NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#226 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Bakir1 »

kako se na bubi gleda stanje motora :D
direstraits0078

#227 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by direstraits0078 »

Bakir1 wrote:kako se na bubi gleda stanje motora :D
Povuces je za rep. :D
amar1994

#228 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by amar1994 »

Bakir1 wrote:kako se na bubi gleda stanje motora :D
klima se onaj spaner nazad ili sta vec , evo ovo se klima naprijed nazad :o

Image

ja sam nacrto :lol: :lol:
valjda :mrgreen:
Bakir1

#229 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Bakir1 »

Eto repica :lol:
direstraits0078

#230 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Trebao si ovako zaokruziti:

Image

:lol:
Bakir1

#231 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Bakir1 »

Citav motor ima aksijalni luft :lol:
direstraits0078

#232 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Stiskao puno kvacilo, pa mu otisli nosaci motora. :oops:
amar1994

#233 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:
citroen xm

#234 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by citroen xm »

Ja znam za jedno auto koje evo gazi 300 000 sa ne baš sjajnim održavanjem, a napravljeno je tako da ga ne možeš upaliti bez pritisnutog kvačila. I motor još uvijek savršeno radi, ne pokazujući nikakve znake umora. Po mojoj pretpostavci i ako bude nekih krupnih radova oni neće doći prije 400000. E sada i da se može paliti bez pritisnutog kvačila i sve da mu je to moglo produžiti vijek i za 50 000 km, koga briga kada je već pregurao toliko.

Da rezimiram moje izlaganje, veća je vjerovatnoća da će se čitavo auto raspasti i postati totalno neisplativo za održavanje nego što će se nešto sjebati na motoru od pritiskanja kvačila pri paljenju.
direstraits0078

#235 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

citroen xm wrote:Ja znam za jedno auto koje evo gazi 300 000 sa ne baš sjajnim održavanjem, a napravljeno je tako da ga ne možeš upaliti bez pritisnutog kvačila. I motor još uvijek savršeno radi, ne pokazujući nikakve znake umora. Po mojoj pretpostavci i ako bude nekih krupnih radova oni neće doći prije 400000. E sada i da se može paliti bez pritisnutog kvačila i sve da mu je to moglo produžiti vijek i za 50 000 km, koga briga kada je već pregurao toliko.

Da rezimiram moje izlaganje, veća je vjerovatnoća da će se čitavo auto raspasti i postati totalno neisplativo za održavanje nego što će se nešto sjebati na motoru od pritiskanja kvačila pri paljenju.
Bilo bi ok da napises koji motor je u pitanju, koji obrtni moment itd. Jer su to stvari koje direktno utjecu na takav razvoj dogadjaja. Neki automobili su poznati po tome da ostecuju aksijalne lezajeve i uniste motor, upravo zbog karakteristika kvacila, i paljenja s pritisnutim kvacilom.
ime123

#236 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by ime123 »

Praksa je da se auto pali sa pritisnutim kvacilom, ako nista zbog sigurnosti. Da su te sile toliko bitne i da uticu toliko lose na dijelove auta, valjda ne bi postojala ova praksa i davno bi bila odgonetnuta misterija oko toga. Ako nista proizvodjaci bi dali jasne instrukcije kako paliti auto.
direstraits0078

#237 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

ime123 wrote:Praksa je da se auto pali sa pritisnutim kvacilom, ako nista zbog sigurnosti. Da su te sile toliko bitne i da uticu toliko lose na dijelove auta, valjda ne bi postojala ova praksa i davno bi bila odgonetnuta misterija oko toga. Ako nista proizvodjaci bi dali jasne instrukcije kako paliti auto.
Relativno malo je poznato laicima vezano za rad motora, automobila opcenito. Cesta praksa je i da se ne sjeku nokti u prvi aksam, da se ne prelazi prag lijevom nogom i sl., ali kad se trazi neko logicno objasnjenje, obicno se dobije nesto slicno kao kod nedimasveznadara: hamo, vid mu glOooooooooooove! :-D

Na ovom podforumu ima dosta ljudi koji imaju i teorijskog i prakticnog znanja, ali sve je manje volje, dijelom zbog toga sto ljudi zele iskreno pomoci, bez zelje da se okoriste, pa naidju na likove koji se na to poseru bez pardona i bez izvini i hvala, a dijelom i zbog toga sto se to tolerise. Tako da, sve se manje pametnih stvari ima procitati, a sve vise izljeva gluposti i kojesta.
condy

#238 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by condy »

direstraits0078 wrote:
NediM17 wrote: P.S. Je li do tog aksijalnog opterecenja [vjerovatno si ovdje zaboravio rijec dolazi, wannabi recenzent] i pri promjeni brzine u toku voznje??? Ako dolazi onda vise necu koristiti kvacilo, nego cu saltati iskljucivo sa medjugasom.
Da ne citiram irelevantno (klaun off), ovdje se primijeti da autor navedenog teksta ne razlikuje uslove u motoru kod pokrenutog motora i zaustavljenog motora.

Kod pokrenutog motora je pritisak ulja (bez kojeg motor ne predje puno km bez kapitalnih ostecenja) na zadovoljavajucem nivou, ulje cirkulise kroz radilicu (jeste, suplja radilica, sine nedime), ostvaruje efekat hidrodinamickog podmazivanja (brzina okretanja radilice preko zadatog minimuma), istiskuje ulje ispod letecih lezajeva u aksijalne lezajeve (jeste, sine nedime, to su oni koji drze radilicu u bloku, da nema aksijalni pomak) i motor ima minimalno trenje i trosenje dijelova koji se podmazuju motornim uljem.

Prilikom izmjene brzine, tj. stiskanja kvacila kod pokrenutog motora, aksijalni lezajevi su podmazani i plivaju na ulju, pod pritiskom. Sto ce reci da trpe opterecenje za koje su dizajnirani, optimalno su podmazani, na njima nece doci do nezeljenih ostecenja, radilica je fiksirana, klipovi se krecu kroz cilindar prema zamisli konstruktora motora, pritiskanje kvacila ne dovodi do nezeljenih posljedica.

Kod zaustavljenog motora, nema okretanja radilice, nema okretanja uljne pumpe, nema pritiska ulja u motoru, nema hidrodinamickog podmazivanja. Sto ce reci, kad stisnes kvacilo, pa potisni lezaj aksijalno (ako treba da pojasnim sta je aksijalno, nedime sine? ono kad imas osovinu, pa sila djeluje duz te osovine) optereti radilicu u bloku, a ulje ne podmazuje aksijalne lezajeve (pa ni letece, ni bregastu, ni bilo sta sto se podmazuje uljem pod pritiskom u motoru), onda aksijalni lezaj trpi opterecenje za koje nije dizajniran, tj. nije podmazan uljem pod pritiskom, jer pritiska jos uvijek nema, jer uljna pumpa nije u radu, a nije u radu jer motor jos nisi pokrenuo.

Iz tih razloga se preporucuje startovanje motora u "leru", bez pritiskanja kvacila. Kad je mjenjac u "leru", onda anlaser ne vrti "citav mjenjac", anlaser vrti samo dijelove koji su podmazani, i vrte se na lezajevima. Koji su, naravno, dizajnirani za takvu operaciju. Startanje motora s kvacilom je bespotrebno. To je kao da pri pokretanju motora iskljucite alternator, jer vam nije potreban za startanje, a priljucen je na radilicu preko remenice radilice. Ili da iskljucite servopumpu, koja je opet prikljucena na radilicu preko remenice. Anlaser je dizajniran za pokretanje motora i svih pomocnih agregata, ukljucujuci i mjenjac u "leru". S druge strane, aksijalni lezaj nije dizajniran da vrsi svoju funkciju bez podmazivanja uljem, pa se prilikom startanja motora s kvacilom ostecuje. U kojoj mjeri, zavisi od materijala od kojeg je napravljen, sile koja djeluje preko potisnog lezaja, kvalitete ulja u motoru itd.

Iz istog razloga nije preporucljivo kod turbomotora zabijati gas u pod odmah nakon pokretanja motora, jer se lezaj(evi) turbokompresora podmazuju iskljucivo uljem pod pritiskom (hidrodinamicko podmazivanje), osim ako se ne radi o turbokompresoru kod kojeg se osovina vrti na drugom tipu lezaja (kuglicni lezaj, gdje problemi s podmazivanjem nisu toliko izrazeni). Ali to ste sigurno vec culi, jer svi vozite turbodizela, jer, pobogu, to ide, a ne trosi.

I prigodna pjesmica za naseg nedu i slicne njemu, sve po redu, bikoz ol ð grliz sej hiz pridi flaj for ə vajt gay. :D

Eto, objasnih ukratko, ko ima volje da cita. :thumbup: :bih:
:gunjastajl:
Zanimljivo.
:thumbup:
citroen xm

#239 Re: RE: Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by citroen xm »

direstraits0078 wrote:
citroen xm wrote:Ja znam za jedno auto koje evo gazi 300 000 sa ne baš sjajnim održavanjem, a napravljeno je tako da ga ne možeš upaliti bez pritisnutog kvačila. I motor još uvijek savršeno radi, ne pokazujući nikakve znake umora. Po mojoj pretpostavci i ako bude nekih krupnih radova oni neće doći prije 400000. E sada i da se može paliti bez pritisnutog kvačila i sve da mu je to moglo produžiti vijek i za 50 000 km, koga briga kada je već pregurao toliko.

Bilo bi ok da napises koji motor je u pitanju, koji obrtni moment itd. Jer su to stvari koje direktno utjecu na takav razvoj dogadjaja. Neki automobili su poznati po tome da ostecuju aksijalne lezajeve i uniste motor, upravo zbog karakteristika kvacila, i paljenja s pritisnutim kvacilom.
1.4 16V atmo benzinac.
direstraits0078

#240 Re: RE: Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

citroen xm wrote:
direstraits0078 wrote:

1.4 16V atmo benzinac.
Taj ce prije potrositi bregastu.
Seawolf

#241 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Seawolf »

Najbolji način da dobijemo odgovor na pitanje o kojem se ovdje raspravlja, odnosno šta današnji dizajneri (to se u moje vrijeme zvalo konstruktori) automobila misle o položaju lamelnog kvačila prilikom startanja motora, je taj da provjerimo šta se događa kada automobil (tj. njegova centralna upravljačka elektronska jedinica) sam o tome odlučuje.

Dakle, pitanje je da li se kod automobila koji ima potpuno automatizovani DSG mjenjač sa shift-by-wire prenosnim sistemom upravljanja ukopčavanja / iskopčavanja kvačila i promijene stepeni prenosa, startanje motora vrši sa ukopčanim ili sa iskopčanim lamelama kvačila, odnosno da li prilikom startanja motora kod ovakvog automobila, starter pokreće samo dijelove motora, ili pored njih i oba koaksijalna ulazna vratila mjenjača.
NediM17

#242 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by NediM17 »

@Seawolf

Jos nijedan proizvodjac nije napravio automobil koji kada pritisnes kvacilo ne moze upaliti, nego je upravo suprotno!

Prema tome, sveznalica dajrstrejts i njegove price su puko palamudjenje.
direstraits0078

#243 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Jes, jes nedime, if ju dount rejt đast ouverkompensejt, ju nou ju ken olvejz gou tu jablaniĆko lejk. :D bikoz vrld nidz vonabiz, hol lota vonabiz, du d brend nju ting. :lol:
sema911s

#245 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by sema911s »

Drogo_rooq wrote:A automatic? :-D :skoljka:
On se ne moze upalit jer nema kvacilo(pedalu)
Seawolf

#246 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Seawolf »

NediM17 wrote:@Seawolf

Jos nijedan proizvodjac nije napravio automobil koji kada pritisnes kvacilo ne moze upaliti, nego je upravo suprotno!
...
Tačno, ali je pitanje da li je obaveza pritiskanja pedale kvačila prije startanja motora (kod automobila sa ručnim mjenjačem):

- sigurnosna mjera koja sprječava poskakivanje i polazak vozila koje se starta sa ukopčanim prvim stepenom ili rikvercom u mjenjaču, ili

- mjera koja rasterećuje starter (i posljedično, akumulator), prilikom pokretanja motora.
NediM17

#247 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by NediM17 »

@Seawolf

Oboje naravno, samo eto vidis, postoji taj problem aksijalnog opterecenja. :lol:

A evo posto dajerstrejts kaze da tom 1.4 benzincu ne moze nista biti, da ga pitam moze li ista biti Toyoti 2.8D4D sa 450NM momenta koja se naravno ne moze upaliti bez da se pritisne kvacilo. :lol:
direstraits0078

#249 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Oboje naravno, samo eto vidis, postoji taj problem aksijalnog opterecenja. :lol:

A evo posto dajerstrejts kaze da tom 1.4 benzincu ne moze nista biti, da ga pitam moze li ista biti Toyoti 2.8D4D sa 450NM momenta koja se naravno ne moze upaliti bez da se pritisne kvacilo. :lol:
Alo, recenzent? :lol:
NediM17

#250 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by NediM17 »

direstraits0078 wrote:

Alo, recenzent? :lol:
Osim sto ides u srednju automehanicarsku sad si postao i lingvista? Ocito brkas pojmove recenzenta i lektora. Mescini' da ti je otisao aksijalni lezaj u glavi, imas previse lufta, da ne kazem propuha. Pozuri, mozda prodjes samo sa prvom specijalom, ako budes previse cekao ni cetvrta ti pomoci nece. :mrgreen:

O masinstvu vrlo malo znas, a o BSH jeziku, nista. Koja si smjena sutra u skoli, ili si mozda u kanalu? Ako si u skoli pitaj profesora maternjeg jezika sta je smijesno.
Post Reply