Aerodrom Bihać
Moderator: anex
-
Seawolf
#201 Re: Aerodrom Bihać
Naravno da je stanovnicima Unskosanskog kantona potreban aerodrom u Bihaću i, naravno da takav aerodrom, ako se izdvoje novci za njegovu gradnju i opremanje, treba graditi.
Aerodrom je javni interes i ako javnost / stanovništvo neke regije hoće da ima aerodrom, onda vlasti te regije trebaju da usmjeravaju dio novca iz budžeta u taj aerodrom.
Priča o profitabilnosti, ako se gleda na način kako sam naveo, tu onda ne igra ulogu.
No, aerodrom, sam po sebi ne rješava problem prevoza putnika i tereta.
Aerodrom ne posjeduje avione.
Avione posjeduju kompanije koje su, ili u privatnom vlasništvu, ili u vlasništvu država van Bosne i Hercegovine. A tim kompanijama će profitabilnost biti itekako važna. Njihova profitabilnost, ne profitabilnost aerodroma.
Aerodrom je javni interes i ako javnost / stanovništvo neke regije hoće da ima aerodrom, onda vlasti te regije trebaju da usmjeravaju dio novca iz budžeta u taj aerodrom.
Priča o profitabilnosti, ako se gleda na način kako sam naveo, tu onda ne igra ulogu.
Avione posjeduju kompanije koje su, ili u privatnom vlasništvu, ili u vlasništvu država van Bosne i Hercegovine. A tim kompanijama će profitabilnost biti itekako važna. Njihova profitabilnost, ne profitabilnost aerodroma.
-
Ci-Nick
#202 Re: Aerodrom Bihać
Nije problem aerodrom, kao sto kazeš.Seawolf wrote: ↑24/08/2025 10:21 Naravno da je stanovnicima Unskosanskog kantona potreban aerodrom u Bihaću i, naravno da takav aerodrom, ako se izdvoje novci za njegovu gradnju i opremanje, treba graditi.
Nije problem ni neki razuman iznos subvencije, npr 10 KM po putniku.
Problem je ako dobijemo još jedan aerodrom kao ovaj u Mostaru.
U 2023. su u januaru, februaru i martu imali ukupno 39 putnika.. U proteklih nekoliko godina prosjek ispod 30.000 putnika a trosak poslovanja preko 3 miliona.
Dakle društvo, zajednica su subvencionirali svakog putnika sa 100 maraka, što je van svake pameti.
- Heva
#203 Re: Aerodrom Bihać
Preskup je biznis civilna avijacija, posebno je preskup kod podizanja poslovanja od livade ili golih zidova. Pleso ima razvijene konekcije i generalno Krajina gravitira tom aerodromu jer je blizu i pruža full support u svakom segmentu putniku. Ja iz Sarajeva vozim do ZAG i letim na Maltu dva do tri puta godišnje poslovno, primjera radi. Podići aerodrom za civilnu avijaciju nije problem u državama velikih geografskih prostora, državama koje moraju ulagati u taj vid infrastrukturnih projekata zbog industrije koju moraju pratiti, logistike, udaljenosti od 400-500-1000 i više kilometara (Saudijska Arabija, Kazahstan, Australija, Kanada, Rusija, Brazil, Argentina, Francuske prekomorske teritorije) Aerodromu u Bihaću nije dovoljno to što dolaze arapski turisti i što Krajina ima dijasporu u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj. Ti ljudi iz Bavarske dodju za 6-7 sati na Izačić. Aviokompanija koji bi radila letove bi morala biti ili strana na jakim osnovama (vidjeti primjer Tuzle i onog lopovluka na nivou Delboja i Bojsija sa nekom xy kompanijom) ili imati domaću sa subvencionaranim domaćim linijama(PSO) plus sa avionom u floti koji se isplati držati na liniji, znači neki manji turboprop. Mislim da oba slučaja nema ništa, niti je Bihać toliko bitan, a Trebinje je još manje bitno. Pleso i Čilipi (i Tivat čak) to pokriju sa "pola gasa".
Pa ima smisla to što govorite... Zagreb je po svemu bliži Bihaću od Sarajeva, bolja povezanost... i mene je u početku začudila ideja izgradnje aerodroma, posebno na užem području grada, umjesto tamo negdje prema Petrovcu, ima livada i livada... ali u vrijeme "eksperata" i AI ništa nije nemoguće. S ekonomske strane je vrlo vjerovatno tačno sve što ste rekli. ja sam se više držao "sentimentaluka" ... hvala za dopunu!
- drndalo
#204 Re: Aerodrom Bihać
Ja cu upitati, s kojim parama ce se izgraditi Bihacki aerodrom? I ko ce ga izgraditi?
Da ne postoje od Tite, SJJ/OMO/TZL/BNX, tesko da bi se sa livade i SJJ mogao/znao napraviti... I ova "krecenja" aerodroma izgradjenih u SFRJ jedva stizu napraviti, a izgradnja od nule bi bila jako interesatna za gledati. Sa strane.
Da podsjetim, prvi uslov za aerodrom igdje je barem 30 godina statistike o vremenu na zeljenoj lokaciji, prije svega ruze vjetrova, jer od toga zavisi orjentacija piste.
Ako bi USK nasao para za tu namjenu (uz FBiH), te za barem 2 kom. DCH-6 aviona (prije svega jer mu ne treba dugacka pista), te subvencioniranje letova iz Bihaca za razne destinacije, ja bih bio za. Nije da mi ne bi odgovaralo da za fine pare putujem 2x godisnje sluzbeno, mozda i 1x privatno takvom linijom. i da sam tamo za 40 min umjesto da se vozim 5.5-6 sati...
Posto se radi o investiciji od vise stotina miliona sadasnjih para, cisto suJmam, prosto ne vjerujem.
Da ne postoje od Tite, SJJ/OMO/TZL/BNX, tesko da bi se sa livade i SJJ mogao/znao napraviti... I ova "krecenja" aerodroma izgradjenih u SFRJ jedva stizu napraviti, a izgradnja od nule bi bila jako interesatna za gledati. Sa strane.
Da podsjetim, prvi uslov za aerodrom igdje je barem 30 godina statistike o vremenu na zeljenoj lokaciji, prije svega ruze vjetrova, jer od toga zavisi orjentacija piste.
Ako bi USK nasao para za tu namjenu (uz FBiH), te za barem 2 kom. DCH-6 aviona (prije svega jer mu ne treba dugacka pista), te subvencioniranje letova iz Bihaca za razne destinacije, ja bih bio za. Nije da mi ne bi odgovaralo da za fine pare putujem 2x godisnje sluzbeno, mozda i 1x privatno takvom linijom. i da sam tamo za 40 min umjesto da se vozim 5.5-6 sati...
Posto se radi o investiciji od vise stotina miliona sadasnjih para, cisto suJmam, prosto ne vjerujem.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#205 Re: Aerodrom Bihać
Aerodrom treba zbog dronova i blizine Prijedora i Banja Luke. Taman da Bajraktari budu locirani i smješteni u Bihaću nekih 50-100 komada TB2. Još po brdima i planinama metnuti antene za komunikaciju. Ima i tamo valjda nekih ćuka i gudura.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#206 Re: Aerodrom Bihać
Hajde obriši se sam poslije ovog komentara...Bolje nego da te moderacija "ogasuli"..
-
Dr Arsla
-
Ci-Nick
#208 Re: Aerodrom Bihać
Hrvatska ima Osijek, Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, Rijeka i Zagreb.. ali ima 13,2 miliona putnika a BiH malo više od 2 i koliko bi Hrvatska imala bez turizma i mora ?
Samo dva bi imala ozbiljniji broj putnika a to su Zagreb i Split.
Osijek je njihov ko naš Mostar a Rijeka i Pula kao Banja Luka i Tuzla. Dubrovnik bez turista bi bio nula.
-
Dr Arsla
#209 Re: Aerodrom Bihać
Hrvatska ima 10 zračnih lukaCi-Nick wrote: ↑25/08/2025 08:44Hrvatska ima Osijek, Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, Rijeka i Zagreb.. ali ima 13,2 miliona putnika a BiH malo više od 2 i koliko bi Hrvatska imala bez turizma i mora ?
Osijek je njihov ko naš Mostar a Rijeka i Pula kao Banja Luka i Tuzla. Dubrovnik bez turista bi bio nula.
-
Dr Arsla
#210 Re: Aerodrom Bihać
USK zbog dijaspore, turizma, odsječenosti od Sarajeva itd zaslužuje da ima aerodrom. Hoće li sada biti 100 000 ili 400 000 putnika godišnje, manje je bitno
-
Ci-Nick
#211 Re: Aerodrom Bihać
Ima ako i Visoko ima aerodrom.Dr Arsla wrote: ↑25/08/2025 09:03Hrvatska ima 10 zračnih lukaCi-Nick wrote: ↑25/08/2025 08:44Hrvatska ima Osijek, Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, Rijeka i Zagreb.. ali ima 13,2 miliona putnika a BiH malo više od 2 i koliko bi Hrvatska imala bez turizma i mora ?
Zračna luka vrijedna spomena je samo međunarodni aerodrom sa redovnim linijama. Čak i ovaj Osijek je više aerodrom u pokušaju. Tri putnika po uposlenom dnevno je smijurija koju plaćaju poreski obveznici.
Svakim danom sve više nameta i sve veća rupa u budžetu jer treba subvencionirati sve više nerada.
-
hladan.preminger
#212 Re: Aerodrom Bihać
baš će dijaspora iz austrije i njemačke dolaziti avionom. šta vam je ljudi? možda malo bi letijeli šveđani i ostali skandinavci.
taj "aerodrom" sviranje q.... za uši
-
Ci-Nick
#213 Re: Aerodrom Bihać
Da, doći će bez auta.hladan.preminger wrote: ↑25/08/2025 09:33 baš će dijaspora iz austrije i njemačke dolaziti avionom. šta vam je ljudi? možda malo bi letijeli šveđani i ostali skandinavci.
Pa ovi što su u posljednjih 10 godina otišli u Sloveniju svako malo dođu da se "izduvaju" sa svojim makinama. Voze ko kamikaze.
Uz to nema više jeftinih letova. Prosječna karta za srednje udaljene linije ( do 1000 km) bi koštala 250 do 300 eura. Znači četvoročlana porodica minimum 1000 eura. A autom mogu do Bihaća doći za 400 eura.
- drndalo
#214 Re: Aerodrom Bihać
Samo da naglasimo da Austrija iako ima 4 medjunarodna aerodroma, ima samo 1 pravi, VIE, koji radi sta treba. GRZ je vec kao nas BNX/TZL, niskotarifni aerodrom za Ryan/Wizz. Austrian skoro samo VIE leti...
-
Babbuka
#215 Re: Aerodrom Bihać
Treba taj aerodrom pod hitno, kako kantonu koji godinama čak izbjegava izmiriti obaveze po presudama, tako i gastarbajterima iz Slovenije koji se utale za gorivo i putarinu za vikend-dolazak kući.
A u međuvremenu...makadamski put do Strbačkog buka, na samom Štrbačkom (ne)uslovi kojih bi se postidjeli i pijačari iz Mogadišua, devastirana i izmasakrirana obala Une od Ripča do Otoke, bjesomučna sječa (i krađa) šume, ogromne divlje deponije neposredno uz Unu, rudnik koji godinama zagađuje...
Realno, USK nema uređenih sadržaja za ponuditi turistima za boravak duži od 1-2 dana i bojim se da će ubrzo doći na loš glas i posljedično propustiti ogroman potencijal u toj branši.
Da je bilo malo više pameti, a malo manje političkih igara (da ne kažem političke kupovine) sve se moglo pozlatiti za trećinu para koje su do sada skršili u - da budemo iskreni - livadu koja nikada neće biti ništa više od toga.
A u međuvremenu...makadamski put do Strbačkog buka, na samom Štrbačkom (ne)uslovi kojih bi se postidjeli i pijačari iz Mogadišua, devastirana i izmasakrirana obala Une od Ripča do Otoke, bjesomučna sječa (i krađa) šume, ogromne divlje deponije neposredno uz Unu, rudnik koji godinama zagađuje...
Realno, USK nema uređenih sadržaja za ponuditi turistima za boravak duži od 1-2 dana i bojim se da će ubrzo doći na loš glas i posljedično propustiti ogroman potencijal u toj branši.
Da je bilo malo više pameti, a malo manje političkih igara (da ne kažem političke kupovine) sve se moglo pozlatiti za trećinu para koje su do sada skršili u - da budemo iskreni - livadu koja nikada neće biti ništa više od toga.
- problemnatravunu
#216 Re: Aerodrom Bihać
Babbuka wrote: ↑26/08/2025 22:02 Treba taj aerodrom pod hitno, kako kantonu koji godinama čak izbjegava izmiriti obaveze po presudama, tako i gastarbajterima iz Slovenije koji se utale za gorivo i putarinu za vikend-dolazak kući.![]()
- Chloe
- Photo mod
#217 Re: Aerodrom Bihać
Samo ću potvrditi dio vezan za neiskorišteni turistički potencijal, bahato i neodgovorno ponašanje vlasti po tom pitanju, što mi je veoma iritantno.Babbuka wrote: ↑26/08/2025 22:02 Treba taj aerodrom pod hitno, kako kantonu koji godinama čak izbjegava izmiriti obaveze po presudama, tako i gastarbajterima iz Slovenije koji se utale za gorivo i putarinu za vikend-dolazak kući.![]()
- Danguba
#218 Re: Aerodrom Bihać
Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
Aerodrom treba da ide dalje jer se isto pricalo i za Tuzlanski pa eno ga zivi i zivotari bez obzira na sve probleme.
Ko nije bio ovo ljeto u Bihacu i ne zna koliko turista je tamo prisutno. Svi hoteli su puni, restorani, kafici...a svi(ili vecina) dolazi preko Sarajeva i satima se vozi do Bihaca.
Bihac je raj za neke turiste.
Aerodrom treba da ide dalje jer se isto pricalo i za Tuzlanski pa eno ga zivi i zivotari bez obzira na sve probleme.
Ko nije bio ovo ljeto u Bihacu i ne zna koliko turista je tamo prisutno. Svi hoteli su puni, restorani, kafici...a svi(ili vecina) dolazi preko Sarajeva i satima se vozi do Bihaca.
- Pandakonda
#219 Re: Aerodrom Bihać
Zna li se koliki % tih ljudi i da li im je lakse da dođu preko banjaluckog aerodroma ? To na prvu zvuci dosta prakticnije i lakse nego da lete do Sarajeva pa da vozare do krajineDanguba wrote: ↑27/08/2025 23:29 Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
- Danguba
#220 Re: Aerodrom Bihać
Pa nemaju avio liniju sa B.Lukom.Pandakonda wrote: ↑27/08/2025 23:31Zna li se koliki % tih ljudi i da li im je lakse da dođu preko banjaluckog aerodroma ? To na prvu zvuci dosta prakticnije i lakse nego da lete do Sarajeva pa da vozare do krajineDanguba wrote: ↑27/08/2025 23:29 Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
- Pandakonda
#221 Re: Aerodrom Bihać
Ako pricamo barem o ovoj evropskoj dijaspori, koje to linije imaju za Sa a da nema u BL ? Ovo govorim ofrlje jer kada sam putovao preko BL vidio sam da bas ima puno tih dijasporskih jeftinih letova. Izuzetak su naravno UK, USA, Australija i toDanguba wrote: ↑27/08/2025 23:36Pa nemaju avio liniju sa B.Lukom.Pandakonda wrote: ↑27/08/2025 23:31Zna li se koliki % tih ljudi i da li im je lakse da dođu preko banjaluckog aerodroma ? To na prvu zvuci dosta prakticnije i lakse nego da lete do Sarajeva pa da vozare do krajineDanguba wrote: ↑27/08/2025 23:29 Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
- Danguba
#222 Re: Aerodrom Bihać
Ne mislim na dijasporu nego na turiste iz dalekih zemalja.
-
Ci-Nick
#223 Re: Aerodrom Bihać
Tuzlanski aerodrom pokriva više od milion stanovnika.
Tuzlanski kanton, ZE-DO, Bijeljinu, Brčko, Doboj, Zvornik. Mnogi od tih putnika su studenti, mladi, moja kćerka je letjela za Berlin.
Ja sam je vozio iz Zenice autom do aerodroma.
Jer nije bilo direktne linije za Berlin.
Da je trebalo da leti iz Bihaća, sigurno to ne bi radili.
Meni iz Zenice je doći do Zagreba isto kao do Bihaća, treba mi 4 sata.
A ti turisti što dođu iz Sarajeva, svrate u Travnik, svrate u Jajce, svrate u neka druga mjesta, nije im Bihać jedina zanimljiva destinacija.
Zašto ne slijeću u Mostar?
Zato što im je Sarajevo baza i iz Sarajeva idu i prema sjeveru i prema jugu.
Tuzlanski kanton, ZE-DO, Bijeljinu, Brčko, Doboj, Zvornik. Mnogi od tih putnika su studenti, mladi, moja kćerka je letjela za Berlin.
Ja sam je vozio iz Zenice autom do aerodroma.
Jer nije bilo direktne linije za Berlin.
Da je trebalo da leti iz Bihaća, sigurno to ne bi radili.
Meni iz Zenice je doći do Zagreba isto kao do Bihaća, treba mi 4 sata.
A ti turisti što dođu iz Sarajeva, svrate u Travnik, svrate u Jajce, svrate u neka druga mjesta, nije im Bihać jedina zanimljiva destinacija.
Zašto ne slijeću u Mostar?
Zato što im je Sarajevo baza i iz Sarajeva idu i prema sjeveru i prema jugu.
- drndalo
#224 Re: Aerodrom Bihać
Ja vidis mislim da je ideja da se svi regionalno vise bavimo sami sobom, niti moze, niti treba za sve "Sarajevo" da se brine...Danguba wrote: ↑27/08/2025 23:29 Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
Da ja odavde idem pipu zamijeniti na javnoj cesmi?
TZL je postojao kao aerodrom, JNA ga koristila, Juga napravila... Bihac s druge strane ima sta tacno? Livadu? Vidis li neko razliku u imanju piste od 2500m, i u imanju "probnog betoniranja" od koliko, 100m?
- ZoomZoomKiwi
#225 Re: Aerodrom Bihać
LYBI je prava šteta.drndalo wrote: ↑28/08/2025 11:40Ja vidis mislim da je ideja da se svi regionalno vise bavimo sami sobom, niti moze, niti treba za sve "Sarajevo" da se brine...Danguba wrote: ↑27/08/2025 23:29 Bihac je dobro i uredjen kako se Sarajevo brine o tom dijelu drzave.
Da ja odavde idem pipu zamijeniti na javnoj cesmi?
TZL je postojao kao aerodrom, JNA ga koristila, Juga napravila... Bihac s druge strane ima sta tacno? Livadu? Vidis li neko razliku u imanju piste od 2500m, i u imanju "probnog betoniranja" od koliko, 100m?