Sekularisti - USTANIMO !!!

Post Reply

Trebaju li sekularisti napokon dici glas??

Poll ended at 15/01/2017 16:14

Da
101
64%
Ne
33
21%
Ne zanima me
23
15%

Total votes: 157

Point.

#226 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Point. »

Mohamad Sissoko wrote:Pitaj doticnog.On ima zelju da ljude maljem roka u glavu.
A jesi ti navalio malj pa malj. :mrgreen: Ne brini, necu tebe.
uglavnomja

#227 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by uglavnomja »

iz je pod cericem bila politicka interesno profitna organizacija. i to jako mocna, sa dzamijama kao propagatorima direktiva i biltenom (fahrovim tariguzom) je odredjivala izbore.
Alfons Kauders

#228 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ne mogu se sloziti da pravoslavci i katolici nemaju naviku "udrobiti" vjeru u politiku, cak mislim da su tu debelo ispred Bosnjaka.

Statisticki, medju Bosnjacima ima vise ateista/agnostika nego kod Srba i Hrvata. Statisticki, Bosnjaci imaju vise populacije u urbanim sredinama, mladji su i obrazovaniji, pa je to i za ocekivati. Dalje, crkva ima jak utjecaj i kod Srba i Hrvata. Dovoljno je pogledati divljanje kojekakvih katolibana po Hrvatskoj kako je HDZ ponovo zajahao. SPC je u Srbiji de facto ucestvovala na proslim izborima - ljudi imaju svoju stranku.

Da i ne pricamo o stavovima srpskohrvatskog klera kada je u pitanju gay populacija, docek osudjenih ratnih zlocinaca, kao i podrsku najradikalnijih politika u Srbiji i Hrvatskoj.

Koliki god Bosnjaci imali ovih neslaganja po pitanju sekularizma i uplita vjere u drustveno-politicke procese, spram Srba i Hrvata dobro stojimo.

- Islamska Zajednica BiH nema svoju stranku (osim SDA, ali pitanje je ko je u tom odnosu glavni)
- IZ nema naviku organizovati doceke za ratne zlocince, a ovi ne da ih docekuju, vec ih beatificiraju, pa im je Dario Kordic haman svetac
- IZ nije blagosiljala topove i ubice koji su rusili po Hrvatskoj i Srbiji
- IZ nije pokusavala prevoditi ljude na drugu vjeru, kao sto je to radila katolicka crkva
- IZ trenutno nema ni blizu utjecajne lidere kao druge dvije vjerske zajednice u BiH, jer kod njih ima dosta popova i fratara koji su direktno ukljuceni u politiku i koji imaju dosta vise stvarnog utjecaja od Reisa, mada su formalno na nizim pozicijama
- IZ nije ta koja je na svako brdo zabola krst/kriz i zastavu da zapisava teritorij
- itd itd itd

To sto se na ovoj temi prica o Bosnjacima i sekularizmu ne znaci da Srbi i Hrvati nemaju iste probleme. Zapravo u jednu ruku i nemaju - jer su njihovi problemi veci. :)
tačno.

ali Bošnjo koji posti je fanatik i fundamentalist, jer ono, to je nešto egzotično, nerazumljivo, nešto što rade ISILovci...

percepcija je čudo u ovom poređenju.
Evo ti situacije - prije par godina cujem da mi se po vikend komsiluku (mijesanom) prica kako mi je otac nacionalista.

Kontam nidje veze, stari nikad nije bio komunjara (bio clan partije, a jebo im mater kako znam za sebe), ali brate nacionalista nije ni pod razno. Ja jesam, ali za mene ne pricaju da sam nacionalista.

U cemu je fol? Stari ne jede prshut kad se iznese meza, a ja jedem. Kad stari prica o politici, spram mene zvuci kao da poredis nekog iz Nase Stranke sa Fatmirom Alispahicem. Medjutim, stari popije kafu, a ja uzmem komad prsuta i zalijem ga rakijom - tako im ja nisam nacionalista, a stari jeste.

Zato jer vecina Srba i Hrvata vidi Islam kao oblik ispoljavanja naseg nacionalizma, ne kao vjeru (25 godina propagande je uradilo svoje).

To sto sam ja X puta veci nacionalista i konj od rodjenog oca nije bitno. To sto ja kazem da ne mogu biti vjernik, jer nacionalista ne moze biti pravi vjernik, ni to ne pije vode. Nije bitno sta pricam, nije bitno sto podjebavam i Srbe i Hrvate u istom drustvu. Mogao bih se popeti na sto u uniformi 7. Muslimanske, zapaliti sahovnicu, a srpskom trobojkom obrisati dupe. Dzaba, opet bi kontali da sam manji nacionalista od oca.

Ljudima nije bitna sustina, vec forma.
animals

#229 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by animals »

U tome i jeste caka..
Da Bosnjaci zele Bosnjacku drzavu, niko ne bi dizao halabuku..
bili bi isti kao i Srbi i Hrvati..
ali Islamska drzava je to sto bode u oci..
vjerska nit je ono sto Bosnjake satanizira..
Capsicum

#230 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Capsicum »

Alfons Kauders wrote:
Capsicum wrote:Autor teme ocigledno mijesa pojmove sekularizam i ateizam. U sustini BiH nema toliko problem sa sekularizmom, jer vjerske zajednice i nemaju neki bitan uticaj na upravljanje drzavom, osim kad se vjera koristi u svrhu postizanja politickih poena kao npr. kojekakve pravoslavne slave gotovo svih institucija u RS. Katolicka crkva s druge strane ne dijeli bas iste stavove oko buducnosti ove zemlje sa HDZ-om recimo, pa ih se ne benda puno po tom pitanju. Dakle ni unutar stranke koja okuplja najveci broj katolika u BiH nemaju nekog velikog uticaja, a kamo li na drzavu. Sto se tice ovog bosnjackog dijela, tu mozda i najmanje ima tog uticaja vjerskih autoriteta na vlast. Vidim spominje se ta budala Zahiragic... A ono sto je on uradio je obicna politicka petarda bacena opoziciji pod noge. Nije sistemski zabranjivana Dzuma na fakultetima, na vecini fakulteta se moglo fino dogovoriti s profesorima da se tolerise odlazak na dzumu, malo se rastegne jedna pauza i niko nije na gubitku. Odluka univerziteta uopste nije bila potrebna i cijela prica je zloupotrijebljena bas da bi se pokazalo kako eto SDA brine za muslimane, a kako su ovi opozicionari kontra njih, ko neki ortodoksni ateisti. U ostalom, ako ne mozete na dzumu, onda niste ni obavezni. Istrpite dok ste na faksu i poslije imate ostatak zivota na raspolaganju...

BiH ne treba sekularizam francuskog tipa, koji se cesto ovdje zaziva. Oni su otisli do jednog ekstrema koji ne smatram dobrim rjesenjem za BiH. Historijske okolnosti kroz koje je prosla Francuska i BiH su drugacije, mentalitet naroda je drugaciji, vjera je prosjecnom gradjaninu BiH puno bitnija nego prosjecnom Francuzu i sl.
Ne mogu se sloziti da pravoslavci i katolici nemaju naviku "udrobiti" vjeru u politiku, cak mislim da su tu debelo ispred Bosnjaka.

Statisticki, medju Bosnjacima ima vise ateista/agnostika nego kod Srba i Hrvata. Statisticki, Bosnjaci imaju vise populacije u urbanim sredinama, mladji su i obrazovaniji, pa je to i za ocekivati. Dalje, crkva ima jak utjecaj i kod Srba i Hrvata. Dovoljno je pogledati divljanje kojekakvih katolibana po Hrvatskoj kako je HDZ ponovo zajahao. SPC je u Srbiji de facto ucestvovala na proslim izborima - ljudi imaju svoju stranku.

Da i ne pricamo o stavovima srpskohrvatskog klera kada je u pitanju gay populacija, docek osudjenih ratnih zlocinaca, kao i podrsku najradikalnijih politika u Srbiji i Hrvatskoj.

Koliki god Bosnjaci imali ovih neslaganja po pitanju sekularizma i uplita vjere u drustveno-politicke procese, spram Srba i Hrvata dobro stojimo.

- Islamska Zajednica BiH nema svoju stranku (osim SDA, ali pitanje je ko je u tom odnosu glavni)
- IZ nema naviku organizovati doceke za ratne zlocince, a ovi ne da ih docekuju, vec ih beatificiraju, pa im je Dario Kordic haman svetac
- IZ nije pokusavala prevoditi ljude na drugu vjeru, kao sto je to radila katolicka crkva
- IZ trenutno nema ni blizu utjecajne lidere kao druge dvije vjerske zajednice u BiH, jer kod njih ima dosta popova i fratara koji su direktno ukljuceni u politiku i koji imaju dosta vise stvarnog utjecaja od Reisa, mada su formalno na nizim pozicijama
- IZ nije ta koja je na svako brdo zabola krst/kriz i zastavu da zapisava teritorij
- itd itd itd

To sto se na ovoj temi prica o Bosnjacima i sekularizmu ne znaci da Srbi i Hrvati nemaju iste probleme. Zapravo u jednu ruku i nemaju - jer su njihovi problemi veci. :)
Obzirom da se velika vecina gradjana ove zemlje smatra vjernicima, nije uopste neuobicajeno da stavovi prema mnogim drustvenim pojavama prosticu iz vjere. I to je sasvim ok i ne znaci da BiH zbog toga nije sekularna drzava. Kod nas vjerske zajednice nemaju nikakvog direktnog ucesca u vlasti i to je to. Sloboda vjerovanja moze biti apsolutno spojiva sa sekularizmom.

Sto se tice retrogradnosti ideja koje su zastupale ili zastupaju pojedine vjerske zajednice, sad ili u proteklom ratu, uopste se nisam na to referisao. Isto tako, nemoguce je staviti znak jednakosti medju njima, to je svakom valjda jasno.

Samo hocu da kazem da sekularizam ne znaci da se narod odvaja od vjere, nego drzava.
Capsicum

#231 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Capsicum »

animals wrote:U tome i jeste caka..
A Boga ti ko to hoce islamsku drzavu?
Alfons Kauders

#232 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:
Alfons Kauders wrote:

- itd itd itd

Svi imaju probleme..
narodi dole su isti..
ali kod Srba i Hrvata je njihov vlastiti nacionalizam..
Srbi teze Srpskom teritoriju, i njihovom drzavom..Hrvati isto..
kod Bosnjaka je fenomen, da teze ka poistovjecenju sa Turcima,ili Arapima..
ne teze Bosnjackoj drzavi, vec Islamu, a onda im je svejedno, ko je u toj drzavi,
samo nek je musliman...
To je jedan od kljucnih razloga iza mog pljuvanja SDA i IZ BiH - jer Bosnjake konstantno tretiraju kao vjersku skupinu, a ne kao narod.

Zato oni u Turcima vide bracu po vjeri, a ja u Turcima vidim okupatore s istoka, Srbe islamske vjere (ne govorim biologiji, vec mentalitetu).

To je mozda dobro za muslimane, ali nije dobro za Bosnjake i drzau. drzavu. Ja tu ne vidim neku brigu za muslimane, vec nebrigu za Bosnjake i drzavu. Posto su meni narod i drzava vazda bili ispred vjere, vise nisam vjernik. Posto mi su mi prioriteti drzava i narod, slijedi da su mi vaznije neke druge stvari - recimo vaznije mi je da se na UNSA odskoluje 1000 pogramera nego da se uvode slobodni sati za vjerske obaveze. To je ta razlika u prioritetima. Ja bih da 1000 porodica osigura egistenciju, ostane u BiH raditi, graditi, placati poreze i praviti djecu. Boli me kita jesu li vjernici ili ne, jesu li Bosnjaci ili ne. Meni je razvoj na prvom mjestu. Njima nije.

Uostalom, ako se IZ i SDA svakodnevno moraju grcevito boriti za prava muslimana, nakon 25 godina na vlasti, postavlja se pitanje sta su koje picke materine radili sve te godine?! Kako to da se studenti islamske vjere osjecaju diskriminiranim na UNSA, a vodja im rodjen godinu dana nakon sto je SDA dosla na vlast? Sta su onda koji kurac radili?
Last edited by Alfons Kauders on 06/01/2017 10:22, edited 1 time in total.
animals

#233 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by animals »

Capsicum wrote:
Ne razumijes..
poistovjecivanje sa Turcima..
demonstracije za Tursku, Alepo, Palestinu..
kacenje zastava Arapski, na kuce, a ne Bosanski ili Bosnjacki..
uvozenje Arapa,i mnogo drugi stvari, asocira na to da Bosnjacima je samo bitna vjera..
a ne svoj na svome..
znaci mene je briga, kako pati Palestinac, a boli me briga, kako je meni u mojoj drzavi..
i to nije veliki problem,koliki problem je sto se to izvuce iz konteksta, pa se
Bosnjacima namece stvaranje Islamske drzave..
i za to niko nije drugi kriv, vec Bosnjacka elita, koja nema jasan smjer,
i ne distancira se jasno od takve politike..
zenit dozic

#234 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by zenit dozic »

Klasicni primjer ovoga o kome cmoljo i alfonso govore iznad :thumbup:
Haj malo kod zahiragica u Teeran :mrgreen:
Alfons Kauders

#235 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Capsicum wrote:
Alfons Kauders wrote:

- itd itd itd

Obzirom da se velika vecina gradjana ove zemlje smatra vjernicima, nije uopste neuobicajeno da stavovi prema mnogim drustvenim pojavama prosticu iz vjere. I to je sasvim ok i ne znaci da BiH zbog toga nije sekularna drzava. Kod nas vjerske zajednice nemaju nikakvog direktnog ucesca u vlasti i to je to. Sloboda vjerovanja moze biti apsolutno spojiva sa sekularizmom.

Sto se tice retrogradnosti ideja koje su zastupale ili zastupaju pojedine vjerske zajednice, sad ili u proteklom ratu, uopste se nisam na to referisao. Isto tako, nemoguce je staviti znak jednakosti medju njima, to je svakom valjda jasno.

Samo hocu da kazem da sekularizam ne znaci da se narod odvaja od vjere, nego drzava.
Stani ba malo.

Pa niko ne dovodi u pitanje "slobodu vjerovanja" i ne kontam otkud ti to. Niko ne govori da se narod treba "odvajati od vjere" - moj problem je upravo suprotan - sto SDA i IZ danas koriste vjeru da nas narod odvoje od samog sebe, tj. da Bosnjake svedu na vjersku skupinu. Ko onda tu "odvaja narod od vjere" ako se guranjem vjere tom narodu unistava identitet, do te mjere da bi haman Bosnjaci trebali dizati spomenike "majci Turskoj" koja nas je okupirala 400 godina?

Bez mene! Kao sto rekoh, boli me kurac sto je neki Turcin ili Arap musliman. Oni jednostavno nisu "moji" jer meni vjera nije neka pretjerano bitna odrednica, i ne treba mi niko govoriti ko su mi "braca" i "prijatelji", jer nisam retardiran.

A podvucenim se ne mogu sloziti, milim da vjerske zajednice nemaju ucesca u vlasti. Mislim, da se ne lazemo... Imaju i previse.
GeeTnT

#236 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by GeeTnT »

animals wrote:
Capsicum wrote:
Ne razumijes..
uvozenje Arapa,i mnogo drugi stvari, asocira na to da Bosnjacima je samo bitna vjera..
a ne svoj na svome..
znaci mene je briga, kako pati Palestinac, a boli me briga, kako je meni u mojoj drzavi..
Ti kao katolik ne bi smio na osnovu nekolicine praviti sliku o bosnjacima....greota je. :mrgreen:
Inace, ovde se od tebe cesto moze procitati kako boasnjaci nastoje da se poistovjecuju sa turcima i arapima. Srecom da prica je sve vise blijeda i niko se i ne osvrce na to....a da je 1% istine o cemu trabunjas u BiH bi bilo jako opasno za zivjet, kao i u Becu gdje se ti nalazis... takodje vjerujem da bosnjaci iz tvoje okoline znaju koliko seres po forumu o izjednacavanju sa arapima, istresli bi te iz tih cipkastih gaca...
animals

#237 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by animals »

GeeTnT wrote: Ti kao katolik ne bi smio na osnovu nekolicine praviti sliku o bosnjacima....greota je. :mrgreen:
Inace, ovde se od tebe cesto moze procitati kako boasnjaci nastoje da se poistovjecuju sa turcima i arapima. Srecom da prica je sve vise blijeda i niko se i ne osvrce na to....a da je 1% istine o cemu trabunjas u BiH bi bilo jako opasno za zivjet, kao i u Becu gdje se ti nalazis... takodje vjerujem da bosnjaci iz tvoje okoline znaju koliko seres po forumu o izjednacavanju sa arapima, istresli bi te iz tih cipkastih gaca...
Prvo ja sam Hrvat, Bosanski..
jesam li katolik ili nisam , to je moja privatna stvar..
drugo, ja ne pricam o Bosnjacima, vec o njihovoj eliti,
narod ko narod, slijedi ono sto im elita servira..
Bosnjaci kao narod,su najmirniji u BIH..
ali ono sto ja pokusavam reci ,a ti ne kontas..
Bosnjake, satanizira njihova elita, i pravi od njih Palestince..
umjesto da se bore za BIH, za Bosnjacki narod,oni se fokusiraju na Turke i Arape..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#238 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by pici »

greHo ta je napadat našHu bansku, begovsku i vojvodsku eLITU, džeHenem nas Ćeka :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#239 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Truba »

seksularisti :thumbup:
Alfons Kauders

#240 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:
Capsicum wrote:
Ne razumijes..
a ne svoj na svome..
Zao mi je, ali ovo jednostavno ne stoji... Jer vidis... Ta averzija je konstanta koja nema veze s Bosnjacima, a ni s Islamom.

To je iskljucivo do Srba i Hrvata.

Nema potrebe da idemo u detalje, dovoljno je reci da su Srbi i Hrvati optuzli svakog Bosnjaka koji je primirisao vlasti za islamizam, fundamentalizam ili neki kurac. To se cak radilo u komunizmu. Kod mase Hrvata u BiH, SDP je postao sinonim za islamizam, a vodjene su i "ozbiljne" diskusije u kojima su sekularni Bosnjaci, komunjare i ateisti opisivani kao najveca opasnost.

Zasto?

Zato jer su prikriveni fundamentalisti, naravno. Zato jer je prosjecnom Srbinu i Hrvatu jako tesko prihvatiti da ima "muslimana" koji zapravo nisu muslimani. Ne uklapa im se u njihovo vidjenje svijeta i jednostavno ne mogu biti objektivni, jer su odgojeni da razmisljaju na odredjeni nacin i da u Bosnjacima vide prijetnju i neprijatelja bez finesa.

Kad bi sutra ja dosao na vlast, vec prekustra bi postao fundamentalista u ocima vecine Srba i Hrvata. Zvuci ruzno, ali tako je. To nije problem koji mogu rijesiti Bosnjaci, vec iskljucivo Srbi i Hrvati, zato jer u svakom Bosnjaku vide islamistu, teroristu, neprijatelja...

Dok god Srbi i Hrvati po defaultu mrze sve sto ima veze s Bosnom i Bosnjacima, napretka nema. Islam s tim nema neke velike veze. Podjednako bi nas mrzili i da smo neke druge vjere, ili da nikako ne vjerujemo.

To jednostavno nije nas problem.
NeenaSa

#241 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by NeenaSa »

Da se ne varamo.
Sve religije i raznorazni tumaci toliko su usli u pore svakovnednog zivota, a imaju sljedbenike decenijama, da nemas vise sta za povrcat'.
Pogledajte sva ta zdanja sto izgradise nakon. Hrak.
Et'.

P.s.
Zdravstvo je najmanji problem.
animals

#242 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by animals »

Najveci problem u BIH,je Srpski nacionalizam,
i teznja njihove elite, za pripojenje Srbiji..
iz toga su proizasle sve ove traume..
i dok je god tako,bit ce i Hrvatski teznji i Bosnjacki
nesnalazenja u svemu tome..
arzuhal

#243 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by arzuhal »

Što bi rekla nana Pemba:

Eee...treba ustat ka'se sekularizam spomene...Image
GeeTnT

#244 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by GeeTnT »

Alfons...klap, klap...
Alfons Kauders

#245 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:Najveci problem u BIH,je Srpski nacionalizam,
i teznja njihove elite, za pripojenje Srbiji..
iz toga su proizasle sve ove traume..
i dok je god tako,bit ce i Hrvatski teznji i Bosnjacki
nesnalazenja u svemu tome..
Istina, ali to odavno nije jedini problem. Kamo srece da jeste.

Srpski nacionalizam ne smijemo koristiti kao izgovor za pizdarije koje prave bosnjacki i hrvatski lideri. Hajmo se mi zato fokusirati na nase probleme, a Srbe ostaviti na cekanju do daljnjeg.

Necemo puno propustiti, jer taman i da cekamo 1000 godina, srpski nacionalizam ce i dalje biti ziv i zdrav. :)
Alfons Kauders

#246 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

GeeTnT wrote:Alfons...klap, klap...
?

Ma jel moguce da se negdje slazemo :lol: Ili samo prcash? :D
GeeTnT

#247 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by GeeTnT »

Alfons Kauders wrote:
GeeTnT wrote:Alfons...klap, klap...
?

Ma jel moguce da se negdje slazemo :lol: Ili samo prcash? :D
..ozbiljan sam, kunem ti se.... :thumbup:
sumirprimus

#248 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by sumirprimus »

gospodine generale, nacelnice, jel ovaj kljix u opcini centar?
ako jeste, zahtijevam da se svi vinovnici ovde identfkuju i pohapse, prije no sto na dnevni red dodje iredenta!
tlr

#249 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by tlr »

Kaput na leđa i pušku na rame pa u planine i tamo kao Kurdi proglasiti autonomiju. Za djecu izgraditi škole i univerzitete u prirodi :D, raditi u prirodnom i zdravom :D okruženju i živjeti ko ljudi.
Ovim odozdo skupo naplaćivati zrak, stelju, rehabilitacione centre i vrhunske škole.
Ko(nj)ih jebe kad su glupi.

Bude li ko o'zdo dolazio da provocira i dira, samo ga proguta mrak ... i to je to.

Maoča je mala maca.
Alfons Kauders

#250 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

TLR wrote:Kaput na leđa i pušku na rame pa u planine i tamo kao Kurdi proglasiti autonomiju. Za djecu izgraditi škole i univerzitete u prirodi :D, raditi u prirodnom i zdravom :D okruženju i živjeti ko ljudi.
Ovim odozdo skupo naplaćivati zrak, stelju, rehabilitacione centre i vrhunske škole.
Bude li ko o'zdo dolazio da provocira i dira, samo ga proguta mrak ... i to je to.

Maoča je mala maca.
Kakva crrrrrna puška?

Sad to rade agencije za nekretnine, samo reci hoces li Poljine, Jahorinu, Bjelasnicu itd. :)
Post Reply