Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Bluemore

#226 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Bluemore »

svako_dobro_bih wrote:Cestitam! Ocigledno je da je vec negdje moguce zamjeniti. Meni samo nije jasno kako to nije na drzavnom nivou :-) pomislio bi covjek da nije rijec o Njemackoj
ne znam sto te to cudi, dosta toga je razlicito po pokrajinama, De bas nije centralizovana, za razliku od FRA
twingi

#227 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by twingi »

NedzadHamm wrote:Ja ne znam sta je s tim Bayernom ali kod nas to punom parom ide. Konkretno ja sam u proceduri. Predao zahtjev, sliku i uplatio 42,60 eura. Ovo vrijedi za Westfaliju. Cak ne trazi ni prijevod niti prijavu, kazu mi to sve imamo u racunaru. Dvije do tri sedmice se ceka.
zivim od prosle godine u Njemcako u blizini Düsseldorfa. I ja vc duze vremena pokusavam da saznam da li su proznate vozacke. Sve dok jucer nisam naletio na pravu adresu.
Posto zivim u Kreis Neuss, zvao sam svoj nadlezni Straßenverkehrsamt. Tu sam dobio infirmaciju da jos nisu poceli sa zamjenom bh vozackih dozvola ida cekaju da zvanicno stupi zakon na snagu.(ocekuju kraj septembra i pocetak novembra). Rekli su mi da mi mogu moju bosansku vozacku dozvolu produziti na godinu dana, samo da uplatim 25eura (valda se dobije neka potvrda od njih).

Onda sam vidio da je nedzadHamm uspio da zamjeni. ja odmah nazovem straßenverkehrsamt u Hammu i pitam moze li se vozack zamijeniti. Gospodin mi odgovorio da se dozvola moze zamijeniti.
Nazovem drugi Straßenverkehrsamt u Krefeldu isto mi zena kaze. Samo pasos da ponesem,nije prijavu ni trzilai 35eura
Nazovem onda treci Straßenverkehrsamt u Kreiswesel grad Moers. Zena mi isto kaze da se vozacka moze zamijeniti.(Trazila je Aufenthaltstitel)

Htio sam sutra da pokusam da odem Krefeld da tu zamjenim.
Pitanje za Nedzadhamm ili nekog ko je vec zamjenio,da li su ti trazili adreu stanovanja i jesi li morao neki obrazac popuniti gdje se trazi adresa stanovanja?
toliko od mene

pozzz
zodi36

#228 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

Kad cemo kafu piti u neussu?Ja sam u dusseldorfu,sto nisi ovdje zvao,ako ti iko moze znati onda ovdje zovi
twingi

#229 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by twingi »

zodi36 wrote:Kad cemo kafu piti u neussu?Ja sam u dusseldorfu,sto nisi ovdje zvao,ako ti iko moze znati onda ovdje zovi
Nisam mogao broj od Düsseldorfa da nadjem,
Evo njihove stranice http://www.duesseldorf.de/kfz/fuehrerschein/. Ako uspijes broj naci posalji mi, ja cu nazvati.
zodi36

#230 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by zodi36 »

twingi wrote:
zodi36 wrote:Kad cemo kafu piti u neussu?Ja sam u dusseldorfu,sto nisi ovdje zvao,ako ti iko moze znati onda ovdje zovi
Nisam mogao broj od Düsseldorfa da nadjem,
Evo njihove stranice http://www.duesseldorf.de/kfz/fuehrerschein/. Ako uspijes broj naci posalji mi, ja cu nazvati.
vrati forum stranicu-dvije nazad neko je stavio broj koji pocinje sa 0211.to je pozivni dusseldorfa
galamdzinica

#231 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by galamdzinica »

Update za Bavarsku: nakon što sam prije dva dana vidjela da je drugarica u Offenbachu predala papire za prepis vozačke, nazvala sam u Minhenu i rekla da stvarno nema smisla da mi jedini čekamo kad je u drugim državama već moguće. Gospođa s kojom sam razgovarala mi je rekla da ako je stvarno tako, mora i Bavarska početi sa tim i da nazovem šefa. Zvala sam ga jutros, međutim izgleda da tamo niko ne radi, jer ih je nemoguće dobiti.

Drugarica mi je takođe poslala mailove iz Frankfurta i Bundesverkehrsamta. U Frankfurtu je prepis moguć već od 1.6., dok joj je Bundesverkehrsamt rekao da su oni proslijedili informaciju na države dalje, ali kako će one to implementirati više ne ovisi o njima. Znači da je to već gotova stvar, samo su Bavarci lijenčine.

Sad sam im poslala mail i poslije ću ih opet pokušati nazvati, ali moram reći da mi je jučerašnji razgovor dao nadu. Valjda je i njima dosadilo stalno odgovarati na pitanja ljutitih Bosanaca i Hercegovaca. Kad saznam kakve nove informacije, javljam.
Eek-A-Mouse

#232 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Eek-A-Mouse »

Budel tako imas od mene pola prepisa :D
thebozz

#233 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by thebozz »

galamdzinica wrote:Update za Bavarsku: nakon što sam prije dva dana vidjela da je drugarica u Offenbachu predala papire za prepis vozačke, nazvala sam u Minhenu i rekla da stvarno nema smisla da mi jedini čekamo kad je u drugim državama već moguće. Gospođa s kojom sam razgovarala mi je rekla da ako je stvarno tako, mora i Bavarska početi sa tim i da nazovem šefa. Zvala sam ga jutros, međutim izgleda da tamo niko ne radi, jer ih je nemoguće dobiti.

Drugarica mi je takođe poslala mailove iz Frankfurta i Bundesverkehrsamta. U Frankfurtu je prepis moguć već od 1.6., dok joj je Bundesverkehrsamt rekao da su oni proslijedili informaciju na države dalje, ali kako će one to implementirati više ne ovisi o njima. Znači da je to već gotova stvar, samo su Bavarci lijenčine.

Sad sam im poslala mail i poslije ću ih opet pokušati nazvati, ali moram reći da mi je jučerašnji razgovor dao nadu. Valjda je i njima dosadilo stalno odgovarati na pitanja ljutitih Bosanaca i Hercegovaca. Kad saznam kakve nove informacije, javljam.
Jesi li zvala, ja sam se htjeo prijaviti sljedeće sedmice u BW kod prijatelja i tu predat.
Glas dijaspore

#234 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Glas dijaspore »

thebozz wrote:
galamdzinica wrote:Update za Bavarsku: nakon što sam prije dva dana vidjela da je drugarica u Offenbachu predala papire za prepis vozačke, nazvala sam u Minhenu i rekla da stvarno nema smisla da mi jedini čekamo kad je u drugim državama već moguće. Gospođa s kojom sam razgovarala mi je rekla da ako je stvarno tako, mora i Bavarska početi sa tim i da nazovem šefa. Zvala sam ga jutros, međutim izgleda da tamo niko ne radi, jer ih je nemoguće dobiti.

Jesi li zvala, ja sam se htjeo prijaviti sljedeće sedmice u BW kod prijatelja i tu predat.
Jaro pokajaces se, ja zivim u heilbronnu, danas biou u rathausz i nema nista od prevoda do daljnjeg, zakon im je poznat ali jos nije stupio na snagu,prema tome ovdje ima dosta supaka koji loze dijasporce iz ljubomore
thebozz

#235 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by thebozz »

Glas dijaspore wrote:
thebozz wrote:

Jaro pokajaces se, ja zivim u heilbronnu, danas biou u rathausz i nema nista od prevoda do daljnjeg, zakon im je poznat ali jos nije stupio na snagu,prema tome ovdje ima dosta supaka koji loze dijasporce iz ljubomore
Ja sam i zvao i cuo se sa Karlsruhom, nije šuplja može se, samo se tamo moraš prijaviti, samo da se ne zenem predam a ovdje pončnu.
galamdzinica

#236 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by galamdzinica »

Nažalost ne mogu da ih dobijem, ili se niko ne javlja ili prebacuju odgovornost na druge tako da trenutno imam jedno 6-7 različitih brojeva, a nikakav konkretan odgovor. Ne mogu baš ni na poslu po cijeli dan da pokušavam :(
Probat ću ih sad opet dobiti, u međuvremenu sam poslala mail pa da vidimo šta će odgovoriti.
thebozz

#237 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by thebozz »

galamdzinica wrote:Nažalost ne mogu da ih dobijem, ili se niko ne javlja ili prebacuju odgovornost na druge tako da trenutno imam jedno 6-7 različitih brojeva, a nikakav konkretan odgovor. Ne mogu baš ni na poslu po cijeli dan da pokušavam :(
Probat ću ih sad opet dobiti, u međuvremenu sam poslala mail pa da vidimo šta će odgovoriti.
Ma neće ti ni odgovoriti na mail, to je od ovih iz Minhena previše za očekivati. Uvijek gužva kada odeš na razgovor, čeka se i do tri sata. Takvi su Bavarci dok su npr. ovi iz Karlsruha odmah mi isti dan odgovorili i veoma ljubazni.
:run: :run: :run: :run:
Javi ako si šta saznala jer ću svoj slobodan dan sljedeće sedmice izkoristi u svrhe prijave i prepisa vozačke.
svako_dobro_bih

#238 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by svako_dobro_bih »

Pa meni su odg na email za 1 dan ali odgovor nije mogao biti formalniji :D poslao sam na: fuehrerscheine at lra-m.bayern.de
djugum

#239 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by djugum »

Evo da ja jos jednom potvrdim u BW/Stuttgart je moguce predati za zamjenu vozacke bez problema.

Meni su trazili:
- biometrijsku sliku
-test vida
-bosansku vozacku sa prevodom (prevod sam uradio u ADAC)
-prvu prijavu boravka
-pasos
-35,00 eura

rekli mi da za 3 sedmice dodjem po njemacku vozacku.
Predaje se u Führerscheinstelle u Feuerbach/Stuttgart, br. tel 21698198

Sto se tice bayerna, oni vazda nesto zanovjetaju ali predpostavljam da ce se i tu ubrzo poceti implementirati.
Glas dijaspore

#240 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Glas dijaspore »

Nije svugdje ni u bw, konkretno u heilbronnu nije jos uvjek pocelo iako im je zakon poznat, naravno upoznali su se nakon sto je stotine bosanaca pitalo za prevod hehe
thebozz

#241 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by thebozz »

Obavijest za Minhen ja sam danas zvao i pricao sa njima, receno mi je da postoji samo Absichtserklärung i kako izgleda oni to nece koristiti dok se ne potpise pravi ugovor. Znaci cekanje.
galamdzinica

#242 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by galamdzinica »

Znači, prijava boravka u Stuttgart :D

p.s. Meni ništa nisu odgovorili, a dobiti ih je misao imenica. Hvala thebozz :thumbup:
OptimusPrime

#243 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by OptimusPrime »

evo kako je je to u BW-u stupilo na snagu:

Es ist vorgesehen, Bosnien-Herzegowina bezüglich der Fahrerlaubnisklassen A1, A und B in die Anlage 11 zur FeV aufzunehmen. Laut Auskunft des Bundesministeriums für Verkehr und digitale Infrastruktur sind die inhaltlichen Abstimmungen bereits erfolgt, jedoch zieht sich das formale Verfahren – nicht zuletzt durch die zahlreichen Übersetzungsformalitäten mit den drei Amtssprachen in Bosnien-Herzegowina – leider noch hin. Ein genaues Datum für das Inkrafttreten des Gegenseitigkeitsabkommens kann auch vom Auswärtigen Amt derzeit nicht genannt werden.

Zur Vermeidung unbilliger Härten können bis zur formalen Aufnahme Bosnien-Herzegowinas in die Anlage 11 zur FeV Fahrerlaubnisse der Klassen A1, A und B aus Bosnien-Herzegowina ab sofort im Wege von Einzelausnahmen nach § 74 FeV ohne Ablegung der theoretischen und praktischen Fahrerlaubnisprüfung in die entsprechende(n) deutsche(n) Klasse(n) umgeschrieben werden.

Znaci postoji zakonska osnova da Bundesland to uvede (Einzelausnahmen nach § 74 FeV), ali u Bayernu se izgleda prave budale.
galamdzinica

#244 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by galamdzinica »

Pa da, meni je drugarica direktno mail poslala iz Bundesverkehrsamta u kojem izričito kažu da su rekli državama da počnu to primjenjivati - ali da opet ne mogu utjecati na države koje ne žele dok se sve formalnosti ne ispune. Budući da su Bavarci dokazani konzervativci (čitaj: idioti), postoje dvije opcije - ili čekati, ili se prijaviti u Stuttgart, Frankfurt ili treći grad koji to već primjenjuje.
matic.ivan

#245 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by matic.ivan »

thebozz wrote:Obavijest za Minhen ja sam danas zvao i pricao sa njima, receno mi je da postoji samo Absichtserklärung i kako izgleda oni to nece koristiti dok se ne potpise pravi ugovor. Znaci cekanje.
Do kada cekanje ?
sarajevomojgrad

#246 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by sarajevomojgrad »

heheh
u stuttgatu isti odgovor..dakle moguce..
u bayernu nista...

a do kada cekati...heheh odmah se sjetim nadrealista..

https://www.youtube.com/watch?v=v0PZxzAsExU

PS. nikad kraca a vise refreshana tema heheh :)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#247 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Zviz »

zodi36 wrote:
OptimusPrime wrote:
Zviz wrote: Mora da si u BiH dobijo vozacku na lutriji pa se bojis poloziti ili sta je problem? Moze to sto ti kazes biti sutra a moze tek i za 10 godina. Ja da sam u tvojim cizmama, ja nebi cekao na neki blagoslov BiH vanjske politike ili njemacke unutranjse politike. Ja uopste nisam ignorant nego sam samo naveo primjer Danske - mozda ce nekome biti koristno, za razliku od velike vecine ja razmisljam iskljucivo na osnovi logike. Austrija je austrija ako ona dozvoli to je tamosnji zakon tako odlucijo, evo ti jedan savjet preseli se tamo, ako ti je toliko stalo do toga da samo zamjenis vozacku pa se onda vrati u Njemacku pa zamjeni austrisku za njemacku.

Nisam je "dobijo" kako ti kazes, nego sam odradio testove, voznju i na kraju polozio. "Austrisku" dozvolu sam samo naveo kao primjer da su te stvari vec zavrsene u nekim drugim zemljama tako da je moguce da se zavrsi i u Njemackoj. Ne znam zasto ti je to toliko tesko povjerovati, zasto ti je tesko prihvatiti da mi Bosanci i Hercegovci negdje mozemo imati nesto priznato, da ima i nas sa fakultetima, da smo cjenjeni kao strucnjaci,radnici,zanatlije?
Zasto ti je tesko prihvatiti da neki od nas jednostavno nemaju vremena da uzimaju casove, polazu teoriju ili to (kao sto je slucaj kod mene) jednostavno nece da urade jer su vozili po 10-20 godina, a tamo neki balo iz Bugarske ili Danske dobije vozacku u tren oka?

Zato nas interesuje kada ce sporazum stupiti na snagu, zato je ova tema otvorena i zato te molim da se suzdrzis od nebuloznih komentara koje su na nivou jednog "sljivotresa".

Btw.. Ne pamtim kada sam cizme obukao.
svaka ti je jarane na mjestu.svaka cast
Balo iz neke dobije vozacku za tren a u BiH su svi Sumaheri?, ... nije isto po vukojebinama i Sarajevu voziti, ili u po Berlina, Pariza, Madrida, Rima, Londona (te sve gradova znam ko svoj dzep) i tako to. Po njemackim autocestama preko dvije decenije gazim... vozio sam u skoro svakoj metropoli svijeta, i na jednu i drugi stranu sjedista (eng). Nije neko ni murdo slovo, ali ja sam polozio "ispit" u Napoliju, tamo sam vozao se vise puta, tamo je crveno svijetlo zeleno i svirne dva puta da te drugi cuju dok zele je stani i nemici jer znas da je u tredu preko crvenog gaziti. Znas u napoliju je skretanje u ljevo problem onog koji ne kriza ulicu a ne onog sto kriza, jer onaj sto kriza on je faca... ili covjek unicje u kruzni tok u rikverc do izlaza kojeg je terbao ili napravi U na krunzom toku :skoljka:

Neki od vas su u BiH polozili na sumljive nacine a sad bi njemacke vozacke, da bude lakse disati, a za neke da se imaju cime kurciti... poznat je meni taj mentalitet :oops:
Eek-A-Mouse

#248 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by Eek-A-Mouse »

Opet ameba smara ljude.
OptimusPrime

#249 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by OptimusPrime »

Zviz wrote:
Balo iz neke dobije vozacku za tren a u BiH su svi Sumaheri?, ... nije isto po vukojebinama i Sarajevu voziti, ili u po Berlina, Pariza, Madrida, Rima, Londona (te sve gradova znam ko svoj dzep) i tako to. Po njemackim autocestama preko dvije decenije gazim... vozio sam u skoro svakoj metropoli svijeta, i na jednu i drugi stranu sjedista (eng). Nije neko ni murdo slovo, ali ja sam polozio "ispit" u Napoliju, tamo sam vozao se vise puta, tamo je crveno svijetlo zeleno i svirne dva puta da te drugi cuju dok zele je stani i nemici jer znas da je u tredu preko crvenog gaziti. Znas u napoliju je skretanje u ljevo problem onog koji ne kriza ulicu a ne onog sto kriza, jer onaj sto kriza on je faca... ili covjek unicje u kruzni tok u rikverc do izlaza kojeg je terbao ili napravi U na krunzom toku :skoljka:

Neki od vas su u BiH polozili na sumljive nacine a sad bi njemacke vozacke, da bude lakse disati, a za neke da se imaju cime kurciti... poznat je meni taj mentalitet :oops:
Uh.. Zviz, stvarno ne znam sta da kazem. Zali se Njemcima jer su nam priznali vozacku. :bih:

Mala napomena, daj molim te budi malo oprezniji kada pises jer su ti tekstovi uzasno nerazumljivi. Covjek bi ocekivao da si nakon 2000+ postova naucio kako srociti sastav. Ako nisi odrastao u BiH onda izvini ali ipak ti kao Dr.mr. Svemira bi trebao to malo bolje znati.

A sad mali osvrt na tvoj mentalitet ili da budem precizniji tvoje mentalno stanje, posto si rekao da poznajes mentalitet nekih ljudi. Po mom laickom misljenju, ja smatram da si ti jedan sociopata, koji svoju inferiornost na polju inteligencije nadoknadjuje pametovanjem po forumima te davanjem ovakvih komentara na koje ti ljudi ne mogu ostati nijemi. Samim time, u BiH ne bi polozio ni psiho test koji je potreban za vozacku dozvolu a kamoli "ulazio u rikverc u kruzne tokove".

Dalje mislim da si uzasno usamljen, da te zene zaobilaze i da ces, kada ostaris, jedino imati razvijenu desnu odnosno lijevu ruku (naravno ovisi da li si desnjak ili ljevak).

Eto toliko od mene.. onako "odoka".
A sada odoh da predam zahtjev za prepisivanje BiH vozacke dozvole u Njemacku vozacku dozvolu bez polaganja prakticnog i teorijskog dijela ispita.
sarajevomojgrad

#250 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj

Post by sarajevomojgrad »

Zviz...
ne glupiraj se...
ovo kako ovdje u njemackoj voze ja bi u rikverz tako mogao...
tako prica da je ovdje teze nego npr po sarajevu je stvarno apsolutna budalastina...

dakle ko ima barem 2-3 gdine iskustva po sarajevu ovdje je profi vozac.
Naravno autoput je stvar koliko si lud...i budala zna nagazi i upravi...ne smatram autoput voznju nekom mudrolijom
Post Reply