Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Filozofx wrote:Moralnost bez Boga je kao i ljudi bez vjere! Pa se onda možemo zapitati kakvi su ljudi koji nemaju straha pred stvoriteljem za svoja loše učinjena djela? Znamo šta nalažu vjere pa iz toga dosta proističe što je dobro za čovjeka, a sve dobro može biti i moralno, dok to ne može biti nešto što je suprotno dobrom odnosno suprotno vjeri. Ratovi koji su vođeni u ime vjere su vodili zapravo nevjernici, a nevjernici su jer su ubijali, istrebljivali i time dolazili u sukobe sa odredbama koje vjera nalaže.
hoćeš da kažeš da vjera ne nalaže ubijanje ?
"sura Krava;
ajet 178: O vjernici ! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan za slobodna, i rob za roba, i žena za ženu."
Ne samo da se radi o ubijanju nego i o krvnoj osveti. Nemojte pisati o moralnosti zasnovanoj na religiji kada je sve zasnovano na interesu a država i religija posebno.
Ljudi koji bivaju dobri samo iz straha bolje da ne budu nikako dobri. Ljudi trebaju biti dobri zbog sebe i zbog drugih ljudi, a ne zbog natprirodnih bica koje niko ne vidi. Uostalom, cesce su ljudi koji "bivaju dobri" zbog straha od vise sile jako zli, mada je to vise stvari neobrazovanosti, neinformiranosti i izmanipuliranosti od strane glavnih ljudi u organizacijama koje stoje iza velikih svjetskih religija. To ne znaci da religija nije na pozitivan nacin utjecala na danasnji moral.
Moral je samo dio kulturne evolucije koja je pocela sa osnivanjem prvih zajednica prije nekih 10ak hiljada godina s krajem zadnje glacijale.
vjerska vlastela će uvijek baš to potencirati paradigmom duhovna obnova = moralna obnova, a vidimo svakodnevno kako već 20 godina duhovno i moralno uzdižu društva na Balkanu....isijavamo od dobrote ko Fukušima
JoseMujica wrote:vjerska vlastela će uvijek baš to potencirati paradigmom duhovna obnova = moralna obnova, a vidimo svakodnevno kako već 20 godina duhovno i moralno uzdižu društva na Balkanu....isijavamo od dobrote ko Fukušima
Puno bi nam bolje bilo da se ljudi koncentrišu na rješavanje problema koje su sami stvorili, a da Boga malo poštede
Filozofx wrote:Moralnost bez Boga je kao i ljudi bez vjere! Pa se onda možemo zapitati kakvi su ljudi koji nemaju straha pred stvoriteljem za svoja loše učinjena djela? Znamo šta nalažu vjere pa iz toga dosta proističe što je dobro za čovjeka, a sve dobro može biti i moralno, dok to ne može biti nešto što je suprotno dobrom odnosno suprotno vjeri. Ratovi koji su vođeni u ime vjere su vodili zapravo nevjernici, a nevjernici su jer su ubijali, istrebljivali i time dolazili u sukobe sa odredbama koje vjera nalaže.
U Bosnu je stiglo kao pomoć oko 12 milijardi dolara (više nego što su dobili Japan i Njemačka zajedno kao
pomoć poslije II svj. rata, podatak koji je iznio Jacques Klein, UN)
Da li je po tebi bilo moralno zahapati svu ovu lovu od naroda i strpati je u privatne džepove?
U Bosnu je stiglo kao pomoć oko 12 milijardi dolara (više nego što su dobili Japan i Njemačka zajedno kao
pomoć poslije II svj. rata, podatak koji je iznio Jacques Klein, UN)
Da li je po tebi bilo moralno zahapati svu ovu lovu od naroda i strpati je u privatne džepove?
Narod bi to bezveze potrošio, bolje je što se podosta od tih para uložilo u izgradnju vjerskih objekata, kupovinu službenih vozila i dizajnerske odjeće za potrebe vjerskih službenika.
Ko je tebi kriv što ne vjeruješ.
dobro kažeš, šta će narodu lova,.... kaže se jedno radno mjesto u proizvodnji košta cca 200 000 maraka a u religiji jedno radno mjesto (koje proizvodi maglu) košta 1.000.000 maraka.
talić wrote:dobro kažeš, šta će narodu lova,.... kaže se jedno radno mjesto u proizvodnji košta cca 200 000 maraka a u religiji jedno radno mjesto (koje proizvodi maglu) košta 1.000.000 maraka.
Great Cornholio wrote:Još uvijek vjernici vjeruju da je nemoguće biti moralan bez vjere u Boga
Ja čak štaviše mislim da su nevjernici moralniji od vjernika u nekim slučajevima. Kad vidim šta sve neki vjernici po ovom forumu i komentarima na sajtu vidim, smuči mi se.
talić wrote:dobro kažeš, šta će narodu lova,.... kaže se jedno radno mjesto u proizvodnji košta cca 200 000 maraka a u religiji jedno radno mjesto (koje proizvodi maglu) košta 1.000.000 maraka.
"sura Krava;
ajet 178: O vjernici ! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan za slobodna, i rob za roba, i žena za ženu."
Ne samo da se radi o ubijanju nego i o krvnoj osveti. Nemojte pisati o moralnosti zasnovanoj na religiji kada je sve zasnovano na interesu a država i religija posebno.
Ne vadi iz konteksta! Prenosim cijeli 178. ajet, zajedno sa 179.:
178. O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.
179. U odmazdi vam je - opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!
"sura Krava;
178. O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.
179. U odmazdi vam je - opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!
a šta je značenje konteksta ?
"A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati"
Što bi značilo onaj ko može da plati smije i da ubije i da "Dobročinstvom" izmiri svoj dug.
Još ćeš me uvjeriti da su ovo božije riječi a ne ljudske, da Bog zna razlikovati "Slobodnog od Roba i Roba od Žene".
talić wrote:
"sura Krava;
a šta je značenje konteksta ?
"A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati"
Što bi značilo onaj ko može da plati smije i da ubije i da "Dobročinstvom" izmiri svoj dug.
Još ćeš me uvjeriti da su ovo božije riječi a ne ljudske, da Bog zna razlikovati "Slobodnog od Roba i Roba od Žene".
Ja nisam kompetentnan da tumacim Bozje rijeci, mogu ti samo reci kako ja to razumijem . Ja to shvatam kao da je ljudima propisano da kaznjavaju za djela koja vode jednu zajednicu u propast (ubijanje, kradje, silovanje) i da kazna bude u skladu sa djelom koje je pocinjeno. A ako porodica zrtve oprosti krivcu zlocin, onda je on duzan da im cini veliko dobrocinstvo kako bi se iskupio i da je oslobodjen (ovozemaljske) kazne. Ovdje naglasavam AKO mu porodica oprosti. Moje shvatanje.
I prije nego formiras misljenje o Islamu kao religiji koja propagira smrt, ubijanje i nasilje (mada izgleda da si vec zaglibio u tom stavu), pogledaj npr. sljedeci ajet iz Kur'ana:
"32. Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili." (5. El-Maide)
Meni je moja baka, inače obrazovana i inteligentna žena govorila:
"Nije moral ni šta ljudi kažu, ni Bog zapoveda, već je moral odgovornost prema sebi i ljudima oko sebe.
Zato, pre nego uradiš bilo šta, razmisli kakve posledice to može da ima za tebe i za ljude oko tebe"
Ne vjerujem u boga ama bas ni malo. U USA bih bio proglasen komunistom i lincovan.
A zivim po principu: ne radi drugome ono sto ne zelis tebi da urade, i taj princip ne dolazi iz religije nego iz ljudske filozofije.
Moji roditelji su tako zivjeli, moja djeca tako zive i odrasle su osobe. Moja prezime je cestito i bez mrlje.
Licemjerno je biti dobar radi straha od kazne ili zbog obecane nagrade. Biti dobar treba jer to mozes biti, jer si zato bolji covjek. Ali nije automatski svaki vjernik licemjer, a ateista nemoralan.
Nemoralan je covjek bez savjesti, pa bio on i najveci vjernik.
Da se razumijemo, znam jako puno ateista, kao i pravih vjernika. Svi su oni to samo za sebe, kakvi i svi trebamo biti, samozatajni. Bez svjetlece reklame svog opredjeljenja. Vjera ili nevjera je jako privatna i intimna stvar, ne treba sa time bosti drugome u oci.
Samo bih na kraju upitao: dokle ce teisti smatrati ateiste losijim ljudima? Kad cu imati jednako pravo na vjeroispovjest kao ateista?
znljubica wrote:Meni je moja baka, inače obrazovana i inteligentna žena govorila:
"Nije moral ni šta ljudi kažu, ni Bog zapoveda, već je moral odgovornost prema sebi i ljudima oko sebe.
Zato, pre nego uradiš bilo šta, razmisli kakve posledice to može da ima za tebe i za ljude oko tebe"
znljubica wrote:Meni je moja baka, inače obrazovana i inteligentna žena govorila: