Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Locked
sumirprimus

#226 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by sumirprimus »

zna se na sta se misli prvi covjek grada/opstine.
General War

#227 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

Porodice Foht wrote: 23/11/2020 09:38 Sarajevo bi se na najljepsi nacin oduzilo Bogicu za zasluge iz devedesetih pozicijom gradonacelnika i lijepo da ogromna vecina podrzava to.
Bogic ce biti dvanaesti nebosnjak na celu grada Sarajeva od Mustafe Fadilpasica iz 1878 godine. Ako sam dobro procitao, recimo u Tuzli nikada nije gradonacelnik bio nebosnjak! :?
Do 91 niko u tuzli nije ni znao ko je gradonacelnik i cemu sluzi a kamo li koje je nacije...niti je to ikad koliko se sjecam bilo pitanje, a i do prije par godina Tuzla je bila opstina a ne grad, a i SDP na vlasti tj reformisti, znaci nije uopste posmatrano kroz tu prizmu.
Novak20

#228 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Novak20 »

Odličan članak.
Dragan Markovina: Bogićević za kraj jedne epohe

Prirodni glasači SDP-a pomalo odlaze, glasača Naše stranke je premalo u odnosu na cjelinu društva, a NiP je vjerna preslika generacija koje dolaze. Stoga je odluka da se SDP-u ustupi mjesto gradonačelnika, a posebno odluka da to mjesto pripadne Bogiću Bogićeviću, odraz poštovanja prema jednom vremenu koje je definitivno otišlo
http://www.prometej.ba/clanak/copy-past ... epohe-4626
Funkcija gradonačelnika Sarajeva je, nakon što je suludo stvarna vlast prebačena na razinu kantona, uglavnom protokolarna i donosi neku vrstu moralnog autoriteta, zbog čega nema nikakve sumnje da će je Bogić Bogićević odlično obnašati. No, poslije svega ono što je preostalo od lijevo-liberalne scene će se morati suočiti s pitanjem kamo dalje, a odgovor ne samo što neće biti lagan, nego ga niti nema na vidiku.
sumirprimus

#229 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by sumirprimus »

vala moro si znat za eminu , ili hasanagu pasica, ili seadbega kulovica.
Škobo Habu

#230 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Škobo Habu »

General War wrote: 23/11/2020 09:09 Samo patrJote iz Malmea ne vide da je Bosna ostala u krnjoj jugoslaviji ili srboslaviji po svim parametrima ...pa im je uspjeh sto BB od clana predsjednistva dodje do gradonacelnika.
Level: Monty Payton.
O kakvom uspjehu ti pričaš? Ono što ti napišeš na ovom forumu automatski potpada pod laprdanje.

Naravno da je tebi jasno pod kojim je pritiskom bio Bogićević u ono doba, šta mu se sve obećavalo i šta mu se nametalno kao dužnost, samo se praviš namjerno senilan po tom pitanju.

Kao da Bogićević nije bio svjestan činjenice da ako glasa po savjesti može se pozdraviti sa karijerom. Kao što je i bila nakon glasanja.
Šta je njemu bitnije u životu od to dvoje - već je potvrdio.

Samo da te još podsetim na jednu bitnu činjenicu - bilo je to doba kada su Raifu Dizdareviću skandirali u Beogradu da je Turčin.

Fuck off, Jugofuturisto! I ti, i slični tebi.
nosara

#231 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by nosara »

:lol:
sumirprimus

#232 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by sumirprimus »

i kae nsovac, a ovo je vec nti put da upotrebljava ovakve pogrdice jugofuturist, jugokomunjara, jugonostalgcar, ii bilo je jos nesto :lol:
pravi socijal liberal :lol:
Porodice Foht

#233 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Porodice Foht »

sumirprimus wrote: 23/11/2020 10:41
Porodice Foht wrote: 23/11/2020 09:38 Sarajevo bi se na najljepsi nacin oduzilo Bogicu za zasluge iz devedesetih pozicijom gradonacelnika i lijepo da ogromna vecina podrzava to.
Bogic ce biti dvanaesti nebosnjak na celu grada Sarajeva od Mustafe Fadilpasica iz 1878 godine. Ako sam dobro procitao, recimo u Tuzli nikada nije gradonacelnik bio nebosnjak! :?
nije tacno. aleksandar todorovic, dusan tesanovic, miso vokic, rade jaksic,ljubomir peles, i jos njih...
Posteno. Nisam znao, a negdje sam procitao pa mi bilo cudno za Tuzlu. :thumbup:
General War

#234 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

Škobo Habu wrote: 23/11/2020 10:48
General War wrote: 23/11/2020 09:09 Samo patrJote iz Malmea ne vide da je Bosna ostala u krnjoj jugoslaviji ili srboslaviji po svim parametrima ...pa im je uspjeh sto BB od clana predsjednistva dodje do gradonacelnika.
O kakvom uspjehu ti pričaš? Ono što ti napišeš na ovom forumu automatski potpada pod laprdanje.

Naravno da je tebi jasno pod kojim je pritiskom bio Bogićević u ono doba, šta mu se sve obećavalo i šta mu se nametalno kao dužnost, samo se praviš namjerno senilan po tom pitanju.

Kao da Bogićević nije bio svjestan činjenice da ako glasa po savjesti može se pozdraviti sa karijerom. Kao što je i bila nakon glasanja.

Samo da te još podsetim na jednu bitnu činjenicu - bilo je to doba kada su Raifu Dizdareviću skandirali u Beogradu da je Turčin.

Valjda Jugoprezentista :mrgreen: , ja tvrdim da smo u velikosrbiji tj krnjoj jugoslaviji vac sada.
A nek si mi rek'no :thumbup: :roll:
Škobo Habu

#235 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Škobo Habu »

sumirprimus wrote: 23/11/2020 10:51 i kae nsovac, a ovo je vec nti put da upotrebljava ovakve pogrdice jugofuturist, jugokomunjara, jugonostalgcar, ii bilo je jos nesto :lol:
Za razliku od tebe barem imam stav.

Ti pod socijaldemokratijom prodaješ fore iz socijalističke Jugoslavije. Mentalno si još u Savezu komunista.

Naravno da niko zreo i dovoljno obrazovan, kao i politički osviješten, neće u stranku koja još nije raskrstila sa ideloškim nasljeđem.

Moja tuzlanska komunjaro, kako sam sebi tepaš, ne znaš ti historijsku razliku između socijaldemokrata i komunista. Komunisti su socijaldemokrate duboko prezirali.
sumirprimus

#236 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by sumirprimus »

Škobo Habu wrote: 23/11/2020 10:56
sumirprimus wrote: 23/11/2020 10:51 i kae nsovac, a ovo je vec nti put da upotrebljava ovakve pogrdice jugofuturist, jugokomunjara, jugonostalgcar, ii bilo je jos nesto :lol:
Za razliku od tebe barem imam stav.

Ti pod socijaldemokratijom prodaješ fore iz socijalističke Jugoslavije. Mentalno si još u Savezu komunista.

Naravno da niko zreo i dovoljno obrazovan, kao i politički osviješten, neće u stranku koja još nije raskrstila sa ideloškim nasljeđem.

Moja tuzlanska komunjaro, kako sam sebi tepaš, ne znaš ti historijsku razliku između socijaldemokrata i komunista. Komunisti su socijaldemokrate duboko prezirali.
opa komunjaro, vidi e taj socijal liberalni naboj, ta emocija taj vic :lol:
maske su pale, sad se samo smejem :P :chmoljava:
Škobo Habu

#237 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Škobo Habu »

General War wrote: 23/11/2020 10:56
Valjda Jugoprezentista :mrgreen: , ja tvrdim da smo u velikosrbiji tj krnjoj jugoslaviji vac sada.
Po čemu smo u Velikoj Srbiji?

Glasamo za srpsku skupštinu?
Obala Kulina bana je Obala Aleksandra Vučića?
BHCluster

#238 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by BHCluster »

Cudni su ti padovi sa kamiona u pokretu pri velikim brzinama... Anyway getting back on topic.
General War

#239 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by General War »

Škobo Habu wrote: 23/11/2020 10:58

E lijepa moja pameti :mastakazes:
Škobo Habu

#240 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Škobo Habu »

sumirprimus wrote: 23/11/2020 10:58
Ko da tebi sad objasni, pošto si ideološki zakržlj'o, da su demokratske procese u ovoj zemlji predvodili disidenti poput Alije, koji nikakve veze nije imao o demokratiji, niti se za njene vrijednosti borio, i bivši komunisti, sve sami ideološki pitomci jednopartijskog sistema, koji su se preko noći premetnuli u socijaldemokrate.

Zato smo tu gdje jesmo.

Al' duboko je ovo za tebe. I hard core je iz Tuzle.
LBVIEW

#241 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote: 23/11/2020 10:48

:thumbup:
Prave se mutavi, kontaju niko se ne sjeca u sta se Jugoslavija pod Slobom pretvorila.
nosara

#242 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by nosara »

General War wrote: 23/11/2020 11:02

Mirno spavajte... :lol:
sumirprimus

#243 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by sumirprimus »

Škobo Habu wrote: 23/11/2020 11:03
sumirprimus wrote: 23/11/2020 10:58
Ko da tebi sad objasni, pošto si ideološki zakržlj'o, da su demokratske procese u ovoj zemlji predvodili disidenti poput Alije, koji nikakve veze nije imao o demokratiji, niti se za njene vrijednosti borio, i bivši komunisti, sve sami ideološki pitomci jednopartijskog sistema, koji su se preko noći premetnuli u socijaldemokrate.

Zato smo tu gdje jesmo.

Al' duboko je ovo za tebe. I hard core je iz Tuzle.
pazi paradoksa nik bosko buha. jedno od najpoznatijih partizanskih imena,heroj 2 proleterske, kako bi rekli mrskih komunistickih tito jedinica. pogino kao maloteljni partizan. iz ubjedjenja. :-) :lol:
maske su pale! dzoker :lol:
LBVIEW

#244 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

BHCluster wrote: 23/11/2020 10:59 Cudni su ti padovi sa kamiona u pokretu pri velikim brzinama... Anyway getting back on topic.
Znas sta BHCluster, da mi nisi zemljak, tuzio bih te davno za povredu autorskih prava. :D
LBVIEW

#245 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

nosara wrote: 23/11/2020 11:06

Kmecite po forumu, to vam je jedino i ostalo. :izet:
nosara

#246 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by nosara »

BHCluster

#247 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by BHCluster »

LBVIEW wrote: 23/11/2020 11:09
nosara wrote: 23/11/2020 11:06
Kmecite po forumu, to vam je jedino i ostalo. :izet:
Nisu se jos dogovorili dali je velika srbija ili velika Albanija. :oops:
Škobo Habu

#248 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by Škobo Habu »

sumirprimus wrote: 23/11/2020 11:07
pazi paradoksa nik bosko buha. jedno od najpoznatijih partizanskih imena,heroj 2 proleterske, kako bi rekli mrskih komunistickih tito jedinica. pogino kao maloteljni partizan. iz ubjedjenja. :-) :lol:
maske su pale! dzoker :lol:
Nick je pozajmljen iz Fan magazina. Tako se zvala jedna kolumna. Nema veze sa stvarnim Boškom Buhom.

Užasno si površan. Paglu si za određene stvari. Nije ni čudo što si sa Leverageom u istoj stranci.
redhat

#249 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by redhat »

Bogićević je odličan izbor iz niza razloga, čak i da zanemarimo te zasluge iz devedesetih a jesu zasluge - trebalo je imati m*da ko king kong i tad uraditi to što je on uradio ali ostavimo to po strani.
Prvo, treba dovesti nekoga ko ima integritet i neukaljan kredibilitet da bude na čelu glavnog grada, drugo treba se otimati i trzati od prakse prosječnosti i prlitkosti koja nam se uvukla u sve sfere života. Svi se šprdamo sa Skakom i super su nam kul njegove Grunf provale i gafovi a niko ne razmišlja dugoročno da se u konačnici radi o političkom i intelektualnom nedonošćetu koja ne prosipa samo sebe, već prvo nas koje predstavlja pa onda funkciju, pa tek onda na nekom trećem mjestu sebe. I sve nam je ta i takva prosječnost, imamo plejadu nesposobnih direktora, doktora, pogrešnih ljudi na pogrešnoj funkciji i sve nam je preko noći postalo aBd, akobogda možda bude a možda i ne bude jer ništa nije u našim rukama a nije jer nismo sposobni ni za šta - jer smo odgojili i odgajamo pet generacija nepismenih i nesposobnih.
Bogić to nije, i uprkos godinama, bolesti radi se o čovjeku koji u dubokom snu ima više aktivniih sivih ćelija nego dva puta mlađi skaka.
Oko njega kreirati tim mladih ljudi koji će raditi i kupiti znanje u procesu - On je old school političar sa gardom i samo njegovo pojavljivanje u ulozi gradonačelnika u smislu vraćanja ugleda Sarajevu je dovoljno.
Nadam se da ga ovi novi neće uprljati i potrošiti na dnevnoj politici, mislim da neće jer nisam vidio odavno veću suglasnost oko lika i djela dotičnog.
geralt

#250 Re: Bogić Bogićević - Gradonačelnik Sarajeva

Post by geralt »

Novak20 wrote: 23/11/2020 10:46 Odličan članak.
Dragan Markovina: Bogićević za kraj jedne epohe

Prirodni glasači SDP-a pomalo odlaze, glasača Naše stranke je premalo u odnosu na cjelinu društva, a NiP je vjerna preslika generacija koje dolaze. Stoga je odluka da se SDP-u ustupi mjesto gradonačelnika, a posebno odluka da to mjesto pripadne Bogiću Bogićeviću, odraz poštovanja prema jednom vremenu koje je definitivno otišlo
http://www.prometej.ba/clanak/copy-past ... epohe-4626
Funkcija gradonačelnika Sarajeva je, nakon što je suludo stvarna vlast prebačena na razinu kantona, uglavnom protokolarna i donosi neku vrstu moralnog autoriteta, zbog čega nema nikakve sumnje da će je Bogić Bogićević odlično obnašati. No, poslije svega ono što je preostalo od lijevo-liberalne scene će se morati suočiti s pitanjem kamo dalje, a odgovor ne samo što neće biti lagan, nego ga niti nema na vidiku.
Ne mogu se sloziti sa tezom o glasacima ljevice kao nekim umirucim dinosaurusima. Nisu jos sabrani svi glasovi od zadnjih izbora tako da o njima ne mogu donositi neke zakljucke, ali 2018. je za SDP glasalo oko 150 000 ljudi, a za NS 50 000. Ako jos dodamo 100 000 DF-ovih glasaca (stranka koja samu sebe promovise kao titoisticku), to je 350 000 ljudi.

Ako se gleda procenat ukupnog broja glasaca, to je vise nego sto su komunisti + reformisti imali '90. Zdruzena lista ("zguzena lista") je '96. jedva presla 100 000 glasova.
Locked