Ako 27 zaustavljanje sa 8 pretresa u mjesec dana nije previse i selektivno onda ne znam sta jeTomahawk11 wrote:Je li selektivno i kad zaustavljaju slabija auta?
Meni se cini da puno vise peglaju one sa slabim autima. Ono, uhvatio jadu sto guli za 4-5 stoja i pegla ga.
Svrha mog posta i jeste upravo ovo sto si ti napisao, tipicno bosnjacki, "nemoj s njim, dzes se s njim kacit, on je vazda u pravu, plati kaznu njih su dvojica" itd itd itddrndalo wrote:Mozda ako smanjis broj voznji u 4 ujutro postignes smanjenje broja pregleda...
E pa kako se sjecam ovo nije militarna drzava niti ima policijski sat, idem gdje hocu i kad hocu, na kraju krajeva ima mnogo ljudi koji su na zalost zamijenili dan i noc zbog npr takvog posla.
U mom slucaju je ocito zbog misljenja,predosjecaja ili intuicije mada je bila plavusa u pitanjuTi odbiješ da otvoriš gepek, ne fizički da braniš policiji, već kazeš da ne dozvoljavaš da se bez sudskog odobrenja pretresa auto (ili ti sam ili stan/kuća). Oni i nakon toga mogu silom otvoriti auto/gepek ili uci silom u stan/kuću ali tada je na njima teret dokazivanja da je u tom trenutku kada on odlučuje da vrši pretres bez naredbe postojala sumnja osnovana na neki od navedenih razloga po kojim je dozvoljen pretres bez naredbe.
Osnovana sumnja mora postojati za konkretnu stvar. Nema nagađanja. Npr. mora postojati osnovana sumnja da nož kojim je izvršeno ubistvo alazi kod tebe. Policjajac mora imati podatke kojima dokazuje tu sumnju, koji tebe povezuju sa tim predmetom. Npr. Ti imaš crveni golf V i visok si 1,90, a sa crvenim golfom V je pobjegao ubica otrpilike te visine (nisu poznate tablice). Ubistvo se desilo na hrasnom, a tebe zaustavlja patrola na dobrinji 10 minuta nakon ubistva. Ovdje postoji osnovana sumnja.
NE SMIJE se vršiti pretres bez naredbe radi mišljenja, predosjećaja ili intuicije. Sve ono što se pronađe nezakonitim pretresom se ne može korisiti kao dokaz na sudu. Zbog toga policija mora misliti pet puta prije nego izvrši pretres bez naredbe.
Npr. policajac misli (iako u tom trenutku nema dokaza za to, ti si dosao iz zenice u sarajevo tog dana) da imaš par extasy-ja u ladici u autu. Ti odbiješ da otvoris. On otvori i tako izvrši preteres bez naredbe i ne nadje extasy, ali nadje ukraden laptop. U ovom slučaju advokat će lako taj dokaz u postupku proglasiti nezakonitim dokazom.
uh, al' se napisa
Kako god radujem se pozivu na sud, obavijestit cu kako je proslo