burger_pasa wrote:Alija jeste rekao "mirno spavajte rata nece biti".... A sta je trebao reci djecace? Da ce biti rata, pa da narod uhvati panika... Svak normalan je vidjeo da ce biti rata. Alija je mudro, odgovorno i ispravno postupio, a istovremeno radio planu odbrane BiH i nabavci naoruzanja. A sta je bila alternativa ratu djecace? Da danas zivimo u srbistanu, da nam se Sarajevo zove srpsko Sarajevo, da nam se Bascarsija zove Sumadija itd.... De ba nevaljaj gluposti I postedi nas nebuloza.kamberovica polje wrote:Ovo je apsolutno nebitno jer ja nisam političar a još manje državnik. Aliju kao i svaku historijsku ličnost prosuđuješ na osnovu vremena u kojem je djelovao i moći i poziciji koju je imao te koje su posljedice njegove vladavine. Alija je bio političar i državnik i posmatramo ga kao političara i državnika a kod takvih ljudi se cijene određene karakteristike kao što su providnost da predvidiš neke događaje u skorijoj budućnosti,odlučnost i hrabrost da na njih djeluješ. Dok je Vukovar bio u plamenu Alija je govorio: "Mirno spavajte rata neće biti."Ja te sad pitam jesu li ovo riječi mudrog državnika?burger_pasa wrote: Kalve ti gluposti nabroja djecace... Vidi se da si bio mlad i nedorastao ratu i izazovu koji se desio.
Ali ipak bi trebas znati da Bosnjacima i patriotama BiH, je rat bio nametnut. Da nije bilo SDA ni Alije ko bi vodio odbranu BiH? Nenad Kecmanovic ili mozda Fikret Abdic? Ili bi nas Esad Bajtal i njegovo bolesno drustvo gurnuli u zagrljaj Slobi Milosevicu i Karadzicu, pa bi danas zivjeli u srbistanu.
Jedno je sigurno, da nije bilo Alije i SDA, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. A drugi je par carapa to sto mi neznamo da stvaramo drzavu, hej, ba... drzavuu....
Normalno je i logicno bilo u tom vremenu gledati ko se kako zove I igrati na sigurnije karte. A mnoge " bradonje" su slale razne obavjestajne sluzbe, neke su same dolazile I HVALA svima, koji su ucestvovali I pridonijeli odbrani BiH.
Alija je drzavu stvorio, a na nama je da je uredimo, da se borimo za njeno uredjenje. Al sa takvim " loza borcima" poput tebe, nemamo mi nikakve sanse.
Dakle Hr. se odcijepila u njoj pobudnjeni Srbi osnivaju svoje SAO pičke materine i uz pomoč JNA napadaju tu državu. U BiH imaš daleko više Srba, puno si bliži Srbiji a time i snagama JNA i onda bez ikakve pripreme i opreme kreneš u odcjepljenje da bi ti na kraju glavni grad branili goloruki mladići u patikama. Grad na koji se obrušila sva vojna tehnika koja je do jučer bila u kasarnama u tom gradu a koju su ubice i koljači tog grada pred tvojim očima izvukli na okolna brda. Da rat je bio nametnut ali moglo se prije vidjeti da će biti rata, razumijemd a obični narod to nije vidio ali političar koji treba biti predvodnik tog naroda e to nikako ne razumijem i ne želim da razumijem
I da slažem se s tobom, krivi su oni koji glasaju za takve ali u ovakvoj žabokrečini koja je dizajnirana da se za takve glasa teško se izboriti za nešto normalno.
Sa kakvim cetnicima, neljudima I bolesnicima smo se mi borili pokazalo je I hapsenje predsjednika, koji je spasio Bosnu ovlastivsi ejuba ganica da donosi odluke.
I zahvaljujuci takvom razmisljanju desila se Grbavica, desio se Batko.