madner wrote:Zapravo je granatiranje i snajperisanje Sarajeva tvoja nova teza, koja je postavljenja naknadno. No pikam pokusaj, pravio si se da je starije pa ako prodje prodje.
Granatiranje i snajperisanje je toliko očigledno da ga nisam ni spominjao prvi put. Mislim ono, zbog čega bi Sarajlije bile najviše ljute ako ne zbog granatiranja i snajperisanja Sarajeva
Ali nebitno. Eto rekao sam kasnije i dodao na argument. Time sam ga ojačao i zadao šah mat.
madner wrote:Da se podsjetimo, tvoja teza je da ratni zlocini i genocide nisu bili neophondi za ostvarivanje plana.
ORGANIZOVANI ratni zločini. Etnička čišćenja i genocid. Pojedinačnih, neorganizovanih zločina ima u svakom ratu na svim stranama i čim je rat možeš računati na njih.
madner wrote:Dok je moja teza da se samo kroz iste moglo ostvariti odvajanje naroda u postratnom periodu i da je time sastavni i kljucni dio tog plana. Upravo zato su vecina zlocina planirani i izvedeni odozgo.
Niko ne spori da su genocid i etnička čišćenja još više razdvojili narode nego što bi bili razdvojeni da nije bilo genocida i etničkih čišćenja. Ali barem što se tiče Sarajeva tu su veću ulogu igrali granatiranje i snajperisanje grada i posebno naredba da se seli. Do toga bi došlo i da nije bilo genocida i to je sasvim sigurno. Isto kao što je sigurno da bi određeni dio Bošnjaka prešao da živi u Federaciju i da nije bilo genocida i etničkih čišćenja. Možemo nagađati o kojem broju bi se radilo ali mislim da taj broj nikako ne bi bio ispod 100 hiljada. U svakom slučaju, početna prednost (duplo više Srba) bi se sigurno povećala tako da nije bilo potrebe da vodstvo RS-a organizuje genocid i etnička čišćenja. Time su samo naštetili svom narodu.
Ali početna priča (prije tebe) je bila da li je moguća etnoteritorijalizacija bez genocida i etničkih čišćenja. Čak i ovakva entietska linija bi postigla taj cilj ali ona se nesumljivo mogla povući i bolje. Recimo umjesto područja Grmeča, Sanice i Ključa, Federacija je mogla dobiti onaj dio sjeverno od Sanskog Mosta uključujući Kozarac i gradove Prijedor i Bosanski Novi te još pride Vlasenicu i Rogaticu (jer Grmeč je veliko područje pa bi ostalo da se nadoknadi). Da se to desilo, od onih brojki koliko je koga bilo prije rata na području RS-a, morali bi oduzeti cca 54.000 Bošnjaka, 22.000 Srba i 6.000 Hrvata. Pa bi imali 387 hiljada Bošnjaka i 848 hiljada Srba. Umjesto 441 hiljada Bošnjaka i 870 hiljada Srba koliko je bilo po Daytonskoj liniji.