Kutak za anti - VW trenutak

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#226 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

tempuser wrote:
mali_milojica wrote: Kako im se podudara sa interesima to da svom GM opale najvecu kaznu u istoriji autoindustrije?
Ne bih da spekulisem kako i zasto, ali ocigledan primjer sa hranom i zdravljem je dovoljan da se vidi da briga za potrosacem.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne bi da spekulisem :run:
emko1234

#227 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by emko1234 »

jefferson wrote:
emko1234 wrote:@mali milojica.
Ja koliko sam upućen, držali su u 2014 blizu 2% amerčkog tržišta prodanih auta, novih naravno. Mercedes i Lexus malo preko 2% dok je Toyota imala preko 10%. Fazon je što su u prva tri kvartala tekuće godine udvostručili prodaju u odnosu na prošlu godinu, a imaju kontinuiran rast već zadnje 4 godine. Zadnji kvartal će ga ispušiti pa će se vratiti na tih nekih 37% koliko spominje Jutarnji. Sve u svemu rastu.

Za vw je američko tržište go kurac, zato što jedan malo bolje opremljen A3 sedan košta više nego dobro opremljena Honda Accord. Komparacije radi, u Europi se na jednog prodanog Accorda, proda 8 passata, ili 4 audija četvorke.
Dakle u zemlji gdje je glavni kriterij što više za što manje, logično da se neće prodavat košto se prodaju u Europi.

I ja ne tvrdim da nisu krivi, samo tvrdim da je to pažljivo izabaran momenat u kojem se sve iznosi na vidjelo.

@jefferosne, već odavde njušim da će se priča tj rasprava s tobom pretvoriti u Europa vs Usa.
ODmah da ti kažem da mi se u takve priče ne da upuštat. Prvo na Usa sama po sebi je 10 puta gora od Eu, jer svaka savezna država ima svoje zakone i propise na osnovu kojih djeluju raznorazne komisije, kontrole i ostali regulatorni organi.
U prevodu, ono što je normalno u Texasu, nenormalno je u Arkansasu, lupam. Dakle Amerika je primjer države u kojoj su sve velike igre zapravio dio nekih zakulisnih radnji i predstava koje normalan čojek ne mere apsorbovat. Tako vam je sve unutar države. Prema tome, sve ove stvari koje nabrajaš ko primjeri su za mene dio istog kolača.
I sve ovo što desilo VWu je za mene otprilike ta priča, to je moje mišljenje i stav. Ti se ne moraš složiti.
Americko trziste za VW je go kurac jer ne mogu da se probiju. Eto ispade za VW americko trziste nije interesantno? How yes no, vec deceniju se trpaju da postanu najveci proizvodjac auta, i za VW najvece trziste na svijetu je: go kurac.
Sto se tice Audija A3, pa normalno. Ne mozes Skodu Octaviju prodati za pare jednog BMW-a ili Lexusa, nije to Bosna.
Sto se tice brojeva, evo ih:
http://online.wsj.com/mdc/public/page/2 ... sales.html
Jedini razlog što ne mogu da se probiju je cijena goriva. Da su cijene goriva u Americi ekvivalentne cijanama goriva u Europi, svaki drugi Amer bi vozao tdi. Iz istog razloga se Američka auta ne prodaju na EU trštima. Jebi ga, kad uložiš u nešto onda očekuješ da će ti se to isplatiti. A audiju a3 s nekim malim turbo motorom ima više tehnoglogije nego što će je biti u Accordu iz 2020. I naravno da će biti skuplji. A to je odlično, boli prosječnog Amera što jedan 1.4tsi audi ide bolje od 2.4 Accorda i troši manje, kad je skuplji a gorivo jeftino. I ja bi kupio Accorda.
Eto jedan Cadillac je bolji od jednog Audija, aha al u kurcu.
basicm

#228 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by basicm »

Americka auta su za vw - americka!
Ne znam sto ce im bilo sta poput vw pored svojih. Dizel je potreba a ne privilegija, njima sa cijenama benzina dizel ne treba.
amar1994

#229 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by amar1994 »

razlog je jednostavan,premalo daju za previse love,amerima je to najbitnije i garancija,zato ih deru kia,hyunda,toyota,honda,s druge strane u europi jeste skupo gorivo ali puno vise se gleda znacka na haubi i da sto manje trosi,i europa je navikla na europsku filozofiju,dizajn,ergonomiju pri izradi auta. :mrgreen: :thumbup:
@emko1234
cuj ide 1.4 tsi bolje od accorda hahahaha,gdje procita taj mit :lol:,da li znas koliko je trajniji Hondin motor od VW pokusaja,navedi jedan motor njihov koji nema neku boljku ili da se ugradjuje u sve i svasta kao hondini,kad izvuku iz atmosferskog motora od 1.6l 185ks nek se jave :skoljka:
basicm

#230 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by basicm »

Pravo pitanje je: gdje na svijetu vw se smatra "gospodskom" znackom, i gdje ima reputaciju kao nesto wow? Pitaj neko amera, azijca, rusa, australca, afrikanca...samo kod nas neko ako ima vw kao da je s neba sisao!
I u evropi se kupuje zbog nekog hladnog vaganja dobiveno ulozeno, za od tacke a do b.
tempuser

#231 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

basicm wrote: I u evropi se kupuje zbog nekog hladnog vaganja dobiveno ulozeno, za od tacke a do b.
Sta mislis zasto su Japanci i Koreanci napravili fajront u Detroitu?
amar1994

#232 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by amar1994 »

basicm wrote:Pravo pitanje je: gdje na svijetu vw se smatra "gospodskom" znackom, i gdje ima reputaciju kao nesto wow? Pitaj neko amera, azijca, rusa, australca, afrikanca...samo kod nas neko ako ima vw kao da je s neba sisao!
I u evropi se kupuje zbog nekog hladnog vaganja dobiveno ulozeno, za od tacke a do b.
Pa ja to citavo vrijeme govorim,snobizam znacke klasicni,ja samo ne shvatam zasto toliko ljudi gledaju izradu unutrasnjosti,zar se zivi u autu ili se voza i uziva u voznji 8-)
NediM17

#233 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by NediM17 »

@Emko

VW je 2003.g. (ili 2004.g.) izbacio Golf 5 GTI 2.0 TFSI sa 200ks. Dakle, turbak sa direktnim ubrizgavanjem i imao je ravno 200ks.

Honda je u to doba imala konkurenta, Civic Type-R, koji je imao atmosferski 2.0 V-Tec motor sa 201ks. Taj motor je imao indirektno ubrizgavanje, nije imao turbo i isao je bolje od Gnojfa. Mislim da to dovoljno govori.

Za Hondine motore je uvreda porediti si ih sa lopovskim VW-om. A na tu pricu kako Audi 1.4 TSI ide bolje od Accorda 2.4 cu se samo nasmijati.
amar1994

#234 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:@Emko

VW je 2003.g. (ili 2004.g.) izbacio Golf 5 GTI 2.0 TFSI sa 200ks. Dakle, turbak sa direktnim ubrizgavanjem i imao je ravno 200ks.

Honda je u to doba imala konkurenta, Civic Type-R, koji je imao atmosferski 2.0 V-Tec motor sa 201ks. Taj motor je imao indirektno ubrizgavanje, nije imao turbo i isao je bolje od Gnojfa. Mislim da to dovoljno govori.

Za Hondine motore je uvreda porediti si ih sa lopovskim VW-om. A na tu pricu kako Audi 1.4 TSI ide bolje od Accorda 2.4 cu se samo nasmijati.
:thumbup: ,samo nek pogleda one njihove "slabe" motore na raznoraznim gliserima i motorima :-) :)
tempuser

#235 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

amar1994 wrote: Pa ja to citavo vrijeme govorim,snobizam znacke klasicni,ja samo ne shvatam zasto toliko ljudi gledaju izradu unutrasnjosti,zar se zivi u autu ili se voza i uziva u voznji 8-)
100 ljudi - 100 cudi! Ti ne mozes da shvatis zasto gledaju nutrasnjost, a ja ne mogu da shvatim zasto su na ove 2 teme ubjedljivo najaktivniji oni koje ovaj slucaj ne pogadja niti ce ikad pogadjati ni 0.2%, ali eto njih to cini sretnim valjda pa ljudi pisu!? :run:
amar1994

#236 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
amar1994 wrote: Pa ja to citavo vrijeme govorim,snobizam znacke klasicni,ja samo ne shvatam zasto toliko ljudi gledaju izradu unutrasnjosti,zar se zivi u autu ili se voza i uziva u voznji 8-)
100 ljudi - 100 cudi! Ti ne mozes da shvatis zasto gledaju nutrasnjost, a ja ne mogu da shvatim zasto su na ove 2 teme ubjedljivo najaktivniji oni koje ovaj slucaj ne pogadja niti ce ikad pogadjati ni 0.2%, ali eto njih to cini sretnim valjda pa ljudi pisu!? :run:
:mrgreen:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#237 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

tempuser wrote:
Ja ovdje samo :nargila: i gledam kako se VW svojim vjernim kupcima popisao i posrao po glavi.
Samo naprijed,nema predaje. :D
tempuser

#238 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

Lijepo je kad komsiji crkne krava, a genetika dodje na sebi i da si malo oduska! :bih:
Last edited by tempuser on 05/10/2015 00:52, edited 1 time in total.
jefferson

#239 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

emko1234 wrote:
jefferson wrote:
emko1234 wrote:@mali milojica.
Ja koliko sam upućen, držali su u 2014 blizu 2% amerčkog tržišta prodanih auta, novih naravno. Mercedes i Lexus malo preko 2% dok je Toyota imala preko 10%. Fazon je što su u prva tri kvartala tekuće godine udvostručili prodaju u odnosu na prošlu godinu, a imaju kontinuiran rast već zadnje 4 godine. Zadnji kvartal će ga ispušiti pa će se vratiti na tih nekih 37% koliko spominje Jutarnji. Sve u svemu rastu.

Za vw je američko tržište go kurac, zato što jedan malo bolje opremljen A3 sedan košta više nego dobro opremljena Honda Accord. Komparacije radi, u Europi se na jednog prodanog Accorda, proda 8 passata, ili 4 audija četvorke.
Dakle u zemlji gdje je glavni kriterij što više za što manje, logično da se neće prodavat košto se prodaju u Europi.

I ja ne tvrdim da nisu krivi, samo tvrdim da je to pažljivo izabaran momenat u kojem se sve iznosi na vidjelo.

@jefferosne, već odavde njušim da će se priča tj rasprava s tobom pretvoriti u Europa vs Usa.
ODmah da ti kažem da mi se u takve priče ne da upuštat. Prvo na Usa sama po sebi je 10 puta gora od Eu, jer svaka savezna država ima svoje zakone i propise na osnovu kojih djeluju raznorazne komisije, kontrole i ostali regulatorni organi.
U prevodu, ono što je normalno u Texasu, nenormalno je u Arkansasu, lupam. Dakle Amerika je primjer države u kojoj su sve velike igre zapravio dio nekih zakulisnih radnji i predstava koje normalan čojek ne mere apsorbovat. Tako vam je sve unutar države. Prema tome, sve ove stvari koje nabrajaš ko primjeri su za mene dio istog kolača.
I sve ovo što desilo VWu je za mene otprilike ta priča, to je moje mišljenje i stav. Ti se ne moraš složiti.
Americko trziste za VW je go kurac jer ne mogu da se probiju. Eto ispade za VW americko trziste nije interesantno? How yes no, vec deceniju se trpaju da postanu najveci proizvodjac auta, i za VW najvece trziste na svijetu je: go kurac.
Sto se tice Audija A3, pa normalno. Ne mozes Skodu Octaviju prodati za pare jednog BMW-a ili Lexusa, nije to Bosna.
Sto se tice brojeva, evo ih:
http://online.wsj.com/mdc/public/page/2 ... sales.html
Jedini razlog što ne mogu da se probiju je cijena goriva. Da su cijene goriva u Americi ekvivalentne cijanama goriva u Europi, svaki drugi Amer bi vozao tdi. Iz istog razloga se Američka auta ne prodaju na EU trštima. Jebi ga, kad uložiš u nešto onda očekuješ da će ti se to isplatiti. A audiju a3 s nekim malim turbo motorom ima više tehnoglogije nego što će je biti u Accordu iz 2020. I naravno da će biti skuplji. A to je odlično, boli prosječnog Amera što jedan 1.4tsi audi ide bolje od 2.4 Accorda i troši manje, kad je skuplji a gorivo jeftino. I ja bi kupio Accorda.
Eto jedan Cadillac je bolji od jednog Audija, aha al u kurcu.
O cemu ti jaro moj? Tvoj argument je da se najvece trziste na svijetu treba prilagoditi VW-u, tako ti rezonujes. Cijene goriva u SAD su jeftine jer ta cijena nije opterecena porezima kao u EU. Nije to neka nauka pa da se izracuna koliko porezi ucestvuju u cijeni goriva. To pricas o 1.4TSI motoru. Upravu si, ide on (nisam bas siguran da li ide bolje od Acure 2.4 s kojom bi se poredio, ali eto, neka bude). Problem je odrzavanje. Drugaciji zahtjevi trzista. Jel ti fakat mislis da trziste u SAD jos uvijek kupuje masovno V8 motore ili V6 motore? Preko 70% prodatih licnih automobila u SAD su 4-cilindrasi. Jedan Ford Mustang u americi dolazi sa 2.3 Turbo motorom. Jedan F-150 pick up se prodaje sa 2.7 V6 Turbom, a do prije 5 godina V8 je bio osnovni model.
Problem je sto VW hoce da se takmici sa Hondom, Toyotom, tj. ide na brojeve. Fazon je sto su Honda i Toyota ne toliko jeftinije za odrzavati, nego daleko jednostavnije za odrzavati. U jednu Toyotu ide 5W20 ili 0W20 ulje, ili u Hondu 0W20 ili 5W30, i ta ulja u SAD mozes naci na svakoj benzinskoj, ali 5W40, 5W30 koji ispunjavaju evropske ACEA standarde ne mozes naci. Znaci jedna meksikanka koja radi kao spremacica u hotelu, nece da razmislja jel njena Jetta ima direktno ubrizgavanje, turbo, kako turbo funkcionise itd. Ona hoce jednostavnost, a to Honda, Hyundai, Kia itd nude. Naravno, kupac BMW-a ili Audija ocekuje vece troskove, ali ne i kupac VW-a. U evropi to funkcionise jer je mentalitet ljudi drugaciji, i vise se generalno razumiju u odrzavanje itd. U Evropi vecini ljudi auto ne predstavlja "bjelu tehniku" u SAD vecina ljudi gleda auto kao sporet, mikrovalnu pecnicu ili frizider. Sve dok ide od mjesta A do mjesta B uz najmanji moguci trosak odrzavanja, to je to.
VW je sam postavio svoja auta naspram Toyote i Honde u reklamama. Nisi mogao ukljuciti TV a da neki tip neprica kako je Passat 1.8TSI daleko bolji od Toyote Camry, i kako manje trosi i bolje ide. Ali nisu spomenuli da trazi za americko trziste posebna ulja, da je garancija 24 mjeseca a na Toyotu 60 mjeseci, da je garancija 24,000 milja a na Toyotu 60,000 na sve, i 100,000 na mjenjac i motor.
Ako su se htjeli takmiciti sa Hondom i Toyotom trebali su prvo krenuti od garancija, a ocito sam VW ne vjeruje svojim autima kao sto vjeruju Honda i Toyota ili Hyundai.
jefferson

#240 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

tempuser wrote:Lijepo je kad komsiji crkne krava, a genetika dodje na svoje!
U ovom slucaju je meni crkla krava, jer iako ne vozim diesel, preko noci mi je vrijednost auta pala za 3000 dolara.
tempuser

#241 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

@jefferson je jako u pravu kad pise da je percepcija automobila za prosjecnog europljanina i prosjecnog amerikanca jako razlicita i to ne samo po pitanju poznavanja nekih osnova i odrzavanja...,
tempuser

#242 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

jefferson wrote:
U ovom slucaju je meni crkla krava, jer iako ne vozim diesel, preko noci mi je vrijednost auta pala za 3000 dolara.
Na ovoj temi, a i sire si mozda i jedini, a i to posredno posto ne vozis dizela...
jefferson

#243 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

tempuser wrote:@jefferson je jako u pravu kad pise da je percepcija automobila za prosjecnog europljanina i prosjecnog amerikanca jako razlicita i to ne samo po pitanju poznavanja nekih osnova i odrzavanja...,
Prosjecan amerikanac zna gdje je cep rezervoara i tu se zvarsava prica oko automobila. Kakav TSI, Twinport Turbo, TDI, xdrive, Quattro.
Sve se svodi na: garancija, odrzavanje, sigurnost. Ni potrosnja nije neka velika tegoba, pa i u kaliforniji gdje gorivo najskuplje u drzavi, sve dok se auto ne kvari i nema izdataka na odrzavanje.
Ja sam nedavno rentao Hondu Accord sa 2.4 motorom i onim uzasnim CVT mjenjacem.
Tipican Hondin motor, vuce ko stoka tamo negdje oko 6500 obrtaja. Mjenjac? Ni dusmaninu ne bi pozelio. Ali zbog tog mjenjaca ta Honda meni za nekih 400km trosila 6.7 ltr. Motor sa 185ks. Kako ide? Onako, nista posebno, ali to ne interesuje kupca te Honde. Kupac koji voli Hondu ce uzeti Acuru sa tim motorom i 210ks i mjenjacem sa duplim kvacilom i 8 brzina. A i ta Acura ima garanciju 3 godine duzu od VW i 100,000 milja na mjenjac i motor.
jefferson

#244 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

tempuser wrote:
jefferson wrote:
Na ovoj temi, a i sire si mozda i jedini, a i to posredno posto ne vozis dizela...
Ne, ja govorim konkretno u SAD. Preko noci je svim VW vozilima vrijednost opala. Ja sam na trazistu da uzmem drugo auto ima jedno mejsec i vise, ali kako god ovih dana sracunam, VW fiasko me kostao oko 3000 dolara, a ne vozim dizela.
tempuser

#245 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

jefferson wrote:
tempuser wrote:
Ne, ja govorim konkretno u SAD. Preko noci je svim VW vozilima vrijednost opala. Ja sam na trazistu da uzmem drugo auto ima jedno mejsec i vise, ali kako god ovih dana sracunam, VW fiasko me kostao oko 3000 dolara, a ne vozim dizela.
Pa upravo o tome je rijec, za razliku od ostalih, a prije svega pokretaca teme, ti imas neposredan i konkretan motiv!
madner

#246 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by madner »

Klasicna prevara gdje je svaki vozac pogodjen.
Umjesto da se razvijaju bolji motori, oni ubise konkurenciju laznim softverom. I onda nam prevarant postane glavni na trzistu i namece svoje fus motore. :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#247 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by konektovan »

Volkswagenovi inžinjeri priznali da su ... /151004027

Ovdje se spominje 2005 godina, hmm?!
dileja

#248 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by dileja »

madner wrote:Klasicna prevara gdje je svaki vozac pogodjen.
Umjesto da se razvijaju bolji motori, oni ubise konkurenciju laznim softverom. I onda nam prevarant postane glavni na trzistu i namece svoje fus motore. :D
Koje gluposti. Moraš prvo razlikovat bolji motor od ekološki čišćeg motora. To što je lažirano da emituje manje štetnih tvari većinu vozača pa i u Evropi, a pogotovo kod nas boli karina.i boli ce i dalje, na to mogu samo drkat i svršavat ekolozi i hejteri VWa
supercali

#249 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by supercali »

dileja wrote:
Koje gluposti. Moraš prvo razlikovat bolji motor od ekološki čišćeg motora. To što je lažirano da emituje manje štetnih tvari većinu vozača pa i u Evropi, a pogotovo kod nas boli karina.i boli ce i dalje, na to mogu samo drkat i svršavat ekolozi i hejteri VWa
Tvoj post samo govori koliki smo debili generalno kad nas boli karina za ovo
I da ne pratimo ekologiju trebao bi bar malo razmisliti da si prevaren al dzaba bosnji objasnjavati neke stvari
mad_max_ba

#250 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mad_max_ba »

dileja wrote:

Druze, kada su u stanju napraviti ovako nesto za stvari koje nas boli caruk, postavlja se pitanje za stvari za koje nas fakat moze zaboliti,
Post Reply