Al' NIN-a donekle vadi zelena farba u nicku,vatrogasac wrote:NIN je ćafir, a nasa muslimanka pa eto...zna se.kojeime wrote:Nina ili Nasu? Opklade primam od 12 do 13 u parkufatamorgana wrote:Slicno pitanje bi bilo i pitanje da li forumas mora voljeti moderatora?
Pa ne mora ali je pozeljno,
Da li vjernik mora voljeti Boga?
- fatamorgana
#226 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
- shmizlica
#227 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
fato, znamo mi da ti je nasa tiha patnja.....nemoj nama farbe bacati

- dustaban
#228 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
I tako se spontano, unatoc trolanju, vratismo na temu!
Nevjernik koji voli vjernicu, koja voli Boga... brezbel ne mrzi ni Boga!
Dakle, pitanje da li vjernik "mora" voljeti Boga je malo i nesuvislo, interesantnija su mi sva druga izvedena pitanja: Da li nevjernik mora mrziti Boga? Da li Bog mrzi nevjernika? Da li je moguce mrziti religiju i voljeti Boga? Da li "mrziti Boga" ipak znaci njegovo priznavanje?...
U svakom slucaju, privlacenje, cak zajednicki zivot vjernika sa nevjernikom je zapravo veoma cesta situacija. Toliko cesta da pomisljam da se i tu radi i o nekoj vrsti privlacenja razlicitosti. Cak i nesto kao "podjela uloga"!
Govorim iz licnog iskustva i mogu samo reci da, sa godinama, umjesto "popustanja jedne strane" imamo neku vrstu snazenja obje pozicije uz istovremeno jacanje veze. Zaista cudno.
Ali mene to vise i ne cudi, toliko je zajednickih tacaka kad covjek istinski TRAGA za sustinom naseg postojanja i toliko je odsustvo dokaza na obje strane da covjeku zapravo ne preostaje nista drugo nego biti otvoren za sve opcije! Moja religijska polovica uziva u mom ateistickom moralisanju, a meni nije mrsko njeno poznavanje materije koja mene bas i ne interesuje
ali u njoj nalazim neke dodirne tacke sa onim do cega sam ja "samouk" dosao.
U svakom slucaju lijepo je i nadasve zanimljivo biti u drustvu nekoga ko nije kao ti, pogotovo kad to druzenje potraje a umjesto dosade desava se svakodnevno otkrivanje onog drugog.
Iskustvo koje ne bih nizasta mijenjao i toplo ga preporucujem svima!
Dakle, pitanje da li vjernik "mora" voljeti Boga je malo i nesuvislo, interesantnija su mi sva druga izvedena pitanja: Da li nevjernik mora mrziti Boga? Da li Bog mrzi nevjernika? Da li je moguce mrziti religiju i voljeti Boga? Da li "mrziti Boga" ipak znaci njegovo priznavanje?...
U svakom slucaju, privlacenje, cak zajednicki zivot vjernika sa nevjernikom je zapravo veoma cesta situacija. Toliko cesta da pomisljam da se i tu radi i o nekoj vrsti privlacenja razlicitosti. Cak i nesto kao "podjela uloga"!
Govorim iz licnog iskustva i mogu samo reci da, sa godinama, umjesto "popustanja jedne strane" imamo neku vrstu snazenja obje pozicije uz istovremeno jacanje veze. Zaista cudno.
Ali mene to vise i ne cudi, toliko je zajednickih tacaka kad covjek istinski TRAGA za sustinom naseg postojanja i toliko je odsustvo dokaza na obje strane da covjeku zapravo ne preostaje nista drugo nego biti otvoren za sve opcije! Moja religijska polovica uziva u mom ateistickom moralisanju, a meni nije mrsko njeno poznavanje materije koja mene bas i ne interesuje
U svakom slucaju lijepo je i nadasve zanimljivo biti u drustvu nekoga ko nije kao ti, pogotovo kad to druzenje potraje a umjesto dosade desava se svakodnevno otkrivanje onog drugog.
- shmizlica
#229 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
dusti, u poplavi kojekakvih nebuloza koje čovjek pročita na ovu i slične teme, tvoj post mi je zaista popravio dan
nek ste mi živi i zdravi i ti i tvoja religijska polovica
i još jedared
nek ste mi živi i zdravi i ti i tvoja religijska polovica
i još jedared
- dustaban
#230 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
shmizlica wrote:dusti, u poplavi kojekakvih nebuloza koje čovjek pročita na ovu i slične teme, tvoj post mi je zaista popravio dan![]()
![]()
nek ste mi živi i zdravi i ti i tvoja religijska polovica![]()
i još jedared
- fatamorgana
#231 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
poruke sliĆnog sadržaja ubuduće malim slovima, molićushmizlica wrote:fato, znamo mi da ti je nasa tiha patnja.....nemoj nama farbe bacati![]()
- fatamorgana
#232 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Potpisujem i ja .... znaĆi ljubav je jaĆa i od boga postoj'o on il' ne postoj'o,dustaban wrote:I tako se spontano, unatoc trolanju, vratismo na temu!
![]()
Ali mene to vise i ne cudi, toliko je zajednickih tacaka kad covjek istinski TRAGA za sustinom naseg postojanja i toliko je odsustvo dokaza na obje strane da covjeku zapravo ne preostaje nista drugo nego biti otvoren za sve opcije! Moja religijska polovica uziva u mom ateistickom moralisanju, a meni nije mrsko njeno poznavanje materije koja mene bas i ne interesujeali u njoj nalazim neke dodirne tacke sa onim do cega sam ja "samouk" dosao.
- shmizlica
#233 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
fato, znaš kome se moli......ja nisam ONfatamorgana wrote:poruke sliĆnog sadržaja ubuduće malim slovima, molićushmizlica wrote:fato, znamo mi da ti je nasa tiha patnja.....nemoj nama farbe bacati![]()
- fatamorgana
#234 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
ma ne moliJo se ja, ni tebi ni njemu,shmizlica wrote:fato, znaš kome se moli......ja nisam ONfatamorgana wrote:poruke sliĆnog sadržaja ubuduće malim slovima, molićushmizlica wrote:fato, znamo mi da ti je nasa tiha patnja.....nemoj nama farbe bacati![]()
- dustaban
#235 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
A mogli bi smo i ovako kazati - Ljubav je Bog (omiljena vjernicka floskula) i sve sto se predstavlja vaznijim od Ljubavi je zapravo BEZBOZNO.fatamorgana wrote: Potpisujem i ja .... znaĆi ljubav je jaĆa i od boga postoj'o on il' ne postoj'o,....
Religija naprimjer!
- fatamorgana
#236 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Potpis'o bi i ovo bez razmišljanja samo mi nestade tinte .....dustaban wrote:A mogli bi smo i ovako kazati - Ljubav je Bog (omiljena vjernicka floskula) i sve sto se predstavlja vaznijim od Ljubavi je zapravo BEZBOZNO.fatamorgana wrote: Potpisujem i ja .... znaĆi ljubav je jaĆa i od boga postoj'o on il' ne postoj'o,....
Religija naprimjer!
- shmizlica
#237 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
a jest dustija krenulo od jutros 
-
Great Cornholio
#238 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Ako je iskreni vjernik onda normalno da ga "mora" voljeti. Ako je "vjernik" iz konformističkih motiva ( konformizam je nekritičko prihvatanje stavova većine), onda ga ne mora voljeti, takav vjernik jedva čeka da prođe Ramazan pa da se "narolja".
- dustaban
#239 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
E da ti samo znas koja erupcija emocija jutros u mojoj kuci... dadoh ovoj mojoj katolkinji da procita sta sam napisao (inace mi stalno prebacuje sto vjesim na forumu). Potekose suze...shmizlica wrote:a jest dustija krenulo od jutros
Ja rekoh u cudu - pa sta ti je bona, znas da ja o ovome stalno laprdam i to bas na ovakav nacin, ona rece - znam, ali neke stvari, ma koliko poznate bile, uvijek je lijepo cuti!
I eto ti ga sad, nas kuhinjski sank postade duhovnije mjesto od bilo kojeg oltara!
- NIN
#240 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
dustaban wrote:E da ti samo znas koja erupcija emocija jutros u mojoj kuci... dadoh ovoj mojoj katolkinji da procita sta sam napisao (inace mi stalno prebacuje sto vjesim na forumu). Potekose suze...shmizlica wrote:a jest dustija krenulo od jutros
Ja rekoh u cudu - pa sta ti je bona, znas da ja o ovome stalno laprdam i to bas na ovakav nacin, ona rece - znam, ali neke stvari, ma koliko poznate bile, uvijek je lijepo cuti!
I eto ti ga sad, nas kuhinjski sank postade duhovnije mjesto od bilo kojeg oltara!
- fatamorgana
#241 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Great Cornholio wrote:Ako je iskreni vjernik onda normalno da ga "mora" voljeti. Ako je "vjernik" iz konformističkih motiva ( konformizam je nekritičko prihvatanje stavova većine), onda ga ne mora voljeti, takav vjernik jedva čeka da prođe Ramazan pa da se "narolja".
- Towelie
#242 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Nije bas da mora vernik voleti Boga, to je malo nespretan glagol. Ali svakako da treba voleti, jer u suprotnom ili nije dovoljno spoznao Boga ili nesto nije u redu sa njegovom verom.
- nasa
#243 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Dustaban,
lijepo ti je ovo sve sto si napisao ....nekad covjek pogazi I vlastita uvjerenja zbog ljubavi....I religije ponekad igraju na tu kartu
Fata me pokusava zbuniti

lijepo ti je ovo sve sto si napisao ....nekad covjek pogazi I vlastita uvjerenja zbog ljubavi....I religije ponekad igraju na tu kartu
Fata me pokusava zbuniti
-
kojeime
#244 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Draga Naso, fata tebi pokusava nesto drugo, ali necemo sada o tome. I sram ga bilo ko pomisli bezobrazno, odmah mu daj ban
Doduse, davno ti rekoh, ako izgledas kao sto si tada pisala, ne bi fata bio jedini...
Ali da ti ne bude neugodno, ja to samo onako, estetski.
Fato ne brini, ne moras paziti ledja
Ah, da, ne volim pisati sitnim slovima, sto znaci nista ne krijem, fato.
Doduse, davno ti rekoh, ako izgledas kao sto si tada pisala, ne bi fata bio jedini...
Fato ne brini, ne moras paziti ledja
- fatamorgana
#245 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
imaš li ti šta pametnije osim da tekfiriš fatu .... evo ti vjernika i ateista pa njih tumači,kojeime wrote:Draga Naso, fata tebi pokusava nesto drugo, ali necemo sada o tome. I sram ga bilo ko pomisli bezobrazno, odmah mu daj ban![]()
Doduse, davno ti rekoh, ako izgledas kao sto si tada pisala, ne bi fata bio jedini...![]()
Fato ne brini, ne moras paziti ledja![]()
-
kojeime
#246 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Imam. Ali svidja mi se uloga provodadzikefatamorgana wrote:imaš li ti šta pametnije osim da tekfiriš fatu .... evo ti vjernika i ateista pa njih tumači,kojeime wrote:Draga Naso, fata tebi pokusava nesto drugo, ali necemo sada o tome. I sram ga bilo ko pomisli bezobrazno, odmah mu daj ban![]()
Doduse, davno ti rekoh, ako izgledas kao sto si tada pisala, ne bi fata bio jedini...![]()
Fato ne brini, ne moras paziti ledja![]()
- fatamorgana
#247 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Dobro,samo ako si vec poud'o sve rodice,kojeime wrote:fatamorgana wrote:Imam. Ali svidja mi se uloga provodadzikekojeime wrote:
imaš li ti šta pametnije osim da tekfiriš fatu .... evo ti vjernika i ateista pa njih tumači,
-
belfy
#248 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
kada jednom prihvatis "moranje" nekada poslije prihvatis i moranje. navodnici su samo put prema kome se kreces. zato prosli put i ne replicirah, ali sada si bas pogodio poentu.Great Cornholio wrote:Ako je iskreni vjernik onda normalno da ga "mora" voljeti. Ako je "vjernik" iz konformističkih motiva ( konformizam je nekritičko prihvatanje stavova većine), onda ga ne mora voljeti, takav vjernik jedva čeka da prođe Ramazan pa da se "narolja".
-
Great Cornholio
#249 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Da, ako je Bog "postao dio tebe", ako si odagnao sve sumnje da smo stvoreni po Božijem obličju, onda ono što činiš ti ne možeš ne činiti, jer i kad ne bi radi Boga, to nešto moraš činiti radi sebe.belfy wrote:kada jednom prihvatis "moranje" nekada poslije prihvatis i moranje. navodnici su samo put prema kome se kreces. zato prosli put i ne replicirah, ali sada si bas pogodio poentu.Great Cornholio wrote:Ako je iskreni vjernik onda normalno da ga "mora" voljeti. Ako je "vjernik" iz konformističkih motiva ( konformizam je nekritičko prihvatanje stavova većine), onda ga ne mora voljeti, takav vjernik jedva čeka da prođe Ramazan pa da se "narolja".
E sad, to možeš ako Isusa doživljavaš kao Boga prema čijem smo obličju stvoreni.
-
belfy
#250 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
zaista nisam uhvatio poentu ovog zadnjeg odgovora, ipak, siguran sam da si ti mene dobro razumio. zato ne znam zasto i pokusaj odgovora. elem, nisam razumio....