ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Altair_SA

#226 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by Altair_SA »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:
ado-šampion wrote:Joj Cirtoen brate, kakvo lupanje od tebe... :shock: Svako na Zapadu moze kupiti novog Golfa i Passata? :-) Moze mozda u Americi. Ako pod zapad mislis na Njemacku, Austriju i slicno, moze al u qrcu. Toliko su dobre plate da se meni kao inzinjeru/programeru na isplati otici iz Bosne za iznadprosjecnu Njemacku/Austrijsku platu. Pa sad racunaj...
Neću da ulazim u razloge zbog kojih se tebi isplati ili ne isplati ići. Ali u Austriji i Njemačkoj se glatko kupuju i Golf i Pasat ako se radi.
Reci da se salis? :-) Nisi ti izgleda nigdje bio duze vrijeme...
Altair_SA wrote:
A nego kako je? Nema tu nikakve zablude, najbolje statistika sve govori, koliko su te dvije zemlje ispred nas u svemu. Mislim totalno je smijesno i pricati o tome... cuj porediti Njemacku i Austriju sa nama, ne mogu da vjerujem svega mi :D. Pa mi nemamo privredu covjece nikakvu... mi smo raspad sistema u svakom pogledu, korupcija, kriminal, politicari lopovi. Sta ce tek biti sa nama ako ovako nastavi za nekih 20 godina? pa nismo ni svijesni... nemamo nista ali nista bukvalno. Ti si mozda iz SA... idi malo u unutrasnjost. Mala mjesta, Olovo, Kladanj, Glamoc... pa to je bijeda samo takva, ali bijeda bukvalno. Nezaposlenost se vise i ne mjeri.

I naravno da svako ko radi u Njemackoj moze da priusti ne samo auto, jer to je smijesno, vec bilo sta u zivotu. Ne mora niko da mi prica, bio , vidio, znam kako ljudi zive. Uostalom, daj, ne mogu da vjerujem da se raspala Bosna stavlja u neku ravan sa hej... Njemackom. I nije tu reper ni nasa dijaspora, vec njemci, jer da bi izvukao prosjek, moras uzeti onu vecinu, a to su svabe, koje u prosjeku zive neuporedivo bolje nego gradjani BiH.
Drug, niko ne stavlja u ravan Bosnu s Austrijom a kamoli Njemackom. Pogresno si shvatio. Ja se uglavnom slazem sa svim sto si napisao.

Ovdje se radi o tome da ljudi zamisljaju da je gore sve sjajno-bajno i da lova pada s neba, sto realno nije ni blizu. Ili su dobili informacije od nasih ljudi koji gore zive, a koji u dosta slucajeva znaju prejerivati tako sto bruto plate govore kao neto, ili bruto koji povecaju za 30% govore da im je neto.

Zbog svih razloga sto si nabrojao i ja zelim ici odavde i raditi u jednoj od pomenutih zemalja, iako ovdje imam praaavo dobra primanja. Ali prica da svako gore voza novo auto jednostavno ne stoji, posebno ne posle krize 2008. U Minhenu koji je najskuplji grad u Njemackoj projecna plata iskusnijeg inzinjera programera je oko 2500 eura. Da ne govorim neko prosjecno zanimanje. A stan od 50 kvadrata je preko 1000 eura.

Da ne duljim, zelim dosta govoriti o tome, jer me zanima, jer hodam i pratim to posto zelim ici, medjutim nije ni tema ni forum, ali to da gore svako voza novo auto poput Golfa i Passata jednostavno je bespredmetno raspravljati. To samo moze lupiti neko ko nema pojma o prilikama.
A pazi, nigdje nije savrseno. Ali da se gore moze stvoriti fin i lagodan zivot kad se radi, moze itekako i niko me ne moze ubjediti da ne moze, jer sam to gledao svojim ocima. Gore apsolutno svako ko radi moze da voza Golfa bez problema. 2500 eura plata i sve da ti je stan 1000 to bi ti bila najveca stavka. Sve ostalo jeftinije nego kod nas. Ali sve, pa mi imamo medju najvisocijim cijenama osnovnih zivotnih i prehrambenih stvari u Evropi. Zatim tehnika, garderoba, auti... sve je jeftinije nego kod nas. Znaci ti sa 1500 eura mozes da imas solidan zivot i sto je najbitnije... mozes da se nadas jos i boljem ako se trudis i radis, mozes da napredujes u karijeri. Sta mozes u nasoj bajnoj BiH? Posebno u tom o cemu ti pises? Kakvu to perspektivu imaju programeri u BiH? :roll:

Sto se tice auta, pa cim postanes kreditno sposoban lako je kupiti nekog Golfa, kamate su gore nekih 4 do 5% na kredite za aute. U BiH su kamate medju najvecim u Evropi, ako ne i najvece.
Last edited by Altair_SA on 16/08/2014 23:05, edited 2 times in total.
goran16v

#227 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

vettel wrote:joj sto ne mogu supe na viljusku,,e pa gorane, vidim da najvise seres na ovoj temi, ni sam ne znas sta ces da kazes, ja cu ti samo rec jedno: sjedi u ford i zatvori vrata, i samo malo opipaj sic i instrument tablu, to isto uradi s volvom (ne moras ga palit), skontat ces sta je premium a sta nije.
Sere ti onaj k'o te nije va vrijeme obroso o storu, a ja cu ti reci da sam upravo to uradio, doduse sa V50, ako se pika, i kad zatvoris vrata zvone ko na Focusu, ali ti si ocigledno dovoljno smanjene inteligencije da skontas da premium nije samo tapecirung.
goran16v

#228 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

530i wrote:Sam VW priznaje da koristi univerzalne platforme jer im to donosi uštedu, i to je ok. Samo je kriminalno imati auta čija je razlika u cijeni i 100.000 eura a vozač u istom položaju, šoferšajba pod istim uglom...znači jedan kalup samo se produži i(li) proširi. Audi ima izuzetnu završnu obradu i to stoji, ali kako mu je motor smješten sumnjam da ikome igra posebu ulogu...možda na nekim trkama da bi to pravilo razliku, ali u realnoj upotrebi ne. Motori i mjenjači su isti...prekidači...i dobra većina ostalih stvari. Prednost je doduše što u malo većem audiju možeš naručiti motor sa osam cilindara, a u malo manjoj fabiji baš i ne. Volvo nije my cup of tea...ali vozio sam ih par (ovih novijih) i kvalitet im se ne može baš tako osporavati. Normalno da će uzimati motore i druge komponente od Forda, Mazda ili nekog drugog...ušteda. Spominje Goran i novi Bravo vs. Giulietta...očito je da ni u jedan taj auto nije sjeo...nije ni prišao na metar-dva, a kamoli provozao.
Milion postova da se nekome opravda...ja imam Octaviu 2.0 TDI i pravo sam pametno proš'o
Milion postova da se nekome opravda...ja imam Octaviu 2.0 TDI i pravo sam pametno proš'o

čemu takva i tolika nesigurnost? Nisam se nikad nikome pravdao ni od fiće 850, ni kad sam vozio (tuđi) Cayenne...opušteno i realno sagledavati i dobre i loše stvari :-)
Samo da ti podhranim zavidnost, ja sam se prije 9 god opravdao samo svom novcaniku kad sam skidao najlone sa nje i nikom vise, na ovom PDF-u bar na 10 mjesta napisao i vrline ili mane i kakve sam probleme imao sa auto, za razliku od tebe i slicnih forumskih strucnjaka i upijaca i prepricavaca mahalskih prica koji ce meni"argumentima" koje su culi iz 13. ruke objasniti kakav je moj auto i kakve ja probleme imam.
Last edited by goran16v on 16/08/2014 23:23, edited 1 time in total.
goran16v

#229 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

vettel wrote:ne pika se v50, sjedi u s80 i sjedi u mondea, jer kako ti kazes, imaju istu platformu
Zasto ne vrijedi? Po tebi vrlom strucnjaku Volvo je premium, ako je premium onda je premium bez obzira bio 40 ili 80.
530i

#230 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by 530i »

goran16v wrote: Samo da ti podhranim zavidnost, ja sam se prije 9 god opravdao samo svom novcaniku kad sam skidao najlone sa nje i nikom vise, na ovom PDF-u bar na 10 mjesta napisao i vrline ili mane i kakve sam probleme imao sa auto, za razliku od tebe i slicnih forumskih strucnjaka i upijaca i prepricavaca mahalskih prica iz 13. ruke.
Izvinjavam se šarmantnom kralju foruma...goranu šesnaest ve. Oprosti, Dragi Vođa.
Industrialyzer

#231 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Industrialyzer »

Image

Na stranu kvalitet izrade, ali ovo "drvo" izgleda bas ocajno :roll:
Sodom1

#232 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Sodom1 »

Laminat haha
ado-šampion

#233 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

johntra wrote:Ti nemaš pojma, pošto pokušavaš ovdje prevariti ljude sa nekim šupljim pričama...isto kao da niko nikada nije napustio Sarajevski kanton i ne zna šta se dešava vani...dogovori se više sa sobom, jednom tvrdiš VW najbolje prodavanije auto svuda, čak i u Njemačkoj, a u drugom postu kažeš to gore niko ne kupuje..ustvari, ispada sada da niko širom Evrope ne kupuje VW... :-)
Hehe, moram priznati da si sve majstorski povezao u kontekst koji tebi odgovara. :thumbup:
citroen xm wrote:To da li će u Njemačkoj neko kupiti novog Pasata ili starog 10 godina to je isključivo njegova stvar. Ali svako ga može kupiti. Kažeš ta neka bolja plata 2500 eura. Kod nas je bolja plata recimo 1200 maraka. Dakle Njemac kupi tog Pasata novog za kompletnih 10 tih boljih plata. Kao kada bi kod nas nov koštao 12000 KM. I mi imamo troškove čak i jače nego Njemci. Pogledaj koliki im je procenat plate koji izdvajaju za hranu. Pustite mi šuplje Ado i Gorane. U Njemačkoj svako može kupiti novog Golfa i Pasata.
Ne zelim vise raspravljati, fakat nisi kompetentan. Provaljujes se. Ocito puno citas portale tipa ** No links **, koji ciljano politicki napucavaju raju podvalama i dezinformacijama.
Altair_SA wrote: A pazi, nigdje nije savrseno. Ali da se gore moze stvoriti fin i lagodan zivot kad se radi, moze itekako i niko me ne moze ubjediti da ne moze, jer sam to gledao svojim ocima. Gore apsolutno svako ko radi moze da voza Golfa bez problema. 2500 eura plata i sve da ti je stan 1000 to bi ti bila najveca stavka. Sve ostalo jeftinije nego kod nas. Ali sve, pa mi imamo medju najvisocijim cijenama osnovnih zivotnih i prehrambenih stvari u Evropi. Zatim tehnika, garderoba, auti... sve je jeftinije nego kod nas. Znaci ti sa 1500 eura mozes da imas solidan zivot i sto je najbitnije... mozes da se nadas jos i boljem ako se trudis i radis, mozes da napredujes u karijeri. Sta mozes u nasoj bajnoj BiH? Posebno u tom o cemu ti pises? Kakvu to perspektivu imaju programeri u BiH? :roll:

Sto se tice auta, pa cim postanes kreditno sposoban lako je kupiti nekog Golfa, kamate su gore nekih 4 do 5% na kredite za aute. U BiH su kamate medju najvecim u Evropi, ako ne i najvece.
Moze se itekako stvoriti fin i lagodan zivot kad se radi. Ali nemoj ni ti pretjerivati. Nista nije jeftinije nego kod nas. Jeste mozda jednako jeftino onome ko ide da prezivljava, ide u Lidl i kupuje najjeftinije mlijeko, sir i slicno. Kupi gore domaci krompir, pa daj racunicu, kila paradjaza 5 eura. Nasi ljudi gore jedu smece, pa dodju ovdje navikli na to smece, koje i kod nas isto kosta ili vise, pa kazu vise kupim u Njemackoj za iste pare. Bio, vidio sta jedu i sta je to jeftinije nego u Bosni. Garderoba i auta, moram priznati da je tu negdje. Ali otidji na kafu, 2,5 eura, bez 7-8 eura ne mozes pojesti ni Burger King, itd, itd.

S druge strane, ne slazem se bas da je u BiH tako crno, pretjera ga i tu. Programeri na primjer imaju perspektivu da imaju toliku platu da im se uglavnom ne isplati ici u Minhen za 2500 eura plate. I to da rade u firmama, ne freelanceri. Ako imas predstavu koliko je to gore, sve sam ti rekao. Makar tu u Bosni ima perspektive bolje nego u mnogim razvijenim drzavama.

Elem, odosmo ga puno u off... Svakako mislim da imamo razlicite poglede. Ja jako dobro i ovdje zivim sto se tice finansijske strane, ali mi se ide zbog boljeg tj. normalnijeg zivota. Ja gledam s te strane. Ne da idem gore da prezivljavam.
goran16v

#234 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

vettel wrote:
goran16v wrote:
vettel wrote:ne pika se v50, sjedi u s80 i sjedi u mondea, jer kako ti kazes, imaju istu platformu
Zasto ne vrijedi? Po tebi vrlom strucnjaku Volvo je premium, ako je premium onda je premium bez obzira bio 40 ili 80.
e pa jarane 40tka je realno puno luxuznija od focusa a ti pricaj sta hoces, i volvo je premium, ja sam vozio u s40 2001. i u focusa istog godista, razlika je nebo i zemlja, pocev od zvuka vrata do ukupne udobnosti i komfora. Jebo vas kralj non stop postate slike v50 koji se ne proizvodi, sto malo s60, s80 ne uzmete u obzir. Mnogi od vas ovdje nisu u volvo ni sjeli a kamoli imali, i gorene, premium segment ne moze biti niza srednja klasa, nece nikad v40 biti premium, Volvo S60 uspio je otvoriti vrata premium razreda, a čini se da ih je i zatvorio za sobom jer je u nekim kategorijama čak i nadmoćan „velikim igračima“. Ruku na srce, i to je svojevrsna pobjeda, a nakon zbrajanja cijena očito je da S60 otvara novi ulaz u svijet premiuma. jebo ga kralj, toliko ljudi volvo hvali, i uvjere se u tu sigurnost i kvalitetu, samo goran se drzi stava ko pijan plota, i skode. i ona je dobro auto, al budimo realni malo ljudi moji

p.s. a ako vam je 40tka mjerilo volva opcenito onda ste no comment
Boldiranim si u samo 1/2 recenice dokazao da se u automobile, a pogotovo sta je premium brend, razumijes k'o Mara u kriv qurac!
Cisto da potvrdim konstataciju iznad: Mercedes A klasa nije premium?
goran16v

#235 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

vettel wrote:i gorane, provjeri ''sta je pravi volvo'', to s40/v50 sigurno nije

btw. auto znalac zvani goran, po cemu ovaj s80 zaostaje za mondeom molim te prosvijetli me

http://www.netcarshow.com/volvo/2014-s8 ... per_11.htm

http://www.netcarshow.com/volvo/2014-s8 ... per_04.htm

http://www.netcarshow.com/volvo/2014-s8 ... per_16.htm

http://www.netcarshow.com/volvo/2014-s8 ... per_07.htm

sad jos pocni srat kako je volvo kineski krs, cc
Prije svega to ko sere sacuvaj za mamu i tatu majmjuncicu napaljeni, a sad se uhvai lektire (ako sta razumijes), mzoda skotas kakav si "strucnjak"

The second generation S80 was unveiled at the Geneva Motor Show on 28 February, with sales beginning in June 2006. The new S80 features a new 3.2-litre straight-six engine or 4.4-litre V8 engine, in combination with available four-wheel drive. The second-generation S80 is the first Volvo saloon model to become available with Volvo's compact, transversely fitted B8444S V8 with a power output of 315 PS (232 kW; 311 hp) and 440 newton metres (325 lbf·ft) of torque developed jointly by Volvo Cars engine unit Skövde and Yamaha, but built by Yamaha of Japan. The engine features four catalytic converters and advanced electronics. The structure featured high strength boron steel for safety.

The second generation S80 received the IIHS 2007 Top Safety Pick Award in overall safety protection. Also again in November the IIHS awarded the 2008 Volvo S80 with Top Safety Award.

The new S80 is based on the Ford EUCD platform (called P24 by Volvo), also used for vehicles including the Ford S-MAX, Ford Mondeo, and Ford Galaxy large MPVs.[12] Volvo's Personal Car Communicator (PCC) remote control will also be an optional feature with the new S80.
Last edited by goran16v on 17/08/2014 00:36, edited 1 time in total.
ozdrlje_donje

#236 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ozdrlje_donje »

Od 2009. vozim Volva i ne planiram vise nikad mijenjati brend. Zadnji koji sam uzeo imao je nekih problema ali ruku na srce uzeo sam ga jeftinije od ostalih koji su bili na ponudi. Malo sam se izletio love da ga sredim ali sad je k´o "cvoka". Volvo4life :P
Altair_SA

#237 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Altair_SA »

ado-šampion wrote: Moze se itekako stvoriti fin i lagodan zivot kad se radi. Ali nemoj ni ti pretjerivati. Nista nije jeftinije nego kod nas. Jeste mozda jednako jeftino onome ko ide da prezivljava, ide u Lidl i kupuje najjeftinije mlijeko, sir i slicno. Kupi gore domaci krompir, pa daj racunicu, kila paradjaza 5 eura. Nasi ljudi gore jedu smece, pa dodju ovdje navikli na to smece, koje i kod nas isto kosta ili vise, pa kazu vise kupim u Njemackoj za iste pare. Bio, vidio sta jedu i sta je to jeftinije nego u Bosni. Garderoba i auta, moram priznati da je tu negdje. Ali otidji na kafu, 2,5 eura, bez 7-8 eura ne mozes pojesti ni Burger King, itd, itd.

S druge strane, ne slazem se bas da je u BiH tako crno, pretjera ga i tu. Programeri na primjer imaju perspektivu da imaju toliku platu da im se uglavnom ne isplati ici u Minhen za 2500 eura plate. I to da rade u firmama, ne freelanceri. Ako imas predstavu koliko je to gore, sve sam ti rekao. Makar tu u Bosni ima perspektive bolje nego u mnogim razvijenim drzavama.

Elem, odosmo ga puno u off... Svakako mislim da imamo razlicite poglede. Ja jako dobro i ovdje zivim sto se tice finansijske strane, ali mi se ide zbog boljeg tj. normalnijeg zivota. Ja gledam s te strane. Ne da idem gore da prezivljavam.
Pa normalno kad se radi. O tome i jeste bila prica. i jeste sve jeftinije, i ne samo u Lidlu ili Aldiju, tamo je ekstremno jeftinije. Uostalom nemam se ja sta s tobom raspravljati jeste-nije, ti tvrdis da nije, ja da jeste, ali imaju fino statistike i sve se tu moze vidjeti. Govorim o osnovnim zivotnim namirnicama, garderobi i tehnici.

http://doznajemo.com/2013/04/01/vjerova ... ego-u-bih/

Kafana jeste skuplja i to se racuna u luksuz gore.

A to da kod nas nije tako crno ne mogu da vjerujem da to neko moze napisati. Pa kod nas nezaposlenost najveca u Evropi, halo ba. izadji malo iz Sarajeva. Nije BiH samo Sarajevo. Eno ti tema u Raznim diskusijama u kojoj se pise o ljudima iz Gornjeg Vakufa koji rade na gradjevini za marku po satu. Hej, marka po satu... sve da radi 10 sati to je cener danas. Koliko ljudi radi za par stotina maraka.
I ne mozes ti uzimati sebe i svoju navodnu zaradu uzimati kao primjer za cijelu drzavu. Ako i zaradjujes toliko ti si medju onim rijetkim koji zive ok. S druge strane ljudi sa dobrim standardom su u Njemackoj nesto sasvim normalno. Tu se vracamo na ono da svako ko radi u Njemackoj moze da ima ne Golfa, nego bilo koje auto i iz neke vise klase. Kod nas jedna velika vecina ljudi ako ima za hljeba dobro je.
stakasa

#238 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

ozdrlje_donje wrote:Od 2009. vozim Volva i ne planiram vise nikad mijenjati brend. Zadnji koji sam uzeo imao je nekih problema ali ruku na srce uzeo sam ga jeftinije od ostalih koji su bili na ponudi. Malo sam se izletio love da ga sredim ali sad je k´o "cvoka". Volvo4life :P
O kojem Volvu je rijec? Ja sam razmisljo da kupim V60 sa D4 motorom ali me nije odusevio. D4 je super ali ostatak auta... Mada mi je to najljepsi Volvo.
Ommadawn

#239 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

VW Passat se prodao vise od Volva u Svedskoj zato sto je jeftiniji od Volva. Kvalitet je skoro isti - iako je Volvo u prednosti sto se tice sigurnosti a to mu je uvijek bio cvrst adut. Takodjer, sto se tice udobnosti - ja licno smatram da Volvo prednjaci.

Volvo je meni fantastican auto, uvijek je to bio, pocev od Amazona do ovog najnovijeg. 300-serije i 400-serije necu da ubrajam. Ali bih i njih izabrao prije nego bilo sta od Zastave.

Volvo je tezio ka premiumu i prije, sa modelima 164, 264 i S90 ali nije mogao ubijediti nekog ko je navikao na BMW, Mercedes i Audi. Tesko je da se u tom segmentu plasiras i drzis cvrsto.
romeomoraprezivjeti

#240 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by romeomoraprezivjeti »

Za mene je citroen premium,grijesim li?:-D
stakasa

#241 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:VW Passat se prodao vise od Volva u Svedskoj zato sto je jeftiniji od Volva. Kvalitet je skoro isti - iako je Volvo u prednosti sto se tice sigurnosti a to mu je uvijek bio cvrst adut. Takodjer, sto se tice udobnosti - ja licno smatram da Volvo prednjaci.

Volvo je meni fantastican auto, uvijek je to bio, pocev od Amazona do ovog najnovijeg. 300-serije i 400-serije necu da ubrajam. Ali bih i njih izabrao prije nego bilo sta od Zastave.

Volvo je tezio ka premiumu i prije, sa modelima 164, 264 i S90 ali nije mogao ubijediti nekog ko je navikao na BMW, Mercedes i Audi. Tesko je da se u tom segmentu plasiras i drzis cvrsto.
Ok, jeftiniji ali su ipak prodali vise. To je ujedno i glavni konkurent Volvu. Volvo V70 je komforniji, siri, bogatiji mada Passat (4Motion, sport paket, 188 hp... taj sam vozio) bolje drzi cestu, sportskiji je, bolji mjenjac a i motori do D4. Djele ista rjesenja od Haldexa sto se tice pogona na sva cetri tocka.
5-6 godina star Volvo V70 ili S80 mi se uvjek cini razdrndaniji od 5-6 godina starog Passata, Audija... Preteski su
goran16v

#242 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Ommadawn wrote: Volvo je tezio ka premiumu i prije, sa modelima 164, 264 i S90 ali nije mogao ubijediti nekog ko je navikao na BMW, Mercedes i Audi. Tesko je da se u tom segmentu plasiras i drzis cvrsto.
Kad smo vec kod stare noimenklature, prva cifra je oznacavala seriju, druga cifra je oznacavala broj cilindara, treca cifra broj vrata. 164, 264 su bile serije 100 i 200 sa motorom sa 6 cilindara i 4 vrata. Najucestaliiji je bio naravno limuzina 244, zatim 245 karavan (5 vrata), dok su manje ucestali bili kupeji 242, ali apsolutni hit bio kupe sestak 262.
stakasa

#243 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

Sodom1 wrote:
friskyoreo wrote:Udjoh da procitam koju o Volvu, jer su mi se vazda svidjali, napaceni narod opet o skodi, passatima... cccc :run:
I ja se samo cudim kako im se samo da
Volvo vs konkurencija, nema nista sporno
stakasa

#244 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

goran16v wrote:
Ommadawn wrote: Volvo je tezio ka premiumu i prije, sa modelima 164, 264 i S90 ali nije mogao ubijediti nekog ko je navikao na BMW, Mercedes i Audi. Tesko je da se u tom segmentu plasiras i drzis cvrsto.
Kad smo vec kod stare noimenklature, prva cifra je oznacavala seriju, druga cifra je oznacavala broj cilindara, treca cifra broj vrata. 164, 264 su bile serije 100 i 200 sa motorom sa 6 cilindara i 4 vrata. Najucestaliiji je bio naravno limuzina 244, zatim 245 karavan (5 vrata), dok su manje ucestali bili kupeji 242, ali apsolutni hit bio kupe sestak 262.
Serija 2 je najkvalitetniji Volvo. Nepoderivo
goran16v

#245 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Serije 100, 200, 700 i 900, poslije toga dolazi FWD, tudje tehnologije i nema vise pravog Volva.
stakasa

#246 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

goran16v wrote:Serije 100, 200, 700 i 900, poslije toga dolazi FWD, tudje tehnologije i nema vise pravog Volva.
SUV i V70 su se nosili do 2004. Tih godina se je i V40 izbiriko. V40 2.oT fas II je bilo pristojno auto, u jednom momentu ajprodavanije u Svedskoj
hostapler

#247 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by hostapler »

Meni se na Volvu ne sviđa unutrasnjost. Uspjeli su biti dosadniji od Svaba,sto je tesko postici :D
goran16v

#248 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

vettel wrote:dobro to za premium sam preletio malo,,, a hebi ga zadnji pravi volvo je serija 900 (1992-1998) i to su beton auta. o kvalitetu volva a pogotovo sigurnosti ne treba trositi rijeci. nije ni volvo kao sto je nekad bio, a i dan danas je dobro vozilo. (kao i bivsi saab)
Ok, ali treba razlikovati da su aktivna i pasivna sigurnost "nadgradnja" koju prakticno mozes kupiti i nasarafiti na bilo koju osnovu, a da ta neka gruba osnova, platforma, mehanika i motori otprilike odredjuju osnovne vozne karakteristike i udobnost.
ozdrlje_donje

#249 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ozdrlje_donje »

vettel wrote:
hostapler wrote:Meni se na Volvu ne sviđa unutrasnjost. Uspjeli su biti dosadniji od Svaba,sto je tesko postici :D
extreme level :D prejednostavno
Meni se bas taj svedski minimalizam u Volvu i svidja. Bes naguravanja bespotrebnih stvari i tako je sve dobro uskladjeno.
ozdrlje_donje

#250 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ozdrlje_donje »

stakasa wrote:
ozdrlje_donje wrote:Od 2009. vozim Volva i ne planiram vise nikad mijenjati brend. Zadnji koji sam uzeo imao je nekih problema ali ruku na srce uzeo sam ga jeftinije od ostalih koji su bili na ponudi. Malo sam se izletio love da ga sredim ali sad je k´o "cvoka". Volvo4life :P
O kojem Volvu je rijec? Ja sam razmisljo da kupim V60 sa D4 motorom ali me nije odusevio. D4 je super ali ostatak auta... Mada mi je to najljepsi Volvo.
V60 D3 Summum i prezadovoljan sam. Dovoljno snazan i udoban je za voznju.
Post Reply