Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#226 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

DaysleepeR wrote:
Nurudin wrote:mozak ne može da radi bez krvi :)
Netačno. Mozak umire kada ostane bez kisika. Ima živih ljudi sa mrtvim mozgom koji ne funkcionišu, nazivamo ih biljkama. Ima ljudi sa pacemakerom koji svaki put kad srce stane električnim šokom ponovo startaju isto pa žive, stvaraju i rade. Ne postoji pacemaker za mozak.
pa postavio sam dole link o disanju :-D kisik se nalazi i putuje tijelom pomoću krvi . Dakle to je jedno te isto
a kako se onda te biljke-ljudi probude recimo nakon 5 godina kome i nastave živjeti?
DaysleepeR

#227 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

Nurudin wrote:
DaysleepeR wrote:Odosmo daleko. Mozak reguliše disanje. Disanje reguliše rad srca. Ne obratno. I to je činjenica.

Ovo sve ostalo je domen sufizma u koji ne ulazim, samo smatram da onaj hadis pravi više štete nego koristi jer ne odgovara činjenicama. Da ne začatavam, nastavite o temi. Nurudine, hvala na vremenu.
disanje se ne događa tvojom voljom ,spavaš i dišeš, ljudi padnu u komu nemaju svijest godinama ...ali dišu
Ko to onda upravlja tvojim disanjem i ko ti život daje tako, jer ti sigurno ne upravljaš ?
Ako kažeš da tvoje tijelo tako radi nagonski bez tvoje potrebe i volje , znači li to da ti nisi samo tijelo?
nije belaj imam ja vremena :)
Ljudi u komi dišu pomoću aparata, jer mozak ne funkcioniše. Disanje tokom sna, već barem pola vijeka nije misterija u medicini, niti san kao stanje u kojem se nalazimo non stop. Posebno nema veze sa dušom i duhom jer i životinje spavaju i tokom sna dišu, a nemaju dušu po islamu. Stoga možda je bolje da ne idemo u tom smijeru.

Naravno da čovjek nije samo tijelo, postoji svijest čovjeka koja takođe nije misterija. NIti smo svi isti. Ako mi ne upravljamo svojom svješću, onda imamo drugi problem i paradoks, jer onda nemamo ni "odgovornost" što nismo vjernici, jer našom svješću ne upravljamo mi sami.
DaysleepeR

#228 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

Nurudin wrote: pa postavio sam dole link o disanju :-D kisik se nalazi i putuje tijelom pomoću krvi . Dakle to je jedno te isto
a kako se onda te biljke-ljudi probude recimo nakon 5 godina kome i nastave živjeti?
naglasak "na probude i nastave". dakle sam si priznao, srce je radilo perfektno, mozak ne, i čoeka nije bilo 5 godina. ha je mozak proradio, eto čoeka. još jedan dokaz u prilog apsolutne netačnosti hadisa.

jednostavno, srce nije organ koji utiče na to da je "cijelo tijelo bolesno" ako je "srce bolesno". ima ih drugih koji veći utican na cijelo tijelo imaju od srca. naravno da neću tvrditi da je srce nebitno. ali hadis kao tvrdnja i primjer, je apsolutno netačan i ja ga lično ne bih koristio za primjer bilo čega.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#229 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

DaysleepeR wrote:
Nurudin wrote:
DaysleepeR wrote:Odosmo daleko. Mozak reguliše disanje. Disanje reguliše rad srca. Ne obratno. I to je činjenica.

Ovo sve ostalo je domen sufizma u koji ne ulazim, samo smatram da onaj hadis pravi više štete nego koristi jer ne odgovara činjenicama. Da ne začatavam, nastavite o temi. Nurudine, hvala na vremenu.
disanje se ne događa tvojom voljom ,spavaš i dišeš, ljudi padnu u komu nemaju svijest godinama ...ali dišu
Ko to onda upravlja tvojim disanjem i ko ti život daje tako, jer ti sigurno ne upravljaš ?
Ako kažeš da tvoje tijelo tako radi nagonski bez tvoje potrebe i volje , znači li to da ti nisi samo tijelo?
nije belaj imam ja vremena :)
Ljudi u komi dišu pomoću aparata, jer mozak ne funkcioniše. Disanje tokom sna, već barem pola vijeka nije misterija u medicini, niti san kao stanje u kojem se nalazimo non stop. Posebno nema veze sa dušom i duhom jer i životinje spavaju i tokom sna dišu, a nemaju dušu po islamu. Stoga možda je bolje da ne idemo u tom smijeru.

Naravno da čovjek nije samo tijelo, postoji svijest čovjeka koja takođe nije misterija. NIti smo svi isti. Ako mi ne upravljamo svojom svješću, onda imamo drugi problem i paradoks, jer onda nemamo ni "odgovornost" što nismo vjernici, jer našom svješću ne upravljamo mi sami.
Životinje nemaju Ruh-duh , a duša- nefs je nešto drugo . Nefs je hajvanska duša koja dominira sa većinom ljudi .
Niko nije ni rekao da je disanje u snu misterija , niti sam ja kazao da čovjek u komi diše svojom voljom ,nego sam upravo obrnuto naglasio da je u disanju život, i da čovjek nije mrtav dokle god diše. Do zadnjeg daha
Zadnji dah svakog čovjeka je HUUU i to je transcendentno božije ime i onaj koji ti daje život kad ga gubiš ti svjedočiš, odnosno tvoje tijelo svjedoči Njega , mimo tvoje volje. O tome i pričamo cjelo vrijeme
Svijest je itekako misterija , malo se informiši o tome , naravno da su svi svijesni postojanja Svijesti ali niko taj fenomen ne može secirati , opisati , zarobiti. Zašto ? Zato što nije materijalan
Nurudin

#230 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

DaysleepeR wrote:
Nurudin wrote: pa postavio sam dole link o disanju :-D kisik se nalazi i putuje tijelom pomoću krvi . Dakle to je jedno te isto
naglasak "na probude i nastave". dakle sam si priznao, srce je radilo perfektno, mozak ne, i čoeka nije bilo 5 godina. ha je mozak proradio, eto čoeka. još jedan dokaz u prilog apsolutne netačnosti hadisa.

jednostavno, srce nije organ koji utiče na to da je "cijelo tijelo bolesno" ako je "srce bolesno". ima ih drugih koji veći utican na cijelo tijelo imaju od srca. naravno da neću tvrditi da je srce nebitno. ali hadis kao tvrdnja i primjer, je apsolutno netačan i ja ga lično ne bih koristio za primjer bilo čega.
Pa dobro ti želiš da budeš u pravu pod svaku cijenu i to je priroda one hajvanske prirode- nefsa , dominacija , moja mora biti zadnja itd :-D
Međutim , baška to , ali ovdje niko ne poriče bitnost mozga nego se govori o srcu kao izvoru zdravlja u duhovnom ,a svakako i u fizičkom smislu.
DaysleepeR

#231 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

Ja se nažalost oslanjam samo na naučne činjenice i ne mogu prihvatiti nedokazive i nedokazane teorije. Pominješ disanje a ja ću te vratiti na citat u kojem se govori o srcu i nigdje ne pominje disanje. Kad je srce bolesno, cijelo tijelo može ali i NE MORA biti bolesno. I tu nema potrebe za diskusijom u dubiozu.

čak i kad nekom umre neko drag pa ga od tuge "boli srce" bez problema će proći sistematski pregled ako je sa njim u fizičkom smislu sve ok.
bajroo

#232 Re: Sufizam

Post by bajroo »

DaysleepeR wrote: "komad mesa u ljudskom organizmu". u pitanju je egzaktan opis srca koje se nalazi u organizmu, komad mesa.
heh "komad mesa" daleko do egzatnog opisa
rijec "mudga" je ovdje prevedena kao "komad mesa" koja cini mi se moze da znaci tacka - uzeti sa rezervom, davno sam cit'o i necu neprovjereno da pisem,al' eto uzimam u emanet, kad bude vremena, da malo detaljnije potrazim :D
DaysleepeR

#233 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

bajroo wrote:
DaysleepeR wrote: "komad mesa u ljudskom organizmu". u pitanju je egzaktan opis srca koje se nalazi u organizmu, komad mesa.
heh "komad mesa" daleko do egzatnog opisa
rijec "mudga" je ovdje prevedena kao "komad mesa" koja cini mi se moze da znaci tacka - uzeti sa rezervom, davno sam cit'o i necu neprovjereno da pisem,al' eto uzimam u emanet, kad bude vremena, da malo detaljnije potrazim :D
dajte onda recite da kad neštoi citirate da je prevod upitan te kompletno značenje. ovako se ljudima propovijeda kao zakon nešto totalno nepouzdano.
bajroo

#234 Re: Sufizam

Post by bajroo »

[quote="DaysleepeR"][quote]
naglasak "na probude i nastave". dakle sam si priznao, srce je radilo perfektno, mozak ne, i čoeka nije bilo 5 godina. ha je mozak proradio, eto čoeka. još jedan dokaz u prilog apsolutne netačnosti hadisa[quote]

vec sam rekao da srce moze znaciti i mozak< jer u arapskom jeziku srce(kalb) dolazi od glagola "kalebe" sto znaci: izvrtati, prevrtati, preokrenuti. te su "donosiocu odluke", srce(kalb - kojeg su smatrali donosiocem odluke) dali to ime jer stalno prevrce, okrece ili ti ga mjenja svoja stremljenja i misljenja.
a evo sad nadjoh u rjecniku:ajet slobodni prijevod: "u tome je pomen za one koji imaju srca"( srce je u ovom slucaju mozak kako navode tumaci)
ima mali milion stihova iz tog doba u kojem se srce(kalb) ima znacenje razum,mozak(akl)
zancenje srca(kalb) je objasnjeno na nekih 20 stranica u rjecniku arapskog jezika, ali zbog mog skromnog znanja istog ne mogu vise da prevodim :D
Last edited by bajroo on 12/01/2014 18:37, edited 2 times in total.
DaysleepeR

#235 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

dakle komad mesa u ljudskom organizmu je mozak?
bajroo

#236 Re: Sufizam

Post by bajroo »

Inace ovaj rjecnik je iz 9 st.
bajroo

#237 Re: Sufizam

Post by bajroo »

DaysleepeR wrote:dakle komad mesa u ljudskom organizmu je mozak?
joj covjece, moze da bude potrazi tumace hadisa, mada je meni blize da to bude neka duhovna dimenzija(jer sam skriveni romanticar :) ) jer kaze: doista je u tijelu, komad(dio) koji ako bude ispravan ispravno je citavo tijelo. tj postupci koji se istim cine.. ovo je moje skromno shvatanje
Arapski jezik je cudo; recimo rijec za zdravo je tako rijec za istinu, ispravnost tj. isti korijen.
DaysleepeR

#238 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

bajroo wrote:
joj covjece, moze da bude potrazi tumace hadisa, mada je meni blize da to bude neka duhovna dimenzija(jer sam skriveni romanticar :) ) jer kaze: doista je u tijelu, komad(dio) koji ako bude ispravan ispravno je citavo tijelo. tj postupci koji se istim cine.. ovo je moje skromno shvatanje
Arapski jezik je cudo; recimo rijec za zdravo je tako rijec za istinu, ispravnost tj. isti korijen.
misliš arapski jezik je savršen jezik da se na njemu objavi savršena objava savršenog gospodara za koju niko pa ni arapi nikad neće biti sigurni šta tačno znači?
bajroo

#239 Re: Sufizam

Post by bajroo »

DaysleepeR wrote:
bajroo wrote:
misliš arapski jezik je savršen jezik da se na njemu objavi savršena objava savršenog gospodara za koju niko pa ni arapi nikad neće biti sigurni šta tačno znači?
haha zasto sam ocekivao da ces to reci :D ne, naprotiv Kur'an je kako mi vjerujemo stalan do posljednjeg dana; i upravo mu arapski jezik daje tu osobinu da se iz njega uvijek uzimaju nove mudrosti: covjek se zadovoljava onom mjerom dokle dopire njegovo razumjevanje. zato ce neki prihavatiti hadis bez razmisljanja, neki poput tebe ce ga preispitivati, a neki "tragaci" stizu i do najisklesanijih tajni. :D
DaysleepeR

#240 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

A to ništa ne drži vodu bez slijepog vjerovanja i primjenjivo je za sve vjere, sekte i praznovjerja ovog svijeta i samo po sebi nije nikakv argument.
fatamorgana

#241 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote: Životinje nemaju Ruh-duh , a duša- nefs je nešto drugo . Nefs je hajvanska duša koja dominira sa većinom ljudi .
Imaš li ti bar ti onda neko objašnjenje zašto nefs-hajvanska duša dominira vjernicima koji po logici slijeđenja vjere mogli ili trebali biti bar koju duhovno evolucionu stepenicu više od onih koji vjeru ne prakticiraju?
Nerijetko ovdje vjernici naturaju svoje mišljenje ili stavove na takav horuk način koji je odlika ega/nefsa tipa "ja sam u pravu 100% i po svaku cijenu", čast rijetkim rijetkim izuzetcima i baš takav način odbrane vlastitih stavova je indikator da se nažalost grčevito brani više vlastiti ego nego zapravo "doktrina" koja se na prvi pogled zastupa.

O "ahlaku" koji bi trebao biti prirodan plod tog duhovnog napora i evolucije da i ne govorimo, slično kao da sretnemo čovjeka koji neugodno miriše npr. na znoj a on ne samo da je ubijeđen da dobro miriše već se i hvali svojim dobrim mirisom, sretan i ubijeđen da nema potrebu za nekom bitnijom promjenom vlastitog bitka i bića....
fatamorgana

#242 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

bajroo wrote: ima mali milion stihova iz tog doba u kojem se srce(kalb) ima znacenje razum,mozak(akl)
zancenje srca(kalb) je objasnjeno na nekih 20 stranica u rjecniku arapskog jezika, ali zbog mog skromnog znanja istog ne mogu vise da prevodim :D
Da i ja jednom budem na strani vjernika, :wink: ili na strani pokušaja za razumijevanjem, u japanskom jeziku (vjerovatno je kineskog porijekla)riječ " Shin - a čita se šin ima to duplo značenje um/srce u psihološkom smislu i ne postoji jasno razgraničena distinkcija između između uma i srca u smislu izvora misli, osjećaja, nadahnuća i odluke.
Vjerovatno i arapski jezik kao orijentalni jezik posjeduje tu osobitost bogatstva u nijansama značenja pojedine riječi ili pojma koja je svojstvena za orijentalne jezike kao i kulturu uopšte.
DaysleepeR

#243 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

fatamorgana wrote:
bajroo wrote: ima mali milion stihova iz tog doba u kojem se srce(kalb) ima znacenje razum,mozak(akl)
Da i ja jednom budem na strani vjernika, :wink: ili na strani pokušaja za razumijevanjem, u japanskom jeziku (vjerovatno je kineskog porijekla)riječ " Shin - a čita se šin ima to duplo značenje um/srce u psihološkom smislu i ne postoji jasno razgraničena distinkcija između između uma i srca u smislu izvora misli, osjećaja, nadahnuća i odluke.
Vjerovatno i arapski jezik kao orijentalni jezik posjeduje tu osobitost bogatstva u nijansama značenja pojedine riječi ili pojma koja je svojstvena za orijentalne jezike kao i kulturu uopšte.
je li isti sinonim za "komad mesa" i u japanskom?
bajroo

#244 Re: Sufizam

Post by bajroo »

DaysleepeR wrote:A to ništa ne drži vodu bez slijepog vjerovanja i primjenjivo je za sve vjere, sekte i praznovjerja ovog svijeta i samo po sebi nije nikakv argument.
Znaci tako, tvoje misljenje i postujem ga, klonim se generalizacije al' za sebe mogu reci da nisam slijepog vjerovanja(a ima i takvih), uvjek sam bio skeptik. Ako zelis nepobitnu argumentaciju tragaj, ko ce na forumu napisati hiljade stranica osnovnih principa, nacina dokazivanj i vrjednovanja dokaza, jezicke, tefsirske, hadiske, tesavufske i ostalih nauka, koji su razradjeni do najsitnijih detalja. no to ocito i nije cilj.
DaysleepeR

#245 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

bajroo wrote:
DaysleepeR wrote:A to ništa ne drži vodu bez slijepog vjerovanja i primjenjivo je za sve vjere, sekte i praznovjerja ovog svijeta i samo po sebi nije nikakv argument.
Znaci tako, tvoje misljenje i postujem ga, klonim se generalizacije al' za sebe mogu reci da nisam slijepog vjerovanja(a ima i takvih), uvjek sam bio skeptik. Ako zelis nepobitnu argumentaciju tragaj, ko ce na forumu napisati hiljade stranica osnovnih principa, nacina dokazivanj i vrjednovanja dokaza, jezicke, tefsirske, hadiske, tesavufske i ostalih nauka, koji su razradjeni do najsitnijih detalja. no to ocito i nije cilj.
tragam, nije da ne tragam. tako sam i došao iz pozicije vjernika u ovu u kojoj se sad nalazim. ko zna gdje ću završiti. a to je upravo poruka za tebe. ako nešto nije tačno, ne treba ga citirati drugima kao takvo. tragaj i vidi šta znači pa odaberi kontekst u kojem ćeš ga staviti.
fatamorgana

#246 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

DaysleepeR wrote:
fatamorgana wrote:
je li isti sinonim za "komad mesa" i u japanskom?
Evo sad sam zvao japansku ambasadu da upitam, ne odgovaraju, valjda nedelja!
bajroo

#247 Re: Sufizam

Post by bajroo »

DaysleepeR wrote:
bajroo wrote:
tragam, nije da ne tragam. tako sam i došao iz pozicije vjernika u ovu u kojoj se sad nalazim. ko zna gdje ću završiti. a to je upravo poruka za tebe. ako nešto nije tačno, ne treba ga citirati drugima kao takvo. tragaj i vidi šta znači pa odaberi kontekst u kojem ćeš ga staviti.
hadis je citiran u kontekstu rasprave o bozijem bitku, a bitak kao transcedentan ne moze biti definisan i izaziva sumnju te je forumas Udric(cini mi se da se tako zove) dobronamjerno porucio da se klone od sumnjivih stvari, mislim da nije promasio(bar sto se tice poruke koju nosi) ali je eto uzeo par stranica fine teme. :wink:
DaysleepeR

#248 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

bajroo wrote: hadis je citiran u kontekstu rasprave o bozijem bitku, a bitak kao transcedentan ne moze biti definisan i izaziva sumnju te je forumas Udric(cini mi se da se tako zove) dobronamjerno porucio da se klone od sumnjivih stvari, mislim da nije promasio(bar sto se tice poruke koju nosi) ali je eto uzeo par stranica fine teme. :wink:
A kako je uopšte moguće kao poruku, poduku i pouku koristiti nešto što:

- nisi siguran je li tačno prevedeno
- ne znaš kratko i jasno objasniti da eliminišeš sva dodatna pitanja
- onako kako je prevedeno je mudro kao slikovnica iz obdaništa (djeco nemojte to, to je pec pec, vidi kako je lija išla krasti pa se zaglavila u tarabe)

Tako jednom benigno jednostavnom poukom objašnjavati božji bitak.
Nikako ne mogu to da shvatim.
bajroo

#249 Re: Sufizam

Post by bajroo »

DaysleepeR wrote:
bajroo wrote: hadis je citiran u kontekstu rasprave o bozijem bitku, a bitak kao transcedentan ne moze biti definisan i izaziva sumnju te je forumas Udric(cini mi se da se tako zove) dobronamjerno porucio da se klone od sumnjivih stvari, mislim da nije promasio(bar sto se tice poruke koju nosi) ali je eto uzeo par stranica fine teme. :wink:
A kako je uopšte moguće kao poruku, poduku i pouku koristiti nešto što:

- nisi siguran je li tačno prevedeno
- ne znaš kratko i jasno objasniti da eliminišeš sva dodatna pitanja
- onako kako je prevedeno je mudro kao slikovnica iz obdaništa (djeco nemojte to, to je pec pec, vidi kako je lija išla krasti pa se zaglavila u tarabe)

Tako jednom benigno jednostavnom poukom objašnjavati božji bitak.
Nikako ne mogu to da shvatim.
niko ne objasnjava bitak vec govori da treba izbjegavati objasnjavanje istog zbog njegove transcedentnosti, da ne bi pogresnim tumacenjem upao u zabranjeno.
pa zar nema u prvom djelu jasnog suda(pouke): izbjegavajte sumnjive stvari koje su izmedju dozvole i zabrane, a onda to potpomognuto slikovitim poredjenjem, a sporni dio u kojem mozemo raspravljati o znacenju i tumacenju nit je kontradiktoran pouci koju nosi citat niti je ponistava:D
DaysleepeR

#250 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

kad bih ja pisao vlastitu religiju, vjeruj mi da nipošto ne bih izostavio upozorenje da je najstrožije zabranjeno raspravljati o nelogičnostima iste, tj. da to bog zabranjuje ;)
Locked