A pazi, nigdje nije savrseno. Ali da se gore moze stvoriti fin i lagodan zivot kad se radi, moze itekako i niko me ne moze ubjediti da ne moze, jer sam to gledao svojim ocima. Gore apsolutno svako ko radi moze da voza Golfa bez problema. 2500 eura plata i sve da ti je stan 1000 to bi ti bila najveca stavka. Sve ostalo jeftinije nego kod nas. Ali sve, pa mi imamo medju najvisocijim cijenama osnovnih zivotnih i prehrambenih stvari u Evropi. Zatim tehnika, garderoba, auti... sve je jeftinije nego kod nas. Znaci ti sa 1500 eura mozes da imas solidan zivot i sto je najbitnije... mozes da se nadas jos i boljem ako se trudis i radis, mozes da napredujes u karijeri. Sta mozes u nasoj bajnoj BiH? Posebno u tom o cemu ti pises? Kakvu to perspektivu imaju programeri u BiH?ado-šampion wrote:Reci da se salis?citroen xm wrote:Neću da ulazim u razloge zbog kojih se tebi isplati ili ne isplati ići. Ali u Austriji i Njemačkoj se glatko kupuju i Golf i Pasat ako se radi.ado-šampion wrote:Joj Cirtoen brate, kakvo lupanje od tebe...Svako na Zapadu moze kupiti novog Golfa i Passata?
Moze mozda u Americi. Ako pod zapad mislis na Njemacku, Austriju i slicno, moze al u qrcu. Toliko su dobre plate da se meni kao inzinjeru/programeru na isplati otici iz Bosne za iznadprosjecnu Njemacku/Austrijsku platu. Pa sad racunaj...
Nisi ti izgleda nigdje bio duze vrijeme...
Drug, niko ne stavlja u ravan Bosnu s Austrijom a kamoli Njemackom. Pogresno si shvatio. Ja se uglavnom slazem sa svim sto si napisao.Altair_SA wrote:
A nego kako je? Nema tu nikakve zablude, najbolje statistika sve govori, koliko su te dvije zemlje ispred nas u svemu. Mislim totalno je smijesno i pricati o tome... cuj porediti Njemacku i Austriju sa nama, ne mogu da vjerujem svega mi. Pa mi nemamo privredu covjece nikakvu... mi smo raspad sistema u svakom pogledu, korupcija, kriminal, politicari lopovi. Sta ce tek biti sa nama ako ovako nastavi za nekih 20 godina? pa nismo ni svijesni... nemamo nista ali nista bukvalno. Ti si mozda iz SA... idi malo u unutrasnjost. Mala mjesta, Olovo, Kladanj, Glamoc... pa to je bijeda samo takva, ali bijeda bukvalno. Nezaposlenost se vise i ne mjeri.
I naravno da svako ko radi u Njemackoj moze da priusti ne samo auto, jer to je smijesno, vec bilo sta u zivotu. Ne mora niko da mi prica, bio , vidio, znam kako ljudi zive. Uostalom, daj, ne mogu da vjerujem da se raspala Bosna stavlja u neku ravan sa hej... Njemackom. I nije tu reper ni nasa dijaspora, vec njemci, jer da bi izvukao prosjek, moras uzeti onu vecinu, a to su svabe, koje u prosjeku zive neuporedivo bolje nego gradjani BiH.
Ovdje se radi o tome da ljudi zamisljaju da je gore sve sjajno-bajno i da lova pada s neba, sto realno nije ni blizu. Ili su dobili informacije od nasih ljudi koji gore zive, a koji u dosta slucajeva znaju prejerivati tako sto bruto plate govore kao neto, ili bruto koji povecaju za 30% govore da im je neto.
Zbog svih razloga sto si nabrojao i ja zelim ici odavde i raditi u jednoj od pomenutih zemalja, iako ovdje imam praaavo dobra primanja. Ali prica da svako gore voza novo auto jednostavno ne stoji, posebno ne posle krize 2008. U Minhenu koji je najskuplji grad u Njemackoj projecna plata iskusnijeg inzinjera programera je oko 2500 eura. Da ne govorim neko prosjecno zanimanje. A stan od 50 kvadrata je preko 1000 eura.
Da ne duljim, zelim dosta govoriti o tome, jer me zanima, jer hodam i pratim to posto zelim ici, medjutim nije ni tema ni forum, ali to da gore svako voza novo auto poput Golfa i Passata jednostavno je bespredmetno raspravljati. To samo moze lupiti neko ko nema pojma o prilikama.
Sto se tice auta, pa cim postanes kreditno sposoban lako je kupiti nekog Golfa, kamate su gore nekih 4 do 5% na kredite za aute. U BiH su kamate medju najvecim u Evropi, ako ne i najvece.