emko1234 wrote:jefferson wrote:emko1234 wrote:@mali milojica.
Ja koliko sam upućen, držali su u 2014 blizu 2% amerčkog tržišta prodanih auta, novih naravno. Mercedes i Lexus malo preko 2% dok je Toyota imala preko 10%. Fazon je što su u prva tri kvartala tekuće godine udvostručili prodaju u odnosu na prošlu godinu, a imaju kontinuiran rast već zadnje 4 godine. Zadnji kvartal će ga ispušiti pa će se vratiti na tih nekih 37% koliko spominje Jutarnji. Sve u svemu rastu.
Za vw je američko tržište go kurac, zato što jedan malo bolje opremljen A3 sedan košta više nego dobro opremljena Honda Accord. Komparacije radi, u Europi se na jednog prodanog Accorda, proda 8 passata, ili 4 audija četvorke.
Dakle u zemlji gdje je glavni kriterij što više za što manje, logično da se neće prodavat košto se prodaju u Europi.
I ja ne tvrdim da nisu krivi, samo tvrdim da je to pažljivo izabaran momenat u kojem se sve iznosi na vidjelo.
@jefferosne, već odavde njušim da će se priča tj rasprava s tobom pretvoriti u Europa vs Usa.
ODmah da ti kažem da mi se u takve priče ne da upuštat. Prvo na Usa sama po sebi je 10 puta gora od Eu, jer svaka savezna država ima svoje zakone i propise na osnovu kojih djeluju raznorazne komisije, kontrole i ostali regulatorni organi.
U prevodu, ono što je normalno u Texasu, nenormalno je u Arkansasu, lupam. Dakle Amerika je primjer države u kojoj su sve velike igre zapravio dio nekih zakulisnih radnji i predstava koje normalan čojek ne mere apsorbovat. Tako vam je sve unutar države. Prema tome, sve ove stvari koje nabrajaš ko primjeri su za mene dio istog kolača.
I sve ovo što desilo VWu je za mene otprilike ta priča, to je moje mišljenje i stav. Ti se ne moraš složiti.
Americko trziste za VW je go kurac jer ne mogu da se probiju. Eto ispade za VW americko trziste nije interesantno? How yes no, vec deceniju se trpaju da postanu najveci proizvodjac auta, i za VW najvece trziste na svijetu je: go kurac.
Sto se tice Audija A3, pa normalno. Ne mozes Skodu Octaviju prodati za pare jednog BMW-a ili Lexusa, nije to Bosna.
Sto se tice brojeva, evo ih:
http://online.wsj.com/mdc/public/page/2 ... sales.html
Jedini razlog što ne mogu da se probiju je cijena goriva. Da su cijene goriva u Americi ekvivalentne cijanama goriva u Europi, svaki drugi Amer bi vozao tdi. Iz istog razloga se Američka auta ne prodaju na EU trštima. Jebi ga, kad uložiš u nešto onda očekuješ da će ti se to isplatiti. A audiju a3 s nekim malim turbo motorom ima više tehnoglogije nego što će je biti u Accordu iz 2020. I naravno da će biti skuplji. A to je odlično, boli prosječnog Amera što jedan 1.4tsi audi ide bolje od 2.4 Accorda i troši manje, kad je skuplji a gorivo jeftino. I ja bi kupio Accorda.
Eto jedan Cadillac je bolji od jednog Audija, aha al u kurcu.
O cemu ti jaro moj? Tvoj argument je da se najvece trziste na svijetu treba prilagoditi VW-u, tako ti rezonujes. Cijene goriva u SAD su jeftine jer ta cijena nije opterecena porezima kao u EU. Nije to neka nauka pa da se izracuna koliko porezi ucestvuju u cijeni goriva. To pricas o 1.4TSI motoru. Upravu si, ide on (nisam bas siguran da li ide bolje od Acure 2.4 s kojom bi se poredio, ali eto, neka bude). Problem je odrzavanje. Drugaciji zahtjevi trzista. Jel ti fakat mislis da trziste u SAD jos uvijek kupuje masovno V8 motore ili V6 motore? Preko 70% prodatih licnih automobila u SAD su 4-cilindrasi. Jedan Ford Mustang u americi dolazi sa 2.3 Turbo motorom. Jedan F-150 pick up se prodaje sa 2.7 V6 Turbom, a do prije 5 godina V8 je bio osnovni model.
Problem je sto VW hoce da se takmici sa Hondom, Toyotom, tj. ide na brojeve. Fazon je sto su Honda i Toyota ne toliko jeftinije za odrzavati, nego daleko jednostavnije za odrzavati. U jednu Toyotu ide 5W20 ili 0W20 ulje, ili u Hondu 0W20 ili 5W30, i ta ulja u SAD mozes naci na svakoj benzinskoj, ali 5W40, 5W30 koji ispunjavaju evropske ACEA standarde ne mozes naci. Znaci jedna meksikanka koja radi kao spremacica u hotelu, nece da razmislja jel njena Jetta ima direktno ubrizgavanje, turbo, kako turbo funkcionise itd. Ona hoce jednostavnost, a to Honda, Hyundai, Kia itd nude. Naravno, kupac BMW-a ili Audija ocekuje vece troskove, ali ne i kupac VW-a. U evropi to funkcionise jer je mentalitet ljudi drugaciji, i vise se generalno razumiju u odrzavanje itd. U Evropi vecini ljudi auto ne predstavlja "bjelu tehniku" u SAD vecina ljudi gleda auto kao sporet, mikrovalnu pecnicu ili frizider. Sve dok ide od mjesta A do mjesta B uz najmanji moguci trosak odrzavanja, to je to.
VW je sam postavio svoja auta naspram Toyote i Honde u reklamama. Nisi mogao ukljuciti TV a da neki tip neprica kako je Passat 1.8TSI daleko bolji od Toyote Camry, i kako manje trosi i bolje ide. Ali nisu spomenuli da trazi za americko trziste posebna ulja, da je garancija 24 mjeseca a na Toyotu 60 mjeseci, da je garancija 24,000 milja a na Toyotu 60,000 na sve, i 100,000 na mjenjac i motor.
Ako su se htjeli takmiciti sa Hondom i Toyotom trebali su prvo krenuti od garancija, a ocito sam VW ne vjeruje svojim autima kao sto vjeruju Honda i Toyota ili Hyundai.