Talasi referenduma

Post Reply
Mister Yes

#226 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

madner wrote: Pa HDZ nije miljenik te klijente. Da li me kontas, pojma nemas o cemu pricas, sto si upravo dokazao. Svaka cast, ovako samoubistvo u dva paragrafa nisam odavno video.

Gledano i u procentima to je vise od nasih ratova.
Sada vise nisu u stanju pratiti ni sopstvenu teoriju :D
Ne znam sta je veca provala, prvo samoubistvo ili ova nemogucnost pracenja sopstvene linije argumentacije. :D
Da zaključimo. Tvoj je stav da BH Srbi i Hrvati sve zločine pojedinca iz ArmijeBiH prepisuju samo pojedincima i već su oprostili Bošnjacima kao narodu.

Tvoj drugi stav je da su NJemci i Francuzi imali više razloga za međusobnu mržnju nego narodi u BiH.

Aferim majstore. :thumbup:
seln

#227 Re: Talasi referenduma

Post by seln »

Mister Yes wrote:
madner wrote: Pa HDZ nije miljenik te klijente. Da li me kontas, pojma nemas o cemu pricas, sto si upravo dokazao. Svaka cast, ovako samoubistvo u dva paragrafa nisam odavno video.

Ne znam sta je veca provala, prvo samoubistvo ili ova nemogucnost pracenja sopstvene linije argumentacije. :D
Da zaključimo. Tvoj je stav da BH Srbi i Hrvati sve zločine pojedinca iz ArmijeBiH prepisuju samo pojedincima i već su oprostili Bošnjacima kao narodu.

Tvoj drugi stav je da su NJemci i Francuzi imali više razloga za međusobnu mržnju nego narodi u BiH.

Je li tebi pokojni Risto Djogo Jezerski neki rod? :zzzz:
Mister Yes

#228 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

seln wrote:Da nije bilo genocida, ne bi bilo ni migracija. Bas bi sarajevski srbin napustio Marindvor i otisao u Kalinovnik...
Sve i da nije bilo genocida bilo bi granatiranja Sarajeva i snajperisanja Sarajeva. Bilo bi i pojedinačnih zločina ludaka poput Cace ili Batka. Bilo bi medijskog podgrijavanja tipa "bacaju srpsku nejač lavovima". Bili bi više nego dovoljno razloga da se Sarajevski Srbin i dalje boji osvete ili šikaniranja i ode u Brčko ili Zvornik ili Beograd. Ako ti nisi dovoljno inteligentan da to razumiješ onda mi te je stvarno žao. Na tvom vlastitom forumu. :sad:
seln

#229 Re: Talasi referenduma

Post by seln »

Mister Yes wrote:
seln wrote:Da nije bilo genocida, ne bi bilo ni migracija. Bas bi sarajevski srbin napustio Marindvor i otisao u Kalinovnik...
Sve i da nije bilo genocida bilo bi granatiranja Sarajeva i snajperisanja Sarajeva. Bilo bi i pojedinačnih zločina ludaka poput Cace ili Batka. Bilo bi medijskog podgrijavanja tipa "bacaju srpsku nejač lavovima". Bili bi više nego dovoljno razloga da se Sarajevski Srbin i dalje boji osvete ili šikaniranja i ode u Brčko ili Zvornik ili Beograd. Ako ti nisi dovoljno inteligentan da to razumiješ onda mi te je stvarno žao. Na tvom vlastitom forumu. :sad:
Ti samo mozes zaliti samog sebe, trostruki majstore forumanja i pobednice trolanja.
Misli li da bi podrinjski Bosnjaci, goloruki kakvi su bili, uopste pruzili otpor da nije bilo zlocina?
Tvoji su mogli uzeti Bosnu bez ispaljenog metka, jer na drugoj strani je uglavnom bio goloruk protivnik.
Ali malo klanja, malo klanja, malo silovanja...bela tehnika i tako to....pa je ostalo "bori se ili budi zaklan".
Mister Yes

#230 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

seln wrote:Ti samo mozes zaliti samog sebe, trostruki majstore forumanja i pobednice trolanja.
Misli li da bi podrinjski Bosnjaci, goloruki kakvi su bili, uopste pruzili otpor da nije bilo zlocina?
Tvoji su mogli uzeti Bosnu bez ispaljenog metka, jer na drugoj strani je uglavnom bio goloruk protivnik.
Ali malo klanja, malo klanja, malo silovanja...bela tehnika i tako to....pa je ostalo "bori se ili budi zaklan".
:? Niti ima veze sa onim što smo pričali niti ima veze sa bilo čim. Jadan pokušaj da skreneš temu a i to potpuno besmisleno. Baš mi te je žao :sad:
madner

#231 Re: Talasi referenduma

Post by madner »

Mister Yes wrote:

Zakljucivanje ti ide jos losije nego pokusaji argumentacije.

Sto je zapravo cudno, argumentacija je ocajna.

Pripadnost oruzanim snagama nije diskvalifikacija za medjuljudske odnose, a jedini stigmatizirani narod u BiH su Srbi. No svako nosi svoj krst.

To je cinjenica, kada tri generacije budu ucile o neprijatelju koji se nasljedjuje a svaka generacija bude imala rat i okupaciju od druge strane, onda mozemo poceti pricati o istom intenzitetu. Sto se tice samih sukoba, % gore od WWI i Njemacko Francuskog klofanja ne ide.
daddy-kool

#232 Re: Talasi referenduma

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
Pa zato što sam i ja pričao o drugom svjetskom ratu i rekao sam da su kod nas početkom devedesetih ostala živa sjećanja (mržnja) iz drugog svjetskog rata jer (za razliku od njemaca i francuza) ovdje su vršena etnička čišćenja i genocidi u drugom svjetskom ratu. ...

Naš zadnji rat je samim ti već imao plodno tlo mržnje sve i da nije bilo etničkog čišćenja i genocida.
Znači zločine pravdaš istorijom?
Mister Yes

#233 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

madner wrote:a jedini stigmatizirani narod u BiH su Srbi.
Ako gledamo globalno da. Ali u RS-u su najviše stigmatizirani Bošnjaci. Baš kao i na području koje je bilo pod kontrolom HVO-a. Prosječan Srbin iz RS-a ne vjeruje da su Srbi počinili genocid ni etnička čišćenja. Misle da je u Srebrenici ubijeno 2 hiljada Bošnjaka a i to uglavnom u borbi dok su prelazili na slobodnu teritoriju. Misle da je Tuzlanska kapija iscenirana baš kao i Markale. Ne vjeruje ni sudu u Hagu i sve to smatraju zavjerom protiv Srba. Po njihovom mišljenju najviše zločina su činili Bošnjaci u BiH i Hrvati u Hrvatskoj. I tako, đaba Bošnjacima što nisu činili organizovane zločine kada su srpski mediji svakako ubijedili Srbe da jesu.
Mister Yes

#234 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
Pa zato što sam i ja pričao o drugom svjetskom ratu i rekao sam da su kod nas početkom devedesetih ostala živa sjećanja (mržnja) iz drugog svjetskog rata jer (za razliku od njemaca i francuza) ovdje su vršena etnička čišćenja i genocidi u drugom svjetskom ratu. ...

Naš zadnji rat je samim ti već imao plodno tlo mržnje sve i da nije bilo etničkog čišćenja i genocida.
Objašnjavam istorijom. Pravdati zločine ne može niko normalan.
madner

#235 Re: Talasi referenduma

Post by madner »

Tsk, opet ista greska. Trazis logiku, koja se zasniva na cinjecama. Svo supljiranje mister suplje teorije se svodi na sljedecu formula:
1. Zelim propagirati ideju X
2. Nabacaj nebuloze koje medjusobno nisu previse povezane.
3. Stavi ideju X kao zakljucak.
4. Pravi se da si zapravo mislio nesto drugo, jer pojma nemas o materiji. Preskoci neugodnu dionicu ako mozes.
5. Ponavljaj dok mozes.
6. Pritaji se dan dva.
7. Ponovi procedure.

Ono sto je ocigledno jeste da covjek zaista ne vlada ni prostim cinjenicama, niti da mu smeta argumentaciji kada se ukaze na vrlo jasne i ocite propuste. Ovo je znak da je svjestan svog neznanja, ali da mu je jako bitno propagirati svoju ideju.

Supljak zvani Dimna zavjesa.
daddy-kool

#236 Re: Talasi referenduma

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote:
Zločini su se desili, jer eto istorija je takva kakva je, ali pošto je to prošlost ne može se mijenjati, nego samo prihvatiti. Zločini su po tome bili neminovnost.

Ne ide. Ljudi imaju sposobnost slobodnog odlučivanja, a kada se odluče (privole, ubijede, natjeraju) na zločine, postaju i sami zločinci i dio (u našem slučaju) smišljenog zločinačkog poduhvata.
madner

#237 Re: Talasi referenduma

Post by madner »

Mister Yes wrote:
Ako gledamo globalno da. Ali u RS-u su najviše stigmatizirani Bošnjaci. Baš kao i na području koje je bilo pod kontrolom HVO-a. Prosječan Srbin iz RS-a ne vjeruje da su Srbi počinili genocid ni etnička čišćenja. Misle da je u Srebrenici ubijeno 2 hiljada Bošnjaka a i to uglavnom u borbi dok su prelazili na slobodnu teritoriju. Misle da je Tuzlanska kapija iscenirana baš kao i Markale. Ne vjeruje ni sudu u Hagu i sve to smatraju zavjerom protiv Srba. Po njihovom mišljenju najviše zločina su činili Bošnjaci u BiH i Hrvati u Hrvatskoj. I tako, đaba Bošnjacima što nisu činili organizovane zločine kada su srpski mediji svakako ubijedili Srbe da jesu.
Pa ti ne znas ni sta znaci ta recenica koju sam napisao a ne pobijes argument.
Mogao si pocet pricu a cjeni goriva nakon uvoda, imala bi jednaku tezinu.
Danguba

#238 Re: Talasi referenduma

Post by Danguba »

Mister Yes wrote:
Koji si ti da ne kazem sta.
Kako ti znas kako razmisljaju Srbi? Hiljade Srba je ucestvovalo ili bili svjedoci u masovnim zlocinima. Reci da se to nije desilo je negiranje zlocina a ne medijska propaganda.
madner

#239 Re: Talasi referenduma

Post by madner »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote:
Zločini su se desili, jer eto istorija je takva kakva je, ali pošto je to prošlost ne može se mijenjati, nego samo prihvatiti. Zločini su po tome bili neminovnost.

Ne ide. Ljudi imaju sposobnost slobodnog odlučivanja, a kada se odluče (privole, ubijede, natjeraju) na zločine, postaju i sami zločinci i dio (u našem slučaju) smišljenog zločinačkog poduhvata.
Historijski, meni se cini da su Srbi bili vise u partizanima nego kod Drzanih. Tako da i ta linija pada u vodu. :roll:
Mister Yes

#240 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote:

Ne ide. Ljudi imaju sposobnost slobodnog odlučivanja, a kada se odluče (privole, ubijede, natjeraju) na zločine, postaju i sami zločinci i dio (u našem slučaju) smišljnog zločinačkog poduhvata.
zločini jesu neminovnost u svakom ratu. Ljudi nisu savršeni a u svakoj grupaciji postoje i oni koji su mentalno bolesni. U uslovima rata takvi dolaze do izražaja jer velike su šanse da će doći u posjed oružja ali i prilike koju u miru ne bi imali. Kada se takvima dodaju i oni željni osvete dobiješ još više potencijalnih zločinaca. Početkom devedesetih smo uz sve to imali i organizovane zločine od strane vodstva RS-a i vodstva HB ali sve i da nismo bilo bi pojedinačnih zločina. Uostalom pojedinačnih je bilo i od strane Bošnjaka iako nisu organizovani. Samim tim bilo bi ih i od strane Srba i Hrvata jer nisu oni ništa bolji od Bošnjaka. Budala ima svuda.
Mister Yes

#241 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

madner wrote: Pa ti ne znas ni sta znaci ta recenica koju sam napisao a ne pobijes argument.
:lol: E eto nek ti znaš. Kako te divno gledati kako se koprcaš. Gdje ćeš na me dobri čovječe :lol:
Mister Yes

#242 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

Danguba wrote: Koji si ti da ne kazem sta.
Kako ti znas kako razmisljaju Srbi?
Tako što vidim za koga glasaju i šta priča taj za koga glasaju.
Danguba wrote: Hiljade Srba je ucestvovalo ili bili svjedoci u masovnim zlocinima. Reci da se to nije desilo je negiranje zlocina a ne medijska propaganda.
U BiH živi 1,2 miliona Srba. Sve i da je par hiljada učestvovalo u zločinu to je opet 0,2% svih Srba koji žive u BiH. Oni koji nisu učestvovali ne mogu biti sigurni a za sve ostalo tu su mediji.
Danguba

#243 Re: Talasi referenduma

Post by Danguba »

Mister Yes wrote:
Danguba wrote: Koji si ti da ne kazem sta.
Kako ti znas kako razmisljaju Srbi?
Tako što vidim za koga glasaju i šta priča taj za koga glasaju.
Danguba wrote: Hiljade Srba je ucestvovalo ili bili svjedoci u masovnim zlocinima. Reci da se to nije desilo je negiranje zlocina a ne medijska propaganda.
U BiH živi 1,2 miliona Srba. Sve i da je par hiljada učestvovalo u zločinu to je opet 0,2% svih Srba koji žive u BiH. Oni koji nisu učestvovali ne mogu biti sigurni a za sve ostalo tu su mediji.

ne prosipaj se vise zivota ti.
Mister Yes

#244 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

Danguba wrote: ne prosipaj se vise zivota ti.
Pa koliko je Srba po tvojoj procjeni učestvovalo u zločinima u BiH? :D

Pet hiljada? Deset hiljada? Evo da je 10 hiljada to je opet 0,8% svih BH Srba. Nemoj mi reći da je 100 hiljada Srba učestvovalo u zločinima? :shock: 100 hiljada Srba ubijalo 30 hiljada Bošnjačkih civila (od čega je bar pola poginulo od granata)? Šokantna razmišljanja.
madner

#245 Re: Talasi referenduma

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote: Pa ti ne znas ni sta znaci ta recenica koju sam napisao a ne pobijes argument.
:lol: E eto nek ti znaš. Kako te divno gledati kako se koprcaš. Gdje ćeš na me dobri čovječe :lol:
Naravno da znam.

Kao dokaz da pojma nemas sta govoris, sta znaci za tebe da je neki narod stigmatiziran? :D
Mister Yes

#246 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

madner wrote:
Mister Yes wrote:
Naravno da znam.

Kao dokaz da pojma nemas sta govoris, sta znaci za tebe da je neki narod stigmatiziran? :D
Ama đaba se koprcaš i pokušavaš promjeniti temu. :lol: Standardni fol. Kada izgubiš u raspravi otvaraj nove rasprave tobože vezane za originalnu temu :lol:

Podsjetimo se, tvoja originalna pozicija je bila "da nije bilo genocida Srbi ne bi napuštali Sarajevo". Jasno ti je objašnjeno da bi i bez genocida bilo granatiranja i snajperisanja Sarajeva, pojedinačnih zločina i medijske propagande. Đaba se koprcaš. Prvo priznaj poraz u toj raspravi pa možemo preći na sljedeću. :D
madner

#247 Re: Talasi referenduma

Post by madner »

Zapravo je granatiranje i snajperisanje Sarajeva tvoja nova teza, koja je postavljenja naknadno. No pikam pokusaj, pravio si se da je starije pa ako prodje prodje.

Da se podsjetimo, tvoja teza je da ratni zlocini i genocide nisu bili neophondi za ostvarivanje plana. Dok je moja teza da se samo kroz iste moglo ostvariti odvajanje naroda u postratnom periodu i da je time sastavni i kljucni dio tog plana. Upravo zato su vecina zlocina planirani i izvedeni odozgo.

Sada nastavi sa pricom o cijeni goriva i pravi se da znas sta znaci tebi teski i slozeni pojmovi.
Mister Yes

#248 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

madner wrote:Zapravo je granatiranje i snajperisanje Sarajeva tvoja nova teza, koja je postavljenja naknadno. No pikam pokusaj, pravio si se da je starije pa ako prodje prodje.
Granatiranje i snajperisanje je toliko očigledno da ga nisam ni spominjao prvi put. Mislim ono, zbog čega bi Sarajlije bile najviše ljute ako ne zbog granatiranja i snajperisanja Sarajeva :roll:

Ali nebitno. Eto rekao sam kasnije i dodao na argument. Time sam ga ojačao i zadao šah mat.
madner wrote:Da se podsjetimo, tvoja teza je da ratni zlocini i genocide nisu bili neophondi za ostvarivanje plana.

ORGANIZOVANI ratni zločini. Etnička čišćenja i genocid. Pojedinačnih, neorganizovanih zločina ima u svakom ratu na svim stranama i čim je rat možeš računati na njih.
madner wrote:Dok je moja teza da se samo kroz iste moglo ostvariti odvajanje naroda u postratnom periodu i da je time sastavni i kljucni dio tog plana. Upravo zato su vecina zlocina planirani i izvedeni odozgo.
Niko ne spori da su genocid i etnička čišćenja još više razdvojili narode nego što bi bili razdvojeni da nije bilo genocida i etničkih čišćenja. Ali barem što se tiče Sarajeva tu su veću ulogu igrali granatiranje i snajperisanje grada i posebno naredba da se seli. Do toga bi došlo i da nije bilo genocida i to je sasvim sigurno. Isto kao što je sigurno da bi određeni dio Bošnjaka prešao da živi u Federaciju i da nije bilo genocida i etničkih čišćenja. Možemo nagađati o kojem broju bi se radilo ali mislim da taj broj nikako ne bi bio ispod 100 hiljada. U svakom slučaju, početna prednost (duplo više Srba) bi se sigurno povećala tako da nije bilo potrebe da vodstvo RS-a organizuje genocid i etnička čišćenja. Time su samo naštetili svom narodu.

Ali početna priča (prije tebe) je bila da li je moguća etnoteritorijalizacija bez genocida i etničkih čišćenja. Čak i ovakva entietska linija bi postigla taj cilj ali ona se nesumljivo mogla povući i bolje. Recimo umjesto područja Grmeča, Sanice i Ključa, Federacija je mogla dobiti onaj dio sjeverno od Sanskog Mosta uključujući Kozarac i gradove Prijedor i Bosanski Novi te još pride Vlasenicu i Rogaticu (jer Grmeč je veliko područje pa bi ostalo da se nadoknadi). Da se to desilo, od onih brojki koliko je koga bilo prije rata na području RS-a, morali bi oduzeti cca 54.000 Bošnjaka, 22.000 Srba i 6.000 Hrvata. Pa bi imali 387 hiljada Bošnjaka i 848 hiljada Srba. Umjesto 441 hiljada Bošnjaka i 870 hiljada Srba koliko je bilo po Daytonskoj liniji.
Skijaš

#249 Re: Talasi referenduma

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:početna priča (prije tebe) je bila da li je moguća etnoteritorijalizacija bez genocida i etničkih čišćenja. Čak i ovakva entietska linija bi postigla taj cilj ali ona se nesumljivo mogla povući i bolje.
Nema bolje i gore među rješenjima koja su sva katastrofalna, A podjela BiH po etničkoj liniji je katastrofa i zato je dobro da se odustalo od takvog koncepta te da se umjesto toga ide ka transformaciji oba entiteta u multietničke sredine. Nema načina da se podijeli BiH a da se ne zavali masu ljudi, ti bi samo u srednjoj Bosni prekrižio 100.000 duša kao da se o kamenju radi.
Mister Yes

#250 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Nema bolje i gore među rješenjima koja su sva katastrofalna
Gluposti. Naravno da ima. Doktor odsječe bolesnu ruku/nogu da bi spasio život pacijenta. Bolesnog konja ubiješ da bi ga spasio patnje. Baci se i nuklearna bomba na Japan da bi se zaustavio rat koji bi odnjeo još više života nego nuklearna bomba. Vojskovođe odkada je svijeta i vijeka žrtvuju određene trupe kako bi dobili bitku.

Uvijek može gore i nekada je potrebno presjeći i popiti gorku pilulu kako bi u budućnosti bilo bolje. Jedna linija je nacrtana i prva je te vrste u povijesti ove zemlje. Još jedna da se nacrta i mirna Bosna. Za vijeke vijekova. Daće Bog ako Bog da.
Post Reply