o kojoj se Americi radi ovdje ?anajidla25 wrote:da je u pitanju Amerika i posao u Americi svi bi rekli brao, nepropustaj priliku [size=150a poznato je ]kakva je sigurnosna situacija tamo..... NIKAKVA.....[/size ] a vi zastrasujete narod koji hoce da ode radit svojim glupim pricama a u zivotu niste otisli dalje od svoje granice.
Katar
Moderator: anex
- Saian
#226 Re: Katar
- Radio Sarajevo
#227 Re: Katar
vodoinstalater wrote:Ako je ovako kako si ti shvatio onda I nije neka ponuda. Gledajuci iz perspektive zasposlenog covjeka sa dobrom platom I poslom koji nije zahtjevan.
Mislim da su stavke sa procentima dodatno tj plus na platu.
Jedna dodatna informacija, nema poreza na primanja.
Ma ne vjerujem da je tako, jer onda bi imao 3.000 neto, i mogao bi najmanje dvije milje uštedjeti. To mi nije baš vjerovatno, a nema šanse da nema nekih dadžbina.
-
vodoinstalater
#228 Re: Katar
Gotovo da nema nikakvih sansi da u Qataru ustedi dvije milje eura, sa 4 djece I zenom. Nije to zdravo, da skratim I covjek ide da zivi a ne da prezivljava.Radio Sarajevo wrote:vodoinstalater wrote:Ako je ovako kako si ti shvatio onda I nije neka ponuda. Gledajuci iz perspektive zasposlenog covjeka sa dobrom platom I poslom koji nije zahtjevan.
Mislim da su stavke sa procentima dodatno tj plus na platu.
Jedna dodatna informacija, nema poreza na primanja.
Ma ne vjerujem da je tako, jer onda bi imao 3.000 neto, i mogao bi najmanje dvije milje uštedjeti. To mi nije baš vjerovatno, a nema šanse da nema nekih dadžbina.
Nikakvih poreza na platu nema. Cak je zakonom garantovano da dobijes 2/3 osnovne plate za svaku punu godinu koju je proveo kod poslodavca. Ovo se isplacuje kada zavrsava ugovor ili dolazi do raskida ugovora.
-
nuruka36
#229 Re: Katar
Ne. ovi procenti znače da mi na platu daju još toliko za stan, auto i td... Dakle, ako mi dadnu 15 000 rijala daće mi još oko 4500 rijala (odnosno 30% od plate) za stan.Radio Sarajevo wrote:Koliko sam shvatio, ovi procenti koje navodiš su procenti koji ti trebaju za te troškove. Ako je tako, onda ti ostane nekih 1500 €. Još ako je ovaj iznos od 3000 bruto iznos, onda nema šanse da uopšte preživiš, pa ti to auto koje imaš neće mnogo značiti.nuruka36 wrote:Hvala ti. U ovome svemu dobra vijest je što bi mi žena i djeca mogli ići ako mene "zarobe".
Šta misliš o ovoj ponudi, vrijedi li ostaviti ovo što ovdje imam i pokušati dole, mogu li uštedjeti?
Šta misliš?
-
nuruka36
#230 Re: Katar
Buni me jedna stvar, ne znam zašto komplikuju sa ovim dodacima, zašto jednostavno ne dadnu veću platu, a ne da mi govore da će mi dati 15 000 na ruke i još 30% za stan, pa 7% za auto... Daj lovu, a moje je kako ću rasporediti, čemu ovo dodavanje. Ne kontam fakat.
I zna li iko postoje li tamo besplatne državne škole, neka djeca idu sa arapima u školu, nemam ništa protiv, neka nauče arapski, a engleski će svakako naučiti u usput.
I zna li iko postoje li tamo besplatne državne škole, neka djeca idu sa arapima u školu, nemam ništa protiv, neka nauče arapski, a engleski će svakako naučiti u usput.
- Radio Sarajevo
#231 Re: Katar
Mislim da ima razlog što navode te nekakve procente, a to je da kasnije kažu kako su ti procenti bili unutar bruto plate od 3.000€. Kad vidiš ugovor, moći ćeš pročitati šta ti tačno nude, ali u ugovoru mora sve pisati do u tančine da bi s njima bio načisto. Ako bi tebi ostajalo 3.000€ poslije stana i režija, onda je to sigurno okej, ali ja im ne vjerujem. Pogledaj ugovor i vidjećeš šta u njemu tačno piše.nuruka36 wrote:Ne. ovi procenti znače da mi na platu daju još toliko za stan, auto i td... Dakle, ako mi dadnu 15 000 rijala daće mi još oko 4500 rijala (odnosno 30% od plate) za stan.Radio Sarajevo wrote:Koliko sam shvatio, ovi procenti koje navodiš su procenti koji ti trebaju za te troškove. Ako je tako, onda ti ostane nekih 1500 €. Još ako je ovaj iznos od 3000 bruto iznos, onda nema šanse da uopšte preživiš, pa ti to auto koje imaš neće mnogo značiti.nuruka36 wrote:Hvala ti. U ovome svemu dobra vijest je što bi mi žena i djeca mogli ići ako mene "zarobe".
Šta misliš o ovoj ponudi, vrijedi li ostaviti ovo što ovdje imam i pokušati dole, mogu li uštedjeti?
Šta misliš?
-
immuno
#232 Re: Katar
Procitaj moj post na temi "gdje putujete....." dosla iz Dohe prije par dana bila kao turista ali i za tako kratko vrijeme kao turista nemoze ti promaci odnos arapa prema strancima.Dosta ljudi / stranaca smo upoznali koji rade tu nimalo ruzicasto.Klima je uzasna vrucine nesnosne to dok nedozivis nemozes shvatiti ja u oktobru sam se "napatila" zbog vrucina a kako je tek ljeti,znam svi ce ti reci pa ima klima svugdje tacno al izvoli 24h provedi u zatvorenom sa klimom dan,dva,heftu dvije al mjesecima .......a jos sa maksumima.....Sve zavisi od tebe sta hoces i samo ti mozes donijeti odluku ako si gradjevinski inzinjer racunaj na rad vani na tim "ugodnim" preko 40°C.Doha uopste nije jeftin grad capucino /kafa kosta od 38-42 riala haman pa 10 eura,slucajno sam vidjela u supermarketu kila paradajza 39riala a kila krastavica 2,5riala nidje veze.Hrana po restoranima je jako ukusna ( kad sam u arapskim zemljama jedem u boljim restoranima jer kod indijaca moja noga neide) cijene evropske znaci za dvije osobe vecera sa jednim sokom kosta od 40 do 50 eura.Jeftin je taxi kojeg nema,javnog prevoza nema grade metro koji je planiran da bude gotov 2018 god.grad kao grad je lijep ima se sta vidjeti bila vidjela i....Skoro u svakom lokalu ima bar jedan srbijanac da radi,indijaca,pakistanaca,afrikanaca mase.....neznam dobro razmislis ja sam obisla sve arapske zemlje jedino gdje bih mozd isla da radim je Abu-Dhabi nijedan drugi grad .... to je samo moje misljenje tebi zelim zaista da doneses pravu odluku koja ce biti sreca i zadovoljstvo za cijelu tvoju porodicu to jako vazno jer ako jedno nije zadovoljno onda je to patnja za sviju.....sretno i hairli
-
nuruka36
#233 Re: Katar
Eh ljudi... trebao bih znati u ovih par dana na čemu sam. 
Razmišljam.
Razmišljam.
- Radio Sarajevo
#234 Re: Katar
Jesi li dobio ugovor? Šta piše tačno u njemu?nuruka36 wrote:Eh ljudi... trebao bih znati u ovih par dana na čemu sam.
Razmišljam.
-
nuruka36
#235 Re: Katar
Dobio sam ponudu e-mailom zbog pregovora, tražio sam sada da mi pošalju konačnu verziju.
- Radio Sarajevo
#236 Re: Katar
Pa onda možeš vidjeti šta TAČNO piše u ugovoru. Sve eventualne dvosmislene stvari trebaš tražiti da budu koncizno i jasno precizirane.nuruka36 wrote:Dobio sam ponudu e-mailom zbog pregovora, tražio sam sada da mi pošalju konačnu verziju.
-
vodoinstalater
#237 Re: Katar
Pohvalno je sto covjeka savjetujes da dobro procita ugovor tako I treba. Ipak mislim da problemi najcesce pocnu zbog potpuno drugih razloga, a ne samo razlicitog "citanja" i razumijevanja ugovora. Prije bih rekao da dolazi do nepostovanja ugovora. Najcesce jer je sponsor tj poslodavac zlonamjeren ili ignorise ugovor u potpunosti. Ima slucajeva da se ugovor potpisuj tek kada stignes bez pred ugovora. To treba izbjegavati ali nije ni to siguran "recept za katastrofu".Radio Sarajevo wrote:Pa onda možeš vidjeti šta TAČNO piše u ugovoru. Sve eventualne dvosmislene stvari trebaš tražiti da budu koncizno i jasno precizirane.nuruka36 wrote:Dobio sam ponudu e-mailom zbog pregovora, tražio sam sada da mi pošalju konačnu verziju.
Generalno je pravilo iz prakse da ima daleko manje problema sa ugovorima koje ukljucuju visokoobrazovani kadar. Da li zato sto su poslodavci pismeniji ili sto se ljudi bolje zastite. Bolje procitaju ugovor, bolje provjere poslodavca, prilike I slicno...
-
vodoinstalater
#238 Re: Katar
Da se ne bi sekirala oko ovog paradajza ima ga I za 5 QARimmuno wrote:Procitaj moj post na temi "gdje putujete....." dosla iz Dohe prije par dana bila kao turista ali i za tako kratko vrijeme kao turista nemoze ti promaci odnos arapa prema strancima.Dosta ljudi / stranaca smo upoznali koji rade tu nimalo ruzicasto.Klima je uzasna vrucine nesnosne to dok nedozivis nemozes shvatiti ja u oktobru sam se "napatila" zbog vrucina a kako je tek ljeti,znam svi ce ti reci pa ima klima svugdje tacno al izvoli 24h provedi u zatvorenom sa klimom dan,dva,heftu dvije al mjesecima .......a jos sa maksumima.....Sve zavisi od tebe sta hoces i samo ti mozes donijeti odluku ako si gradjevinski inzinjer racunaj na rad vani na tim "ugodnim" preko 40°C.Doha uopste nije jeftin grad capucino /kafa kosta od 38-42 riala haman pa 10 eura,slucajno sam vidjela u supermarketu kila paradajza 39riala a kila krastavica 2,5riala nidje veze.Hrana po restoranima je jako ukusna ( kad sam u arapskim zemljama jedem u boljim restoranima jer kod indijaca moja noga neide) cijene evropske znaci za dvije osobe vecera sa jednim sokom kosta od 40 do 50 eura.Jeftin je taxi kojeg nema,javnog prevoza nema grade metro koji je planiran da bude gotov 2018 god.grad kao grad je lijep ima se sta vidjeti bila vidjela i....Skoro u svakom lokalu ima bar jedan srbijanac da radi,indijaca,pakistanaca,afrikanaca mase.....neznam dobro razmislis ja sam obisla sve arapske zemlje jedino gdje bih mozd isla da radim je Abu-Dhabi nijedan drugi grad .... to je samo moje misljenje tebi zelim zaista da doneses pravu odluku koja ce biti sreca i zadovoljstvo za cijelu tvoju porodicu to jako vazno jer ako jedno nije zadovoljno onda je to patnja za sviju.....sretno i hairli
Dobra kafa se moze popiti i za daleko manje cak od 38 QAR ukljucujuci I malobrojna turisticki atraktivna mjesta. Slicno I za hranu, sa time sto definitivno stoji da Doha nije jefitno mjesto niti generalno u svijetu a ni u njenoj neposrednoj okolini. Ove visoke cijene nisu ni neko veliko cudo kada se pogleda uobicajeno mjerilo tj GDP. Kada pogledas gdje je Qatar onda te cijene i nisu nelogicne.
Odnos arapa spram stranaca strasno varira. Tretman zavisi I od situacije u kojoj se ljudi srecu ali I od mnogih drugih stvari. Uglavnom varira od strasne bahatosti i prepotentnosti do vrlo kulturnog i odmjerenog pristupa i komunikacije.
-
Eborg
#239 Re: Katar
Pa to oni "gradska dohanska raja, rodjene dohandzije" i bune se protiv "doslja" sto im otese poslove.
A ni revizori u javnom prevozu im nemaju drzavljanstvo.
Sve je to isto.

A ni revizori u javnom prevozu im nemaju drzavljanstvo.
Sve je to isto.
-
nuruka36
#240 Re: Katar
U vezi ugovora, ako ga dobro iščitam i razjasnim nejasnoće, šta mi poslije garantuje da će se oni držati onog napisanog i potpisanog?
-
vodoinstalater
#241 Re: Katar
Vidis sada mi je jasnije....
Kako na to nisam nadosao
Cudno je, i Arapi su Arapima doslje....Drzavljanstvo je moguce dobiti meni se cini tek nakon 25 godina boravka, uz dodatne druge uslove koje treba ispuniti.
Svugdje je ima tih doslja
Slabo se bune kada su neki poslovi u pitanju, uglavnom se navodno bune sto odmah ili nakon godinu dana nisu neki veliki sefovi.
-
nuruka36
#242 Re: Katar
Ima li neko iskustva sa ovim:
- Kako prebaciti novac iz Katara u Bosnu da bih onda plaćao račune? Koja je banka najpovoljnija ovdje da na račun kod nje prebacim novac, a onda elektronskim bankarstvom da plaćam račune za režije za stan koji mi ostaje ovdje? Unicredit, BBI?
- Koji je najbolji način za prebacivanje stvari u Katar (knjige, laptopi)?
- Kako prebaciti novac iz Katara u Bosnu da bih onda plaćao račune? Koja je banka najpovoljnija ovdje da na račun kod nje prebacim novac, a onda elektronskim bankarstvom da plaćam račune za režije za stan koji mi ostaje ovdje? Unicredit, BBI?
- babaroga1x
#243 Re: Katar
nuruka36 wrote:Ima li neko iskustva sa ovim:
pogledaš na svom računu koji sad imaš u banci koji je IBAN code, odnosno SWIFT code i zapišeš ga (trebao bi to vidjeti na internet bankarstvu)
u kataru udješ u banku koja ti se svidja i kažeš im na šalteru da bi prebacio novac na svoj račun (daš broj računa) i daš papirić na kojem pišu Iban code i SWIFT code
za pitanje broj dva nemam pojma, sorry.
Baba
-
Eborg
#244 Re: Katar
Da ponovim - kakva je situacija sa zenskim inzinjerima gradjevine u zaljevskim zemljama? Ima li tu (mnogo) diskriminacije ili regularno rade?
-
nuruka36
#245 Re: Katar
Za nekoliko sedmica trebao bih krenuti za Katar. Može li mi neko reći šta bi najbolje bilo da ponesem od odjeće i obuće i ostalog? Da li ovdje da kupim katarske rijale ili da nosim dole eure? Lijekovi? Ostalo... Svaki savjet je dobro došao.
-
nuruka36
#246 Re: Katar
Kakvo je stanje sa unošenjem u državu IT opreme, lične stvari su u pitanju, par laptopa, externi diskovi i slično, prave li probleme u smislu carine i sl?
-
nuruka36
#247 Re: Katar
Zna li neko kakvo je stanje sa provizijama za prebacivanje novca? Vjerovatno je BBI najjeftinija.
-
nuruka36
#248 Re: Katar
Može li mi neko dati informacije u vezi ove tri stvari:
Medical Coverage (za članove porodice, kakve su opcije, jel obavezno, mogu li seplaćati pregledi po potrebi)?
Government fees (vađnje vize za članove porodice, obnova, kako to ide)?
Personal Insurance (o čemu se ovdje radi, jel obavezno)?
Medical Coverage (za članove porodice, kakve su opcije, jel obavezno, mogu li seplaćati pregledi po potrebi)?
Government fees (vađnje vize za članove porodice, obnova, kako to ide)?
Personal Insurance (o čemu se ovdje radi, jel obavezno)?
-
vodoinstalater
#249 Re: Katar
Nisam siguran sta tacno mislis pod diskriminacijom ali ima zenskih inzinjera gradjevine ali ne u velikom broju. Uglavnom na konsultantskim poslovima. Ima i dosta u arhitekturi, nije isto naravno ali pozicija je slicna. Da i rade tako da kazem regularno, nije na crnoEborg wrote:Da ponovim - kakva je situacija sa zenskim inzinjerima gradjevine u zaljevskim zemljama? Ima li tu (mnogo) diskriminacije ili regularno rade?
-
vodoinstalater
#250 Re: Katar
@nuruka36
Za banku i provizije nemam pojma kakva je BBI. Za transfer novaca ti je Baba odgovorila kako i jeste.
Laptop obavezno sa sobom u rucni prtljag. Knjige osim ako neces neki cargo uzeti sumnjam da ti se isplati nositi.
A moj ti je onako ljudski savjet da se ne igras sa ovim zdravstvenim osiguranjem, ako to pod ovim Medical Coverage podrazumjevaju. Ne bi se iznenadio da je sve kada ides bez osiguranja skupo i za Qatar. Obavezno uzmi i to za sve clanove porodice ako je uopste pitanje tvog izbora.
Za banku i provizije nemam pojma kakva je BBI. Za transfer novaca ti je Baba odgovorila kako i jeste.
Laptop obavezno sa sobom u rucni prtljag. Knjige osim ako neces neki cargo uzeti sumnjam da ti se isplati nositi.
A moj ti je onako ljudski savjet da se ne igras sa ovim zdravstvenim osiguranjem, ako to pod ovim Medical Coverage podrazumjevaju. Ne bi se iznenadio da je sve kada ides bez osiguranja skupo i za Qatar. Obavezno uzmi i to za sve clanove porodice ako je uopste pitanje tvog izbora.