živo, zdravo...?]
danas

Post by danas »

avicena wrote:
danas wrote:
Jok ja... :D [šta ima ....živo, zdravo...?]
ma sve po starom. i kod tebe nadam se... long time no see :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

JACINA wrote:Slazem se,
mogu ti odgovoriti sa "ne znam, ali se nadam da ces mi reci", pa ti onda na kosti navalit sto pitanja koja bi proizasla iz tvojih odgovora.
mogu ti postaviti i kontrapitanja tipa "a zasto izgubimo plovne kozice ili hoce li nam opet narasti ako se bavimo vaterpolom"... i onda ces ti odgovoriti sa "ne znam" i tako cemo se vrtiti dok nekome od nas ne ponestane vremena, pa ne odgovori onom drugom, koji ce biti sretan sto nije dobio odgovor i pametniji za toliko da se sve manje i manje upusta u diskusije u kojima kraj ne postoji. :)
JACINA

Post by JACINA »

Ne mogu da vjerujem da ljudi upitnim smatraju evoluciju a da preferiraju kreacionizam takav kakvim ga religijske knjige opisisuju?!?!?! To mi lici na ono kada su nam nasi roditelji citali bajke pred spavanje. To je jos jedan fakat da smo mi jos uvijek u infantilnom dobu svog razvoja. Geolosku starost planete Zemlje nas um ne moze objediniti u jednu misaonu cjelinu tako da mi ne mozemo tek tako shvatiti proces prirodnog odabira kroz toliko vremena, a ovdje pricamo o nekih tri milijarde godina koliko otprilike zivot egzistira na nasoj planeti!!! Kreacionisti uvijek traze mane u darwinovoj teoriji, a najvise ih nalaze u geoloskom dijelu teorije. Ako zamislimo da je nasa planeta jedna ZIVA sfera na cijoj povrsini plutaju tektonske ploce, onda mozemo vrlo lako zamisliti da pri sudaru tih ploca dolazi do trenja i one se tope i vracaju u unutrasnjost zajedno sa svim geoloskim naslagama koje nose u i na sebi. Posljedica tog tektonskog plutanja su stvaranje planina, mora, okeana, vulkani a prvenstveno zemljotresi, koje mnogi karakterisu kao Njegovu volju. Zemljina utroba se polako hladi i u jednom stadiju svoga zivota ploce ce stati da se pomjeraju i tu ce biti kraj i zivota kakvog poznajemo. Na ovoj stranici sto mi je Avicena ostavio nadjoh ovo: "U prethodnim poglavljima vidjeli smo da u prirodi nema mehanizama koji bi naveli živa bića da evoluiraju", dobro, a sta je onda sa virusnim MUTACIJAMA? Pa zar to nije evolucija virusnog organizma, jednostavan zakon prirodnog odabira, utakmica. Mi nadjemo nacina da se odbranimo od jedne vrste virusa, kad ono sljedece godine isti virus samo malo jaci. Valja novu vakcinu skontavat'. I sve tako. Tako isto i bakterije. Sve vam je to evolucija na djelu, gledamo u nju. Mi ustvari ubrzavamo viralnu evoluciju tako sto virus pokusavamo unistiti, ali se lola ne da. Sto vise pokusavamo stati u kraj virusu on izrodi jaceg i sposobnijeg da bi prezivio sljedeci ljudski kontranapad. I sve u nedogled.
Ostadoste mi duzni odgovore na ona pitanja????????
Shoshana

Post by Shoshana »

Mutacije su, valjda, izazvane radijacijom.

Evo zanimljiv clanak

http://www.genomenewsnetwork.org/articl ... adio.shtml
JACINA

Post by JACINA »

Avicena, umjesto sto mi dajes nekakve citate (u kojima vidim da se ti nekakvi "naucnici" i borci za ocuvanje vjere kod covjecanstva "bore" da dokazu nesto, a sve im je ono "ako"), daj mi tvoje pravo razmisljanje o ovom pitanju, tvoje fakte, ako ih imas, primjere ili nesto slicno.
Recimo, evolucija je sveprisutna, cak i u religiji. Prvi oblik religije je bio obozavanje totema da bi polako evoluirao do danasnjih monoteizama. I taj monoteizam evoluira vec nekih 3-4 hiljade godina. Prvi oblik monoteizma javlja se u starom Egiptu. Tu prvu monoteisticku vjeru osnovao je vladar XVIII dinastije Amenhotep IV, ukinuvsi kult vrhovnog bozanstva Amona, proglasio je kult jednog boga Atona. Posto ga je Tutankamon naslijedio na vlasti vratio je staru vjeru i protjerao sve postovaoce prethodne religije, a neki arheolozi i antropolozi smatraju da je medju tim protjeranim bio danas nam znani Mojsije, osnivac nama znanog monoteizma. Tako se pocela kristalizirati monoteisticka vjera. To bi znacilo da Judaizam, Hriscanstvo i Islam vuku svoje korjene iz starog Egipta (cirkumzicija-obrezivanje potice bas iz Egipta). Zasto se Bog bas u tom periodu odlucio obratiti covjecanstvu? Zasto to nije uradio prije 10 000 ili 15 000 godina, ili jos prije? Sta je sa istocnjackim religijama? Da li ce svi njeni slijedbenici u pakao ili dzehenem posto nisu na pravom putu? Sta je sa Hindusima, Tibetancima, KINEZIMA,...? Nije valjda da 2/3 covjecanstva ide u pakao zato sto nije na "pravom putu"? Hmm... Nije li to malo cudno!?
Da nastavimo; Koliko sam upoznat, vecina obicaja koji se koriste u nasim monoteistickim religijama je preuzeto iz poganizma (da mi je samo znati porijeklo ove nase slavenske rijeci). Jos jedna stvar me muci, a to je ZENA! Zasto je zena u nasim religijama toliko zapostavljena? Pa zar da zapostavljamo bice koje nas je dovelo na ovaj svijet??? Zasto recimo i zene ne bi mogle biti vjerski sluzbenici? Zasto? Je li bas to zapovijest od onoga gore ili je to naslijedje nase kulture? Zena u religiji je VELIKA nepravda. Zar nismo svi jednaki?
Pa zar smo mi toliko povlasteni u ovolikom prostoru koji nas okruzuje? U tolikom Univerzumu??? Mi nismo u mogucnosti da zamislimo velicinu nase majke Zemlje a kako bi da zamislimo Univerzum. Samo u nasoj galaksiji Mlijecni pun nalazi se oko 200 000 000 000 zvijezda (nase Sunce je jedna zvijezda srednje mase), a galaksija ima isto tako oko 200 000 000 000!!!
Mozeli ko zamisliti? Hm... Citam neki dan u Discover-u da je ponovo na tapetu "Big Bang", ili ti nastanak svemira. Jedan dio naucnika zagovara ideju nastanka a drugi su oponenti, naravno, sa teorijama da se svemir siri-sazima-siri-sazima-siri-... Ljudski psihizam ne moze pojmiti nesto a da nije nastalo, stvoreno,... a ipak, mozda i moze. Steven Hawking je dokazao, naravno matematickim putem, da Bing Bang nije jednostavno cin stvaranja materije vec da svemir ima svoje, kao sto sam gore naveo, cikluse sirenja i sazimanja, tj, da je taj Veliki prasak otpocinjanje novog ciklusa sirenja poslije prethodnog ciklusa sazimanja. Isti taj Hawking je dokazao da materija ne moze nastati a tako isto ni nestati. Za tu svoju teoriju "Hawkingovog zracenja" bio je nominovan za Nobela. U teoriji se radi o zracenju crnih rupa na kojima svi zakoni fizike nemaju vise svoj znacaj, singularitet. Da ne duzim, ako nesto nije stvoreno a nece ni nestati,hm... gdje se tu uklapa slika tvorca?
STA BI SA ODGOVORIMA???
Post Reply