Ko vam je bitniji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#226 Re: Ko vam je bitniji?

Post by stakasa »

sadie_forever wrote:
KB9 wrote:po svoj logici zena/muz jer tu osobu si izabro da uz nju provedes ostatak zivota te napravis osobe koje ce ostat iza tebe
Po logici da,i po zapadnom kulturoloskom razmisljanju...u bosni vlada cesto onaj kulturoloski Islamski gdje su Sve zene osim majke jedno nista
Pa sto ne izgradis brak po zapadnm uzusima? Moderna zena bi se dosad stoput razvela
LolaLola

#227 Re: Ko vam je bitniji?

Post by LolaLola »

mehoxy wrote:
LolaLola wrote: I tvrdim, da osobe koje jos uvijek zive pod roditeljskim krovom a ozenjni/udati, nisu zrele ni najmanje.
:-) Ne mislis li, mozda, da mnogi nemaju izbora ?

Ne mislim.
Vise je onih koji svojevoljno i dobrovoljno zive kod roditelja. Sramota placati kiriju, sta ce mati reci, a gornji sprat zjapi prazan.
laly

#228 Re: Ko vam je bitniji?

Post by laly »

HAVANA wrote:
laly wrote:
prog321 wrote:pa nekazemo da se zena škartira.
samo se ne može porediti sa majkom.
isto ce ona učiti vlastitu djecu da tako razmišljaju :wink:
Pa naravno da ne mozes porediti to, bilo bi nidje veze da zenu volis kao sto volis mamu. Meni nikako nije jasno u kojoj to situaciji biras izmedju ljubavi prema ženi i prema mami.
Recimo imas situaciju u kojoj u kojoj tvoja buduca zena ne zeli da zivi u zajednici i predlaze da iznajmite/kupite stan. Mama ti kaze da ce se naljutiti na tebe ako odes od nje. Je li ovo jedna od tih situacija?
Ne mogu uopste da zamislim tu situaciju u kojoj moram birati izmedju zene i mame :? Da moja zena ne zeli da zivi u zajednici sa mojom majkom,ili svojom, potpuno razumijem,ne zelim ni ja.Sasvim normalna stvar da ne zelimo.Nas zivot,nasa sloboda,nasa borba i formiranje porodice...Radio bi 3 posla ali bi sam sebi obezbijedio krov nad glavom,kakav god,iznajmljen,kupljen...Da i imam zenu koja ima nesto protiv moje majke,da dize tenzije,zakuhava...Ne bi vise imao zenu.Da imam majku koja to isto radi protiv moje zene,u startu bi to presjekao.Naravno postoje zene,mnogo zena,bile one majke ili supruge koje se vole petljati u sve zivo i zakomlikovati i najednostavniju situaciju ,ali na muskarcu je da takve situacije izbjegne ili rijesi.Srecom nemam taj problem ali sam ih se nagledao mnogo,i mnogo sjebanih brakova radi petljanja majke u izbor partnera,zivot...a i sjebanih porodicnih odnosa radi lude zene.Ima svega,na nama je izbor i nacin na koji cemo se postaviti prema familiji,supruzi...Uglavnom,kad ti se neko pocne mijesati u porodicne odnose i tvoj nacin zivota,izbore...Treba nekom jebat mater,da se ruzno izrazim,bila ona majka ili zena.
Ovo mi je najbolji komentar na ovoj temi... :thumbup:
mehoxy

#229 Re: Ko vam je bitniji?

Post by mehoxy »

LolaLola wrote:
mehoxy wrote:
LolaLola wrote: I tvrdim, da osobe koje jos uvijek zive pod roditeljskim krovom a ozenjni/udati, nisu zrele ni najmanje.
:-) Ne mislis li, mozda, da mnogi nemaju izbora ?

Ne mislim.
Vise je onih koji svojevoljno i dobrovoljno zive kod roditelja. Sramota placati kiriju, sta ce mati reci, a gornji sprat zjapi prazan.
Otkud ti znas koga je vise ?

Masa omladine kod nas cak i u Sarajevu radi za plate od 400 - 600 km a manja mjesta da i ne spominjem. Troskovi za kiriju se opet krecu od nekih 100 km za kojekakve stracare neuslovne za zivot, pa sve i do 1000 km za stanove u centru Sarajeva. Obicno je to nekih 200/250 km za iole pristojan stan/kucu na pristojnoj lokaciji. Dati 1/3 ili cak polovinu ionako jadne plate samo za kiriju nije malo novca koji bi se mogao puno bolje iskoristiti u druge svrhe, i dok bi tako opet samo dvoje ljudi tj. supruznika i moglo nekako spajati kraj s krajem (pod uslovom da oboje rade) problem bi sigurno nastao kad se pojave djeca.

Imam neki osjecaj da si ti budzetlija ili dijaspora pa ovako zboris...
LolaLola

#230 Re: Ko vam je bitniji?

Post by LolaLola »

Znas, jedan od preduslova za ulazak u brak, je to da si samostalan, odrastao i zreo kao osoba.
Dok god ti mama ćami na prozoru i gleda u koliko si dosao i da li si uopste dosao tu noc kuci, ili tvoja supruga kad je dosla, s kim je izasla i zasto je nema cijelu noc, ti nisi zreo.
Pare su bitne, ali ne i najbitnije.
Ne znam za tebe, ali ja svoj mir i cejf placam, posteno.
sha_ba

#231 Re: Ko vam je bitniji?

Post by sha_ba »

Ja dobre emisije :izet: :mrgreen:
mehoxy

#232 Re: Ko vam je bitniji?

Post by mehoxy »

LolaLola wrote:Znas, jedan od preduslova za ulazak u brak, je to da si samostalan, odrastao i zreo kao osoba.
Dok god ti mama ćami na prozoru i gleda u koliko si dosao i da li si uopste dosao tu noc kuci, ili tvoja supruga kad je dosla, s kim je izasla i zasto je nema cijelu noc, ti nisi zreo.
Citava poenta mog prethodnog posta je da mnogi nemaju uslove da placaju taj mir i cejf...u tom slucaju je opet mnogima bolje da zive ozenjeni/udate kod roditelja nego da ostanu samci za cijeli zivot. Ponasas se kao da novac raste na granama.
radiša

#233 Re: Ko vam je bitniji?

Post by radiša »

Lako je o svemu pricat ljudima koji imaju posao,pare i sve uslove za normalan zivot.Oni stvari tad vide samo iz svoje perspektive.Neka zivi ko gdje hoce i sa kim hoce,glupo je o tome raspravljat,svako radi onako kako mu situacija nalaze.
LolaLola

#234 Re: Ko vam je bitniji?

Post by LolaLola »

Onaj ko te hrani, tj u cijem domu zivis onda i ima pravo da te ucjenjuje. Ne odobravam to uopste, ali na kraju se svodi na to.
I eto odakle nastaju i ucjene, i ko je bolji, kome si vise privrzen, koga treba vise braniti, na ciju se stranu staviti.
Slabo to ko konta.
Sve se placa, pa i mir i cejf.
laly

#235 Re: Ko vam je bitniji?

Post by laly »

sadie_forever wrote:
KB9 wrote:po svoj logici zena/muz jer tu osobu si izabro da uz nju provedes ostatak zivota te napravis osobe koje ce ostat iza tebe
Po logici da,i po zapadnom kulturoloskom razmisljanju...u bosni vlada cesto onaj kulturoloski Islamski gdje su Sve zene osim majke jedno nista
Ovo nije tacno. Ako je nesto tradicionalno ne mora automatski znaciti da je to ispravno po islamu. Istinski vjernici znaju da se prema svojoj zeni moraju odnositi sa postovanjem. Postoji i hadis koji kaze da su najbolji medju vjernicima oni koji se najbolje odnose prema svojim zenama. Zena kao supruga ima svoja prava i muskarac je duzan da joj to obezbijedi. Druga je stvar sto neki nose muslimanska imena i deklarisu se kao pripadnici Islama ali od vjere ne praktikuju nista. Praktikuju tradiciju koja nema veze sa vjerom.
MyTao

#236 Re: Ko vam je bitniji?

Post by MyTao »

laly wrote:
sadie_forever wrote:
Ovo nije tacno. Ako je nesto tradicionalno ne mora automatski znaciti da je to ispravno po islamu. Istinski vjernici znaju da se prema svojoj zeni moraju odnositi sa postovanjem. Postoji i hadis koji kaze da su najbolji medju vjernicima oni koji se najbolje odnose prema svojim zenama. Zena kao supruga ima svoja prava i muskarac je duzan da joj to obezbijedi. Druga je stvar sto neki nose muslimanska imena i deklarisu se kao pripadnici Islama ali od vjere ne praktikuju nista. Praktikuju tradiciju koja nema veze sa vjerom.
Islam je odlican prema zenama... cak nije dozvoljeno udarati zenu u glavu da im nebi ostala masnica... a I posebnim stapicem se moraju tuci ne rukama pa da ostane trag... vec stapic od posebnog drveta.
S4mpion

#237 Re: Ko vam je bitniji?

Post by S4mpion »

LolaLola wrote:Znas, jedan od preduslova za ulazak u brak, je to da si samostalan, odrastao i zreo kao osoba.
Zreo si kad ti u stan uleti gazda kad je njemu ćeif, k'o na svoje. :mrgreen:
Hakiz

#238 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

LolaLola wrote:Onaj ko te hrani, tj u cijem domu zivis onda i ima pravo da te ucjenjuje. Ne odobravam to uopste, ali na kraju se svodi na to.
I eto odakle nastaju i ucjene, i ko je bolji, kome si vise privrzen, koga treba vise braniti, na ciju se stranu staviti.
Slabo to ko konta.
Sve se placa, pa i mir i cejf.
Ja sam se dugo pitao kako su one mlade Ukrajinke, Moldavke, Rumunke itd tamo devedesetih i ranih dvijehiljaditih, nakon što se raspao Sovjetski savez, završavale u tolikom broju u rukama trgovaca robljem. Na TV-u masa dokumentaraca i igranih filmova, na internetu masa informacija o tome šta se desi kada se prijave za posao babysitterke itd. Pa dođem do zaključka da su same krive.

A onda sam malo naučio neke stvari i shvatio da nije svako imao sreću kao ja da tada ima pristup tim informacijama, medijima u kojima će doći do informacija itd. Nije svako imao računar i internet 1995, 1996, 2000. itd. Nije svako, naročito u zemljama koje je Sovjetski blok ekonomski uništio i osiromašio više nego što mi u BiH (a pogotovo oni koji su u EU i na sličnim mjestima) možemo pretpostaviti (mi jesmo siromašni, ali kakvog siromaštva na planeti ima mi smo još i bogati), imao novca za televizor i da plaća TV pretplatu, da kupuje novine, časopise. I da nisu one same krive za to šta ih je snašlo. Neke jesu, ali mnoge nisu.

Šta hoću reći gornjom pričicom:

Imati sreću da se nađeš u pravo vrijeme na pravom mjestu, pa da ti se pruže prilike koje iskoristiš, pa onda govoriti onima kojima se takve prilike nisu pružile "Ako ja mogu onda mogu i drugi" je bezobrazno, arogantno, nepošteno i potpuno nepoznavanje svijeta u kojem živiš.

Imaš ljudi koji su spremni da podnesu veću žrtvu od one koju si ti podnio/podnijela da ostvare bolji život, ali nikada ne dođu u priliku da tu žrtvu i podnesu.

Dakle, šuti.
LolaLola

#239 Re: Ko vam je bitniji?

Post by LolaLola »

Ja da sutim? :-D
Koliko me sjecanje sluzi, ne dugujem ti nista da mi kazes da sutim. Zar nije to tema?
Sutis li ti osobama kojima se osjecas da si nesto duzan?
sadie_forever

#240 Re: Ko vam je bitniji?

Post by sadie_forever »

laly wrote:
sadie_forever wrote:

Izvini,muslimanka sam i ja nije da mrzim islam,ali to nije tacno

Islam majku stavlja na broj jedan (dzennet je ispod majkinih nogu,majka majka majka pa otac,zena prema muzu ima duznosti a majka prava ..to su poznati hadisi)

dok krscanstvo jako puno veci znacaj daje obitelji koju si stvorio sa zenom,islam tu prednost vise daje obitelji u kojoj si rodjen
spreca

#241 Re: Ko vam je bitniji?

Post by spreca »

sadie_forever wrote:\

Izvini,muslimanka sam i ja nije da mrzim islam,ali to nije tacno

Islam majku stavlja na broj jedan (dzennet je ispod majkinih nogu,majka majka majka pa otac,zena prema muzu ima duznosti a majka prava ..to su poznati hadisi)

dok krscanstvo jako puno veci znacaj daje obitelji koju si stvorio sa zenom,islam tu prednost vise daje obitelji u kojoj si rodjen[/quote]

pa prekrsti se.....gore ti fino kazu a ti po svojemu...zasto ulazis u raspravu kad sve znas
LolaLola

#242 Re: Ko vam je bitniji?

Post by LolaLola »

Znaci zena muslimanka se dzaba udaje jer svakako muz slusa mamu prvo.
Zato je porast LGBT u Islamskim zemljama. :thumbup:
beobasket

#243 Re: Ko vam je bitniji?

Post by beobasket »

Ja bi postavio zenu i robinu na isto. Naravno nije rijec o istom odnosu ali ako su odnosi normalno onda su isto vazni. Prijateljstvo mozes rangirati od lojalnog do bezobraznih. Sve u svemu pitanje zvuci malo poglupo.
mad_max_ba

#244 Re: Ko vam je bitniji?

Post by mad_max_ba »

mehoxy wrote:
LolaLola wrote:
mehoxy wrote:

Ne mislim.
Otkud ti znas koga je vise ?

Masa omladine kod nas cak i u Sarajevu radi za plate od 400 - 600 km a manja mjesta da i ne spominjem. Troskovi za kiriju se opet krecu od nekih 100 km za kojekakve stracare neuslovne za zivot, pa sve i do 1000 km za stanove u centru Sarajeva. Obicno je to nekih 200/250 km za iole pristojan stan/kucu na pristojnoj lokaciji. Dati 1/3 ili cak polovinu ionako jadne plate samo za kiriju nije malo novca koji bi se mogao puno bolje iskoristiti u druge svrhe, i dok bi tako opet samo dvoje ljudi tj. supruznika i moglo nekako spajati kraj s krajem (pod uslovom da oboje rade) problem bi sigurno nastao kad se pojave djeca.

Imam neki osjecaj da si ti budzetlija ili dijaspora pa ovako zboris...
Moram se uključiti u ovo, naša rata za stan (120 mjesci) je bila cca 800 KM,(BTW nismo u Sarajevu ali u BiH) i djeca i sve i opet nismo ostali dužni niti jedan račun, spajanje kraj sa krajem je svakako bilo, ali smo se izborili i sve to prijatelju pošteno. Akcenat na SMO SE.
Ne razumijem ljude koji bježe u sigurnost roditelja i čuvaju mamu za haljinu za svaki klinac. Znam najmanje tri rasturena braka gdje su roditelji glavni uzrok rasturanja istog, na znak prve nevolje leti u krilo roditelja kmee, kmee teško, a roditelj ko roditelj, normalno da će pokušati zaštititi svoje dijete ne razmišljajući mnogo o drugom djetetu (muž ili supruga su isto tako drugo djete tim roditeljima).

Ako već ulaziš u brak treba da znaš da je to borba i sa samim sobom, svojim egom i hiljada kompromisa sa obe strane ali i jasno definisani cilj, šta želiš u životu postići.
A nije da nismo mogli sve preko leđa roditelja, samo koliko bismo mi potrajali u tom slučaju.....
mehoxy

#245 Re: Ko vam je bitniji?

Post by mehoxy »

mad_max_ba wrote: Moram se uključiti u ovo, naša rata za stan (120 mjesci) je bila cca 800 KM,(BTW nismo u Sarajevu ali u BiH) i djeca i sve i opet nismo ostali dužni niti jedan račun, spajanje kraj sa krajem je svakako bilo, ali smo se izborili i sve to prijatelju pošteno. Akcenat na SMO SE.
Ne razumijem ljude koji bježe u sigurnost roditelja i čuvaju mamu za haljinu za svaki klinac. Znam najmanje tri rasturena braka gdje su roditelji glavni uzrok rasturanja istog, na znak prve nevolje leti u krilo roditelja kmee, kmee teško, a roditelj ko roditelj, normalno da će pokušati zaštititi svoje dijete ne razmišljajući mnogo o drugom djetetu (muž ili supruga su isto tako drugo djete tim roditeljima).

Ako već ulaziš u brak treba da znaš da je to borba i sa samim sobom, svojim egom i hiljada kompromisa sa obe strane ali i jasno definisani cilj, šta želiš u životu postići.
A nije da nismo mogli sve preko leđa roditelja, samo koliko bismo mi potrajali u tom slučaju.....
Ne znam zasto moram ponavljati k'o pokvarena ploca da nemaju svi iste uslove. Imali ste novca, ok, super za vas, mada ste definitivno u manjini ako ste mogli placati toliko visoku kiriju.
Procitaj moj prethodni post, objasnio sam tacno sta mislim.
mad_max_ba

#246 Re: Ko vam je bitniji?

Post by mad_max_ba »

Cu imali ste novca, prijatelju kad smo se uzeli nismo skupa imali 500 KM.
I ne nismo kiriju placali vec kredit za stan.
Poenta moje proce jeste da se nas dvoje borimo.... kontas?
KB9

#247 Re: Ko vam je bitniji?

Post by KB9 »

pusti ba arape i velike muslimane koji nisu vidili muslimana, kakvi oni i tretiranje zena zivi bili
Nayya

#248 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Nayya »

:kiss:
sadie_forever wrote:Ko je bitniji u odnosu,zena/muz ili braca/sestre?
.
Post Reply