Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
- ejjus
#226 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
mislim, ne tacno u, nego tu je plavusa, crnka itd.
- n+1
#227 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Moramo doseći tačku da nam je kultura važnija od guženja. 
-
last mohicans
#228 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ma jašta su, odmah su prihvatili kalesijske zvuke i prihvatili nametnuti folklor. A te uklopljene kulture se najvise moze naslušati na Tušnju, osobito kad gostju sarajevski klubovi na istom. Nema čega nam se ne sjete i sa kakvim cvijecem nas dočekaju i i sa još sočnijim epitetima nas isprate.iz zadnje klupe wrote: ↑25/04/2022 14:18 U Tuzlu u Živinice se naselilo pola istočne Bosne i ljudi se normalno uklopili, danas smo jedno...
Imam odgovor, ali vam se nece svidjeti, karma, kada umisliš da si bolji od ostalih, svemir se pobrine za ostalo![]()
- darius_maximus
#229 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Mislim da je glupo očekivati da će ljudi voljeti i podržavati nešto bez ulaganja truda, vremena, znanja, novca, itd.n+1 wrote: ↑25/04/2022 14:52Može se koncert održati i u industrijskoj hali, ali još uvijek je koncert kulturni događaj, a na hala.darius_maximus wrote: ↑25/04/2022 14:47
Nisam uopšte mislio na to.
Želim reći da pub može biti izvor kulture (neki mini koncert), kao što i muzej može biti dosadan.
Može biti da nema family-friendly sadržaja, da je djeci dosadno dok ne dođu u određene godine, da nije dovoljno dobro promovisano, itd.
Sajam knjige je super primjer.
Hrpa izlagača koja dovuče desetke kutija knjiga, poreda po stolovima i sjedi i čeka.
Sajam je vazda u drugoj polovini mjeseca kada ljudi imaju manje keša po džepu da u prolazu uzmu knjigu-dvije, pa makar samo prašinu sakupljale.
Sadržaja za djecu skoro da nema, nego ih vucaraš za sobom dok im ne dosadi.
Pola ljudi i ne zna da se trenutno održava, koliko je dobra promocija bila.
Šta onda tačno očekivati?
Da ljudi vole stvari i dolaze uprkos nedostatku truda?
Ista je stvar i sa sportom.
Umjesto da se ugledamo na npr. Nijemce i da to bude family-day-out na stadionu, kod nas se svodi na navijačke grupe.
Došli smo do toga da se jedva koja hiljada sakupi i to za fudbal.
Košarka i ostali sportovi su misaone imenice, jer nema nikoga da očuva sve to i da ljude usmjerava ka tome kako odrastaju, kroz škole, sekcije, itd.
Očekujete onda da će se ljudi jednog jutra probuditi i sami zavoliti muzeje i izložbe, sportove, koncerte, itd.?![]()
Jasno je da nema sistemske podrške kulturi, ali to nije izgovor. Kulturni "događaj" može biti i da hodaš po gradu i učiš o arhitekturi onoga što vidiš. Samo treba volje i interesa za isto.
Sve dok očekujemo da nas neko drugi animira, neće biti ni kulture u našim životima, a onda posljedično ni podrške, jer kome?
Mene zanima puno stvari, pa bih volio da ima više sadržaja u gradu, od filmova do SF-a, muzike, sporta, itd.
Naravno, sve čovjek može skinuti s torrenta i gledati/slušati kući, ali eto...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#230 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
nažalost tako tržište funkcioniše.piupiu wrote: ↑25/04/2022 14:45hadzinicasa wrote: ↑25/04/2022 14:01
joj kad cujem ovaj argument, a cujem ga cesto pogotovo od mladjih generacija.
dabome da je valjalo i dabome da je funkcionisalo i raslo.
da nije valjalo, valjda bis e bolje napravilo a ne ovo ruglo sto sad imamo.![]()
Inače, to 'da je valjalo, ne bi propalo' je klasični induktivni argument. Ono, zvuči neoborivo. Shisha-bar level.![]()
potraži firme u Njemačkoj prije i poslije WW2
Siemens je ostao, ali je siemens i tad bio ogroman
Continental npr je bio duplo manji od Energoinvesta po broju uposlenih, pa vidi gdje su danas.
a ima ih i da su propali...
tako da nešto što je oranizirano kako treba, jako teško će se raspasti tako jednostavno.
danas u ovom trenutku da imaš cinkaonu kao EI TDS što je imao pa razjebao, mogao bi ubiti posao (EUROSJAJ Konjic, oni iz Doboja, i onda milion manjih)
i dođeš i kažeš to je sve bilo kako treba, ali eto Masoni, pa propalo...
de ba... neke stvari koje su kad ih neko sa imalo mozga vodi, skoro pa neuništive (ala rad sa metalima)...
ili još jedna mana Uzvišenog sistema, čvrsto čuvanje jednog te istog, a ljudi idu dalje. ti proizvodiš nokiju 3310 ljudi došli do Iphone 13 max pro xyz, i onda se pitaš kako to??
podsjeti me na pjesmu od vojko v
- Leopard_SA
#231 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Moje karikiranje se vodi istom logikom kao i tvoj “argument”. Izvoli pa objasni kako rast religijskog identiteta i kulturni sunovrat uzrokuju jedno drugoHakiz wrote: ↑25/04/2022 10:33Karikiraš. Pozdrav.Leopard_SA wrote: ↑25/04/2022 00:05
Ali opet ne pruzas ni jedan argument za tezu da je rast vaznosti religije uzrokovao kulturni sunovrat.
Ako pogledamo malo unazad, pocetkom devedesetih je poceo period unilateralne vanjske politike Sjedinjenih Americkih Drzava. Da li to znaci da je promjena americke vanjske politike takodje uzrokovala ekspnziju nargila barova u Sarajevu?
- n+1
#232 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Catch 22. Bez interesa, nema podrške. Bez podrške, nema interesa. I tako.darius_maximus wrote: ↑25/04/2022 15:19Mislim da je glupo očekivati da će ljudi voljeti i podržavati nešto bez ulaganja truda, vremena, znanja, novca, itd.n+1 wrote: ↑25/04/2022 14:52
Može se koncert održati i u industrijskoj hali, ali još uvijek je koncert kulturni događaj, a na hala.![]()
Jasno je da nema sistemske podrške kulturi, ali to nije izgovor. Kulturni "događaj" može biti i da hodaš po gradu i učiš o arhitekturi onoga što vidiš. Samo treba volje i interesa za isto.
Sve dok očekujemo da nas neko drugi animira, neće biti ni kulture u našim životima, a onda posljedično ni podrške, jer kome?
Mene zanima puno stvari, pa bih volio da ima više sadržaja u gradu, od filmova do SF-a, muzike, sporta, itd.
- darius_maximus
#233 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Vidiš, tu leži greška.n+1 wrote: ↑25/04/2022 15:21Catch 22. Bez interesa, nema podrške. Bez podrške, nema interesa. I tako.darius_maximus wrote: ↑25/04/2022 15:19
Mislim da je glupo očekivati da će ljudi voljeti i podržavati nešto bez ulaganja truda, vremena, znanja, novca, itd.
Država mora ulagati u kulturu, bez očekivanja povrata novca.
Sekcije, klubovi, tereni, itd. da se generiše interes.
- hadzinicasa
#234 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
nije ti dobra logika.mk ultra wrote: ↑25/04/2022 15:20nažalost tako tržište funkcioniše.
potraži firme u Njemačkoj prije i poslije WW2
Siemens je ostao, ali je siemens i tad bio ogroman
Continental npr je bio duplo manji od Energoinvesta po broju uposlenih, pa vidi gdje su danas.
a ima ih i da su propali...
tako da nešto što je oranizirano kako treba, jako teško će se raspasti tako jednostavno.
danas u ovom trenutku da imaš cinkaonu kao EI TDS što je imao pa razjebao, mogao bi ubiti posao (EUROSJAJ Konjic, oni iz Doboja, i onda milion manjih)
i dođeš i kažeš to je sve bilo kako treba, ali eto Masoni, pa propalo...
de ba... neke stvari koje su kad ih neko sa imalo mozga vodi, skoro pa neuništive (ala rad sa metalima)...
ili još jedna mana Uzvišenog sistema, čvrsto čuvanje jednog te istog, a ljudi idu dalje. ti proizvodiš nokiju 3310 ljudi došli do Iphone 13 max pro xyz, i onda se pitaš kako to??
podsjeti me na pjesmu od vojko v![]()
odnosno nije primjenjiva na ovim slucajevima koje si pomenuo.
- n+1
#235 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nisam mislio na povrat novca, nego interes građanstva za kulturu.darius_maximus wrote: ↑25/04/2022 15:28Vidiš, tu leži greška.
Zemaljski muzej poluprazan i kad je besplatan ulaz. Dakle, kome ulagati?
S druge strane, da se više ulaže i da se djeca kulturi izlažu od malena, možda bi Zemaljski muzej bi bio samoodrživ i bez podrške države.
Zato je catch 22.
- mk ultra
#236 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
opet ti kažem, pokvariš točak koji se vrti, i kažeš neko je to namjerno diverziju napravio.hadzinicasa wrote: ↑25/04/2022 15:30 nije ti dobra logika.
što željezara u zenici nije propala?
natronka?
- mk ultra
- DaffyDuck
#238 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Tako je. Kroz obrazovanje, škole nemaju obavezu odlaska u institucije muzeja. Zemaljski ima toliko sadržaja da djeca mohu SVAKE godine da obiđu jedan segment, koji te godine i uče. ALI
- darius_maximus
#239 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nije catch 22.n+1 wrote: ↑25/04/2022 15:36Nisam mislio na povrat novca, nego interes građanstva za kulturu.darius_maximus wrote: ↑25/04/2022 15:28
Vidiš, tu leži greška.
S druge strane, da se više ulaže i da se djeca kulturi izlažu od malena, možda bi Zemaljski muzej bi bio samoodrživ i bez podrške države.
Zato je catch 22.
Za to bi rješenje trebalo biti skoro nemoguće, a vrlo je moguće.
Što više kulturu promovišeš, to više kulturološki obrazuješ ljude i stvaraš veći interes za slične sadržaje.
Kao što rekoh na početku, neće se sutra ujutro neko probuditi i iznenada poželjeti da ide gledati balet ili operu.
- benzapen
#240 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Kakva je to kretenska priča, o kakvom rasizmu ti pišeš. Naravno da mi smeta nečiji naglasak, kao što mnogima smeta moj naglasak (doživio više puta, čak i u Sarajevu. Zenicu npr. da ne spominjem). A komentari tipa vi sarajlice itd, mislim slagati ću da kažem barem desetak puta sam čuo. I naravno odgovarajućim jezikom i naglaskom dotičnim provincijalcima i kompleksašima odgovorio. Ali to ne znači da bih bilo kome branio da hoda, priča, radi bilo šta. Ako neko gleda grand parade, farme i ostale gluposti, da li to znači da i ja treba da gledam ? Naravno da ne. A šta ću ja misliti, osjećati, skim ću se družiti i pričati, ti i takvi poput tebe mi nikad nećete moći određivati.billy organ wrote: ↑24/04/2022 23:56Izuzetno tuzan komentar. I tuzan i ruzan. Znaci smeta neciji tudji naglasak. Odvratan u rangu sa ovim desavanjima oko Dizdara. Pogan i rasisticki komentar. Dovoljno je reci: FUJ!.benzapen wrote: ↑24/04/2022 22:55
Joj ovo je baš 100% istina. Tačno se obradujem kad čujem poznate riječi, naglasak. Ne znam ljude nikako ali im se obradujem kao da su mi rod najrođeniji. Nemam ništa protiv nikog, ali mislim da je prirodno da su mi bliži ljudi s kojima dijelim isto odrastanje, odgoj, priču. Tako je kako je. Postoji sandžački, hercegovački, krajiški, zenički lobi u Sarajevu. Samo nema sarajevski. Što bi Sidran rekao, znam ja nas, jebo ti nas.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#241 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Zato što željezara nije bila srušena, i zato što je Silajdžić nekako uspio da je spasi.mk ultra wrote: ↑25/04/2022 15:37opet ti kažem, pokvariš točak koji se vrti, i kažeš neko je to namjerno diverziju napravio.hadzinicasa wrote: ↑25/04/2022 15:30 nije ti dobra logika.
natronka?
Zapravo, to je loš primjer, jer su sve ostale željezare u regionu propale (osim Smedereva, ali i ona je bila na nuli dok je Kinezi nisu opet kupili).
Energoinvest je npr. i poslije rata, uprkos tome što je pola imovine firme uništeno, a druga polovica ostala u RS-u, veoma uspješno poslovala po arapskim zemljama.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#242 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Sad kad se i opstina oglasila, upali mi se da nije ovo prvo sibicarenje Gorcina!
A grad ce asimilirati seljake, samo na ovaj broj treba vremena jbg. A i ne pomazemo mu.
- n+1
#243 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Zanemaruješ privatnu i individualnu inicijativu. Čak i u razvijenim društvima, kultura je često pitanje privatne inicijative. Neće država nigdje otvoriti kvalitetnu knjižaru ili striparnicu, nego to mora uraditi neko ko je zaljubljen u knjigu i strip. A taj neko će to uraditi samo ako mu se finansijski isplati, tj. ako građanstvo konzumira tu kulturu.darius_maximus wrote: ↑25/04/2022 15:44Nije catch 22.n+1 wrote: ↑25/04/2022 15:36
Nisam mislio na povrat novca, nego interes građanstva za kulturu.
Zato je catch 22.
Što više kulturu promovišeš, to više kulturološki obrazuješ ljude i stvaraš veći interes za slične sadržaje.
Kao što rekoh na početku, neće se sutra ujutro neko probuditi i iznenada poželjeti da ide gledati balet ili operu.
Ili, recimo taj family day kojeg spominješ na utakmicama u Njemačkoj. Kad god je lijepo vrijeme, odvedem oca na utakmicu, jer on je mene vodio kad sam bio mali. Ne treba mi država institucionalizirati family day da bih ga imao.
Da, naravno da država treba ulagati u kulturu, ali ne može je niko zavoljeti u tvoje ime.
- piupiu
#244 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Pa tvrdim da sam pročitala podatak, ne tvrdim odokativno. Lično bih voljela da nije tako. Kad naidjem na taj podatak ponovo, postaviću ga. Izvini, stvarno nemam fotografsku memoriju da se sad sjetim gdje da idem tražiti, možda je čak bila studija na papiru, ali sam ga dobro zapamtila jer je baš upečatljiv medju stotinama studija koje sam pročitala u zadnjih 5-6 godina. Vidim sad da je neko citirao isti podatak na forumu jos 2007, prije nego što sam ja bila i registrovana na Sarajevo-xu.Maja The Bee wrote: ↑25/04/2022 14:48 To je jedino moguće ako ubrojiš i mrtve u tu statistiku, a to nema nikakvog smisla, mada mislim da je i tako nemoguće. Ako je pola miliona iselilo samo iz BiH, a Sarajevo je imalo otprilike osminu bh. stanovništva, moglo bi značiti da je iz Sarajeva iselilo oko 60.000. Kad dodaš Srbe koji su otišli (a otišao je samo dio, ostali su tu, samo se to sad zove Istočno Sarajevo), to je u vrh glave 100.000 ljudi, što je petina od nekadašnjeg šireg područja Sarajeva. Neka ima i još toliko nesrba koji su otišli, opet neće preći 30%.
Još na nekoliko mjesta tvrdiš da se 80% stanovništva promijenilo, a nemaš nikakav izvor. To onda nije ozbiljna priča.
Meni to uopšte nije neka nevjerovatna mogućnost. Za početak, imali smo 4.38 miliona stanovnika 1991., 2013. zvanično 3.53 miliona, a sadašnja procjena je 2.2-2.5 miliona. Ako je svaki drugi stanovnik BiH migrirao tokom rata (unutarnje migracije), i ako je više od 50% predratnog stanovnistva BiH vani (evo jedan izvor, a čitala sam ovo u više studija, na pr jednu FPN-ovu), pa onda uzevši u obzir stopu mortaliteta i migracija u zadnjih 30 godina (uključujući i rat), meni to zvuči sasvim moguće. Podaci se uvijek porede za gradske i prigradske opštine, niko ozbiljan ne poredi kruške i jabuke.
Nije da je relevantno i da se može uzeti kao trend, ali, na primjer, pola moje familije je u zadnjih 10 godina ili poumiralo ili odselilo iz Sa. To je manje od jedne generacije (generacija=25 godina). U istom tom periodu rodilo se samo jedno dijete koje živi u Sarajevu (roditelji rodjeni 1989., znači ušli u cenzus 1991.).
Last edited by piupiu on 25/04/2022 15:53, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#245 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
sve bi to bilo ok da mi govorimo o normalnim okolnostima. ali ne govorimo, tako da ne mozes primjenjivati tu logiku.mk ultra wrote: ↑25/04/2022 15:37opet ti kažem, pokvariš točak koji se vrti, i kažeš neko je to namjerno diverziju napravio.hadzinicasa wrote: ↑25/04/2022 15:30 nije ti dobra logika.
natronka?
-
Hakiz
#246 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
To ne znači da u tom prostoru treba biti dudlahana. Neka opština u tom prostoru napravi muzej koji će biti hommage Maku, ne mora Gorčin.Pitar sa Kariba wrote: ↑25/04/2022 15:47
Sad kad se i opstina oglasila, upali mi se da nije ovo prvo sibicarenje Gorcina!
A grad ce asimilirati seljake, samo na ovaj broj treba vremena jbg. A i ne pomazemo mu.
Al' jok.
- piupiu
#247 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
AiiiiPitar sa Kariba wrote: ↑25/04/2022 15:47
Drama
-
BadBoy
#248 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ko je sa ove teme zadnji put uradio nešto za širu zajednicu, pa makar sam od sebe očistio ispred zgrade?
- Hajvan
- darius_maximus
#250 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Morat ćemo se složiti da se ne slažemo.n+1 wrote: ↑25/04/2022 15:50Zanemaruješ privatnu i individualnu inicijativu. Čak i u razvijenim društvima, kultura je često pitanje privatne inicijative. Neće država nigdje otvoriti kvalitetnu knjižaru ili striparnicu, nego to mora uraditi neko ko je zaljubljen u knjigu i strip. A taj neko će to uraditi samo ako mu se finansijski isplati, tj. ako građanstvo konzumira tu kulturu.darius_maximus wrote: ↑25/04/2022 15:44
Nije catch 22.
Ili, recimo taj family day kojeg spominješ na utakmicama u Njemačkoj. Kad god je lijepo vrijeme, odvedem oca na utakmicu, jer on je mene vodio kad sam bio mali. Ne treba mi država institucionalizirati family day da bih ga imao.
Da, naravno da država treba ulagati u kulturu, ali ne može je niko zavoljeti u tvoje ime.
Ti očekuješ klijentelu, prije nego se išta počne otvarati, a ja ti govorim da država mora biti odgovorna da takva klientela postoji, da bi takva preduzeća mogla u budućnosti postojati.
To mora biti dio dugoročnog plana, strategija turizma (npr. za muzeje), ostvarivanja sportskih rezultata, promovisanja države, itd.
Naravno da će uvijek biti neko ko će uprkos, a ne zahvaljujući, državi uspio, istraživao svoje interese, itd. ali to su izuzeci a ne pravila.
Ne može se uspješno društvo graditi na pojedinom buntovniku i izuzetku.
I to sve što ti navodiš u tim razvijenim društvima sufinansiraju razni fondovi, plaćaju se manji porezi za obrazovne institucije, itd.
Nije baš sve gola borba za preživljavanje.