MORALNOST BEZ BOGA

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
talić

#226 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by talić »

Filozofx wrote:Moralnost bez Boga je kao i ljudi bez vjere! Pa se onda možemo zapitati kakvi su ljudi koji nemaju straha pred stvoriteljem za svoja loše učinjena djela? Znamo šta nalažu vjere pa iz toga dosta proističe što je dobro za čovjeka, a sve dobro može biti i moralno, dok to ne može biti nešto što je suprotno dobrom odnosno suprotno vjeri. Ratovi koji su vođeni u ime vjere su vodili zapravo nevjernici, a nevjernici su jer su ubijali, istrebljivali i time dolazili u sukobe sa odredbama koje vjera nalaže.
hoćeš da kažeš da vjera ne nalaže ubijanje ?
"sura Krava;
ajet 178: O vjernici ! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan za slobodna, i rob za roba, i žena za ženu."
Ne samo da se radi o ubijanju nego i o krvnoj osveti. Nemojte pisati o moralnosti zasnovanoj na religiji kada je sve zasnovano na interesu a država i religija posebno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#227 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JoseMujica »

Filozofx more li se to u još kojoj vodi izaprat? :lol:

preporuka: Jan Asman: Monoteizam i jezik nasilja ;-)
Bušman

#228 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bušman »

Ljudi koji bivaju dobri samo iz straha bolje da ne budu nikako dobri. Ljudi trebaju biti dobri zbog sebe i zbog drugih ljudi, a ne zbog natprirodnih bica koje niko ne vidi. Uostalom, cesce su ljudi koji "bivaju dobri" zbog straha od vise sile jako zli, mada je to vise stvari neobrazovanosti, neinformiranosti i izmanipuliranosti od strane glavnih ljudi u organizacijama koje stoje iza velikih svjetskih religija. To ne znaci da religija nije na pozitivan nacin utjecala na danasnji moral.

Moral je samo dio kulturne evolucije koja je pocela sa osnivanjem prvih zajednica prije nekih 10ak hiljada godina s krajem zadnje glacijale.
JoseMujica

#229 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JoseMujica »

ljudi su i dobri i loši i uveliko je njihovo ponašanje prema drugom društveno uslovljeno.
Great Cornholio

#230 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Great Cornholio »

Još uvijek vjernici vjeruju da je nemoguće biti moralan bez vjere u Boga :?
Bušman

#231 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bušman »

Great Cornholio wrote:Još uvijek vjernici vjeruju da je nemoguće biti moralan bez vjere u Boga :?
Pa ako kao osnovno moralno nacelo uzmes vjerovanje u boga, onda su svi nevjernici nemoralni. :D :D
Great Cornholio

#232 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Bušman wrote:
Great Cornholio wrote:Još uvijek vjernici vjeruju da je nemoguće biti moralan bez vjere u Boga :?
Pa ako kao osnovno moralno nacelo uzmes vjerovanje u boga, onda su svi nevjernici nemoralni. :D :D
E zato to načelo ne treba uzimati u obzir :D
JoseMujica

#233 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JoseMujica »

vjerska vlastela će uvijek baš to potencirati paradigmom duhovna obnova = moralna obnova, a vidimo svakodnevno kako već 20 godina duhovno i moralno uzdižu društva na Balkanu....isijavamo od dobrote ko Fukušima :-)
Great Cornholio

#234 Re: MORALNOST BEZ BOGA

JoseMujica wrote:vjerska vlastela će uvijek baš to potencirati paradigmom duhovna obnova = moralna obnova, a vidimo svakodnevno kako već 20 godina duhovno i moralno uzdižu društva na Balkanu....isijavamo od dobrote ko Fukušima :-)
Puno bi nam bolje bilo da se ljudi koncentrišu na rješavanje problema koje su sami stvorili, a da Boga malo poštede :D
fatamorgana

#235 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Filozofx wrote:Moralnost bez Boga je kao i ljudi bez vjere! Pa se onda možemo zapitati kakvi su ljudi koji nemaju straha pred stvoriteljem za svoja loše učinjena djela? Znamo šta nalažu vjere pa iz toga dosta proističe što je dobro za čovjeka, a sve dobro može biti i moralno, dok to ne može biti nešto što je suprotno dobrom odnosno suprotno vjeri. Ratovi koji su vođeni u ime vjere su vodili zapravo nevjernici, a nevjernici su jer su ubijali, istrebljivali i time dolazili u sukobe sa odredbama koje vjera nalaže.
U Bosnu je stiglo kao pomoć oko 12 milijardi dolara (više nego što su dobili Japan i Njemačka zajedno kao
pomoć poslije II svj. rata, podatak koji je iznio Jacques Klein, UN)

Da li je po tebi bilo moralno zahapati svu ovu lovu od naroda i strpati je u privatne džepove?
Great Cornholio

#236 Re: MORALNOST BEZ BOGA

fatamorgana wrote:
U Bosnu je stiglo kao pomoć oko 12 milijardi dolara (više nego što su dobili Japan i Njemačka zajedno kao
pomoć poslije II svj. rata, podatak koji je iznio Jacques Klein, UN)

Da li je po tebi bilo moralno zahapati svu ovu lovu od naroda i strpati je u privatne džepove?
Narod bi to bezveze potrošio, bolje je što se podosta od tih para uložilo u izgradnju vjerskih objekata, kupovinu službenih vozila i dizajnerske odjeće za potrebe vjerskih službenika.
Ko je tebi kriv što ne vjeruješ.
talić

#237 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by talić »

dobro kažeš, šta će narodu lova,.... kaže se jedno radno mjesto u proizvodnji košta cca 200 000 maraka a u religiji jedno radno mjesto (koje proizvodi maglu) košta 1.000.000 maraka.
Great Cornholio

#238 Re: MORALNOST BEZ BOGA

talić wrote:dobro kažeš, šta će narodu lova,.... kaže se jedno radno mjesto u proizvodnji košta cca 200 000 maraka a u religiji jedno radno mjesto (koje proizvodi maglu) košta 1.000.000 maraka.
Koji si ti materijalista, pa to Bog nije vidio :D
manki

#239 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by manki »

:lol:

Ja čak štaviše mislim da su nevjernici moralniji od vjernika u nekim slučajevima. Kad vidim šta sve neki vjernici po ovom forumu i komentarima na sajtu vidim, smuči mi se.
fatamorgana

#240 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

talić wrote:dobro kažeš, šta će narodu lova,.... kaže se jedno radno mjesto u proizvodnji košta cca 200 000 maraka a u religiji jedno radno mjesto (koje proizvodi maglu) košta 1.000.000 maraka.
Ma ja, pare kvare čoeka ...
udarnik35

#241 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by udarnik35 »

talić wrote:
"sura Krava;
ajet 178: O vjernici ! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan za slobodna, i rob za roba, i žena za ženu."
Ne samo da se radi o ubijanju nego i o krvnoj osveti. Nemojte pisati o moralnosti zasnovanoj na religiji kada je sve zasnovano na interesu a država i religija posebno.
Ne vadi iz konteksta! Prenosim cijeli 178. ajet, zajedno sa 179.:
178. O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A o­naj kome rod ubijenog oprosti, neka o­ni velikodušno postupe, a neka im o­n dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.

179. U odmazdi vam je - opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!
Bitte_Halt_ja_ja

#242 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

a sta ako rod ne oprosti?
talić

#243 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by talić »

udarnik35 wrote:
talić wrote:
"sura Krava;
178. O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A o­naj kome rod ubijenog oprosti, neka o­ni velikodušno postupe, a neka im o­n dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.

179. U odmazdi vam je - opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!
a šta je značenje konteksta ?
"A o­naj kome rod ubijenog oprosti, neka o­ni velikodušno postupe, a neka im o­n dobročinstvom uzvrati"
Što bi značilo onaj ko može da plati smije i da ubije i da "Dobročinstvom" izmiri svoj dug.
Još ćeš me uvjeriti da su ovo božije riječi a ne ljudske, da Bog zna razlikovati "Slobodnog od Roba i Roba od Žene".
udarnik35

#244 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by udarnik35 »

talić wrote:
udarnik35 wrote:
talić wrote: hoćeš da kažeš da vjera ne nalaže ubijanje ?
"sura Krava;

a šta je značenje konteksta ?
"A o­naj kome rod ubijenog oprosti, neka o­ni velikodušno postupe, a neka im o­n dobročinstvom uzvrati"
Što bi značilo onaj ko može da plati smije i da ubije i da "Dobročinstvom" izmiri svoj dug.
Još ćeš me uvjeriti da su ovo božije riječi a ne ljudske, da Bog zna razlikovati "Slobodnog od Roba i Roba od Žene".
Ja nisam kompetentnan da tumacim Bozje rijeci, mogu ti samo reci kako ja to razumijem :) . Ja to shvatam kao da je ljudima propisano da kaznjavaju za djela koja vode jednu zajednicu u propast (ubijanje, kradje, silovanje) i da kazna bude u skladu sa djelom koje je pocinjeno. A ako porodica zrtve oprosti krivcu zlocin, onda je on duzan da im cini veliko dobrocinstvo kako bi se iskupio i da je oslobodjen (ovozemaljske) kazne. Ovdje naglasavam AKO mu porodica oprosti. Moje shvatanje.

I prije nego formiras misljenje o Islamu kao religiji koja propagira smrt, ubijanje i nasilje (mada izgleda da si vec zaglibio u tom stavu), pogledaj npr. sljedeci ajet iz Kur'ana:

"32. Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili o­noga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili." (5. El-Maide)

Mir s tobom :)
znljubica

#245 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by znljubica »

Meni je moja baka, inače obrazovana i inteligentna žena govorila:
"Nije moral ni šta ljudi kažu, ni Bog zapoveda, već je moral odgovornost prema sebi i ljudima oko sebe.
Zato, pre nego uradiš bilo šta, razmisli kakve posledice to može da ima za tebe i za ljude oko tebe"
quasar

#247 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

Ne vjerujem u boga ama bas ni malo. U USA bih bio proglasen komunistom i lincovan.
A zivim po principu: ne radi drugome ono sto ne zelis tebi da urade, i taj princip ne dolazi iz religije nego iz ljudske filozofije.
Moji roditelji su tako zivjeli, moja djeca tako zive i odrasle su osobe. Moja prezime je cestito i bez mrlje.
Licemjerno je biti dobar radi straha od kazne ili zbog obecane nagrade. Biti dobar treba jer to mozes biti, jer si zato bolji covjek. Ali nije automatski svaki vjernik licemjer, a ateista nemoralan.
Nemoralan je covjek bez savjesti, pa bio on i najveci vjernik.

Da se razumijemo, znam jako puno ateista, kao i pravih vjernika. Svi su oni to samo za sebe, kakvi i svi trebamo biti, samozatajni. Bez svjetlece reklame svog opredjeljenja. Vjera ili nevjera je jako privatna i intimna stvar, ne treba sa time bosti drugome u oci.

Samo bih na kraju upitao: dokle ce teisti smatrati ateiste losijim ljudima? Kad cu imati jednako pravo na vjeroispovjest kao ateista?
Great Cornholio

#248 Re: MORALNOST BEZ BOGA

znljubica wrote:Meni je moja baka, inače obrazovana i inteligentna žena govorila:
"Nije moral ni šta ljudi kažu, ni Bog zapoveda, već je moral odgovornost prema sebi i ljudima oko sebe.
Zato, pre nego uradiš bilo šta, razmisli kakve posledice to može da ima za tebe i za ljude oko tebe"
Za baku :thumbup:
Great Cornholio

#249 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Je l' to ona firma 'šesto čulo', ona što su je osnovali Jozo Šesto i Ante Čulo :-D
ljubav_aha

#250 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by ljubav_aha »

znljubica wrote:Meni je moja baka, inače obrazovana i inteligentna žena govorila:
za baku i novi sad :thumbup:
Locked