Pa nije u Srbiji, ili u Crnoj Gori (LY..).ZoomZoomKiwi wrote: ↑28/08/2025 11:51LYBI je prava šteta.drndalo wrote: ↑28/08/2025 11:40Ja vidis mislim da je ideja da se svi regionalno vise bavimo sami sobom, niti moze, niti treba za sve "Sarajevo" da se brine...Danguba wrote: ↑27/08/2025 23:29 Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
Aerodrom treba da ide dalje jer se isto pricalo i za Tuzlanski pa eno ga zivi i zivotari bez obzira na sve probleme.
Ko nije bio ovo ljeto u Bihacu i ne zna koliko turista je tamo prisutno. Svi hoteli su puni, restorani, kafici...a svi(ili vecina) dolazi preko Sarajeva i satima se vozi do Bihaca.
Bihac je raj za neke turiste.
Da ja odavde idem pipu zamijeniti na javnoj cesmi?
TZL je postojao kao aerodrom, JNA ga koristila, Juga napravila... Bihac s druge strane ima sta tacno? Livadu? Vidis li neko razliku u imanju piste od 2500m, i u imanju "probnog betoniranja" od koliko, 100m?
Aerodrom Bihać
Moderator: anex
-
Seawolf
#226 Re: Aerodrom Bihać
- Porodice Foht
#227 Re: Aerodrom Bihać
Jedan mi je drug iz Bihaca davno rekao da je to najveca praonica para Pederacije i meni smrdi na to. Nikad tamo nece poletjeti avion, siguran sam u to, ali eto, izgradilo se 250 testne piste, rekli dobro, nije mocvara i mozdemo nastaviti a moze se i nakalemiti jos malo da moze posluziti za ne daj Boze. Civilna avijacija tesko da ce ikada vidjeti tamo koristi a milione cemo gubiti koji su mogli posluziti za bolje uvezivanje USK s srednjom Bosnom, ali hajde ti to nekome objasni. Zao mi je onog svijeta tamo koji je toliko dao za BiH a dobio je mrvice, ili ni to od Sarajeva.drndalo wrote: ↑28/08/2025 11:40Ja vidis mislim da je ideja da se svi regionalno vise bavimo sami sobom, niti moze, niti treba za sve "Sarajevo" da se brine...Danguba wrote: ↑27/08/2025 23:29 Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
Aerodrom treba da ide dalje jer se isto pricalo i za Tuzlanski pa eno ga zivi i zivotari bez obzira na sve probleme.
Ko nije bio ovo ljeto u Bihacu i ne zna koliko turista je tamo prisutno. Svi hoteli su puni, restorani, kafici...a svi(ili vecina) dolazi preko Sarajeva i satima se vozi do Bihaca.
TZL je postojao kao aerodrom, JNA ga koristila, Juga napravila... Bihac s druge strane ima sta tacno? Livadu? Vidis li neko razliku u imanju piste od 2500m, i u imanju "probnog betoniranja" od koliko, 100m?
Nego, ti nesposobnjakovici bi trebali davno biti nogirani iz uprave Aerodroma jer nisu sposobni da risjee imovinsko-praavne odnose i eksproprijaciju tog zemljisa vec 3-4 godine a milione su skrsil u nista. I niti jednog kritickog teksta u medijima godinama.
-
Babbuka
#228 Re: Aerodrom Bihać
Tačna konstatacija, a važi i obratno-Sarajevo dobro i brine o tom dijelu države uzimajući u obzir kako je USK zastupljen u Sarajevu od strane političkog establišmenta, po principu "mi vama ruke u Sarajevu, a vi nama u Bihaću." Takva simbioza već 30 godina...
Ne može se Sarajevo za sve kriviti, nisu drugi smislili da se skrši 100 miliona (prije će bude 200) u ovu budalaštinu, nego krajišnici.
Miješaš kruške i jabuke. Onaj aerodrom napravila Juga na pogodnoj lokaciji, ovaj poslije više od 30 miliona KM još nije ni dobra livada. USK ima zaposleno 39.000 radnika, TK ima preko 100.000 (ne koristim broj stanovnika kao referensu jer su mnogi prijavljeni u BiH, dok zapravo rade i stanuju u inostranstvu). Uz to, tuzlanskom aerodromu gravitira populacija RS sjeverozapadno od Doboja.wrote:Aerodrom treba da ide dalje jer se isto pricalo i za Tuzlanski pa eno ga zivi i zivotari bez obzira na sve probleme.
Pobogu, TK ima opštine čiji je privredni kapacitet veći od p. kapaciteta cjelokupnog USK.
Ovo ljeto je arapsko tržište značajno podbacilo, BH dijasporci su došli u velikom broju, ali su (zbog ekonomske krize u EU) trošili drastično manje.wrote:Ko nije bio ovo ljeto u Bihacu i ne zna koliko turista je tamo prisutno. Svi hoteli su puni, restorani, kafici...a svi(ili vecina) dolazi preko Sarajeva i satima se vozi do Bihaca.
Koliko sam vidio, izuzetak je Kostelski buk koji je radio vrlo dobro.Ako sumnjaš u ovo što govorim, samo svrati u one popularnije ugostiteljske objekte i pitaj konobara kakva je sezona.
EU tržište se razvija, ali oni najčešće dolaze automobilima preko HR i njih pogotovo ne zanima aerodrom.
Ja sam unazad 5 godina čuo samo jednog turistu da se žali kako je daleko putovati iz Sarajeva za Bihać, dok su desetine drugih rekli kako u kantonu postoje prirodne ljepote, ali se u njima zbog manjka infrastrukture zapravo i ne može uživati. Zato svi dođu, budu max. 2 dana i idu dalje.
Last edited by Babbuka on 29/08/2025 02:13, edited 2 times in total.
-
Babbuka
#229 Re: Aerodrom Bihać
Lično smatram da lopovluk u tim razmjerama, koji cjelokupnom stanovništvu stavlja generacijsku finansijsku omču oko vrata i doprinosi egzodusu iz kantona, može da se klasificira i kao VELEIZDAJA.Porodice Foht wrote: ↑28/08/2025 16:35 Jedan mi je drug iz Bihaca davno rekao da je to najveca praonica para Pederacije i meni smrdi na to.
Daleko bilo, ali za ne daj Bože već ima, samo treba pokositi travu...wrote:Nikad tamo nece poletjeti avion, siguran sam u to, ali eto, izgradilo se 250 testne piste, rekli dobro, nije mocvara i mozdemo nastaviti a moze se i nakalemiti jos malo da moze posluziti za ne daj Boze.
Željava:

Ma nema tu nikakve uprave i sistema, tu se postavljaju kurbani koji će sutra zbog te dobre plate malo ležati u ćuzi.wrote:Nego, ti nesposobnjakovici bi trebali davno biti nogirani iz uprave Aerodroma jer nisu sposobni da risjee imovinsko-praavne odnose i eksproprijaciju tog zemljisa vec 3-4 godine a milione su skrsil u nista. I niti jednog kritickog teksta u medijima godinama.![]()
![]()
Last edited by Babbuka on 28/08/2025 18:55, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#230 Re: Aerodrom Bihać
LYBI je bila oznaka za Željavu. Nije tada bilo ni LQ.. ni LD..Seawolf wrote: ↑28/08/2025 16:26Pa nije u Srbiji, ili u Crnoj Gori (LY..).ZoomZoomKiwi wrote: ↑28/08/2025 11:51LYBI je prava šteta.drndalo wrote: ↑28/08/2025 11:40
Ja vidis mislim da je ideja da se svi regionalno vise bavimo sami sobom, niti moze, niti treba za sve "Sarajevo" da se brine...
-
Babbuka
#231 Re: Aerodrom Bihać
Naoko Gordijev čvor, podijeljena pista i nevoljkost bilo koje strane da drugoj ustupi barem na određen period svoj dio.
Mislim da bi kompromisno rješenje bila zajednička izgradnja i upravljanje civilnim aerodromom koji bi bio eksteritorijalan i koji bi opsluživao BiH i HR, s obzirom da može imati direktne ulaze/izlaze sa obje zemlje.
Ne bi to bio presedan, ako se ne varam, aerodrom na tromeđi CH/FR/DE je EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg (BSL/MLH/EAP) i koncipiran je na taj način.
Ulaganja bi bila značajno manja, a šanse za preživljavanje mnogo veće.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#232 Re: Aerodrom Bihać
Mi da se možemo porediti sa CH, DE, FR.. nebi bili tu gdje jesmo...
- problemnatravunu
#233 Re: Aerodrom Bihać
TO i ja velim, pa brate ako je Krajini taj aerodrom tako životno bitan , i ako će biti iole profitabilan, pa pobogu šta se onda čeka sa gradnjom "punom parom " , nego biće da su tu nesposobni "plaćenici" "zaposleni" koji rade neke više i bitnije zadaće...Babbuka wrote: ↑28/08/2025 17:31Lično smatram da lopovluk u tim razmjerama, koji cjelokupnom stanovništvu stavlja generacijsku finansijsku omču oko vrata i doprinosi egzodusu iz kantona, može da se klasificira i kao VELEIZDAJA.Porodice Foht wrote: ↑28/08/2025 16:35 Jedan mi je drug iz Bihaca davno rekao da je to najveca praonica para Pederacije i meni smrdi na to.
Daleko bilo, ali za ne daj Bože već ima, samo treba pokositi travu...wrote:Nikad tamo nece poletjeti avion, siguran sam u to, ali eto, izgradilo se 250 testne piste, rekli dobro, nije mocvara i mozdemo nastaviti a moze se i nakalemiti jos malo da moze posluziti za ne daj Boze.
Željava:
Ma nema tu nikakve uprave i sistema, tu se postavljaju kurbani koji će sutra zbog te dobre plate malo ležati u ćuzi.wrote:Nego, ti nesposobnjakovici bi trebali davno biti nogirani iz uprave Aerodroma jer nisu sposobni da risjee imovinsko-praavne odnose i eksproprijaciju tog zemljisa vec 3-4 godine a milione su skrsil u nista. I niti jednog kritickog teksta u medijima godinama.![]()
![]()
- mayab
#234 Re: Aerodrom Bihać
Dakle , ova tema otvorena 11. Nov 2017. , i , nakon 8 godina gdje smo , heeej , osam godina , i onda se priča o velikoj POTREBI za aerodromom .
A tek da pominjem eventualnu profitabilnost , kad se (ako se) ikada završi i pusti u rad
A tek da pominjem eventualnu profitabilnost , kad se (ako se) ikada završi i pusti u rad
-
Ci-Nick
#235 Re: Aerodrom Bihać
Sve što je profitabilno nanjuši strani kapital. Tako su nam pokupili i bankarski sektor i jedine dvije cementare.
Za Aerodrom Sarajevo postoji interes stranog kapitala tek od prije dvije godine kad su dostigli milion putnika.
Za Aerodrom Sarajevo postoji interes stranog kapitala tek od prije dvije godine kad su dostigli milion putnika.
-
Babbuka
#236 Re: Aerodrom Bihać
Baš me zanima koliko će proći između nove vlade u USK sa "dobrim partnerima" i uplate nove tranše za aerodrom
Izgleda da su se svi istrošili na odmoru ove godine
Izgleda da su se svi istrošili na odmoru ove godine
-
blablablabla1235
#237 Re: Aerodrom Bihać
Nije IZ nego U.
Ugradit će se parama koje svake godine stižu sa državnog/federalnog nivoa. A ugrađivači se znaju.
U današnje vrijeme, izgradnja aerodroma je manje više dječja igranka uz dovoljno para. Bukvalno da država raspiše koncesiju privatnicima za zamjenski sarajevski aerodrom koji može da primi A380 u svim meteo uslovima, a da će sadašnji aerodrom pretvorit u naselje, bio bi novi aerodrom gotov u 3 godine. Naravno ulaganje bi privatnik vratio kroz povećanje broja putnika i naplatu svega, ali kao što pokazuje primjer Tirane nije to skroz loše.Da ne postoje od Tite, SJJ/OMO/TZL/BNX, tesko da bi se sa livade i SJJ mogao/znao napraviti... I ova "krecenja" aerodroma izgradjenih u SFRJ jedva stizu napraviti, a izgradnja od nule bi bila jako interesatna za gledati. Sa strane.
A što se SFRJ tiče, i prije Tita Tito, odnosno prije Butmira Ortiješa Mahovljana, Rajlovac Jasenica Zalužani. I tek kad lično vidiš i porediš, shvatiš koliko su zaostali mrski kapitalistički okupatori bili napredniji od samoupravnih socijalista osloboditelja.
SFRJ je u mlaznoj eri napravila sarajevski aerodrom da je neiskoristiv pola godine, mostarski toliko opasan da jedina svrha strašenje pitomaca vazduhoplovaca, a banjalučku pistu katastrofalno izvela na katastrofalnoj lokaciji da joj popravka nema. Tako da krečenje izađe puno skuplje od nove gradnje.
Pa, obzirom da je sportski aerodrom Golubić praktično napravljen uporedno sa Željavom, da oficiri i njihova djeca, a poslije i obična raja ne smetaju JRVu, na toj lokaciji ima podataka već 80 godina o vjetru i ostalim meteo uslovima.Da podsjetim, prvi uslov za aerodrom igdje je barem 30 godina statistike o vremenu na zeljenoj lokaciji, prije svega ruze vjetrova, jer od toga zavisi orjentacija piste.
Problem lokacije je upravo što je odabrana da ne smeta bivšoj bazi. Prilaz je moguć s jedne strane, samo preko samog centra Bihaća, na drugoj završava u brdu. Smještena +100m niže u užem djelu riječne kotline sa svim što to donosi, magla, kiša, snijeg, ptice, močvarni teren... To nije bitno za generalnu avijaciju pod VFR, manje brzine kraća PSS, jednostavno se ne leti pri lošem meteu. Ali za putnički aerodrom je katastrofalno.
Za puno manje para se mogao LYBI pretvoriti u mali, ali funkcionalni regionalni aerodrom, no to je zahtjevalo dogovor sa Hrvatskom, kao i da USK ne bude najbezveznijii žetončić u međudržavnim dogovorima. I da se neki "zvaničnici" ne bave određenim import/export biznisima.
A opet, za lovu koju su dosad spalili mogao se napravit aerodrom sa 2500x45m piste i minimalnom pripadajućom infrastruktrom na više lokacija koje nisu odmah uz Unu ili granicu, npr. iznad Pokoja ili istočno od Srbljana. Ali onda ne bi imali ekocid uz Unu i ne bi bilo ugrađivanja na pare iz budžeta...
Mogao je i dosad letjeti TwinOtter ili Turbolet između Bihaća i Sarajeva, ali nema potražnje za tim.Ako bi USK nasao para za tu namjenu (uz FBiH), te za barem 2 kom. DCH-6 aviona (prije svega jer mu ne treba dugacka pista), te subvencioniranje letova iz Bihaca za razne destinacije, ja bih bio za. Nije da mi ne bi odgovaralo da za fine pare putujem 2x godisnje sluzbeno, mozda i 1x privatno takvom linijom. i da sam tamo za 40 min umjesto da se vozim 5.5-6 sati...
Posto se radi o investiciji od vise stotina miliona sadasnjih para, cisto suJmam, prosto ne vjerujem.
- drndalo
#238 Re: Aerodrom Bihać
Jastaradi, zato je npr. Berlin_Brandenburg kasnio 10 god. i to u Njemackoj, koja je ipak za nas pojam organizacije, znanja i postenja...
Jasta, raspises tender, i sve se samo zgotovi... A taj tender ne treba niko da kontrolise...
Meteo statistiku za neku lokaciju u tvojoj zemlji bi koncesionaru pruzio ko? Meteo sluzba Qatara...? Oni znaju kakvi vjetrovi su kada na npr. Medenom polju...
Jasta, raspises tender, i sve se samo zgotovi... A taj tender ne treba niko da kontrolise...
Meteo statistiku za neku lokaciju u tvojoj zemlji bi koncesionaru pruzio ko? Meteo sluzba Qatara...? Oni znaju kakvi vjetrovi su kada na npr. Medenom polju...
- mayab
#239 Re: Aerodrom Bihać
https://www.biznisinfo.ba/projekt-aerod ... novu-fazu/Projekt Aerodroma Bihać ulazi u novu fazu
-
Ci-Nick
#240 Re: Aerodrom Bihać
Uložiti 200 miliona u nešto što će svake godine praviti gubitak je ludost.
Čak ni ova tramvajska od Ilidže do Hrasnice koja će koštati cca 20 miliona nema ekonomsku opravdanost ali bar ima ekološku.
Čak ni ova tramvajska od Ilidže do Hrasnice koja će koštati cca 20 miliona nema ekonomsku opravdanost ali bar ima ekološku.
- mayab
#241 Re: Aerodrom Bihać
To sam i ja rekao na prošloj stranici , bolje da su uložili u stazu za auto i moto utrke , pa ako ništa naplaćivali karte "civilima" da probaju svoje makine , kao što je na Nirburgringu...
I nije mi jasno ovo šta pišu, kao napraviće pistu od 1800 m pa poslije produžavati na 2100 m ,
jebote 300m , odmah pravi punu zamišljenu-planiranu dužinu...doduše, valja i kasnije raspisati tender za tih 300m pa se "ugrađivati" , trebat će i tad para

I nije mi jasno ovo šta pišu, kao napraviće pistu od 1800 m pa poslije produžavati na 2100 m ,
jebote 300m , odmah pravi punu zamišljenu-planiranu dužinu...doduše, valja i kasnije raspisati tender za tih 300m pa se "ugrađivati" , trebat će i tad para