DERVIŠI

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
skandal

Post by skandal »

Steta je sto su mnogi uspjeli da razbiju pravi Islam u neke male grupice,bojeci se da jednog dana islamska vjera bude najjaca.A mi smo kao i obicno nasjeli. :(
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

opet duga brada kratka pamet... ko obicno lol... u bosni nista novo, fino je i to znat... soryyy upravo sam pocinio sirk okrenuo sam se prema racunaruuu a jos i slusam ilahijee.... :(
nebi

Post by nebi »

zena wrote:
abdulmelik wrote: Znam ja da se to odnosi na Poslanika s.a.w.s , ali nesto bas ne znam da je perzijski jezik, jezik islama, ili mozda u sufizmu jest ???

citam te...i prosto ne mogu vjerovati...al eto upale se lampice...nisi ti kriv...

Neznanje nije sramota...sramota je hvaliti se istim...btw...

1. Da si ikada krocio u dzamiju u kojoj su ljudi muslimani, Bosnjaci namaz obavljali stoljecima znao bi da je perzijski jezik jezik islama...evo po cemu...
Nakon sto se zavrsavao namaz, ucenje salavata je pocinjalo i najavljivano mujezinovim glasom koji je govorio...RUHI PAK, HAZRETI MUHAMMED MUSTAFA RA SALAVAT...na perzijskom jeziku... Ja sam kao dijete klanjala u takvoj dzamiji...u istoj su klanjali i moji preci... sjetit ce se toga i neki stariji muslimani...ta tradicija se cuva u nekolicini dzamija jos uvijek...ali kako rekoh nisi ti kriv...
2. Nisi ti kriv ni sto ne znas koliko je djela iz islamske apologetike, fikha i drugih islamskih disciplina napisano na perzijskom jeziku...onaj ko te ucio nacinio je strasan grijeh prema tebi...omalovazio je mnoge ucene koji su zivjeli prije njega i prije tebe...raspitaj se malo ko su sve bili ljudi koji su zivjeli islam i pisali o islamu na perzijskom jeziku...grijeh je prema tebi nacinjen...uskracen si za citavo jedno blago...
3. Razmisli malo, a slobodno pitaj i onog ko se tako grdno ogrijesio o tvoje obrazovanje...kome ide u prilog sakacanje islamske kulture multipluraliteta; ljudskog, duhovnog i posebno jezickog? ... Kome ide u prilog osporavanje zajednickog nam islamskog identiteta, svim narodima i nacijama? Kome ide u prilog takvo sakacenje ummeta? I slobodno ga pitaj, a mozes i sam razmisliti, nije tesko...kome, osim novepecenim arapskim nacionalistima, kojima je nacija preca od ummeta, vec jedno duze vrijeme? Ide u prilog samo onima koji bi glavni tok islama stavili pod svoju kisobran...napravljen ne tako davno u Velikoj Britaniji...koji nije toliko sirok za sve nas... potiskujuci kisobran ummeta...koji nam je svima otvoren...
4. Mozda najvaznija stvar, u tvom reinformiranju u pogledu perzijskog jezika...pitaj ucitelja, muallima, muderrisa, ustaza ili sejjida, nevazno je kako ga god zovnes, odazvat ce ti se...Na koji je jezik sam Poslanik, hazreti Muhammed s.a.v.s., odobrio prvi prijevod znacenja sure Fatiha? Sam mozes pogadati vise puta...

... i da...ako govoris o nekom, potrudi se da tacno pises njegovo ime...RESAD HAFIZOVIC...je RESID...

"Rabbi zidni ilma!"
Selam alejke
Zeno,ljubim ti stope :thumbup:
Toozla

Post by Toozla »

....ne vezano za vjeru ili naciju, ja sam uvijek pronalazio zajednicki jezik sa osobama koje razmisljaju svojom glavom.....
....Zeno, postovanje.... 8-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

nebi, Toozla...
stay 8-)
i svako vam dobro :)
Nadat se je da ce abdulmelik razumjeti...
sep800

Post by sep800 »

*sadržaj*
Last edited by sep800 on 14/11/2007 14:58, edited 1 time in total.
El_Camino

Post by El_Camino »

putnik wrote:Mah, pusti beduine. To su oni što na džumu idu u kupaćim gaćama.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oni sto slijede saudijske kafire.

Uskoro dolazi http://www.antivehabije.com

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

El_Camino wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Svaka druga ime je ;Bio jednom jedan, bilo je to...
Ti prvo trebas isplivati na vrh kace.
nisam ti ja kriv sto su teskt jal nepismeni ljudi pisali jal nepismeni ljudi prevodili na bosanski!
Bosanac sa dna kace

El_Camino wrote:
hadzinica wrote:ovo zadnje vi vehabisti ne pikate
Nekima su izgleda petro-lješinari (čitaj saudijski kafiri koje su zaveli engleski špijuni) potpuno ispili mozak.

PS. Vehabizam je kombinacija ideja vjerskog pokvarenjaka Ahmeda ibni Tejmijje i Hempherovih laži.

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
divno, predivno,samo nastavi dalje! Toooo bas nam i treba, samo tooo....
Odakle ti samo licenca da nazivas druge muslimane cafirima? :x :x :x
abdulmelik

Post by abdulmelik »

zena wrote:
abdulmelik wrote: Znam ja da se to odnosi na Poslanika s.a.w.s , ali nesto bas ne znam da je perzijski jezik, jezik islama, ili mozda u sufizmu jest ???

citam te...i prosto ne mogu vjerovati...al eto upale se lampice...nisi ti kriv...

Neznanje nije sramota...sramota je hvaliti se istim...btw...

1. Da si ikada krocio u dzamiju u kojoj su ljudi muslimani, Bosnjaci namaz obavljali stoljecima znao bi da je perzijski jezik jezik islama...evo po cemu...
Nakon sto se zavrsavao namaz, ucenje salavata je pocinjalo i najavljivano mujezinovim glasom koji je govorio...RUHI PAK, HAZRETI MUHAMMED MUSTAFA RA SALAVAT...na perzijskom jeziku... Ja sam kao dijete klanjala u takvoj dzamiji...u istoj su klanjali i moji preci... sjetit ce se toga i neki stariji muslimani...ta tradicija se cuva u nekolicini dzamija jos uvijek...ali kako rekoh nisi ti kriv...
2. Nisi ti kriv ni sto ne znas koliko je djela iz islamske apologetike, fikha i drugih islamskih disciplina napisano na perzijskom jeziku...onaj ko te ucio nacinio je strasan grijeh prema tebi...omalovazio je mnoge ucene koji su zivjeli prije njega i prije tebe...raspitaj se malo ko su sve bili ljudi koji su zivjeli islam i pisali o islamu na perzijskom jeziku...grijeh je prema tebi nacinjen...uskracen si za citavo jedno blago...
3. Razmisli malo, a slobodno pitaj i onog ko se tako grdno ogrijesio o tvoje obrazovanje...kome ide u prilog sakacanje islamske kulture multipluraliteta; ljudskog, duhovnog i posebno jezickog? ... Kome ide u prilog osporavanje zajednickog nam islamskog identiteta, svim narodima i nacijama? Kome ide u prilog takvo sakacenje ummeta? I slobodno ga pitaj, a mozes i sam razmisliti, nije tesko...kome, osim novepecenim arapskim nacionalistima, kojima je nacija preca od ummeta, vec jedno duze vrijeme? Ide u prilog samo onima koji bi glavni tok islama stavili pod svoju kisobran...napravljen ne tako davno u Velikoj Britaniji...koji nije toliko sirok za sve nas... potiskujuci kisobran ummeta...koji nam je svima otvoren...
4. Mozda najvaznija stvar, u tvom reinformiranju u pogledu perzijskog jezika...pitaj ucitelja, muallima, muderrisa, ustaza ili sejjida, nevazno je kako ga god zovnes, odazvat ce ti se...Na koji je jezik sam Poslanik, hazreti Muhammed s.a.v.s., odobrio prvi prijevod znacenja sure Fatiha? Sam mozes pogadati vise puta...

... i da...ako govoris o nekom, potrudi se da tacno pises njegovo ime...RESAD HAFIZOVIC...je RESID...

"Rabbi zidni ilma!"
Selam alejke
Bismillah !

Citam te i prosto ne mogu da vjerujem !

Pa zar RUHI PAK ko dokaz, ha ha !!!

Hajde ti zeno prvo nadji dokaz za RUHI PAK i sve ostale novotarije u zikru, pa cemo onda dalje. Dotad, necemo ja i ti o tom, vazi ?

PS. jos samo jedna - Fatiha je prevedena i na srpski, hocemo li i njeg uvrstiti u jezik islama ?
abdulmelik

Post by abdulmelik »

nebi wrote:
abdulmelik wrote:
putnik wrote: Jel' misliš na novotarije u akidi ili u ibadetu, molim preciznije.
U ibadetu naravno !

Novotarija u akidi je sirk !
Abdulmelik,kad vec pominjes sirk...u Kur'anu je koliko znam,kao sirk spomenuto samo pripisivanje Bogu druga.Sto se tice sahih hadisa,ni tamo nije opsirnije spomenuto.Danas,medjutim,svako malo neko nesto proglasava kao sirk.Je li to sad stvar tumacenja ili politike(konkretno,ekspanzionisticke politike S. Arabije,ili bolje receno,porodice Ibn Saud).
Kad vec govorimo o hairli bidaatima:zar nije hairli obrijati se...radi higijene i radi udobnosti?

Bismillah !

Volio bih kad bi mi objasnio kakve ja to veze imam sa familijom ibn Saud, a da ne govorim o njihovoj ekspanzionistickoj politici !
Allah s.w.t me jos nije pocastio hadzom , pa nazalost jedino sto mi ostaje je zudit da posjetim mjesta kojim je hodao nas Poslanik s.a.w.s !!!

SIRK i jeste pripisivanje Allahu s.w.t druga !

Ali da bi razumio toj, moj brate, moras shvatiti da sirk nije samo reci : " Osim Allaha, ima jos bogova, neusubillah "

Sirk je i upucivati dovu nekom drugom mimo Allaha Uzvisenog, sirk je oslanjati se na nekog drugog mimo Allaha, sirk je misliti da nam neko moze pomoci u ispunjavanju neke potrebe ili nas zastititi od nekog zla ako Allah s.w.t to ne odredi, sirk je traziti posrednistvo u odnosu izmedju nas i Allaha s.w.t ( bas je po tom islam poznat i vecina nevjernika koji prime islam ucine to upravo zbog nepostojanja posrednistva ), sirk je misliti da su neka mjesta sveta i posjecivati ih nadajuci se da ce nam taj posjet poboljsati zdravlje, nafaku i sl, sirk je posjecivati sihirbaze i vjerovati u njih i u to da ce oni otkloniti zlo od nas....

Da, sve je to sirk, brate moj !

I za sve ovo postoje dokazi u obliku ajeta ili hadis Resulullaha s.a.w.s koji potvrdjuju to i zabranjuju da se cine..
abdulmelik

Post by abdulmelik »

MUNAFIK wrote:opet duga brada kratka pamet... ko obicno lol... u bosni nista novo, fino je i to znat... soryyy upravo sam pocinio sirk okrenuo sam se prema racunaruuu a jos i slusam ilahijee.... :(
Da se pocnemo odmah smijat, ili da pitamo sejha prvo ? :-)
abdulmelik

Post by abdulmelik »

Bosanac sa dna kace wrote:
El_Camino wrote:
Nekima su izgleda petro-lješinari (čitaj saudijski kafiri koje su zaveli engleski špijuni) potpuno ispili mozak.

PS. Vehabizam je kombinacija ideja vjerskog pokvarenjaka Ahmeda ibni Tejmijje i Hempherovih laži.

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
VJEROVATNO ALIMI EHLI DALALETA !!!
abdulmelik

Post by abdulmelik »

sep800 wrote:Selam,

NAMAZ je perzijska riječ.

arapska je SALAT pa vi vidite kako nema perzijskog jezika.

i iznad mujezinske terase u Begovoj dzamiji u Sarajevu je levha "Ja hazreti Bilal Habeši"
Ovo bi isto trebao bit dokaz, je li ?

Naravno da je arapska salat, al jah, tko te pita sto se u Kuranu salat zove, bitno je da mi perzijski zborimo !!!

A za ovo drugo - u Begovoj je ulaz za strance ( citaj kjafire ) na ulazu za sestre, pa se svakodnevno dogadja da nam dzunupli turisti prolaze izmedju sestara dok one Gospodaru svom ne sedzdu padaju !!!

I sta bih sad trebao ja na tvoj primjer reci osim - hvala Allahu Uzvisenom, pa je islam objavio u Kuranu, a ne na zidovima iznad mujezinske terase u Begovoj dzamiji !
A ti bujrum, brate, ako smatras drugacije !
El_Camino

Post by El_Camino »

El_Camino wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Svaka druga ime je ;Bio jednom jedan, bilo je to...
Ti prvo trebas isplivati na vrh kace.
nisam ti ja kriv sto su teskt jal nepismeni ljudi pisali jal nepismeni ljudi prevodili na bosanski!
Pa sto mi ba ne navede koji primjer te "nepismenosti" kako sam od tebe trazio? Cekam :zzzz: :zzzz: :zzzz:
El_Camino

Post by El_Camino »

El_Camino wrote:

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT

Ja ne nazivam muslimane kafirima. A sto se tice vehabija njih i one koji su kao oni je Allah dzelle-sanuhu nazvao kafirima. Sure Nisa 114. ajet.
abdulmelik

Post by abdulmelik »

El_Camino wrote:
El_Camino wrote: Nekima su izgleda petro-lješinari (čitaj saudijski kafiri koje su zaveli engleski špijuni) potpuno ispili mozak.

Ja ne nazivam muslimane kafirima. A sto se tice vehabija njih i one koji su kao oni je Allah dzelle-sanuhu nazvao kafirima. Sure Nisa 114. ajet.
Aha , hair insaAllah !

See You on Judgment day !
El_Camino

Post by El_Camino »

Na primjer, jedan od najvećih alima Indije, Ahmed Riza han Barilevi, je ovako napisao u svojoj knjizi Fetavel-Haremejn, "Hadisi šerif koji nam Taberani i drugi prenose kaže, 'Onaj ko poštuje jeretika (bid'at sahibiju) doprinosi uništenju islama.' Naša vjera nam naređuje da ne volimo i omalovažavamo jeretike (bid'at sahibije). Haram je poštovati ih. Alimi islama su to napisali u svojim knjigama. Na primjer, u knjizi Šerh-i mekasid piše, 'Mi se trebamo prema otpadniku, jeretiku (bid'at sahibiji), neprijateljski ophoditi, osjećati gađenje, opovrći i poniziti ga.' Muhammed Ma'sum-i Faruki ovako piše u svojoj knjizi Mektubat-i Ma'sumijje, u stotinu desetom pismu, 'Nemojte se družiti sa jeretikom (bid'at sahibijom)! Čuvajte se gafil (neopreznih) vjerskih ljudi, hafiza ulizica, i neukih šejhova u tekkijama! Ne približujte se vjerskim ljudima koji su labavi u izvršavanju šerijata. [Kao na primjer onim koji nemaju ehli sunnet vjerovanje, onim koji dozvoljavaju svojim ženama i kćerkama da nepokrivene izlaze napolje, koji piju alkoholna pića, koji sviraju muzičke instrumente i onim koji su nemezheblije i otpadnici, jeretici (sapici).] Ne slušajte njihove riječi! Čak šta više, bježite iz grada u kom oni žive da im se vaša srca ne nagnu! Oni nisu vjerski ljudi. Oni su kradljivci vjere (din hrsuzi). Oni su šejtanske zamke. Nemojmo dopustiti da nas zavedu njihove podmazane i dirljive riječi. Mi moramo od njih bježati kao od razjarenog lava." Kada se bid'at raširi i kada je njegova šteta u porastu postaje farz da upoznamo muslimane o njegovoj šteti (da im o njemu kažemo) i da ga opovrgnemo. U stvari, po ovom pitanju postoji i idžma' ummeta, koja kaže, da je to jedan od najvažnijih farzova. Selef-i salihini i njihovi nasljednici su uvijek tako radili. Ko izostavi ovaj farz on se ne pokorava ovoj idžmi. Hadisi šerif kaže, "Kada se fitna i bid'at rasprostrane, i kada se počnu klevetati (podcjenjivati, ponižavati, lagati na) moji ashabi, ko zna istinu treba reći muslimanima ono što zna! Neka je na one, koji znaju istinu, to jest pravi put, a ne kažu je muslimanima Allahovo prokletstvo i prokletstvo svih meleka i svih ljudi! Allah džellešanuhu ne prima njihove ni farzove ni nafila ibadete." Ovaj hadisi šerif se nalazi i na početku knjige Es-sava'ik-ul-muhrika, i u knjizi El-Džami koju je napisao Hatib-i Bagdadi, rahmetullahi teala alejh. [Ehli bid'at, to jest bid'at sahibija, je onaj koji nastoji da raširi svoje bid'ate i pokvari vjerovanja i ibadete muslimana. Mi ne smijemo voljeti one koji rade bid'ate (novotarije u vjeri). Mi ih trebamo žaliti i savjetovati. Njih su zaveli sljedbenici ehli bid'ata.] [Danas su muslimani podijeljeni na tri grupe (firke). U prvoj grupi su pravi muslimani koji su na putu ashaba kiram. Oni se zovu ehli sunnet i sunnije i Firka-i nadžijje, to jest, grupa koja je spašena od džehennema. U drugoj grupi su neprijatelji ashaba kiram. Oni se zovu ši'ije i Firka-i dalle jeretici (otpadnici, sapici). U trećoj grupi su posjednici novotarije (bid'at sahibije) koji su neprijatelji i sunija i ši'ija. Oni se zovu vehabije i Nedždi zato što su poniknuli u Arabiji, u gradu Nedždu. Oni se još zovu i Firka-i mel'une (prokleta sekta) zato što nazivaju sve muslimane kafirima. Resulullah je prokleo one koji tako kažu. Židovi i Englezi su bili ti koji su podijelili muslimane na ove tri grupe.
Bosanac sa dna kace

El_Camino wrote:
El_Camino wrote: Nekima su izgleda petro-lješinari (čitaj saudijski kafiri koje su zaveli engleski špijuni) potpuno ispili mozak.

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT

A odkud ti pravo da nazivas tzv. vehabije kafirima? Jel ti znas sta su uslovi da nazoves nekog drugogo muslimana kafirom?
Dodji seb pa i nama! Yakvi ko ti kvare sliku kod nas obicnih vjernika o sufijama! :x :x :x
Evo i 113,114 i 115 ajet sure Nisa! Svaka daljnja diskujsa sa tobom je bezvrijedna! Sve sufije iz Turske stalno trckaraju po S.Arabiji za petro dolarima! :x
113. Da nije Allahove dobrote i Njegove milosti prema tebi - neki pojedinci njihovi su bili naumili da te prevare - ali su samo sebe prevarili, a tebi nisu nimalo naudili. Tebi Allah objavljuje Knjigu i mudrost i uči te onome što nisi znao; velika je Allahova blagodat prema tebi!

114. Nema kakva dobra u mnogim njihovim tajnim razgovorima, osim kada traže da se milostinja udjeljuje ili da se dobra djela čine ili da se uspostavlja sloga među ljudima. A ko to čini iz želje da Allahovu naklonost stekne Mi ćemo mu, sigurno, veliku nagradu dati.

115. Onoga ko se suprotstavi Poslaniku, a poznat mu je Pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u Džehennem - a užasno je on boravište!
nebi

Post by nebi »

abdulmelik,odakle tolika averzija prema svemu perzijanskom?Je li to briga za cistocu vjere ili zbilja politicka borba vehabija i siita?
Poznato je da i jedni i drugi pokusavaju nahvatati sto vise kokosi u ovoj razvaljenoj avliji zvanoj Bosna.
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

zelim odgovoriti ambdulmeliku

Ne trebas me ti upucivati na knjigu, ja ucim, a ti grijesis ako mislis da si sve naucio, pa to i jeste odlika vas koji imate "nova pravila" mislite kkao sve najbolje znate, i kako ste najupuceniji.

ako si to za sto se predstavljas, prvo bi trebao da znas da je Allah onaj koji sve zna, a koliko ce tvoje znanje biti, on će odluciti, jer On o svmeu olducuje. Da li su jedni vjernici, a drugi nevjernici, ili je njihovo vjerovanej, pravi lili pak "krivo", to ce opet Allah olduciti. ko si ti, bozji rob, sluga i nemas pravo savjete i kritike dijeliti drugim ljudima. Gledaj sebe....i trudi se da budes na pravom putu, a nemoj drugima soliti pamet
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

stella_k wrote:
sejfudin wrote:ja ipak mislim da su dervisi ispravni,kao i svi ostali muslimani.
klanjaju se jednom bogu sto je najbitnije,e sad je drugo misljenje nekih
novokomponovanih(vehabija)koji misle da su oni izmislili vjeru
Izvini, ako nam mozes reci zasto mislis da su dervisi ispravni?
meni je sufizam jako zanimljiv...i mislim da su ispravni, mada ne znam puno o njima...

oni samo posmatraju Boga na jedan malo drugaciji nacin...kroz neki drugi par naocala
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Svemirski_Jebach wrote:
stella_k wrote:
sejfudin wrote:ja ipak mislim da su dervisi ispravni,kao i svi ostali muslimani.
klanjaju se jednom bogu sto je najbitnije,e sad je drugo misljenje nekih
novokomponovanih(vehabija)koji misle da su oni izmislili vjeru
Izvini, ako nam mozes reci zasto mislis da su dervisi ispravni?
meni je sufizam jako zanimljiv...i mislim da su ispravni, mada ne znam puno o njima...

oni samo posmatraju Boga na jedan malo drugaciji nacin...kroz neki drugi par naocala
ne...oni Boga posmatraju istim ocima....samo mu se cesce obracaju, ne samo kad zagusti....
boje se Boga, postuju Boga.....
ma opet, ja pricam samo na osnovu onoga sto vidjeh u tekiji na Mejtasu...
:D
djiberka

Post by djiberka »

Zanimljivo :-)

Zar mi znamo sta je pravo a sta krivo, i odakle nam pravo da sudimo?!
Zar to nije veci grijeh nego Velicati Allaha, sad kako tko to cini, njemu na dusu.
A sto se tice sufija opcenito, mislim da imaju dosta vise slifa za shvatanje ajeta, nego vehabije.
abdulmelik

Post by abdulmelik »

SUNCICA_SA wrote:zelim odgovoriti ambdulmeliku

Ne trebas me ti upucivati na knjigu, ja ucim, a ti grijesis ako mislis da si sve naucio, pa to i jeste odlika vas koji imate "nova pravila" mislite kkao sve najbolje znate, i kako ste najupuceniji.

ako si to za sto se predstavljas, prvo bi trebao da znas da je Allah onaj koji sve zna, a koliko ce tvoje znanje biti, on će odluciti, jer On o svmeu olducuje. Da li su jedni vjernici, a drugi nevjernici, ili je njihovo vjerovanej, pravi lili pak "krivo", to ce opet Allah olduciti. ko si ti, bozji rob, sluga i nemas pravo savjete i kritike dijeliti drugim ljudima. Gledaj sebe....i trudi se da budes na pravom putu, a nemoj drugima soliti pamet
Sestro, na krivu adresu upuvujes te savjete.

Eno ti EL Camina tj. Safeta Saje , pa njemu govori to !

Ne znam kako te nije sramota meni davat savjete i kritizirat me sto drugima upucujem sta je pravo ili krivo, a sasvim lagano i nonsalantno prelazis preko visestrukih postova onog majmuna koji jedan veliki dio Ummeta naziva kjafirima !

I jos imas obraza meni solit pamet !
Post Reply