Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
n+1

#201 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 25/04/2022 13:58
Maja The Bee wrote: 25/04/2022 13:19

Imaš li neki izvor o ovih 17%? Meni je to nevjerovatno, prije mislim da je možda 50%, osim ako ne računaš i umrle u predratno stanovništvo, pa ih eto više nema.
Kako ce biti 50%, pa vise ih je u ratu otislo. I onda uracunas umrle u zadnjih 30 godina i migraciju
Po toj logici, nema grada čije se stanovništvo u posljednjem stoljeću nije izmijenilo za 100%.

Dakle, besmislen podatak.
Bodkin

#202 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 25/04/2022 14:02
Bodkin wrote: 25/04/2022 14:00

Sajam knjiga u sarajevu obicno krcat. Toliko o tome
Kupovina knjige i čitanje knjige nije isto.
Mislis da ljudi kupuju toliko knjiga za poklone ili za dekoraciju?
Bodkin

#203 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 25/04/2022 14:03
Bodkin wrote: 25/04/2022 13:58

Kako ce biti 50%, pa vise ih je u ratu otislo. I onda uracunas umrle u zadnjih 30 godina i migraciju
Po toj logici, nema grada čije se stanovništvo u posljednjem stoljeću nije izmijenilo za 100%.

Tacno je da nema. Ali jedno je kad se generacije promijene prirodno, a drugo nasilno. Dvije generacije su se promijenile u sarajevu za 10 godina umjesto za 60
n+1

#204 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 25/04/2022 14:05
n+1 wrote: 25/04/2022 14:02

Kupovina knjige i čitanje knjige nije isto.
Mislis da ljudi kupuju toliko knjiga za poklone ili za dekoraciju?
Ljudi itekako kupuju knjige koje ne čitaju. Kupuju zbog imidža, da krase police, ili zato što imaju namjeru pročitati ali "nemaju kad". Prosječna osoba ima više nepročitanih, nego pročitanih knjiga. A to važi čak i za one koji čitaju.
n+1

#205 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 25/04/2022 14:07
n+1 wrote: 25/04/2022 14:03

Tacno je da nema. Ali jedno je kad se generacije promijene prirodno, a drugo nasilno. Dvije generacije su se promijenile u sarajevu za 10 godina umjesto za 60
Bez obzira, ima smisla samo citirati koliko se promijenilo ratom ili migracijama. Ubrojati i mrtve tu je čisto varanje statistikom.
hurmasica

#206 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hurmasica »

laik1981 wrote: 24/04/2022 21:50 Zadnjih desetak godina sam kroz posao cesto u manjim BH mjestima, vecinom po Hercegovini. Mjesta poput Gacka, Trebinja, Livna i sl. Cesto sam i u srednjoj Bosni. U Travniku, Vitezu, Bugojnu i sl. Susrecem se sa ljudima i odavno sam poceo primjecivati da su u tim mjestima ljudi dosta opusteniji, pitomiji, posteniji i susretljiviji. Ovdje sve neka sila i arogancija. Svi pokusavaju biti neke alfe. Vecina gleda kako ce koga zajebati. Puno neke zavisti. Ne sjecam se da smo takvi nekad bili ili ja te neke stvari nisam percipirao kako treba dok sam bio mladji.. Ne kontam kako smo tako brzo izgubili sve ono sto nas je krasilo :|
Slažem se sa ovim postom. Imala sam priliku da boravim, poslom, u jednom manje bh gradiću...i ljudi su iznenađujuće prisni i ljubazni opušteni, urbani za razliku od ovih glava koje srećemo po gradu svaki dan.
hadzinicasa

#207 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

n+1 wrote: 25/04/2022 13:54 'Možda bi trebalo poći od sebe. Koliko nas je zadnjih 6 mjeseci pročitalo knjigu, posjetilo muzej, ili izložbu? Drugim riječima, koliko prosječan građanin uopće osjeća potrebu za kulturom. Razlog zašto imamo nargila bar, a ne muzej, jeste u tome što nargila barove posjećujemo, a muzeje ne. Ponuda, potražnja, i sve to.

Ali cijela ova priča je malo zamagljena činjenicom da je baš riječ o nargila baru, s obzirom da FGR uglavnom iste percipira kao znakom dekadencije. Stoga je pravo pitanje: koliko nas bi radije posjetilo muzej nego omiljeno mjesto za izlazak, bez obzira o kakvom objektu se radilo?
ima nas vjeruj mi kojim nogom nisu krocili u nargila bar niti bi. kojima je to odbojno i koji radije kupimo umjetnicku sliku nego bundu ili nove usne.
patriot_bih

#208 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by patriot_bih »

A šta je poenta te šiše ili nargile? Volio bi znati?

To su prije na istoku pušili bogataši ili stariji muškarci glave porodica, poslije radnog dana ili kad ne rade ništa i ljenčare. Nekako pušenje šiše oslikava nehajnost, zadovoljstvo životom, indolentnost, nezainteresovanost za dešavanja u društvu itd.

Onda se pitam kako neki srednjoškolac, student u Evropi (BiH) može težiti takvim osobinama kao nehajnost, indolentnost i biti nezainteresovan za dešavanja u društvu?

Ili oni jednostavno puše šišu bez imalo razmišljanja jer i drugi rade?
n+1

#209 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 14:10
n+1 wrote: 25/04/2022 13:54 'Možda bi trebalo poći od sebe. Koliko nas je zadnjih 6 mjeseci pročitalo knjigu, posjetilo muzej, ili izložbu? Drugim riječima, koliko prosječan građanin uopće osjeća potrebu za kulturom. Razlog zašto imamo nargila bar, a ne muzej, jeste u tome što nargila barove posjećujemo, a muzeje ne. Ponuda, potražnja, i sve to.

Ali cijela ova priča je malo zamagljena činjenicom da je baš riječ o nargila baru, s obzirom da FGR uglavnom iste percipira kao znakom dekadencije. Stoga je pravo pitanje: koliko nas bi radije posjetilo muzej nego omiljeno mjesto za izlazak, bez obzira o kakvom objektu se radilo?
ima nas vjeruj mi kojim nogom nisu krocili u nargila bar niti bi. kojima je to odbojno i koji radije kupimo umjetnicku sliku nego bundu ili nove usne.
Dobro, zato i kažem da umjesto nargilhane postavimo pitanje da li radije idemo u muzej ili pub, diskoteku, plaćamo Netflix ili ma koje drugo mjesto zabave i razonode. Jednostavnije rečeno: je li nam važnija zabava ili kultura?
Van Halen

#210 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

Sarajevo je prije rata bio grad kao i svi drugi. Sada je glavni grad,a to znači da se u njega doseljava sve i svašta u puno većem obimu nego što je bilo prije. Teret glavnog grada ne moze svako podnijeti. Zagreb i Beograd usišu u sebe sve koji dodju i uklope ljude u svoj fazon. Sarajevo nije imalo tu jačinu,nije nas mentalitet za glavnog grada,kod nas fazon da ne postoje "zvijezde" i ono po čemu smo se ponosili da najboljem glumcu i pjevaču svaki mahalac moze rec sta glumiš paša sad dolazi na naplatu. Jednostavno nema poštovanja ničega i kad se pojave beskrupulozne mase seoskog stanovnistva oni nametnu svoj sirotinjsko-nazadni mentalitet po kome je uspješan onaj koji ukrade jer se "zna snaći,ima vezu", i sad živimo to. Ko je to skontao na vrijeme sad radi doktorate po Vankuveru i ne nervira se oko ovoga grada
Last edited by Van Halen on 25/04/2022 14:17, edited 1 time in total.
laik1981

#211 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

Nekako ja imam dojam da je ova dusevna i kulturoloska stramputica poprilicno ubrzala nekad sa pocetkom ekspanzije drustvenih mreza na nasim prostorima i sa ulaskom interneta u svaku kucu.

Malogradjanstina i krkanluk su tad dobile ogroman medijski prostor i priliku za besplatno reklamiranje..
iz zadnje klupe

#212 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by iz zadnje klupe »

U Tuzlu u Živinice se naselilo pola istočne Bosne i ljudi se normalno uklopili, danas smo jedno...

Imam odgovor, ali vam se nece svidjeti, karma, kada umisliš da si bolji od ostalih, svemir se pobrine za ostalo :roll:
Van Halen

#213 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

iz zadnje klupe wrote: 25/04/2022 14:18 U Tuzlu u Živinice se naselilo pola istočne Bosne i ljudi se normalno uklopili, danas smo jedno...

Imam odgovor, ali vam se nece svidjeti, karma, kada umisliš da si bolji od ostalih, svemir se pobrine za ostalo :roll:
Ne bih bas rekao,od domaćih ljudi u tim krajevima dobijem tačnu distinkciju izmedju njih i onih iz istočne Bosne.
darius_maximus

#214 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by darius_maximus »

n+1 wrote: 25/04/2022 14:13
hadzinicasa wrote: 25/04/2022 14:10

Dobro, zato i kažem da umjesto nargilhane postavimo pitanje da li radije idemo u muzej ili pub, diskoteku, plaćamo Netflix ili ma koje drugo mjesto zabave i razonode. Jednostavnije rečeno: je li nam važnija zabava ili kultura?
Mora biti ili-ili?
Kultura ne može ili ne smije biti zabav(n)a?
n+1

#215 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

darius_maximus wrote: 25/04/2022 14:29
n+1 wrote: 25/04/2022 14:13

Mora biti ili-ili?
Onome ko je konzumira, sigurno je zabavna. Baš kao što su i pub ili nargila, u širem smislu, dio kulture. Ali vjerujem da shvataš šta sam želio reći, bez obzira na te nijanse.
Maja The Bee

#216 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Maja The Bee »

iz zadnje klupe wrote: 25/04/2022 14:18 U Tuzlu u Živinice se naselilo pola istočne Bosne i ljudi se normalno uklopili, danas smo jedno...

Pa kad nema razlike :D
piupiu

#217 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 14:01
joj kad cujem ovaj argument, a cujem ga cesto pogotovo od mladjih generacija.
dabome da je valjalo i dabome da je funkcionisalo i raslo.

da nije valjalo, valjda bis e bolje napravilo a ne ovo ruglo sto sad imamo.
:lol:

Inače, to 'da je valjalo, ne bi propalo' je klasični induktivni argument. Ono, zvuči neoborivo. Shisha-bar level. :D
darius_maximus

#218 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by darius_maximus »

n+1 wrote: 25/04/2022 14:32
darius_maximus wrote: 25/04/2022 14:29

Mora biti ili-ili?
Onome ko je konzumira, sigurno je zabavna. Baš kao što su i pub ili nargila, u širem smislu, dio kulture. Ali vjerujem da shvataš šta sam želio reći, bez obzira na te nijanse.
Nisam uopšte mislio na to.
Želim reći da pub može biti izvor kulture (neki mini koncert), kao što i muzej može biti dosadan.
Može biti da nema family-friendly sadržaja, da je djeci dosadno dok ne dođu u određene godine, da nije dovoljno dobro promovisano, itd.

Sajam knjige je super primjer.
Hrpa izlagača koja dovuče desetke kutija knjiga, poreda po stolovima i sjedi i čeka.
Sajam je vazda u drugoj polovini mjeseca kada ljudi imaju manje keša po džepu da u prolazu uzmu knjigu-dvije, pa makar samo prašinu sakupljale.
Sadržaja za djecu skoro da nema, nego ih vucaraš za sobom dok im ne dosadi.
Pola ljudi i ne zna da se trenutno održava, koliko je dobra promocija bila.

Šta onda tačno očekivati?
Da ljudi vole stvari i dolaze uprkos nedostatku truda?

Ista je stvar i sa sportom.
Umjesto da se ugledamo na npr. Nijemce i da to bude family-day-out na stadionu, kod nas se svodi na navijačke grupe.
Došli smo do toga da se jedva koja hiljada sakupi i to za fudbal.
Košarka i ostali sportovi su misaone imenice, jer nema nikoga da očuva sve to i da ljude usmjerava ka tome kako odrastaju, kroz škole, sekcije, itd.

Očekujete onda da će se ljudi jednog jutra probuditi i sami zavoliti muzeje i izložbe, sportove, koncerte, itd.?
Maja The Bee

#219 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Maja The Bee »

piupiu wrote: 25/04/2022 13:52
Maja The Bee wrote: 25/04/2022 13:19 Imaš li neki izvor o ovih 17%? Meni je to nevjerovatno, prije mislim da je možda 50%, osim ako ne računaš i umrle u predratno stanovništvo, pa ih eto više nema.
To sam pročitala u nekoj studiji, a pročitala sam ih stotine, tako da ti stvarno ne mogu reći odakle mi broj. Meni to nije čudno, s obzirom da se iz same Bosne u zadnjih pet-šest godina iselilo skoro pola miliona ljudi - te brojke imaš na internetu, Unija za održivi povratak i drugi. Mislim da su oni uzeli u obzir i da postoji ogroman broj ljudi koji u Sa, na primjer, imaju adresu/ličnu/nekretninu, ali koji ne žive tu već godinama.
To je jedino moguće ako ubrojiš i mrtve u tu statistiku, a to nema nikakvog smisla, mada mislim da je i tako nemoguće. Ako je pola miliona iselilo samo iz BiH, a Sarajevo je imalo otprilike osminu bh. stanovništva, moglo bi značiti da je iz Sarajeva iselilo oko 60.000. Kad dodaš Srbe koji su otišli (a otišao je samo dio, ostali su tu, samo se to sad zove Istočno Sarajevo), to je u vrh glave 100.000 ljudi, što je petina od nekadašnjeg šireg područja Sarajeva. Neka ima i još toliko nesrba koji su otišli, opet neće preći 30%.

Još na nekoliko mjesta tvrdiš da se 80% stanovništva promijenilo, a nemaš nikakav izvor. To onda nije ozbiljna priča.
piupiu

#220 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

n+1 wrote: 25/04/2022 14:13 Dobro, zato i kažem da umjesto nargilhane postavimo pitanje da li radije idemo u muzej ili pub, diskoteku, plaćamo Netflix ili ma koje drugo mjesto zabave i razonode. Jednostavnije rečeno: je li nam važnija zabava ili kultura?
Sve je to OK, svi konzumiraju šta im se svidja. Ali kako je moguće da narod koji je bio izložen i fizičkom i kulturnom genocidu do neki dan nema nikakvu svijest o potrebi održavanja kulturnog nasljedja, o važnosti sopstvene kulture? Jer ovom logikom, raji se to ne čita, ne ide im se u muzeje, ne vole poeziju... šta će nam sve to? ... mi ćemo budućim generacijama ostaviti nargilhane da ih stavljaju na novčanice? Ono, malo karikiram, ali kontaš.
hadzinicasa

#221 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 25/04/2022 14:45
hadzinicasa wrote: 25/04/2022 14:01
joj kad cujem ovaj argument, a cujem ga cesto pogotovo od mladjih generacija.
dabome da je valjalo i dabome da je funkcionisalo i raslo.

da nije valjalo, valjda bis e bolje napravilo a ne ovo ruglo sto sad imamo.
:lol:

Inače, to 'da je valjalo, ne bi propalo' je klasični induktivni argument. Ono, zvuči neoborivo. Shisha-bar level. :D
ovo. ma hej ili kad mi pocnu onu pricu Millenialsa kako smo mi imali mogucnosti tolike a oni eto nisu, mi bili povlasteni... itd... mislim nije tema ali... ospem se sva. A nikad vise mogucnosti ni za obrazovanje ni za napredovanje ni za usvajanje znanja i vjestina (hint: Internet) ali ne, ono hoce USLOVE :D

joj nemoj da pocinjem. nije valjalo.... ako nista cistili smo skolska dvorista redovno svi skupa, bez razlike, imali akcije ciscenja oko zgrada, redovna posumljavanja, ma da ne nabrajam.... sad dodje hamsa i kaze - MOJE DIJETE DA TI KUPI SMECE S PODA!?!?!? i fikne onaj cik

brrrrr
n+1

#222 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

darius_maximus wrote: 25/04/2022 14:47
n+1 wrote: 25/04/2022 14:32

Nisam uopšte mislio na to.
Želim reći da pub može biti izvor kulture (neki mini koncert), kao što i muzej može biti dosadan.
Može biti da nema family-friendly sadržaja, da je djeci dosadno dok ne dođu u određene godine, da nije dovoljno dobro promovisano, itd.

Sajam knjige je super primjer.
Hrpa izlagača koja dovuče desetke kutija knjiga, poreda po stolovima i sjedi i čeka.
Sajam je vazda u drugoj polovini mjeseca kada ljudi imaju manje keša po džepu da u prolazu uzmu knjigu-dvije, pa makar samo prašinu sakupljale.
Sadržaja za djecu skoro da nema, nego ih vucaraš za sobom dok im ne dosadi.
Pola ljudi i ne zna da se trenutno održava, koliko je dobra promocija bila.

Šta onda tačno očekivati?
Da ljudi vole stvari i dolaze uprkos nedostatku truda?

Ista je stvar i sa sportom.
Umjesto da se ugledamo na npr. Nijemce i da to bude family-day-out na stadionu, kod nas se svodi na navijačke grupe.
Došli smo do toga da se jedva koja hiljada sakupi i to za fudbal.
Košarka i ostali sportovi su misaone imenice, jer nema nikoga da očuva sve to i da ljude usmjerava ka tome kako odrastaju, kroz škole, sekcije, itd.

Očekujete onda da će se ljudi jednog jutra probuditi i sami zavoliti muzeje i izložbe, sportove, koncerte, itd.?
Može se koncert održati i u industrijskoj hali, ali još uvijek je koncert kulturni događaj, a na hala. :D

Jasno je da nema sistemske podrške kulturi, ali to nije izgovor. Kulturni "događaj" može biti i da hodaš po gradu i učiš o arhitekturi onoga što vidiš. Samo treba volje i interesa za isto.

Sve dok očekujemo da nas neko drugi animira, neće biti ni kulture u našim životima, a onda posljedično ni podrške, jer kome?
n+1

#223 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

piupiu wrote: 25/04/2022 14:49
n+1 wrote: 25/04/2022 14:13 Dobro, zato i kažem da umjesto nargilhane postavimo pitanje da li radije idemo u muzej ili pub, diskoteku, plaćamo Netflix ili ma koje drugo mjesto zabave i razonode. Jednostavnije rečeno: je li nam važnija zabava ili kultura?
Sve je to OK, svi konzumiraju šta im se svidja. Ali kako je moguće da narod koji je bio izložen i fizičkom i kulturnom genocidu do neki dan nema nikakvu svijest o potrebi održavanja kulturnog nasljedja, o važnosti sopstvene kulture? Jer ovom logikom, raji se to ne čita, ne ide im se u muzeje, ne vole poeziju... šta će nam sve to? ... mi ćemo budućim generacijama ostaviti nargilhane da ih stavljaju na novčanice? Ono, malo karikiram, ali kontaš.
Pa zato što je to iskustvo mahom transcendiralo u nešto drugo, a ne kreativnu energiju. Eto, uzmimo za primjer opsadu Sarajeva. Svaki život je jedna priča.

A ponajbolji roman o opsadi je baziran na sekundarnoj građi. :D
Hajvan

#224 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hajvan »

izuzetno glupo i prilicno maliciozno pis/šanje na temi...
ejjus

#225 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by ejjus »

guze ljudi u sisha baru, a ovdje se ljudi slomise sa socijalnim teorijama,
Locked