Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Budalaština. Mapu i tekst je objavio Igor Lješev, SF pisac iz Kijeva 2012 godine.
Существенные изменения должны произойти и на Балканах. С усилением исламского фактора (особенно во Франции), есть вероятность того, что в Европе возникнет лобби по ликвидации государственности Боснии и Герцеговины. Территория страны может быть разделена между Сербией и Хорватией (тот случай, когда Белград и Загреб таки смогут найти общий язык). В качестве компромисса для Анкары, произойдет политическое объединение Албании, которая помимо присоединения Косово, может заполучить западные регионы Македонии (с учетом того, что население страны на 30% состоит из этнических албанцев, это более чем вероятно).
"usljed jačanja islamskog faktora u Evropi, posebno u Francuskoj... (bla,bla,bla...) može u Evropi jačati lobiranje za likvidaciju države Bosne i Hercegovine, a teritorija može biti podjeljena između Srbije i Hrvatske... ujedinjenje Albanaca (Albanija, Kosovo, zapadna Makedonija) kao ustupak Ankari"
Iskoristio bih priliku da j***m sve živo ovoj 12orici (zasad) debila što priželjkuju rat...
Kakvi su to poremećeni umovi jbt...i to hoda medju nama, tj hoda po minhenu i stokholmu..
insomnia78 wrote:Obavezno kopiraj ovaj post pa kad dodje komsija da te “vodi” ti ga izvali
mislim da su davno prosla vremena da komsije bilo koga bilo gdje "vode""
a i ako dodju ta vremena, taj komsija ce kucati na vrata koja mu sigurno nece niko imati otvoriti
ako se tvoj post nije odnosio na mene zanemari samo
Ako mislis bjezati, bjezi u miru, lakse je i granice nisu zatvorene. 29 ti je godina, vakat je.
Jer inace, ako zapuca takve prvo hvatamo i tjeramo da kopaju rovove. Nema veze sto si umjetnik.
to je tacno. torbe su spakovane i ceka se prva prilika za
iako mi je tesko priznati, ipak nakon toliko godina zelim biti dio statistike koja odlazi. ja sam jos od svojih prvih izbora na kojima sam mogao glasati se nadao kao da ce biti bolje...a ono sve gore jebote.. dobijam na godinama i gubim vrijeme. nisam neradnik i lijen, ali ovdje se zaista puno cesce ne isplati truditi umjesto obrnuto. i to je teska depresija za mlade ljude. vjerujem da me razumijes...ne kukam fakat, samo imam svoje ciljeve i potrebe koje nema sanse da ovdje ostvarim (citaj> zaradim)
p.s
bio sam poslije prvog zavrsenog fakulteta 4g na birou. nijedan jedini poziv nisam dobio. jedino sto sam od njih dobio jeste zdravsteno osig i na tome im hvala, iako sada nas zakon i draga nam drzava ne poznaje studenta preko 26g i ne pokriva mu zdravsteno pa ga moras "dobrovoljno" placati ako hoces da ga imas
insomnia78 wrote:Obavezno kopiraj ovaj post pa kad dodje komsija da te “vodi” ti ga izvali
Obavezno, jer poznato je da fašisti, kad dođu na vrata, lijepo kažu: "Gospodine, da li želite ratovati? Ako ne, izvolite kofer para i kartu do Amerike."
Ne želim niti umijem ratovati, al svjestan sam da ću možda morati.
Glasao sam za svejedno mi je. I zaista jeste. Živimo u kuršlusu nedostojnom da se zove državom. Rijeke mladih ljudi su otišle i odlaze. Ostaju penzioneri i oni što im je politika omogućila da ništa ne rade i lijepo žive.
Nisam zagovornik ratova, niti sukoba, ali kažem svejedno mi je.
Što se mene tiče nek državu podjele na 6 republika nezavisnih. Ovo nije država, ovo je racku. I to mali.
Za ove malo mladje (ispod 40), i koji se nikako ne mogu sjecati kako je sve islo krajem tih nesretnih '80-ih i pocetkom '90-ih.
Hronika desavanja - Sazetak
- 1987: Milosevic na krilima Srpskog nacionalizma pobjedjuje Ivana Stambolica i dolazi na vlast
- 1988: Alija prijevremeno pusten iz zatvora (83 osudjen na 14 godina, pusten nakon 5), nakon cega 89-90 cesce boravi kod Cosica u BG, nego u vlastitoj kuci u SA.
- 1989: Milosevic lozi Srpski nacionalizam, Gazimestan i famozni govor koji samo naivnima nije ukazao na slijed buducih dogadjaja.
- 1991: Slovenija i Hrvatska proglasavaju jednostranu nezavisnost od SFRJ. Srbi ne zele pustiti Sloveniju i pokusavaju zaustaviti to, te taj "rat" u SLO traje cijelih 6 dana, a odmah zatim pocinje isti scenario i rat u HR.
- 1987 - 1990: Tokom cijelog perioda Srbi postepeno preuzimaju skoro sve vitalne pozicije i funkcije u SFRJ (JNA, fabrike, policija, DB), da bi 1990 bili na preko 80% vodecih i rukovodnih funkcjia u drzavi.
Ovo je sto se tice generalnih desavanja.
Sazetak - BiH:
- 1990: U BiH se osnivaju naciona(listicke)lne stranke - SDA (maj), SDS (juli), HDZ BiH (august).
- 1990: Prvi opsti visestranacki izbori u SR BiH (novembar), na kojima Fikret Abdic (SDA) sa 32,69% glasova odnosi pobjedu za predsjednistvo, a slijedi ga Alija Izetbegovic (SDA) sa 27,49%. Prevarom i ucjenama Alija preuzima funkciju predsjednika SR BiH. SDA, takodjer, osvaja i vecinu u svim ostalim institucijama (Skupstina, Vijece gradjana i Vijece opstina).
1991:
- SDS, uz podrsku JNA, pocinje dijeliti oruzje srpskim civilima sirom BiH (od juna) koristeci se sijanjem straha i ucjenama kada ljudi nisu to htjeli uzeti doborovljno.
- Oko Sarajeva se ukopavaju artiljerijski polozaji, okrenuti prema gradu, uz obrazlozenje JNA da se radi "preventivnim odbrambenim polozajima". SDA i Alija vrlo mlako reaguju na ovo, skoro nikako.
- SDS pocinje s formiranjem SAO (Srpska Autonomna Oblast) sirom BiH, uz dodatno naoruzavanje srpskog stanovnistva koje se sada vec odvija sa slepera (oktobar-novembar)
- SDA i SDS na Palama odrzavaju tajne sastanke na kojima se dogovarala podjela BiH i crtale mape razgranicenja (Slobodna Bosna sve dokumentovala prije vise od 10 godina). BiH danas izgleda tacno kako su je tada crtali.
- U mnogim gradovima se narod vec samoinicijativno organizovao, i nastaju PL i ZB.
1992:
- Januar-Februar: Otvoreno se govori o ratu u BiH, na sta Alija i SDA narod ubjedjuju da "moze mirno spavati, rata nece biti".
- Februar-Mart: PL, ZB i gradjani organizuju nocne straze u naseljima, naoruzani pistoljima, lovackim puskama i nozevima, i ponekim komadom vojnog oruzija tipa AP M72. S brda oko Sarajeva se vec cuju rafalanja i vidi se svjetleca municija ispaljena u nebo (a koja je onda u slobodnom padu padala po gradu).
- 1. mart: Referendum o nezavisnosti SR BiH, uz pitanje "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?", na koji vecina Srba nije izasla, a SDS je u nekim dijelovima BiH cak i sprijecio njegovo odrzavanje. Izlaznost je bila 63,6%, od cega je 99,7% bilo ZA nezavisnost, 0,3% protiv.
Istog dana desava se famozno ubistvo "srpskog svata".
- Ostatak marta: Formiraju se srpske barikade po gradu (Grbavica, Pofalici). Desavaju se veliki anti-ratni protesti na kojime je prisustvoalo preko 150.000 ljudi, pristiglih iz svih dijelova BiH, na koje SDS-ovci pucaju iz Holiday Inn-a i koje Vikicevi specijalci onda hapse.
- Na Vrbanja mostu ginu Suada i Ogla.
- Puca se na kolonu koja protestuje i s barikade na Pofalicima, ima ranjenih.
itd. itd. itd.
---------------
Neko hoce novi rat? Zapitajte se sljedeca pitanja:
- Za koga?
- Za sta?
- Protiv koga?
Jedini ispravni odgovori na ova pitanja, a bazirani na prethodnim iskustvima i cinjenicama, glase:
- Za sebe i svoju djecu
- Za bolji zivot sebe i svoje djece
- Prvo protiv "vlastitih" tlacitelja, kleptomana i prevaranata, a onda protiv svakoga drugog ko nije za normalnu demokratsku gradjansku drzavu, odnosno protiv SVIH mogucih etno-nacional-vjerskih nehljeba koji nam zagorcavaju zivot vec 27 godina.
Svaki drugi razlog koji biste mozda imali i kojim biste opravdavali svoje ucesce u novom ratu ovdje je - IM-BE-CI-LAN.
Najgrlatiji se u pravilu prvi ispale.
Imam ih ja nekoliko razbacanih po Njemačkoj, Holandiji i skandinaviji. Trenutno su na FB glavni zagovornici oštrog pristupa, uključujući i ratni. Jebat ću nekom mater kad mi opet dođe na odmor ovamo da potroši ono nešto sirotinje što ušparaju da bi mogli k'o čovjek sjesti u kafanu i naručiti piće i iće, jer gore nitko od njih kafane nije niti jednom vidio iznutra, otkako je otišao.
Obavezno, jer poznato je da fašisti, kad dođu na vrata, lijepo kažu: "Gospodine, da li želite ratovati? Ako ne, izvolite kofer para i kartu do Amerike."
Ne želim niti umijem ratovati, al svjestan sam da ću možda morati.
Ja_Ja wrote:Majka mu stara pa i ova budjetska vojska koja jase po furumima da bar hoce mantru promjenut. Pred svake izbore se kod nas ratuje, cijepa, krpi, drzi, neda, i svaki put navuku ovaj jadni narod na tanak led. Ljudi da proguglaju po forumi dovoljno bi im bilo.
Kakva budzedska vojska. Ja sam temu otvori radi sve vise prica o tome i sve veceg naoruzavanja komsija.
mislim da su davno prosla vremena da komsije bilo koga bilo gdje "vode""
a i ako dodju ta vremena, taj komsija ce kucati na vrata koja mu sigurno nece niko imati otvoriti
ako se tvoj post nije odnosio na mene zanemari samo
Ako mislis bjezati, bjezi u miru, lakse je i granice nisu zatvorene. 29 ti je godina, vakat je.
Jer inace, ako zapuca takve prvo hvatamo i tjeramo da kopaju rovove. Nema veze sto si umjetnik.
Ziva istina je ovo, ko god se pravi pametan prilikom mobilizacije zapadnu ga tegljacki poslovi i ponekad prve linije
Rat je najgora opcija od svih ...Medjutim podjela BIH je automatski objava rata bosnjacima i svim drugim koji vole BIH..Dejtonom je toliko puno dato velikosrbima da se vjerovalo da ce trajno odustati od secesije,ali su se mnogi prevarili...Da ameri nisu Brcko stavili pod distrikt srbi nikad nebi sjedili u drzavnim institucijama..
Normalna BIH kao clanica EU i NATO i rs ne idu zajedno...to znaju svi a samo strah od rata odrzava kakvo takvo funkcionisanje BIH...posto demografija najvise pogadja srbe,njima se zuri pa ne treba se zanositi da oni nece uciniti i onaj najgori korak....njima je normalna BIH put u nestanak rs kao ratnog plijena...zato mirno spavajte rata nece biti,za rat je potrebna samo jedna strana kao i prosli put..
Last edited by zavrzlama on 15/11/2017 17:27, edited 1 time in total.
Pa nisam ni mislio da ce narod obicni i ratovati. Ko je u proslom ratovao i zlocine cinio. Sve neki kao Arkan, Caco, itd. Zaboravio sam navesti neke ovdje Hrvatske, Albanske, Slovenske pandane Srpskim i Bosanskim kriminalcima. Znaci da ce ratovati kriminalci kojih ima danas vise mozda nego u Jugi i po zatvorima i izvan zatvora. Da ce ratovati neke paravojske i paramilicije. Lokalni okrsaj manjeg intenziteta.
pasha078 wrote:Ovakve teme se pojavljuju s vremena na vrijeme, i onda znam da je dolje bas zagustilo
Pojma nemam hoce li biti rata, licno mislim da su kontradikcije ugradjene u drzavni sistem tako velike da se jedino silom mogu razrijesiti. Da li ce to biti ogranicena primjena sile ili nesto krupnije, da li ce to biti 2018 ili kasnije, ko to zna....
Nego, da pomenem nesto drugo: Neko ovdje napisa (cini mi se haznadar), a slicno na svakoj temi o mogucem ratu, da rata ne moze biti zbog investicija i razvijenijeg kapitalizma (u odnosu na 1990-te) i globalizacije ekonomije. Ova teorija apsolutno nije tacna, i nije mi jasno na cemu oni koji je isticu temelje. Simens ili sl ce zvati Bakira ili Dodika da ne ratuju ??
Najbolji primjer je prvi svjetski rat. Globalizacija svjetske ekonomije i medjunarodna trgovina nije dostigla nivo iz godina prije 1914 sve do 1990-tih. A taj vrhunac 1914 svi znamo kako je zavrsio: globalizovana ekonomija nije sprijecila najveci pokolj do tada vidjen u Europi.
dakle, ne bi se ja uzdao u kapitalizam i investicije kao "kocnicu" sukoba.....
Zaboravljas da su nesto kao Francuski socijalisti poceli prduckat (prije ww1) kako to nije fino ni uredu pa su fasovali katil ferman po hitnom postupku.
Vizionar 1985 wrote:Pa nisam ni mislio da ce narod obicni i ratovati. Ko je u proslom ratovao i zlocine cinio. Sve neki kao Arkan, Caco, itd. Zaboravio sam navesti neke ovdje Hrvatske, Albanske, Slovenske pandane Srpskim i Bosanskim kriminalcima. Znaci da ce ratovati kriminalci kojih ima danas vise mozda nego u Jugi i po zatvorima i izvan zatvora. Da ce ratovati neke paravojske i paramilicije. Lokalni okrsaj manjeg intenziteta.
Da ne ispadne da nije bilo i obicnog naroda po vojskama i postenih ljudi, ali kad se malo razmisli najvise bilo kriminalaca po vojskama. Pa i u Siriji sve kriminalci neki ratuju, pusteni iz zatvora i slicno i raznih drzava, kao teroristi, kao paramilicije i paravojske, i slicno.
pasha078 wrote:Ovakve teme se pojavljuju s vremena na vrijeme, i onda znam da je dolje bas zagustilo
Pojma nemam hoce li biti rata, licno mislim da su kontradikcije ugradjene u drzavni sistem tako velike da se jedino silom mogu razrijesiti. Da li ce to biti ogranicena primjena sile ili nesto krupnije, da li ce to biti 2018 ili kasnije, ko to zna....
Nego, da pomenem nesto drugo: Neko ovdje napisa (cini mi se haznadar), a slicno na svakoj temi o mogucem ratu, da rata ne moze biti zbog investicija i razvijenijeg kapitalizma (u odnosu na 1990-te) i globalizacije ekonomije. Ova teorija apsolutno nije tacna, i nije mi jasno na cemu oni koji je isticu temelje. Simens ili sl ce zvati Bakira ili Dodika da ne ratuju ??
Najbolji primjer je prvi svjetski rat. Globalizacija svjetske ekonomije i medjunarodna trgovina nije dostigla nivo iz godina prije 1914 sve do 1990-tih. A taj vrhunac 1914 svi znamo kako je zavrsio: globalizovana ekonomija nije sprijecila najveci pokolj do tada vidjen u Europi.
dakle, ne bi se ja uzdao u kapitalizam i investicije kao "kocnicu" sukoba.....
Zaboravljas da su nesto kao Francuski socijalisti poceli prduckat (prije ww1) kako to nije fino ni uredu pa su fasovali katil ferman po hitnom postupku.
Ne znam sta su francuski socijalisti govorili ili radili ali znam da ekonomska globalizacija koja se nije ponovila do 1990tih nije sprijecila rat.
Odmah mozes povuci paralelu sa prduckanjem bratstvo i jedinstvo i radnicka klasa ce prevladati u FRA i BiH prije rata.
Globalna ulaganja nemaju toliko veze ovdje, nismo srednja Amerika pa da velike firme pocinju ratove i kupuju zakone, mozda smo malo ali nismo sad banana drzava.
Edit: umjesto BiH mogu se uzeti i druge clanice YU koje su ratovale, socijaliste su nesto kao pokusavali ali slaba fajda.
Last edited by triconja on 15/11/2017 17:38, edited 1 time in total.
Jos kad se malo pogleda Nato hoce nas, iz nekih njihovih razloga, Rusija ne da opet iz nekih razloga svojih i slicno. Pa se mozda nesto desi. Ne mora cak bit ni rat ali nesto, sta znam. Intervenisao je ovdje Nato i u ratu i poslije rata.
Ne kazem da hoce biti nesto i da ce biti ali ko zna. Pa nijednom se ratu ljudi nisu nadali kako znam niti su ga ocekivali. Pod tim mislim na obicne ljude. Ne znam mozda ima neki rat koji su ocekivali ali ja se ne sjecam ni jednog. Uvijek ljude obicne rat iznenadio.