Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toozla

Post by Toozla »

Image
.....ako ste slijepi, niste gluhi......zvuci ocajno.....
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

dragi moji dijasporci,
nimalo ljubomoran na vase uspjehe i posjede bez obzira bili materijalne ili duhovne prirode jedno vam mogu poruciti:
NE VRACAJTE SE OVAMO! NE VRACAJTE SE OVAMO! NE VRACAJTE SE OVAMO!

OVDJE JE DRUGI MENTALITET I DRUGA KULTURA, nije ovo zapad pa da se zivi u smislu: "zivi svoj zivot i pusti druge da zive svoj zivot" ili npr."uzivaj svoje uzitke i pusti druge da uzivaju u svojim uzitcima" itd. ovde te proglase LUDIM MANIJAKOM nizasta (o tome sam piso opsirnije na oblasti LJUBAV I SEX tema:sexualne fantazije). na zapadu se dokazuje da je neko ludi manijak a ovdje moras dokazivat da si normalan.

ja cu ako bog da vasim stopama, radim na tome, pravac BERLIN!

BERLIN nego sta drugo, svjetska metroplola i gotovo!

BERLIN, MINHEN, BEC, ZAGREB, KALESIJA blizu
a u KALESIJI se pjeva i uz najvecu krizu

vidimo se dragi dijasporci
buhtelj

Post by buhtelj »

Dom je jednostavno tamo gdje se dobro osjecas u bilo kakvom pogledu.... i to je vrlo simple ako ti se ne svidja tu onda ides tamo gdje ti je kul...... Tako je bilo uvjek i tako ce biti......Vecini rulje se nije svidjao grubi i surovi BALKAN i zato su otisli na zapad gdje su nasli svoju materijalnu i duhovnu bit.

Tako da ocito onim koji su protiv bivsih sugradjana koji zive u inozemstvu negativno orijentirani nekaj smeta, jer nisu zadovoljni sa trenutacnim zivotnim statusom......MOJA PORUKA JE SVI KOJI IMATE AMBICJE , DOVOLJNO STE SPOSBNI I IMATE VOLJE ZA BUDUCNOST AKO NISTE JOS OTISLI VAN IZ BOSANKSOG PAKLA ONDA DO IT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Mahalac wrote:
umro je mostar wrote:
@Mahalac Sto se tice ovih DEZERTERA kako ih Mahalac nazva. Evo moji su svi bili ovdje, dozivili svasta, izranjavani, a kamo puste srece da i nas sada mozes nazivati DEZERTERIMA. ja bi bio presretan da sam u poziciji da me nazoves dezerterom. znas kako bi me to bolilo. ma nemas pojma.
Da smo bogdo svi dezertirali na pocetku rata. Bar ne bi danas bilo ovoliko mrtvih i nesrecnih, a za sta. ni za sta. ne postoji politicki cilj, drzava ili nesto slicno vrijedan bilo cije kapi krvi. Nakon svega ovoga sto se nama desilo to se namece ko logican zakljucak. Ne isplati se proliti kap krvi ni za jedan narod, ni za jednu drzavu, ni za kakav politicki cilj.

Pa zar ti mislis budalino jedna da bi te onda ko imao nazvati dezerterom ili bi ti vise glave bio jedan fini memorijalni spomenik...i to ??????
Sta mislis da smo svi tako 1992 otisli i da sam ja tada branio SAMO drzavu...budalino jedna :x

Vecina dijaspore a ponavljam odnosi se na ove dezertere od'92 pa nadalje koji i sad evo kukaju da nista ne valja jednostavno nisu spremni da daju svoj doprinos u izgradnji drzave i svog naroda, ne, nego to treba mi ovamo da uradimo da se i dalje borimo na sve nacine pa kad iole bude bolje onda cete eto vi mashalla doci nazad. I u ratu je "raja" branila i stvorila drzavu pa sad treba da vam stvaramo uslove za povratak vama dezerterima, da'l vam ikad padne napamet mozete li vi nesto uraditi, zrtvovati se da nam brze bude bolje :?
O kojoj intelegenciji vi govorite (cast casnim izuzecima) ovima sto zavrse kurseve i sto postanu magistri u 23 godini pa hoce ovdje nostrifikaciju diploma/mudo marjanavo.
Sto se mene tice i dezertera, rekao sam konfiskacija svega, zabrana ulaska u drzavu i ostajem pri tome(ni ukopat u mezar im ne bi dao u BiH).

Pozdrav za Haris033
koji si ti k**ac da odlucujes ko ce biti gdje sahranjen....
eto zbog takvog mentalita idi i ti i BIH u neku stvar...
a pustas sandzaklije i kojekave druge da ti dolaze i kroje kapu....

u drugom postu si rekao hajde dodjite pa rizikuj te....
sta da rizikujem? koliko je puta receno, kao obrazovana osoba cu biti gradjanin drugog reda.... da ostavim sve sto sam stvorio ovdje u inostranstvu. sva prijateljstva itd.... i da se vratim u bolesnu mahalu....

vozdra.....
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

edu wrote:
Diona wrote:Jednostavno sad imam sve, a da sam ostala dole bi bila bjednik i radila za 500 KM.
ocigledan primjer kako razmislja papanka koja je dosla do para...
sta je diras :x
evo ti moj primjer ja sam elektro inzinjer
ovdje mogu zaraditi vise nego prosjecno stanovnistvo, a u bih... sam znas odgovor...

oboje staraca obrazovano takodjer u inzinjeringu... u bih ne bi skuckali platu zajedno 1000km.... a ovdje barem ih ljudi cijene... i mogu sebi priustiti sto zasluzuju.... o tome se govori...
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

sanda29 wrote:
paprica29 wrote:WC-eve.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ludilooooooooooooooooo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
evo vidis to je taj mentalitet zasto se ne bih vratio u bih...
svak samo gleda kako ce se nekom rugati....

sjecate se u obdanistu... prolazi smetljarski kamion a sva djece vidi ga smetljar....
onda treba lopte zaigrati.... vidi ga on ne zna driblati itd...

ovdje gdje sam kakav god da si ljudi te prihvate i gledaju da te ukljuce i njihovu sredinu....
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote:
sanda29 wrote:
paprica29 wrote:WC-eve.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ludilooooooooooooooooo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
evo vidis to je taj mentalitet zasto se ne bih vratio u bih...
svak samo gleda kako ce se nekom rugati....

sjecate se u obdanistu... prolazi smetljarski kamion a sva djece vidi ga smetljar....
onda treba lopte zaigrati.... vidi ga on ne zna driblati itd...

ovdje gdje sam kakav god da si ljudi te prihvate i gledaju da te ukljuce i njihovu sredinu....
sto se bolan javljas i bodes se sa rogatim...?
sad ce se poceti i tebi smijati -- vidi ga, jes' se "provalio"... :roll:

ja ovdje mogu sa sto i jednom rasom i vjerom da zivim bez problema, niti ko mene zajebaje niti ja koga zajebajem... mi mozemo svuda, al' izgleda samo u bosni nikako... jer dole se kurcimo... i provaljujemo... i dolazimo da dizemo cijene... od nas nikakve fajde... a nismo ni domovini na ponos i diku... blamiramo ih po inostranstvu... eto ti... to je rezime ove teme...

mani se corava posla vozdra... :-)
Toozla

Post by Toozla »

....ja davno otiso....zaboravil da prica moj jezik.....ako moze sporije pricati.....slabo razume.....kad ostari, napravim jedan put za moje rodni grad.....da se ljudi sjecali mene po dobrom......puno sreca i pamet svima....
haris303

Post by haris303 »

Ma šta više ističete to da kao eto vi svugdje u svijetu sa svakim možete i problema nemate a kao eto jedino sa nama ovamo imate problema i nesporazuma .... ma vi ste svugdje u svijetu MORALI da se uklopite i PRIHVATITE već utabana pravila igre .... i zato niste imali problema ... u suprotnom biste otišli u pizdu pizdine matere ..... i u stvari istina je da su ovaj forum i ovo malo Bosne koju uz odmore pohodite jedina mjesta i okružja na planeti gdje možete da serete do besvijesti i još da ta sranja pripisujete drugima .....
danas

Post by danas »

naravno da je problem u dijaspori... uklopili smo se jer moramo... a inace je tesko uklopit se u ova drustva... gdje ljudima pri ophodjenju ne stane u prosjeku jedno 5 "picki materina", 3 "kurcenja", i 7 "sranja" u jednu recenicu... do mene je... sto ne mogu da se uklopim... kod kuce... :-) :-) :-)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

haris303 wrote:Ma šta više ističete to da kao eto vi svugdje u svijetu sa svakim možete i problema nemate a kao eto jedino sa nama ovamo imate problema i nesporazuma .... ma vi ste svugdje u svijetu MORALI da se uklopite i PRIHVATITE već utabana pravila igre .... i zato niste imali problema ... u suprotnom biste otišli u pizdu pizdine matere ..... i u stvari istina je da su ovaj forum i ovo malo Bosne koju uz odmore pohodite jedina mjesta i okružja na planeti gdje možete da serete do besvijesti i još da ta sranja pripisujete drugima .....
normalno da se covjek uklopi... i ti si u ratu morao glavu u rov inace bi otisao u pm...
covjek vani shvati neke stvari da su bolje nego tamo odakle je dosao...
ali djabe je pricu pricati....

ti sjedi tamo, ja cu biti vamo i mirna bosna....
mostarac

Post by mostarac »

Vozdra_123 wrote:
haris303 wrote:Ma šta više ističete to da kao eto vi svugdje u svijetu sa svakim možete i problema nemate a kao eto jedino sa nama ovamo imate problema i nesporazuma .... ma vi ste svugdje u svijetu MORALI da se uklopite i PRIHVATITE već utabana pravila igre .... i zato niste imali problema ... u suprotnom biste otišli u pizdu pizdine matere ..... i u stvari istina je da su ovaj forum i ovo malo Bosne koju uz odmore pohodite jedina mjesta i okružja na planeti gdje možete da serete do besvijesti i još da ta sranja pripisujete drugima .....
normalno da se covjek uklopi... i ti si u ratu morao glavu u rov inace bi otisao u pm...

a ja cu gledat da ti se pridruzim i na CNN-u gledat kako se u nekom buducem ratu harisi, mahalci, zrinski i ostali dicni predstavnici i branioci bosnjastva/srpstva/hrvatstva, branioci svih jama sirom balkana, trijebe sa komsijama, jer im je mnogo vaznije bilo kako se ko zove, kako se bogu moli, ko je koga vise nabijao na kocheve, pravljenje bogomolja, nego da prave fabrike, nego da djeci grade buducnosti, nego da sjednu skupa i dogovore se radi buducih generacija.
Pa bujrum gospodo, trijebite se u nekom buducem ratu, za koji se spremate i koji prizeljkujete, kako bi se svetili jedni drugima. Ja u tom ratu niti zelim, niti hocu ucestvovati. neka vama Bosne onakve kakvu ste je zamislili. U svojoj vjeri, na svojoj zemlji, a bez pameti.
haris303

Post by haris303 »

umro je mostar wrote:
Vozdra_123 wrote:

a ja cu gledat da ti se pridruzim i na CNN-u gledat kako se u nekom buducem ratu harisi, mahalci, zrinski i ostali dicni predstavnici i branioci bosnjastva/srpstva/hrvatstva, branioci svih jama sirom balkana, trijebe sa komsijama, jer im je mnogo vaznije bilo kako se ko zove, kako se bogu moli, ko je koga vise nabijao na kocheve, pravljenje bogomolja, nego da prave fabrike, nego da djeci grade buducnosti, nego da sjednu skupa i dogovore se radi buducih generacija.
Pa bujrum gospodo, trijebite se u nekom buducem ratu, za koji se spremate i koji prizeljkujete, kako bi se svetili jedni drugima. Ja u tom ratu niti zelim, niti hocu ucestvovati. neka vama Bosne onakve kakvu ste je zamislili. U svojoj vjeri, na svojoj zemlji, a bez pameti.
A đe ćeš nam to ti majstore ... jebo ti svatove svoje .... malo te nakačila politika (u koju si btw sam ušao, nisam te ja gonio) .... malo te ta ista politika razočarala .... malo ti prijetili .... malo te crnjak uhvatio .... malo ne znaš jesli li poš'o ili doš'o (k'o i većina svijeta) .... i to je dovoljno da sve skupa šalješ u PM i pljuješ po čemu stigneš .... i kakav ti hajr od toga ... ma đe ćeš to bolan ... đe .... niđe ti nećeš ... i što prije shvatiš bolje po tebe ..... prestani više heftama pizditi po forumu i razvlačiti bale nad svojom nesretnom sudbinom i nad "oblačnom" bosanskom perspektivom ....
Toozla

Post by Toozla »

dinash wrote:
inace, papak je konstanta poput broja pi. papak nije geografski niti socijalno ogranicen ili definisan. papak ostaje papak u sarajevu, ljubljani ili new yorku, pojavljuje se u samo jednom agregatnom stanju i ne poprima oblik posude u kojoj se nalazi.
.....samo da se zahvalim kolegi Dinashu za definiciju..... :D
.....harise sa tobom se u potpunosti slazem.....uspjeli smo se prilagoditi i nauciti puno novih i kvalitetnih stvari......kad na to dodas kvalitet koji smo sa sobom donijeli iz Bosne......postali smo zajebani......vjeruj mi.... :wink:
mostarac

Post by mostarac »

haris303 wrote:
umro je mostar wrote:
Vozdra_123 wrote: normalno da se covjek uklopi... i ti si u ratu morao glavu u rov inace bi otisao u pm...

A đe ćeš nam to ti majstore ... jebo ti svatove svoje .... malo te nakačila politika (u koju si btw sam ušao, nisam te ja gonio) .... malo te ta ista politika razočarala .... malo ti prijetili .... malo te crnjak uhvatio .... malo ne znaš jesli li poš'o ili doš'o (k'o i većina svijeta) .... i to je dovoljno da sve skupa šalješ u PM i pljuješ po čemu stigneš .... i kakav ti hajr od toga ... ma đe ćeš to bolan ... đe .... niđe ti nećeš ... i što prije shvatiš bolje po tebe ..... prestani više heftama pizditi po forumu i razvlačiti bale nad svojom nesretnom sudbinom i nad "oblačnom" bosanskom perspektivom ....
Ja hocu ici iz ove zemlje i normalno da ne idem iz nje jer je u njoj lijepo. Idem iz nje jer ne zelim da mi djeca rastu ovdje u ovoj divljini i sa tipovima kao ti, kojima bosna vrije. Svugdje na svijetu ima divljaka, ali nigdje na svijetu ih nema toliko po glavi stanovnika kao ovde. Ova zemlja je dodirnula drustveno i svako drugo dno ali kad pomislis da ne mozemo pasti nize, desi se upravo to. Da se idioti i primitivzam prodaju ko nafta bili bi ubjedljivo najbogatija zemlja na svijetu.

od 1995. godine do danas je 100.000 mladih napustilo ovu zemlju. Nije moguce da su svi sifrustrirani i bar 60.000 njih (minimum) su Bosnjaci koje tako branis.
Last edited by mostarac on 13/08/2005 00:55, edited 1 time in total.
haris303

Post by haris303 »

Toozla wrote:
dinash wrote:
inace, papak je konstanta poput broja pi. papak nije geografski niti socijalno ogranicen ili definisan. papak ostaje papak u sarajevu, ljubljani ili new yorku, pojavljuje se u samo jednom agregatnom stanju i ne poprima oblik posude u kojoj se nalazi.
.....samo da se zahvalim kolegi Dinashu za definiciju..... :D
.....harise sa tobom se u potpunosti slazem.....uspjeli smo se prilagoditi i nauciti puno novih i kvalitetnih stvari......kad na to dodas kvalitet koji smo sa sobom donijeli iz Bosne......postali smo zajebani......vjeruj mi.... :wink:
Vjerujem ti ... a vjeruj i ti meni da nismo ni mi čitav život držali glavu u pijesku .... a vjeruj mi da je i "papak" kao i broj "PI" transcendentan broj (pojam) pa nije rješenje ni jedne algebarske jednačine sa cijelim koeficijentima, pa je tako kvadratura kruga nerješiv matematički problem baš kao i duplikacija kocke, te stoga kada sve to prebacimo na pojam zajebanosti dobijemo obrise koji se mogu tumačiti na razne načine a sve ovisno od ugla iz kojeg se gleda .... iz bosanskog blata jal iz kakvog bijesnog evropskog restorana .....
Toozla

Post by Toozla »

..... i za broj "pi" se slazem sa tobom......ako vrsis skracenje prije dvadesete decimale mozes dobiti gresku u racunu od:
0.00000000000000000001
:D
haris303

Post by haris303 »

Toozla wrote:..... i za broj "pi" se slazem sa tobom......ako vrsis skracenje prije dvadesete decimale mozes dobiti gresku u racunu od:
0.00000000000000000001
:D
Numeričku matematiku sam položio .... nevjerovatno ali istinito ....
hananah

Post by hananah »

Dijaspora se ne vraca jer se u drugim drzavama nudi puno vise nego u Bosni u kojoj se nudi - nista, cak ni gola egzistencija za vecinu gradjana (pogledati koliko ljudi rovi po kontejnerima), ljudi rade bez plata, socijalnog osiguranja, slobodnih dana i sve to im nije dovoljno ni da prezive. Drugim rijecima - dijaspora se ne vraca jer nije luda.
danas

Post by danas »

rezime...

javila se dijaspora, rekla da se ne treba dijeliti na dijasporu i maticu, da smo svi bosanci, rekla dijaspora da voli svoju domovinu, ali da ih ponajvise nedostatak pravne drzave sprijecava u povratku (a neki se bogami i nemaju gdje vratiti, jer nece valjda u RS). niko nije rekao da ocekuje specijelan tretman u bosni, niti je "prozivao" ikoga licno... vec se pricalo o tome kako skupa moramo nesto raditi da popravimo situaciju, za sve nas...

e, javila se matica, namah ispsovala sve po spisku, rekla nam da se kurcimo i foliramo, da nismo domovini na ponos i diku, da je bolje da ne dolazimo jer dolazimo samo da ih zajebavamo i hracemo po ulici (a neko bogami i da popravi ona dva zuba u glavi koja su mu ostala poslije rintacenja i pranja WC-a na zapadu)...

sto rekao vozdra -- neka vas tamo, a nas 'vamo... tako je mozda najbolje... za sve nas. a mozda i za tu bosnu. kojoj nismo na ponos i diku. ma ja.
hananah

Post by hananah »

Danas, ne uzbudjuj se. Sta i da se dijaspora vrati????? Da ulozi pare u nesto sto ce preko noci "pojesti maca", da poveca stopu nezaposlenosti. Ovako bar puno obitelji ode vani u posjetu, a inace ne bi vidjeli ni drugog kantona jer jedva sastavljaju kraj s krajem, ah...kakvo ba putovanje u tom slucaju.
A primjetila sam da vas najvise napadaju oni koji bi se rado mijenjali s vama :D
haris303

Post by haris303 »

@danas .... tebi su izgleda okice baždarene samo da markiraju stvari koje ti hoćeš ... pa ti si se barem svijeta nagledala .... haj bona malo pročitaj šta pišete .... pa šta misliš kako to izgleda kada neko napiše "...da smo mi ovamo bijednici koji radimo za 500KM..." .... haj što radimo za 500KM, ali što smo bijednici .... i masa takvih stvari ... a ne zaboravi, vi ste i više siti i više napiti i više obučeni od nas ... i bolje vam je nego nama ... pa eto ako je to sve vama na diku i ponos onda OK....
hananah

Post by hananah »

danas, od sad fino sve sto preko 500 km zaradite, saljite 'vamo - valja graditi bogomolje, da vam se ime spominje, za vijeke vijekova, za sva vremena :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

A dokle ce oni sto su bili po rovovima imati exkluzivno pravo da se qrche, a onima sto su ih hranili oduzimati pravo da se cak i sahrane na 2 kvadrata razjebane zemlje? :roll:

Mozda dok im centrala ne dadne mig da malo popuste?
Pred izbore mozda? :zzzz:
danas

Post by danas »

hananah...
ja sam se bila vratila. cijela moja porodica se vratila, cim se sarajevo integrisalo (zivjeli smo u okupiranom dijelu grada). ja sam vidjela koliko je sati, i ja i sestra smo otisle nazad, a roditelji su ostali jer su 3 godine sanjali da se vrate kuci i u inostranstvu nisu mogli nikako.

ja se vise vratiti necu, jer sam udata i skucila sam se ovdje. radim posao koji i ne postoji u bosni... bas kao i anais_nin, postojao je jedan kritican trenutak kada sam ja mogla poceti ponovo svoj zivot u bosni, a sada je za to kasno. ja nastojim biti dio bosne koliko je to moguce odavde, ali mi se to sistematski onemogucava -- svi su spominjali zajebancije sa registacijom za glasanje, mitom, birokratijom, reketom...

ova tema je bila "zasto se dijaspora ne vraca"... neki od nas su pokusali iznijeti svoja iskustva, koja se ponajvise doticu nedostatka pravne drzave. to je isti razlog zbog kojeg i dan-danas mlad iperspektivan svijet grabi da pobjegne iz bosne. ja znam da ovo nije muzika ni za cije usi, ali ne treba napadati dijasporu kada to kaze glasno, i navede ove cinjenice kao razlog nepovratka.
Post Reply