Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ljevoruki

#226 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ljevoruki »

Zlata :thumbup:
Treba vec jednom neko argumentovano da kaze da su Muslimani u bivsoj Yu bili gradjani drugog reda i prakticno nacionalna manjina.
Ono sto je najtuznije je da su zadnji shvatili da se ta ista Yu raspada i da su do zadnjeg dana se nadali da se ipak nece raspasti.

Sto se Andrica tice, sama cinjenica da ga Titin rezim nije streljao nakon WWII ili barem poslao na Goli Otok usprkos njegovoj diplomatskoj sluzbi za Karadjordjevice i vezama sa Mladom Bosnom govori da je bio na liniji velikosrpske politike.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#227 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Nurudin »

¤ jelena ¤ wrote:
Nurudin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Ovo nije citat Vučkovića....ja rekoh - uzalud se oslanjaš na Vučkovića jer su njegove analize preširoke za religijsko-etno-nacionalni okvir ili prizmu kroz koju ti posmatraš ove opise..

Vučković govori o patologiji i stravičnim nagonima ljudske svijesti, krvoloku bez ikakvih religijsko-etno-nacionalnih predznaka u tom Andrićevom djelu,

Ne vidim broj stranice i fusnotu...

I rekoh...

tebe vrijeđa okvir koji si sam iscrtao ili koji ti je nametnut od strane tog teoretičara kojeg prvi put čitaš, (Rizvića) a taj okvir je preuzak u poređenju sa onim o čemu Vučković govori...

Radiš istu stvar koju je, nekoliko stranica prije, uradio pokretač teme sa tekstom Nadana Filipovića...kada je ispljunuo stav da je ''islam kancer''...

To izvlačenje iz konteksta i gutanje nečega sa čime se neko drugi već poslužio pa sažvakao i jeste put ka takvom kancerogenom načinu mišljenja...o islamu ili Andriću ili bilo čemu drugom....nebitno...
Ne nije, to je citat direktno uzet iz Andrićeve pripovjetke , a stavio sam ga kao protuargument tome što
ti tvrdiš da ne postoji "religijsko- etnonacionalni predznak" , već da je riječ samo o opisu osobe mentalno
poremećenog ubice, pri čemu je njegova pripadnost religiji ili njegova etnička pripadnost potpuno sporedna
i nema nikakve veze sa njegovim psihološkim profilom. Što nije tačno, jer iz početka samog profilisanja
se eksplicitno navodi da je riječ o "muli" (starinska riječ za svršenika medrese) , daje mu se simbolika
islama time što se opisuje privrženost tog bolesnog i zlog karaktera "bijeloj ahmediji" i ni sa čime se ne daje
dojam čitaocu da ovaj zločinački um na taj način pokušava zadržati zadnje trunke moralnosti kroz vjeru
već naprotiv, upravo suprotno, stječe se dojam da je njemu vjera i izvor takve krvoločnosti i onda zaokružuje
njegov karakter sa "bijesnim okujisanjem put neba i mladog mjeseca".
Istina je da Vučković primjećuje da je taj profil "pretjerano i patološki iskrivljeno biće" ali ni da zucne
očiglednoj poveznici koju Andrić pravi sa patologija-islam, već se čak odaje u djelu u kojem analizira
ubistvo djevojke i potvrđuje navodne historijske podudarnosti Andrićeve pripovjetke i stvarnog događaja
u kojem je zabilježeno da je neki srpski hajduk oteo kćerku nekog bega u Višegradu i prekrstio je, a onda
nastavlja sa Andrićevim izmišlejnim djelom u kojem taj mula ubija hajduka i sadistički kolje djevojku
za koju Vučković kaže da je "hrišćanka" ?! Ili implicira da je mula ubija zato što je sad hrišćanka ili potpuno
previđa da ona to u stvari nije (jer je nasilno krštena) ali obavezno to upliće kao neki lajt motiv .
Reći da ti psihološki profili nemaju nikakvu poveznicu sa religijskim i da ako se to i spominje,
spominje se eto sasvim slučajno zbog samog konteksta u kome se događa, je podcjenjivanje čitaoca
i krajnje neobjektivan stav , iako ti zauzimaš takav stav "objektivnog čitaoca" i sebi daješ a' priori
takvu ulogu.
Zbog čega to Andrićeve kritike nebi mogle dolaziti iz objektivnog čitanja...

Citat iz Andrićeve pripovijetke protuargument na moj stav da su navedene Vučkovićeve analize preširoke za religijsko-etno-nacionalni okvir ili prizmu kroz koju ti posmatraš ove opise i da se džaba na njih oslanjaš? Citat iz književnog teksta kao protuargument mišljenju o citatu iz naučne studije? OK. Bravo.

Ovo boldirano i podvučeno je, ponavljam, tvoje viđenje, tebi očigledno i produkt je veza koje ti kao čitalac vidiš i stvaraš. Uzalud očekuješ da neko drugi, ili svi drugi, nešto vide isto kao ti. Što se mene tiče - daleko bilo!

Ja kažem da bolestan čovjek ubija, kolje, siluje. Znači, čovjek ubija, kolje, siluje zato što je bolestan, a ne zato što je musliman, hrišćanin, Jevrejin ili bilo šta drugo kulturološki, etnički, vjerski, nacionalno. Bolest je prisutna u svakom društvu, u svakoj sredini, na svakom pedlju Zemlje i zahvata sve slojeve društva pa samim tim ne mimoilazi ni one obrazovane u medresi imena Mustafa, Alija ili Jusuf. Razlika je samo u tome što patologija učenog, cijenjenog čovjeka odjekne dalje i više u svijesti čitaoca, nego patologija onog neobrazovanog.
Andrić ništa ne spominje slučajno i ja nigdje nisam napisala tu glupost da je nešto spomenuto slučajno.

Stiči ti dojmove kakve god hoćeš, ali barem budi svjestan da su to tvoji dojmovi i nemoj ih meni nametati svojim poveznicama patologija-islam i ovim opaskama o potcjenjivanju. Ko ne razlikuje psihološko i patološko od religijskog, etničkog... taj samog sebe potcjenjuje.
Tvoj utisak - tvoj otisak!

Vučković kaže da je hrišćanka? Po drugi put: daj mi citat, stranicu, fusnotu da i ja to pročitam!

Ne dajem ja sebi nikakvu ulogu, samo čitam i iznosim svoje mišljenje. O kakvom i čijem objektivnom čitanju ti govoriš ne znam.
Ti hoćeš da kažeš da ja pronalazim nešto čega nema u andrićevim pripovjetkama, a ima u meni ?!
Nije ti to fino što govoriš i nećeš me na taj način odvratiti od osjećaja islamofobije kojom odišu te pripovjetke.
Više mi se sviđa i konkretnije je to što govoriš o "patologiji učena čovjeka" iako ni to nije tačno jer se
jasno navodi da je mula Jusuf hodža i svršenik medrese, koja je vjerska a ne svjetovna ustanova.
Dakle on je vjerski učen i tačno je da to Andrić slučajno ne naglašava iako glumi odmaknutog i objektivnog
pripovjedača, vješto ubacuje te epitete i onda lafo pusta da čitalac sam stekne dojam, a ne može da stekne
drugačiji niti da poveže mula Jusufovu patologiju, sa bilo čim drugim osim sa onim što je pisac uveo u priču.
Tako se, u samom činu klanja djevojke, potpuno gubi ono "mula Jusuf", a ostaje samo "mula"

"Izobličen, mula je bijesnio. Saruk* mu se zavalio sasvim na tjeme, a dah mu se
pretvorio u šištavo kliktanje.
-Kh,kh,kh!
I opet je obli krv, sad na drugom ramenu, a onda se zalipta iz grla mlazom.
Djevojka se savi, pade i ispuni kut sobe, a mula dopade i pomiješa se vas sa njom."

*saruk ili ahmedija je hodžinska kapa

U pravu si što se tiče ovoga da to nije Vučković , nego je riječ o Petru Džadžiću. Evo fusnota

Image

Vidi se iz navedenog da ovaj Mirković pokušava dati autentičnost toj priči i navodi čak da
podsjeća na "skelet priče o nesrećnoj devojci koju je oteo hajduk Škaljo" , a Andrić u samoj pripovjetci
navodi " Nju je sa očeva čitluka oteo hajduk, Špaljo Crnogorac, i odveo je u manastir Taru, zar da je
pokrsti i uzme"

a Džadžić Petar, taj neki navodni objektivni analitičar (dok Muhsin Rizvić to nije) , zaključuje kako mula Jusuf
orgazmički i sadistički pada u trans "nad krvlju koja lipti iz preklanog vrata nage i bespomoćne hrišćanke"
Naravno, moguće da je on to tako doživio . Obrazovan i inteligentan i još k tomu književni kritičar , a šta će
obični čitaoci da dožive to nije upitno. Oni bi valjda trebali da imaju toliku širinu i toliku objektivnost da
ni pod razno ne može da im se omakne bilo kakva poveznica .
¤ jelena ¤

#228 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ¤ jelena ¤ »

Nurudin wrote:a Džadžić Petar, taj neki navodni objektivni analitičar (dok Muhsin Rizvić to nije)
Na osnovu čega si došao do ovog zaključka? Pročitao negdje na temi?

Ko je to ovdje naveo Džadžića kao objektivnog analitičara, za razliku od Rizvića?
Connaisseur Karlin

#229 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
@ jelena , cekamo sutra uz jutarnju kafu :-D mene Nurudin "baci" na razmisljanje, jednostvno da vidim " iz kojeg izvora tece tok njegovih misli" , a ti si kool :thumbup: a onaj arzonja mi se samo kezi :oops: a piupiu nema vrmena,samo nas cita :D
nemerem više @Si Kej...izdaju me snaga i volja, a defetizam uzima maha.... :cry: :D

a ove što ti se smiju to po gujci šćapom treba istuć...batina iz raja izašla... :D

odoh...kafa čeka i obaveze se gomilaju dok ja forumam :run:

a ti fino spavaj ko vas normalan svijet u ovo doba noći... :kiss: ako kod tebe nije dan ili jutro ili tako nešto već... :D
:kiss:

jutros ustadoh u 5 i 30 :D sad srcem kafu :-D :lol:

pripremila sam klofac za arzulaha arzonju :oops:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#230 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Nurudin »

¤ jelena ¤ wrote:
Nurudin wrote:a Džadžić Petar, taj neki navodni objektivni analitičar (dok Muhsin Rizvić to nije)

Ko je to ovdje naveo Džadžića kao objektivnog analitičara, za razliku od Rizvića?
Pa bilo je na sami pomen Rizvića odmah komentara tipa " 'ta će on " , kao nije on dostojan ni dovoljno
poznat da analizira Andrića, kao da je književni kritičar rock zvijezda, pa eto kao nije poznat...
Općenito niko od kritičara nije poznat, osim uskom krugu ljudi kojima je to često i zanimanje.
Samim time njihova uloga na širu čitalačku publiku nije toliko značajna, kao što joj se pridaje pažnja,
a mene lično taj doživljaj Andrića u nekim višim intelektualnim krugovima i ne interesuje previše već me
interesuje upravo taj doživljaj šire publike. Analize književnih kritičara mogu da budu korisne da se objasne
fenomeni doživljaja Andrića, odnosno da se objasni ne samo Andrić već i publika koja ga doživljava često na
tako isključiv način. Oni ti mogu reći da su Andrićevi likovi "pretjerano patološki iskrivljeni" i samim time ti
objasniti i doživljaj publike. Bilo bi naivno misliti da i Andrić nije toga svjestan.
Naravno, on ima često taj hladno analitički pristup pa se može reći da tu nema ništa lično, ali u stvari on samo
mizantropski prezire sve i sviju . Recimo Mustafa Madžar stalno i opsesivno govori "svijet je pun gada" ali to isto
na drugi način govori pop Vujadin , kad kaže : " Tako je njegova odvratnost prema ljudima rasla, taložila se u njemu i,
kao skrivana gorčina, trovala ga nerazumljivom i nesvesnom ali stvarnom mržnjom čiji se krug sve više širio"
.
S druge strane, Andrić svoj prezir i odvratnost može potpuno ispolji samo na "Turcima" kako stalno naziva bosanske
muslimane, a to mu može i donijelo mu je karijeru i slavu .
Hadzi Lojo

#231 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Hadzi Lojo »

Htio ne htio, ali kad citas njegova djela vidis da je bio psihopata, najvjerovatnije ga je neki pedofil iskoristio jos u djetinjstvu, pa se kasnije svetio kroz svoja djela.
Hadzi Lojo

#232 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Hadzi Lojo »

Hadzi Lojo wrote:Htio ne htio, ali kad citas njegova djela vidis da je bio psihopata, najvjerovatnije ga je neki pedofil iskoristio jos u djetinjstvu, pa se kasnije svetio kroz svoja djela.
Sto se tice plagijata tu nema dileme, potrazicu negdje na francuskom jeziku ubistvo Sulejmana el-Halebije“ koji je objavljen u "Sarajevskom listu“, broj 127, godište izlaženja 38, dana 7.maja 1915. Davno sam to citao, pokazivao mi jedan Dervis koji je imao to izdanje.
¤ jelena ¤

#233 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ¤ jelena ¤ »

Nurudin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Pa bilo je na sami pomen Rizvića odmah komentara tipa " 'ta će on " , kao nije on dostojan ni dovoljno
poznat da analizira Andrića, kao da je književni kritičar rock zvijezda, pa eto kao nije poznat...
Općenito niko od kritičara nije poznat, osim uskom krugu ljudi kojima je to često i zanimanje.
Samim time njihova uloga na širu čitalačku publiku nije toliko značajna, kao što joj se pridaje pažnja,
a mene lično taj doživljaj Andrića u nekim višim intelektualnim krugovima i ne interesuje previše već me
interesuje upravo taj doživljaj šire publike. Analize književnih kritičara mogu da budu korisne da se objasne
fenomeni doživljaja Andrića, odnosno da se objasni ne samo Andrić već i publika koja ga doživljava često na
tako isključiv način. Oni ti mogu reći da su Andrićevi likovi "pretjerano patološki iskrivljeni" i samim time ti
objasniti i doživljaj publike. Bilo bi naivno misliti da i Andrić nije toga svjestan.
Naravno, on ima često taj hladno analitički pristup pa se može reći da tu nema ništa lično, ali u stvari on samo
mizantropski prezire sve i sviju . Recimo Mustafa Madžar stalno i opsesivno govori "svijet je pun gada" ali to isto
na drugi način govori pop Vujadin , kad kaže : " Tako je njegova odvratnost prema ljudima rasla, taložila se u njemu i,
kao skrivana gorčina, trovala ga nerazumljivom i nesvesnom ali stvarnom mržnjom čiji se krug sve više širio"
.
S druge strane, Andrić svoj prezir i odvratnost može potpuno ispolji samo na "Turcima" kako stalno naziva bosanske
muslimane, a to mu može i donijelo mu je karijeru i slavu .
:?

Pitam za Džadžića... ko je to ovdje naveo Džadžića kao objektivnog analitičara...

Čisto da mi razjasniš, da ne ispadne kako ja opet kažem da si ti sam u svojoj glavi pronašao nešto čega nema u napisanom.

Dakle, ti kažeš: ''a Džadžić Petar, taj neki navodni objektivni analitičar'' i ja te pitam na osnovu čega zaključuješ da je on navodno objektivan (ili objektivan uopšte)? Ko kaže da je on objektivan i gdje?

Ja kažem niko - osim tebe. I sad me zanima otkud on među objektivnima i onima koji su ok za razliku od Rizvića. Po kom kriterijumu si ga izabrao i na osnovu čega ga suprotstavljaš Rizviću? Mislim...nepoznati ti i jedan i drugi... isti stepen obrazovanja i jedan i drugi, pretpostavljam....pa mi nije jasno.

Isto pitanje važi i za ovog Mirkovića, ako i za njega misliš da je navodno objektivan...
Nurudin

#234 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Nurudin »

Ne kažem da si ti spominjala bilo čiju kompetentnost i objektivnost ali bilo je na temi tih reakcija.
Ti si spominjala, koliko se sjećam, da je ovaj što je započeo temu, nije dobio utisak o "islamu kao kanceru"
na osnovu čitanja Andrića, nego na osnovu čitanja kritičara andrićevih kritičara...
¤ jelena ¤

#235 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ¤ jelena ¤ »

jutros ustadoh u 5 i 30 :D sad srcem kafu :-D :lol:

pripremila sam klofac za arzulaha arzonju :oops:
:D

ma šibu, Si Kej, šibu i to onu tananu...što pjevuši... :helga: :D
arzuhal

#236 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by arzuhal »

Image
Connaisseur Karlin

#237 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

@ jelena,vidi aroznje kako je sjadak :D :lol: :kiss:

@ arzonja,kako sad de klofam,ovako slatkog :cry: :lol: :kiss:

@ Nurudin,ja prvi put cujem da se za krticare pise da su objektivni i subjetkivni :)
belfy

#238 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by belfy »

izgleda da neki puno bolje usvajaju FB nego ja... meni degutantni i arzulah i Carlin...

cek da probam: prelijepi...

(recite ako pali...)
¤ jelena ¤

#239 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ¤ jelena ¤ »

Connaisseur Karlin wrote:@ jelena,vidi aroznje kako je sjadak :D :lol: :kiss:
:cry: :srce:

hm... stari lisac je to. :twisted:

ništa od šibe i klofanja :oops1: Image nahrani ćuku i bjež'. :D

ot:

http://www.prometej.ba/clanak/ivo-andri ... canju-1240
arzuhal

#240 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by arzuhal »

"Mujo! Nahrani kerove i niš' ne diraj! :twisted: "

:lol:
Connaisseur Karlin

#241 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

¤ jelena ¤ wrote:

ot:

ma ko zna sto sam mu stavila da jede :D

poanta sa linka:
Mislim da se pisci istorijskih pripovedaka i romana ne bi složili sa tim i da bi pre bili skloni da priznaju da sami stvarno i ne znaju kako ni kada se prebacuju iz onog što se zove sadašnjost u ono što smatramo prošlošću, da s lakoćom, kao u snu, prelaze pragove stoleća.
problem nisu iskljucivo pisci,ali jesu osobe koje citaju i razlicitio razumijevaju njihov pisana djela :)

P.S. inace,istorijske novele su jako cudan zanr :D :run:
Connaisseur Karlin

#242 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

arzuhal wrote:"Mujo! Nahrani kerove i niš' ne diraj! :twisted: "

:lol:
ipravka: "Mujaginca" a ne "Mujo" :D
Hadzi Lojo

#243 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Hadzi Lojo »

Kaže nam nobelovac:
"Dođe vreme kad se čovek nađe pred mračnim, neprelaznim jazom koji je godinama, polagano i nesvesno, sam sebi kopao. Napred ne može, natrag nema kud. Reči nestalo, suze ne pomažu; sramota ga da jaukne; a i koga da zove? Ne seća se pravo ni svoga imena. Tada vidi čovek da na zemlji postoji samo jedno istinsko stradanje, to je: muka nemirne savesti.”

“Živeti u strahu, u kajanju, u stalnom strahu od straha, ne moći oka sklopiti i ne moći dušom danuti, i pri svemu tome raditi i smejati se i razgovarati, to znači za ljude kao ja živeti i uspevati među svetom.”

Ostaje nam zagonetka zašto je to sve bilo baš tako u Andrićevom slučaju? Zašto li je on koji nije nikada rekao da ima razloga za takvo pisanje upravo tako pisao? Zašto je iz dubine duše neskriveno mrzio bosanske muslimane i islam kao vjeru, kulturu i civilizaciju? Da li je nekada u toku svoga djetinjstva ili mladenačkih dana doživio nešto teško i preteško od strane muslimana iz svoje okoline? Ko zna?!

http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... &Itemid=75
zenit dozic

#244 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by zenit dozic »

@ arzonja,kako sad de klofam,ovako slatkog :cry: :lol: :kiss:

@ Nurudin,ja prvi put cujem da se za krticare pise da su objektivni i subjetkivni :)
Arzo je da izvines obrezan.
Nije zar da si postala nastrana pa hoces i obrezane :shock:
¤ jelena ¤

#245 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ¤ jelena ¤ »

¤ jelena ¤ wrote:

ot:

poanta sa linka:
Mislim da se pisci istorijskih pripovedaka i romana ne bi složili sa tim i da bi pre bili skloni da priznaju da sami stvarno i ne znaju kako ni kada se prebacuju iz onog što se zove sadašnjost u ono što smatramo prošlošću, da s lakoćom, kao u snu, prelaze pragove stoleća.
problem nisu iskljucivo pisci,ali jesu osobe koje citaju i razlicitio razumijevaju njihov pisana djela :)

Si Kej, moje riječi i plemenita namjera nečasno su zloupotrijebljene. :cry:

E, moj Ivo, na vrijeme si umro... Image

Još jedna poenta sa linka...

''svak snosi moralnu odgovornost za ono što priča, i svakog treba pustiti da slobodno priča.'' :idea:
¤ jelena ¤

#246 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ¤ jelena ¤ »

Hadzi Lojo wrote:Kaže nam nobelovac:
"Dođe vreme kad se čovek nađe pred mračnim, neprelaznim jazom koji je godinama, polagano i nesvesno, sam sebi kopao. Napred ne može, natrag nema kud. Reči nestalo, suze ne pomažu; sramota ga da jaukne; a i koga da zove? Ne seća se pravo ni svoga imena. Tada vidi čovek da na zemlji postoji samo jedno istinsko stradanje, to je: muka nemirne savesti.”

“Živeti u strahu, u kajanju, u stalnom strahu od straha, ne moći oka sklopiti i ne moći dušom danuti, i pri svemu tome raditi i smejati se i razgovarati, to znači za ljude kao ja živeti i uspevati među svetom.”

Ostaje nam zagonetka zašto je to sve bilo baš tako u Andrićevom slučaju? Zašto li je on koji nije nikada rekao da ima razloga za takvo pisanje upravo tako pisao? Zašto je iz dubine duše neskriveno mrzio bosanske muslimane i islam kao vjeru, kulturu i civilizaciju? Da li je nekada u toku svoga djetinjstva ili mladenačkih dana doživio nešto teško i preteško od strane muslimana iz svoje okoline? Ko zna?!

http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... &Itemid=75
Autor ove zagonetke i ovih pitanja, konstatacija i stavova je naš savremenik, živ čovjek - je li?

Ko je on? Vidim da se često citira...
Kat

#247 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Kat »

http://feridmuhic.com/?p=3619
Oduzmi Đerzelezu konja i on je odmah sveden na svoju pravu mjeru. A njegova prava mjera se otkriva čim Đerzelez siđe s konja, pa se odmah vidi da Alija i nije nikakav junak, nego “neobično nizak i zdepast…da su mu ruke nesrazmjerno duge, i da hoda sporo i raskoračeno“[3]. Ako vam se, u svjetlu ovog opisa, ne pojavi pred očima prije čovjekoliki majmun nego čovjek, onda ili niste pažljivo čitali, ili nikada niste vidjeli čovjekolikog majmuna.
Malo kasnije, pijani gosti seoske mehane prave budalu od Alije Đerzeleza jednom imbecilnom trkom, u kojoj ga bodre povicima “Ačkosum magarče!“ i “Aferim kenjčino!“. U opisu Ive Andrića, Alija Đerzelez “gleda razroko“, a umjesto da misli, kao svi ljudi što misle, kod Alije Đerzeleza se ovaj proces svodi na to da mu se“…pod tom tvrdom, debelom lobanjom javi nekakav tračak svjetla“. Izživljavanje ovog pisca nobelovca, sina Bosne, na račun najvećeg nacionalnog junaka bošnjačke nacionalne epike, ide tako daleko da Alija Đerzelez nije samo tupoglav kao obični tupoglavci, nego da je on cijeli, posvuda tup, da mu je tupo sve, pa mu je čak i glas – tup! Kada viče, Alija Đerzelez ne viče kao svi ljudi – jakim, visokim, zvonkim ili oštrim glasom, nego upravo – “tupim glasom“[4]!?
Alija Đerzelez – književna nakaza – takav kakav je prikazan, neuporedivo inferiorniji i intelektualno i emocionalno i etički od književne nakaze Quazimoda Viktora Igoa, nije jedini takav lik u opusu Ive Andrića. U priči “Ćorkan i Švabica“, iz pera ovog istog sina Bosne, naslovni lik Ćorkan jedva da je još uopšte čovjek. Sve čime ga Andrić određuje, Ćorkana prikazuje kao totalno degradiranu kreaturu i društveni šljam, koji nam, što priča više napreduje, ostavlja sve manje prostora da ga uopšte doživimo kao čovjeka.
Kao dokaz, podsjećamo na istorijske činjenice iz vremena kada je koncipirana dugoročna strategija za pripajanje Bosne od strane srpskih vladajućih krugova. U planovima da se kneževina Srbija nametne kao hegemon na Balkanu, najveći značaj imalo je upravo pripajanje Bosne Srbiji i svojatanje Bošnjaka (“muhamedanaca, pravoslavac i katolika“) kao navodnog dijela srpskog naroda. Otvoreno naglašavajući da u Bosni žive Bošnjaci i to muhamedanci, pravoslavci i katolici, sam autor konspirativnog dokumenta velikosrpskog nacionalnog programa, poznatog pod imenom“Načertanije“, Ilija Garašanin ukazuje na prvorazrednu važnost propagande koja će Bošnjake pridobiti i vremenom “pretvoriti“ u Srbe, ističući nevoljno, ali bez okolišenja:

“…mogla bi se kao treći stepen štampati kratka i obšta narodna istorija Bosne u kojoj ne bi se smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavših Bošnjaka.“[25]

Razumije se, oba ovdje analizirana lika su tvorevine književne imaginacije, umjetnički posredovane parabole, ali je promjena aksiološke paradigme nacionalnog identiteta koju oni simboliziraju, toliko drastična da zapravo označava krajnje tačke amplitude očuvanja i gubitka nacionalnog samopoštovanja i čak samog postojanja i nepostojanja nacionalne svijesti koju simbolički označavaju, s jedne strane Smailagić Meho, a s druge Ćorkan (ili još gore, Alija Đerzelez). Zločin usmjeren na totalnu denacionalizaciju Bošnjaka, izvršavan svim sredstvima kulturne de-identifikacije, de-islamizacije, i socijalno-psihološke degradacije kolektivnih aksioloških ideala, čije su žrtve bili Bošnjaci tokom minulih stotinu i nešto više godina, ostao je, i na žalost, ostaće bez zaslužene kazne.

Umjesto da se zabrinu zbog toga, Bošnjaci će najbolje uraditi da, što prije i što uspješnije, obnove svoje nacionalno samopoštovanje i uzdignu svoju nacionalnu aksiološku paradigmu do visina na kojima su se nalazil hiljadu godina. Jer, učine li tako, najgora kazna za ovaj zločin biće izvjesnost da će zločinci morati živjeti svjesni činjenice da im zločin nije uspio, a da su oni sami raskrinkani i osramoćeni.
¤ jelena ¤

#248 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by ¤ jelena ¤ »

Kaže nam nobelovac i ovo:

“Kad god sam i gde god sam naišao na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opšti interes ili preteranu osetljivost za ličnu čast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ograničen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu kratkovidu sebičnost.”

A mentalni sklop većine koja izlazi na izbore, sistem vrijednosti, naša stvarnost i državno uređenje u kojem danas živimo,

nam kažu da je bio u pravu.
Connaisseur Karlin

#249 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

¤ jelena ¤ wrote:

poanta sa linka:

Si Kej, moje riječi i plemenita namjera nečasno su zloupotrijebljene. :cry:

E, moj Ivo, na vrijeme si umro... Image

Još jedna poenta sa linka...

''svak snosi moralnu odgovornost za ono što priča, i svakog treba pustiti da slobodno priča.'' :idea:
link je super,a ziasta dugo vremena sam se cudila svrhi istorijskog znara,al' dbro, ja nisam eskpert :D :lol: :kiss:

Ivo je reako da je bilo rodjen u lose vrijeme,i da je zivio u lose vrijeme,pa et' i umro je u lose vrijeme :)

hm,moralna odgovronost nije bas uvijek prisutna u umjetnosti :)
Connaisseur Karlin

#250 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Kat wrote:http://feridmuhic.com/?p=3619
Oduzmi Đerzelezu konja i on je odmah sveden na svoju pravu mjeru. A njegova prava mjera se otkriva čim Đerzelez siđe s konja, pa se odmah vidi da Alija i nije nikakav junak, nego “neobično nizak i zdepast…da su mu ruke nesrazmjerno duge, i da hoda sporo i raskoračeno“[3]. Ako vam se, u svjetlu ovog opisa, ne pojavi pred očima prije čovjekoliki majmun nego čovjek, onda ili niste pažljivo čitali, ili nikada niste vidjeli čovjekolikog majmuna.
Malo kasnije, pijani gosti seoske mehane prave budalu od Alije Đerzeleza jednom imbecilnom trkom, u kojoj ga bodre povicima “Ačkosum magarče!“ i “Aferim kenjčino!“. U opisu Ive Andrića, Alija Đerzelez “gleda razroko“, a umjesto da misli, kao svi ljudi što misle, kod Alije Đerzeleza se ovaj proces svodi na to da mu se“…pod tom tvrdom, debelom lobanjom javi nekakav tračak svjetla“. Izživljavanje ovog pisca nobelovca, sina Bosne, na račun najvećeg nacionalnog junaka bošnjačke nacionalne epike, ide tako daleko da Alija Đerzelez nije samo tupoglav kao obični tupoglavci, nego da je on cijeli, posvuda tup, da mu je tupo sve, pa mu je čak i glas – tup! Kada viče, Alija Đerzelez ne viče kao svi ljudi – jakim, visokim, zvonkim ili oštrim glasom, nego upravo – “tupim glasom“[4]!?
Alija Đerzelez – književna nakaza – takav kakav je prikazan, neuporedivo inferiorniji i intelektualno i emocionalno i etički od književne nakaze Quazimoda Viktora Igoa, nije jedini takav lik u opusu Ive Andrića. U priči “Ćorkan i Švabica“, iz pera ovog istog sina Bosne, naslovni lik Ćorkan jedva da je još uopšte čovjek. Sve čime ga Andrić određuje, Ćorkana prikazuje kao totalno degradiranu kreaturu i društveni šljam, koji nam, što priča više napreduje, ostavlja sve manje prostora da ga uopšte doživimo kao čovjeka.
Kao dokaz, podsjećamo na istorijske činjenice iz vremena kada je koncipirana dugoročna strategija za pripajanje Bosne od strane srpskih vladajućih krugova. U planovima da se kneževina Srbija nametne kao hegemon na Balkanu, najveći značaj imalo je upravo pripajanje Bosne Srbiji i svojatanje Bošnjaka (“muhamedanaca, pravoslavac i katolika“) kao navodnog dijela srpskog naroda. Otvoreno naglašavajući da u Bosni žive Bošnjaci i to muhamedanci, pravoslavci i katolici, sam autor konspirativnog dokumenta velikosrpskog nacionalnog programa, poznatog pod imenom“Načertanije“, Ilija Garašanin ukazuje na prvorazrednu važnost propagande koja će Bošnjake pridobiti i vremenom “pretvoriti“ u Srbe, ističući nevoljno, ali bez okolišenja:

“…mogla bi se kao treći stepen štampati kratka i obšta narodna istorija Bosne u kojoj ne bi se smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavših Bošnjaka.“[25]

Razumije se, oba ovdje analizirana lika su tvorevine književne imaginacije, umjetnički posredovane parabole, ali je promjena aksiološke paradigme nacionalnog identiteta koju oni simboliziraju, toliko drastična da zapravo označava krajnje tačke amplitude očuvanja i gubitka nacionalnog samopoštovanja i čak samog postojanja i nepostojanja nacionalne svijesti koju simbolički označavaju, s jedne strane Smailagić Meho, a s druge Ćorkan (ili još gore, Alija Đerzelez). Zločin usmjeren na totalnu denacionalizaciju Bošnjaka, izvršavan svim sredstvima kulturne de-identifikacije, de-islamizacije, i socijalno-psihološke degradacije kolektivnih aksioloških ideala, čije su žrtve bili Bošnjaci tokom minulih stotinu i nešto više godina, ostao je, i na žalost, ostaće bez zaslužene kazne.

Umjesto da se zabrinu zbog toga, Bošnjaci će najbolje uraditi da, što prije i što uspješnije, obnove svoje nacionalno samopoštovanje i uzdignu svoju nacionalnu aksiološku paradigmu do visina na kojima su se nalazil hiljadu godina. Jer, učine li tako, najgora kazna za ovaj zločin biće izvjesnost da će zločinci morati živjeti svjesni činjenice da im zločin nije uspio, a da su oni sami raskrinkani i osramoćeni.
nevjerovatna osjetljivost Bosanjaka jer je "nezgodno opisan" junak koji je bio proizvod maste ili je on eventlano bolja kopija ratnika iz osmanlijske Turske, tj. Dzerzelez nije bio Bosnjak vec okupator ;-) zasto je Bosanjacima i Albancima Dzerzelez toliko vazan? Da li druga strana pravi problem vezane za Marka Kraljevica :)
Post Reply